Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Бих убил себе си но -за БЪЛГАРИЯ-професията ми е (военен)-без значение какъв.....за да спите всички -спокойно....МОЖЕ ДА МЕ БИЕ НА НАЦИОНАЛИЗЪМ-НО Е НА БЪЛГАРСКА ВЪЛНА.....пари за мен нямат значение....................................(ПРЕДИ ВСИЧКО МАЙКА БЪЛГАРИЯ)-нямам никой за който да милея освен за целия Български народ.......

Ти имаш критикал ерор със потенциял да стане фатал ерор.

Въсхищавам на такива идеалисти като теб, ама както казват за идеали гинат будали и това е доказана теория.

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Eстественото продължение от други две теми доведе реда да покажа духовните мюсюлмански домове, накратко джамии построени и действащи в наши дни в Израел.Това са макети в мащаб 1:25 и пресъздават доста реалистично оригиналите.

damascusgateiy9.th.jpg Портата към Дамаск

jaffavl4.th.jpg град Яфо (типичен арабски град и пристан за 50к бг евреи)

westwallum8.th.jpg Стената на Плача за мюсюлмани

oldcityxb2.th.jpg Старият град Ерусалим (арабска част)

Снимка на номади.Това е реалистичен макет на араби живеещи в пустинята.Живеят в импровизирани палатки.Купуват бензинови генератори, за да захранят сателит, хладилник и климатик.Задължително джип или пикап отпред.Приликата с нашите калайджии е абсолютна.Днес са тук, утре са на друго място.Изхранват се от отглеждане на кози, овце и камили.Винаги съм се чудил как оцеляват без вода.Пустинята "Негев" тук не е като Сахара.Камъняк, пепел и нискостеблени тръни.Бил съм в подобна палатка около гр.Беершева.Агнешко печено ме гостиха, като жените и децата бяха на заден план и те не вкусиха, докато ние мъжете не се отделихме от трапезата.

nomadsuu0.th.jpg

Извинявам се за неудобството, че няма имена на някои от показаните макети.Удоволствието оставам на вас.

picture1eq2.th.jpg picture2xy7.th.jpg picture3th9.th.jpg picture4mw7.th.jpg picture5bk3.th.jpg picture6vv1.th.jpg

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Астрономията в Корана

Земята

Растителното и животинско царство

Размножаването при хората

Сътворението на небесата и земята

Автентичност на Корана.История на написването му

religii.hit.bg

Държа да подчертая, че пускайки теми за различните религии, нямам за цел религиозна провокация.Статиите са информативни и образователни.

Със следващите две нощна и дневна снимки давам продължение на темата.Това е ел Акса.Счита се, че на това място Мохамед се е възнесъл на небето.Oснование за мюсюлманите, Ерусалим да бъде свещен град.

Ел Акса е второто по значимост място за вярващите мюсюлмани.Не винаги е отворено за поклонение и често има възрастова граница на допуск от над 45 години заради мерки за безопасност (срещу атентати).Кубето е златно.Непосредствената близост на Гроба Господен (гроба на Христос) се набива на очи.

elmurianightlh0.th.jpg elmuriadaygk4.th.jpg

Една малка корекция.Масчид ал Акса в превод означава "храмът на скалата".

Храмът е третото по значимост място за изповядващите исляма след Масчид Харам(Мека) и Масчид ан Набауи(Медина)

• 4 седмици по-късно...

Въпроси свързани с Исляма и Корана:

1. Кои са неверниците? (Аз не вярвам в бог, неверник ли съм? А хиндуистите, които вярват в много богове?) Как се тълкуват тези цитати:

(на много места в Корана са предвидени ужасни мъчения за неверниците)

90. Колко лошо е онова, за което продадоха душите си ¬ да не вярват в низпосланото от Аллах, поради завист, че Аллах низпослава от Своята благодат комуто пожелае измежду Своите раби. И заслужиха гняв върху гняв. За неверниците има унизително мъчение.

104. О, вярващи, не казвайте: “Зачети ни!”, а казвайте: “Пожали ни!” и послушайте! За неверниците има болезнено мъчение.

