Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Така е. Аз донякъде подкрепям Торвалдс по тази точка, понеже сега има доста вградени драйвъри.

Ако беше изпипал архитектурата, сега сигурно щеше да има разпилени собственически драйвъри и в резултат 80% от хардуера нямаше да е пригоден за Linux.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 2 часа, Melmak ® написа:

Така е, въпреки че се разчита на FUSE, което не е точно идеално. За тази беля има частична вина и архитектурата на Linux-а.

https://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem_in_Userspace

По-удачно е да се ориентираш към ExFAT, според мен. Пак ползва FUSE, но поне е по-бърза на такива носители и събира едри файлове. Освен ако не работиш все още с WinXP.

Проблем явно е имало, но не е ясно какъв точно. Зависи как си форматирал, дали си махал флашката правилно. Има опции за настройка.

Че съм тъп, тъп съм. :) Ама знам, как да извадя флашка, от компютъра. :D Но до сега ,на флашка форматирана под NTFS, много рядко успешно се е записвало нещо. За четене и копиране от нея, проблем няма. Като да направя уточнение, форматирането е извършено под Уиндосу 8.1.

Нещо при теб е объркано. Абсолютно всекидневно пиша файлове по NTFS по флашки, а и по дялове. Няма абсолютно никакви проблеми и нещата се случват все едно са си нейтив FS, примерно ext4. Я вземи форматирай тая пуста флашка под Linux.

Проблема има и друго решение ,да си имаш флашка под NTFS и такава под FAT :) .Друг вариант е ако флашката ти е достатъчно голяма да си я направиш на два отделни дяла .

Аз си го реших проблема. Но както казват опитните колеги, явно нещо при мен се е объркало. 

Ами то всички се учим в движение :)

Аз смело мога да кажа ,че за Linux  всичко съм научил тук в Калдата ,тук се запалих преди 3 години от четене на форума.Много са ми помагали Mozo,Alkatraz,Cybercop,Ivoarch ,Melmak ,сега просто си го ползвам.Ако се пояи некое интересно дистро го разглеждам на "жив образ" .

преди 2 часа, ghostBG86 написа:

Ама знам, как да извадя флашка, от компютъра. :D

Те повечето хора знаят, но някои от тях го пренебрегват съзнателно. Включително и експерти, ако не е за нещо важно.

Аз си го реших проблема. Но както казват опитните колеги, явно нещо при мен се е объркало. 

Друг път, като стане се възползвай да разгледаш проблема. Не е в реда на нещата.

Здравейте....Така, проблемният лаптоп (който не искаше да се гаси или рестартва) дойде и аз въоръжен с една камара съвети от интернет почнах да експериментирам. Те се свеждаха до това:

sudo -i (to get a root shell, sudo gedit is not recommended)
gedit /etc/default/grub
Find the line: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Change this to: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=force"

пробвах и GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=off"

Save the file and close the file.
Finally, in terminal: update-grub
exit (to end the root shell)

Нищо не помогна. Тогава ъпдейтнах ядрото до последното налично, нищо. Свалих го до 3.16 и нещо си, тук вече поиска да се рестартира, но не и да се гаси. Авера каза че не трябва да се спасяват филми и заличихме всички партишъни. Почнахме инсталацията на 17.3 но 32 бит. Преди да я финализира лаптопа умря (викам си изтървахме да мръднем мишката и нещо се хибернейтна). Аз бях създал "живи флашки" и на другите графични среди на LM, както и на Kubuntu. Те се стартираха до десктоп но там където инсталатора казваше че трябват поне 8,6 GB място бе червен хикс и долу бутона Продължи не бе активен. Набирам се аз в BIOS и какво да видя: HDD - not found. Restart - HDD - not found, Restart HDD - found и го изписва, Restart - HDD - not found. Казах на моя човек че след като му е в гаранция лаптопа трябва да посети сервиз и че хардуерните компоненти трябва винаги да се разпознават независимо дали има Windows или Linux. Да не би това бавене на компютъра му, лагването на филмите да е предшественик че харда сдава багажа и баш при мен да умря. И не само това ами лаптопа се води още чисто нов, но магарий на корем. Вие какво мислите за тази ситуация?

