Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 59 минути, unsea написа:

10 MB/s а не 10 Mbps, на Mbps преди ми беше 75-80 сега е м/у 10-20. В момента нямам достъп до друг компютър, сега използвам Wi-Fi защото през Ethernet е 2х по-зле. Лаптопа е Dell 3521, в управление на драйверите излиза само за картата на AMD .. [Radeon HD 7670M] fglrx-updates, fglrx, xserver-xorg-video-ati (инсталирал съм fglrx-updates) , а долу пише 1 proprietary driver in use. 

Сам бяхте написали тази скорост. Наклонената черта и "p" (в, за) са равнозначни. Изпълнете "lspci" и публикувайте изхода в следващия си пост.

http://s19.postimg.org/w81vbnchd/network.png

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Стандартните устройства за евтин лаптоп. Поддържат се добре от модулите в ядрото на Ubuntu.

За Debian е необходима допълнителна инсталация на firmware-atheros и firmware-realtek.

Възможен е проблем, само, ако Mint ползва някакъв допълнителен комплект с драйвъри за тези устройства в което се съмнявам. Или, просто отчитането да е различно, а, трафикът да е един и същ.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Току що, unsea написа:

07:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 05)
08:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter (rev 01)

DNS   настроен ли е ?Имам предвид resolv.conf

Пробвай тези на Google   8.8.8.8 и   8.8.4.4 или на Yandex https://dns.yandex.ru/

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Момци, пак не е оправена правописната грешка, на управление на драйвери, в Минт 17.3. :D Някой от вас, има ли регистрация във форума им? Да пише да го оправят.

преди 4 минути, ghostBG86 написа:

Момци, пак не е оправена правописната грешка, на управление на драйвери, в Минт 17.3. :D Някой от вас, има ли регистрация във форума им? Да пише да го оправят.

Ако е в българския превод - това засяга екипа по превода. Дори да я оправят - редакцията ще влезе в следващата версия. Ако намериш файла с превода, можеш да го отвориш с poedit и да го редактираш. При запазването, автоматично се генерира .mo файл, който директно да ползваш в системата си /usr/share/locale.

Аз съм си направил частен превод за xfdesktop по моя преценка.

преди 13 часа, cybercop написа:

Ако е в българския превод - това засяга екипа по превода. Дори да я оправят - редакцията ще влезе в следващата версия. Ако намериш файла с превода, можеш да го отвориш с poedit и да го редактираш. При запазването, автоматично се генерира .mo файл, който директно да ползваш в системата си /usr/share/locale.

Аз съм си направил частен превод за xfdesktop по моя преценка.

Да, в българския превод. От версия 17,2 го гледам, а предполагам че е от преди това. Явно  е незабелязан проблем, от преводачите.

преди 15 часа, sokoban написа:

Поне кажи как си го оправил

Възможно е да е било проблем с доставчика, но аз изтеглих спoменатите от @cybercop firmware-atheros (ath9k) и firmware-realtek. 

Сега имам друг проблем и той е, че не мога да намеря драйвери за интелската карта (HD 4000), процесора е i5-3317U, когато пробвам да изтегля от 01.org показва, 'Distribution not supported'. Пробвах с 1.2.1, 1.2.0, 1.1.0 , резултата е един и същ. 

От инсталатора - 

Checking if Intel graphics card available... OK
Retrieving information from 01.org... OK
Checking distribution... Failed

Редактирано от unsea (преглед на промените)

Колеги да Ви запитам, в диспечера на актуализациите ми излиза в синьо поле следното:

Do you want to sqitch to a local mirror?

Местните огледала обикновено са по-бързи от packages.linuxmint.com 

трябвали да променям нещо.  С cinnamon 17.3 rosa съм.

преди 1 час, iliyan71 написа:

Колеги да Ви запитам, в диспечера на актуализациите ми излиза в синьо поле следното:

Do you want to sqitch to a local mirror?

Местните огледала обикновено са по-бързи от packages.linuxmint.com 

трябвали да променям нещо.  С cinnamon 17.3 rosa съм.

Избери някое от local mirror, като цъкнеш на известието. По знамето ще ги познаеш, дори и да не прочетеш адресите. Това е за по-добра скорост, при сваляне на ъпдейтите.

на 12/12/2015 at 17:32, ghostBG86 написа:

Тъй, имам един проблем. А след ровене из нета, не успях да намеря някакво решение.

Проблема е, че на лаптоп Леново L412, съм инсталирал Линукс Минт. Но за пореден път, се получава memory leak. Виновника е Мозила, като заема 2,7 GB RAM. Вече съм ъпдейтнал до версия 17,3 и сложих последното възможно ядро 3,19. Някакви идеи, какво да направя от тук нататък?

Опитай да намериш ESR версията. Ядрото не може да реши проблемът.

Свалих си mouse pointer на win8. Копирах ги в .icons папката. Заредих ги от настройките. Проблема е че при firefox си са на win8, а при chrome е сменят на линуските, тези по подразбиране. Дали има някакво решение на този проблем. Искам каквото и да отворя, да са само на win8.

