Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живот, Съществуване, Смърт

Featured Replies

Исус е казал друго- "който обича живота си ще го изгуби", или и това е нагласено?... biggrin.gif

Хм И как би трябвало да се тълкува това?

Ама нали се знае, че целият жишвот на Исус е измислен. Най-ранните открити записки, отнасящи се до Исус съдържат само неговите проповеди и нищо за живота му. Това може и да не го е казал.

Все едно. И как трябва да се тълкува това? Нещо не схващам смисъла.

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

• Отговори 364
  • Прегледи 28,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• valentincami
    valentincami

Смъртта пред нас е - всеки знай очакваш със сърце примряло... Не бой се-тя не носи край... Напротив...носи ти НАЧАЛО...

Хм И как би трябвало да се тълкува това?

Ама нали се знае, че целият жишвот на Исус е измислен. Най-ранните открити записки, отнасящи се до Исус съдържат само неговите проповеди и нищо за живота му. Това може и да не го е казал.

Все едно. И как трябва да се тълкува това? Нещо не схващам смисъла.

.. а за тебе Исус е хедонист, знам... ЕпиКУР... cool.gif

• Автор
What a beautiful world.

When I see the green, red rose too... What the wonderful world...

"който обича живота си ще го изгуби"

Ти ако я караш по тази логика ще си метнеш въжето... cool.gif Ако не знаеш как се прави клуп - ще те открехна... biggrin.gif Имал е предвид думите на Буда - да живеем в света като че ли не сме от него.

ЕпиКУР...

:speak: Стига с тези КУРейци... ДеМОДе ставаш. Нъл знаиш чи съ петел и паток. И се мерят на кило.. Нещо от сорта: На тая ще и тегля една патка... :speak:

When I see the green, red rose too... What the wonderful world...

Ти ако я караш по тази логика ще си метнеш въжето... cool.gif Ако не знаеш как се прави клуп - ще те открехна... biggrin.gif Имал е предвид думите на Буда - да живеем в света като че ли не сме от него.

... става въпрос за извънкастови при Исус, докато при Буда е за 4та-шудри.. но концепцията есъщата, но казана с КОНТРА-интензитета съобразно с матер.съзнание.. cool.gif

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

И как се тълкува това? Подозирам, че май не е - да живеем на пълни обороти. biggrin.gif

А U.Ra е ясен. Той от всичко земно май ще се отрече. Направо вече е в полет отвъд Матрицата. biggrin.gif

Будизмът стига до тук - до откриването на Аза. Това е и крайната му цел.

От там нататък е смисълът на човешкия живот - самата азова активност, а не покоя в тишината на Аз. Смисълът е в Аз съм, а не само в Аз, Аз и пак Аз.

Затова будизмът е недостатъчен за онзи, който вече е открил Аза си.

Не смятам,че точно това е същността на будизма... Не само покоя в тишината на Аза...

Има една хубава легенда за Веселия китаец,може би си я чувала...

Това е един дебеличък човечец,парцалив и раздърпан,който обикаля насам-натам и раздава кравайчета, играчки и парички на децата. Има много негови статуетки. Известен е като Смеещият се Буда...

Бил е човек,достигнал до най-висшето разбиране и изоставил формалната дисциплина и религиозност. Просто си скитал свободно и осъществявал на практика разбирането си... Смесвал се с всички хора, понякога си пийвал, вършел неща,които формалните будисти не правят. Това,разбира се е само мит, но този мит е и символ. Той показва,че крайната цел на един будист не е да стои по цял ден в тишина и да медитира,а да реализира принципите си в живота и да помага на всички живи същества.

• Автор
Подозирам, че май не е - да живеем на пълни обороти.

Аха. Само с петли и патки не става. Life is life in "Tarikati" - условията за вход са бръснати кратуни за мъженоидите и 3+ кила силикон за женоидите - и Лепа Брена до откат. :speak:

Направо вече е в полет отвъд Матрицата.

Мани, мани, Той и трансцеденталното подмина в бръснещ полет - по инерция. Ама и ти Тукси... Щото все искаш да го оПИПваш - пък той е срамежливо момче - засрамяваш го. Мен ако ме питаш обаче там при кришнатите е по-добре. Щото я си представи, че го бяха набарали дъновистките незадоволени? Щяха да го насилват по полета и балкани и да си го подхвърлят една на друга. Добре си е при кришнатите - Само харе-харе

Не смятам,че точно това е същността на будизма... Не само покоя в тишината на Аза...

Това е един дебеличък човечец,парцалив и раздърпан,който обикаля насам-натам и раздава кравайчета, играчки и парички на децата. Има много негови статуетки. Известен е като Смеещият се Буда...

