Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Инсталирай lxde-core и влез в lxde сесия. Така ще разбереш, дали проблемът е в модула или в ефектите на графичната среда. Става за около минута.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
Сложи lxde-core и влез в lxde сесия. Така ще разбереш, дали проблемът е в модула или в ефектите на графичната среда.

Аз знам в какво е, просто на мен ми е слаб процесора за Unity, Но в Windows компютъра ми се държи по добре и търся... Иначе бях с LXDE... 

Ако си с Windows XP с графична среда от 2002г., се предполага, че натоварването е по- малко. Сложи си xubuntu-desktop /няма нужда да преинсталираш/ и премести панела отстрани, ако ти харесва Unity визията.

Ако си с Windows XP с графична среда от 2002г., се предполага, че натоварването е по- малко. Сложи си xubuntu-desktop /няма нужда да преинсталираш/ и премести панела отстрани, ако ти харесва Unity визията.

Убунту  каквато и графична среда да му сложиш си е бавничко.

Редактирано от tux (преглед на промените)

Убунту  каквато и графична среда да му сложиш си е бавничко.

Може. В сравнение със Slackware, защото там нямам опит и наблюдения. Само не знам, с какво успя да засечеш бързината и с кои дистрибуции си я сравнявал. Както и какви пакети са били инсталирани, защото Linux Mint при еднаква графична среда и ядро с Ubuntu има инсталирани с 1/4 повече пакети, което се отразява на консумацията на ресурси и  скороста на работа на системата.

Може. В сравнение със Slackware, защото там нямам опит и наблюдения. Само не знам, с какво успя да засечеш бързината и с кои дистрибуции си я сравнявал. Както и какви пакети са били инсталирани, защото Linux Mint при еднаква графична среда и ядро с Ubuntu има инсталирани с 1/4 повече пакети, което се отразява на консумацията на ресурси и  скороста на работата на системата.

Сега ще ти кажа как.

Пробвал съм ги почти всички по извести на Дебиан деривати.И в сравнение със Слака се държат много зле.

Бързината сега ще ти кажа как я засичам.Стартирам даден програма и отнема видимо повече време да се стартира,отколкото при Слак отнема повече ресурси,отколкото при Слака,дори и с пълна инсталация тук говорим за близо 8гб инсталиран софтуер.

Единствената дистрибуция която се държеше горе долу добре колкото Слака беше Дебиан.

Правил съм си бенчмаркове имам и видео ако искаш :) да ти покажа.

Мисля съм писал вече по този въпрос за системи които държат на натоварване,и всички дебиан подобни не са сред тях .

Е аз, както ти казах не разбирам от Slackware, но ползвам Debian от години. Ubuntu при еднаква графична среда и с незначителна разлика в инсталираните пакети не отстъпва по нищо на Debian. Дори съвсем отговорно мога да кажа, че 12.04 при еднаква графична среда зарежда и изключва по- бързо от Debian stable/testing и sid. Ядрото 3.2 на 12.04 е прекрасно - можеш да товариш системата като муле. Това, което правиш с твоят Slack, аз го правя с Убунту. Никога не ползвам стандартен десктоп, а изграждам система от ядро+ubuntu-minimal+потребителски набор от програми.

Много ме е яд, когато някой почне да плюе работоспособна и доказала се система за да блесне с някоя екзотична дистрибуция. Не мисли, че тези, които създават Ubuntu са по- малко, по неорганизирани и по- глупави от тези, които работят по Slackware.

Аз го кръстих "Меню на заглавията". Предполагам, че става въпрос за списъка със заглавията на филмите.

Взаимствай превода от Тотем той е сходен, просто по-правилно е да напишеш Главно Меню

Някъде да съм споменал или обидил някой?

И ако говорим за включване и изключване на системата като показател за това колко е стъбилна системата е направо смешно!

Нищо не съм плюл,факт е работил съм с тези дистрибуций за да ги говоря тез неща,не си ги изсмуквам от някъде.

И разликата м/у Дебиан и Убунту в бързината на системата е голяма.Убунту може да  зарежда по-бързо от Дебиан но какво от това.

Като го натовариш и кляка.

Взаимствай превода от Тотем той е сходен, просто по-правилно е да напишеш Главно Меню

Мерси.

Някъде да съм споменал или обидил някой?

И ако говорим за включване и изключване на системата като показател за това колко е стъбилна системата е направо смешно!

Нищо не съм плюл,факт е работил съм с тези дистрибуций за да ги говоря тез неща,не си ги изсмуквам от някъде.

И разликата м/у Дебиан и Убунту в бързината на системата е голяма.Убунту може да  зарежда по-бързо от Дебиан но какво от това.

Като го натовариш и кляка.

1. Не някого, а нещо. Ubuntu заслужава уважение и системата е точно такава, каквато си я конфигурираш.

