Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живот, Съществуване, Смърт

Featured Replies

Така е. Живота е дар.

То всичко е 'дар от Бога'. ....и илюзиите и те... cool.gif

Ти какво разбираш под 'живот'? 'Душа в грубо и фино тяло с метаболитни функции ли?... ;)

Ако си 'християнка' нека да видим Исус казва ти казва за 'живота'?.. cool.gif

• Отговори 364
  • Прегледи 28,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• valentincami
    valentincami

Смъртта пред нас е - всеки знай очакваш със сърце примряло... Не бой се-тя не носи край... Напротив...носи ти НАЧАЛО...

То всичко е 'дар от Бога'. ....и илюзиите и те... cool.gif

Ти какво разбираш под 'живот'? 'Душа в грубо и фино тяло с метаболитни функции ли?... :doh:

Ако си 'християнка' нека да видим Исус казва ти казва за 'живота'?.. cool.gif

А ти какъв си?! Сатанист? Или луд?!или?! Какво?!?! ;)

Добре, че при тези разговори в интернет не се пуска плюнка иначе яко щяхме да се залеем с плюнките, на някой които не спират да пишат безброй глупости! ;)

А ти какъв си?! Сатанист? Или луд?!или?! Какво?!?! ;)

Добре, че при тези разговори в интернет не се пуска плюнка иначе яко щяхме да се залеем с плюнките, на някой които не спират да пишат безброй глупости! :doh:

....аз ти заддох конкретен въпрос ти тръгна да ме аналНизираш?... biggrin.gif --явно нещо не ти е удобно във въпроса, щом прехвърляш тази неудобност върху моята скромна личност?...

Но само бих обощил: ОТ ТАМАс го правиш..ма карай... cool.gif

....аз ти заддох конкретен въпрос ти тръгна да ме аналНизираш?... biggrin.gif --явно нещо не ти е удобно във въпроса, щом прехвърляш тази неудобност върху моята скромна личност?...

Но само бих обощил: ОТ ТАМАс го правиш..ма карай... cool.gif

Ох, ти и скромна личност?! Де това, развихрил си се в теми като религия и мистика и нямаш спиране!!! Не съм длъжна да отговарям на провокациите ти, за да имаш материал за писане! Не мерси. ;)

Ох, ти и скромна личност?! Де това, развихрил си се в теми като религия и мистика и нямаш спиране!!! Не съм длъжна да отговарям на провокациите ти, за да имаш материал за писане! Не мерси. :doh:

Ти знаеш ли, че малко налучка, че съм 'просто луд', ма не зашото съм Трихо biggrin.gif ..просто си падам по псхаделистични розови флуиди... biggrin.gif

Не си длъжна, разбира се! ;) Дори те задължавам да не си длъжна! biggrin.gifbiggrin.gif

• Автор
не можем да съдим за другите дали са предатели към себе си. Можем да съдим само себе си. Това, че ти мислиш и осъждаш тази жена като предателка не те прави неин съдник.

Никой нормален човек не може да бъде "ЗА" самоубийството.

Съмнява ме дали някой самоубиец би се заинтересувал от твоето лично и персонално мнение. Ще са цитирам:

Има и недорасли индивиди - лигльовци, които щом нещо не им е наред перфектно - и хоп - ще се самоубиваме - ще си режем вените - олеее, колко сме нещастни - напиват се като свине, забождат една спринцовка с наркотик, резват си вените - и какво - големи герои...

Както не избираме кога да се родим и дали да се родим така и не избираме кога да умрем и дали да живеем или не!

Грешка. Точно ние в повечето случаи избираме кога, къде, и с кои да се преродим. И кога да спрем инкарнацията. В повечето случаи даже и Как.

А въпроса за човешкото Достойнство? И неговото запазване? Защото Човек е повече от това как изглежда.

Мнението на Люси е най-близко до моето персонално и лично мнение.

Знаете ли, онзи ден се замислих точно за този проблем, даже бях започнал да пиша една статийка (есе) в блога си.

Днешния свят се основава на Novus ordo saeclorum - редът, налаган със силата на словот, а ако тя не стига - и със силата на меча от протестанстка Америка. Свобода. Демокрация. Цивилизация. Толерантност. Плурализъм. Тези и много други думи, повтаряни като мантра, чуваме всеки ден. Замисляме ли се обаче каква е нашата свобода ? Дали е такава, на каквато са се радвали дедите ни, или не ?

