Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Това че не те интересуват подобни неща си е твой личен избор макар че това е твоята история , както и мойта! Не говоря извън темата, а говоря за същността на ислямът - а именно насилието! То е впито в него! Какво според теб са мъченията? Аз примерът го казвам не защото мразя някой етнос или религията ислям , а защото този пример е достатъчно красноречив и ясен за повечето хора които четат темата. Ти какво искаш, темата да е еднозначна и да се изтъкват само добрите черти на ислямът? Не е ли целта да бъдем обективни и безпристрастни? Пак казвам примерът го давам защото е достатъчно ясен за да бъде разбран от всички! Аз лично бях останал с впечатление че търсиш истината?

"Veritas vincit Omnia"

Хубаво говориш за исляма някакви си твои общи приказки,но на какво се основават те?Нищо!Един разумен и интелигентен човек,когато анализира в случая дадена религия първо я опознава.В случая се вижда,че ти нямаш никакви познания относно Корана и Сунната.Това е все едно да се опитваш да смяташ,като без да знаеш числата.Тук не става въпрос за обективност,а за невежество.Първо това,че един човек се обявава за мюсюлманин,християнин и т.н. не е гаранция,че ще следва напълно вярата си.Второ в големите религиозни общества има и хора които се отъждествяват с дадена религия,за да не се цепят от колектива.Сигурен съм,че ако изляза на пътя и проведа една анкета почти всички ще заяват,че са християни,но ако ги попитам за елементарни неща свързани с християнството,малцина ще ги знаят.Тоест ако един човек не познава вярата си няма как да знае дали неговото поведение е свързано с нея.Конкретно за Турското нашествие и несправедливостите,които са извършвали е известно.Споменаваш изнасилването на жени и го свързваш с исляма?Добре,но ако беше чел щеше да знаеш че в исляма изнасилването се наказва строго и може да доведе смъртна присъда за извършителя.Самата Турска империя не се ограничавала само с нападането на християнски,но и мюсюлмански страни и т.н.Следвайки логиката ти излиза,че за войните между християнските държави Византия и България е виновно християнството?След 864г България е християнска държава,няма да се спирам върху насилственото християнизиране на населението,а на по-късните войни между тези две християнски държави.Избивали са се взаимно,изнасилвания на жени и убиването на деца и т.н.Ако отново прилагам логиката ти,следва,че християнството е източник на насилие дори помежду си.Както знаем от европейската история християнските държави са водели чести войни помежди си избивайки се и ограбвайки се взаимно.Държави като Англия,Холандия,Испания,Италия,Франция завладяваха цели държави в Африка,Азия и Америка избивайки и грабейки населението.Не бяха ли тези държави християнски?Завладяването на Америка свързано с геноцид върху човечеството завършил със смъртта на МИЛИОНИ мъже,жени и деца.Изнасилването на жените индиянки се е извършвало и пред самите им мъже.Това са само част от примерите,само Българската история е достатъчна да ти дам примери и ако не ти е достатъчно да разгледаме ли братска Русия?Ако ще си говорим за история имам стотици примери за теб,но нека да е в подходящата тема.Вероятно без да осъзнаваш,с начина си на мислене очерняш не само исляма,но и християнството.

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 264,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

:rolleyes: Първо искам да благодаря за ценният урок по история който ми предаде.

Пак го казвам и надявам се този път да ме разберете - не мразя ислямът , нито турците като нация ( макар че са си го заслужили ) , нито някой от вас по отделно. Просто видях тема "Ислям - за любопитни" и си исказах мнението , а че то разваля вашата хубава представа за тази религия - е съжалявам , ваш проблем. Аз проблем нямам - вие имате. Твърденията ми относно ислямът и някои исторически факти с които се опитах да ви покажа че правилата му не се спазват стриктно ( ти арсене ми даде същият пример с християните :sobbing: ). Главната ми теза или твърдение или както искате го приемайте , бе че в ислямът СПОРЕД МЕН има ненужна доза насилие , която съществува и днес и то в по-опасни пропорции ( ето това е главната разлика с християнството :sobbing: ) които застрашават безопасността на всички хора - и християни и будисти и мюсулмани! Защо има специални звена във всеки силов орган, на всяка по развита държава , наречени звена за борба с тероризма ( не само мюсулманите са терористи но те са мнозинство) и моля ви се не се опитвайте да си кривите душата и да ми казвате че това не е вярно , защото това се случва СЕГА , и утре недай си боже като се взриви някой "борец на алах" в твоя блок или в твойта къща или в твойта кола - ще те попита ли дали си мюсулманин или христианин? Отговорът го знаем всички .... И ако обичате спрете с детинското изопачаване на думите ми като прилагате тонове историческа информация за щяло и за нещяло - на всички им е ясно как бягате от темата :speak:

infinity1305: Мен върви другаде да ме обсъждаш.Не ти изопачавам думите а ги трия.Темата определено не е за мен а за исляма.