2. За стабилността - става въпрос за Ubuntu 12.04 LTS с поддръжка . По стабилна е само CENT OS. За бързината не съм отварял аз темата. Просто изтъкнах, че превъзхожда Debian в това отношение.

3. Относно "клякането". Това ядро http://s19.postimage.org/s70ubo981/kernel3_2.png , актуализирано до момента 36 пъти след  докладвани грешки от хиляди потребители просто не е направено да кляка. То е кораво като миньорска кирка. Причината за да "клекне" система при теб може да е в това, че си експериментирал с новоизлязла версия. Това е основна слабост на Ubuntu - ангажират се със срок на излизане и системата излиза неизчистена от бъгове. Нужен е около месец, за да може да се поизчисти и да се разчита на нея. При Fedora нещата не са по- добри. Но там,  докато се приведе в добра форма и поддръжката и от 11 месеца вече е изтекла наполовина.

Аз пък имах доста по-добри впечатления от Archlinux, в сравнение с дебианските производни, включая *бунту дериватите. И да, *бунту е по-тежка от аналозите сред бинарните дострота с течение на ползването във времето.

Мерси.

1. Не някого, а нещо. Ubuntu заслужава уважение и системата е точно такава, каквато си я конфигурираш.

2. За стабилността - става въпрос за Ubuntu 12.04 LTS с поддръжка . По стабилна е само CENT OS. За бързината не съм отварял аз темата. Просто изтъкнах, че превъзхожда Debian в това отношение.

3. Относно "клякането". Това ядро http://s19.postimage.org/s70ubo981/kernel3_2.png , актуализирано до момента 36 пъти след  докладвани грешки от хиляди потребители просто не е направено да кляка. То е кораво като миньорска кирка. Причината за да "клекне" система при теб може да е в това, че си експериментирал с новоизлязла версия. Това е основна слабост на Ubuntu - ангажират се със срок на излизане и системата излиза неизчистена от бъгове. Нужен е около месец, за да може да се поизчисти и да се разчита на нея. При Fedora нещата не са по- добри. Но там,  докато се приведе в добра форма и поддръжката и от 11 месеца вече е изтекла наполовина.

1.По твоята първа точка нямам какво да кажа особено.Да системата е такава каквато си я конфигурираш но всяка линукс дистрибуция по различен начин управлява ресурсите на системата говоря за sysctl параметрите по специално,защото си мисля съвсем случайно че играят много голяма роля.

2.Слака има съпорт 8 години.За Цента нямам какво да кажа,не съм го ползвал.

3.За клякането погледни първа точка от моя пост.И да 3.7 ядрото е в пъти по-добро от 3.2.Убунту 10.04 го ползвах точно след като излезе,два месеца по-късно пак го ползвах,и да беше пълно с бъгове.12.04 ползвах за малко,мисля три месеца след като излезе официално и пак беше пълно с бъгове.

4.Как е конфигурирано ядрото,има разлика също.Убунту нали е насочено към десктопа?Е има някои интерестни настройки в ядрото на Убунту които не са направени.За повече инфо погледни за kernel timer frequency,tickless kernel,preemptive kernel.autogroup scheduler.

А в оная дистрибуция без следенето на зависимости нещата от т.4 в моя пост са направени по default.

И под lts не разбирам само security пачове и такива работи,софтуера трябва да е стабилен.

Редактирано от tux (преглед на промените)

Аз пък имах доста по-добри впечатления от Archlinux, в сравнение с дебианските производни, включая *бунту дериватите. И да, *бунту е по-тежка от аналозите сред бинарните дострота с течение на ползването във времето.

Какво означава това ?

С коя от бинарните дистрибуции сте я сравнявали и за какъв период от време ?

На какви периоди си почиствахте системата ?

Нямам особен опит с Arch, но съм останал с впечатления, че е rolling realise. Може би има начин да се ограничава версията на пакетите, но по презумпция, тези дистрибуции /дори да са надеждни/ не се използват за дейности, които изискват висока сигурност. Сравнението с Ubuntu LTS /ползвам само такива версии/ не е особено удачно.

В арч мисля (освен че е rolling release) имаше и testing тва е съвсем .....!Там за стъбилност неможе да се говори :)

Преминаването от systemV към systemd изреваха много хора при Арч

Новият инсталатор на Fedora 18 е много нефункционален или поне на мен така ми се стори... За жалост в предишната инсталация съм допуснал недоглеждането /home да заеме цялото останало място на диска, но се чудя защо изобщо не ми излизат опции за преоразмеряване на дяловете ?