Някога, в древен Рим, когато един човек е бивал опозорен е имал правото да се самоубие с достойнство. Това е било негово право, и който се е възползвал от него е отмивал част от позора си.Това право са притежавали всички свободни хора. Християнството е сложило край на това право. Фактът, че човекът е Раб Божий автоматично го прави вече вече несвободен.Роб.Той не разполага със живота си, защото животът му е даден от Бог, и само Бог може да реши кога да му го отнеме.

Ако погледнем картата на света , свободата да разполагаш със живота си я е имало в Персия, Монголия, Япония, при древните цивилизации на Америките. В Персия се е приключило с идването на Исляма.В Америка - със завоюването и от християнството.В Япония свободата се е запазила до годините на Втората Световна Война, но след свалянето на имперския режим, и окупацията от САЩ и в Япония вече древните свободи са отнети на хората.

Животът като най-голямо благо е издигнат в култ в съвременността. Но благо ли е той , когато е приравнен със задължение ? Съвременната медицина, забравила заветите на Хипократ и Гален поддържа живи трупове с години.Спасяваме самоубийци , пили хапчета, бесили се, скачали във вода...След това ги пращаме в психиатриите.

Някога всеки е имал правото да се самоубие и да бъде пророк.

Днес пророците и самоубийците имат еднаква съдба - считаме ги за луди и ги затваряме в психиатриите. Заравяме глави в ежедневието си.

И се хвалим със свободата си и хуманизма.

• Автор

Трихо, моите адмирации за нестандартното ти и Свободолюбиво мнение. Девиз ми е фразата: Роб се става само ДоброВолно!

no%20slaves.jpg

Но охлюви винаги е имало и ще има.

ohljuv.jpg

като изключим неприемливите ти за този форум изрази от сорта на "чифутоиди" и т.н. (виждам, че си си взел поука донякъде), мисленето ни съвпада по някои точки.

С Господнята молитва , всеки християнин собственоръчно и доброволно казва, че е роб :

Отче наш, Който си на небесата!

Да се свети Твоето име,

да дойде Твоето Царство,

да бъде Твоята воля,

както на небето, тъй и на земята;

насъщния ни хляб дай ни днес,

и прости нам дълговете ни,

както и ние прощаваме на нашите длъжници,

и не въведи нас в изкушение,

но избави ни от лукавия;

защото Твое е царството,

и силата, и славата вовеки.

Амин.

Всичко останало са празни приказки. Със думите си ти засвиделстваш , че си роб.не случайно освен "чада божии", ни наричат "раби божии" . Тоест - несвободни хора. Бог ни дава живота, само Бог може да разполага с него и да го прекрати след време. Ти нямаш право на това, защото си роб.

За всеки християнин самоубийството е смъртен грях - приравнява се към първородния.А първородния граф, този, за който сме изгонени от Рая е именно проявата на Свободна воля и неподчинението.

Аналогично е - ако ти започнеш да обиждаш наред и да си служиш с непозволени изрази - ще проявиш неподчинение и аз ще те изгоня по силата на правилата на форума. Следователно - твоята свобода е ограничена.Но основната разлика между мен и Бог е, че аз не ти отнемам свободата да се самоубиеш в чест и достойнство - винаги сам можеш да сложиш край на виртуалната си личност тук.

Новият Световен Ред, рекламиран ни и налаган със сила от протестанстските САЩ не е от вчера, много хора са се опитвали да го наложат през вековете, но единствено през 1782 г., Чарлз Томпсън го е написал и поставил на банкнотата от 1 долар над пирамидата с окото.

На това му се казва арогантност !

Има мнгоо дефиниции за роби(роботи, рабати, раби, бараби и араби biggrin.gif ), и свободни, но на мене ми харесва тази:

"Свободният обича, а робът-мрази".

Ти може да видиш по излъчването на човека дали е 'свободен' или 'роб', царю. biggrin.gif

От друга страна- съм чувал свободни да казват, че са 'вечни роби на Бога', докато свободолюбивите все 'се освобождват' от нечие човешко робство и все попадат на друго... biggrin.gif

Трихо, моите адмирации за нестандартното ти и Свободолюбиво мнение. Девиз ми е фразата: Роб се става само ДоброВолно!

no%20slaves.jpg

Но охлюви винаги е имало и ще има.

ohljuv.jpg

От будистка гледна точка, самоубийството е убийство.

Карма означава причина и следствие.

Самсара е непрекъснатия цикъл на прераждане и страдание.

Всичко, което ни се случва е 100 % лична отговорност, това което правим сега определя бъдещето ни. Всички приятни неща са резултат от приятни неща, които сме правили за другите в миналото, всички неприятни неща са резултат от неприятните неща които сме правили на другите.

Сърбаме само това, което сме надробили.

