Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Здравейте. Бих искал да ви попитам и помоля за решение на една дребна, но досадна подробност. Нея я бях описал в новината за LM 17.3 Rosa Beta и @Clem каза, че навярно в бъдещи версии това ще бъде фикснато. Мисля обаче, че проблема е само в моя телевизор, защото други нямат подобен проблем със същото дистро, но с друг хардуер. Десктоп машината има следните параметри: MB ASUS P5KPL-C цък, 4GB RAM, Intel Core 2 Duo E7200, 500 GB HDD, външна SAPPHIRE Radeon HD 5450 512M цък. Ето и моето затруднение:

Както споделих преди, използвам главно пс за гледане на филми. Дъното ми няма вградена видеокарта и за тази цел си купих навремето външната с HDMI. HD монитора ми е свързан посредством VGA, а HD TV с HDMI. Навремето (под Windows7 с драйвери на последният ATI Catalyst), а в последствие под Kubuntu 14.04 & Усу 9.2 (с тези идващи с инсталацията) нямах никакви проблеми с гледането на филми: Експортирам напълно сигнала от монитора към TV (първия изгасва, втория продължава), пускам си филм и тръгва картината и звука (от телевизора). Под Linux Mint 17.2 / 17.3 Cinnamon всичко става като гореописаното, но звука не следва картината през HDMI. Изкарал съм си на декстопа ръчно shortcut на Звук и през настройките трябва ръчно да укажа HDMI изхода. И обратно, когато си върна сигнала на монитора и искам да слушам през колонките, трябва вече пак ръчно да укажа Аналоговия изход. Намерих една снимка на колега със същата видеокарта цък, всички данни са същите, с изключение на драйвери ред 2 и 3, където моите завършват на 0ubuntu.05. Преди да пусна този пост, пробвах и драйверите първо 3, после 2 след прилагане и рестарт, но звука на TV не идваше. Като върнах драйвер 1 препоръчителният, системата изпадна в някакъв авариен режим и приложих за сега драйвер 2. От страницата на ATI се опитвах да сваля и инсталирам преди драйвер за ATI HD 5450 Linux 64bit за Ubuntu, но поради сложният начин на инсталиране за моите възможности, успях да омажа системата и последва поредният преинстал.

Да ви попитам, вие имате ли подобна липса на звук (със същата или с друга видеокарта под LM през HDMI), или тя е конкретно за моята HD 5450? Както споделих, дребна но дразнеща подробност е всеки път да се правят още 3-4 клика. Но ако не мога да се справя и това е решение, защото независимо от всичко твърдо оставам занапред на LM. Благодаря.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 48 минути, bvbfan написа:

Как точно "връщаш" сигнала? Ръчно?

На отиване преди да пусна филма и да го дам на full screen на TV, отивам в раздела Звук в Системните настройки. Маркиран е Аналогов изход / Вграден звук. Чак като кликна върху HDMI Display port / Clear HDMI Audio (Radeon HD 5400/6300 series) се "отпушва" звука и мога да си пусна филм. На връщане когато съм само на монитор вече, за да имам звук от колонките взимащи сигнал с жакче от звуковата карта, трябва пак да влезна в раздела Звук в Системните настройки. Тук има само реда Аналогов изход / Вграден звук. Не винаги, но понякога трябва повторно да кликна върху него за да дойде звука. Понеже са чести операции, на работният ми плот държа 2-та shortcut-a Екран и Звук...

Не ги мести от панела за звука а си направи настройката в плеара  с който гледаш и забрави за случая.

Здравейте, имам проблем с инсталацията на един принтер в LINUXMINT-17.3-MATE-32bit. Досега съм подкарвал няколко различни модела принтери, в различни УБУНТУ-БАЗИРАНИ дистрибуции. Успявах, защото в сайтовете на производителите имаше DRIVER FOR LINUX .deb и с програмата GDebi Package Installer ги инсталирах много лесно. Принтерът с който имам проблем е модел : Kyocera Mita FS-1010 Уж намирам и за него DRIVER но не е (.deb) и не зная какво да направя. Ще бъда благодарен на отзовалите се.

