Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Благодаря бат'начо! Всъщност не съм пробвал решенията от горните линкове, защото реших да мина на Chakra, изглежда ми по-предизвикателна. 

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Ти си избрал страшна дистрибуция :)  Дистрибуция дето се прави от 5 човека и със само 1 избор на графична среда . Това дистро не влиза дори в топ 30 на най ползваните дистрибуции за каквото и да е . Да беше се метнал поне на Antergos но както и да е да не спамя темата за Минт повече.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

На дистрибуциите не им са нужни по повече от 1 човек. Същността на Линукс е - имаш целият необходим изходен код, всеки човек може да си го компилира собственоръчно, дистрибуциите го правят това вместо теб. Gentoo ти дава наготово само препоръчителната конфигурация, всичко друго е по твоя нужда. Така че няма никакво значение от колко хора е екипа на дистрибуцията. Chakra не е лош избор, тя е semi-rolling модел, КаОС също е идеална, ползвам от година и половина.

преди 3 часа, AlkatrazBG написа:

Ти си избрал страшна дистрибуция :)  Дистрибуция дето се прави от 5 човека и със само 1 избор на графична среда . Това дистро не влиза дори в топ 30 на най ползваните дистрибуции за каквото и да е . Да беше се метнал поне на Antergos но както и да е да не спамя темата за Минт повече.

Аз също не съм съгласен брат, Chakra е доста добро и вече старо дистро,  мисля беше и първата Arch базирана по онова време. Сега вече станаха доста и едно 98% не струват за чеп , всички все много модерни и функционални, numix икони и красив тапет + графичен инсталатор  .  Също това на кое място излиза в distrowatch едва ли е някакъв показател .

преди 1 час, bvbfan написа:

На дистрибуциите не им са нужни по повече от 1 човек. Същността на Линукс е - имаш целият необходим изходен код, всеки човек може да си го компилира собственоръчно, дистрибуциите го правят това вместо теб. Gentoo ти дава наготово само препоръчителната конфигурация, всичко друго е по твоя нужда. Така че няма никакво значение от колко хора е екипа на дистрибуцията. Chakra не е лош избор, тя е semi-rolling модел, КаОС също е идеална, ползвам от година и половина.

Не съм никак съгласен с мнението ти. Една дистрибуция е много повече от изходния код на ядрото и, някои от приложенията. И, не всичко е плагиатстване. Пакетния мениджър и пакетната система, кой ще ти я създаде ? А, кой ще следи за конфликт между версиите на пакетите ? Изобщо, как се пакетират 40 000 пакета от един човек, при това, излизат нови версии и се фиксират бъгове ежедневно. И, те трябва да се напаснат с останалите в дистрибуцията. Този ли единствен разработчик, който е почти сигурно, че работи и друга работа за да си изкарва прехраната. Той ще ти гарантира ли поддръжка от 5 или десет години ? А, ако заболее от грип или го блъсне кола ?

Ако беше толкова лесно да се създаде значим проект, те щяха да бъдат стотици. Но, реално са под десет. Останалите са деривати, повечето от които се свеждат до Ubuntu със сменен тапет, лого и стартов екран.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 12 минути, ivoarch написа:

Също това на кое място излиза в distrowatch едва ли е някакъв показател .

Като го гледам - прилича ми на табло за курса на акциите. :D

преди 1 час, bvbfan написа:

На дистрибуциите не им са нужни по повече от 1 човек.

Я питай бат Иво дали сам войнът е войн.

преди 18 минути, бат'начо написа:

Я питай бат Иво дали сам войнът е войн.

А ми аз никога не съм бил сам :D , ако става въпрос тука за СтотинкаОС . Ние сме екип и работим заедно проекта да върви напред , всеки е дал от своето свободно време . Та искам да каже,  ако аз се разболея СтотинкаОС ще я бъде , не се плашете :P .  Между другото, използвам случая да кажа, че ако има желаещи всеки може да стане част от екипа, стига само да попълни следната форма и изпрати своята заявка . 

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

преди 5 минути, ivoarch написа:

А ми аз никога не съм бил сам :D , ако става въпрос тука за СтотинкаОС . Ние сме екип и работим заедно проекта да върви напред , всеки е дал от своето свободно време .

Въпреки, че сте екип, ще се справите ли, без да ползвате чужда базова дистрибуция. Забравяте че съществува CENTOS, YUM, хранилищата за нея и създавате и поддържате дистрибуция, създадена от изходен код на ядрото и някои приложения. Много от тях (най- важните), трябва тепърва да напишете, така, че няма да има изходен код, който да ползвате.

преди 4 минути, cybercop написа:

Въпреки, че сте екип, ще се справите ли, без да ползвате чужда базова дистрибуция. Забравяте че съществува CENTOS, YUM, хранилищата за нея и създавате и поддържате дистрибуция, създадена от изходен код на ядрото и някои приложения. Много от тях(най- важните), трябва тепърва да напишете, така, че няма да има изходен код, който да ползвате.