преди 42 минути, bvbfan написа:

Какъв е лаптопа? 

lenovo Idea pad 100-15 IBY

преди 8 минути, svetliof написа:

lenovo Idea pad 100-15 IBY

Имам същото латопче от всички дистро които пробвах само pclinuxos няма проблем с рестарта и изключването. Можеби и някой производни на мандрива също да нямат този проблем но ми писна да тествам и си остана с pclinuxos винаги съм бил доволен от нея.

преди 2 часа, bulljo написа:

Имам същото латопче от всички дистро които пробвах само pclinuxos няма проблем с рестарта и изключването. Можеби и някой производни на мандрива също да нямат този проблем но ми писна да тествам и си остана с pclinuxos винаги съм бил доволен от нея.

Коя графична среда колега ползваш, т.е. от 3-те с всичките ли няма проблем и коя ти е фаворит? EDIT: И с коя програма правиш "жива флашка"? Тази с минта удря на камък...

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

КДЕ но в случая няма значение графичната среда PCLinuxOS има много добър контрол център като настройките са прегледни и лесно достъпни независимо от средата която ползваш. КДЕ малко бавно зарежда но после работи гладко без забележки, всичкия хардуер се разпозна от раз, управление на подсведка, звук др. от клавиатурата без проблем и доп. настройки. С по лека гр. среда сигурно ще лети, препоръчвам LXDE.

Ползвам CD или DVD флашката вечно е заета и не ми се правят гимнастики, а с диск винаги е безотказно, ако внимаваш при записа.

ПП. Харесвам Минт и повечето компютри в къщи са с него със cinnamon, но като ударя на камък винаги PCLinuxOS ме спасява, имам една стара машина amd от 2004 със 256 рам стар проц. слабо видео и само PCLinuxOS LXDE тръгна, ползвам го като медиа център и ftp сървар.

Редактирано от bulljo (преглед на промените)

В същност този лаптоп си е един голям таблет с клавиатура, пасивно охлаждане и интел хардуер, който дава по голям избор на ОС, става основно за мултимедия, интернет и леки офис приложения. Аз го взех наскоро за синчето, че учи програмиране и работят изцяло на линукс и е добре да има своя машина, че иначе са по двама на една в училище и не е ефективно обучението, за тази си цел машината се справя добре. Аз съм доволен от нея.

Благодаря, пробвах PCLinuxOS като го записах на DVD. Избрах директен инстал. Като приключи процедурата си викам, защо аджеба не ме е попитал на какъв език искам? Пуснах го от лайф DVD и от там стартирах инсталацията. Греда, пак KDE стана на английски. След малко ровичкане, да имало бг езиков пакет, но трябвало допълнително да се инсталира. Не си струват усилията да с е мъча с нещо, което другите дистрибуции го предлагат наготово - Kubuntu, Усу, Mint. Така и така си правих днеска проби, като ще е KDE сложих си един LM KDE 17.3. Няма такова удоволствие от Диспечера на актуализацийте директно и интелигентно да се настроят Софтуерните източници. В тази насока LM е най- user frendly. Аз на моя човек трябва такава OS да сложа, защото разбирате нали ако има въпрос кой ще търси. Всички ли версии на LM колега се дънят на лаптопа ти lenovo Idea pad 100-15 IBY? Поздрави.

Като сложиш Минт инсталирай ново ядро 4+ и би трябвало да е много по-добре.

преди 9 часа, svetliof написа:

Благодаря, пробвах PCLinuxOS като го записах на DVD. Избрах директен инстал. Като приключи процедурата си викам, защо аджеба не ме е попитал на какъв език искам? Пуснах го от лайф DVD и от там стартирах инсталацията. Греда, пак KDE стана на английски. След малко ровичкане, да имало бг езиков пакет, но трябвало допълнително да се инсталира. Не си струват усилията да с е мъча с нещо, което другите дистрибуции го предлагат наготово - Kubuntu, Усу, Mint. Така и така си правих днеска проби, като ще е KDE сложих си един LM KDE 17.3. Няма такова удоволствие от Диспечера на актуализацийте директно и интелигентно да се настроят Софтуерните източници. В тази насока LM е най- user frendly. Аз на моя човек трябва такава OS да сложа, защото разбирате нали ако има въпрос кой ще търси. Всички ли версии на LM колега се дънят на лаптопа ти lenovo Idea pad 100-15 IBY? Поздрави.

