Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Да, доста е таен списъкът, щом се появява на страниците на форума......

Само като видиш да обясняват, колко е вредна глюкозата...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 Едно време киселото мляко си беше кисело, a млякото от крава!

 

Тогава  имаше трайност 72 часа, а днес млякото става за ядене  дори и цял месец да е престояло в хладилника.

 

http://www.socbg.com/2013/12/i.html

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Безопасността на храните – тема номер 1 за България и ЕС

 

Публикувано изображение

Хранителната промишленост в ЕС е на годишна стойност 750 млрд. евро, като компаниите, работещи в сектора, са 17 милиона. Това прави безопасността на храните тема номер едно както в България, така и в цяла Европа, като тя засяга не само интереса на потребителите, но и на една огромна индустрия. Това заяви европейският депутат Антония Първанова (АЛДЕ) в рамките на конференция на Информационното бюро на ЕП в България, която се проведе под мотото „Знаете ли какво ядете?“ в петък. По думите ѝ, приемането на новото европейско законодателство в областта на храните и тяхното етикетиране, е минало под знака на безпрецедентни конфликти в комисиите и пленарната зала на ЕП.

„Не би трябвало дебатът да бъде по линията бизнес интереси срещу обществено здраве. Не може да има такова противопоставяне, защото в крайна сметка, подобни решения рефлектират върху социалните и здравни системи“, категорична бе д-р Първанова, която е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент. „Нека има прозрачност, нека индустрията печели, но нека и хората да имат право на избор. Когато правилата съществуват и важат за всички, няма да имаме такива притеснения. Трябва баланс и синхрон между политика, медии, граждански организации по темата – всичко друго създава усещане за корупция“, добави още тя.

Евродепутатът изрази своето съжаление, че след гласуванията в Пленарната зала от новия регламент за етикетирането на храните са отпаднали важни точки, отнасящи се най-вече до задължителното обозначаване на съдържанието на трансмазнини, системата за цветово кодиране на храните, предупреждението към бременните жени за съдържание на аспартам, забраната за достъп до пазара на храни от клонирани животни: „Успяхме да се преборим доброволното етикетиране на трансмазнините да е по отношение на страните членки, а не на индустриите“, посочи още Първанова. Това означава, че правителствата имат правото да задължат бизнеса да обозначава трансмазнините в етикетите на предлаганите продукти.

Антония Първанова призова българската държава да проведе мащабна кампания за информиране на потребителите: „Медиите имат съществено значение, но не може информацията да тече само през медии и социални мрежи. Културата на информиран избор не може да се случва без система за контрол и гаранции. Ако тези два параметъра отсъстват, минаваме само на митове и слухове“, заяви още тя.

Според Атанас Дробенов, експерт в дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните, България има сериозен напредък по въвеждането на новите правила и въвеждането на тези, установени с Регламент 11-69. “Голяма част от българските производители и търговски компании още преди година започнаха да развиват своите нови проекти, за да отговорят на европейските изисквания. Но онези производители и търговци, които не са започнали да осъвременяват своите храни, опаковки и етикети, закъсняват много. Други пък изобщо нямат намерение да го направят”,подчерта той.

Дробенов уточни,че при нарушение на правилата за етикетиране на продуктите, отговорността е на производителя, ако храната е от български произход. При вносните стоки носител на санкциите е търговският представител. „Отговорността е на производители и търговци, но и на потребителите, които трябва да бъдат активни, за да може промяната да се случи толкова бързо, колкото всички ние желаем”, категоричен бе той.

Неизгодна позиция за малките производители

Проблемите на малките и биопроизводителите бяха във фокуса на дискусия с участието на инж. Атанас Дробенов, Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Десислава Димитрова, от Slow Food Bulgaria, Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“, Стоян Симеонов от Българска Асоциация Биопродукти и д-р Галя Костадинова, началник отдел "Безопасност на храните"в Министерство на земеделието.

„В България се фаворизират по-скоро големите производители. Трябва да се премахнат законодателните бариери, които възпрепятстват дейността на МСП“, подчерта и Антония Първанова.

Като основни бариери пред дейността си те идентифицираха липсата на лаборатория за проби за безопасност за някои типове храни, както сертифицирането на фермите като стопански производители.