СтотинкаОС ще бъде винаги базирана на CentOS, така ,че ако няма CentOS, то няма да има и StotinkaOS . Аз само исках да кажа, че проекта-ни не се движи от един човек. 

преди 2 минути, ivoarch написа:

СтотинкаОС ще бъде винаги базирана на CentOS, така ,че ако няма CentOS, то няма да има и StotinkaOS . Аз само исках да кажа, че проекта-ни не се движи от един човек. 

Определено не е един. Зад вашия гръб, стои цялата общност на RHEL + CENTOS, включително тази на Fedora, който е отделен проект, но е важен за разработването на RHEL. Та, от колко души се оказва екипа ви всъщност ?

:D Е, то и Чакрата "порасна" с броя на разработчиците. Но какво ще се случи ако и се сложи Мате-то пак? Ще изчакаме housetime да каже (най-вероятно, дори и да е лоша идеята). ;)

преди 58 минути, cybercop написа:

Не съм никак съгласен с мнението ти. Една дистрибуция е много повече от изходния код на ядрото и, някои от приложенията. И, не всичко е плагиатстване. Пакетния мениджър и пакетната система, кой ще ти я създаде ? А, кой ще следи за конфликт между версиите на пакетите ? Изобщо, как се пакетират 40 000 пакета от един човек, при това, излизат нови версии и се фиксират бъгове ежедневно. И, те трябва да се напаснат с останалите в дистрибуцията. Този ли единствен разработчик, който е почти сигурно, че работи и друга работа за да си изкарва прехраната. Той ще ти гарантира ли поддръжка от 5 или десет години ? А, ако заболее от грип или го блъсне кола ?

Ако беше толкова лесно да се създаде значим проект, те щяха да бъдат стотици. Но, реално са под десет. Останалите са деривати, повечето от които се свеждат до Ubuntu със сменен тапет, лого и стартов екран.

Абсолютно никакви пакети не са нужни. Те са създадени единствено за улеснение, когато имаш целият изходен код много лесно се следи за промени, трябва само VCS. 40000 пакета има в Убунту, защото те са решили така, в Арч базираните са поне 5 пъти по-малко, всичките -dev пакетите ги няма, защото си идват със стандартните. Ти как си мислиш се работи с Gentoo? Лесно е, веднъж да си компилирал всичко, след това става бързо.

преди 35 минути, cybercop написа:

Определено не е един. Зад вашия гръб, стои цялата общност на RHEL + CENTOS, включително тази на Fedora, който е отделен проект, но е важен за разработването на RHEL. Та, от колко души се оказва екипа ви всъщност ?

Има разлика когато се говори за екип на една дистрибуция. На пълно те разбирам какво искаш да кажеш ;)

StotinkaOS е различна дистрибуция от CentOS, съответно екипа който поддържа дистрибуцията също е друг . Съвсем логично е ,че щом се ползва база от друга дистрибуция тя идва на готово от хранилищата на дистрибуцията база, и тук свършва всичко , няма нужда да се разтягат локуми .

Стана офтопик но за този форум  е напълно нормално :D

преди 43 минути, ivoarch написа:

Аз само исках да кажа, че проекта-ни не се движи от един човек. 

Моят принос е около 0.5-1% , основно ти си движиш всичко :)

• 2 седмици по-късно...
на 4/6/2016 at 21:06, cybercop написа:

Трябва да уважаваме труда на който и да било. Трябва ли да омаловажаваме труда на  Убунту, Минт и т.н ,след като зад тях седи общност на Дебиан? Ако нямаше Дебиан щеше ли да има Убунту? Затова има RHEL има Центос и Стотинка.

преди 57 минути, Vladimir Bakalov написа:

Трябва да уважаваме труда на който и да било. Трябва ли да омаловажаваме труда на  Убунту, Минт и т.н ,след като зад тях седи общност на Дебиан? Ако нямаше Дебиан щеше ли да има Убунту? Затова има RHEL има Центос и Стотинка.

Не трябва да се омаловажава който и да е труд. Аз не съм го правил и не знам, защо ме цитираш. Доколкото си спомням, тогава сравнявахме дистрибуция от един разработчик и такава, която се разработва от голям екип. В цитираният текст обръщах внимание, колко хора всъщност стоят зад Стотинка-та. И, че не е толкова лесно, просто да си вземеш кода на ядрото и пакетите и да си направиш дистрибуция, което беше основа на тези коментари.

Може би трябваше да цитирам по-горния пост:

на 4/6/2016 at 20:56, cybercop написа:

Забравяте че съществува CENTOS, YUM, хранилищата за нея и създавате и поддържате дистрибуция, създадена от изходен код на ядрото и някои приложения. Много от тях (най- важните), трябва тепърва да напишете, така, че няма да има изходен код, който да ползвате.

