Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 1 час, Black Power написа:

След първоначалната еуфория то стигнах да извода - никога! Kикога повече дори и от любопитство! Въртокав, проблемен, бавен!

Един Win потребител никога няма да премине на това недоразумение Linux

Що бре? Какъв проблем има? Аз от месеци, не съм ползвал Уиндоус и да ти кажа, не ми липсва. :D А до преди няколко месеца, дори и не си мислех, че ще пробвам отново Линукс.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 6 минути, ghostBG86 написа:

Що бре? Какъв проблем има? Аз от месеци, не съм ползвал Уиндоус и да ти кажа, не ми липсва. :D А до преди няколко месеца, дори и не си мислех, че ще пробвам отново Линукс.

Нещо не се спогажда с видеото! По преди имаше отваряна тема по въпроса където се признава, че Linux  има известни проблеми с това.

Струва ми се и по бавен. 

Нещо не мога да свикна с това и това си е! :(

преди 9 минути, Black Power написа:

Нещо не се спогажда с видеото! По преди имаше отваряна тема по въпроса където се признава, че Linux  има известни проблеми с това.

Струва ми се и по бавен. 

Всяка любов е трудна. :D И без болка, няма любов. Така е модерно, според младите. :D Да имат зор понякога, с драйвери за видео карти. Но щом не можеш да свикнеш, не се мъчи. Все пак, никоя ОС, не заслужава да си тровиш нервите.

преди 3 часа, svetliof написа:

Настолният ми компютър има само 3 дяла: 1) root 50 GB; 2) swap 6 GB; 3) /home 444 GB. Пс го използвам главно за гледане на филми и интернет (4GB RAM, Intel Core 2 Duo  E7200, 500 GB HDD). Информацията в /Home е над 200 GB. Затова пипам много внимателно. Възможността да си копирам моите си данни бе еднократно, когато един приятел ми услужи с външен хард 80 GB за да си копна всичко на него, преди да изтрием окончателно Windows. От тогава насам, експериментирам с различни дистрибуции, но все се връщам на LM. Преди не знаех че има скрити файлове и папки и не смеех да пипам /Home. Изведнъж се втрещих че Mozilla ми помни bookmarks. Сега като трия всичко без моите неща се надявах, че един вид почвам на чисто, но явно някъде още "помни".

ЕДИТ: Моля компетентните още да се изкажат. Не е ли е решение следното да не "помни": На Root партишъна слагам LM. Ако не укажа по-долу да има /Home то тя ще се направи в Root. Mozilla и другите програми да си правят в Home папката колкото си искат скрити папки. При следващата преинсталация целият този дял ще се изтрие, създаде и форматира наново. А партишъна с филмите да се укаже предполагам като /Usr (или как, не съм ползвал друга опция освен /Home)? За мен е важно от десктопа да си кликна и да си влезна в тях. Какво мислите за това? Благодаря.

Ама и вие сте се сетили кога да ги правите тези "маневри". По празниците едва ли много хора ще разглеждат и пишат във фрума!

Да, това е добро, възможно решение. При дадените обстоятелства и аз бих постъпил така, водейки се да не променям излишно структурата на дяловете.

Мисля, че сте в дълбока грешка, ако искате да го задавате в /usr. Това са папки със специално предназначение и не би следвало да ги пренасочвате за подобни дребни неща.

Също много важно, Linux ви позволява да прикачите дял към всяка достъпна папка. Не е важно дали инсталатора ще ви предложи, това зависи как е направен той и доколко добре го познавате. Но винаги можете да направите това след приключване на инсталацията. Нужно е просто дадобавите един ред в /etc/fstab.

Аз го правя така:

- Първо създавам директорията, където ще го монтирам. Понеже искате да стой като устройство в потребителския интерфейс е прието да я направите в /media.

$ sudo mkdir /media/Data

- Второ добавям реда във fstab.

$ sudo gedit /etc/fstab

- Самият ред който добавям е нещо подобно:

/dev/sda3        /media/Data     ext4            defaults,users                  0 2

Вие трябва да видите, дали вашият дял e sda3 и дали файловата система е ext4.

Ето линк където са обяснение повечето опции, които можете да използвате:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab

След това при рестартиране дялът ще е достъпен в тази папка. Или можете да изпълните:

$ sudo mount -a

За да се "закачи" без рестартиране.

Накрая само да отбележа, че Linux може да ви предложи да достъпите дяла и без да го задавате, но тогава разчитате на това кака е конфигурирана системата.

преди 2 часа, Black Power написа:

Струва ми се и по бавен. 

