Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко книги сте прочели

Колко книги сте прочели 564 гласували потребители

1. 1. Колко книги сте прочели

• Нито една
      2%
      12
    • по-малко от 10
      6%
      35
    • 10-50
      14%
      72
    • 50-100
      10%
      52
    • 100-200
      10%
      53
    • 200-500
      14%
      72
    • над 500
      23%
      119
    • не мога да броя до толкова
      18%
      93

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Все пак - мислите ли, че четенето може и да е вредно?

Зависи какво и къде четеш,ама по-скоро не...

По темата: домашната ми библиотека наброява 3320 книги (имам каталог,малко педант си падам за книги),та половината със сигурност съм ги чел.

• Отговори 219
  • Прегледи 40,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Зависи какво и къде четеш,ама по-скоро не...

По темата: домашната ми библиотека наброява 3320 книги (имам каталог,малко педант си падам за книги),та половината със сигурност съм ги чел.

Нашата е към 700-800 и съм чел повечето.Аз от малък обожавах да чета ,имам и награди от окръжната библиотека.Колкото по -голям ставах ми беше много трудно да си намирам книги които не съм чел в библиотеката.После дойде демокрацията и книги има и са супер но нямах пари да си ги купя.Сега вече отдавна не съм чел нормална книга.Далеч по-лесно ми е да ги чета от телефона си.

Прекалено много съм прочела (и нито един любовен роман при това!), не им знам бройката Публикувано изображение .

Не мога да кажа колко точно,но доста съм прочела.А тези,които са ми направили най-силно впечатление обичам да препрочитам.

Достатъчно за да ме накарат да пропиша .. :)

Доста са ама не са повече от 500 още съм мн млада но едно триста и нещо има..... ;):singer::P

• 2 години по-късно...

аз съм на 14год и смятам,че за възрастта с чета много!!!бих предпочела книгата пред много други удоволствия!!! познатите ми могат да подвърдят колко обичам книгите!!! в 6кл една моя учителка ме беше написала забележка "в час чете книги не съобразени с учебния материал"!!! на всички други деца им казва четете на мен-нечети!

И ТИ ЛИ СИ ТАКА? :) :) :)

Чета от 5 годишна, което ще рече вече 17 години... Като ученичка взимах по 6-7 книги от библиотеката на веднъж и се карахме с лелката дали ще ги прочета за месеца или не, а аз ги връщах след седмица - прочетени от край до край...

Накарахте ме да се замисля. :ohmy: Само e-book колекцията ми е около 1500 книги, като това са книгите, които са ми харесали и затова съм запазила. "Библиотеката" ми има ограничено присъствие в апартамента, тъй като мястото за книги в хола ми е ограничено - така на око като ги гледам са около 150-200... За сметка на това на тавана ми е пълен основно с книги... Ако смятам и книгите взимани от библиотеките през годините... Може би съм прочела около... знам ли - 5000 книги...

5000 КНИГИ??? :no-no::shock11: :shock11: :)

За съжаление не чета. Причината е прозаична- неграмотен съм. Ходих до 3 клас на даскало, после се наложи спешно да паса овцете на село и така до днес. Неук си останах, с доста ниска обща култура, особено в хуманитарната сфера. Но такъв е животът, какво да се прави...

• 1 месец по-късно...

знам че са повече от 500 лично мой имам без малко 500,тези който са ми харесали

• 1 месец по-късно...

Стана ми смешно, как доста от хората които се похвалиха със солидна бройка от прочетени книги, правят толкова много правописни грешки. :lol6:Аз като малък бях много скаран с книгите, и не четях много, и сега не го правя, но поне имам желание. За съжаление пари за книги няма, а от монитор е гадно да се чете. Прочел съм околко 20, от които 90% на сила. До сега не ми е попадала книга която наистина да ми хареса. Последно четох Убийства в Манхам, на Саймън Бекет, и не беше лоша, но на моменти ми ставаше доста скучно. В момента съм хвърлил око на няколко книги - Primal Fear, Metro 2033, The Da Vinci Code, A Game Of Thrones но няма да имам честта да ги докопам в близките месеци. В какви времена живеем....човек да си купи книга, вече е лукс.