161. А онези, които не вярват и умират неверници, над тях е проклятието на Аллах и на всички ангели и хора ¬

191. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.

254. О, вярващи, раздавайте от онова, което сме ви дали за препитание, преди да дойде Денят, в който не ще има нито откуп, нито приятелство, нито застъпничество! Неверниците са угнетителите.

32. Кажи: “Подчинете се на Аллах и на Пратеника!” А отвърнете ли се ¬ Аллах не обича неверниците.

131. И бойте се от Огъня, подготвен за неверниците!

101. А когато странствате по земята, не е прегрешение за вас да съкращавате молитвата, ако се страхувате, че ще ви навредят онези, които не са повярвали. Неверниците са ваш явен враг.

2. В Корана са предвидени много и ужасни мъчения за неверниците. Защо? Който не е като нас е против нас ли?

3. На доста места в Корана се казва, че Аллах е всемогъщ, премъдър, но и гневен и въздаващ отмъщение и най-силен по наказание:

4. за напътствие на хората, и низпосла Разграничението. За онези, които не вярват в знаменията на Аллах, наистина има сурово мъчение. Аллах е всемогъщ, въздаващ отмъщение.

47. И никога не смятай, че Аллах нарушава обещанието Си към Своите пратеници! Аллах е всемогъщ, въздаващ отмъщение

84. И сражавай се [о, Мухаммад] по пътя на Аллах! Отговорен си единствено за себе си. И подбуждай вярващите! Дано Аллах възпре мощта на неверниците! Аллах е най-силен по мощ и най-силен по наказание.

Това как се тълкува? Може ли бог да е гневен и отмъстителен и да проклина и наказва?

5. От следващите тези цитати става ясно, че един мюсулманин няма право да смени вярата си. Така ли е?

217. Питат те за Свещения месец, за битка през него. Кажи: “Тежка битка е тогава, но възпирането от пътя на Аллах, неверието в Него и в Свещената джамия, и пропъждането на обитателите є оттам е по-тежко пред Аллах, и да се заблуждава е по-тежко, отколкото да се убива.” И не ще престанат да се сражават с вас, докато не ви отвърнат от вашата религия, ако могат. А които от вас отстъпят от религията си и умрат неверници, на такива пропадат делата и в земния живот, и в отвъдния, и те са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно.

91. От онези, които се отрекат и умрат неверници, не ще бъде приета като откуп дори пълна със злато земя. За тях има болезнено мъчение и никой не ще ги избави.

6. Какво е имало преди Аллах?

7. Какво значи това?

15. А срещу онези от жените ви, които извършат прелюбодеяние, вземете четирима измежду вас за свидетели. А засвидетелстват ли, дръжте жените в домовете, докато смъртта ги прибере или Аллах им стори път.

16. И на двамата от вас, които го извършат, причинете страдания! А ако се разкаят и поправят, оставете ги! Аллах е приемащ покаянието, милосърден.

(Според повечето тълкуватели, и двете горни знамения се отнасят до прелюбодеянието като форма на разврата. Първото разкрива наказанието за прелюбодеяние при семейните, а второто ¬ наказанието за прелюбодеяние при несемейните. Те се прилагали през ранноислямския период. С по-късните знамения и хадиси тези положения са отменени и са въведени други наказания ¬ определен брой удари с тояга за прелюбодеяние на несемейни и убиване с камъни за прелюбодеяние на семейни.)

8. Какво е отношението на мюсюлманина към неверниците? Тоест Корана предвижда ли действия? Или оставя наказанието на Аллах?

9. Ако има противоречие между Корана и законите на страната в която живее един добър мюсюлманин, какво ще следва той? Корана или законите?

10. Това значи ли че мъжете са поставени по-високо от жените (и имат право да ги бият)?

34. Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после]се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик.

11. Защо са проклети юдеите?

47. О, дарени с Писанието, повярвайте в онова, което низпослахме, за да потвърдим наличното у вас, преди ликове да изтрием и образа в тил да обърнем, или да ги прокълнем, както проклехме хората на Съботата. Повелята на Аллах непременно се изпълнява.