“23 години не се дефинира дейността на фермера. Той е в състояние на полувиновност, тъй като няма изисквания, регламентиращи неговото производство. Няма правила и посока, по които да се развиват”, подчерта Десислава Димитрова от Slow Food Bulgaria.

Марияна Кукушева беше категорична, че корпоративни интереси се опитват да изправят производителите на традиционна храна и биопроизводителите. “Шансът на малките производители е единствено и само в кооперирането. Най-големият процент на неусвоените средства от ЕС са в областта на кооперирането и обединението – и по Програмата за развитие на селските райони, и по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, каза тя.

„България разполага със супер модерна лаборатория за ГМО, в която се правят около 250-300 проби на година и в около 10% от тях са открити ГМО продукти. Тези резултати обаче не се комуникират към контролния орган, лабораторията работи „от любов към науката“ - това трябва да се промени. От друга страна, налице са и много позитивни практики, които се спазват на доброволно равнище”, подчерта Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. За Е-тата той препоръча етикетите да съдържат и наименованието на веществото и на знака, а не да се избира доброволно кое от двете.

Конференцията за безопасност на храните „Знаете ли какво ядете“ се проведе с медийното партньорство на Българската национална телевизия, в. "Труд", bg-mamma.com, сп. "Меню", menumag.bg и farmer.bg. След дискусията Slow Food България, съвместно с Инициативна група на малките семейни ферми и преработватели, организира дегустация на български продукти. Участниците получиха възможността да опитат напфавок от с. Горно Драглище, отлежали кашкавали от с. Борино, ябълки от с. Хераково, пловдивски рачел, пресен биволски кашкавал, традиционни български лютеници, занаятчийски квасен хляб, фермерски сирена и кашкавали от краве и козе мляко. Бяха представени и вина от малки изби, обединени в Асоциацията на независимите лозаро-винари в България. Всички продукти са придружени със сертификат за безопасност, издаден от лицензирана лаборатория.

 

europarl.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отглеждайте кълнове през цялата година у дома

 

Публикувано изображение

 

Лесен метод, голяма полза за здравето

 

Изобилието от летните градини и обирането на реколтата през есента бързо потъва в предишната година с напредването на зимата. Това често ни оставя една възможност: ходене до супера.

И макар че плодовете и зеленчуците изглеждат чисти и пресни, в много случаи те са доставени от далечни места, пропътували са хиляди километри, загубили са ценни хранителни вещества по пътя и междувременно са се сдобили с един-два слоя пестициди и консерванти. Така че вместо да се примирявате с често пъти оклюмалите, замразени органични продукти за да ядете плодове и зеленчуци през зимата, изберете вместо това да сервирате на масата разнообразни кълнове.

 

Какво представлява отглеждането на кълнове? 

 

Кълновете са просто първите поникнали стръкчета от семената. Когато спящото семенце започне да „пониква” така да се каже, то започва да активира много метаболитни системи, които впоследствие спомагат за формирането на първите зелени кълнове. Ако семенцето се посее, кълнът му ще е най-първото напомняне за живот изникващо от почвата.

Когато отглеждате кълнове от семена вие не ги садите, а по-скоро насърчавате тези метаболитни пътеки да се активират като ги поддържате влажни в безпочвена среда. След като кълновете извадят първите си стръкове пъпки, те са готови за ядене.

 

Защо да отглеждаме кълнове?

 

Можете да попитате какви са ползите от ядене на такива млади растения. Когато семената се подготвят за кълнене те освобождават голямо количество хранителни вещества в тези първи издънки. Филизите или кълнове съдържат високи нива усвояеми протеини и повишени нива хранителни вещества като калций, калий, желязо и витамини А, В1, В2, В3 и С, както и някои от най-високите нива на антиоксиданти, които съществуват. Когато растението продължи да расте, концентрациите започват да намаляват.

В основни линии, кълновете съдържат най-високите концентрации от всички хранителни вещества от които растението се нуждае, за да израсте напълно. Отглеждането на кълнове също така е евтино, а семената могат да се закупят и да се държат дълъг период от време.

