Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 12 минути, П.Петров написа:

Къде трябваше да се копират файловете на курсора, че да не ми се сменят, минавайки през определени прозорци. Много съм забравен...

Пробвай така.

https://www.kaminata.net/forum/post832703.html#p832703

Редактирано от fifi_fifito (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 22 часа, cybercop написа:

Ядрото не е актуално. От версията, която ползваш до момента са изчистени десетки уязвимости.

Първи въпрос: Бих искал да попитам знаещите как е правилно да се процедира с новите ядра, т.е. като се инсталира новото, трябва ли да се маха старото? От друга тема цитирах коментара на колегата @cybercop, защото докато бях с бетата на LM 18 ъпдейтнах новото ядро и взе да лагват филмите ми. После се наложи да деинсталирам старите и дефакто да остана с едно инсталирано. Тогава писах директно във форума на LM и @Clem (създателя на LM) ми отговори така, което с моя английски не успях напълно да си преведа:

Edit by Clem: You can still install/remove kernels the way you did in 17 (via the View->Linux Kernel menu). Applying the update from the main screen simply installs the new kernel, it doesn’t remove old ones (which is a good thing really). You can remove old kernels when you feel like it, to save space, but you don’t really need to. It shouldn’t affect performance in any case. If it does, it’s probably a DKMS issue.. check to make sure you don’t have a kernel installed that is “newer” that the one you installed (dpkg -l | grep linux-image).

Та сега във финалната версия новите ядра при default средни настройки се появяват при ъпдейтите и хората ще се изкушат да си го инсталират. Аз го направих и сега прозорeca ми показва това:

Втори въпрос: И в бетата и във финалната версия на LM 18 цвета в терминала ми се промени. Преди беше на черен фон красиво зеленко svetliof@svetlomir-pc ~ $ и командите излизаха бели. Сега всичко е бяло и не мога лесно да видя къде свършва командатата. Вчера сложих на колежката на лаптопа LM 18 и хоп, там всичко си е както преди. Чак сега в нас видях че има сумати настройки в Терминал-->Найстройки-->Настройки на профила-->Цветове.

Вашият цвят на какво е зададен?

Благодаря преварително. Поздрави

Karnel.png

Конкретно за ядрата. Когато инсталираш новото (което си е актуализираното старо), няма нужда да махаш предишната версия. Зарежда само най- новото. Но, няма смисъл да държиш десет ядра, защото всяко заема около 200 МБ дисково пространство. Това, което аз бих те посъветвал е да държиш винаги предходното в резерв. Ако се появи проблем с текущото, можеш да избереш следващото от списъка на GRUB. Но, повече от две ядра са ти безполезни.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

При мене последното ядро,увеличи значително ползването на рам-та,от 330 мб,стана на 480 мб след зареждане.Махнах го и се оправи.

Хората са казали,нямаш ли проблеми,не ги барай.

Редактирано от Nikolay Atanasov (преглед на промените)

преди 22 минути, Nikolay Atanasov написа:

При мене последното ядро,увеличи значително ползването на рам-та,от 330 мб,стана на 480 мб след зареждане.Махнах го и се оправи.

Хората са казали,нямаш ли проблеми,не ги барай.

В случая с ядрата не е така. За да нямаш проблеми, ядрото трябва да се поддържа актуално. Колкото до разхода на RAM, провери ли, откъде ( от кой процес) точно идва консумацията ? 150 MB е голям разход и, няма как да не го видиш в процесите.

Сложих го пак да видя в процесите по-подробно,и като гледам има минимални разлики от 1-2 мб,а повечето са еднакви.

ето 4.4.0.21

снимка 1 , снимка 2 , снимка 3

ето и 4.4.0.28

снимка 1 , снимка 3 , снимка 3

Такъв проблем не съм имал, а, може и да не съм забелязал. Вече съм с 4.4-30, защото ползвам хранилището на canonical-kernel-team.

мамка му - свалям 18-ката.

Трябва да си избера някой линукс дето да го инсталирам и после 3-5 години да не го барам. Все така си казвам и все се ъпвам.

Хората излизат забавляват се, а сега пак ще борим компа.

преди 24 минути, Daylight Dancer написа:

мамка му - свалям 18-ката.

Трябва да си избера някой линукс дето да го инсталирам и после 3-5 години да не го барам. Все така си казвам и все се ъпвам.

Хората излизат забавляват се, а сега пак ще борим компа.

Mалко да се освободя тези дни и ще я разкарвам 18ката. Мисля да пробвам с ArchLinux или Ubunto.

преди 35 минути, サムライオートバイ написа:

Mалко да се освободя тези дни и ще я разкарвам 18ката. Мисля да пробвам с ArchLinux или Ubunto.

Manjaro, вместо Arch. :) Послушай ме, с Arch може да имаш главоболия, там се искат стабилни знания. Но пък научиш ли, как се настройва Arch, ще се справяш със всяка дистрибуция. Имай предвид, че Arch май няма, графичен инсталатро. Там всичко е, от команден ред.

