Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Този потребител не е от тези ;) Да не говорим, че много от промените се правят и в самата система, за да върви някое приложение по желан от потребителя начин и това, че си запазил home не помага по абсолютно никакъв начин, така че тоя мит със "слагам home и всичко си работи" е дълбоко неверен.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Като се прехвърлям на новият лаптоп ще си копирам много неща оит home-а, всички настойки са там :)

преди 58 минути, bvbfan написа:

Другаде няма, пример?

Да, повечето настойки са там както на операционната система, така и на софуера. Аз така преди няколко дена запазих Home и после всичко ми беше налично, НО например трябваше да настройвам наново файлът на prelink, защото не беше запазен, файлът за swappiness също трябваше да го настройвам наново. може би това се има впредид, че не всички настройки се пазят там, а и в / 

Иначе 100% подкрепям, че Home трябва да е на отделен дял.

Редактирано от randb (преглед на промените)

Споменете също,че ако преинсталирате и сте били примеро със юзер "admin" а след това сте се прекръстили на "admin1"  ще ви се наложи да си прекопирате настройките във новите папки.Ако не си сменяте юзера и паролата няма да ви се налага тази гимнастика. Много важно нещо е  промяната на графичната среда защото ако  минете от една графична среда на друга ще останат настройки и папки   специфични за предната. Това са много важни подробности  и  не минавайте повърхностно  върху нещата. При преинсталация всички програми  във usr/bin   папката отиват по-дяволите ,което също е от значение.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 1 час, bvbfan написа:

Другаде няма, пример?

Всяка една настройка, която си направил ръчно, защото така си пожелал. Списъкът е дълъг. А с програмите какво се случва? Тези, които не се инсталират в home?

преди 28 минути, randb написа:

Да, повечето настойки са там както на операционната система, така и на софуера. Аз така преди няколко дена запазих Home и после всичко ми беше налично, НО например трябваше да настройвам наново файлът на prelink, защото не беше запазен, файлът за swappiness също трябваше да го настройвам наново. може би това се има впредид, че не всички настройки се пазят там, а и в / 

Иначе 100% подкрепям, че Home трябва да е на отделен дял.

На 100% подкрепям да си е в руут и да не се дели хардът на един милион партишъна, което съвсем обърква горкия Windows потребител.

Какви са отзивите за Минт 18, съществуват ли проблеми?

преди 2 часа, AlkatrazBG написа:

Споменете също,че ако преинсталирате и сте били примеро със юзер "admin" а след това сте се прекръстили на "admin1"  ще ви се наложи да си прекопирате настройките във новите папки.Ако не си сменяте юзера и паролата няма да ви се налага тази гимнастика. Много важно нещо е  промяната на графичната среда защото ако  минете от една графична среда на друга ще останат настройки и папки   специфични за предната. Това са много важни подробности  и  не минавайте повърхностно  върху нещата. При преинсталация всички програми  във usr/bin   папката отиват по-дяволите ,което също е от значение.

Само да добавя, при такъв тип преместване е хубаво да се има в предвид GID/UID на потребителя. Защото файловата система няма идея кой е бил потребителя и коя е групата под формата на текст. Обикновено съвпадат почти по случайност.

