Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Това нещо как да го инсталирам в Линукс Минт 17.3 Мате х64. В коя директория или папка да го инсталирам? Моля помагайте. Благодаря предварително.

tar xvf SALOME-MECA-2015.2-LGPL-1.tgz &&./SALOME-MECA-2015.2-LGPL.run

cd appli_V2015_2
./salome

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Привет колеги,

Имам следния проблем. При иснталация на Минт (а и на други Линукс дистрибуций) първото зареждане ми дава само черен екран. Трябва да затворя лаптопа и да заспи и чак след като го отваря ми дава началния екран с потребителско име и полето за паролата. Инсталирам го като втора ОС на дял отделен от Уйндолс, дял само за Минт, слагам и суап. Ако някой има решение ще съм му благодарен :)

ДистрибуциИ

Изкачваш ли достатъчно след черния екран? И при мен буутването минава през черен екран, но малко след това се появява логин екрана.

преди 1 час, tpt_89 написа:

Привет колеги,

Имам следния проблем. При иснталация на Минт (а и на други Линукс дистрибуций) първото зареждане ми дава само черен екран. Трябва да затворя лаптопа и да заспи и чак след като го отваря ми дава началния екран с потребителско име и полето за паролата. Инсталирам го като втора ОС на дял отделен от Уйндолс, дял само за Минт, слагам и суап. Ако някой има решение ще съм му благодарен :)

Какъв лаптоп, какви дистрибуции и кои точно версии на тези дистрибуции.

преди 1 час, tpt_89 написа:

Привет колеги,

При мен, малко се забавя, показването на логин екрана. Няколко секунди седи, черен екран.  Както те попитаха, изчакваш ли малко? Ползвам Ubuntu, но това е родителя на Минт. :D

преди 36 минути, ghostBG86 написа:

При мен, малко се забавя, показването на логин екрана. Няколко секунди седи, черен екран.  Както те попитаха, изчакваш ли малко? Ползвам Ubuntu, но това е родителя на Минт. :D

преди 46 минути, toc написа:

ДистрибуциИ

Изкачваш ли достатъчно след черния екран? И при мен буутването минава през черен екран, но малко след това се появява логин екрана.

преди 46 минути, cybercop написа:

Какъв лаптоп, какви дистрибуции и кои точно версии на тези дистрибуции.

Става дума за Mint 17.3 Cinnamon, изчаквам няколко минути (3,4). Лаптопа е ASUS K53TK с AMD A6 и видео HD7670M.

Ъпдейтнат е Минт, нали? Кога се появи проблема?

преди 1 минута, ghostBG86 написа:

Ъпдейтнат е Минт, нали? Кога се появи проблема?

Проблема се появява при първи буут след инсталацията

преди 6 минути, tpt_89 написа:

Става дума за Mint 17.3 Cinnamon, изчаквам няколко минути (3,4). Лаптопа е ASUS K53TK с AMD A6 и видео HD7670M.

64 битова версия на Linux MInt ли инсталираш ?

преди 10 минути, tpt_89 написа:

Да

По принцип, мениджъра на вход го зарежда системата за инициализация. Аз също не съм доволен от Upstart на лаптопа, въпреки, че проблема ми е друг. Опитвал ли си да ползваш друга дистрибуция със Systemd? Пусни от жив диск/флашка една по- нова версия на Ubuntu или Fedora и, виж, дали ще зареди нормално десктопа.

П.П.: Не съм сигурен, дали LMD мигрираха на Systemd. Свали и нея и я тествай от жив диск.

https://www.linuxmint.com/release.php?id=24

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 2 минути, cybercop написа:

По принцип, мениджъра на вход го зарежда системата за инициализация. Аз също не съм доволен от Upstart на лаптопа, въпреки, че проблема ми е друг. Опитвал ли си да ползваш друга дистрибуция със Systemd? Пусни от жив диск/флашка една по- нова версия на Ubuntu или Fedora и, виж, дали ще зареди нормално десктопа.

Пробвал съм с Ubuntu 14.04 същата работа, мисля, че само със Zorin 9 ми тръгна нормално(а тя пак е базирана на Ubuntu)

преди 8 минути, tpt_89 написа:

Пробвал съм с Ubuntu 14.04 същата работа, мисля, че само със Zorin 9 ми тръгна нормално(а тя пак е базирана на Ubuntu)

Дали ще ползваш Ubuntu 14.04 или базирана на него LM, няма особена разлика. Ползват едни и същи ядра, драйвъри и система за инициализация.

преди 44 минути, cybercop написа:
преди 33 минути, cybercop написа:

Дали ще ползваш Ubuntu 14.04 или базирана на него LM, няма особена разлика. Ползват едни и същи ядра, драйвъри и система за инициализация.

Ясно, ама немога да разбера от къде идва този проблем, незнам дали не е от Уиндоуса, ама не би трябвало

преди 1 минута, tpt_89 написа:

Ясно, ама немога да разбера от къде идва този проблем, незнам дали не е от Уиндоуса, ама не би трябвало

В крайна сметка, опита ли да стартираш от жив диск, дистрибуция, различна от Ubuntu 14.04 и нейните производни ?

