Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Предполам имат в предвид E120 -

E120 - Кохинил, Карминова киселина (Cochineal, Carminic acid, Carmines) Кохинил или Е 120 (карминова киселина, кармин) е естествен оцветител с червен цвят. Получава се от насекоми Dactylopius coccus, които живеят в различни видове месести растения. Дневното допустимо количество е 5 мг на 1 кг телесно тегло.Карминът може да предизвика контактни алергични реакции (в козметиката). При концентрациите, използвани в хранителните продукти, не са установени странични ефекти.Употреба на кармина:Веществото се използва за оцветяване на конфитюри, сладка, напитки; също в козметиката и в производството на бои за рисуване.Карминът се получава от насекоми (бръмбари), които паразитират в някои растения.Карминовата киселина е пигмент, който се получава от тялото на женски насекоми Coccus cacti или Dactylopius coccus или от техните яйца. За приготвянето на килограм от веществото е необходимо огромно количество насекоми, които се събират преди да снесат яйцата си. През този период те придобиват червен цвят. Външната част на насекомите се изсушава, обработва се с разтворител, а останалите части се филтрират.Кохинилът е по-скъп от останалите оцветители, защото добивнето му е трудоемък процес. Той има наситен пурпурно-червен цвят.Цветът на карминовата киселина зависи от киселинната среда. При pH=3 (киселинна среда) цветът е оранжев, червен е при неутрално pH=5,5 и пурпурен при pH=7.Тази киселина се съчетава с катионите на металите, например алуминия, в резултат на което се получават диамантено червени пигменти.

на снимка3 по-горе "натурален червен оцветител" като нищо ще е подобна червена боя,с която боклуците дето ги слагат в салама ги оцветяват в подходящия цвят. Редактирано от ined (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

а видяхте ли - насекоми

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

на снимка3 по-горе "натурален червен оцветител" като нищо ще е подобна червена боя,с която боклуците дето ги слагат в салама ги оцветяват в подходящия цвят.

и като ти стане чинията после една червена мани мани

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някъде бях чувал, че на суджуците им слагат мая. Предполагам за това са млечнокиселите бактерии.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някъде бях чувал, че на суджуците им слагат мая. Предполагам за това са млечнокиселите бактерии.

тъй ще да е - иначе що бухват кат тутманици кат ги запечеш


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Скандално видео на производство на колбаси заля интернет

 

Потресаващи кадри на производство на колбаси взривиха интернет.

 

Скандалното видео е заснето в Русия, но хиляди потребители на социалните мрежи коментират, че колбасите се приготвят по същия начин и в родните цехове.

 

"Не стига, че правят саламите от разни кожи, хрущяли, кокали, мазнини и не знам още какво от животните и я има 5% истинско месо, я няма, но това вече преминава през всякакви граници! Мога само да ви кажа да внимавате какво ядете… истина е, че са по-евтини, но вие си преценете дали си заслужава", възмущава се млад мъж, след като видя кадрите.

hristiqni.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е то от край време се знае, че така правят колбаси и най-вече кренвирши. Навремето някой, който живее срещу цех на някаква от известните марки кренвирши, беше казал, че там внасят само и единствено чували с червено, прахообразно вещество. А изкарват кренвирши :D На всички им е ясно, че не трябва да се ядат колбаси и в частност кренвирши. Ама е - купуват се. А докато се купуват, ще се продават. Проблемът е, че хората все си вкарват празни надежди, че нещата не са такива, каквито са и производителите имат някаква съвест. Самозаблудата е най-големият враг на човека :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не купувайте нищо на Меском - Плевен

Кучовците пред блока избягаха от Сервилата им, пък ако са го изяли после гаргите Бог да ги прости и съжалявам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Доста време се занимавах с международен и вътрешен транспорт в две последователни фирми. Карахме какво ли не (и още се кара) - сушени телешки кожи, кравешки рога и бамбуково брашно за една от най-известните фабрика за кренвирши; химикали за "пушене" на колбасите; "добавка" за колбаси; подменено месо от държавните военновременни запаси на Австрия, Германия, Португалия, Италия отпреди толкова време, че повечето тук дори не са били родени; пилешки остатъци (шийки, глави, крака...); специален вид селитра, която се използва при обработката на колбасите.Известна фабрика за висококачествени колбаси кара шофьорите да подписват договор за конфиденциалност, а самите шофьори казват само, че видът на товара би представлявал интерес за прокуратурата. Обаче същата фабрика обработва ловни трофеи, на които висят табелки "Станишев" и "Първанов" - сигурно са имената на елените и дивите прасета, не знам...Бракувани латвийски бисквити, преопаковани в чужбина и докарвани тук като висококачествена храна; сухо мляко, което се разтоварва в... силози за цимент; концентрат за производство на "натурални" сокове; фуражни картофи от Германия и Полша, които минути след разтоварването получават нови етикети и се продават като български и така нататък.И това е само част от нещата, които аз съм виждал и чувал от колеги. Колко още има, които се знаят само от ограничен кръг хора, никой не знае.Приятен апетит...