На мен ми прозвуча като лек сарказъм.

Радвам се, че не мислите това което на мен ми прозвуча.

И аз ще изкажа мнение по поддръжката на дадена дистрибуция. Да един разработчик не е екип, но двама или повече е = на екип. Поддръжката на Стотинка едвали се поддържа от един човек - това ги прави екип. Още едно сравнение мога да дам за линукс дистро което се прави от ограничен брой хора и то не няма никакво място за коментар 'слакуеър' Това не го прави нестабилен стига всеки от разработчиците да знае какво прави.

Не съм работил със Стотинка и не знам какво точно са направили хората които се занимават със Стотинка, но се радвам, че има хора които са се нагърбили да направят нещо българско.

CENT OS е трудно дистро за начинаещ потребител,има тънкости в нея и то доста.Stotinka OS е базирана на нея но всичко е user frendly дори за пълен лаик в дебрите на Линукс.Лично аз я ползвах 1 година без нито един краш или проблем .Иво и екипа дават използват една добрата база на RHEL ,но са направили Stotinka OS изключително лесна за инсталиране и употреба.Да не забравяме ,че Stotinka OS си има собствено репо ,което си е доста труд и умения за поддръжка :)

на 12/26/2015 at 8:32, П.Петров написа:

Има ли софтуер за ментата, който да емулира сд образ подобно на alcohol 120%. Освен това мога ли да емулирам приложение инсталирано на линукс чрез wine. Двойно трябва да се емулира, един вид - приложение за win, което трябва да се емулира, за да работиЕмулацийте са показани на скрийновете. Скрийн 1 и Скрийн 2

cdemu

Здравейте, нямам опит с линукс дистрибуцийте но ми се налага да исталирам USB 3G Modem на един нетбук с Mint 17.2. На самия модем в главната директория има скрипт install_linux но не съм сигурен как да го стартирам моля за малко съдействие.

• 2 седмици по-късно...

Инсталирах на нов компютър/купен без инсталирана операционна система/ Linux Mint 17.3 Rosa и вече няколко седмици не мога да се справя с камерата/ Logitech Quick cam /в Skype .Правих тестове- работи и тя и микрофона. Преинсталирах драйвера, инсталирах бета версията на Skype .Инсталирах Cheese и камерата работи с него .Вкарах в терминала env LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype, затворих терминала и Skype ,рестартирах компютъра и.... нищо. Инсталирах от сайта на Skype Ubuntu 12.04 multiarch и Debian 7 multiarch На другия компютър на Ubuntu 10.04 Skype работи без проблем /но го купих с фабрично инсталирано Ubuntu/ на компютър Dell .Дано някой компетентен ми помогне да се справя с проблема. Пък и се страхувам дали ще успея ,защото виждам че повечето обяснения са на английски, пък моят работен език е френски ,но поне се надявам.Весели празници на всички. 

Смени ядрото. В ъпдейт центъра, избираш 'Изглед' и Ядро. Там слагаш някое от 4,2 или 4,4 ядрата. Ама все пак, нека компетентните се изкажат.

преди 16 минути, Vanessita написа:

Инсталирах на нов компютър/купен без инсталирана операционна система/ Linux Mint 17.3 Rosa и вече няколко седмици не мога да се справя с камерата/ Logitech Quick cam /в Skype .Правих тестове- работи и тя и микрофона. Преинсталирах драйвера, инсталирах бета версията на Skype .Инсталирах Cheese и камерата работи с него .Вкарах в терминала env LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype, затворих терминала и Skype ,рестартирах компютъра и.... нищо. Инсталирах от сайта на Skype Ubuntu 12.04 multiarch и Debian 7 multiarch На другия компютър на Ubuntu 10.04 Skype работи без проблем /но го купих с фабрично инсталирано Ubuntu/ на компютър Dell .Дано някой компетентен ми помогне да се справя с проблема. Пък и се страхувам дали ще успея ,защото виждам че повечето обяснения са на английски, пък моят работен език е френски ,но поне се надявам.Весели празници на всички. 

Скайпа по принцип ли не работи или само камерата. Ако е работил, поне звук имаше ли ? Опитахте ли първо да инсталирате Skype от Partners хранилищата на Ubuntu ?

преди 30 минути, cybercop написа:

Скайпа по принцип ли не работи или само камерата. Ако е работил, поне звук имаше ли ? Опитахте ли първо да инсталирате Skype от Partners хранилищата на Ubuntu ?

Само камерата. Аз виждам събеседника ,но той не ме вижда .Други проблеми няма .Разговори са провеждани .Пробвах по различни съвети от руски и френски специалисти, но без успех .Инсталирах и Pulse Audio

Редактирано от Vanessita (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.