преди 5 минути, cybercop написа:

В крайна сметка, опита ли да стартираш от жив диск, дистрибуция, различна от Ubuntu 14.04 и нейните производни ?

Не, но ще пробвам довечера :)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,

Проблема който имам е следния. При инсталация на Линукс Минт( и всички производни на Убунту) всяко второ бутиране не ми зарежда операционната система. Ако някой може да помогне ще съм му благодарен :)

Трудно някой ще ти помогне с толкова постно инфо :)  И ние ще сме ти благодарни ако споделиш   нещо повече относно хардуера.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 19 минути, AlkatrazBG написа:

Трудно някой ще ти помогне с толкова постно инфо :)  И ние ще сме ти благодарни ако споделиш   нещо повече относно хардуера.

Asus K53TK

AMD A6 - Quad core

AMD HD7670M

RAM: 8

Колеги съфорумци добро утро.

Моля да получа разяснения как мога да си манипулирам ъглите на десктопа в XFCE чрез .bash_profile. и xdotool

Нямам генениран такъв файл по настоящем в Mint 17.3. Пробвах чрез Brightside но не ме изкефи закъснението при отварянето на горещия ъгъл.

Целта ми е да чрез горепосочения файл да мога да достигам макисмално бързо до xfdashboard - ползвам го за смяна между отделните прозорци и тяхното онагледаяане чрез live preview вместо Window Cycle 

Пробвах и вградения в XFCE плъгин но явно въпросният има лимитации - например - когато отворя терминал независимо със какви права го отварям след това не мога активирам обратно който и да е от 2та горещи ъгъла.

Редактирано от КОЛЯ (преглед на промените)

Здравейте,

как да настроя линукса като рутер? идеята е да получавам сигнал по wifi, а да "пускам" по жицата към рутер. После да се вържа друга машина към мрежа2, да натоваря рутера за да го тествам и така. Това нали при положение, че рутера не може да работи като access point.

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43225 802.11b/g/n (rev 01)
03:00.0 USB controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042 SuperSpeed USB Host Controller
04:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0)

17.3 cinnamon 32bits

благодаря !

Вдигни един интерфейс

ifconfig eth0 10.0.10.1 netmask 255.255.255.0 up

ако това ИП е подобно на ИП-то на wifi-то го смени на 192.168.0.1

виж wifi-to кой интерфес ползва аз съм го описал INTIF="wlan0"

след това направи един файл

touch my-firewall

сложи тези правила

#!/bin/sh
IPTABLES=/sbin/iptables
MODPROBE=/sbin/modprobe

EXTIF="eth0"
INTIF="wlan0"
echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_dynaddr

$IPTABLES -P INPUT ACCEPT
$IPTABLES -F INPUT
$IPTABLES -P OUTPUT ACCEPT
$IPTABLES -F OUTPUT
$IPTABLES -P FORWARD ACCEPT
$IPTABLES -F FORWARD
$IPTABLES -t nat -F

## Lan network ###
$IPTABLES -t nat -F POSTROUTING
$IPTABLES -A FORWARD -i eth0 -d 10.0.10.0/24 -j ACCEPT
$IPTABLES -t nat -A POSTROUTING -s 10.0.10.0/24 -d 0.0.0.0/0 -j MASQUERADE

направи го изпълним chmod +x my-firewall

старт:

./my-firewall

Другата машина трябва да и сложиш ИП 10.0.10.2 netmask 255.255.255.0 dns 10.0.10.1

Редактирано от Vladimir Bakalov (преглед на промените)

Здравейте, първо искам да благодаря на всички, че я има тази тема.

Имам инсталиран Linux Mint 17.3 KDE x64 на следния хардуер: MB: ASUS B150M-A; CPU: Intel Skylake i5-i6500; RAM: 8GB; SSD: 128GB. След инсталация съм обновил всичко, но не съм променял версията на ядрото. Иначе съм правил персонализации откъм цветове, теми и т.н. 

Понеже исках да си добавя Mate среда, днес инсталирах Mint-Mate пакета през Software Manager и с помощта на някои команди в терминала.

След рестарт при опит да се логна в Mate средата, всичко се зарежда, но долу в панела се показва многократно стартиране на Caja - "Starting Caja.." за около минута прозорците (които не са видими) стават вероятно повече от 200. Съответно системата започва да се товари и увисва в даден момент.

Според вас каква може да е причината?

Благодаря.

Редактирано от housetime (преглед на промените)

Ако не ти стане ясно от линковете - питай. (Не знам с кое от изброените ще е ефективно при теб

Using caja -n, caja --sync or moving caja.desktop from /usr/share/applications to /etc/xdg/autostart won't solve this problem.).

https://github.com/mate-desktop/caja/issues/100

https://github.com/mate-desktop/mate-session-manager/issues/19

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.