Кълновете на зърнените храни съдържат също така по-малко скорбяла и глутен за разлика от зрелите растения, което ги прави полезни в контролирането на кръвната захар и по-добър избор за хората с чувствителност към глутен.

 

Как да отглеждаме кълнове

 

Отглеждането на кълнове от семена е доста лесно. На практика можете да използвате всякакви семена, но най-популярните са алфалфа (люцерна), пшеница, боб, леща, тиква и червена детелина… броколи. Най-важното е да търсите органични „семена за кълнене”. Те са пречистени както трябва, докато семената, които не са за кълнене може да съдържат патогени или бактерии в обвивката си.

И така, какво е необходимо, за отглеждането на кълнове у дома? Нищо повече от семена, буркан с добре затваряща се капачка и ситна мрежа. Просто следвайте дадените по-долу лесни стъпки:

[*]Изплакнете и накиснете семената (две супени лъжици за висок буркан от 400 мл с широк отвор за начало, като в процеса сами ще определяте колко кълнове и какъв буркан са ви необходими) една нощ на стайна температура в купа с чиста, несъдържаща хлор вода.

[*]На следващата сутрин излейте водата, изплакнете семената и ги сложете в буркан, чиято капачка предварително сте изрязали и заменили с кръг от ситна мрежа, съответстващ на изрязания отвор – най-добре с големина почти колкото на капачката. Ако не ви се играе с изрязването, просто вържете стегнато твърда мрежа, както е показано на снимката по-горе. Семената трябва да са влажни, но не и покрити с вода.

[*]Изплаквайте семената един два пъти на ден, за да не мухлясат като започнат да кълнят. Наливайте вода през мрежата и изплаквайте семената. Оставяйте буркана с капака надолу под ъгъл от 45 градуса, за да се отцежда водата непрекъснато. След около най-много 4 дни те вече ще са покълнали и готови за консумация. Имайте предвид, че колкото по-мънички са кълновете, толкова по-богато е съдържанието им на полезни вещества. 

[*]Можете да сложите буркана на слънце, за да добият кълновете хлорофил и зелен цвят. Изникналите кълнове са готови за ядене в рамките на най-много три до пет дни. Когато достигнат желания от вас растеж, извадете ги от буркана, подсушете ги и ги дръжте в хладилника.

[*]Те обикновено издържат по няколко дни в хладилника, но е добре да ги консумирате веднага или бързо, за да избегнете бактериален растеж.

[*]Използвайте ги в салати, супи, сандвичи и във всичко, което се сетите, за да придавате на храната си допълнителна хранителна стойност и сила, каквато няма да намерите в зеленчуците и храните в магазина.

[*]Можете да отглеждате по няколко различни вида кълнове едновременно. Така винаги ще имате на разположение от любимите си и полезни за здравето на цялото семейство, отгледани от самите вас, необичайни, но ценни хранителни източници.

zdravivsekiden.com

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Консумацията на захар може да доведе до сърдечен пристъп
Грижата за сърцето изисква по-малки количества сладко и напитки

 

 

Консумацията на прекалено много сладки напитки и храни може да увеличи риска от сърдечен пристъп, разкриват данните на голямо проучване в САЩ. Захарта може да доведе до увеличаване на килограмите, което вреди на сърцето.

 

Проучването разглежда данни от консумацията на захар сред десетки хиляди души в САЩ, както и фаталните изходи, вследствие на сърдечни проблеми. Установява се силна връзка между количеството консумирана захар и рисковете за сърдечносъдовото здраве.

 

При хората, които си набавят една четвърт от дневните калории от добавена захар, рискът от стигане до фатален изход, вследствие на сърдечносъдови заболявания, е повишен с повече от три пъти. Това откриват изследователите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта. 

 

От Световната здравна организация препоръчват добавената захар да не превишава 10% от общия калориен прием – 50 г за жени и 70 г за мъже. 

 

Захар се добавя към много различни храни – сладкиши, бисквити, шоколад, към някои газирани напитки и сокове. Трябва да се вглеждаме в етикетите на продуктите, на тях много често е посочено количеството захар, апелират експертите. 