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

:hush: Първо искам да благодаря за ценният урок по история който ми предаде.

Пак го казвам и надявам се този път да ме разберете - не мразя ислямът , нито турците като нация ( макар че са си го заслужили ) , нито някой от вас по отделно. Просто видях тема "Ислям - за любопитни" и си исказах мнението , а че то разваля вашата хубава представа за тази религия - е съжалявам , ваш проблем. Аз проблем нямам - вие имате. Твърденията ми относно ислямът и някои исторически факти с които се опитах да ви покажа че правилата му не се спазват стриктно ( ти арсене ми даде същият пример с християните ;) ). Главната ми теза или твърдение или както искате го приемайте , бе че в ислямът СПОРЕД МЕН има ненужна доза насилие , която съществува и днес и то в по-опасни пропорции ( ето това е главната разлика с християнството ;) ) които застрашават безопасността на всички хора - и християни и будисти и мюсулмани! Защо има специални звена във всеки силов орган, на всяка по развита държава , наречени звена за борба с тероризма ( не само мюсулманите са терористи но те са мнозинство) и моля ви се не се опитвайте да си кривите душата и да ми казвате че това не е вярно , защото това се случва СЕГА , и утре недай си боже като се взриви някой "борец на алах" в твоя блок или в твойта къща или в твойта кола - ще те попита ли дали си мюсулманин или христианин? Отговорът го знаем всички .... И ако обичате спрете с детинското изопачаване на думите ми като прилагате тонове историческа информация за щяло и за нещяло - на всички им е ясно как бягате от темата :rolleyes:

infinity1305: Мен върви другаде да ме обсъждаш.Не ти изопачавам думите а ги трия.Темата определено не е за мен а за исляма.

За омразата ти няма да говорим спокойно,това е нещо което си показал достатъчно добре,не с думи,а с делата си ,както пише и в Библията доколкото си спомням" По делата им ще ги познаете "

Арсен успешно ти посочи примери показващи жестокоста на християните ,ти се опитваш да посочиш жестокоста на мюсюлманите (турците в случая) и според теб тя е причинена от религията .Твърдиш че исляма е по-жесток сравнявайки го с християнството в днешно време,е не си прав откъдето и да се погледне. какво значи жестокост според теб,я се запитай .Кои са по жестоките,тези избиващи с бомби и други средства милиони ( главно мюсюлмани) или тези взривяващи се с бомби,отсичащи глави ,атакуващи от засада и то с цел да ги оставят намира първите,да се освободят от тях ? Май имаш грешна представа за някои неща момко,и както виждам едва ли скоро ще проумееш някои неща. Бъркаш реакция на действие със причината за това действие. Исляма винаги е бил по-толерантната от двете (в сравнение с християнството)

Сравняваш исторически факти и събития,но пак гледаш едностранчиво,изгодното само на тебе виждане показваш и проявяваш,кога ще кажеш и ти,да и ние сме виновни,и ние сме жестоки,ние християните,и че сте главните виновници за по-голямата част от злините по света. Дори локално погледнато,както Арсен ти каза,в българската история има достатъчно зверства от иначе толкова добри деца като теб :) Примерно деянията спрямо сърби,гърци по време на войни . Исляма по време на война отговаря с каквото го нападнат,ни повече ни по-малко,жестокоста не и е присъща,но разплатата и отмъщението за неправда е присъща ,задължени дори бих казал на всеки мюсюлманин. Докато при християнството,жестокоста извира от самия им корен и манталитет за превъзходство някакво каквото изпитват,а после като видят че не са толкова велики и са унижени от другите започват зверствата им. Дори бих казал че християните някак си са привнесли оная надменност и самочуствие за величие от еврейската религия за богоизбрания народ,на някакво битово ниво,неофициално. Това естествено не важи за всички християни,но за тебе важи както гледам,от патоса на писане,и самочуствието което показваш в постовете си.

Редактирано от tigertron (преглед на промените)

Спрете с офтопика! Момчета сдържайте се и не правете лични нападки един към друг! Особено Morfey_A и AXL, който дори си позволява нападки с МОДЕРАТОР! AXL - бъди по-внимателен.

Спрете с офтопика! Момчета сдържайте се и не правете лични нападки един към друг! Особено Morfey_A и AXL, който дори си позволява нападки с МОДЕРАТОР! AXL - бъди по-внимателен.