(Хората на Съботата са юдеите.)

12.Това как се тълкува?

56. Онези, които не вярват в Нашите знамения, ще ги изгаряме в Огъня. Всякога, щом кожата им се опече, я сменяваме с друга кожа, за да вкусят мъчението. Аллах е всемогъщ, премъдър.

(Това знамение съдържа едно от научните чудеса на Корана. В него безупречно се разкрива, че сетивните центрове на човешкото тяло се намират в кожата. Съвременните медицински открития потвърждават това.)

13. Какво е отношението на мюсулманите към суфите?

14. Какви са разликите между различните групи (шиити, сунити ...)

Благодаря.

Само на 13 въпрос ще отговоря...

Музея на Мевляна и танцуващите дервиши/суфи/ са в Турция, и са на особена почит.

Благодаря.

Въпросите ги постнах в друга тема към badr.

Тук им е мястото.

Мисля, че е възможен (и необходим) диалог между всички духовни традиции.

Всички сме хора. Различни сме.

И всички искаме да сме щастливи.

Благодаря.

Въпросите ги постнах в друга тема към badr.

Тук им е мястото.

Мисля, че е възможен (и необходим) диалог между всички духовни традиции.

Всички сме хора. Различни сме.

И всички искаме да сме щастливи.

Tова го искат всички приятел,въпроса е кой започва първи враждата и кой първи вади меча. Както забелязваш и тука,това не сме ние с Бадр,това са точно тези които парадират с това че исляма бил само лоша религия. Ако си забелязал не ние нападаме с думи първи,не ние плюем и обиждаме,имаме достатъчно търпение,особено Бадр,аз по-малко,защото не търпя глупаци :)

Със здраве!

Вало преди да започна да отговорям на тези въпроси бих помолил за едно уточнение.

Ако можеш в поста си до номера на аята(знамение) да поставиш и номера на сурата от която е той с цел да не се получи разминаване.В много от сурите има сходни на посочените от теб текстове,но имащи различен повод и обхващащи и други нюанси.Трудно е за всеки от посочените от теб текстове да претърсвам целия куран,а също така ще мога да използвам и оригиналният текст.Макар и превода на проф.Теофанов да е единствено признат от главното мюфтийство,следва да се отбележи,че този превод ,както и всеки превод на литература камо ли пък религиозна такава,неминуемо се разминава с оргинала в някои нюанси.Някои думи са просто непреведими и може да се наложи справка с оргиналния текст и да бъдат посочени доуточняващи примери.Ето един такъв пример с който и мисля да започна.

1. Кои са неверниците? (Аз не вярвам в бог, неверник ли съм? А хиндуистите, които вярват в много богове?) Как се тълкуват тези цитати:

Думата "кафара" означава неверие.От тази дума произлиза думата "кафир" означаваща невярващ и множественото число кафирун невярващи.Думата "неверник" е българска дума.До колко е коректна за използването и в българският език е много спорен въпрос.Моето мнение е че употребата на тази дума не е коректно.Например изречението "Кафир биллах"(извинявам се за може би неправилната транслитерация,не съм преводач така че не се наемам да твърдя кои са точните транслитерации.Опитвам се да го напиша близо до звучението)означава "Невярващ в АЛЛАХ".Глупаво звучи "неверник в АЛЛАХ "

Да се върна на въпроса. Ти не вярваш в Бог значи си невярващ.Мисля това е етимологично най-правилния и логичен превод.Привнасянето на други нюанси в значението намирам за некоректно.

Политеистите в ислямската теология са наречени "съдружаващи"и в исляма се разглеждат като тежка форма на неверието.Ако желаеш ще разясня допълнително.

Единственото което ме притеснява е факта че за един ред се налага да пиша цял ферман,но мисля че цялостното и задълбочено изясняване на тези въпроси е необходимо за взаимното разбиране.

И така кои са невярващите.Това са всички,които не вярват в Бога или имат друго божество освен него.

Една особена категория има сред невярващите.Това са мунафикун(лицемерите).Това наистина е измета на света.В курана е казано "На дъното на ада ще бъдат лицемерите и там ще останат вечно"

Редактирано от badr (преглед на промените)

11. Защо са проклети юдеите?