 

Храните, които с много високо количество захар, съдържат 22,5 г захар на 100 г, а ниското съдържание е 5 г или по-малко на 100 г. 

 

Експертите обясняват, че захарта сама по себе си не е вредна – тя е нужна за енергийните нужди на тялото, но когато се консумира прекомерно, допринася за повишаване на теглото и може да допринесе за сърдечносъдови заболявания.

 

http://www.dnes.bg/health/2014/02/09/konsumaciiata-na-zahar-moje-da-dovede-do-syrdechen-pristyp.215234

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
С какво се заменят трансмазнините? Евродепутатът Антония Първанова ще предложи те да бъдат забранени в целия Европейски съюз

Какви са предимствата и недостатъците може да гледате във видеото.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Симптоми, че ви липсват витамини

Публикувано изображение

„Яденето на полуфабрикати,  често причинява липса на витамини. Вина за това  може да има недостатъчното количество на полезни продукти, а  тяхната слаба усвояемост може да се дължи на проблеми с храносмилането, „- казва д-р S. Blum, основател на Здравен център Blum и  автор на книгата „Планът за възстановяване на имунната система“.

Понякога признаците са забележими. Ето пет симптоми, които могат да бъдат причинени от липсата на витамини . Повечето от тях могат да бъдат елиминирани чрез промени в храната. Но ако това не помогне – ви трябва лекар .

1. Пукнатини в ъгълчетата на устата

Това, което липсва: желязо , цинк и витамини като ниацин (B3), рибофлавин (В2 ), и B12 . „Липсата на желязо , цинк и витамин В12  често се среща  при вегетарианци “ – казва Blum. Диетата може да доведе до понижен имунитет поради липса на протеин.

Как да се поправи: с консумация на повече пилешко месо, сьомга , риба тон , яйца, стриди , миди , сушени на слънце домати , цвекло , тахан , фъстъци и бобови растения , като леща . Усвояването на желязо се повишава от витамин C , който в допълнение помага в борбата с инфекциите , така че тези продукти трябва да бъдат допълнени със зеленчуци като зеле , броколи, червени чушки , карфиол .

2. Червен люспест обрив по лицето ( а понякога и на други места ) и загуба на коса

Това, което липсва: биотин ( B7) , известен като витамина на растежа на косата. Докато мастноразтворимите витамини ( A , D , Е, К ) може да се задържат за дълго време в човешкото тяло, повечето от водноразтворимите витамини бързо се разлагат. Яденето на сурови яйца ви прави уязвими, защото авидина, съдържащ се в сурови яйца протеин , предотвратява абсорбцията на биотин.

Как да се  поправи: да се ядат варени яйца,  както и сьомга , авокадо , гъби, карфиол , соя , ядки, малини и банани.

3. Червен или бял обрив, обикновено по бузите , ръцете , бедрата и гърба

Това, което липсва : есенциални мастни киселини , витамини А и D.

Как да се поправи: Избягвайте полиненаситени животински мазнини (които трябва да бъдат ограничени във всеки случай), и да се ядат здравословни мазнини . Включете в диетата си изобилие от сьомга и сардини , ядки, като орехи и бадеми, ленено семе и чиа . За да се компенсира недостига на витамин А, консумирайте зелените и цветни зеленчуци (моркови, сладки картофи, червени чушки) . „Това ще ви осигури с бета – каротин, от който след това се формира витамин A,“ – казва Blum . „За да се компенсираа недостиг на витамин D , аз препоръчвам витаминни добавки до 2000 международни единици на ден , също съдържащи витамини A и K, които спомагат за усвояването на витамин D .

4. Мравучкане и изтръпване на ръцете, краката или други части на тялото

Това, което липсва : такива витамини от група  B , като фолиева киселина ( В9 ) , B6 и B12 . „Този проблем е пряко свързан  със състоянието на периферната нервна система и нервните окончания“ – казва Blum , отбелязвайки, че тези симптоми могат да бъдат придружени от тревожност , депресия , анемия, умора и хормонален дисбаланс .

Как да се отстрани : със спанак , аспержи , цвекло, фасул (особено боб – черен , шарен , лима ) , яйца, миди , миди , стриди , октоподи.