Всъщност, от това, което съм виждал, като че ли точно кренвиршите са най-малкото зло - в тях се слагат абсолютни боклуци, но поне са естествени боклуци.

 

Влизал съм във фабрики на най-големия български холдинг, който по онова време имаше 38 фирми (сега може и да са повече), както и в още 3 по-малки. Едната беше спечелила международна награда и квота за износ за ЕС на филе "Елена". Само че филето за България и за ЕС се произвеждаха в две различни помещения.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

 

Влизал съм във фабрики на най-големия български холдинг, който по онова време имаше 38 фирми (сега може и да са повече), както и в още 3 по-малки,

Не знам за кой холдинг иде реч, но ...

какво ли има в конфигурацията от холдинги кръстена с марката Така, Да

:mad:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не купувайте нищо на Меском - Плевен

Кучовците пред блока избягаха от Сервилата им, пък ако са го изяли после гаргите Бог да ги прости и съжалявам.

 

Тази "фирма"  е едно хале в заводската зона, което преди години беше сервиз за коли.

ако си мислиш, че нещо правят вътре, освен да препакетират развалени салами от веригите хранителни магазини и да им слагат нови етикети -много се лъжеш ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тази "фирма"  е едно хале в заводската зона, което преди години беше сервиз за коли.

ако си мислиш, че нещо правят вътре, освен да препакетират развалени салами от веригите хранителни магазини и да им слагат нови етикети -много се лъжеш ;)

пералня на пари и на боклуци ясно

при това с разрешение свише както и другите екарисажи

:(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

пералня на пари и на боклуци ясно

при това с разрешение свише както и другите екарисажи

:(

 

е, ти да не очакваш нещо друго  ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, не се замислям какво ям. Замислям се като купувам и шубето пак е голямо ... после вече съм го купил и ям без да мисля. Ръководя се от правилото , че продукта трябва да е максимално близко до суровината, с минимална обработка. Разбира се с децата е трудно, те са податливи на реклами и винаги си купуват боклуци :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не всеки може да си позволи да яде само какво той си произведе, така че ям каквото ми дадат.

 

 

Марк Зукърбърг - яде месо от лично убити животни
През май 2011 г. създателят на най-голямата социална мрежа в света заяви на личната си страница, че убил "свиня и коза". На последвалите критики той отговори, че се увлича от животновъдство и е решил да използва в храната си само месо от животни, които самостоятелно е убил. По думите на милиардера това съществено разширило кръгозора му.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не всеки може да си позволи да яде само какво той си произведе, така че ям каквото ми дадат.

Е и аз не мога да си произведа прасенца ама поне гледам да не ям и боклуци.

А тая мисия е много трудна.

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Поне в последно време пооправиха кашкавалите и сирената. Вече и качествени плодове и зеленчуци се забелязват. Месо си взимам от Стара Загора, от фирмен магазин на производител и засега е добро и евтино. Даже ги карам да ми смелят някаква част и я ползвам като кайма. Колбаси взимам пък от друг местен производител от Зарата, но само такива с цели мръвки. Примерно пушено филе по 6,70 килото :D Прясно мляко пак от там, но трябва да намеря някакво място и около София. Т'ва Крейзифорест пилешко, дето го рекламират, наистина не е лошо за момента. абе общо взето има какво да се пазарува, въпросът е като потребители доколко имаме желание да избираме.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пуснаха 10-годишни сарми из магазините преди Коледа

 

Публикувано изображение

Дни преди Коледа некачествени хранителни стоки заливат магазините, съобщава в. „Всеки ден“.

 

Сред храните са сарми от лозов лист на 10 години. На пръв поглед не може да се различи колко стари са листата, заради дълбоката консервация.

Но разликата веднага се разбира при дегустация на храната. Листата буквално хрупали и имали дъх на мухъл, а освен това цветът им бил по-светъл от обикновено.