10-50. Последната художествена книга, която прочетох беше на Стивън Кинг. Като цяло такива не чета. Само учебници и някоя друга научна/ self-help книга (не, че тях ги чета всеки ден :D) ПС: Като се замисля май минават 50. 6-7 клас имах някакво желание да чета.

Редактирано от NikolayVF (преглед на промените)

• 5 седмици по-късно...

Може ли? Ако в София е така, много добре, но в библиотека "Иван Вазов" в Пловдив положението е друго. Може да се намери почти всяка книга, излязла на пазара у нас, 6 месеца след излизането й, но и дума не може да става да се вземе за вкъщи. Повечето ценни книги са само в по един екземпляр и са само за ползване в читалня. А да не говорим за пазарджишката библиотека, в която няма почти нито една нова книга на тема ИТ, например. Най-новите са от 1999 година.

Ами пазарджишката не е депозитна, и се прави прецизен анализ на това какво търсят читателите! Има една картотека на т. нар. "откази" - ако дадено издание е доста често търсено, то е с предимство при закупуването (говоря за специализирана литература, макар че темата е за художествена)! Хубаво е да има и литература за ИТ, но какъв е смисълът да се купи, и да стои на лавицата? Защото и това се е случвало :) А по отношение на художествена литература има доста голяма промяна към по-добро :) Напоследък студентите търсят повече психологическа, педагогическа, финансова и правна литература, затова и повече такива издания се закупуват... Ако е имало силно изявен интерес към ИТ литературата, не се съмнявам, че ще се постараят да закупят такива издания :)

Лично аз откакто се помня, чета :) Библиотеките и читалищата са ми като втори дом :) Особено обичам атмосферата в Търновската библиотека - и това, че тя е депозитна, и четях книги, за които само можех да мечтая, понеже като студентка не ми оставаха кой знае какви средства, за да задоволявам глада си към книги :)

• 4 седмици по-късно...

Чета средно по 2-3 книги на седмица... Убедена съм, че наистина не мога да броя до толкова.

Аз съм една КнигоМаниачка! :)

• 1 месец по-късно...

...За съжаление пари за книги няма, а от монитор е гадно да се чете.....В какви времена живеем....човек да си купи книга, вече е лукс.

За огромно съжаление вече е така. И после се чудим защо сме неграмотна нация. Може да пробваш с електронен четец. Аз отново се зарибих да чета, след като си взех телефон с някакъв дисплей. Предполагам на четец ще е доста по-приятно усещането, а и не са безбожно скъпи. Дори може да си поръчаш от Китай някакъв евтин :)

За огромно съжаление вече е така. И после се чудим защо сме неграмотна нация. Може да пробваш с електронен четец. Аз отново се зарибих да чета, след като си взех телефон с някакъв дисплей. Предполагам на четец ще е доста по-приятно усещането, а и не са безбожно скъпи. Дори може да си поръчаш от Китай някакъв евтин :)

Или ако имаш приятел в щатите - Nook simple touch и някои модели на Kindle са по 100ина долара там, даже имаше по 90. А за това дали е приятно усещането, ще кажа само едно нещо - ако можете да си позволите четец с e-Ink Pearl и обичате да четете, то няма нито една разумна причина, да не си вземете един моментално.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Или ако имаш приятел в щатите - Nook simple touch и някои модели на Kindle са по 100ина долара там, даже имаше по 90. А за това дали е приятно усещането, ще кажа само едно нещо - ако можете да си позволите четец с e-Ink Pearl и обичате да четете, то няма нито една разумна причина, да не си вземете един моментално.

А бе по си е хубаво да усешаш страниците и миризмата на книга, макар че бързо се захабява :(

Аз съм прочел около 30-35 книги(надявам се да не ми се смеете). Иначе предпочитам да чета нещо свързано с биология, генетика. Мога цял ден да прекарам в четене на такива книги, но за съжаление не мога да намеря много. От време на време чета фентъзи(последната която прочетох беше The Hobbit) и технически(Windows Vista administration и Principles of Web Design).

А бе по си е хубаво да усешаш страниците и миризмата на книга, макар че бързо се захабява :(

:offtopic_s: Изобщо не оценявах хартиена спрямо електронна книга, нищо че и там съм на друго мнение. Казах, че ако наистина обичаш да четеш, електронната книга е необходимост. Ако имаш електронна книга, имаш много повече възможности да четеш. Малко отклонихме - ако искаш може да продължим тук.