https://en.wikipedia.org/wiki/User_identifier

Какво толкова си се объркал ?  Ако си  инсталирал сега да речем  със юзер:Киро  и парола:12345 , а след това решиш да преинсталираш  и се кръстиш с юзер :Киро1,Пешо,Иван и тн . различно от Киро,ще имаш по 2 броя от папките в home .Едните ще са на потребителя  Киро  а другите  на Киро1. Когато минаваш от Mate на KDE  да речем  ще ти останат папките и настройките от Mate  и ще ти се добавят и тия за KDE. Във линукс всеки потребител си има собствена папка  и във нея може да има   още безброй папки. Потребителя Киро не може да пипа на потребителя Пешо папките и да трие или добавя във тях  без да знае  паролата му. Root директорията е обща но потребителите във Home могат да са много и всеки да си е със собствено място.Представи си един автобус и всеки да си има лична седалка със пин код :) Тука е нещо подобно в случая. За да не става мазало с графични среди е хубаво ако  ще експериментираш да подбираш  съвместими една с друга. Да речем  Gnome 3 и Cinnamon  са такива. KDE си е отделна губерния и нея не е добре да я  мешаш  със други. Тя не е форк (клонинг) на нищо и никога не е била.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Идеята ми беше по-друга. Имам Линукс Майнт 18 Мейт или Кинамон вече ще излъжа. Но не работи така както искам и реша да пробвам чисто Убунто без да трия сегашната си ОС. Как да го направя това? Къде да инсталирам Убунтото без да затрия Майнт?

Защо ти е да го инсталираш? Направи си флашка и тествай колкото искаш.

преди 4 минути, firestarter написа:

Защо ти е да го инсталираш? Направи си флашка и тествай колкото искаш.

Флашката я направих през Майнт. Пробвах, хареса ми Убунто, но не искам веднага да скачам от Майнт на Убунто. Иска ми се да имам 2 ОС. Засега ще са Майнт 18 и последното Убунто. Знам вече че Майнт е базирано на Убунто, но не искам да затривам работеща ОС и да гледам като теле в зеле новата ОС.

преди 4 минути, サムライオートバイ написа:

Флашката я направих през Майнт. Пробвах, хареса ми Убунто, но не искам веднага да скачам от Майнт на Убунто. Иска ми се да имам 2 ОС. Засега ще са Майнт 18 и последното Убунто. Знам вече че Майнт е базирано на Убунто, но не искам да затривам работеща ОС и да гледам като теле в зеле новата ОС.

Отдели си само един дял от около 20 ГБ, форматиран в ext4. След това, при инсталацията, избираш опция "Нещо друго" (последната) и, задаваш на този дял да се инсталира кореновата файлова система - /. Внимаваш, GRUB да е зададен да се инсталира върху MBR (dev/sda) - целия физически диск, за да обхване всички операционни системи, които са инсталирани.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Някой има ли идея защо с 4.4.0-28 Mate, забивам на зареждане и дотам? Пробвах на Ubuntu - същата работа. Там излиза TPM error (7) Мога да си карам на 21, ама ме човърка...

Прескочи това ядро. Ето ти PPA за папката на екипа по изготвянето на ядрата.

https://launchpad.net/~canonical-kernel-team/+archive/ubuntu/ppa

Само, след инсталацията, провери, дали има xenial в реда с хранилището (etc/apt/sources.list.d) да не би, автоматично да ти вкара името на ментата.

sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa

(Натискаш два пъти Enter)

sudo apt-get update

sudo apt-get dist-upgrade

sudo reboot

преди 2 часа, サムライオートバイ написа:

Идеята ми беше по-друга. Имам Линукс Майнт 18 Мейт или Кинамон вече ще излъжа. Но не работи така както искам и реша да пробвам чисто Убунто без да трия сегашната си ОС. Как да го направя това? Къде да инсталирам Убунтото без да затрия Майнт?

UbuntU. МИнт.

Аз съм със това ядро 4.4.0-28 ....никви грижи на 14.04 :) .То това си го има в Synaptic

То и аз не съм забелязал проблеми, но, май вече от него  се оплаква повече от един потребител. Възможно е проблема да засяга конкретен хардуер.

Да смени firmware .Аз минах на 1.527

Възможно да е от лаптопчето /HP Compaq 2510p/. Досега не ми се беше случвало.

Момчета, нещо виждам зор с инсталирането и подкарването на flash-plugin-а на новата мента 18, пробвах по познатите за сега от мен начини, без успех, от синаптик мениджъра инсталирах, също не се получи, как да го оправя/инсталирам, че е досадно, а не искам да ползвам друг браузър, освен хромиума, благодаря!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.