Пробвай новото убунто 15.10 то идва с ново ядро и вградени драйвери за нвидия и ати

преди 4 часа, Black Power написа:

След първоначалната еуфория то стигнах да извода - никога! Kикога повече дори и от любопитство! Въртокав, проблемен, бавен!

Един Win потребител никога няма да премине на това недоразумение Linux

Аз примерно макар че много те уважавам, не споделям нито дума от твоето изказване! Даже повечето време работя под Linux!

преди 7 минути, sokoban написа:

Пробвай новото убунто 15.10 то идва с ново ядро и вградени драйвери за нвидия и ати

Ето човек, който веднага реших да попитам!

До сега, повече от година и половина работя с Ubuntu 12.04. Последните няколко месеца ме подканя да я обновя до нова версия. Понеже все още съм от новобранците, признавам си че ме е страх да не се укепази нещо и не съм предприел такива мерки. Тук точно е момента да Ви попитам, дали версията която ползвам е уместно да се обнови до тази.Много съм доволен от моята и по рано споделих по този проблем, но аз от притеснение да не я разваля, все още съм на 12.04. Много ми харесва.А и доста неща научих, четейки и този и другите два подфорума. Ще съм ви благодарен за няколко думи и ще се престраша. С версията до сега не съм имал никакъв проблем. Инасталирана е на компа, на който имам и WIN 7 и ми е много удобно да си избирам операционна система с включване на компютъра. Благодаря за евентуалните отговори и на всички още веднаж - Весело посрещане на НОВА ГОДИНА!!!

преди 1 час, ПОТРЕБИТЕЛ 65 написа:

Ето човек, който веднага реших да попитам!

До сега, повече от година и половина работя с Ubuntu 12.04. Последните няколко месеца ме подканя да я обновя до нова версия.

Ами, промени настройките в "Програми и актуализации" да не те подканя. Що работи добре - изобщо не надграждай, докато има поддръжка.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 2 часа, Melmak ® написа:

Ама и вие сте се сетили кога да ги правите тези "маневри". По празниците едва ли много хора ще разглеждат и пишат във фрума!

Да, това е добро, възможно решение. При дадените обстоятелства и аз бих постъпил така, водейки се да не променям излишно структурата на дяловете.

Мисля, че сте в дълбока грешка, ако искате да го задавате в /usr. Това са папки със специално предназначение и не би следвало да ги пренасочвате за подобни дребни неща.

Също много важно, Linux ви позволява да прикачите дял към всяка достъпна папка. Не е важно дали инсталатора ще ви предложи, това зависи как е направен той и доколко добре го познавате. Но винаги можете да направите това след приключване на инсталацията. Нужно е просто дадобавите един ред в /etc/fstab.

Аз го правя така:

- Първо създавам директорията, където ще го монтирам. Понеже искате да стой като устройство в потребителския интерфейс е прието да я направите в /media.

$ sudo mkdir /media/Data

- Второ добавям реда във fstab.

$ sudo gedit /etc/fstab

- Самият ред който добавям е нещо подобно:

/dev/sda3        /media/Data     ext4            defaults,users                  0 2

Вие трябва да видите, дали вашият дял e sda3 и дали файловата система е ext4.

Ето линк където са обяснение повечето опции, които можете да използвате:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab

След това при рестартиране дялът ще е достъпен в тази папка. Или можете да изпълните:

$ sudo mount -a

За да се "закачи" без рестартиране.

Накрая само да отбележа, че Linux може да ви предложи да достъпите дяла и без да го задавате, но тогава разчитате на това кака е конфигурирана системата.

Благодаря колега за подробното разяснение. Страхувам се обаче, че още не съм дотам опитен да направя това ужким с тези 4-5 реда команди. Колкото и консервативно да звучи, по ми е лесно  да направя още една бърза преинсталация, защото ми е по-познато. Сега прегледах в youtube няколко видеа за mount point. Най-познатото което правих за партишъна с филмите ми бе /home. Е ли е възможно там (в инсталатора) да си напиша нещо извън посоченият списък, напр. /media и така да получа пак желания от мен резултат? Благодаря още веднъж.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 57 минути, svetliof написа:

Сега прегледах в youtube няколко видеа за mount point. Най-познатото което правих за партишъна с филмите ми бе /home. Е ли е възможно там (в инсталатора) да си напиша нещо извън посоченият списък, напр. /media и така да получа пак желания от мен резултат? Благодаря още веднъж.

Тези полета пренасочват локации към дялове, а на вас ви трябва нещо много по-просто.

