Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Може да стане, просто трябва да се обърнеш към мениджмънта на съобщенията от самия скрипт.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Desktop_notifications

Но по-добре кажи кой скрипт последно ползваш и каква ти е средата МАТЕ, XFCE ... ?

XFCE - Линукса - Минт.

Скрипта който ползвам за статуса на клавишите е от линка...

http://xubuntugeek.blogspot.bg/2012/06/display-keyboard-lock-keys-status-in.html

Интересувам се само от скрипт за индикация на Touchpad кога е активен и кога не е.

Шорткът за активация и деактивация не ми е нужен.

Редактирано от Koletz_N (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

XFCE - Линукса - Минт.

...

Интересувам се само от скрипт за индикация на Touchpad кога е активен и кога не е.

Шорткът за активация и деактивация не ми е нужен.

Трябва да се направи през скрипта за промяна, иначе няма кака да засече индикация. По-точно възможно е, но трябва да пита през една секунда докато работи компютъра в какво състояние е Touchpad-а.

Самият начин на индикация също е интересно дали се поддържа, понеже нотификациите не са подходящи. Те обикновено се появяват и изчезват скоро след това, като освен това се натрупват. Ще поровя да видя какво може да се направи.

Трябва да се направи през скрипта за промяна, иначе няма кака да засече индикация. По-точно възможно е, но трябва да пита през една секунда докато работи компютъра в какво състояние е Touchpad-а.

Самият начин на индикация също е интересно дали се поддържа, понеже нотификациите не са подходящи. Те обикновено се появяват и изчезват скоро след това, като освен това се натрупват. Ще поровя да видя какво може да се направи.

На мен не ми трябва на всяка секунда да проверява състоянието на Тъчпад а да го визуализира при превключване с клавишната комбинация в оригинал и да го показва и на стартъп. Нищо повече.

Ново 20 - Индикатора от линка при смяна на лейаутите на клавиатурата ми изписва Scroll Lock On/Off...

Странна работа.

На мен не ми трябва на всяка секунда да проверява състоянието на Тъчпад а да го визуализира при превключване с клавишната комбинация в оригинал и да го показва и на стартъп. Нищо повече.

Няма как скрипт да разбере кога си го превключил. Затова трябва самият скрипт, който превклюва тъчпада да обновява и индикацията.

Ако превключването не става през скрипт, ще трябва да направим такъв.

За индикацията има няколко варианта:

- да се ползва системната нотификация

- да се напише програмка за нотификация /например на python/

- да се ползва Conky

Най-лесните са първото и третото. Но според мен нотификациите нама да ти харесат, тъй като са интерактивни и ще ти пречат на останалите приложения. В най-добрия случай можеш да ги показваш без бутон и рамка, със зададено време на прибиране. Но общо взето са проблемни за твоята цел.

Conky-то е по-хитро. Тази програма показва информация на работния плот, като няма взаимодействие с нея и един вид стои като тапет.

Няма как скрипт да разбере кога си го превключил. Затова трябва самият скрипт, който превклюва тъчпада да обновява и индикацията.

- да се ползва Conky

Най-лесните са първото и третото. Но според мен нотификациите нама да ти харесат, тъй като са интерактивни и ще ти пречат на останалите приложения. В най-добрия случай можеш да ги показваш без бутон и рамка, със зададено време на прибиране. Но общо взето са проблемни за твоята цел.

Conky-то е по-хитро. Тази програма показва информация на работния плот, като няма взаимодействие с нея и един вид стои като тапет.

Понеже се поразрових малко в интернет и намерих 2 скрипта искам да попитам дали ще свършат според теб работа или не?

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1867007

http://blog.treellama.org/2011/01/genmon-numlockpy.html

И какво точно трябва да направя за да ги накарам да проработят. Най напред ще бъдат тествани на виртуална машина и след това на реална такава.

Сега гледам във форума на Манджаро 2 скрипта

#!/bin/bash
sleep 0.25
if [ $(xset q | grep "LED mask" | grep -Eco "[0]{8}") = 1 ];
then
notify-send -i keyboard -t 5000 "Caps Lock" "Off" && play /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/bell.oga;
else
notify-send -i keyboard -t 5000 "Caps Lock" "On" && play /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/bell.oga;
fi

echo -e '#!/bin/bash\nsleep 0.25
if [ $(xset q | grep "LED mask" | grep -Eco "[0]{8}") = 1 ];
then
        notify-send -i keyboard "Caps Lock" "Off";
else
        notify-send -i keyboard "Caps Lock" "On";
fi' > capslock.sh; chmod +x capslock.sh; sudo mv capslock.sh /usr/local/bin

https://forum.manjaro.org/index.php?topic=20664.0

Започвам да се чудя има ли шанс да проработят на Минт.

Започвам да се чудя има ли шанс да проработят на Минт.

Би трябвало. При скриптовете настройката е в интерфейса /към системата и програмите/ и файловите пътища. Трбва да почнеш например от това да пробваш дали ключовата команда изключва пада и т.н.