Последиците от самоубийството, разбира се са страдания. Неизбежни, както са неизбежни резултатите от всичките ни думи, мисли и дела.

Самоубийството убива самите нас, което оставя негативни впечатления в нашия собствен ум, осен това създава страдания за всички които ни познават и всичките ни близки.

Самоубийството не е добро решение. Проблемите от които искаме да избягаме, се връщат, дори се връщат в повече от преди.

Самоубийството не показва свобода, а безизходица. Или желание да накажеш някого.

Цялото щастие на света е резултат от желанието за щастие на другите,

цялото нещастие на света е резултат от желанието за лично щастие.

Шантидева, Будистки учител

Знаете ли, онзи ден се замислих точно за този проблем, даже бях започнал да пиша една статийка (есе) в блога си.

Днешния свят се основава на Novus ordo saeclorum - редът, налаган със силата на словот, а ако тя не стига - и със силата на меча от протестанстка Америка. Свобода. Демокрация. Цивилизация. Толерантност. Плурализъм. Тези и много други думи, повтаряни като мантра, чуваме всеки ден. Замисляме ли се обаче каква е нашата свобода ? Дали е такава, на каквато са се радвали дедите ни, или не ?

Някога, в древен Рим, когато един човек е бивал опозорен е имал правото да се самоубие с достойнство. Това е било негово право, и който се е възползвал от него е отмивал част от позора си.Това право са притежавали всички свободни хора. Християнството е сложило край на това право. Фактът, че човекът е Раб Божий автоматично го прави вече вече несвободен.Роб.Той не разполага със живота си, защото животът му е даден от Бог, и само Бог може да реши кога да му го отнеме.

Ако погледнем картата на света , свободата да разполагаш със живота си я е имало в Персия, Монголия, Япония, при древните цивилизации на Америките. В Персия се е приключило с идването на Исляма.В Америка - със завоюването и от християнството.В Япония свободата се е запазила до годините на Втората Световна Война, но след свалянето на имперския режим, и окупацията от САЩ и в Япония вече древните свободи са отнети на хората.

Животът като най-голямо благо е издигнат в култ в съвременността. Но благо ли е той , когато е приравнен със задължение ? Съвременната медицина, забравила заветите на Хипократ и Гален поддържа живи трупове с години.Спасяваме самоубийци , пили хапчета, бесили се, скачали във вода...След това ги пращаме в психиатриите.

Някога всеки е имал правото да се самоубие и да бъде пророк.

Днес пророците и самоубийците имат еднаква съдба - считаме ги за луди и ги затваряме в психиатриите. Заравяме глави в ежедневието си.

И се хвалим със свободата си и хуманизма.

Трихо, това са периоди в матер. свят, цикли. Не се безпокой, смелко напреде, по Овенски. biggrin.gif И Кришна и Христос е казвал, че трябва да се изтърпи това, тъй като наградата не е в астрала. cool.gif Но трябва да се знае и мине, всеки понасяйки своето си.

От една страна е зле, кали-йуга , упадък на съзнанието, но си прав, че САМО С МАНТРА МОЖЕ ДА СЕ ОСВОБОДИШ от самсара, никакви вдигания на Кундалини или разни 'пророчески знамения', които са за матер, ни битие, не за ДУХОВНОТО. cool.gif

Луцифер е авторът на 'Новия световен ред', но ти не предпочиташ да се върнеш при Ариман от СЗ(и новия КУРан, нали?)...грозно е за съзнанието?.. Питай жена си дали иска да я зачохлят, като 'конникът без глава', заради това, че на някой правоверен богоизбран няма да му стане патката в движение и да я награби на улицата?.. biggrin.gif

All things must pass.... :huh: let'em pass...

Къде ти е блога?... :baby:

Само да вметна между другото, че и в този форум едно време имаше човек, който "се самоуби" като скочи от влак. Някои много скърбяха за него. Казваше се Стефан Чолаков. Знаеш ли за този случай? cool.gif

И неговата приятелка също имала навика редовно "да се самоубива" във форумите или да умира при злополуки.

Иначе по темата - против самоубийството съм. biggrin.gif

Като прочета информацията ще ти кажа още. ;)

И аз ще вметна,че теб те нямаше когато Стефан беше тук.От къде знаеш че го е имало?Прост е отговора,тук си била,както и сега си тук.Нали Тукси?

Стефан наистина го направи.Възможно е и да се е преродил умишлено.Определено знаеше доста неща.

Поздрави на Цар Кару за добрата тема и на Трихоцефалус ,за това че пак я отвори!

За самоубийството мнението ми е противоречиво.Зависи от случая. cool.gif

От будистка гледна точка, самоубийството е убийство.

