Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя книга завинаги ще остане в съзнанието ви

Featured Replies

Писах това в темата за "Стивън Кинг", но ще спомена три книги, които адски много ме разтърсиха:ГнявСблъсъкДългата разходкаЗнам че звучи много тривиално и изтъркано, но ги препоръчвам на хората, които обичат да четат книги.

• Отговори 320
  • Прегледи 60,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Книгата, за винаги ще помня е "На изток от рая" на Джон Стайнбек. Препоръчвам я на всички!

...Братята с лъвски сърца на Астрид Линдгрен...

Да,тази книга е много хубава!!! :clap

Има много книги който ще запомня..Но първата (по-сериозна) която прочетох като малка и можеби затова така ме "разтресе"-Птиците умират сами.

Romantichkata, повтаряш се ;)
Romantichkata, повтаряш се :beer:
да бе..Амаче съм зле..;)Благодаря,че ми показа..

Здравейте, бих бил много благодарен ако някой ме насочи от къде мога да си намеря книги на български в Internet.Благодаря :);):)

Просто погледни тук и ще видиш къде можеш да четеш книги на български език!!!

Здравейте,За мен има двама автори който много са ме впечатлили, това са Ъренст Хемингуей с "Стареца и морето" и Стивън Кинг с доста от неговите романи и разкази(по-старите, новите нещо не ми харесват), но не знам защо "Гняв" много ме впечатли, също така и имаше един сборник от разкази на Кинг "Нощна смяна" и естестевно "Подпалвачката" - абе фен съм му на Стивън Кинг. Но все пак ако имате време прочете на Хемингуей гнижката супер е.

това са Ъренст Хемингуей с "Стареца и морето"

да найстина е хубава книга.
  • 4 седмици по-късно...

много са книгите,които са оставили спомен в съзнанието ми,но сега се сещам за "Алхимика"на Паулу Коелю,четох я преди две-три години,една наистина уникална,незабравима история

При всички положения поставям "Пътеводителя..." на първо място :wub: След това - всичко на Тери Пратчет (ако трябва да избирам, любимата ми е "Малки богове"), "Хобитът" и "Властелинът..." на Толкин, "Добри поличби" на Тери Пратчет и Нийл Геймън, "Една нощ през самотния октомври" на Залазни, "Приказка без край" на Майкъл Енде, "Тайнствата на стената" на Робърт Силвърбърг.... От фантастиката - "Странник в странна страна" и "Спечели облог за Сатаната" на Хайлайн, "Градът", "Резерватът на таласъмите" и "Гробищен свят" на Саймък (повечето от останалите му неща не струват), "Краят на вечността" и цикъла за роботите на Азимов ("Фондацията..." не ми допада особено), всичко на Станислав Лем, разказите на Дмитрий Биленкин, "Говорителят на мъртвите" на Орсън Скот Кард (останалите от цикъла за Ендър също не са лоши), "Гейтуей" на Фредерик Пол, всичко на Лари Нивън... От сериозните неща - "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" и "Лайла" на Робърт Пърсиг, "Митът за Сизиф" на Камю, "Погнусата" на Сартр, "Мементо" на Радек Йон, "Степният вълк" и "Сидхарта" на Херман Хесе, "Тортила Флет" и "За мишките и хората" на Стайнбек, "Стъкленият похлупак" на Силвия Плат, "Владетелят" на Макиавели... За разтоварване - Джералд Даръл, Удхаус, Роад Дал, Джером К. Джером, Сан Антонио, Том Робинз. И искам да привлека вниманието ви върху разказите на една страхотна българска авторка, които все още се публикуват само в нета - Надя Захариева: http://liternet.bg/publish7/nzaharieva/ http://www.hulite.net/modules.php?name=Aut...&username=Nadie Хвърлете им по едно око, няма да съжалявате :)

Книги, които наистина разтърсват, както е споменато в темата, според мен са " Повелителят на мухите" от Уйлям Голдинг " (жестока книга, образно и буквално казано), " Портокал с часовников механизъм" на Антъни Бърджес, "1984" на Джордж Оруел, "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри . Има още, разбира се. На първо време тези стигат. Не се препоръчва да се четат на веднъж, както пише на кутиите с цигари. Има споменати наистина много хубави книги тук, но тези удоволетворяват темата напълно, разбира се, ако някой иска да се разочарова от човечеството.

