Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Май декември ще е...

Цитат

Late this year, usually end of November but it could be pushed into December.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 11 минути, sokoban написа:

Май декември ще е...

Ми и аз това казвам. Другия месец.  Та ще има ли проблем? Или ще трябва да връщам старо ядро?

Ще се разбере. А иначе, май нещо календара ти, изостава. :D Искаш да се подмладяваш май?

• 3 седмици по-късно...

Здравейте. От няколко дни се получават едни съобщения при стартиране на Linux Mint 17.2 в прикачените изображения.

ОС започна да работи по-бавно.

Какъв ли може да е проблема според вас?

Screenshot.png

Screenshot1.png

Ползваш ядро което е ново и прави ядове с виртуал бокс. Отиди и погледни дали не се стартира тоя виртуал  със системата и го спри ако е така.

Не съм сигурен къде точно имаш в предвид да погледна, но в прозореца Startup Applications го няма тоя виртуал бокс, пък и аз не си спомням да съм го инсталирал. 

Не става нищо от това в линка

Даже с тия команди ми дава несъществуваща команда. 

Ако го оставя така, ще има ли някакъв проблем, че не мога да си позволя да преинсталирам. С вазелин съм инсталирал две програми за win, под Lin. 

Да разбираме ли, че Linux работи във Virtual Box?

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Не го пипай засега, докато някой с Mint не каже решение. И на други излиза, явно е някаква грешка в конфигурацията.

Това съобщение  изобщо не ти забързва или забавя системата.  Игнорирай го  и  не се занимавай с него. И под Арч   ми излиза същото нещо когато  съм на XFCE,MATE,Gnome . Под KDE 5 това го няма и нямаше и да разбера ,че излиза ако не бях сменил средата .Аз изтрих това virtualbox-guest-modules virtualbox-guest-utils и съобщението изчезна

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Аз изтрих това virtualbox-guest-modules virtualbox-guest-utils и съобщението изчезна

+1

В някои дистра са инсталирани ВБокс-добавките предварително, с идея ако се ползват виртуално. Ако не се ползва/няма да се ползва - няма и нужда от тях - :D а пък и създават притеснения явно.

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Аз изтрих това virtualbox-guest-modules virtualbox-guest-utils и съобщението изчезна

Не е лошо, но някои казват, че не могат да го махнат по този начин. Затова посъветвах да изчака потвърдена процедура или обновление.

Принципно е добре такива добавки да се премахват при първа възможност, след като не се ползват.

Здравейте приятели,

Оказа се, че профилът ми тук във форума дори и след 15г не влизане още е активен. Изчетох всичките 66 стр до тук и ето ме и мен ;). Преди около 5 месеца един приятел ми показа една Linux дистро (Kubuntu) и ми го инсталира като dual boot. След 2-3 дни се престраших да пробвам Усу и сам да си преинсталирам линукса. Така успях да пробвам над 10-15 различни дистрибуции, без и идея да имам че понякога те имаха различна или сходна графична среда. Причината за препускането като муха без глава бе, че първото което забелязах от прехода Windows7-->Linux бяха различния начин под който се визуализираха уеб страниците под 2-те OS. В Kubuntu ми се виждаха малко ръбати шрифтовете, а в Усу по-загладени. Накрая попаднах на Linux Mint 17.2 Cinnamon...и се родих. Реших да изгоря всички мостове след себе си, прехвърлих си информацията на външен хард и си инсталирах само Linux Mint. Колежката ми на работата след 2 дена dual boot направи същото като мен и сега слага сама на други приятелки ментата ;) След малко четене установих, че не смяната на различните видове дистрибуции ще ми помогне шрифтовете да бъдат по-загладени, а че се изисква и още нещо. Инсталирах пакета Restricted и след това безплатните фонтове на MS от Софтуерния мениджър, но понякога въпреки че пише че е инсталиран, в /usr/share/fonts/truetype в папката на MS ги нямаше. Аз предвидливо си ги бях копнал от Усу и с админ права ги поставях след поредният преинстал. Накрая се замислих защо да използвам тези 5-6 шрифта, вярно безплатни но дадени като излишък, а не си копна всичките 535 от win10? Поставям си ги в /home/svetliof/.fonts и изпълнявам в терминала fc-cache -fv, след това профилактично рестартвам. Още не мога да направя разлика с другите команди като sudo fc-cache -f -v ; sudo fc-cache -fv, но след рестарта в Libre Office намирам MS шрифтове...