те са проклети защото също са получили писанието ,но не са повярвали,повярвали са но лицемерно.Освен това не са повярвали,а хулили и пророка ,обиждали са го,затова и той отвратен ,по волята на Аллах сменя посоката за молитва.Били са политеисти,лихвари,изопачили са посланото на тях,самопровъзгласили са се за божии народ,ползващ се с привилегии каквито другите според тях не заслужават. Изобщо много са провиненията на евреите спрямо Аллах,затова той отвратен от тях им обръща гръб и праща пророка Мохаммед ,мир на праха му,за да донесе отново законите сред хората,за да живеят в по-справедливо и добро общество.

Това е моята гледна точка,не залагам че го казвам вярно,за което надявам се ще ми бъде простено ако съм преиначил нещо !!

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Вало преди да започна да отговорям на тези въпроси бих помолил за едно уточнение.

Ако можеш в поста си до номера на аята(знамение) да поставиш и номера на сурата от която е той с цел да не се получи разминаване.

Корана го четох от тук

Дай накратко и по същество. Аз невярващ ли съм. Не вярвам в Бог. Уважавам Го. И хората които вярват също. Всеки има право на гледна точка. Мисля, че Бог преди всичко трябва да е любов. И да прави хората толерантни и разбиращи.

Освен горните въпроси имам още един :

Как се оправдава разрушаването на будистки статуи в Афганистан от талибаните?

Това какво общо има с исляма?Или с Аллах?

Не знам. Талибаните не са ли мюсулмани?

пп

Разрушаването на статуи не е кой знае какъв проблем. Купчина камъни.

Но така или иначе са културно наследство.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Корана го четох от тук

Дай накратко и по същество. Аз невярващ ли съм. Не вярвам в Бог. Уважавам Го.

Мисля че сам си отговорил.След като не вярваш в Бога,значи си невярващ.Какво по ясно от това.

Уважаваш го,а не вярваш че съществува.Тук не схващам смисъла.

Всеки има право на гледна точка. Мисля, че Бог преди всичко трябва да е любов. И да прави хората толерантни и разбиращи.

Разбира се всеки има право на гледна точка.Ето я моята:

За мен нямат никаква стойност твърдения от рода: "Бог е (съществително)","Бог трябва да е (съществително)".Повече от ясно е че човек не може да формулира божествената природа.

И не Бог трябва да прави хората толерантни и разбиращи.Самите ние трябва да изберем да бъдем толеранти и разбиращи.Именно това иска Бог от нас,избор а не принуда.

Никак

Мисля че сам си отговорил.След като не вярваш в Бога,значи си невярващ.Какво по ясно от това.

Уважаваш го,а не вярваш че съществува.Тук не схващам смисъла.

Уважавам всичко, което прави хората добри. Не съм казал, че не вярвам че съществува. Богове много.

Но това си е моя гледна точка. Не ангажирам никого с нея и не искам да направя другите като мен.

Това че съм невярващ не ме притеснява. Въпроса ми е : какво е отношението на един добър мюсулманин към мен и останалите невярващи? Ще иска ли да ми направи това, което е описано в Корана?

3. На доста места в Корана се казва, че Аллах е всемогъщ, премъдър, но и гневен и въздаващ отмъщение и най-силен по наказание.

Това как се тълкува? Може ли бог да е гневен и отмъстителен и да проклина и наказва? Това според мен е лош стил. Лошия стил на един Бог се предава и на вярващите.

5. Може ли мюсулманин да смени вярата си? Ако не защо? Ако го направи - какво следва?

7. Какво значи това?

15. А срещу онези от жените ви, които извършат прелюбодеяние, вземете четирима измежду вас за свидетели. А засвидетелстват ли, дръжте жените в домовете, докато смъртта ги прибере или Аллах им стори път.

16. И на двамата от вас, които го извършат, причинете страдания! А ако се разкаят и поправят, оставете ги! Аллах е приемащ покаянието, милосърден.