За съжаление пари за книги няма, а от монитор е гадно да се чете. В какви времена живеем....човек да си купи книга, вече е лукс.

За огромно съжаление вече е така. И после се чудим защо сме неграмотна нация.

Хайде, моля ви. Когато бях малък, нашите си даваха и последната стотинка за мен, да уча в Пловдив. 386ка беше недостижима мечта. Обаче си кътах и последната стотинка и поне 1-2 книги месечно си купувах. За 5те години там събрах толкова, че едвам ги изнесохме от квартирата. Когато се появи sfbg - една от първите онлайн библиотеки, аз нямах собствен компютър, но като се доберях до компа на съквартиранта, изпочетох де що успях. После, като си купих компютър си четях най-редовно книгите, които не можех да намеря по книжарниците, до този февруари, когато Nook-чето ми ме изстреля в следващото измерение на четенето.

Не можете да си позволите книги, гадно било да се чете на монитор... Просто извинения...

Редактирано от flare (преглед на промените)

<major_offtopic> :offtopic_s: Ами иначе трябва да платиш много висока цена - здравето. Късогледство, астигматизъм са само част от вредата, която тези ярки екрани причиняват. Някой чел ли е книгата на Бейтс ? Той пише че човешките очи поначало не са създадени за гледане на късо разстояние, както и на ярки, бързо движещи се обекти. Не случайно първобитните хора не са имали проблеми с очите, защото са ги използвали за да гледат надалече когато ловуват. Като се появява писмеността хората започват от време на време да имат влошено зрение и така до днес. flare нека да продължиме в другата тема, че се унесох. :) </major_offtopic> Някой знае ли колко са българските книги които трябва да се изчетат да 12-ти клас ?

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Първата ми книга съм я прочел когато бях на 6, преди да тръгна на училище. Патиланско царство си спомням, че беше. До ден днешен не знам колко книги съм прочел, но знам, че все по-рядко намирам настроение за четене

...Не можете да си позволите книги, гадно било да се чете на монитор... Просто извинения...

На теб ако не са ти проблем едни 15-20 лева на месец за една книга, то аз не мога да ги отделя, поне не и в този момент. На скапан монитор няма да една да чета, защото очите ми са по-важни. Сега като си взех телефончето, се чете задоволително на него и пак си чета. Но най-добрият вариант си остава на хартия. За съжаление библиотеката на родителите ми се намира чак на 240 километра, а не е удобно да се пренасят на гръб. Но докато бях при тях съм изчел поне едно хиляда бройки :)

...

Тъй като се отклонихме от темата, можеш да прочетеш отговора ми към frozener тук Той горе-долу отговаря и на твоя пост.
  • 4 месеца по-късно...

9-годишна прочете 289 книги през 2012 г.

Публикувано изображение

Божидара Христова на 9 години от Хасково е прочела 289 книги само за година.

262 от томчетата тя е заела от детския отдел на регионалната библиотека в града, пише "Булфото".

Третокласничката Божидара от СОУ “Св. Паисий Хилендарски” води в класацията на най-активните читатели на културната институция, която връчи приз за любознателност на момичето. Следва я петокласничката Гергана Евтимова от ОУ “Христо Смирненски”, през миналата година тя е заела 184 заглавия.

Божидара се е научила да чете преди да тръгне на училище. Първата прочетена от нея книга е “Пипи Дългото чорапче” още в предучилищна възраст. Сред любимите заглавия на малката Божидара е “Патиланско царство” на Ран Босилек. За разлика от останалите си връстници предпочита книгата пред компютъра.

Местният вестник "Новинар ЮГ" подари на момиченцето книга.

novini.bg/news

браво, Слънчо

:yanim:

• 2 седмици по-късно...

По повод на четенето от монитор. Вярно е, че силно уморява очите, но именно за това си има специална програма ICE Book Reader Professional , за мен - най удобната за четене на кирилица. Поддържа систематизирана библиотека от до 250 000 книги подредени от Вас по автори и направления. В моята имам около 6 000 заглавия. Имате възможност да настроите цвят на фона, вид, цвят и размер на шрифта и прочие (аз използвам двустраничен вид, като книга, с едър тъмнозелен шрифт на сивозелен фон, с добър междуредов интервал и оцветена първа буква на всеки абзац)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.