Ще ги рагледам когато мога.

- да се ползва Conky

To хубаво има - но на мен ми трябва нотификация в реално време а не да ми седи на десктопа. Въпреки че и твоа също е решение. Moже ако има някъв еказампъл да ми помогнете да си направя такъв скрипт и да го пробвам...

Аз не разбрах за календара с подсказски за предстоящи събития като празници в съответна страна смяна на лятно с астрономическо време и подобни събития намерило ли се е решение или не?! И ако има такова нека някой да го сподели. Благодаря  предварително

To хубаво има - но на мен ми трябва нотификация в реално време а не да ми седи на десктопа. Въпреки че и твоа също е решение. Moже ако има някъв еказампъл да ми помогнете да си направя такъв скрипт и да го пробвам...

Аз не разбрах за календара с подсказски за предстоящи събития като празници в съответна страна смяна на лятно с астрономическо време и подобни събития намерило ли се е решение или не?! И ако има такова нека някой да го сподели. Благодаря  предварително

Еми ти, ако искаш, си направи да ти се маха след известно време. Просто стандартната нотификация седи докато не я кликнеш или пък се натрупва, което е тъпо за тъчпада и клавиатурата. Отваряш и излизат 200 съобщения, че си натискал caps lock от миналия месец. Не е готино така.

Да, това е идеята.

Това прилича на стандартно приложение, но не ми се търси, защото не бих ползвал такова.

Koletz, ако искаш виж дали това ще свърши работа за превклюзване на тъчпада:

http://askubuntu.com/questions/537002/how-to-quickly-enable-disable-touchpad-in-xubuntu-14-04-without-installing-other

От решенията за клавиатурата, най ми допада това: xfce4-kbdleds-plugin

http://goodies.xfce.org/projects/panel-plugins/xfce4-kbdleds-plugin

Ако няма пакет за Mint, опитай да измъкнеш готов пакет от Ubuntu.

И двете не са скриптове, но комбинацията от две отделни приложения, като че ли по ми допада.

Не използвай виртуална машина, няма смисъл и това за тъчпада няма да работи /то даже не е програма а само настройка/.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Колеги привет

Интересувам се как да постая конфигурацията от линка на чисто инсталирано Conky.

http://www.aboutcher.co.uk/2012/12/small-yet-functional-conky/

Колеги привет

Интересувам се как да постая конфигурацията от линка на чисто инсталирано Conky.

http://www.aboutcher.co.uk/2012/12/small-yet-functional-conky/

След като си го инсталирал отиваш в /home и правиш нов текстов файл с име .conkyrc (внимавай с името, защото е важно да е същото). По принцип тоя файл ще ти е скрит, може да го показваш с Ctrl + H. Копираш си скрипта, който си си избрал и го поставяш в текстовия файл. Записваш го и отваряш терминал и пишеш conky Може да ти се наложи да си преправяш кода, по твой вкус. ;)

От определено време тук на работа не мога да влезна във Фейсбук. Ако не се лъжа пробвах през два браузъра и от единия изтрих бисквитките от facebook. Ползвам XFCE. Ето една снимка с проксита. Ако може да ми препоръчате някое и да ми кажете как да го пусна. Ако това е проблема разбира се.

ceco@ceco-K54C ~ $ ping www.facebook.com
PING star.c10r.facebook.com (31.13.92.10) 56(84) bytes of data.
64 bytes from edge-star-shv-01-frt3.facebook.com (31.13.92.10): icmp_seq=1 ttl=89 time=34.2 ms
64 bytes from edge-star-shv-01-frt3.facebook.com (31.13.92.10): icmp_seq=2 ttl=89 time=47.0 ms
64 bytes from edge-star-shv-01-frt3.facebook.com (31.13.92.10): icmp_seq=3 ttl=89 time=31.7 ms
64 bytes from edge-star-shv-01-frt3.facebook.com (31.13.92.10): icmp_seq=4 ttl=89 time=37.3 ms
64 bytes from edge-star-shv-01-frt3.facebook.com (31.13.92.10): icmp_seq=5 ttl=89 time=39.8 ms
64 bytes from edge-star-shv-01-frt3.facebook.com (31.13.92.10): icmp_seq=6 ttl=89 time=44.0 ms
^C
--- star.c10r.facebook.com ping statistics ---
6 packets transmitted, 6 received, 0% packet loss, time 5006ms
rtt min/avg/max/mdev = 31.759/39.049/47.025/5.304 ms

Screenshot_2015-10-31_16-01-12.png

Да не се окаже,е имате рестрикции на работното място   а ти да си правиш  излишни гимнастики :)

От определено време тук на работа не мога да влезна във Фейсбук. Ако не се лъжа пробвах през два браузъра и от единия изтрих бисквитките от facebook. Ползвам XFCE. Ето една снимка с проксита. Ако може да ми препоръчате някое и да ми кажете как да го пусна. Ако това е проблема разбира се.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/frigate-russian-censorship-/?src=search

Сложи тази добавка, на Мозила. И вкарай фейсбук, в списъка. Може да избираш, през какво прокси да влизаш. Гледай да е европейско, че фейсбук има опция да следи IP адресите.

