Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 12 минути, Vanessita написа:

Само камерата. Аз виждам събеседника ,но той не ме вижда .Други проблеми няма .Разговори са провеждани .Пробвах по различни съвети от руски и френски специалисти, но без успех .Моля обяснете за хранилищата на Ubuntu от Partners .Не съм голям специалист по Ubuntu.

Това са хранилищата на партьорите на Canonical. В тях е софтуер с наложение лицензионни ограничения, като flash-player и skype.

Ако имате възможност направете следното. Стартирайте от жив диск една поддрържана версия на Xubuntu. Натиснете Alt+F2, напишете в полето :

gksu software-properties-gtk

и стартирайте мениджъра.

Поставете отметка на хранилището "Партньори на Canonical", след което затворете мениджъра.

http://s19.postimg.org/h8nq0rsab/partners.png

Отворете терминала и напишете.

sudo apt-get update

sudo apt-get install skype

Ако скайпа се инсталира, тествайте разговор от живия диск.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Здравейте,честито възкресение христово на всички.

При моя случай - имам проблеми с видео драйвера.Модела на лаптопа ми е Hp compaq 6715s AMD turion64x2(2гб рам,1.90гхц, видео драйвера е AMD/ATI catalyst x1250) като от 2 дни съм инсталирал Rosa 17.3  (Cinnamon).Абсолютно начинаещ съм,но това което можах да открия до този момент е че AMD са спрели поддръжката си за по-старите си драйвери за линукс.В драйвер мениджъра не ми показва абсолютно никакви драйвери.Инсталирал съм рестриктед пакетите от убунту.Пробвах с посочения драйвер  като го инсталирах от официалната страница на амд, но след инсталация  в командния ред ми излиза че не се поддържа.

Редактирано от DiyEn (преглед на промените)

Гледам че от известно време Cinnamon 3.0 е излязъл цък

Clem казва че на свой риск в 17.3 може да се надгради Cinnamon до 3.0. Добавих PPA и и ъпдейтнах. Вдигна се до 3.01. Очаквах нещо мистериозно да се промени (все пак се говореше за new fresh look), но това ще стане истинско в 18х. Ъпдейт мениджъра също остана непроменен, но sound панела да (цък) Като утеха от акробатиката ми се промени иконката на Qbittorent-a. С нетърпение чакам обещаната през май/юни нова версия. Бета не бета, всичко ще пробвам ;)

Снимка от 2016-05-01 22:30:15.png

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

на 19.04.2016 г. at 9:37, chochoatanasov написа:

Здравейте, нямам опит с линукс дистрибуцийте но ми се налага да исталирам USB 3G Modem на един нетбук с Mint 17.2. На самия модем в главната директория има скрипт install_linux но не съм сигурен как да го стартирам моля за малко съдействие.

На никой ли не му се занимава знам, че е глупав проблема ако смятате, че ще е по лесно давам достъп с team viewer до машината стига някой да се навие да помогне.

преди 49 минути, Mozo написа:

sudo sh /път/до/файла

така правя следното

sudo sh /media/andrei/VIVACOM 3G USB M/install_linux

и ми връща следната грешка

sh: 0: Can't open /media/andrei/VIVACOM

Не става така тая работа. Първо трябва да провериш с lsblk как е инициализирана флашката, а след това трябва да напишеш директорията точно, името на скрипта също, както и да го направиш изпълним. За да ти е по-лесно си го метни в home.

преди 1 час, chochoatanasov написа:

копирах всичко в home и нещата си дойдоха на място благодаря за съдействието

Това е правилният начин, защото флашката е заключена срещу промени и не можеш да променяш права на нея, които ти трябват, за да стартираш скрипта (ако не е изпълним оригинално).

Linux Mint 18x

Новината носи име Monthly News – April 2016, но е публикувана на 6-ти Май. Няма проблем. Важното е, че @Clem съобщава, да чакаме търпеливо до Юни:

...The BETA release for Linux Mint 18 is expected in June. No particular dates will be given and the ISOs will come out “when ready”.

Източник: цък

Не зная за вас, но ако това щеше да помогне бих превъртял календара напред ;)

Моля някой по-запознат с английският да потвърди, че в новината се казва, че в LIVE флашката (пост 7) и ISO-то няма да бъдат вкарани кодеците, а те за да функционират, трябва допълнително да се инсталират?

преди 4 часа, svetliof написа:

Linux Mint 18x

Новината носи име Monthly News – April 2016, но е публикувана на 6-ти Май. Няма проблем. Важното е, че @Clem съобщава, да чакаме търпеливо до Юни:

...The BETA release for Linux Mint 18 is expected in June. No particular dates will be given and the ISOs will come out “when ready”.

Източник: цък

Не зная за вас, но ако това щеше да помогне бих превъртял календара напред ;)

Моля някой по-запознат с английският да потвърди, че в новината се казва, че в LIVE флашката (пост 7) и ISO-то няма да бъдат вкарани кодеците, а те за да функционират, трябва допълнително да се инсталират?

This will reduce our release cycle to 4 separate events and the production and testing of 12 ISO images. Multimedia codecs can be installed easily:

• From the welcome screen, by clicking on “Multimedia Codecs”
  • or from the main menu, by clicking on “Menu”->”Sound and Video”->”Install Multimedia Codecs”
  • or during the installation process, by clicking a checkbox option.

Доколкото разбирам, искат да си намалят работата и вместо да пускат вариант без кодеци, OEM вариант и такъв с кодеци, пускат само един инсталационен образ и дават възможност да си инсталираш кодеците сам. Някои дистрибуции го правят, началният екран те пита искаш ли - не искаш ли и т.н. Явно и при Минт ще е същото. 

