Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Аз не съм системен адмистратор и пак не можеш да убедиш че един Дебиан се инсталира по-лесно от Слакуер.

Това си го споменал повече от веднъж. Всъщтност, при инсталацията на Debian избираш дали да инсталираш в графичен или в текстов режим. Принципна разлика няма - и при двата само следваш стъпките. Но, графичният инсталатор е доста шареничък и самата инсталация е по силите за всеки, достатъчно грамотен да чете на български. Дори и да е с ниска грамотност откъм софтуер, достатъчно е само да се съгласява с това, което му предлага инсталатора. Проблемът е след инсталацията, заради липсата на фирмен софтуер, поради което може да не подкараш някои устройства. Листата с хранилища също е налична, само трябва да отвориш "източници на софтуер" и да ги отметнеш.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аха а за всички ползващи Слакуер сигурно това няма да помогне http://slackware.osuosl.org/slackware64-current/Slackware-HOWTO.

Или потребителите на Дебиан както казваш ти са неграмотни и няма да могат да изпълнят инсталацията.

И все пак всички включили се в тоя спор или по-точно пак ще кажа "необосновани мападки" не са пробвали Слакуер и нямат реална представа

за какво иде реч.

. Проблемът е след инсталацията, заради липсата на фирмен софтуер, поради което може да не подкараш някои устройства. Листата с хранилища също е налична, само трябва да отвориш "източници на софтуер" и да ги отметнеш.

Е в Слакуер няма да имаш такъв проблем той идва с доволно голямо количество софтуер,и не на парчета.Един пакет разцепен на 15 по-малки части,идва едно цяло както са го написали разработчиците.Ей за тва ти трябва и следене на зависимости,щото хората са решили да цепят софтуера на части

Тукс имаш ли проблеми с проверяването на ъпдейти от слаксбуилдс много бавно проверих .Теглих от там по 5-6 кб в сек и сега тегля линукс кърнъл 3.7.3 от калдата много бавно ,а кТоррента за да си изтегля Стрела и Свръхестесвено теглих ги по 1.8 мб в сек .Имаш ли проблем такъв?

Не нямам такъв проблем

В началото на предишната страница се нервих, докато четях, а сега в края ме заболя... стомахът от смях - то вЕрно си стана дискУ червени vs сини. Нека всеки си ползва, каквото му отърва и да не налага мнение на другите за собствените си хипотези. От цялата дискусия (или да го наречем "наруване") аз се убедих, че е време да си спретна един Слакбилд, след формата на новия ми хард, на който отлежава една "седмица". И не, не ползвам Слак, преди да се почне флейм - друго дистро е на машините ми. Както обичам да казвам - всеки има право на лош вкус, дори и Бил, еле па Вие.

Редактирано от vasettoo (преглед на промените)

хахахахах

при хх Ядрен процесор на х Гигахерца с ХХ Гб Рам :) нищо няма значение :).

Как да подкарам фифа 12 под линух дебиан ? Във youtube има клипове как играят фифа12 на линух, но не мога да инсталирам играта. Може ли урок?

Как да подкарам фифа 12 под линух дебиан ? Във youtube има клипове как играят фифа12 на линух, но не мога да инсталирам играта. Може ли урок?

Първо трябва да се инсталира "wine" и след това "winetricks" с поддръжка на directx9. Не съм много наясно с това но може да прочетеш тази статия. Ръководството е само за инсталирането на въпросния winetricks и то под линукс Минт, но след като е убунту базиран мисля, че няма да има проблеми да се инсталира и под дебиан. Относно wine може да го инсталираш просто като напишеш:

sudo apt-get install wine

Мисля, обаче че е най-добре да пробваш първо със "PlayOnLinux". Предполагам, че го има в хранилищата на Дебиан така, че само отваряш един пакетен мениджър(Synaptic май се казваше) и си го инсталираш. Той би трявало да ги инсталира тези предните неща автоматично. Другото важно нещо е да имаш правилните драйвери на видеокартата инсталирани. Успех!