Не мога да намеря къде да добавя сайт в това чудо. Сега се замислих да не е от Comodo av, но не съм пипал по неговите настроики. едва ли не дава пиле да хвръкне.

Screenshot_2015-11-01_12-40-12.png

Не мога да намеря къде да добавя сайт в това чудо. Сега се замислих да не е от Comodo av, но не съм пипал по неговите настроики. едва ли не дава пиле да хвръкне.

Screenshot_2015-11-01_12-40-12.png

Оф сори, дал съм ти другия линк.  https://addons.mozilla.org/bg/firefox/addon/frigate/

Това е пълната версия. Сложи я, и ще се справиш с добавянето на сайт. Като го сложиш, ще ти се появи горе в дясно на лентата иконката. Цъкаш и даваш ON /по подразбирне е OFF/, след това вече е лесно.

Здравейте, от днес съм с инсталиран Линукс минт канела(рафаела)64 бита. Проблемът ми е следният: в началото системата вървеше бавно(зареждане на сайтове, клипове, общо взето "леки" неща затрудняваха системата), след това инсталирах драйвърите за видео картата и започна да забива, в началото на 10тина минути работа, а сега на 2-3. Направих мемтест и показа, че няма никакви грешки. Та ако някой има идея да удари едно рамо. Благодаря предварително. 

Редактирано от georgievv (преглед на промените)

преди 8 часа, georgievv написа:

Здравейте, от днес съм с инсталиран Линукс минт канела(рафаела)64 бита. Проблемът ми е следният: в началото системата вървеше бавно(зареждане на сайтове, клипове, общо взето "леки" неща затрудняваха системата), след това инсталирах драйвърите за видео картата и започна да забива, в началото на 10тина минути работа, а сега на 2-3. Направих мемтест и показа, че няма никакви грешки. Та ако някой има идея да удари едно рамо. Благодаря предварително. 

На какъв лаптоп/компютър, си инсталирал Линукса? Модел на видеото, и от къде свали и инсталира драйверите? Инсталира ли ъпдейтите, на Линукса?

Опитните колеги, ще помогнат.

преди 9 часа, georgievv написа:

Та ако някой има идея да удари едно рамо. Благодаря предварително. 

Колако RAM има компютъра?

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

преди 3 часа, ghostBG86 написа:

На какъв лаптоп/компютър, си инсталирал Линукса? Модел на видеото, и от къде свали и инсталира драйверите? Инсталира ли ъпдейтите, на Линукса?

Опитните колеги, ще помогнат.

Лаптопът е Samsung NP300E5A, видеото е нвидиа гт 520мх, драйвърите ги свалих от сайта на нвидиа като селектирах съответната карта и избрах ОС линукс х64. Имам 1 ъпдейт, който след малко ще го пусна.

преди 2 часа, Melmak ® написа:

Колако RAM има компютъра?

4gb

5639d3eb23fba_2015-11-04115009.thumb.png

Значи като избера долната опция Intel(power saving mode) не прави проблеми, но пусна ли на NVIDIA след 1-2 минути забива тотално.

преди 1 час, georgievv написа:

Лаптопът е Samsung NP300E5A, видеото е нвидиа гт 520мх, драйвърите ги свалих от сайта на нвидиа като селектирах съответната карта и избрах ОС линукс х64. Имам 1 ъпдейт, който след малко ще го пусна.

4gb

5639d3eb23fba_2015-11-04115009.thumb.png

Значи като избера долната опция Intel(power saving mode) не прави проблеми, но пусна ли на NVIDIA след 1-2 минути забива тотално.

А защо изобщо, си свалил драйвери от там? Тези дето идват с Линукс, не работеха ли? Според мен, изобщо не е трябвало, да сваляш драйверите. Това не е Уиндоус. :D Но колегите ще кажат. Линукс Минт, има доста добра подръжка на Nvidia. Има вградено приложени, за Nvidia, него не го ли пробва?

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Паметта е достатъчно. Наистина е трябвало да свали драйвърите от вградения софтуерен център.

Но сега първо трябва да деинсталира тези. Не знам как става това. В пакета, който е свалил от сайта на NVidia трябва да пише.

sudo apt-get remove nvidia*
sudo apt-get purge nvidia*
sudo reboot

После отваряш драйвър мениджъра и слагаш драйвер предложен от него, мисля че беше 353

Редактирано от sokoban (преглед на промените)

apt-get ще стане само ако е инсталирал от deb пакет или инсталаторът е минал през такъв.

Sokoban има повече съвременен опит, би трябвало да е прав.

преди 42 минути, sokoban написа:

sudo apt-get remove nvidia*

sudo apt-get purge nvidia*

sudo reboot

После отваряш драйвър мениджъра и слагаш драйвер предложен от него, мисля че беше 353

Оправих го да, сега всичко е добре. Благодаря

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.