Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Гугъл спира поддръжката на 32 битовата версия, няма нищо общо с ядрото.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Ъптейта чи оправи един малко стар проблем. След инсталация на win 10 и възтановяване на буут лоадера, Linux в повечето случаи палеше от вторият опит за буут. Сега вече 5 пъти рестартирах, зацепва от първия път. Благодаря @cybercop . Пък хрома, щом така са решили, така да го правят. Аз x64 битов Линукс няма да сложа, защото ми лагва повече на моят лаптоп. 

И аз инсталирах по метода на @cybercop новото ядро, ей така за спорта. Рестартнах и сега системата го открива като 4.2.0-25-generic. Любопитно ми е, защо след като Linux Mint 17.3 "Rosa" излезе скоро, не са го вградили директно? Ще ми е интересно какво ще присъства в 18.х изданието...

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 19 минути, svetliof написа:

И аз инсталирах по метода на @cybercop новото ядро, ей така за спорта. Рестартнах и сега системата го открива като 4.2.0-25-generic. Любопитно ми е, защо след като Linux Mint 17.3 "Rosa" излезе скоро, не са го вградили директно? Ще ми е интересно какво ще присъства в 18.х изданието...

Ядрото за Wily ще влезе в следващата актуализация - 17.4. Това е просто актуализирана версия с добавено ядро и драйвъри (xserver-xorg-vivid/wily/xxx) от излезлите вече текущи версии, които постъпват в хранилищата на базовата дистрибуция. А, версия 18 ще е напълно ново издание, базирано на следващата LTS версия на Ubuntu.

преди 59 минути, cybercop написа:

Ядрото за Wily ще влезе в следващата актуализация - 17.4.

Такъв Mint няма да има, заблудил си се нещо.

преди 9 часа, Mozo написа:

Такъв Mint няма да има, заблудил си се нещо.

Няма как да оставят 17.3 с това ядро до 2019г. Или ще се препоръча инсталиране на оригиналната конфигурация, или ще излезе актуализирана версия.

В центъра за актуализации на Минт /ако не бъркам наименованието/ има ядра с версия 4,2. Само трябва да ги инсталираш. Нали и аз ги слагах преди няколко месеца, та питах тук. За проблем с Wi-Fi-то.

Ubuntu LTS, през април месец ще получи ядро 4,4 според написаното във форума. Предполагам и Минт, по това време, ще направят промени.

преди 3 часа, cybercop написа:

Няма как да оставят 17.3 с това ядро до 2019г. Или ще се препоръча инсталиране на оригиналната конфигурация, или ще излезе актуализирана версия.

Кой го казва това? 17.3 е последната версия от серията 17.

здравейте,

инсталирах посочената дистрибуция, тъй като чух доста добри отзиви за нея, но имам следния проблем. от време навреме забива и ни напред ни назад забива и така. Инак ми харесва ийнтерфейса много направено е по за обикновен потребител, но тия  забивания са неприятни, понякога се държи бързо понякога тромаво. Исках да попитам има ли го и при други този проблем. Инак компа ми е  с двуядрен процесор 2 по 3 гигахерца и 4 гб рам.

Предполагам, понякога един или друг компонент може да крашне, но да забива не е нормално.

Хубаво е да дадете повече информация. Когато стане следващия път, проверете дали проблемът е ограничен до графичната среда, като натиснете CTRL+ALT+F3. Също си заслужава да споменете каква ви е картата и дали работната среда е Cinnamon или MATE.

преди 2 часа, Melmak ® написа:

Предполагам, понякога един или друг компонент може да крашне, но да забива не е нормално.

Хубаво е да дадете повече информация. Когато стане следващия път, проверете дали проблемът е ограничен до графичната среда, като натиснете CTRL+ALT+F3. Също си заслужава да споменете каква ви е картата и дали работната среда е Cinnamon или MATE.