Съгласен !!

Идеите на исляма ... що за идеи може да насажда религия , чиито последователи дори не разбират това , което пише в Корана - те просто го наизустяват и знаят само това , което имамите и ходжите им кажат ,че е правилно . Начина на приемането на исляма не може да произведе друго освен фанатици . Наизустяването на стихове от корана е способа да се издигаш в ранг , колкото повече си я наизустил - толкова по-добър мюсолманин си ...така наречените "хафъз". Що за принцип е този , който насърчава папагалството и за какви идеи можем да говорим при папагали . И не говоря наизуст ;) може да прочетете книгата "Синекли бакал" от турски автор е , много хубава книга . Или книгата "От корана до библията" - писана от съпругата на известен турски дипломат .

Редактирано от Alesia (преглед на промените)

Идеите на исляма ... що за идеи може да насажда религия , чиито последователи дори не разбират това , което пише в Корана - те просто го наизустяват и знаят само това , което имамите и ходжите им кажат ,че е правилно . Начина на приемането на исляма не може да произведе друго освен фанатици . Наизустяването на стихове от корана е способа да се издигаш в ранг , колкото повече си я наизустил - толкова по-добър мюсолманин си ...така наречените "хафъз". Що за принцип е този , който насърчава папагалството и за какви идеи можем да говорим при папагали . И не говоря наизуст ;) може да прочетете книгата "Синекли бакал" от турски автор е , много хубава книга . Или книгата "От корана до библията" - писана от съпругата на известен турски дипломат .

Алезия ,това е просто традиция наизустяването,и то си има смисъл. Нима будистите не тачат тези които са наизустили повече стихове от Ведите ? Значи ли това че и те са фанатици,ами тези които наизустяват Библията,нима и те са фанатици. Не трябва да бъркаме една традиция със същността на религията. И никъде не пише че повече наизустил означава по-добър мюсюлманин,това го няма никъде. Папагалстване казваш,предполагам това че се следват от християните повелите на Христос ,или нещо което са казали папите не е папагалстване за теб? Защо тогава използваш израза за исляма.Всяка религия си има догми и доктрини,които трябва да се спазват от вярващите. Те имат някакъв смисъл,за тези които ги разбират.

А турските автори които цитираш,няма лошо,те си имат своя гледна точка,и имат нещо предвид което са казали. Вярно е че само наизустяване без разбиране не е хубаво,но не е и вредно,и не прави задължително фанатици,мога д ате уверя,бъди спокойна.

Със здраве ;)

Морфей

Май не си запознат много с религията си /ако си мюсолманин де/ . Аз дори посочих каква титла получават за наизустяване - "хафъз" , а ти ми казваш ,че нямало такова нещо . Незнанието ти не доказва ли казаното от мен ;)

Как се нарича когато човек приема нещо без да проумява съдържанието му ? - папагалщината е именно това и подобни хора извършващи безсмислени действия лесно се превръщат във фанатици , защото няма в какво друго да се превърнат . Не самото наизустяване , а наизустяването на неразбираеми неща . Ще отречеш ли ,че 80% от мюсолманите са хора , които не разбират и бъкел от корана ?

;)

........Нима будистите не тачат тези които са наизустили повече стихове от Ведите ? .....

Не не ги тачат.

А и Ведите не са част от Будизма.

Лично аз нямам нищо против наизустяването. Личен избор. Хората не стават фанатици от това, че учат нещо наизуст. Фанатици стават когато смятат, че единствено те са носители на истината, когато смятат, че разбиранията и вярата на другите са погрешни и когато се опитват да наложат собствените си разбирания и вяра на всяка цена. Но това също е личен избор.

Какви сме зависи от нас. Каквито сме ние - такъв е и света.

Морфей

Май не си запознат много със религията си /ако си мюсолманин де/ . Аз дори посочих каква титла получават за наизустяване - "хафъз" , а ти ми казваш ,че нямало такова нещо . Незнанието ти не доказва ли казаното от мен ;)

Как се нарича когато човек приема нещо без да проумява съдържанието му ? - папагалщината е именно това и подобни хора извършващи безсмислени действия лесно се превръщат във фанатици , защото няма в какво друго да се превърнат . Не самото наизустяване , а наизустяването на неразбираеми неща . Ще отречеш ли ,че 80% от мюсолманите са хора , които не разбират и бъкел от корана ?