Бил е човек,достигнал до най-висшето разбиране и изоставил формалната дисциплина и религиозност. Просто си скитал свободно и осъществявал на практика разбирането си... Смесвал се с всички хора, понякога си пийвал, вършел неща,които формалните будисти не правят. Това,разбира се е само мит, но този мит е и символ. Той показва,че крайната цел на един будист не е да стои по цял ден в тишина и да медитира,а да реализира принципите си в живота и да помага на всички живи същества.

Не я зная тази притча. И как е помагал тоя Буда на хората, освен, че е живял както му е кеф на него самия.

Аха. Само с петли и патки не става. Life is life in "Tarikati" - условията за вход са бръснати кратуни за мъженоидите и 3+ кила силикон за женоидите - и Лепа Брена до откат. :speak:

Мани, мани, Той и трансцеденталното подмина в бръснещ полет - по инерция. Ама и ти Тукси... Щото все искаш да го оПИПваш - пък той е срамежливо момче - засрамяваш го. Мен ако ме питаш обаче там при кришнатите е по-добре. Щото я си представи, че го бяха набарали дъновистките незадоволени? Щяха да го насилват по полета и балкани и да си го подхвърлят една на друга. Добре си е при кришнатите - Само харе-харе

О, ама то има и кришнарки, сигурно...

Харе, харе и малко нещо...трансцендентално кришно. biggrin.gif

Да, Царю, винаги съм казвал на вуйна си и братовчед си-"Везни", но Ас. Овен, диригент в Берлин(дерижира ги тука http://www.vbox7.com/play:db1c5540 ), че Дънди е форма на Шайви, то е отстъпление към материята и имперсонализма, което ,знаеш, аз не възприемам за Бога. cool.gif

ти само като му видиш еврейското име 'бен Муса Дуло'...ще видиш хибрида между еврейщина(чандалски абрамизъм) и българщина... ohmy.gifcool.gif

Не я зная тази притча. И как е помагал тоя Буда на хората, освен, че е живял както му е кеф на него самия.

О, ама то има и кришнарки, сигурно...

Харе, харе и малко нещо...трансцендентално кришно. biggrin.gif

да, има, ИМА крЪшни кришнарки... biggrin.gif

да, има, ИМА крЪшни кришнарки... biggrin.gif

А така! Видя ли сега що е то трансцендент, хехе. Абе, ще си изпееш ти и майчиния си айрян, знам те аз, че си падаш по крЪшното. :Pbiggrin.gif

Licia, тъй като продължаваш да твърдиш че крайната цел е откриването на Аза, може би не погледна този пост.

Аз-а е илюзия, временна съвкупност от преходни неща.

Това, което преживява Аз-а е целта на Будизма.

Просветлението не е пасивност.

Освен абсолютно безстрашие, спонтанна радост и всезнаеща мъдрост просветлението е спонтанна, постоянна активност за благото на другите.

Това е Буда, това е същността на всяко същество.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

• Автор
И как е помагал тоя Буда на хората, освен, че е живял както му е кеф на него самия.

Помагал е на хората да разберат how to not take a part of the world. Будизма е догматичен в много негови форми (джайнистите ми са много симпатични, но странни), а догмата е отрицание. Буда е Средния Път. Подобна догматизъм е и марулоядството. Не че го отричам - напротив - в съчетание с ракиджьос в умерени количества... vacation1.gif

Харе, харе и малко нещо...трансцендентално кришно.

Той тактично мълчи по въпроса защото има добро възпитание, а и е джентълмен по природа. И пази тайна. Ама в Книгата е казано: Всичко тайно ще излезе наяве. Само Трайко да ти е името... :P

Това са китайски версии на Буда. Както Луцката показва Исус-блондин. cool.gif

Ми няма да се учудя, ако видя версии-сатуетки "Уриниращия Буда"... cool.gif

Licia, тъй като продължаваш да твърдиш че крайната цел е откриването на Аза, може би не погледна този пост.

Аз-а е илюзия, временна съвкупност от преходни неща.

Това, което преживява Аз-а е целта на Будизма.

Просветлението не е пасивност.

Освен абсолютно безстрашие, спонтанна радост и всезнаеща мъдрост просветлението е спонтанна, постоянна активност за благото на другите.

Това е Буда, това е същността на всяко същество.

Добре. Да приемем, че се съглася. Кое е тогава, онова, което преживява Аза? Как го наричате вие?

Нали се сещаш какво противоречие се крие в думите ти - Ако за вас това, което преживява Аза е Буда, да ти пошушна, че то е същото за което аз казвам Аз съм - Азът се съмна, Азът се активира - думата буден идва от там - от буда, буден или съмнал е едно и също. Как ще стане тогава това активиране на просветнал Аз без него самия...

