Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живот, Съществуване, Смърт

Featured Replies

Терминът трансцендент, който ти толкова често употребяваш, е именно психологическо понятие.

А психологията сама доказва себе си като нематериалистична наука, по простата причина, че е наука/знание за душата - психо-логос. Какво повече от това да доказвам...

Интересно кой ти е втълпил, че психологията може да бъде материалистична наука подобно на биологията, например.

Хм, все останах с впечатлението, че от солидните ти знания по латински не си научила 2 У-рока:

1)че 'dent' си е самостоятелен юнит, а не раздробен на 'ent' 'nt' 't' & 'ψڨ

2)латинския е дериватен на санскритския, като арйански език

Ами докажи ми, че ψ= cool.gif логосът не е примерно, че е Психо-цефалус"

• Отговори 364
  • Прегледи 28k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• valentincami
    valentincami

Смъртта пред нас е - всеки знай очакваш със сърце примряло... Не бой се-тя не носи край... Напротив...носи ти НАЧАЛО...

Хм, все останах с впечатлението, че от солидните ти знания по латински не си научила 2 У-рока:

1)че 'dent' си е самостоятелен юнит, а не раздробен на 'ent' 'nt' 't' & 'ψڨ

2)латинския е дериватен на санскритския, като арйански език

Ами докажи ми, че ψ= cool.gif логосът не е примерно, че е Психо-цефалус"

Не обичам да се правят погрешни асоциации, като се усукват думите и се преиначава същността им. Това нали знаеш как се нарича...

Има окончание -дент в латинския, но точно в казуса с транцентента той не участва, също както кефала няма фалос. biggrin.gifbiggrin.gif

Мисля, че когато спорехме по въпроса, изясних значението на думата трансцендент. Ако ли се опитваш да ме убедиш, че това е нещо си отвъд зъба, ахахаха, то тогава асцендент е нещо на върха на зъба, ахахаааааааааааааааа.

Голям си симпатяга в упорството си. По това си приличате с Туки. biggrin.gif

Едно нещо да запомниш от мен, пак ти стига. А именно - какво означава това понятие трансцендент - идва от латинския глагол transcendere и съответно от причастието transcendens, което означава "прекрачващ", "преминаващ отвъд". Същото е и с ascendens, descendens... ets. - показва посока нагоре, респ. надолу, качващ се, изгряващ, респ. слизащ, залязващ. И тук няма никакви зъби. biggrin.gif С тия зъби ще ме спукаш от смях.

Нали ти казах какво значи зъб на арабски. biggrin.gif

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Не я зная тази притча. И как е помагал тоя Буда на хората, освен, че е живял както му е кеф на него самия.

Ще го намериш ето тук,под номер 10 :P

Какво беше? Не си спомням. Май беше нещо неприлично. :clap:

Не обичам да се правят погрешни асоциации, като се усукват думите и се преиначава същността им. Това нали знаеш как се нарича...

Има окончание -дент в латинския, но точно в казуса с транцентента той не участва, също както кефала няма фалос. biggrin.gifbiggrin.gif

Мисля, че когато спорехме по въпроса, изясних значението на думата трансцендент. Ако ли се опитваш да ме убедиш, че това е нещо си отвъд зъба, ахахаха, то тогава асцендент е нещо на върха на зъба, ахахаааааааааааааааа.

Голям си симпатяга в упорството си. По това си приличате с Туки. biggrin.gif

Едно нещо да запомниш от мен, пак ти стига. А именно - какво означава това понятие трансцендент - идва от латинския глагол transcendere и съответно от причастието transcendens, което означава "прекрачващ", "преминаващ отвъд". Същото е и с ascendens, descendens... ets. - показва посока нагоре, респ. надолу, качващ се, изгряващ, респ. слизащ, залязващ. И тук няма никакви зъби. biggrin.gif С тия зъби ще ме спукаш от смях.

Да ти кажа ли ти на кой ми приличаш по асоциациите с 'арабския зъб'

http://www.youtube.com/watch?v=XYi7L7Y0DPA...re=channel_page

Виж какъв пример ми дава хазаринът, когато се опитвам да му обясня 'Шива' откъде е навлязла, като дума в иврита...

MUTalberg (1 month ago) Show Hide слово зуб по арабски означает х-й. как можно механически сопоставлять похожие по звучанию слова из разных языков?

--------------------------------------------------

Луцка, твоето 'доказателство' за "транс-е-дент" ТУКА нищо не ми показва. biggrin.gif

Нещо повече: думата А-сент..показва към посоката на 'НАЙ-ВИСОКАТА' точка във вселената 'А'. 'А' е първата и 'най-висока' точка във Вселената, която е всъщност 'центъра' и.