(Според повечето тълкуватели, и двете горни знамения се отнасят до прелюбодеянието като форма на разврата. Първото разкрива наказанието за прелюбодеяние при семейните, а второто ¬ наказанието за прелюбодеяние при несемейните. Те се прилагали през ранноислямския период. С по-късните знамения и хадиси тези положения са отменени и са въведени други наказания ¬ определен брой удари с тояга за прелюбодеяние на несемейни и убиване с камъни за прелюбодеяние на семейни.)

9. Ако има противоречие между Корана и законите на страната в която живее един добър мюсюлманин, какво ще следва той? Корана или законите?

10. Това значи ли че мъжете са поставени по-високо от жените (и имат право да ги бият)?

34. Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик.

12.Това как се тълкува?

56. Онези, които не вярват в Нашите знамения, ще ги изгаряме в Огъня. Всякога, щом кожата им се опече, я сменяваме с друга кожа, за да вкусят мъчението. Аллах е всемогъщ, премъдър.

(Това знамение съдържа едно от научните чудеса на Корана. В него безупречно се разкрива, че сетивните центрове на човешкото тяло се намират в кожата. Съвременните медицински открития потвърждават това.)

Благодаря.

(питам защото не разбирам)

11. Повелява ви Аллах за вашите деца: за мъжкото е дял, колкото за две женски.

В Саудитска Арабия ги зазидват в една стая от къщата докато умрат.

Ето какво пише и за хомосексуалистите :

80. И пратихме Лут, който каза на своя народ: ”Нима вършите скверността, с която не ви е предшествал нито един от народите?

81. При мъжете ходите със страст наместо при жените. Вие сте хора престъпващи.” (Лут бил изпратен като пророк при жителите на град Содом, които вършели нечувани хомосексуални деяния. Те не се вслушали в наставленията му и продължили своите безчестия. Накрая този пророк напуснал града през нощта заедно с повярвалите. А народът му бил погубен от пороен дъжд и земетресение.)

82. А отговорът на народа му бе само да кажат: ”Прогонете ги от вашето селище! Те били хора, които се пазят чисти.”

83. И спасихме него и семейството му, освен неговата жена. Тя бе от оставащите.

84. И изсипахме отгоре им дъжд [от нажежени камъни]. Виж какъв е краят на престъпниците!

Защо ли на мен ми се струва че доста неща в Корана са малко попреписани от Библията и стария завет.

Редактирано от VEELVET (преглед на промените)

VEELVET, благодаря.Втория цитат, който показваш доказва за пореден път моята теория.

Не са преписани...само става въпрос за един и същи Бог :P

Пропуснала си да споменеш този цитат в частта на статията ти озаглавена "Жената в исляма".Сега си представи как живеят представителките на твоя пол в страните където е в сила шериата.Помисли си също ти как би се чувствала ако твоята половинка живее по корана и следва напътсвията на Мохамед.Когато е било писано може би е имало някакъв смисъл но да се спазва това сега е идиотско и варварско.И не искам да слушам колко бил справедлив корана към жените и какви права им давал.Бъди сигурна че протестират срещу забраната да се носят фереджета вдъхновени от техните съпрузи,братя и бащи.От малки са зомбирани че така трябва,Аллах така е казал и други подобни дивотии.

"В Саудитска Арабия ги зазидват в една стая от къщата докато умрат."

А това е по-скоро от областа на митовете и легендите за исляма разпространявани от някои среди.Имаш ли нещо като факт или трябва да се приемем просто на юнашко доверие :P Ако е така,аз казвам че е чиста лъжа !!!

Инфи Шериата си е шериат,но там наказанията са други,какви са тези заключвания,това е нещо друго,не е от исляма точно. Ако жената е съгрешила не е това начина предвиден в Корана. Ако имаш предвид че е нещо като временен изолатор докато се реши какво да е наказанието-тогава съм по съгласен.Но да я оставиш да умре там ,това не е ислямско! Според Велвет излиза че това е смъртно наказание за жени,да се затворят в стая ,с това не съм съгласен.

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

"В Саудитска Арабия ги зазидват в една стая от къщата докато умрат."