5. Болезнени спазми и пронизващи болки в пръстите на краката, краката, прасците.

Какво липсва : магнезий, калций, калий.

“ Ако това се случва често  е възможно , че  липсват тези елементи “ – казва Blum . Също така, ако тренирате много и затова се потите силно , вие губите повече минерали (и водноразтворими витамини) .

Как да се отстрани : Яжте повече банани , бадеми , лешници , тиквички , череши , ябълки, грейпфрут , броколи, китайско зеле и тъмно листни зеленчуци като къдраво зеле , спанак и глухарче.

 

30dumi.eu
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Шунката подгизна от вода

Вадят по 1500 г деликатес от кило месо

 

Водното съдържание на няколко вида шунка, изследвани от асоциация „Активни потребители”, е изключително високо, като показателят се е движил между 74 и 77 на сто. Това сочат предварителните данни от изследването, направено по поръчка на потребителската организация. В крайна сметка обаче никъде няма ориентир какво трябва да бъде съдържанието на течности и производителите на практика могат да добавят колкото си искат вода, каза Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията.

 

Той смята, че у нас може да има доброволен стандарт и за този продукт, за да се ориентират купувачите добре какво слагат в кошницата си. В Щатите и Великобритания има три вида шунка, като разграничението се прави чрез наименованието в зависимост от водното съдържание, даде пример Николов. Според него и българският потребител, и българският производител ще спечелят, ако се направи такъв стандарт.Всяка компания, произвеждаща шунка у нас, сама прави техническата си документация, в която се упоменава и водното съдържание, уточни д-р Румен Караманов, член на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.При производството на шунка се прави т.нар. „овкусяване” на месото и се влагат добавките, които са регламентирани в Наредба №8 на агенцията по храните. В нея строго е регламентирано процентното участието на всяка добавка. Влагането на вода в този случай обаче е неизбежно, защото при овкусяването добавките се вкарват в продуктите в разтворено състояние. Затова опасността прекаляването с течностите е въпрос на самоконтрол и съзнание на всеки един производител, който ползва добавките, независимо от това дали е шунка или друг продукт, казва експертът по храните. Контролният орган трябва да провери техническата документация на всеки един производител, какъв процент водно съдържание е заложено и дали това се изпълнява.При шунката рандеманът може да достигне 50%. От килограм месо опитният производител може да направи кило и половина деликатес. Според специалиста в този случай трябва да се работи както при пилешкото месо, където беше ограничено допълнителното добавяне на вода. Европейският регламент 543 ограничава водното съдържание, но разрешава овкусяването на месото. Това обаче е вратичката, през която може да се добавя течност и да се вдига теглото на продуктите. Никой не отчита, че овкусителите се вкарват с течност и така водното съдържание става изключително високо.Подобен проблем съществува и с пресните меса у нас. Голяма част от тях влизат във веригите и се продават като пресни меса, но всъщност при тях има намеса и водното съдържание е повишено заради употребата на консерванти и хранителни добавки. Всяко третирано месо обаче трябва да се определя като полуфабрикат и няма място на щанда за пресни меса, категоричен е д-р Караманов.

 

blitz.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Шунката подгизна от вода

 

то не стига че и месо няма ами и вода

:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

то не стига че и месо няма ами и вода

:D

 

Поне водата да беше чиста, да го преглътнем, а то някакъв коктейл от консерванти, овкусители, оцветители и кой знае какво още.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Моите адмирации за Олинеза и страхотният им чеснов сос.

:yanim:

 

Те на това му се вика да си защитаваш не само марката, но и качеството на всеки един продукт, ден след ден.

И когато правиш нещо добро - няма начин да не дойде и заслуженото признание на потребителя.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Македонски вестник:

Скандал с отровно месо тресе България

Публикувано изображение

Скандал с отровно месо, вкарвано от престъпни групировки, тресе България, пише македонският ”Днешен весник”. Според изданието България се е превърнала в един от най-големите вносители в Европа на „кръв на прах” или известната още като „суха кръв” суровина. Сухата кръв и отпадъчните продукти се закопават в специални ями. За българските престъпни групи обаче това било идеален начин за печалба, а добре било и за собствениците на кланици, които вместо да харчат пари за ями те го продават в България. Сухата кръв реагирала при химически анализ на протеини – т.е. месо.