Ubuntu е майката на Минт 18. :D

Редактирано от AntiAlGor (преглед на промените)

преди 27 минути, AntiAlGor написа:

Manjaro, вместо Arch. :) Послушай ме, с Arch може да имаш главоболия, там се искат стабилни знания. Но пък научиш ли, как се настройва Arch, ще се справяш със всяка дистрибуция. Имай предвид, че Arch май няма, графичен инсталатро. Там всичко е, от команден ред.

Ubuntu е майката на Минт 18. :D

Значи Ubunto. И без това го имам Live на USB. Ще го метна на SSD-то и ще ви тормозя после как да си пусна танковете пак :)

преди 1 час, サムライオートバイ написа:

Напълно безсмислено. Смяната на дистрибуцията решава специфични проблеми на реализацията, от каквито не съм видял да се оплакваш. А Mint е доста добър избор, ако няма да човъркаш по пакетите. Плюс това Wine под Arch ще го инсталираш поне три пъти по-дълго време, защото трябва да качиш и още пакети, за които не е много лесно да се досетиш.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

преди 1 минута, Melmak ® написа:

Напълно безсмислено. Смяната на дистрибуцията решава специфични проблеми на реализацията, от каквито не съм видял да се оплакваш. А Mint е доста добър избор, ако няма да човъркаш по пакетите. Плюс това Wine под Arch ще го инсталираш поне три пъти по-дълго време, защото трябва да качиш и още пакети, за които не е много лесно да се досетиш.

Затова Ubunto. Не мога да реша специфичен проблем, който е само при мен и затова ще заобиколя проблема с друга Система. На 17.2 и 17.3 под Mint от 4 версии които пробвах само на една от тях лаптопа влизаше в хибернация. Ще даунгрейдна примерно и ще подкарам танковете, които толкова ме тормозят и пак лаптопа няма да влиза в хибернация и трябва да отварям наново браузъра и да дам възстанови последна сесия. Убунто поне помня че влизаше в хибернация(дълбоко преспиване) при мен. Не помня точно от тези 6 версии които пробвах на Linux Mint (Майнт) влизаше в хибернация и не искам да пробвам пак една по една всичките. Ще сложа Убунтото и за начало ще се чудя малко на графичната среда, но ще се преборя някак и с това. Иначе има ли някаква статистика кое е най-популярното десктоп дистро на Линукс, без професионалните сърварни решения?

преди 9 минути, Melmak ® написа:

Ммм, не е вярно - с една проста команда и без добавяне на репозитории, щото Arch е много сложен, така съм чувал:

sudo pacman -S wine

Нищо повече.

преди 2 минути, サムライオートバイ написа:

Затова Ubunto. Не мога да реша специфичен проблем, който е само при мен и затова ще заобиколя проблема с друга Система. На 17.2 и 17.3 под Mint от 4 версии които пробвах само на една от тях лаптопа влизаше в хибернация. Ще даунгрейдна примерно и ще подкарам танковете, които толкова ме тормозят и пак лаптопа няма да влиза в хибернация и трябва да отварям наново браузъра и да дам възстанови последна сесия. Убунто поне помня че влизаше в хибернация(дълбоко преспиване) при мен. Не помня точно от тези 6 версии които пробвах на Linux Mint (Майнт) влизаше в хибернация и не искам да пробвам пак една по една всичките. Ще сложа Убунтото и за начало ще се чудя малко на графичната среда, но ще се преборя някак и с това. Иначе има ли някаква статистика кое е най-популярното десктоп дистро на Линукс, без професионалните сърварни решения?

UbuntU. МИнт.

преди 18 минути, サムライオートバイ написа:

То има, но не е ясно, колко са обективни. Със сигурност Ubuntu и Linux Mint са първи при десктопите, но, коя е на първо място не е сигурно. Класацията на Distrowatch е по- брой на прегледи, а и доста малко хора свалят от там. Все пак, дистрибуциите си имат официални сайтове.

Относно хибернацията - оставил ли си достатъчно голям дял за виртуална памет - поне 3-4 GB ?

В някои десктоп издания на Ubuntu съм забелязал, че хибернацията (дълбокото приспиване) е изключена по подразбиране.

Ето, как се включва. https://www.kaldata.com/forums/topic/252981-включване-на-хибернация-в-ubuntu/

преди 8 минути, Mozo написа:

Ммм, не е вярно - с една проста команда и без добавяне на репозитории, щото Arch е много сложен, така съм чувал:

sudo pacman -S wine

Нищо повече.

Това е така, само дето има още помощни пакети, които е хубаво да се качат. Това го зацепих около 2 години по-късно, когато се опитах да пусне нещо по-сложно от ретро приложенията. И ако потребителя не се разрови ще помисли, че не работи. Докато на графичния инсталатор, предполагам е една идея по-лесно да ги види.

