Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Употребено е точно в смисъла на форма, бланка, формуляр.

С форма в web наричат пространство от няколко текстови полета, радио бутони, чекбоксове и др, които се изпращат с една заявка. Например при регистрация на акаунт.

Горе смисълът е същия.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ще го напиша като "форма". Ако някой има претенции, нека влезе в transifex и след като го кача - да го редактира. Все пак, да редактираш 3-4 реда не е като да преведеш 700.

Готово : http://s19.postimage.org/a8mhca3hv/2013_01_07_135105_1024x768_scrot.png

Даже изпреварихме китайците.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

От картинката се вижда, че изпълнявате python, който сигурно има x ... името на скрипта след python е просто указание какво да направи python.

"Компилираните" програми или команди трябва да имат x независимо от това дали ги изпълнявате като root или не, просто защото нямате интерпретатор (както във вашият случай python) който да ги изпълни. Ако нямате x ще получите нещо като:

./ls bash: ./ls: Permission denied  

Поздрави

Аз никъде на снимката не видях bubble.py да има x атрибут

Когато изпълним файл е без #!  в неговия случай минава на /usr/bin/python независимо от неговия потреботелски шел.$PATH

Това поведение (/usr/bin/python) е достъпно само чрез някои библиотечни функций  execlp,execvp,execvpe които изполват execve,системно повикване.Всеки код който се оптива да изпълни такъв скрипт използващ други средства(като директно използва execve)ще се провали

Когато изпълним файл е без #!  в неговия случай минава на /usr/bin/python независимо от неговия потреботелски шел.$PATH

Това поведение (/usr/bin/python) е достъпно само чрез някои библиотечни функций  execlp,execvp,execvpe които изполват execve,системно повикване.Всеки код който се оптива да изпълни такъв скрипт използващ други средства(като директно използва execve)ще се провали

До тук доста бисери прочетох (не само цитирания пост).

А положението е следното

1. АКо се изпълнява експлицитно т.е. python aaa.py тогава трябва да има права само за четене на ааа и това, което се изпълнява е питон програмата, която получава като параметър някакъв скрипт

2. Ако се изпълнява имплицитно и няма зададен интерпретатор (без #!) се изпълнява с текушия шел

3. Ако се изпълнява имплицитно и има #! се изпълнява с шела, дефиниран в този ред

В случаи 2 и 3 скрипта трябва да има атрибути r и x

А аз никъде не съм написал, че има ...

До тук доста бисери прочетох (не само цитирания пост).

И това можеше да бъде предотвратено ако се бяхте включил на време :)

А ако се задава експлицитно без #! ?

Когато изпълним файл е без #!  в неговия случай минава на /usr/bin/python който всъщност му е текущия шел

Вие сте написал същото във вашия коментар в точка 2 нали.

Мисля че не е чак такъв бисер моето.

Когато изпълним файл е без #!  в неговия случай минава на /usr/bin/python който всъщност му е текущия шел

Вие сте написал същото във вашия коментар в точка 2 нали.

Мисля че не е чак такъв бисер моето.

И как става това, няма шебанг и се изпълнява с питонски интерпретатор? Не, тогава ще се "изпълни" в текущия шел, който е баш!

Е нали има зададен интерпретатор

Здравейте и честито на именниците (ако тук има такива) :) Някой нещо по моя въпрос? :)

Здравейте! :) Торент клиентът ми (Vuze) показва Firewalled и не знам как да си конфигурирам exception в защитната стена. Може ли малко помощ? :)
slackware: ~> awk '{print}' hel.pyprint "Hello World!";slackware: ~>

slackware: ~> python hel.pyHello World!

Обърках се вече много,така че няма да пиша повече "бисери"

Редактирано от tux (преглед на промените)

Мисля, че защитната стена се вижда в менюто на Fedora.

Да, да, тя се вижда, въпроса е, че не знам какво точно да направя, за да отстраня проблема :) p.s. другото, което е, че графичният инструмент за firewall-a при стартирането му ми дава съобщение, че не може да прилага custom конфигурации на стената и че ако използвам него, моите настройки (ако правя такива), ще се изгубят.

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

iptables -L

Също така кой порт използва торент клиента ти?

iptables -L

Също така кой порт използва торент клиента ти?

17154, но е с опция randomize on startup.

2. Ако се изпълнява имплицитно и няма зададен интерпретатор (без #!) се изпълнява с текушия шел

3. Ако се изпълнява имплицитно и има #! се изпълнява с шела, дефиниран в този ред

В случаи 2 и 3 скрипта трябва да има атрибути r и x

За това ли иде реч?

Публикувано изображение

Във това меню за firewall-a на федора няма ли опция за tcp портове

Във това меню за firewall-a на федора няма ли опция за tcp портове

Има опция за нови портове, от която след това се избира порт, но спсъка е много дълъг и има опции за два протокола - TCP и UDP, но всяка е за различна услуга; от друга страна, от опциите на торент клиента може да се избере порт, да се тества (и да не е random), но са разрешени стойности от 10000 до 65535. Oт стената има и опция за user defined port. 

Ами в тези описаните портове които са си избери един който го няма и го ползвай на vuze-то

Как да си направя буутваща флашка с linux mint във fedora 17  при положение, че тук не знам дори и как да съм root ?

Как да си направя буутваща флашка с linux mint във fedora 17  при положение, че тук не знам дори и как да съм root ?

alt+f2 пишеш gnome-terminal

За флашката теглиш unetbootin

rpm -U име на пакета

alt+f2 пишеш gnome-terminal

За флашката теглиш unetbootin

rpm -U име на пакета

АМА аз не мога да пусна unetbootin :swear2: 10 страници изчетох и не става, дори и изтеглих пакет за федора - пак същото

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.