.....'най-високата' за вселаната се има в пред вид-ИЗНАЧАЛНАТА... :rolleyes:

Луцинка, ще вденеш ли някога, че латинския език, макар и мъртъв, вече е един от последните еманации на санскрита?... cool.gif Или просто медицината те влече,като магнит?... biggrin.gif:)

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

• Автор

На много странен факт попаднах. Оказа се, че човешкия труп след смъртта (дето не съществува) мирише "Сладникаво". Вчера най-случайно се запознах с погребален агент - инфото е от него. И това инфо го свързах аритметически с инфото ми, че при инкарнирането си в материята човешката душа "чувства" "Сладникав" мирис. Естествено мириса не може да се почувства, но изглежда терминологията ни е бедна. Значи при инкарнация и при смърт се чувства едно и също = "Сладникав мирис"... Много странно...

През 70г. A.D. римската армия (Май че беше водена от Тит) разкатава играта на Йерусалем - сринат до основи. 1К еврейски войни са обкръжени в крепостта Масада. Виждайки безизходността на ситуацията си, и за да не бъдат взети в плен, и направени Роби - Те се самоубиват. До един. В ноща преди предстоящата римска атака. За това си свое деяние римските войници им отдават Чест и телата им биват погребани (чети изгорени - кремирани) с почести. Но това естествено се е състояло преди официалното Константиново християнство да анатемноса самоубийците.

Какво е вашето мнение за този случай?

За кой случай ?

За случая със погребалния агент и "сладникавата миризма" или за героите от Масада ?

• Автор

Героите от Масада имах предвид. Защото въпреки, че не ми се нравят рязаните пластелинчета не мога да не им отдам Чест за храбростта им и за Достойнството с което са приключили земната си инкарнация. Между другото казано крепостта Масада е построена от цар Ирод - същия, който християнските евреи толкова много мразят и оплюват.

Героите от Масада имах предвид. Защото въпреки, че не ми се нравят рязаните пластелинчета не мога да не им отдам Чест за храбростта им и за Достойнството с което са приключили земната си инкарнация. Между другото казано крепостта Масада е построена от цар Ирод - същия, който християнските евреи толкова много мразят и оплюват.

в християнството няма омраза,има прошка и любов,не е достатъчно да се прочете, трябва и да се разбере ;)

• Автор
в християнството няма омраза,има прошка и любов,не е достатъчно да се прочете, трябва и да се разбере

Тъй, тъй, няма омраза - само любов. С тази любов константиновите войници са покръствали жителите на империята, а мечовете ги имали само за украшение. Е, вадели ги само при нужда - ако някой отчаян от "божията милост" езичник не щял да се отрече от "бащината си вяра". Ама това са само изключения - има-няма само няколко милиона... После борката (първото мекере) с огромна Любов обезглавил 52 БълГарски болярски рода - цвета на нацията - и що? Щото не искали да се приобщят към "божията милост" и да станат роби. Голям лиубовник бил този борка (кое мекере под ред беше? ;) ). За похристиянчването на хамериките също няма да споменавам, щото и там бая "изключения" са падали - от ногу лиубофф... ;)

Инквизициите и горенето на вещици също не го слагам в сметката. Щото е била неправилно разбрана "божията милост" и "божията лиубофф"...

И богоМилите няма да споменавам - ма кво са разбирали от лиубофф тия бе - резнали им кратуните за назидание на останалите "лиубоффници" от робското стадо.

трябва и да се разбере

Несъмнено! 1984 трябва да се разбере...

Редактирано от Цар Кару І (преглед на промените)

в християнството няма омраза,има прошка и любов,не е достатъчно да се прочете, трябва и да се разбере :rolleyes:

А прошката за какво ви е? Какво прощавате на хората? Това, че са живи ли?

Прошка... да простиш... само по себе си това предполага, че преди това вече си осъдил някого.

в християнството няма омраза,има прошка и любов,не е достатъчно да се прочете, трябва и да се разбере :rolleyes:

сигурно това, което говориш е добропожелателното християнство...щото когато нещата опрят до реалният живот-тогава историята говори за друг вид 'християнство'.

Това, което го казваш в розови краски за 'христянството' го имаше в комунизма(и на изток и сега го има и на запад)...ма дали това е 'христянство', което се случа на практика... ;)

Щото докато си млад и в добра кондиция може да си 'добър христянин, ма ако вече те напусне матер. енергия дали става това?... :rolleyes:

...дали не говориш за друго?.. Щото 'прошка' не значи 'прашка'?.. нали?.. biggrin.gif

Редактирано от .... (преглед на промените)

• Автор
Щото 'прошка' не значи 'прашка'?.. нали?..

:magnifier: Може и прашка да имат предвид. Знаеш ли им 1984Терминологията? Християнското лицемерие е по-отвратително и от юдаизма. Там поне откровено си казват, че не сме хора, а Гои. А (х)ристияните само за лиубофф говорят - а пък виж им делата. Ногу богоугодни... ;)

А прошката за какво ви е? Какво прощавате на хората? Това, че са живи ли?