 

„Ако попаднете на подобна консерва или буркан, разгледайте и помиришете сармичките, преди да ги вкусите“, съветват и експерти по безопасност на храните.

Нарушения липсват при ролцата от кайма и ориз в кисело зеле. Причината е, че зелевият лист се вкисва само ако не е добре претакан и ферментирал. Проблеми се наблюдава и при качеството на месото. Потребителите се подлъгват по по-ниската цена и често нямат представа на колко време е стоката. Дълбоко замразено месо се търгува за средно 5 лева килограма на пазарите в София, макар че често пъти произходът му не е напълно ясен.

От агенцията за безопасност на храните съветват ако купувате животински продукти от такива магазини, да изисквате сертификат за произход на стоката, а също и информация кога е била произведена или внесена в България. Ако такъв ви бъде отказан, то може да сигнализирате на инспекторите.

silnabulgaria.com
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само едно уточнение. Много често по етикетите на колбасите се четат разни съкращения, а именно:- месо от ЕПЖ или само ЕПЖ - едро преживно животно /говедо/;- МОМ - механично обезкостено месо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

боклуци ядем, тва отговаря ли на въпроса?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако сте любители на изрезките от салами наричани "дупета" - гледайте кой ги е пакетирал.

Италиански салам тип Луканков - пакетирано от Фриго Трафик от Плевен Западна инд.зона

Не купувайте нищо на тия - гранясали са.

Преди малко им ги върнах у Фантастикото, сега изтеглят цялата партида.

Баси мизерниците тия са за такава яка глоба че свят ще им се завие.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако сте любители на изрезките от салами наричани "дупета" - гледайте кой ги е пакетирал.

Италиански салам тип Луканков - пакетирано от Фриго Трафик от Плевен Западна инд.зона

Не купувайте нищо на тия - гранясали са.

.....

 

:lol6: ами това е онзи същия склад, дето преди две години го гепнаха по времето на предишното правителство бе .Сега го е взел един друг пич и предлага същата стока ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

:lol6: ами това е онзи същия склад, дето преди две години го гепнаха по времето на предишното правителство бе .Сега го е взел един друг пич и предлага същата стока ;)

абсолютно същата стока - още от онуй ти правителство явно останала наследство

гранясала

и къде са инспектиращите органи в случая - да проверяват какво пакетират

що ли питам - всичко корупция па ние...

 

е аз не мълча, кой се прекарал с тия "дупета" теглил една майна и у кофата

ама аз не - на ви ги - тва от миналия век уе

баси - вика мацката дето ми взе рекламацията - ква смрад

че и срок на годност с цялата си наглост лепнали до 02.2014

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ТАЕН СПИСЪК на ОТРОВНИТЕ ХРАНИ!

 

Природозащитниците от „Грийнпийс“ публикуваха ТАЕН СПИСЪК на ОТРОВНИТЕ ХРАНИ, които са на пазара в БЪЛГАРИЯ, много от тях съдържат ГМО, подкупните власти МЪЛЧАТ

Повечето от хранителните артикули съдържат ГМО, което е попаднало в тях чрез добавки за оцветяване, овкусяване или опресняване. Само някои от тях се произвеждат в България, а повечето се внасят от страни от ЕС, но им се слагат български етикети.

 

Лидер сред веригите за бързо хранене, които предлагат отровни продукти, е „Макдоналдс“, сочат от „Грийнпийс“. Не случайно някои държави от Латинска Америка и Азия вече забраниха тази верига.

„Кока кола“ също е в черния списък заради използването на глюкоза вместо захар, както и кафетата „Якобс“ и подправките „Kotanyi“. В Източна Европа обаче контролът не е ефективен, а именно тези марки са и най-големите рекламодатели. По тази причина всички си затварят очите, а народът продължава да се трови.

 

Ето и пълният списък с отровните храни, публикуван от „Грийнпийс“:

1. Snickers – шоколадов десерт2. Campbell – супи3. Uncle Bens – ориз, кетчуп4. Lipton – чай5. Mars – шоколадов десерт6. Twix – шоколадов десерт7. Cadbury – шоколад, какао8. Ferrero – десерти9. Nestle шоколад10. Nestle – напитка Nesquik11. Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни12. Pepsi – безалкохолно13. 7-Up – безалкохолно14. Heinz – кетчупи, майонези, сосове15. Nestle – детски храни16. McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене17. Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни18. Unilever – детски храни

 

pravda.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, доста е таен списъкът, щом се появява на страниците на форума......

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...