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

Колеги, от година и половина насам пробвах най-различни дистрибуции (Kubuntu) остана моя фаворит, но оттогава има един бъг, който все още не е отстранен. Мисля си, че е в ядрото. Става въпрос за thinkpad t61, с Intel® PRO/Wireless 3945ABG Network Connection wi-fi модем. Проблемът е, че при линукс е, че сигнала от връзката ту се усилва, ту намалява (примерно както си стои на 5 черти, около 80-90% strenght, изведнъж спада на 1-2 черти - 30-40% strenght). Другото е, че когато тръгнеш да сваляш нещо, целият ресурс отива там и не можеш дори да влезнеш в гугъл/абв/фб без да чакаш 5-10 секунди. Сякаш wifi мениджмънта специално за тази карта куца, което ме навява на мисълта че е проблем в самото ядро.

При уиндоус няма такъв проблем, но там все пак драйвъра си идва от интел.

Пускаш lspci в терминала, за да ти изкара ID то на устройството, след това пускаш ID то в търсачката на мениджъра на пакети, за да видиш, кой модул поддържа това устройство. Ако не намери модула - значи е включен в ядрото.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Някой инсталирал ли е вече Fedora 18 ?

Интересува ме bleachbit, дали премахва ефективно излишните локализации. Вчера пуснах Live CD на Fedora 18 и видях, че са наблъскани всички възможно локали. Старият метод с добавянето на нужната локализация след инсталацията ми допадаше повече.

Някой инсталирал ли е вече Fedora 18 ?

Интересува ме bleachbit, дали премахва ефективно излишните локализации. Вчера пуснах Live CD на Fedora 18 и видях, че са наблъскани всички възможно локали. Старият метод с добавянето на нужната локализация след инсталацията ми допадаше повече.

Пробвах, но не успях...както казах по - рано, направил съм грешката да оставя /home да заеме цялото останало място, т.е. диска се използва целия...и това, което най- ме ядосва е, че новият инсталатор на F18 не дава възможност да си свиеш даден дял...и ми е много интересно защо му трябва допълнително място? Някой ако може да ми каже как да реша този проблем, спокойно ще си сложа новата версия :)

В смисъл - не дава възможност за потребителски избор при задаването на дялове ли ?

Кажи ми какво точно искаш да направиш с диска. Довечера може би ще сложа 18 с XFCE, защото и без това експериментирам с преводите.

Във всяка линукс дистрибуция /etc/profile.d/lang.sh ще ти свърши работа за локализацията.

В смисъл - не дава възможност за потребителски избор при задаването на дялове ли ?

Кажи ми какво точно искаш да направиш с диска. Довечера може би ще сложа 18 с XFCE, защото и без това експериментирам с преводите.

Дава ми, че няма свободно място на диска за инсталацията на F18 и същевременно не ми дава възможност да свия дяловете, които имам в LVM (/, /home, swap) - и до там приключвам...аз искам да си форматирам / и swap, за да си сложа новата версия и това е... p.s. даже показва само диска като такъв - не показва дори, че на него има дялове

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

Oт работещата ти Федора дай изхода от тази команда

lvs

Също и

vgdisplay

pvdisplay
Дава ми, че няма свободно място на диска за инсталацията на F18 и същевременно не ми дава възможност да свия дяловете, които имам в LVM (/, /home, swap) - и до там приключвам...аз искам да си форматирам / и swap, за да си сложа новата версия и това е...

p.s. даже показва само диска като такъв - не показва дори, че на него има дялове

Маркираш диска и натискаш на бутона "изчистване" долу, вдясно. След това поставяш отметка на "Искам сам да си разделя диска". Само погледнах инсталатора, но не посмях да инсталирам. Видя ми се нещо бавна, въпреки, че свалих версия с LXDE. Това, обаче може да се дължи на евтиното CD. Ще чакам отзиви от някой, който я е тествал върху твърдият диск.

Е аз пък разбах че има инфо на тоз lvm

Препоръчайте нещо стабилно като дистро извън групата на Убунту.

Мисля да инсталирам 2-ра ОС и да видя как ще се разбира с машинката ми.

Слагай Slackware или някое based на Slackware .Slackware е най-стабилната

Редактирано от Serious_Boss (преглед на промените)

Препоръчайте нещо стабилно като дистро извън групата на Убунту.

Мисля да инсталирам 2-ра ОС и да видя как ще се разбира с машинката ми.

CentOS, SuSE

CentOS, SuSE

Suse  е платена  .openSuse е безплатно

Друго?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.