Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Не би трябвало да има голяма разлика. Аз махам Lubuntu-desktop, но включените в него приложения са леки и не определят съществено работата на системата. Просто ме дразни това, че са ми наложени.

lubuntu-software-center е по - лек от ubuntu-software-center. Аз обаче позвам само Synaptic и това не ме засяга. Премахвам и apport и jockey.

За какъв хардуер става въпрос ?

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Fujitsu Siemens LifeBook S7020

Процесор: Intel Pentium M 1.73GHz Оперативна Памет: 1024 MB DDR SDRAM Твърд Диск: 80GB 5400rpm Видео : Intel Graphics Media Accelerator 915GM Оптично устройство: DVD-combo Екран: 14.1" XGA TFT LC

Перфектен е. Непретенциозен откъм модули за хардуер. С едно lubuntu/xubuntu 12.04 или CENT OS/Stella можеш да си работиш с него още 7-8 години. Само не го претрупвай с приложения, остави тези, които действително ползваш и го почиствай отвреме навреме софтуерно с bleachbit и хардуерно с компресор.

На по- слаб хардуер, ползвам Xubuntu 12.04 без проблеми, но и там съм инсталирал xfce4 за стабилизиране на десктопа и съм премахнал ubuntu-software-center, jockey и apport.

Трябва ми помощ за превод на един от плъгините за Thunar.

Как да преведа : Bitrate и Samplerate в контекста на изпълнение и обработка на музикални файлове.

Може ли да се превежда като "високо качество" и "обикновено качество" на звука или е "скорост на пренос" и "Честота на дискретизация"?

Ам попринцип bit rate е побитова скорост :)

Не всичко от английския език може да се преведе в удобен за целта вид. Особено от техническата терминология. Тия двете май ще е по-добре да ги оставиш както са си, но на латиница. И без това не мисля, че някой, който ползва Линукс, няма да знае какво означава битрейт.

Samplerate: Честота

Bitrate: Качество на звука

Като Samplerate 100% е така, но Bitrate за МЕН така е най-правилно. Попринцип е битов поток, но в случая не стои. Може и да го оставиш непреведен Bitrate.

Редактирано от Zeroadhesion (преглед на промените)

Оставих го,"Качество на звука" и "Честота на дискретизация". Поне за второто съм сигурен, че е точно, защото го проверих. Благодаря за отговорите.

Каква беше командата conky да стартира 10 секунди след графичната среда ? И в терминала ли се слагаше или в стартиращи програми ?!

Още нещо - защо като приложа тапет в KDE и дам ок той изчезва ?! ?! ?! Или когато рестартирам, имам черен екран за тапет... И с коя пргроама мога като цъкна на изображението да има функция задай като фон ? И последно - защо не мога да си сложа един най-обикновен файл на десктопа ?! Създават ми се някакви икони, на усу 8 мога да си поставям файлове на десктопа, а на кубунту, минт etc  

не става... :angry:

Редактирано от -_- (преглед на промените)

Каква беше командата conky да стартира 10 секунди след графичната среда ? И в терминала ли се слагаше или в стартиращи програми ?!

Още нещо - защо като приложа тапет в KDE и дам ок той изчезва ?! ?! ?! Или когато рестартирам, имам черен екран за тапет... И с коя пргроама мога като цъкна на изображението да има функция задай като фон ? И последно - защо не мога да си сложа един най-обикновен файл на десктопа ?! Създават ми се някакви икони, на усу 8 мога да си поставям файлове на десктопа, а на кубунту, минт etc  

не става... :angry:

Правиш един файл, например start_conky.sh дава му права за изпълнение +х и го слагаш в програмите за начално стартиране, и слагаш това в него:

#!/bin/shsleep 8conky -d -c ~/.conkyrcexit

Sleep 8 служи да забави с 8 секунди стартирането на конки. Може да го променяш по свое усмотрение. Колкото до поставянето на иконки на десктопа, мисля че трябва да се погледне като дадеш десен бутон на десктоп и дадеш Desktop Settings и в полето Layout какво е зададено. Ако не се лъжа трябва да е на Folder View, за да можеш да слагаш икони на десктопа.

