Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

на 12/26/2015 at 17:31, ПОТРЕБИТЕЛ 65 написа:

...

Ubuntu 12.04 крие един номер на китайката. Ако по кабел го съединиш с андроид устройство 4.4.4 / 5.1 версии е възможно да не видиш съдържанието на каталозите/папките. Под 14.04 "тези глисти"  са излекувани. В старата версия трябва да инсталираш драйвер за MTP, за да можеш да премяташ насам-натам чукачки. Чат ли си?

ваш безсмъртен виртуален завинаги в сърцето Profruit - микрохирург, гладиатор, сенсей и наблюдател

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 5 часа, Roujin Z написа:

Коя опция да избера за да затрия-заменя Windows от Ц-то?

По- добре, изберете "Нещо друго". Ще ви се покаже таблицата на дяловете. Изберете дяла на който е Windows, задайте го да се форматира в ext4 и на него да се монтира кореновата файлова система (отбелязва се с наклонена черта).

на 1/1/2016 at 3:26, П.Петров написа:

Така, в заключение. Най бързото дистро на линукс - лубунту - е по бавно от Win xp. Само дето си скъсах нервите вчера с тоя боклук. Нито Google chrome тръгва, firefox постоянно крашва, Skype се инсталира, но когато кликна на иконата да се стартира нищо не се случва. Срам за линукс системите. 

Q4OS  - Това решава проблема със старите компютри. Сравнявал съм го с всички. Теглиш 32 битовата версия /последната/ и инсталираш. Инсталира се подобно на минт, убунту и другите дебиановски варианти. Но е много по-лека и бърза. След инсталацията и рестарта най-напред се появява един прозорец със списък на най-важните програми, които ще ти дотрябват - хром, мозила, скайп и пр, както и целия синаптик с всички програми.

Редактирано от аджамията
За да има звук на скайпа понякога се налага да се инсталира и pavucontrol /pulseaudio/ (преглед на промените)

преди 2 минути, аджамията написа:

Q4OS  - Това решава проблема със старите компютри. Сравнявал съм го с всички. Теглиш 32 битовата версия /последната/ и инсталираш. Инсталира се подобно на минт, убунту и другите дебиановски варианти. Но е много по-лека и бърза. След инсталацията и рестарта най-напред се появява един прозорец със списък на най-важните програми, които ще ти дотрябват - хром, мозила, скайп и пр, както и целия синаптик с всички програми.

Нищо няма да си реши. Проблемът не идва от дистрибуцията, а от съвременните приложения, които консумират все повече ресурси. Софтуерът, трябва да отговаря на хардуера. Факт.

Относно Q4OS - това е Debian Testing с Trinity. Разходът и в никакъв случай не е под този на Lubuntu. Същата графична среда можеш да инсталираш във всяка дистрибуция. Както вече казах, вече не средата, а приложенията са основния консуматор на ресурси. Вече, само за уеб браузъра, трябва да предвидиш 1 GB  свободна RAM памет, за да работи ефективно.

При мен проблема е бавният Sempron 2200+ на 1,5 GHz. При браузване постоянно накъсва и се чака да зареди. Рамта ми е 1 Gb, тя е достатъчна, така като гледам. 

Skype се инсталира, но не тръгва. Google chrome не може да се инсталира заради хардуера. Като цяло WinXP със стар Google chrome върви много по добре отколкото Lubunto с Firefox за съжаление.

преди 46 минути, П.Петров написа:

При мен проблема е бавният Sempron 2200+ на 1,5 GHz. При браузване постоянно накъсва и се чака да зареди. Рамта ми е 1 Gb, тя е достатъчна, така като гледам. 

Skype се инсталира, но не тръгва. Google chrome не може да се инсталира заради хардуера. Като цяло WinXP със стар Google chrome върви много по добре отколкото Lubunto с Firefox за съжаление.

Според мен не точно така, но XP е по-логичният избор. И Linux-a върви добре, но няма лесен начин да докарате старите апликации и драйвъри. Докато за XP все още могат да се намерят.

Всъщност, Киберкоп, имаше в предвид 1GB само за браузъра. :)

Предполагам, че сече или защото swap-ва или защото няма ефективен видео-драйвър. А може и двете.

Така че да, с XP ще ви е много по-удобно.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

преди 1 час, M4R1Y4N написа:

Хм, някой да има проблем с cinnamon-а в Mint 17.3? Крашва след вход. Има драйвери и съм упдейтнал всичко.

При мен на стар хардуер (sempron 2200 + 1.5 Ghz, 1 gb DDR )прави така.

на 1/7/2016 at 14:08, cybercop написа:

Нищо няма да си реши. Проблемът не идва от дистрибуцията, а от съвременните приложения, които консумират все повече ресурси. Софтуерът, трябва да отговаря на хардуера. Факт.

Относно Q4OS - това е Debian Testing с Trinity. Разходът и в никакъв случай не е под този на Lubuntu. Същата графична среда можеш да инсталираш във всяка дистрибуция. Както вече казах, вече не средата, а приложенията са основния консуматор на ресурси. Вече, само за уеб браузъра, трябва да предвидиш 1 GB  свободна RAM памет, за да работи ефективно.