Първо, опитай с Generic драйвъра, който ти предлага system-config-printer. Ако с него, принтера не работи, тогава търси фирмен. 

Благодаря за експресния отговор. Ще пробвам след почивните дни, защото въпросния компютър в момента не е при мен. Просто сега имах свободно време и реших да потърся помощ тук.

на 12/27/2015 at 17:06, Koletz_N написа:

Някой да има проблем с контактите под Минт 17.3? При мен ги няма. Инсталиран е Скайп 4.3 от Синаптик мениджъра на пакети.

Колеги съфорумци привет. Искам да ви попитам следното. Имате ли идея какво точно трябва да се доинсталира след инсталация на LMDE Betsy Cinnamon?

Ще съм доволен ако някой даде изчерпателен лист с нещата които трябва да се доинсталират както и сорсове за целта.

На първо четене забелязвам че елементи като gksu и не само отсъстват. Именно поради тази причина задавам въпроса си.

Здравейте. Опитвам се да тествам Mint Cinnamon 17.3 на старият ми компютър - AMD Sempron 2200+ 1.5GHz и 1GB Ram DDR2. При зареждането от флашка ми дава съобщението:

Cinnamon just crashed. You are currently running in Fallback Mode. 
Do you want to restart Cinnamon?

Малко бавничък ми се струва за него този Линукс. Може ли да ми дадете препоръка кой по-лек Линукс да му сложа. 

преди 3 минути, П.Петров написа:

Здравейте. Опитвам се да тествам Mint Cinnamon 17.3 на старият ми компютър - AMD Sempron 2200+ 1.5GHz и 1GB Ram DDR2. При зареждането от флашка ми дава съобщението:

Малко бавничък ми се струва за него този Линукс. Може ли да ми дадете препоръка кой по-лек Линукс да му сложа. 

То и с Windows XP, ще е бавен.. Днес пробвах Mint на Sempron LE1150 2Ghz, 1ГБ рам, вградено видео Nvdia 6150.. Вървеше много бавно операционната система.. На тоя комп има и инсталиран Win7 и върви много по-добре от Mint..

преди 4 минути, bogomilkorbankolev написа:

То и с Windows XP, ще е бавен.. Днес пробвах Mint на Sempron LE1150 2Ghz, 1ГБ рам, вградено видео Nvdia 6150.. Вървеше много бавно операционната система.. На тоя комп има и инсталиран Win7 и върви много по-добре от Mint..

Да, то сега има инсталирано Win XP, и бави ужастно. Какво казваш да пробвам да му сложа win7 ли?

преди 9 минути, П.Петров написа:

Пробвай Linux Mint MATE. Или на Ubuntu, леките версии.

преди 1 час, ghostBG86 написа:

Пробвай Linux Mint MATE. Или на Ubuntu, леките версии.

Добре, ще пробвам Mint МАТЕ 17.3.

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

преди 57 минути, П.Петров написа:

Добре, ще пробвам Mint МАТЕ 17.3.

Пробвах от флашка. Същата работа като XP то е. Май няма смисъл да го барам.

преди 20 часа, AlkatrazBG написа:

Не ги мести от панела за звука а си направи настройката в плеара  с който гледаш и забрави за случая.

Отлична насока за решение на затруднението ми, в синхрон с поговорката "точно под носа ми е било". Благодаря за съвета ;)

преди 1 час, П.Петров написа:

Mint е тежичък за такива машинки. Lubuntu или Xubuntu

преди 2 часа, П.Петров написа:

Пробвай Lubuntu или Sparky Linux LXQT или Open Box Edition - белкем земат се окажат достатъчно  леки за старата машина...