Прошка... да простиш... само по себе си това предполага, че преди това вече си осъдил някого.

не бъди мързелива прочети ако не разбереш от първия път помисли и прочети пак
  • Автор
не бъди мързелива прочети ако не разбереш от първия път помисли и прочети пак

Тъй тъй, повторението е майка на знанието... :rolleyes:

И баща на затъпяването... :lol6:

Стоби, ти нали беше дъновист?

Та, Дънов има и някои мисли, които не са негови, но затова пък, са верни. Първата мисъл - казва той, е истината. Първата мисъл за всяко нещо, ако успееш да я чуеш, щото тя е тиха, за разлика от останалите след нея, които крещят...

Там е истината. Та, моята първа мисъл, като чуя думата прошка е друга дума - грешка. Какво ми прощава християнството, можеш ли да ми обясниш? Аз също съм по род християнка, но съм крайно критична към всеки вид неистини, независимо от коя религия или учение били те, та затова и те питам.

Какво е това, което прощава в частност християнинът на друг човек, а по-общо християнството като религия, основана на прошката, която води до презумпцията за грях какво прощава на човека?

Каква е тази религия, която насажда идеята за вина на човека и какво му прощава?

Това, че е човек ли? Или това, че е жива и свободна душа?

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Стоби, ти нали беше дъновист?

Та, Дънов има и някои мисли, които не са негови, но затова пък, са верни. Първата мисъл - казва той, е истината. Първата мисъл за всяко нещо, ако успееш да я чуеш, щото тя е тиха, за разлика от останалите след нея, които крещят...

Там е истината. Та, моята първа мисъл, като чуя думата прошка е друга дума - грешка. Какво ми прощава християнството, можеш ли да ми обясниш? Аз също съм по род християнка, но съм крайно критична към всеки вид неистини, независимо от коя религия или учение били те, та затова и те питам.

Какво е това, което прощава християнинът на друг човек?

не само пътечката по която вървя минава покрай Учителя както и покрай доста други Учители, свързано е с прераждането за да не си утежниш кармата прости на тоз който ти е навредил,нагрубил не го превръщай в свой враг постарай се с любов (Божията Любов която всеки носи в себе си) да му посочиш грешката и светлия път :lol6:
не само пътечката по която вървя минава покрай Учителя както и покрай доста други Учители, свързано е с прераждането за да не си утежниш кармата прости на тоз който ти е навредил,нагрубил не го превръщай в свой враг постарай се с любов (Божията Любов която всеки носи в себе си) да му посочиш грешката и светлия път :idea:

Тъй. Мисля, че не ме разбра. Имам предвид, че за да простиш някому, това означава, че вече си го осъдил.

А ако този някой не счита грешката си за грешка и не се нуждае от нечия прошка, какво правим тогава... :rolleyes:

Тъй. Мисля, че не ме разбра. Имам предвид, че за да простиш някому, това означава, че вече си го осъдил.

А ако този някой не счита грешката си за грешка и не се нуждае от нечия прошка, какво правим тогава... :rolleyes:

ако детенцето се напишка майка му съдили го само му показва гърнето

ако детенцето се напишка майка му съдили го само му показва гърнето

А детенцето грешно ли е, защото се е напишало?

А детенцето грешно ли е, защото се е напишало?

не си грешен ако не знаеш дори и да знаеш без да си опитал

не си грешен ако не знаеш дори и да знаеш без да си опитал

значи, ако знаеш, си грешен.................................

Само да вметна между другото, че и в този форум едно време имаше човек, който "се самоуби" като скочи от влак. Някои много скърбяха за него. Казваше се Стефан Чолаков. Знаеш ли за този случай? cool.gif

И неговата приятелка също имала навика редовно "да се самоубива" във форумите или да умира при злополуки.

Иначе по темата - против самоубийството съм. biggrin.gif

Като прочета информацията ще ти кажа още. ;)

Стефан не се самоуби в кавички. Той се самоуби наистина. И това изплаши много хора - зад думите на всички онези, които го плюха, прозира смъртна уплаха. Само Нео излезе човек. Нео, здравей, приятелю!

Стефан беше рядко умно и добро момче. Изключително рядко. Като не го познаваш, поне не петни името му. И никаква приятелка нямаше, за каквато говориш. Това са хорски измислици. Аз познавах Стефан. Той направи избора си. Душата му сама избра. Този свят се оказа много тесен за нея и тя сама си отиде. Колцина го могат това? Защото на мнозина им се иска, но на колко им стиска.

И не спирам да мисля нито ден за това, което се случи. И много ми е мъчно за Стеф. Много. Може би можех да му помогна. Но не успях.

http://www.youtube.com/watch?v=loyTCkV06xQ&NR=1

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.