Колежката ми казва, че дори и без MS шрифтовете няма проблем с уеб страниците. Аз ли съм параноик, че все още нещо ми липсва и преминах към следващата стъпка - Infinality

sudo add-apt-repository ppa:no1wantdthisname/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fontconfig-infinality

sudo bash /etc/fonts/infinality/infctl.sh setstyle
sudo -H gedit /etc/profile.d/infinality-settings.sh

На предпоследният ред съм се спрял на т.2 от избора (infinality) и след това на последната команда в отвореният прозорец на 712 ред също задавам infinality, save, log out и пак рестарт.

С тези 2 акробатики (MS шрифтовете + infinality програмката) по-ясно виждам текста. Вие как процедирате? Има ли и друг начин по който да експериментирам с цел по-лесно четене? След като сложих Linux и страниците ми се виждаха замазни си купих HD led монитор. В настройките му също има опции където се променя текста, но там след цъкане реших да не променям много неща, само зададох картината да на раздел "четене".

Поздравления за прекрасната тема за LM. Още докато я четях отстраних един досаден проблем. Някои файлове (правени на Notepad под Win7) вътре ми излизаха на маймунки. Ужким кирилизация това-онова, и хоп, някой бе дал съвета за Leafpad. Воала ;)

Поздрави от Пловдив, svetliof

Тъй, имам един проблем. А след ровене из нета, не успях да намеря някакво решение.

Проблема е, че на лаптоп Леново L412, съм инсталирал Линукс Минт. Но за пореден път, се получава memory leak. Виновника е Мозила, като заема 2,7 GB RAM. Вече съм ъпдейтнал до версия 17,3 и сложих последното възможно ядро 3,19. Някакви идеи, какво да направя от тук нататък?

Кой флаш ползваш - ментовски или убунтувски, или друг? Махнал ли си ментовите добавки към браузъра? Опитал ли си как е ако е без инсталация браузъра - от разархивирана папка в домашната директория (е, трябва да се изтрият първо настройките, за да се почне начисто)?

На света има само един браузър, май? ;)

Работата му пък едва ли зависи от ядра и версии на ОС (е, ако е 32 или 64 -да). Нещо от щайгата или около нея ще да е.

Не знам дали съм точно за тая тема, но ще пиша тук. Та преди малко инсталирах Минт 17.3 роза, но скоростта на интернета ми е ужасна (2.5 мб/с / 3 мб/с и в най-добрия случай 4.5), докато на прозорец 10 беше 9-10 мб/с. 

Редактирано от unsea (преглед на промените)

Причината не е в минт за  тия скоростти. Ама на така зададен въпрос не вярвам някой да ти помогне скоро .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 6 минути, unsea написа:

Не знам дали съм точно за тая тема, но ще пиша тук. Та преди малко инсталирах Минт 17.3 роза, но скоростта на интернета ми е ужасна (2.5 мб/с / 3 мб/с и в най-добрия случай 4.5), докато на прозорец 10 беше 9-10 мб/с. 

С Wi-fi или през кабел? С друг компютър, можеш ли да провериш? И дали в момента проблема не в доставчика? Иначе колегите с опит, ще се включат и ще помогнат. А и какъв е компютъра, като хардуер? В управление на драйверите, какво пише?

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 9 минути, unsea написа:

10 мб/с ми изглежда смешна скорост, ако не е на мобилен интернет. Какъв е типът на връзката и, какво е устройството ?

10 MB/s а не 10 Mbps, на Mbps преди ми беше 75-80 сега е м/у 10-20. В момента нямам достъп до друг компютър, сега използвам Wi-Fi защото през Ethernet е 2х по-зле. Лаптопа е Dell 3521, в управление на драйверите излиза само за картата на AMD .. [Radeon HD 7670M] fglrx-updates, fglrx, xserver-xorg-video-ati (инсталирал съм fglrx-updates) , а долу пише 1 proprietary driver in use. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.