Редактирано от КОЛЯ (преглед на промените)

преди 16 часа, rostislaf написа:

Mint е тежичък за такива машинки. Lubuntu или Xubuntu

Инсталирах Lubuntu нещо не се инсталира както трябва. Инсталирах Xubuntu 14.04. Xubuntu се инсталира, даде съобщение, че инсталацията е приключила успешно.

Когато тръгва да зарежда ми дава следното нещо и да там.

dad6ff_EDNO6Xerr.png

Какво мога да направя, за да зареди тази система?

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

честно казано единствено ми идва да е от AHCI/IDE mode, пробвай да ги промениш в BIOS

P.S. Зарежи ги тия неща за след празнуването

Редактирано от rostislaf (преглед на промените)

Така, в заключение. Най бързото дистро на линукс - лубунту - е по бавно от Win xp. Само дето си скъсах нервите вчера с тоя боклук. Нито Google chrome тръгва, firefox постоянно крашва, Skype се инсталира, но когато кликна на иконата да се стартира нищо не се случва. Срам за линукс системите. 

Имам подобна стара машина и съм подкарвал на нея Стотинка ОС 32 битова,Lubuntu също вървеше прилично

преди 3 часа, П.Петров написа:

Така, в заключение. Най бързото дистро на линукс - лубунту - е по бавно от Win xp. Само дето си скъсах нервите вчера с тоя боклук. Нито Google chrome тръгва, firefox постоянно крашва, Skype се инсталира, но когато кликна на иконата да се стартира нищо не се случва. Срам за линукс системите. 

Опитай с MX-15 "Fusion" , правен специално за стари машини:  http://sourceforge.net/projects/antix-linux/files/Final/MX-15/

Иначе Win XP e леко до едно време, постепенно забавя, ако му сложиш антивирусна ще стане съвсем тегаво.

Направи си един тест на харда да нямаш лоши сектори, защото конфигурацията ти не би трябвало да има проблем с версиите, които си пробвал.

Да не излезе, че срама идва от другаде!

Здравейте. Много здраве ви пожелавам през новата 2016г! Бих искал да се допитам до мнението ви моля за един емпиричен опит който направих: Тествах, записах и обобщих резултата от абсолютно едни и същи операции на пс-то ми (4GB RAM, Intel Core 2 Duo E7200) под 32 и след това под 64 bit Linux Mint Cinnamon:

I. Nvidia PureVideo HD 1080p Test - https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiMmaO-_YjKAhUClSwKHV0ICRAQtwIIMDAC&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DXITHbsUUlYI&usg=AFQjCNFZFHmt_C_0wHJMD2icJf4glM4MkQ&bvm=bv.110151844,d.bGg

32 bit:
1) Натоварване процесор - 87,9 %
2) Използвана памет - 667,3 MiB (16,5 %) от 3,9 GiB

64 bit:
1) Натоварване процесор - 83,0 %
2) Използвана памет - 773,4 MiB (19,6 %) от 3,9 GiB

II. Филми на харда с качество HDTV.H264.720p с осреднени данни за 5-те
32 bit:
1) Натоварване процесор - 27,22 %
2) Използвана памет - 387,68 MiB (9,6 %) от 3,9 GiB

64 bit:
1) Натоварване процесор - 24,06 %
2) Използвана памет - 447,86 MiB (11,3 %) от 3,9 GiB

Забелязвам че
32 bit натоварва процесора малко повече, но пък използва по-малко памет.
64 не товари толкова процесора, но използва повече памет.

Производителността на системата при кой вариант според вас ще е по-голяма? Пс главно се използва в раздел II.
Благодаря предварително

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 1 час, svetliof написа:

Производителността на системата при кой вариант според вас ще е по-голяма? Пс главно се използва в раздел II.

Благодаря предварително

64 битовите системи, винаги са с по- голяма производителност на хардуер, който ги поддържа. Но, при слаби процесори, разликата може и да не се забележи. При 4GB RAM, имаш предостатъчно памет за да ползваш 64 битова система.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.