Образно казано, това "пренасочване" казва на Linux инсталацията да създава файлове там. Именно поради тази причина системата почна да ви помни букмарките и другите настройки. В този случай имате късмет че ефектът не е толкова лош и даже е търсен от някои потребители. Ако например пренасочите /usr, като минимум ще "спечелите" хиляди системни файлове по дялът с филми.

Ако редакцията на текстовият файл ви се струва сложна, по-добре е да не задавате дялът никъде. Тогава отново ще имате достъп, но системата ще ви иска администраторската парола за да го отворите първоначално.

преди 3 минути, Melmak ® написа:

Е ли е възможно там (в инсталатора) да си напиша нещо извън посоченият списък, напр. /media и така да получа пак желания от мен резултат? Благодаря още веднъж.

Не е възможно да зададете media там, инсталаторът сигурно няма да го приеме и е логическа грешка.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Благодаря колега @Melmak. Най-добре на този мой етап (4 месеца под Linux) нищо още да не пипам. Не е кой знае колко дразнещо да ми помни частично настройките, защото аз и без това си ги слагам същите, но без ценните съвети тук можех само да омажа нещата повече. Достатъчно ми е че се отървах от бремето на Windows, нещата правени там си ги правя и тук и мога да си преинсталирам машинката след някой друг експеримент. Поздрави ;)

преди 3 часа, ПОТРЕБИТЕЛ 65 написа:

...

Стой си на 12.04. Това е желязна версия с подръжка до 2017г. 15.10 е пробна за гикове, тестери, програмисти. Освен хемороиди, друго не предлага. Ако все пак те сърби мазола, мини на 14.04, тя е до 2019г.

Аз благодарение на Вас, двама Ви - твоя милост и Киберкоп съм се спрял на нея от вашите напътствия. Ето, затова не искам като младо кюрпе да си я разваля, защото до сега си работи безупречно и ме кефи. Мерси много... "ваш безсмъртен виртуален завинаги в сърцето Profruit - микрохирург, гладиатор, сенсей и наблюдател"

В момента съм на Линукс Минт 17.3 Mate. Като инсталирам CAE Linux 2013 x64 xubuntu/xfce 12.04 и задавам коренова система./, SWAP и  /home дялове и като натисна продължи всички дялове стават- изписва ми /home. На каква причина се дължи това? GRUB в dev/sda или dev/sda1 да се инсталира? Благодаря предварително за отговорите.

преди 3 минути, bozho76 написа:

В момента съм на Линукс Минт 17.3 Mate. Като инсталирам CAE Linux 2013 x64 xubuntu/xfce 12.04 и задавам коренова система./, SWAP и  /home дялове и като натисна продължи всички дялове стават- изписва ми /home. На каква причина се дължи това? GRUB в dev/sda или dev/sda1 да се инсталира? Благодаря предварително за отговорите.

Не сте много ясен. Вие какво му задавате и каква грешка точно ви дава? Също имайте в предвид, не можете да задавате един дял за две неща.

И двете по принцип не са грешни. Аз бих се подсигурил една идея и бих го сложил в /dev/sda.

Като инсталирам CAE Linux 2013 x64 xubuntu/xfce 12.04 и задавам коренова система./, SWAP и  /home дялове и като натисна продължи всички дялове стават- изписва ми /home. На каква причина се дължи това?

Диска ти е  dev/sda  а дяловете в него  са  номерирани dev/sda1 ,dev/sda2  и тн.  Ако предположим,че  на dev/sda1 ти е swap  а на  dev/sda2 ти е / и на dev/sda3 ти е home  няма как  всички дялове да са  ти само home . Това  не е възможно да се случи по никой начин. Когато направиш дяловете и  цъкнеш да продължи то ти казва какво ще прави с тия дялове и кой дял какъв е и под кой номер е .  Нещо май не си догледал ми се струва.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Здравейте отново, бих искал да попитам за един досаден проблем под Linux Mint 17.3 Cinnamon 64 bit, но съм го забелязал и при 17.2, а именно: Пъхам флашка, форматвам я без значение под FAT 32 или NTFS от менюто. До тук ок. Флашката се монтира и излиза на десктопа. Опитам ли се обаче да копирам нещо в нея, или дори да създам празен текстов файл за проба ми излиза съобщение: Грешка при копирането в "USB картата". Целевото местоположение е само за четене.