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

Правиш един файл, например start_conky.sh дава му права за изпълнение +х и го слагаш в програмите за начално стартиране, и слагаш това в него:

#!/bin/shsleep 8conky -d -c ~/.conkyrcexit

Sleep 8 служи да забави с 8 секунди стартирането на конки. Може да го променяш по свое усмотрение. Колкото до поставянето на иконки на десктопа, мисля че трябва да се погледне като дадеш десен бутон на десктоп и дадеш Desktop Settings и в полето Layout какво е зададено. Ако не се лъжа трябва да е на Folder View, за да можеш да слагаш икони на десктопа.

Благодаря ти много, след малко ще пробвам. :) А за въпроса за wallpaper-те ? :)

Здравейте! :) Да ми препоръчате някакъв свестен архиватор за Linux, защото тоя Xarchiver се мъчи ужасно много, крашва и не отваря половината ми файлове... Опитах да инсталирам PeaZip - грешка - липсваща зависимост libgmp.so.3 (при положение, че библиотеката е инсталирана); Благодаря предварително :)

Благодаря ти много, след малко ще пробвам. :) А за въпроса за wallpaper-те ? :)

geeqie

Здравейте! :) Да ми препоръчате някакъв свестен архиватор за Linux, защото тоя Xarchiver се мъчи ужасно много, крашва и не отваря половината ми файлове... Опитах да инсталирам PeaZip - грешка - липсваща зависимост libgmp.so.3 (при положение, че библиотеката е инсталирана); Благодаря предварително :)

tar :)

Здравейте! :)

Да ми препоръчате някакъв свестен архиватор за Linux, защото тоя Xarchiver се мъчи ужасно много, крашва и не отваря половината ми файлове...

Опитах да инсталирам PeaZip - грешка - липсваща зависимост libgmp.so.3 (при положение, че библиотеката е инсталирана);

Благодаря предварително :)

squeeze+unrar+p7zip-full  http://s19.postimage.org/ilnog6qep/squeeze.png

mo. файла за превода съм го постнал с комлекта с преводите и на двете версии на xfce.

Ако си с KDE - ползвай Ark.

geeqie

tar :)

tar-a се вижда в yumex-a, че е инсталиран...направо се чудя как така всичко е инсталирано на тоя комп, а нищо не работи - даже няма laucher никъде из менютата към него ?!?

squeeze+unrar+p7zip-full  http://s19.postimage.org/ilnog6qep/squeeze.png

mo. файла за превода съм го постнал с комлекта с преводите и на двете версии на xfce.

Ако си с KDE - ползвай Ark.

Това сега ще го проблвам :)

tar-a се вижда в yumex-a, че е инсталиран...направо се чудя как така всичко е инсталирано на тоя комп, а нищо не работи - даже няма laucher никъде из менютата към него ?!?

Това сега ще го проблвам :)  

Еми tar си е конзолно приложение ,с много големи възможности.Ако искаш GUI пробвай file-roller.

п.п

Препоръчвам ти tar :)

Трябва ми помощ за превода на xfce4-dictionary

Конкретно два израза :

1. Be verbose

2. Еnter the URL of a web site which offers translation or dictionary services. Use {word} as placeholder for the searched word.

/конкретно placeholder/

Благодаря предварително !

1. Бъдете изчерпателен.

2. Въведете адрес на сайт, който предлага услуги за превод или речник. Използвайте го / я (думата) като източник (находище, буквален превод: контейнер) за търсената дума.

Редактирано от programings (преглед на промените)

За първото попринцип verbose е подробен или подробна информация много линукс програми имат такъв switch  -v или -V за по-подробна информация.

Placeholder принципно става и за параметър което е по-логичното в случая

Не обичам заповедните форми. Не смятам за допустимо, системата да ми предлага опции в заповедна форма.  Все пак аз съм оператора, а в случая и администратор. Ако искам, ще я спра, ако не искам - няма. За мен това е възможност, а не задължение.

Не обичам заповедните форми. Не смятам за допустимо, системата да ми предлага опции в заповедна форма.  Все пак аз съм оператора, а в случая и администратор. Ако искам, ще я спра, ако не искам - няма. За мен това е възможност, а не задължение.

Ем няма логика :)

Не можеше ли просто: "Стоп" или "Изход"? :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.