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Добре. Да приемем, че се съглася. Кое е тогава, онова, което преживява Аза? Как го наричате вие?

В същия пост, по-горе го има.

Наричаме го ум, буда природа, просветление, истинската природа на нещата

Безстрашие, спонтанна радост и мъдро активно съчувствие. Това остава, когато се разтвори Аз-а.

Безкрайна, неродена, ясна светлина. Това сме.

Това гледа през очите и слуша през ушите точно сега, това мисли мислите и е между и зад тях.

Истинската ни природа е като Слънцето - винаги свети, винаги е.

За съжаление постоянно е "затъмнена" или "покрита" от облаците на "смущаващите" егоистични емоции и закостелите идеи и навици.

Будистките методи "премахват" или трансформират облаците.

Природата ни е съвършена точно тук и точно сега, не го осъзнаваме заради плътните "облаци".

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Луцка, и на мене ще ми е интересен неговият отговор. Но подозирам, че и будизмът няма да ти хареса, тъй като и там има малко аскетизъм, а ти малко си 'скарана' с него.. biggrin.gif е- не до степен- лежане на пирони и ядене на гълъбови курешки и син камък... biggrin.gifbiggrin.gif

В същия пост, по-горе го има.

Наричаме го ум, буда природа, просветление, истинската природа на нещата

Безстрашие, спонтанна радост и мъдро активно съчувствие. Това остава, когато се разтвори Аз-а.

Безкрайна, неродена, ясна светлина. Това сме.

Това гледа през очите и слуша през ушите точно сега, това мисли мислите и е между и зад тях.

Истинската ни природа е като Слънцето - винаги свети, винаги е.

За съжаление постоянно е "затъмнена" или "покрита" от облаците на "смущаващите" егоистични емоции и закостелите идеи и навици.

Будистките методи "премахват" или трансформират облаците.

Природата ни е съвършена точно тук и точно сега, не го осъзнаваме заради плътните "облаци".

И като се премахнат облаците, тогава какво следва...

Има и хора, които много добре го осъзнават и си живеят живота именно така - несмущавано от облаци и егоистични желания.

На такива хора нужен ли им е Будизъм, според теб или нещо друго, което да ги доведе до отвъд тук и сега, отвъд пространство-времевите параметри.

Тази съвършена наша природа, за която говориш, в психологията се нарича self. Селфът е подобен на Аза, но не и съвсем идентичен с него. Ако сравним Аза с центъра на една личност, то селфът е истинската цялостна същност на човека, за която той дори няма пълното съзнание. Просветляването на Аза, което се изразява с Аз съм има за цел точно това - да се освети от съ-знанието на човека неговата цялостна същност и съвършената му природа.

Луцка, и на мене ще ми е интересен неговият отговор. Но подозирам, че и будизмът няма да ти хареса, тъй като и там има малко аскетизъм, а ти малко си 'скарана' с него.. biggrin.gif е- не до степен- лежане на пирони и ядене на гълъбови курешки и син камък... biggrin.gifbiggrin.gif

Не ме познаваш. Въобще. Познаваш само веселата ми част тук от форума. Но не знаеш, че мога да бъда аскетична много повече отколкото ти... Като гладуваш само на гола вода по две седмици няколко пъти в годината, обади ми се и ми обясни що е то аскетизъм.

И като се премахнат облаците, тогава какво следва...

Има и хора, които много добре го осъзнават и си живеят живота именно така - несмущавано от облаци и егоистични желания.

Всеки, който няма "смущаващи" емоции, включително невежество, всеки който няма закостенели дуалистични идеи и навици, всеки който безстрашно, радостно и мъдро, неуморно работи за другите е напълно реализиран Буда.

На такива хора нужен ли им е Будизъм, според теб или нещо друго, което да ги доведе до отвъд тук и сега, отвъд пространство-времевите параметри.

Който вече е Буда няма нужда от методи и знание, той вече ги има всички и ги раздава без привързаност и отблъскване.

Тази съвършена наша природа, за която говориш, в психологията се нарича self. Селфът е подобен на Аза, но не и съвсем идентичен с него. Ако сравним Аза с центъра на една личност, то селфът е истинската цялостна същност на човека, за която той дори няма пълното съзнание. Просветляването на Аза, което се изразява с Аз съм има за цел точно това - да се освети от съ-знанието на човека неговата цялостна същност и съвършената му природа.

Будизмът не може да бъде разбран от гледна точка на психологията.

Понятията може да изглеждат същите, но не са.

Всеки, който няма "смущаващи" емоции, включително невежество, всеки който няма закостенели дуалистични идеи и навици, всеки който безстрашно, радостно и мъдро, неуморно работи за другите е напълно реализиран Буда.