Може да са ги напънали, за разни лицензионни права. Явно има разлика дали е за лично ползване, или идва с някаква програма или ОС. 

Днес инсталирах на мацката 17.3 64 XFCE, за малко да бъда с прегризано гърло понеже няма БДС клавиатурна подредба!!! Или поне аз не можах да включа по лесния начин (десен бутон, цък,цък, close). Реших проблема, но с едни описвания в xkb папката,едни чудеса... Ако някой може да ме светне, може ли аджеба и как да се прави това лесно?

преди 2 минути, rostislaf написа:

Днес инсталирах на мацката 17.3 64 XFCE, за малко да бъда с прегризано гърло понеже няма БДС клавиатурна подредба!!! Или поне аз не можах да включа по лесния начин (десен бутон, цък,цък, close). Реших проблема, но с едни описвания в xkb папката,едни чудеса... Ако някой може да ме светне, може ли аджеба и как да се прави това лесно?

Десен бутон-настройки на клавиатурата-оформление-добавяне

Там нямаше БДС, затова казвам че не можеше по лесния начин който ти описваш. Имах само класик и ню фонетик

преди 6 минути, rostislaf написа:

Там нямаше БДС, затова казвам че не можеше по лесния начин който ти описваш. Имах само класик и ню фонетик

Ето това е BDS http://s19.postimg.org/nxjbuvs37/bds.png

Главната подредба. Допълнителните са нова фонетична и традиционна фонетична. Можеше да попиташ, за да не се налага да ползваш черна магия и висши шамански умения.

Ахаааа, значи грешката ми е че съм гледал само подвариантите :) Ако е така, малко е тъпо (според мен), но ще го имам предвид. Благодаря

Току що, rostislaf написа:

Ахаааа, значи грешката ми е че съм гледал само подвариантите :) Ако е така, малко е тъпо (според мен), но ще го имам предвид. Благодаря

За БДС не е нужно да разгръщаш дървото с всички варианти. Директно задаваш главната подредба.

Е, нищо де, сега си я имам в подвариантите, с ясен надпис БДС :)

Честно казано не мисля че е правилно с такава организация, все пак като види човек подменю очаква в него да са вариантите. Сигурно винаги е било така но като не ползвам БДС няма как да забележа.

преди 9 минути, rostislaf написа:

Е, нищо де, сега си я имам в подвариантите, с ясен надпис БДС :)

Честно казано не мисля че е правилно с такава организация, все пак като види човек подменю очаква в него да са вариантите. Сигурно винаги е било така но като не ползвам БДС няма как да забележа.

Като прехвърлят мениджъра на GTK3 ще сложа и едно "БДС" до "Българска". Сега и да го променя, няма да го вкарат в никоя дистрибуция. Това за дървото, вече не зависи от мен. 

Това е малко в страни, но преди време си бях записал коя среда какво ми дава в една табличка. На Xfce по подразбиране не излиза долу в дясно бг езика. На заден план го има, сменя си се, но видимо не се вижда иконката. Останалите среди още след инсталацията си виждаш eng/bg. В табличката ми само на Cinnamon и на KDE навсякъде ми е "Да" (11 интересуващи ме пункта). На mate - 7, а на Xfce - само 4

преди 8 минути, svetliof написа:

Това е малко в страни, но преди време си бях записал коя среда какво ми дава в една табличка. На Xfce по подразбиране не излиза долу в дясно бг езика. На заден план го има, сменя си се, но видимо не се вижда иконката. Останалите среди още след инсталацията си виждаш eng/bg. В табличката ми само на Cinnamon и на KDE навсякъде ми е "Да" (11 интересуващи ме пункта). На mate - 7, а на Xfce - само 4

Я пак, че нещо не разбрах. Тази ли икона не се вижда Виж ?  За подразбиране не знам. Аз избирам "празен панел" при първо стартиране на Xfce и добавям аплета по- късно. 

преди 17 минути, cybercop написа:

Я пак, че нещо не разбрах. Тази ли икона не се вижда Виж ?  За подразбиране не знам. Аз избирам "празен панел" при първо стартиране на Xfce и добавям аплета по- късно. 

Точно тази. През пролетта на миналата година започна допира ми се с Linux Mint 17.2 и тогава инсталирах всичко от любопитство. Започнах да си записвам коя среда какво дава, когато на един приятел само Xfce му тръгна 32 бит и тогава се опулих че езика го няма. Така че знам за 17.2, че по подразбиране не се вижда. Търсих и вътре да я изкарам, но безуспешно защото нямах време, понеже нали знаете новите хора на линукс искат цяла лекция да им изнесеш "ама как това, ама как онова". Не стига че събудихме щайгата му, ами и вечеринки - защо няма viber? Ами защото на лаптопа тръгна само 32 бит казах аз. И друга вечеринка. Среща ме комшията и казва - съседе ще се качиш ли да ми обясниш пак за линукса, че не съм го пускал 5-6 месеца ?? Ся...

Иконката си излиза още от първите версии на Mint. Няма такива филми не излиза на 17.2.

преди 11 часа, svetliof написа:

Следващия път, можеш да зададеш системни настройки за клавиатурата и изобщо да не търсиш графичен мениджър.

Връзка

Настройва се, почти за същото време, като през xfce4-xkb-plugin. Докато си припомнях, какво съм публикувал, забелязах, че и в системните настройки, БДС се изписва само "българска".

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.