Ето тези книги са ми направили най-силно впечатление :Дени Дидро "Монахинята"Владимир Набоков "Лолита"Гюстав Флобер "Мадам Бовари"Станислав Лем "Соларис"

• 4 седмици по-късно...

Здравейте,Видях, че доста хора са споменали една от най - великите книги на нашето време, а именно "Пътеводителя". Тази книга ще остане завинаги в съзнанието ми, защото беше първия ми допир с фантастиката. Други емблематични за мен (хехе) книги са "Властелина", "Колелото на времето" , и всичко на Пратчет.

Редактирано от Rexus (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

Здравейте приятели,.........поразрових се в семейната библиотека и открих доста книги които до този момент не съм прочела все още... и тъй като ми се очертава свободно време съм решила да се отдам на четене........ Публикувам книгите с които разплагам...и се надявам вие да ме посъветвате от кои да започна...кои си заслужават да бъдат прочетени, дори може да поставите коментар.....ако има такива които не са хубави също кажете.....въобще очаквам компетентното ви мнение " Един наивник на средна възраст" - Богомил Райнов "Окситанска кантилена" - Пиер Гамра " Сто години самота" -Габриел Гарсия Маркес "Повести и разкази" - Леонид Андреев "Непрогледност" -Робин Кук "Педро от черната смърт" - Бент " Морската карта" - Артуро Перес-Реванте " Пилешка супа за душата" " Нощем с белите коне" -Павел Вежинов "Капитан Немо" -Жул Верн "Високият прозорец" - Реймънд Чандлър "Вратата със седемте ключалки" - Едгар Уолс "Щастливата Воденица" - Йоан Славич "Гудбай Америка" - Лидия Николова "Живот на заем" - Ерих Мария Ремарк "Воля" -Горчивкин "Звездният Хербет" - Марин Николов "Без съдебна присъда"- Павел Бъчваров "Грехът на Абат Муре" - Емил Зола "Дванайсете Прераждания" - Джон Бърнър "Джени,жена по пеирода" - Ърскин Колдуел "Пътят към Потстдам" - Валентин Брежнев "Марсианци обадете се" - Павел Калушанцев "Смъртта се нарича Енгелхен" - Ладислав Мнячко "Училище за смелите"- Емил Коларов "Лунният камк" - Уилки Колинз "Капитан Михалис"- Никос Казандзакис "Случаят Джем" - Вера Мутафчиева "Доня Барбара" -Ромуло Галиегос "Величие и падение на куртизнаките" -Оноре Балзак "Вероподаникът" - Хайнрих Майн "Майка" - Максим Горки "Събрани Съчинения" - Яворов "Индиана" - Жорж Санд "Прамският Манастир" - Стендал "Избрани произведения" - Николай Хайтов " Големия Мон" - Ален Фурние "Джейн Еър" - Шарлот Бронте "Канибалът" - Джек Кенън "Денят на престъплението" - Владимир Зарев "Брулени хълмове" - Емил Бронте "Терез Дескейру" -Франсоа Мориак "Сезоните на възрастта или глад за обич" - Юлиан Вучков "Баскервилското Куче" - Артър Конан Дойл "Реквием за една Мръсница" - Богомил Райнов "Скарамуш" - Рафаел Сабатини "След бурята" - Беркеши "Сребрист дъжд" - Осипов "Радостта да се живее" - Емил Зола "Бельо пушилката" -Джек Лондон "Съкровището на мексиканските императори" - Гюстав Емар "Рифовете на далечните звезди" - Иван Давидов "Из дневника на следователя" - Иван Охридски "Онова нещо" - Алберто Моравия "Подвигът на Рихард Зорге" - Волов "Серпико" - Питър Маас "Денят на жестокостта" - Мацумото "Територията" - Олег Куваев "Отмъщението на мъртвия инка" "Американска трагедия" -Драйзър "Машината на времето" - Хърбърт Уелс "Спомени за Пушкин" "Благодетелните хищници" - Петър Цолов "Братя Карамазови" - Достоевски "Атинянката Тайс" - Иван Ефремов "Лисица в лозето" - Лион Фойтхвангер "Годениците" - Мандзони "Цялото кралско войнство" - Уорън "Разгром" - Емил Зола "Време разделно" - Антон Дончев "Божествена комедия" - Данте Алигиери "Новели" - Иво Андрич "Панаир на суетата" - Такери "Виинет" - Шарлот Бронте "Мъртви души" , "Ревизор" , "Женитба" - Гогол "Голямата игра" - Николай Коронков "Черният град" - Миксат "Маймуната идва за черепа си" - Бровски "Втора рота" - Павел Вежинов "Как се каляваше стоманата" - Николай Островски "Плодът на ветровете" - Драгомир Асенов