Не говоря за тестинг вариантите, щото това си е двуостър нож в даден момент. Ако се придържаш към стабилните и тествани пакети (да не скачаш на всеки ъпдейт по презумция или да си блийдинг-едж), няма да имаш проблем откъм секюрити и каквито да е бъгове, защото все някой ще ги открие преди теб и съответно коригират тиймовете. Бинарните дистрота не са ми по вкуса и говоря за плеядата SUSE, Fedora, Debian (въпреки че с него най-малко проблеми съм имал), Vectrolinux (който е на основата на Slackware) и няколко знайни и незнайни леки дистрота. За себе си поне открих, че най ми допада философията на сорсовите, така да ги наречем, сглобки, като сред тях причислявам Слак - доказана стабилна линукс дистрибуция и моят фаворит за момента Gentoo (може би заради FreeBSD приликите).

Редактирано от vasettoo (преглед на промените)

Не говоря за тестинг вариантите, щото това си е двуостър нож в даден момент. Ако се придържаш към стабилните и тествани пакети (да не скачаш на всеки ъпдейт по презумция или да си блийдинг-едж), няма да имаш проблем откъм секюрити и каквито да е бъгове, защото все някой ще ги открие преди теб и съответно коригират тиймовете. Бинарните дистрота не са ми по вкуса и говоря за плеядата SUSE, Fedora, Debian (въпреки че с него най-малко проблеми съм имал), Vectrolinux (който е на основата на Slackware) и няколко знайни и незнайни леки дистрота. За себе си поне открих, че най ми допада философията на сорсовите, така да ги наречем, сглобки, като сред тях причислявам Слак - доказана стабилна линукс дистрибуция и моят фаворит за момента Gentoo (може би заради FreeBSD приликите).

Така, като ти чета поста - голям специалист ще излезеш. Аз съм аматьор и се придържам към масово използвани дистрибуции, които поддържат зависимости. И заедно с няколко десетки хиляди други аматьори ги тестваме, за да проличат бъгове, които от своя страна да бъдат докладвани и отстранени.

Всичко в линукс се крепи на "аматьорите", cybercop. Не бъди скромен... :wink12:

Сори, че започвам така, но така искаш ти.

Ако се опитваш да впечатлиш новобраниците с лафове, може и да успееш. И аз съм новобранец с линукса, но не е и в живота.

Гледам имал си проблеми с Федора, Дебиан и т.н....а дали те на са имали проблеми с теб?!

Не знам кво толкова величаеш тоя Слак, но на мен специално ми е абсолютна излишна и с нищо не би ми помогнала.

С tux сте малко на принципа - да си купим Мерцедес GL че е по-голям и ше побира всичките дърва за село...

Добре дошъл!

С tux сте малко на принципа - да си купим Мерцедес GL че е по-голям и ше побира всичките дърва за село...

При положение че на един и същ хардуер разликата в производителноста е чувствителна,Ти искаш да си затворя очите и да  ти кажа че Дебиан дериватите ми вървят както Слака?Няма как да стане това,при положение че не е истина.И колкото да ми говорите за Убунту че е стабилна

система ехе ....недей.

п.п

Айде давайте сега Вие сте на ред.Хората от село си казаха думата.

При положение че на един и същ хардуер разликата в производителноста е чувствителна,Ти искаш да си затворя очите и да  ти кажа че Дебиан дериватите ми вървят както Слака?Няма как да стане това,при положение че не е истина.И колкото да ми говорите за Убунту че е стабилна

система ехе ....недей.

п.п

Айде давайте сега Вие сте на ред.Хората от село си казаха думата.

При положение, че имам една купчина рам в компа, i не знам къв си процесор и т.н., тва е слаб довод, нъл са сещаш?

Хора, айде стига, че нещата заприличват малко на Левски - ЦСКА; доказано е само това, че един и същ софтуер не може да се държи еднакво на различни машини - този факт отчитате ли го? А това, че performance-a зависи много и от конфигурацията на софтуера от самият потребител? 

Хора, айде стига, че нещата заприличват малко на Левски - ЦСКА; доказано е само това, че един и същ софтуер не може да се държи еднакво на различни машини - този факт отчитате ли го? А това, че performance-a зависи много и от конфигурацията на софтуера от самият потребител? 

Ми и аз да се позаяждам малко.

Много уважавам tux, защото винаги е готов да помага и се отзовава на момента.

Другото са спамерски истории :D

При положение, че имам една купчина рам в компа, i не знам къв си процесор и т.н., тва е слаб довод, нъл са сещаш?

Ама няма значение колко рам дърпа а как се държи.Тук въобще не става въпрос за физическо управление а за виртуално управление на ресурсите.Пак го казвам как е конфгурирано ядрото,sysctl  параметри и т.н.На един и същ хардуер да има видима разлика в работата на

системата е достатъчно да твърдя че Дебиан дериватите са тромави.

п.п

Винаги можеш да пробваш Слака и да видиш че не си измислям глупости.

Въобще не ме интересува кой го ползва и кой не.Но необоснованите нападки ме ядосват много.

Знам че си ползвал Слакс което не е въобще близо до Слакуер.Така че ако имаш нерви ;) го пробвай

Истината е там някъде и всеки има право за себе си - опит му е майката... и повечко мезе.

Дерзайте!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.