По принцип е така /доста слабичка е неговата машина/. Този дарак, с който експериментирам е 2600 мх, на 1 гб. Качвал съм почти  всички леки дистрибуции и критерият /моя критерий/ беше работата във фейсбук. /бързината при превъртане на кадрите/. Повечето дилетанти определено това правят в интернет.  Някакви драстични натоварвания с тежки програми не съм правил. От всички тях: Лубунту, Ксубунту, Пеперминт, Елементари, РСЛинукс /мате/ и т.н. тази Q4OS най-бързо действа /на този комп/, може би защото е орязана до дупка и по-лека от останалите. /Браузърът е Хром/. Само Арч не съм пробвал, защото така и не успях да го кача. /трябва да имаш не само знания, но и волско търпение, пък аз нямам нито едното, нито другото/.

преди 32 минути, П.Петров написа:

При мен на стар хардуер (sempron 2200 + 1.5 Ghz, 1 gb DDR )прави така.

Ако искате можете да пробвате това: http://www.salixos.org/download.html

с браузър старата Opera. Лесно се инсталира, изключае драйвърите за видеото. Но освен, че е доста по-сигурно и е Linux няма да има други големи ползи.

Може и да се тества, като Live.

Ох тия AMD, преди години имах големи полемики с един семпрон или атлон който под линукс не ми подкарваше флаша. Оказа се, че самия процесор няма някаква инструкция и съответно не ставаше. SSE2

Голямо изнервяне беше

Здравейте, дали и други потребители на LM 17.3 Cinnamon 64bit са срещали ситуацията, когато отворят допълнителният панел с F3, но в падащото меню върху папката/файла липсва опцията "Копирай/Премести в друг панел". Още на компютъра има инсталиран и Thunar, да не би след него да е станало така? Но пък някой път Cinnamon-a не иска да копира в USB и евентуално тогава на помощ е Thunar. Поздрави

на 8.01.2016 г. at 18:08, Melmak ® написа:

...с браузър старата Opera.

http://ubuntualive.blogspot.bg/2016/01/otter-browser-0909-released-ubuntu.html

@svetliof 2 файлови меринджея = проблеми (понякога). Ползвай mc (midnight commander), не е най-графичния, но няма да прави проблеми (само трябва да му свикнеш първо :)).

преди 1 час, бат'начо написа:

@svetliof 2 файлови меринджея = проблеми (понякога). Ползвай mc (midnight commander), не е най-графичния, но няма да прави проблеми (само трябва да му свикнеш първо :)).

Благодаря много. От официалната му страница преди 2 седмици срещах трудности да го инсталирам, а той го имало в софтуерният център...Сега го пробвах, защо ли Midnight Commander ми напомни носталгично за ерата на DOS / Win95 и Norton Commander ;); 10x

Ако искаш нещо "по-графично" и не те притесняват допълнителните гномски зависимости, може да пробваш gnome-commander . Инсталира се пак със "apt-get". Има и други "двупанелки", но тази прави най-малко проблеми с файловите асоциации и не се налага ръчно редактиране, за да е всичко по реда си. (Не знам как е в дистрата, базирани на друго, но едва ли, файловите асоциации са си едни и същи).

Здравейте!

Имам проблеми с flash  плеъра на Мозилата под Linux Mint 17.3 "Rosa" Cinnamon edition 32bit, кой е най-лесния начин да го update-на?

Промених резолюцията на екрана с ръчно добавена, но не мога да я запазя като такава по подразбиране.

Ще се радвам много ако някой ми даде съвет как да се справя с това. :)

Редактирано от jmihmirka (преглед на промените)

В google chrome ми се появи следното съобщение.

This computer will soon stop receiving google chrome updates because this linux system  no longer be supported.

Линукса е Mint 17.3

Какво трябва да означава?

Нищо чудно, браузърът да е станал такъв тарикат, че да знае, кога ти спира поддръжката на ядрото. Самата дистрибуция има още години живот.

Изпълни

uname -a

и виж, да не си с ядро 3.19.

Отвори мениджъра на пакети и виж, дали ядрото на wily е влязло в хранилищата на trusty (linux-headers-generic-lts-wily и linux-image-generic-lts-wily).

http://s19.postimg.org/5uxvgx65t/wily1.png

Аз съм добавил PPA директно към папката на екипа по разработка на ядрата и моите излизат малко по- рано.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Ами при мен картинката е:

http://store.picbg.net/pubpic/BD/39/e00b0f2fe45cbd39.png
http://store.picbg.net/pubpic/D1/20/107826f34a19d120.png
http://store.picbg.net/pubpic/2F/B6/b3d61f16b2f52fb6.png

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

Такова чудо не съм ползвал. Аз, още влакове взривявал и ги инсталирам ръчно.  Инсталирай ядрото, щом инсталаторът ти предлага. 4.2 ядрата са много добри.

Защо не пробваш това:

sudo apt-get update

sudo apt-get install linux-headers-generic-lts-wily

sudo apt-get install linux-image-generic-lts-wily

да видим, дали ще стане по трудния начин.

Изпълни командите и с мета-пакетите ще се инсталира последното налично в хранилищата. Когато излезе следващото ще се обнови автоматично, защото всички ще бъдат привързани към тях. Няма смисъл да чакаш. Ще дойде, щом разработчиците са го сложили в папката си. Това не са експериментални ядра, а готовите за пускане в хранилищата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.