преди 8 часа, П.Петров написа:

Свалих си mouse pointer на win8. Копирах ги в .icons папката. Заредих ги от настройките. Проблема е че при firefox си са на win8, а при chrome е сменят на линуските, тези по подразбиране. Дали има някакво решение на този проблем. Искам каквото и да отворя, да са само на win8.

Сложете папката с темата за показалеца на мишката, не в потребителската директория Home/user/.icons, а в системната директория /usr/share/icons. 

Здравейте, Преди да преинсталирам Linux Mint 17.3 Cinnamon 64 bit, първо в домашната ми папка давам да се видят всички скрити файлове и папки. След това ги трия (без моите си) всичките с Shift+Del. Остава само .local. Каквото мога от нея също трия въпреки че е заключена. Накрая изпразвам и коша. Независимо от това след преинсталация, минта ми е запомнил че на десктопа съм си бил извадил часовник, помни ми темата и продължава да ми върти custom background wallpapers. Можете ли да ми обясните защо се получава така моля и какво трябва да направя за да се почне на чисто както се казва? Благодаря предварително.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 6 минути, svetliof написа:

Здравейте, Преди да преинсталирам Linux Mint 17.3 Cinnamon 64 bit, първо в домашната ми папка давам да се видят всички скрити файлове и папки. След това ги трия (без моите си) всичките с Shift+Del. Остава само .local. Каквото мога от нея също трия въпреки че е заключена. Накрая изпразвам и коша. Независимо от това след преинсталация, минта ми е запомнил че на десктопа съм си бил извадил часовник, помни ми темата и продължава да ми върти custom background wallpapers. Можете ли да ми обясните защо се получава така моля и какво трябва да направя за да се почне на чисто както се казва? Благодаря предварително.

А за какво ти е това? Искаш на чисто, ми направи буутваща флашка, и давай всичко от начало.

И за какво ти е 64 bit. Това не е Windows. По бавен е от 32 bit, освен ако нямаш супермощен комп.

Edit: 32 bit разпознава повече рам

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

След първоначалната еуфория то стигнах да извода - никога! Kикога повече дори и от любопитство! Въртокав, проблемен, бавен!

Един Win потребител никога няма да премине на това недоразумение Linux

преди 47 минути, ghostBG86 написа:

А за какво ти е това? Искаш на чисто, ми направи буутваща флашка, и давай всичко от начало.

Аз мисля, че точно това се опитвам да направя. По време на инсталацията изтривам дяла с кореновата система, създавам го наново в Ext4, задавам му "/", форматвам го, а другия ми партишън с данните само го давам в Ext4 и го правя /home. Но от 10 пъти, 9 помни какво е било преди...

преди 3 минути, svetliof написа:

Аз мисля че точно това правя. По време на инсталацията изтривам дяла с кореновата система, създавам го наново в Ext4, задавам му "/", форматвам го, а другия ми партишън с данните само го давам в Ext4 и го правя /home. И от 10 пъти, 9 помни какво е било преди...

Думата "Форматира" означава, че изтрива всичко в дяла. Няма нужда ти да триеш ръчно каквото и да било в него. Само трябва да копираш, преди инсталация,  твоите файлове (документи, филми, музика, etc.) на флашка или в другият дял, защото ще ги загубиш при форматирането. 

преди 1 час, П.Петров написа:

Думата "Форматира" означава, че изтрива всичко в дяла. Няма нужда ти да триеш ръчно каквото и да било в него. Само трябва да копираш, преди инсталация,  твоите файлове (документи, филми, музика, etc.) на флашка или в другият дял, защото ще ги загубиш при форматирането. 

Настолният ми компютър има само 3 дяла: 1) root 50 GB; 2) swap 6 GB; 3) /home 444 GB. Пс го използвам главно за гледане на филми и интернет (4GB RAM, Intel Core 2 Duo  E7200, 500 GB HDD). Информацията в /Home е над 200 GB. Затова пипам много внимателно. Възможността да си копирам моите си данни бе еднократно, когато един приятел ми услужи с външен хард 80 GB за да си копна всичко на него, преди да изтрием окончателно Windows. От тогава насам, експериментирам с различни дистрибуции, но все се връщам на LM. Преди не знаех че има скрити файлове и папки и не смеех да пипам /Home. Изведнъж се втрещих че Mozilla ми помни bookmarks. Сега като трия всичко без моите неща се надявах, че един вид почвам на чисто, но явно някъде още "помни".

ЕДИТ: Моля компетентните още да се изкажат. Не е ли е решение следното да не "помни": На Root партишъна слагам LM. Ако не укажа по-долу да има /Home то тя ще се направи в Root. Mozilla и другите програми да си правят в Home папката колкото си искат скрити папки. При следващата преинсталация целият този дял ще се изтрие, създаде и форматира наново. А партишъна с филмите да се укаже предполагам като /Usr (или как, не съм ползвал друга опция освен /Home)? За мен е важно от десктопа да си кликна и да си влезна в тях. Какво мислите за това? Благодаря.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.