А това е по-скоро от областа на митовете и легендите за исляма разпространявани от някои среди.Имаш ли нещо като факт или трябва да се приемем просто на юнашко доверие :P Ако е така,аз казвам че е чиста лъжа !!!

lavalbj9.th.jpg

Една нигерийка бе осъдена на смърт през март, защото родила детето си без да е омъжена.Според религиозния мюсюлмански закон Шериат извънбрачната връзка се наказва с убийство с камъни. Прелюбодеянието се доказва, ако за него свидетелстват (забележете!) четирима мъже. Присъдата се изпълнява по следния начин: жената бива заровена в земята до шията и замеряна с камъни, докато главата й стане на пихтия. При това местни ходжи следят дали хората хвърлят само малки камъни, за да може да се удължи агонията на жертвата. Така ще бъде изпълнена и присъдата на Амина, след като спре да кърми детето си.

ЖЕНА, УБИТА С КАМЪНИ

Жена е осъдена на смърт чрез пребиване с камъни заради прелюбодеяние, информира Би Би Си. Присъдата е изпълнена в областта Ургу в североизточната провинция Бадакшан. Местните официални власти потвърждават информацията за присъдата и твърдят, че ще разследват случая. Според Афганистанската независима комисия по човешките права присъдата е издадена от местния религиозен съд. В съответствие със законите на страната такива случаи се разглеждат от местните съдилища.

Двадесет и деветгодишната Амина е била изведена от бащиния си дом от местни служители и от мъжа си, завърнал се след петгодишно пребиваване в Иран. След това е била заровена до кръста и замеряна с камъни до смърт, която е настъпила след удари в продължение на два часа. Мъжът, с когото е живяла, е получил 40 удара с камшик, след което е бил освободен. Амина е убита, въпреки че преди е искала развод, тъй като съпругът й поради отсъствието си не можел да се грижи за нея.

Според наблюдателите това е втори случай на пребиване с камъни от падането на режима на талибаните. До тогава тези присъди са често явление. И двата сегашни случая са в един и същи район.

Повече от една трета от жителите на турския град Диябекир поддържа идеята за така нареченото "убийство на честта" или убийства, извършвани заради отстояване на мюсюлманските традиции.

Това сочат резултатите на проучване, проведено сред 430 души, предимно мъже... Повече от една трета от жителите на турския град Диябекир поддържа идеята за така нареченото "убийство на честта" или убийства, извършвани заради отстояване на мюсюлманските традиции.

Това сочат резултатите на проучване, проведено сред 430 души, предимно мъже.

На въпроса как трябва да бъде наказана жена, нарушила съпружеската вярност, 37% са отговорили, че жената трябва да бъде убита.

25% от запитаните са изразили мнение, че мъжът трябва да се разведе с такава жена, а 21% са заявили, че заради постъпката жената трябва да бъде обезобразена – да й се отрежат носът и ушите.

А за стаята в Саудитска Арабия Велвет??

За убийство на честа сега няма да спорим,има го навсякаде,при сицилианците се нарича вендета,отмъщение за оскръбление ,независимо какво ще е оскръблението,може и зради жена да стане.

За заравянията сме говорили вече мисля.Жестоко наказание за да няма пороци в обществото,по точно прелюбодеяния. И там наистина почти ги няма.

Бил ли си в Диарбакър?

Модерен и красив град.Има няколко университета.Студентките се обличат като тези в България...

Населението на Диарбакър се състои предимно от кюрди/местното население/.Те си живеят според техните закони, не пречат никому, и не наказват никого.

За развод при кюрдите и дума не може да става...но не убиват жените и дъщерите си.Така е било преди години, вече не.Не биха простили прелюбодеяние, както не би простил и един българин такова...и само до там.

Но кюрдите в модерния Диарбакър все още прилагат "Бешик кертмеси"-годеж на две бебета в люлката им още.И когато тези бебета порастнат, нямат право да се женят за други.Цялата рода внимава това да се спазва.Ако залюбят друг/а, биват наказвани.Което пък няма нищо общо с исляма. biggrin.gif

Кървав атентат в Диарбекир

Десет души, сред които седем деца, загинаха, а 15 бяха ранени при бомбения атентат снощи в град Диарбекир

Работил съм с кюрди в Холандия,нема такива цигани.Добре че турската армия ги държи изкъсо иначе са диваци от класа.