За тази работа има Playonlinux, кой се мъчи с чист Wine? Не, че не може, но е доста по-трудно, особено за начинаещи. На всяка една дистрибуция тези пакети, за които говориш, се инсталират отделно. Разлика в това отношение между дистрибуциите няма :)

преди 27 минути, cybercop написа:

То има, но не е ясно, колко са обективни. Със сигурност Ubuntu и Linux Mint са първи при десктопите, но, коя е на първо място не е сигурно. Класацията на Distrowatch е по- брой на прегледи, а и доста малко хора свалят от там. Все пак, дистрибуциите си имат официални сайтове.

Относно хибернацията - оставил ли си достатъчно голям дял за виртуална памет - поне 3-4 GB ?

В някои десктоп издания на Ubuntu съм забелязал, че хибернацията (дълбокото приспиване) е изключена по подразбиране.

Ето, как се включва. https://www.kaldata.com/forums/topic/252981-включване-на-хибернация-в-ubuntu/

То и тези файлови системи под Линукс са ми малко зор. Май ще трябва от там да почна да си решавам проблема. Примерно какво трябва да направя за да разделя SSD-то на 3 части. 2 части ще се използват за OS. Като една или две от тях задължително ще са Linux а третата част за хранилище на филми, игри. Не помня какво последно се опитвах да направя, но май накрая дадох само да си избере място и при инсталацията не разделих диска на части и в момента е така: http://prikachi.com/images.php?images/561/8821561d.png

Редактирано от サムライオートバイ (преглед на промените)

Отделяш един дял за руут, един за swap и един за сторидж. Толкова е просто...

преди 22 минути, Mozo написа:

За тази работа има Playonlinux, кой се мъчи с чист Wine? Не, че не може, но е доста по-трудно, особено за начинаещи. На всяка една дистрибуция тези пакети, за които говориш, се инсталират отделно. Разлика в това отношение между дистрибуциите няма :)

Не знам, ще пробвам някой ден да видя.

Еми аз затова не казвам че е трудно, а че с графичен инсталатор би трябвало да е по-лесно да ги видиш. Просто всичко идва от това, че wine работи само в нейтив режим на програмата и освен това ползва няколко опционални, външни библиотеки. Но след като го иска ще трябва да му мисли.

Каква е тая архаична ext2, какъв LVM на десктоп.

преди 54 минути, サムライオートバイ написа:

То и тези файлови системи под Линукс са ми малко зор. Май ще трябва от там да почна да си решавам проблема. Примерно какво трябва да направя за да разделя SSD-то на 3 части. 2 части ще се използват за OS. Като една или две от тях задължително ще са Linux а третата част за хранилище на филми, игри. Не помня какво последно се опитвах да направя, но май накрая дадох само да си избере място и при инсталацията не разделих диска на части и в момента е така: http://prikachi.com/images.php?images/561/8821561d.png

Пълна каша е. Защо си с архаичната ext2 и, защо не си със стандартни дялове, а с LVM ?

Най- уместната за мен конфигурация върху HD е един дял от 20-40 ГБ за кореновата файлова система - /, един дял от 3-4 ГБ за Swap и, от цялото останало пространство правиш един дял за Home. Кореновия дял и Home, можеш да ги направиш в ext4 или btrfs.

Колебая се, допустим ли е Swap дяла при SSD. Затова, нека пише някой, който ползва такъв диск.

преди 1 час, Melmak ® написа:

Не знам, ще пробвам някой ден да видя.

Еми аз затова не казвам че е трудно, а че с графичен инсталатор би трябвало да е по-лесно да ги видиш. Просто всичко идва от това, че wine работи само в нейтив режим на програмата и освен това ползва няколко опционални, външни библиотеки. Но след като го иска ще трябва да му мисли.

Какъв графичен инсталатор? Wine е еднакъв при всички дистрибуции и изглежда еднакво навсякъде. Дали ще го използваш на Arch или на Mint е абсолютно все тая, ако си инсталирал еднакви версии. Това дали ще изисква библиотеки същоне зависи от дистрибуцията и му се набавят по абсолютно един исъщ начин навсякъде - чрез winetricks.

преди 1 час, cybercop написа:

Каква е тая архаична ext2, какъв LVM на десктоп.

Пълна каша е. Защо си с архаичната ext2 и, защо не си със стандартни дялове, а с LVM ?

Най- уместната за мен конфигурация върху HD е един дял от 20-40 ГБ за кореновата файлова система - /, един дял от 3-4 ГБ за Swap и, от цялото останало пространство правиш един дял за Home. Кореновия дял и Home, можеш да ги направиш в ext4 или btrfs.

Колебая се, допустим ли е Swap дяла при SSD. Затова, нека пише някой, който ползва такъв диск.

swap може да го сложи на HDD, а може и въобще да не прави swap. За какво му е тази ужасна фрагментация с допълнителен home дял? Най-елементарният начин е един дял за Linux и останалото пространство за сторидж. Що трябва да се оплита още повече с отделен home дял?

Home е добре да е отделно, може да ползва няколко дистрибуции с еднакъв home, дори с еднакъв юзър, а реши да смени дистрибуцията пак няма да му се налага да го форматира и така, има си предимства, за недостатъци не сещам :tongue2:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.