Карма означава причина и следствие.

Самсара е непрекъснатия цикъл на прераждане и страдание.

Всичко, което ни се случва е 100 % лична отговорност, това което правим сега определя бъдещето ни. Всички приятни неща са резултат от приятни неща, които сме правили за другите в миналото, всички неприятни неща са резултат от неприятните неща които сме правили на другите.

Сърбаме само това, което сме надробили.

Последиците от самоубийството, разбира се са страдания. Неизбежни, както са неизбежни резултатите от всичките ни думи, мисли и дела.

Самоубийството убива самите нас, което оставя негативни впечатления в нашия собствен ум, осен това създава страдания за всички които ни познават и всичките ни близки.

Самоубийството не е добро решение. Проблемите от които искаме да избягаме, се връщат, дори се връщат в повече от преди.

Самоубийството не показва свобода, а безизходица. Или желание да накажеш някого.

Цялото щастие на света е резултат от желанието за щастие на другите,

цялото нещастие на света е резултат от желанието за лично щастие.

Шантидева, Будистки учител

Щях да пропусна.Вало пак е много точен,както винаги.

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Бона Сера, Нео! cool.gif;)

И аз ще вметна,че теб те нямаше когато Стефан беше тук.От къде знаеш че го е имало?Прост е отговора,тук си била,както и сега си тук.Нали Тукси?

Стефан наистина го направи.Възможно е и да се е преродил умишлено.Определено знаеше доста неща.

Поздрави на Цар Кару за добрата тема и на Трихоцефалус ,за това че пак я отвори!

Абе, ти нали щеше завинаги да ни кажеш сбогом, а? Или поне, докато си с този ник.

Ама като те разкрих с двата ти нови ника,реши да продължиш с този. ;)

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Бона Сера, Нео! cool.gif:yanim:

Добра вечер и на теб, УРа! ;)

Теб пък бях забравил да те питам,какво става като се освободиш от Самсара?Не си спомням да сме разисквали този въпрос.Мисля че е свързан с темата. cool.gif

Абе, ти нали щеше завинаги да ни кажеш сбогом, а? Или поне, докато си с този ник.

Ама като те разкрих с двата ти нови ника,реши да продължиш с този. :lol6:

Кога съм казал завинаги?И вместо да задаваш тъпи въпроси,ще отговориш ли на моя конкретен въпрос?Откъде знаеш за Стефан,ако не си била в течение на случая? cool.gif

Има мнгоо дефиниции за роби(роботи, рабати, раби, бараби и араби biggrin.gif ), и свободни, но на мене ми харесва тази:

"Свободният обича, а робът-мрази".

Ти може да видиш по излъчването на човека дали е 'свободен' или 'роб', царю. biggrin.gif

От друга страна- съм чувал свободни да казват, че са 'вечни роби на Бога', докато свободолюбивите все 'се освобождват' от нечие човешко робство и все попадат на друго... biggrin.gif

Мен можеш ли да ме познаеш от кои съм, само по наталната карта и въобще, по материалите за мен, с които разполагаш? :angry:

biggrin.gif;)

Мен можеш ли да ме познаеш от кои съм, само по наталната карта и въобще, по материалите за мен, с които разполагаш? :angry:

biggrin.gif;)

Ще ти познае,ама ако дадеш истинската карта,тая е фейк. cool.gif

Добра вечер и на теб, УРа! :ass:

Теб пък бях забравил да те питам,какво става като се освободиш от Самсара?Не си спомням да сме разисквали този въпрос.Мисля че е свързан с темата. cool.gif

cool.gif

самасара е кръгово движение, подчинено на време и пространство. След като душата излезе от самсара тръгва по градиентно нарастващ вектор във всички посоки без крайност....това нарастване няма време и пространство, но може да секне от желанието да си с Бога в 'раса лила'-любовно-предано служене. Тогава Бог ти дава възможност да пробваш в царството на материалните енргии, подчинени на законите на матриците, които знаем.. cool.gif ..и така до следващото 'освобождаване'...Тука основният извод е, че веднъж освободил се от самсара не значи, че не може пак да попаднеш в нея.

ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ЖЕЛАНИЕТО НА ДУШАТА. Душата е вечна и тя има различни желания и опитности.