"Един наивник на средна възраст" - Богомил Райнов "Капитан Немо" -Жул Верн "Високият прозорец" - Реймънд Чандлър "Баскервилското Куче" - Артър Конан Дойл "Реквием за една Мръсница" - Богомил Райнов

@vasileva_132

Аз лично съм чел почти всички от предложения списък и то по няколко пъти,а част от тях са и сред най-любимите ми,но що се отнася до това откъде да започнеш....зависи,на каква възраст си и каква литература предпочиташ.Някои от тях са си чисто приключенски("Капитан Немо","Скарамуш"),други криминални,а има и фантастика и те съответно са леки за четене,но такива като-"Сто години самота","Живот на заем","Братя Карамазови" и "Пармският манастир" например определено изискват доста задълбочено внимание.

Редактирано от peshi (преглед на промените)

Такааа, аз съм от хората в този форум които не са прочели много книги, но са ми достатъчно - уверявам ви. Тази, за която се сещам веднага е "Престъпление и наказание" - автора го знаете :)

Здравейте. По броя на страниците, върху които се е разпростряла тази тема, заключавам, че малко късно се включвам, но понеже имам готов отговор на този въпрос, който(отговора, не въпроса) веднага изниква в съзнанието ми щом трябва да посоча книга, която ме е впечатлила, реших да го споделя с вас. Става дума за "Джак от Сенките" на Роджър Желязни(или Зелазни, ако предпочитате), която толкова ме впечатли с концепцията си за измислен свят, който изключително напомня на реалния, че явно ще остане в главата ми завинаги(естествено зависи от схващането ви за време).

Капитан Немо я четох като бях много малка и до днес си спомням всяка страница,всяка тръпка,която изпитах и впечатлението,което ми направи!!!Велика книга,наистина!!! :angry:

Ами като се има предвид,че съм прочела дооста книжки, малко трудно ще определя, но ще опитам. 'Властелинът на пръстените','Никога, никъде, никой' нa Нийл Геймън,всичко на Тери Пратчет, 'Алхимикът' на Паулу Коелю, а книгата още от детските ми години,която помня и досега е 'Скъпоценните камъни на царя' на Турмуд Хауген ( тя положи началото на любовта ми към фентъзи жанра) :yanim:

Наскоро ми подариха "Захир" на Паулу Колею. Една невероятна книга, в която се разказва как любовта преобразява човека и доказва за пореден път, че тя е най-висшето нещо на света. aaliah_st гледам, че ти харесва Паулу Коелю, ако не си я чела, много ти я препоръчвам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.