Примерно от 10 пъти слагане на флашка, понякога позволява копиране, друг път дава тази грешка, т.е. не е винаги греда. Чета даже и в официалният форум на Linux Mint постнато това съобщение за по-предходни версии. Направих и каквото бе написано step by step от този този сайт , но безуспешно. Някои потребители споделят, че с копиране на файлове през терминала нямало проблем. Хубаво, но след като има и графичен интерфейс, удобство е поне за начинаещите. Вие сблъсквали ли сте се с тази грешка под LM?

EDIT: рестартнах пс, форматнах наново флашката и този път ми позволи да копирам. Малко е изнервящо понякога, защото не мога да разчитам на флашката. Тогава между компютрите с Team Viewer трябва да действам...

Има ли софтуер за ментата, който да емулира сд образ подобно на alcohol 120%. Освен това мога ли да емулирам приложение инсталирано на линукс чрез wine. Двойно трябва да се емулира, един вид - приложение за win, което трябва да се емулира, за да работиЕмулацийте са показани на скрийновете. Скрийн 1 и Скрийн 2

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

преди 11 часа, svetliof написа:

Здравейте отново, бих искал да попитам за един досаден проблем под Linux Mint 17.3 Cinnamon 64 bit, но съм го забелязал и при 17.2, а именно: Пъхам флашка, форматвам я без значение под FAT 32 или NTFS от менюто. До тук ок. Флашката се монтира и излиза на десктопа. Опитам ли се обаче да копирам нещо в нея, или дори да създам празен текстов файл за проба ми излиза съобщение: Грешка при копирането в "USB картата". Целевото местоположение е само за четене.

Примерно от 10 пъти слагане на флашка, понякога позволява копиране, друг път дава тази грешка, т.е. не е винаги греда. Чета даже и в официалният форум на Linux Mint постнато това съобщение за по-предходни версии. Направих и каквото бе написано step by step от този този сайт , но безуспешно. Някои потребители споделят, че с копиране на файлове през терминала нямало проблем. Хубаво, но след като има и графичен интерфейс, удобство е поне за начинаещите. Вие сблъсквали ли сте се с тази грешка под LM?

EDIT: рестартнах пс, форматнах наново флашката и този път ми позволи да копирам. Малко е изнервящо понякога, защото не мога да разчитам на флашката. Тогава между компютрите с Team Viewer трябва да действам...

Пробвай да я форматираш, под Уиндоус. Принципно, до колкто знам, все още има проблем с NTFS файловата система. Заради уиндоуски ограничения.

преди 10 часа, AlkatrazBG написа:

И при мене става същото   но не съм намерил решение за сега.

Като ми прави този номер ползвам Thunar.

преди 1 час, П.Петров написа:

Има ли софтуер за ментата, който да емулира сд образ подобно на alcohol 120%. Освен това мога ли да емулирам приложение инсталирано на линукс чрез wine. Двойно трябва да се емулира, един вид - приложение за win, което трябва да се емулира, за да работиЕмулацийте са показани на скрийновете. Скрийн 1 и Скрийн 2

Ох, обърка ме и мен накрая. :)  Картинките не се виждат.

Исо образ може да се закача директно с командата mount. Ако ти трябва за нещо по-криво cdemu. http://cdemu.sourceforge.net/

Една от водещите философии на Wine е че се избягва процесорна емулация. Просто апликациите се зареждат с друг лоудър и после има обръщание към Wine DLL файловете за да има съвместимост.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Някой да има проблем с Skype контактите под Минт 17.3? При мен ги няма. Инсталиран е Скайп 4.3 от Синаптик мениджъра на пакети.

Редактирано от Koletz_N (преглед на промените)

преди 12 часа, Melmak ® написа:

Като ми прави този номер ползвам Thunar.

Здравей колега. Инсталирах файловия мениджър Thunar през Софтуерния мениджър на LM. Проблем ли е че е правен за различна графична среда, а аз го инсталирам на Cinnamon и ще направи ли конфликт на система стоейки си така успоредно? Благодаря.

преди 56 минути, svetliof написа:

Здравей колега. Инсталирах файловия мениджър Thunar през Софтуерния мениджър на LM. Проблем ли е че е правен за различна графична среда, а аз го инсталирам на Cinnamon и ще направи ли конфликт на система стоейки си така успоредно? Благодаря.

Няма да е проблем. Конфликт няма да стане, но може да инсталира още някоя библиотека. Като цяло програмката си заслужава да я имате инсталирана.

Друга програма със същите зависимости, която много си струва е Ristretto. http://goodies.xfce.org/projects/applications/ristretto

Предполагам, че няма да съжалявате за никоя от тях. Интеграцията в  Cinnamon е отлична.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.