Мен можеш ли да ме познаеш от кои съм, само по наталната карта и въобще, по материалите за мен, с които разполагаш? ;)

biggrin.gif:question:

аз мога да гледам не само на ръка , но и на дупенце..покажи со го да ти кажа,какво желаеш... biggrin.gif

аз мога да гледам не само на ръка , но и на дупенце..покажи со го да ти кажа,какво желаеш... biggrin.gif

А да ти покажа ръката си не може ли? ;)

Я кажи, аз от свободните ли съм или не съм, според теб. cool.gif

самасара е кръгово движение, подчинено на време и пространство. След като душата излезе от самсара тръгва по градиентно нарастващ вектор във всички посоки без крайност....това нарастване няма време и пространство, но може да секне от желанието да си с Бога в 'раса лила'-любовно-предано служене. Тогава Бог ти дава възможност да пробваш в царството на материалните енргии, подчинени на законите на матриците, които знаем.. cool.gif ..и така до следващото 'освобождаване'...Тука основният извод е, че веднъж освободил се от самсара не значи, че не може пак да попаднеш в нея.

ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ЖЕЛАНИЕТО НА ДУШАТА. Душата е вечна и тя има различни желания и опитности.

Ти това изпитал ли си го? Щото ми се струва,че само развиваш теориите,които са ти наблъскали в главата... cool.gif

Имаше едно хубаво изказване,забравих на кого беше... "Ако си преживял едно нещо,то е истина. Ако просто вярваш в същото нещо,то е лъжа."

Ти това изпитал ли си го? Щото ми се струва,че само развиваш теориите,които са ти наблъскали в главата... cool.gif

Имаше едно хубаво изказване,забравих на кого беше... "Ако си преживял едно нещо,то е истина. Ако просто вярваш в същото нещо,то е лъжа."

WhiteHart,това е хубав въпрос.Ти можеш да кажеш какъв е будисткия възглед по въпроса,не беше ли подобен?Без Бога разбира се ,той е излишен в тоя случай.

WhiteHart,това е хубав въпрос.Ти можеш да кажеш какъв е будисткия възглед по въпроса,не беше ли подобен?Без Бога разбира се ,той е излишен в тоя случай.

Не съм будист,за да коментирам от тяхно име... :P

Иначе - да,подобен е...

Лично на мен ми прилошава,като видя разни сложни и усукани теории,за които е ясно,че авторът им не ги е преживял,а просто ги е чул отнякъде и са му харесали...

Истината може да се открие само чрез личното изживяване...Другото са празни приказки. Независимо дали в раздел "Религия и мАстика" или в "Празни приказки" biggrin.gif

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

Учил съм теории задължителни в училище, дето са ми наблъскани, но не ти ги цитирам...

Всяко обяснение от човек към човек е теория, дори и на гуруто, който е реализран, тъй като само Бог знае за опитностите на конкретната душа.

Ако някой ти е казал нещо от практика, то това пак е 'теория' за тебе. всяка една теория се проверява от самата инд. душа за истиността. И оттам и разминаването- една мелодия да слушате с някои няма да имате еднакви усещания.

Има и нещо друго- когато Знанието е на 'опознаване' постериори, то не теорията а опита на душата априори се намесва.

Така че- за да твърди някой нещо, то то е комбинация и от теория и от опит, който е натрупан в подсъзнанието, той не е само от опита в настоящата опитност.

'Вярването' представлява също комбинация от предни и сегашни опитности. Опитността не е само в настоящата инкарнация. Колкото и да ти е неприятно трябва да свикнеш с не толкова 'твърдите доказателства', поради органичеността на сетивата и времето. cool.gif

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Учил съм теории задължителни в училище, дето са ми наблъскани, но не ти ги цитирам...

Всяко обяснение от човек към човек е теория, дори и на гуруто, който е реализран, тъй като само Бог знае за опитностите на конкретната душа.

Ако някой ти е казал нещо от практика, то това пак е 'теория' за тебе. всяка една теория се проверява от самата инд. душа за истиността. И оттам и разминаването- една мелодия да слушате с някои няма да имате еднакви усещания.

Има и нещо друго- когакто Знанието е на 'опознаване' постериори, то не терорията а опита на душата априори се намесва.

Така че- за да твърди някой нещо, то то е комбинация и от теория и от опит, който е натрупан в подсъзнанието, той не е само от опита в настоящата опитност.

Вярването представлява също комбинация от предни и сегашни опитности. Опитността не само в настоящата инкарнация. Колкото и да ти е неприятно трябва да свикнеш с не толкова 'твърди доказателства', поради органичеността на сетивата и времето. cool.gif

Ъхъ... Само дето толкова много различни хора твърдят различни неща и вярват в различни,взаимно противоречащи си теории... Така че не искам и не мога да повярвам на никой. А и не трябва... Ако ти си щастлив с твоите си вярвания, оки... За мен няма проблем. Аз съм избрал да не вярвам във вярването. :P

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.