"Днешен весник" отбелязва, че саламите са с 30% месо, а при тях тези 30% са само суха кръв. При тестване на салам e открита и мас около 30%. Така излиза: 30 кръв на прах, 30% мас на прах, а останалото е вода, която не е и от чешмата.

За да може продуктът да има форма, тъй като трудно ще се продаде като течен салам, слага се и химическа субстанция „карагенан”, който се ползва при направата на сапуни и гелове. При готвене водата се изпарява и остава само карагенанът. Толкова е хранителен, като че ли ядеш сапун, отбелязва македонското издание.

 

actualno.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Македонски вестник:

Скандал с отровно месо тресе България

 

actualno.com

 

 

Силно преувеличено.

Че се внася некачествено месо и че има некачествени колбаси е истина, но скандал все още няма.

Опитаха се да направят такъв с пилешкото месо, но се доказа, че то е съвсем нормално и в него липсват хормони.

Дори ще изнасяме пилешко за Катар. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дори ще изнасяме пилешко за Катар. ;)

кой ще го изнася

Батков да не си е построил най-после птицефермата а

:rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

кой ще го изнася

Батков да не си е построил най-после птицефермата а

:rolleyes:

 

Знам ли кой...

Важното е, че Президента каза - след 2 месеца започваме да изнасяме пилешко за Катар. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Знам ли кой...

Важното е, че Президента каза - след 2 месеца започваме да изнасяме пилешко за Катар. :)

с вода нали, с мноого вода

и катарците и те да са щастливи като нас

:P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

с вода нали, с мноого вода

и катарците и те да са щастливи като нас

:P

 

Нещастният човек и на райски остров да го настаниш пак ще е нещастен.

Той винаги има причина да е нещастен.

Ако няма - ще си я измисли.

И на македонски вестник дори ще вярва (!), защото ако някой му каже, че животът му не е чак толкова нещастен, той ще го гледа така, като че ли му говори най-невероятните измислици.

Ние сме едновременно най-умните, най-надарените, най-най-най и едновременно сме най-нещастните и черногледите. Дай ни прогнози за катастрофи и бедствия.

Ние сме 100% убедени, че ако нещо хубаво се е насочило в наша посока, то непременно ще ни заобиколи.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

КАКВО ЯДЕТЕ?  Жестоко разкритие разтресе българския пазар! Потребителите са в шок!

 

Субстанцията „кръв на прах“ се нарича „суха кръв“. Тя се внася в България повече от двадесет години. България е най-големият вносител на „суха кръв“ в Европа. Сухата кръв е отпаден продукт от кланиците и се пакетира и заравя в специални септични ями. Но за българските престъпници това е идеален начин да забогатеят като предложили на собствениците на кланиците вместо да харчат пари да копаят ями да дават този отпаден и отровен продукт да бъде товарен за внос в България.

„Сухата кръв“ реагира при химични проби на белтъчина т.е. „месо“. Тестват салам или „пържолен“ продукт – 30% белтъчина. Ама особено при саламите е, че тия 30% са само „суха кръв“, която се калкулира като цена на месо. Във всяко месо има и мазнина. В „сухата кръв“ няма. Затова ще вкараме и „мазнина“. България е най-големия вносител на свинска мас на „прах“. Тя се вкарва не само в саламите, но и в кашкавалите, сиренето, млякото, шоколадите, сладоледите.. При тестване на саламите тая мазнина е около 30%.

И така, 30% „суха кръв“, 30% свинска мас на прах и другото основно е ЧИСТА вода, дори не и чешмяна! Сега на тоя бъркоч трябва да му се даде обем, защото няма как да подлъжат народа да му продават течен салам. Та, затова в бъркоча се влага едно химикалче наречено „карагенан“, той се използва много, но за онагледяване, ще кажа, че се влага и в сапуните и геловете – желира ги, дава им що годе неразпадащ се обем. За сведение, 1% карагенан „заддържа“ 50% вода. Още едно далаверско-престъпно Бинго!