Видео картата ми е интегрирана интелска. Работната ми среда е Cinanmon. Ядрото ми е 4.0.2.25

Здравейте, неизвестен до сега за мен проблем засегна Linux Mint 17.3 64 bit Cinnamon... От 2-3 дена боравейки с файлове през Nemo интерфейса на прозореца лекичко започна да наподобява на Win XP със спрени шарений (Classic mode). Преди 5 мин пускам компютъра, зарежда системата и буквално пред очите ми иконката Моя компютър, Домашна папка и Кошче си промениха интерфейса? Вътре в Nemo иконките са в стил Gnome (ако правилно го разпознавам), но не и модифицираните като Важни папки с цвят. В Контрол панела в подраздела за папките не ми позволява да ги променям стила, те са си на Mint. Като нещо допълнително което е правено преди 10 дена е изтеглена тема Sunset от разделчето с темите. Върнах темата на Cinnamon, но уви Gnome интерфейса продължава да стои.

Че ще се преинсталира ще се направи, но както бях писал по-рано на мен ми "помни" много настройки. Знам ли този проблем да не се появи след преинстала. Моля компетентните първо да дадат съвет и тогава да теглим ножа? Благодаря предварително.

EDIT: Дадох от Отстраняване на грешки, Въстанови настройките по подразбиране, след като пробвах и с Рестартирай Cinnamon, след това и рестартнах и някое от 3-те подейства и се върнаха както преди. Но беше първоначално леко шокиращо. Затова съм избрал визията на Cinnamon, защото ми добапа повече пред Gnome.

Снимка от 2016-02-01 19:30:27.png

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте. Ще се нуждая от помощта ви след някой друг ден. Един авер си купи нов лаптоп преди 4 месеца Lenovo Idea pad 100-15 IBY. Разбира се го посрещнах с въпроса "За какво използваш компютъра си?" Сложих му тогава Linux MInt 17.2 Rafaela 64 bit Cinnamon, но нещо се обърка и се принудих да му сложа Windows 7. Идва вчера кърши ръце, едвам работи лаптопа, нищо не се отваря или работи като хората. А и време няма да го оправим. То 35 GB филми му казвам отнема време да ги прехвърлим на моя комп, да му сложим линукса и да ги върнем. Затова затрихме само партишъна с Windows 7 и неговото място се зае от Root & Swap. D-то на Windows си го оставих в NTFS и го маунтнах. Викам му карай така (тираджия пак заминава на път и му трябват филми докато почива в кабината), разучи линукса, пък като имаш повече време ми го остави за 2-3 дни. Затова вчера му сложих LM 17.3 Rosa 64 bit Cinnamon и се появи пак проблема, заради който му сложих Windows7. А той е че не иска да се рестартира или гаси компютъра. При изпълнение на операцията се получава черният екран с логото на Linux Mint и до там. Трябва физически да се задържи копчето за да се изключи. Понеже не разбирам много като вас, на метода на проба грешка преинсталирах го още веднъж но вече не под legacy, a EFI. И това не помогна, също и връщането на default settings в BIOS. Пробвах и в LM в контролният панел в подраздела за захранването - безуспешно. Потърсих инфо и видях че много нови лаптопи с различни Linux дистра правят тези своеволия. Почна се едно правене на разни съвети тук-там цък, писане на команди в терминала, но общо бе на сляпо. Даже за проба изпълних и тази команда sudo poweroff и лаптопа пак изпадна в кома, но не се загаси. В някои от коментарите един се оплакваше че след като минал от 32 бит на 64 бит това му се получило. Друг препоръчваше да се върне към по-старо ядро 3.16 нещо си, трети да се смени вида на дистрибуцията. Ето това ме чака след няколко дни. Но моя човек като видя как от флашка джитка линукса, каза че Windows повече не му трябва. Общо взето е доволен, само вчера ми се оплаква че филмите му лагвали. Може в NTFS да има някаква грешка, казах му да пренасочи торентите временно на desctop-a в папка и да види как на Ext4 филма върви. И проблемните филми от NTFS да ги копне също там и да види дали ще насичат. Вие срещали ли сте този проблем с незагасянето и не рестартирането? Благодаря

Ем, като вземеш лаптопа, тогава питай. Сега и да ти кажем нещо, така или иначе не можеш да го пробваш.