Аз също съм фен на минт, работи си много добре на машинката само това с рестартирането и изключването ме подразни и затова не го оставих. Всички дебиан/убунту базирани + федора които пробвах правеха този проблем, незнам къде е проблема, някой модул към ядрото ли не се изключва или сесията не знам, при следващ упдейт или друго ядро може да го няма този проблем. А за езика в PCLinuxOS още в grub преди инстал с ф2 се избира езика, също при първо стартиране пуска помощник за настройки на клавиатура локализация и т.н. от там също може да се инсталира езика ако е пропуснат, но Българския не е на нивото на минт. Поздрави и успех в ръчкането.

Аз като инсталирах 4.4.1stable ядро нещо обърках при конфигурирането и започна да ми крашва Х. Трябваше да даунгрейдна до ядрото с което инсталирах Ментата по подразбиране. Утре ще разцъкам инсталацията наново на виртуална машина да видя къде съм направил грешка и ако има пак краш ще дам изхода тук за да решиме проблема.

Редактирано от КОЛЯ (преглед на промените)

преди 1 час, КОЛЯ написа:

Аз като инсталирах 4.4.1stable ядро нещо обърках при конфигурирането и започна да ми крашва Х. Трябваше да даунгрейдна до ядрото с което инсталирах Ментата по подразбиране. Утре ще разцъкам инсталацията наново на виртуална машина да видя къде съм направил грешка и ако има пак краш ще дам изхода тук за да решиме проблема.

В самият Минт, можеш да сложиш мисля, до 4,2 ядро. От диспечъра на актуализациите, или както се казваше. Аз бих се спрял, на този вариант. Казвам го, новобранец. Иначе по други начини и методи, можеш да слагаш каквото искаш ядро. Това ядро 4,4, още и Ubuntu не го е пуснал, чак Април месец се чака. Та явно има защо.

Но ако искаш, пробвай това каквото си решил. И после питай опитните тук, те ще помогнат, със сигурност.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 1 час, ghostBG86 написа:

Това ядро 4,4, още и Ubuntu не го е пуснал, чак Април месец се чака. Та явно има защо.

http://s19.postimg.org/d42jduv01/lk44.png

Нищо му няма на ядрото, когато е щатното (generic), а, не свалено от ubuntu-kernel. Моето си е за Trusty, но съм добавил хранилището на canonical-kernel-team, където излизат по- рано. Това е екипа по разработката на ядрата.

Ако е инсталиран фирмен драйвър за видеото, много често има проблеми след смяната на ядрото. Това не важи за актуализация на вече инсталирано ядро.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

В самият Минт, можеш да сложиш мисля, до 4,2 ядро. От диспечъра на актуализациите, или както се казваше. Аз бих се спрял, на този вариант. Казвам го, новобранец. Иначе по други начини и методи, можеш да слагаш каквото искаш ядро. Това ядро 4,4, още и Ubuntu не го е пуснал, чак Април месец се чака. Та явно има защо.

Но ако искаш, пробвай това каквото си решил. И после питай опитните тук, те ще помогнат, със сигурност.