Карагенан се вкарва чрез „шприцоване“ в пилета, пържоли – и затова те „набъбват“ двойно и тройно, за сметка на водата, която се продава на цената на месото. А когато ги готвите обемите им намаляват с толкова, защото водата се изпарява, но за вас остава карагена. Той е толкова хранителен, колкото и ако ядете сапун и гел. Е, разбира се, химическата промишленост предлага голямо разнообразие от оцветители на салами, овкусители, ароматизатори и прочие.

Има такова предприятие в Горубляне, което не може да смогне на поръчките на така наречената „хранителна“ индустрия в България. Ами направете си извода – една шприц машина за карагенанова субстанция, която е 30-40 хиляди евро, се изплаща за три дни от далверата с карагенана и водата, след това започва да работи само за престъпното благоденствието на собственика и същевременно ще даде бизнес и на „Здравеопазването“ и на погребоалните бюра …

 

http://vchas.net/%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA/37783/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Едно нещо не мога да си обясня: как след като прадедите ни са се хранили само със здравословни и био храни, а ние почти само с боклуци, ние живеем до 70-80 години а те са живеели до 30-40 ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Едно нещо не мога да си обясня: как след като прадедите ни са се хранили само със здравословни и био храни, а ние почти само с боклуци, ние живеем до 70-80 години а те са живеели до 30-40 ?

 

Здравеопазване.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пастички, вафлички, кекс – злоупотребяваме със захарта

Годишно българинът консумира по 36 килограма захар

 

 

Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на продукти и напитки, съдържащи захар и така вреди на собственото си здраве, сочи анализ на Националния център по обществено здраве (НЦОЗА), цитиран от БТА.

Годишно българинът консумира по 36 кг захар, докато преди близо век употребата му се е свеждала едва до 2 кг на година.

По препоръки на експерти здравословната дневна консумация на захар трябва да бъде едва 10 на сто и дори по-ниска от общия процент на ежедневно набавяните калории.

Според анализа на НЦОЗА почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли, както и безалкохолни напитки, съдържащи захар.

Близо 80 на сто консумират всекидневно между 1 или 4 чаши кафе, придружена с по 1-2 лъжички захар. Много по-малко предпочитат чай - около 30 на сто, но отново съпроводено с консумация на 1-2 лъжички захар.

 

Защо наричат захарта "бялата смърт"?

Захарта придава приятно чувство за сладост при хранене, поради което продуктите, съдържащи захар са много често предпочитани в менюто. Бялата рафинирана захар, която толкова често използваме всекидневно обаче е източник само на празни калории и не доставя на организма други полезни хранителни вещества като витамини, минерали и растителни влакнини, коментират експерти.

Захарта осигурява най-бързо енергия на организма както при физически, така и при умствен труд. Редица продукти обаче съдържат повече калории отколкото захарта, но тя се усвоява най-бързо и лесно от организма и много често се преработва и натрупва под формата на ненужни мазнини.

Медът, петмезът, мармаладите са носители на витамини, микроелементи, органични киселини и други полезни съставки, докато захарта доставя само празна енергия. Ето защо медиците обичат да казват, че бялата рафинирана захар носи повече горчивини за хората, пристрастеникъм нейния прием.

Прекомерната или честа употреба на захар, захарни или сладкарски изделия води още до свръхприем на енергия, наднормено тегло и затлъстяване, които увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип-2 и още куп заболявания.

Смята се също, че прекалената употреба на захар е основна причина за появата на рак, тъй като раковите клетки основно се хранят с глюкоза.

Много са препоръките към хората, злоупотребяващи с приема на бяла захар и те основно се фокусират в две посоки: тотално ограничаване приема на захар и нейното заместване с други продукти - мед, медни продукти, кафява захар, подсладители.

Най-ефективен начин обаче си остава включване във всекидневното меню на плодовете. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва 400 грама плодове вместо употребата на захар.

Заместването на няколко лъжички захар дневно с плодове може да спаси около 1,7 милиона души по света от вредните последици от приема на "бялата смърт", отчитат от СЗО.

dnes.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

е то всяко нещо в големи количества носи вреда

а пък захарта е полезна за мозъка

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...