Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Бих писал на някой за това объркващо нещо, като цяло БДС не е единствена/основна клавиатурна подредба, поне такива са ми наблюденията де :). И с този начин на организация на менюто се получава объркване/недоглеждане. Би трябвало да е ясно означено "Български (БДС)" или нещо подобно.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 1 час, rostislaf написа:

Бих писал на някой за това объркващо нещо, като цяло БДС не е единствена/основна клавиатурна подредба, поне такива са ми наблюденията де :). И с този начин на организация на менюто се получава объркване/недоглеждане. Би трябвало да е ясно означено "Български (БДС)" или нещо подобно.

Няма нищо объркващо BDS е писана като официална подредба , точно за това няма нужда да бъде добавяно (БДС)  .

Пример coca cola , coca cola light , coca cola zero . Тук няма нужда да описваме коя е оригиналната кока кола , нали? 

Същото и българска , българска (phonetic) , българска (new phonetic) .

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Само да вметна към клипа...............реална инсталация отнема 10-15 минутки ,тук става малко по-бавно щото е на виртуална машина :)

Как се използва това чудо под Линукс ?

flash_tool.jpg

ceco@ceco-K54C ~/Downloads/SP_Flash_Tool_Linux_v5.1520.00.100 $ ls
bin                    download_scene.ini  MTK_AllInOne_DA.bin
BromAdapterTool.ini    flash_tool          option.ini
console_mode.xsd       flashtool.qch       platform.xml
CustPT.ini             flashtool.qhc       plugins
DA_PL.bin              flash_tool.sh       registry.ini
DA_PL_CRYPTO20.bin     key.ini             storage_setting.xml
DA_SWSEC.bin           lib                 update.ini
DA_SWSEC_CRYPTO20.bin  libflashtool.so     usb_setting.xml

ceco@ceco-K54C ~/Downloads/SP_Flash_Tool_Linux_v5.1520.00.100 $ sudo ./flash_tool.sh
sudo: ./flash_tool.sh: command not found

Редактирано от Daylight Dancer (преглед на промените)

Кой драйвер е добре да инсталирам за моята видео карта? Дали да остана с препоръчителния, имам още две опции в Driver Manager-a или да пробвам от сайта на АMD да изтегля Catalyst?  Само че в предишното ми Ubuntu се омазаха драйверите много сериозно след такива операции. 

Имам ATI Radeon mobile HD7670 в Linux Mint Cinnamon 17.3 

Screenshot from 2016-05-22 16:07:08.png

преди 1 час, randb написа:

Кой драйвер е добре да инсталирам за моята видео карта? Дали да остана с препоръчителния, имам още две опции в Driver Manager-a или да пробвам от сайта на АMD да изтегля Catalyst?  Само че в предишното ми Ubuntu се омазаха драйверите много сериозно след такива операции. 

Имам ATI Radeon mobile HD7670 в Linux Mint Cinnamon 17.3 

Screenshot from 2016-05-22 16:07:08.png

Аз също навремето колега бях пред подобна опция и накрая реших да си остана с вградения (картата ми HD5450). Всичко ми тръгва по default и ми стига за това което правя. Търсих много benckmark-ове под Linux, безуспешно, не успях да намеря един читав. Но ако в youtube се пусня някакво HD видео (примерно 4К), може да се установи с кой драйъвър не насича толкова). Общо взето смятам, че вградения (препоръчителен) си е пушка. Колкото пъти съм го пипал от бъзик, толкова проблеми почват.

Поздрави

И аз съм със свободния и си бачка екстра.

alkatraz@alkatraz-EP45-DS3L ~ $ vainfo
libva info: VA-API version 0.35.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.35 (libva 1.3.0)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems VDPAU backend for VA-API - 0.7.3
vainfo: Supported profile and entrypoints
      VAProfileMPEG2Simple            :	VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG2Main              :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264Baseline           :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264Main               :	VAEntrypointVLD
      VAProfileH264High               :	VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Advanced            :	VAEntrypointVLD
alkatraz@alkatraz-EP45-DS3L ~ $ 

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Пиша по още дин проблем - на лаптопа ми Toshiba Satellite L850 имам два хард диска - SSD, където ми е Windows и HDD, където са ми част от файловете и Linux Mint. Забелязах още от началото, че се чува едно леко почукване от HDD-то, нещо като леко кликане когато съм в Mint, докато съм в Windows, дори да се четат файлове от този хард диск не се чува нищо. Възможно ли е Ментата да чагърка по диска нещо и дали може да се оправи ? 