Който вече е Буда няма нужда от методи и знание, той вече ги има всички и ги раздава без привързаност и отблъскване.

Будизмът не може да бъде разбран от гледна точка на психологията.

Понятията може да изглеждат същите, но не са.

Много ти благодаря, Вало, за отговорите, много ми допадат!

Психологията не е гледна точка. Тя е всеобхват. Но да - понятията са си само понятия. Друго си е да ги живееш.

И пишейки сега точно последното си изречение от този си пост, чух от ТВ-то една китайска мъдра мисъл, което си е чиста синхроничност - "Не е важно котката да е черна или бяла, важното е да лови мишки."

Много ти благодаря, Вало, за отговорите, много ми допадат!

Психологията не е гледна точка. Тя е всеобхват. Но да - понятията са си само понятия. Друго си е да ги живееш.

И пишейки сега точно последното си изречение от този си пост, чух от ТВ-то една китайска мъдра мисъл, което си е чиста синхроничност - "Не е важно котката да е черна или бяла, важното е да лови мишки."

Прагматичната котка се нарича материален селф. biggrin.gif

selves.jpg

Психологията е 'гледна точк'а относно 'полезното е материaлния свят'. cool.gif

Огромно противорече се получва, когато съзнателната душа разбере природата си-нематериална. cool.gif И за това се нарича китайския-персийски дуализъм 'умствена спекулация'. Съзнанието упада, излизайки от трансцеденталната медитация и почва да обработва с ума си майа, илюзията. cool.gif

Ако ми докажеш, че псхологията е нематериалистична ще я призная за 'всеобхватна'. Друг е въпросът, че и будистите не са много наясно с Трансцеденталния свят, но Кришна е допуснал това тяхно самозалъгване, че ще се измъкнат пт материята, като барон Мюнхаузан за косите си от блатото, тъй като будистите, както и египтяните("Книгите им на мъртвите") отиват в ПО-ГОРЕН Астрал откъдето Персонален ще ги им орежда съдбата. Бе те това за сега да изпълнят-пак добре. :)

Но работата с 'психологията' на светските ме притеснява-малко жонглиране с ума, особено ако си учил латински в Медицинския институт.... kiss.gif:yanim::super::wors::lol6:

• Автор

selves.jpg

Този spiritual self е доста грозничък. Чак страшен. И тая гега - мяза ми на оффчар (off charm)... Нещо се е надупил гледам - да не е трасцедентална тази поза? :)

selves.jpg

Този spiritual self е доста грозничък. Чак страшен. И тая гега - мяза ми на оффчар (off charm)... Нещо се е надупил гледам - да не е трасцедентална тази поза? :)

Е, знаеш, че Луцката си пада по блондински Исус-овци biggrin.gif ..аз имам малко по-не glamour-rock- вкус... biggrin.gif

• Автор

По начина на писане Люси много ми прилича на Естет от мониторския форум.

Ти пък откъде знаеш, че Люси не си пада по Рок формите?

Психологията е 'гледна точк'а относно 'полезното е материaлния свят'. cool.gif

Огромно противорече се получва, когато съзнателната душа разбере природата си-нематериална. cool.gif И за това се нарича китайския-персийски дуализъм 'умствена спекулация'. Съзнанието упада, излизайки от трансцеденталната медитация и почва да обработва с ума си майа, илюзията. cool.gif

Ако ми докажеш, че псхологията е нематериалистична ще я призная за 'всеобхватна'. Друг е въпросът, че и будистите не са много наясно с Трансцеденталния свят, но Кришна е допуснал това тяхно самозалъгване, че ще се измъкнат пт материята, като барон Мюнхаузан за косите си от блатото, тъй като будистите, както и египтяните("Книгите им на мъртвите") отиват в ПО-ГОРЕН Астрал откъдето Персонален ще ги им орежда съдбата. Бе те това за сега да изпълнят-пак добре. ;)

Но работата с 'психологията' на светските ме притеснява-малко жонглиране с ума, особено ако си учил латински в Медицинския институт.... kiss.gif:yanim::super:;):lol6:

Терминът трансцендент, който ти толкова често употребяваш, е именно психологическо понятие.

А психологията сама доказва себе си като нематериалистична наука, по простата причина, че е наука/знание за душата - психо-логос. Какво повече от това да доказвам...

Интересно кой ти е втълпил, че психологията може да бъде материалистична наука подобно на биологията, например.

• Автор
Интересно кой ти е втълпил, че психологията може да бъде материалистична наука подобно на биологията, например.

Така ги учат Шритата от Маннгалистан.

Шакти

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.