преди 15 часа, svetliof написа:

Вие срещали ли сте този проблем с незагасянето и не рестартирането?

Веднъж ми се случи, като причината беше в един модул, този на VirtualBox. При теб може да е от бъг или недостатъчно съвременна версия на ядрото. Ако пак се случи разкарай логото, за да виждаш грешките. Ако може да извикаш dmesg, пак ще стане, но едва ли ще ти даде достъп до терминал.

на 1/29/2016 at 21:44, vasilevsa написа:

Видео картата ми е интегрирана интелска. Работната ми среда е Cinanmon. Ядрото ми е 4.0.2.25

Не е от видеокартата. Друго не мога да кажа. Трябва да се гледат логове и да се правят опити за извличане на повече информация.

Аз съм с Linux Mint 17.3 64 bit Мате и старичко Lenovo g50-30 и също не се рестартира. Проблем с гасенето обаче имах само с едно ядро, но не беше щатното или от препоръчаните. Сменях ядра заради един принтер. Пробвай някое друго ядро от препоръчваните. Иначе проблема с рестартирането при мен е още от Минт 15, но не ми пречи и не съм търсила решение. Държа доста филми на NTFS дял и си вървят нормално.

Винаги съм си мислил, че комбинацията Линукс и NTFS е източник на проблеми. NTFS е майкрософтска файлова система, както знаем те не си падат много, по споделянето на код. Има някакви драйвери, за четене/запис върху NTFS, ама не знам дали са включени, в Дебиан базираните дистрибуции.

Аз бях няколко месеца дуал боот ....Минт 16  КДЕ и Уиндоус на лаптоп Леново Т61 /стара машинка/ работеше си безотказно и не съм имал такива кахъри.

преди 2 часа, ghostBG86 написа:

Винаги съм си мислил, че комбинацията Линукс и NTFS е източник на проблеми. NTFS е майкрософтска файлова система, както знаем те не си падат много, по споделянето на код. Има някакви драйвери, за четене/запис върху NTFS, ама не знам дали са включени, в Дебиан базираните дистрибуции.

Мне, няма никакви проблеми. От години използвам сториджа си, който е на NTFS, пукнат проблем до момента нямам. И няма значение дали си с Debian или някоя друга дистрибуция. От NTFS се чете, а и се пише по него безпроблемно от години.

преди 17 минути, Mozo написа:

Мне, няма никакви проблеми. От години използвам сториджа си, който е на NTFS, пукнат проблем до момента нямам. И няма значение дали си с Debian или някоя друга дистрибуция. От NTFS се чете, а и се пише по него безпроблемно от години.

Аз пък имах. Флашки форматирани под NTFS, не можеше да записва. Един път запише, няколко пъти не. Та за това държа една под FAT32, ако се наложи да я ползвам, на различни компютри.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 2 часа, Mozo написа:

От NTFS се чете, а и се пише по него безпроблемно от години.

Така е, въпреки че се разчита на FUSE, което не е точно идеално. За тази беля има частична вина и архитектурата на Linux-а.

https://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem_in_Userspace

преди 1 час, ghostBG86 написа:

Аз пък имах. Флашки форматирани под NTFS, не можеше да записва. Един път запише, няколко пъти не. Та за това държа една под FAT32, ако се наложи да я ползвам, на различни компютри.

По-удачно е да се ориентираш към ExFAT, според мен. Пак ползва FUSE, но поне е по-бърза на такива носители и събира едри файлове. Освен ако не работиш все още с WinXP.

Проблем явно е имало, но не е ясно какъв точно. Зависи как си форматирал, дали си махал флашката правилно. Има опции за настройка.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.