Ще видя тепърва каво ще се прави с него. Аз сега се чудя защо на определени теми с икони в сайдбара излизат иконите за ънмаунт по този странен начин в Синамон

f6606f1ff5af59bb.png

Ако има начин да се коригира това да излизат регулярните икони в темата ще съм благодарен да сподели:

Spoiler

f20cb9fbf03b2e05.png

Има теми при които иконите за ънмаунт излизат нормално но не и в гореизбраната от мен тема с икони. В тази в спойлера си илизат напълно нормално

Редактирано от КОЛЯ (преглед на промените)

на 13.02.2016 г. at 21:28, bulljo написа:

Победа за отбора на Linux Mint ;) Тръгна пущината на лаптопа. Смениха му харда на моя човек и аз продължих с експериментите. Сложих му последователно без успех всички графични среди на LM както 64bit, така и 32bit. После преминах на Kubuntu, Усу. За 3 часа ги изредих всичките, не иска и не иска. Почти предал се инсталирах Windows подобната SharletOS (но само на английски, иначе забива). Какво бе учудването ми когато тя успя да се загаси сама, но увисна при рестарта. Направи ми впечатление при буутването от флашките, че понякога избирах тя да бутне, а друг път я разпознаваше като EFI Kingston traveler примерно. Нещо ме почовърка да видя отново как е в биоса. Върнах заводските настройки и по-долните за оптимизация на настройките. Зададох да е Legacy навсякъде и видях че флашката я разпознава в boot EFI и boot Legacy раздела. В съседното меню вече се появи Secure boot което изключих. След съвкупността от всички тези щастливи случайности и проби пуснах (през legacy usb) жива една флашка на LM и от декстопа тя успя да се рестартира. Пробвах и с гасене, проработи. Отпушила се веднъж системата я накичорих отново с Linux Mint 17.3 Cinnamon 64bit. Сега няма проблеми нито с гасене, нито с рестартите. Поздрави ;)

преди 6 часа, svetliof написа:

Победа за отбора на Linux Mint ;) Тръгна пущината на лаптопа. Смениха му харда на моя човек и аз продължих с експериментите. Сложих му последователно без успех всички графични среди на LM както 64bit, така и 32bit. После преминах на Kubuntu, Усу. За 3 часа ги изредих всичките, не иска и не иска. Почти предал се инсталирах Windows подобната SharletOS (но само на английски, иначе забива). Какво бе учудването ми когато тя успя да се загаси сама, но увисна при рестарта. Направи ми впечатление при буутването от флашките, че понякога избирах тя да бутне, а друг път я разпознаваше като EFI Kingston traveler примерно. Нещо ме почовърка да видя отново как е в биоса. Върнах заводските настройки и по-долните за оптимизация на настройките. Зададох да е Legacy навсякъде и видях че флашката я разпознава в boot EFI и boot Legacy раздела. В съседното меню вече се появи Secure boot което изключих. След съвкупността от всички тези щастливи случайности и проби пуснах (през legacy usb) жива една флашка на LM и от декстопа тя успя да се рестартира. Пробвах и с гасене, проработи. Отпушила се веднъж системата я накичорих отново с Linux Mint 17.3 Cinnamon 64bit. Сега няма проблеми нито с гасене, нито с рестартите. Поздрави ;)

Супер, и при мен в биос настройките са така  ще го ръчкам пак да видя докъде ще го докарам, беше ми писнало, последно вчера тествах стотинката пак греда. Ще му заделя още един дял за тестове линукс никога не може да ме умори да ръчкам за разлика от уин :help wanted4:

преди 12 часа, cybercop написа:

http://s19.postimg.org/d42jduv01/lk44.png

Нищо му няма на ядрото, когато е щатното (generic), а, не свалено от ubuntu-kernel. Моето си е за Trusty, но съм добавил хранилището на canonical-kernel-team, където излизат по- рано. Това е екипа по разработката на ядрата.

Ако е инсталиран фирмен драйвър за видеото, много често има проблеми след смяната на ядрото. Това не важи за актуализация на вече инсталирано ядро.

Знам, и преди си ми го обяснявал. Но аз съм на принципа, щом го няма по официален начин, не го слагам. Както казах, аз съм новак в Линукс. И залагам, на по-сигурното.

преди 4 часа, ghostBG86 написа:

Знам, и преди си ми го обяснявал. Но аз съм на принципа, щом го няма по официален начин, не го слагам. Както казах, аз съм новак в Линукс. И залагам, на по-сигурното.

В стандартните хранилища ще дойде през м. Май 2016г. Дотогава, можеш да си ползваш ядрото за Ubuntu 15.10. То е налично в основните хранилища на Trusty.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.