Пробвах с hdparm на изключа Advance Power Management,но не помага. 

T.e. ако диска (почти) не се върти - няма да имаш проблем? Т.е. ако Ментата спре да чете и пише - няма да имаш проблем?

Ще имаш!

преди 52 минути, deke написа:

randb, виж тази тема дали ще ти е полезна:

цък

П.С. Това почукване е от паркирането на главите

deke, добавих редовете в hdparm.conf

/dev/sdb {
spindown_time = 0
apm = 255
apm_battery = 255
}

от терминала пуснах командата 

sudo hdparm -B 255 /dev/sdb (за диска, които клика) обаче и на батерия и на зарядно кликането си остава и както споменах го има само в Ментата и вече става доста дразнещо :( 

Дискът е сканиран за лоши сектори и няма такива. SMART Data & Self test също връща, че дискът е ок. Само да вметна, че в Ментата тази опция я има отделно oт терминала в Drive settings

rgh1463998089e.png

преди 24 минути, бат'начо написа:

В новата (като излезе) Мента би трябвало да търсиш това.

cqs1463999861e.png

Да, обаче в моята Мента нямам такава опция все още :( Ще търся дали има опция, за това което си показал.

В Windows 10 няма никакъв шум и кликане и това е, което ме дразни 

EDIT: 

~ $ sudo hdparm -M 128 /dev/sdb

/dev/sdb:
 setting acoustic management to 128
 HDIO_DRIVE_CMD:ACOUSTIC failed: Input/output error
 acoustic      = not supported

Не поддържа тази опция :(

Редактирано от randb (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Да ви запитам за едно дискче дали освен LLF ви хрумва друга идея? Не че LLF ще го оправи със сигурност, но пак е някакъв опит. Седеше ми в стаята на раклата и въобще не помня от къде се е дянал.

Screenshot from 2016-06-04 10:30:09.png

Screenshot from 2016-06-04 10:30:48.png

Screenshot from 2016-06-04 10:31:25.png

Отвори, ако обичаш gparted и ми покажи таблицата му.

Какво искаш да правиш с този диск. Да извадиш данни от него или да го форматираш ?

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 16 минути, cybercop написа:

Отвори, ако обичаш gparted и ми покажи таблицата му.

Какво искаш да правиш с този диск. Да извадиш данни от него или да го форматираш ?

Как да покажа тази таблица?

Ако може нещо да се фиксне и стане наистина добър продажба ако ли не мога да си го ползвам нещо за някакъв бекъп или просто сторидж знам ли :)

Дойдоха ми днес бая пратки от чужбината и сред тях е едно блутутче High Quality 3Mbps Mini USB CSR4.0 Bluetooth Dongle Dual Wireless Adapte

Боднах го и сега се появи икона в Tray-а и оттам дадох и на bluetooth и на visibility I-ца. Имам едни слушалки, които седят при мен от доста време и са скъпички кажи речи(bluetooth). В чуждестранен форум ми казаха просто да взема висока версия BT и щели да тръгнат. Някаква специфика при подкарване или просто да ги включа и тях и да очаквам някой джам да се появи в ментата ?

Здравеийте!

Има ли начин да се спре тази функция в Минт-Мате,при посочване на "mp3" файл и той да започва да свири?

Ето и видео.

пс:

Намерих решение в настройките на файловия мениджър.Трябвало е,да изключа настройка за преглед,на звуковите фаийлове.

Screenshot at 2016-06-08 08:10:40.png

Редактирано от Nikolay Atanasov
Решен,проблем. (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.