А за стаята в Саудитска Арабия Велвет??

За убийство на честа сега няма да спорим,има го навсякаде,при сицилианците се нарича вендета,отмъщение за оскръбление ,независимо какво ще е оскръблението,може и зради жена да стане.

За заравянията сме говорили вече мисля.Жестоко наказание за да няма пороци в обществото,по точно прелюбодеяния. И там наистина почти ги няма.

Ти правиш ли разлика между вендета и наказание наложено от измисления им религиозен съд (официално призната институция в доста страни ) ?

Явно според теб тва е начина да няма пороци в обществото.Промени си ника на Humanist_A.

.

Ти правиш ли разлика между вендета и наказание наложено от измисления им религиозен съд (официално призната институция в доста страни ) ?

Явно според теб тва е начина да няма пороци в обществото.Промени си ника на Humanist_A.

Правя,но за това което ти спомена е едно и също.А за хуманизма,аз Съм хуманист! :tease: За разлика от измислените такива и лицемерничещи по-света.

"Повече от една трета от жителите на турския град Диябекир поддържа идеята за така нареченото "убийство на честта" или убийства, извършвани заради отстояване на мюсюлманските традиции." -Това е твоето изречение нали :jeer:

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

Правя,но за това което ти спомена е едно и също.А за хуманизма,аз Съм хуманист! :tease: За разлика от измислените такива и лицемерничещи в тоя форум и по-света.

"Повече от една трета от жителите на турския град Диябекир поддържа идеята за така нареченото "убийство на честта" или убийства, извършвани заради отстояване на мюсюлманските традиции." -Това е твоето изречение нали :jeer:

Мисля че има малка разлика,не съм чувал в Италия има традиция да убиват заради изневяра.

Това е разликата в ценностите.В единия случай отмъщаваш като се изправяш като мъж срещу този които те е оскърбил а в другия хвърляш камъни по заровена жена.Усещаш ли тънката разлика в чувството за чест ?

Мисля че има малка разлика,не съм чувал в Италия има традиция да убиват заради изневяра.

Това е разликата в ценностите.В единия случай отмъщаваш като се изправяш като мъж срещу този които те е оскърбил а в другия хвърляш камъни по заровена жена.Усещаш ли тънката разлика в чувството за чест ?

В единия случай заставаш зад гърба на някого обикновенно,или му излизаш с няколко души,това съм го виждал и все още го виждам,хаха,това ли е чест драги :tease: А в другия се използва подобно наказание за назидание,за да видят всички че не е правилно да се изневерява. В единия случай отмъщаваш само за собствено морално удовлетворение,без никаква полза за обществото,в другия,всички виждат и разбират че има закон който отхвърля това явление прелюбодеянието. Кое е по-полезно според теб?

Виждам че ти имаш едни ценности,аз други,аз твоите ги разбирам,не ми харесват много,надявам се ти също да си разбрал моите ,а дали ще ти харесват това е твое право да решиш на база твоя опит и морал :jeer:

В единия случай заставаш зад гърба на някого обикновенно,или му излизаш с няколко души,това съм го виждал и все още го виждам,хаха,това ли е чест драги :tease: А в другия се използва подобно наказание за назидание,за да видят всички че не е правилно да се изневерява. В единия случай отмъщаваш само за собствено морално удовлетворение,без никаква полза за обществото,в другия,всички виждат и разбират че има закон който отхвърля това явление прелюбодеянието. Кое е по-полезно според теб?

Виждам че ти имаш едни ценности,аз други,аз твоите ги разбирам,не ми харесват много,надявам се ти също да си разбрал моите ,а дали ще ти харесват това е твое право да решиш на база твоя опит и морал :jeer:

Според теб има нещо полезно в това да убиваш заради изневяра за назидание ?

И ти се наричаш хуманист ?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.