Алезия,титлата "хафъз" си е просто титла. Това означава че човека е наизустил Корана и хадисите . Тоест,той може да даде цитата какво е казал бог,или какво е направил Мухаммад ,Аллах с мир да го дари. Знам какво е хафъз,но пак повтарям,че това че човека е хафъз ,не го прави фанатик както ти твърдиш. Дори бих казал че хафъзите са много по мирни и толерантни от мен . А фанатизма е съвсем друго,и няма логическа връзка м/у наизустяването и фанатизма. хафъзите са по ,как да го кажа ,праведни от мене,те следват Корана по стриктно от мене. И те не извършват задължително безсмислени действия. И повечето разбират какво наизустяват,защото те задължително знаят и арабски(поне е задължително да се знае)

За 80%-та не съм съгласен.Какво значи незнаеш бъкел от Корана? Значи незнаеш нищо нали.Е как тогава следват етичните норми,как празнуват свещенните празници? Това незнаене ли е?

Мисля че знам религията си повече отколкото ти твоята Алезия,незнам наизуст сури и аяти,но съм запознат с религията си добре,доколкото намирам духовния мир и същност в нея.

П.С Вало ,извинявай,така е,грешката е моя,Ведите не са от будизма,по скоро от индуизма .Извини ме,усетих се но късно .

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Не съм казала "не знаят " , а "не разбират" :) моля да не преиначаваш думите ми , защото се променя значението им ... това не е коректен начин за даване на отговор

Относно това за хафъзите , точно в книгата , която съм посочила става дума за момиче на около 5-6 години станало хафъз :) Няма начин да не е знаело и арабски и със сигурност е разбирало всичко ;)

И още нещо , никът ми се чете - Алесиа

Не съм казала "не знаят " , а "не разбират" ;) моля да не преиначаваш думите ми , защото се променя значението им ... това не е коректен начин за даване на отговор

не коментирам :)

ал-джихад ал-асгар - битка с враговете и евентуалното им насилствено обръщане във вярата. В сурата „Покаяние”, думата джихад се появява 9 пъти, най-честото й споменаване, сравнено с която и да било друга глава от Корана. Тук джихад се идентифицира със свещена война (харб; фитна, китал): „Това е правата религия... бори се с неверниците до последно... и знай, че Бог е с боящия се от Бога” (9:36).
ФАКТИ :)

В територията на исляма (дар-ал-ислам) можем да търсим територията на мира, където не се толерира насилието против мюсюлманин, и там атеистът, многобожникът или „нечестивият” трябва да бъдат отстранени.

Източник : Навигатор

Редактирано от AXL (преглед на промените)

В отговор на горното,за войната и джихад ,за разбирането му и правилното тълкование.

" 190. И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите.

191. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.

192. А престанат ли ¬ Аллах е опрощаващ, милосърден.

193. И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угнетителите! (Koran 2: 190-193)

От всички постулати на исляма джихадът е може би най-често погрешно цитиран, използван и разбиран. Самото понятие има значение на ”стремление, усилие или борба по пътя на Аллах”, а по-популярната употреба ”свещена война” е погрешна. Лице, което се стреми да живее по пътя на Аллах, т.е. лице изпълняващо джихад се нарича муджахид (муджахидин мн.ч.).

Разбира се, борба по пътя на Аллах в някои случаи може да означава и война, но всяка обществена или индивидуална борба за налагане на ислямски начин на живот се нарича джихад. В случай на война джихада е разрешен като самозащита и като борба срещу агресора. Свещеният Коран и сунната на пророка Мухаммед (сас) са категорични не само по въпроса кога е позволена война, но и как да се води, като изпреварват Женевската конвенция за войната, военнопленниците и човешките права с близо 1300 години.

Ядрени бомби и други оръжия, които убиват и осакатяват поголовно са чужди на ислямската концепция, защото е очевидно, че при употребата им ще пострадат много невинни.

Цивилното население трябва да се щади, така както и околната среда. Дори дърво не бива да бъде посечено, ако това може да се избегне.

Така че в исляма няма такова нещо като ”свещена война”, по-скоро има ”справедлива борба” за налагане на справедливост, и при самозащита и опазване на семейството, дома и т.н. Ислямът проповядва премахване на подтисничеството и ако това изисква борба-джихад на каквото и да е ниво (например борба за граждански права), тогава тя е оправдана.

В началото на третото хилядолетие си струва да се разгледа и културния джихад воден от мюсюлманите по света. Глобалните средства за комуникация бълват антиислямски образи и послания в домовете на мюсюлманите, и произлизащия от това упадък на ислямските ценности е болезнено очевиден.

Но в същото време нараства осъзнаването за културното наследство на исляма и неговото превъзходство над това, което днес минава за култура в немюсюлманското общество.Сериозни усилия се полагат за изграждането на една жизнена алтернативна култура, противопоставяща се на нормите наложени от западната медия (не рядко подражавани от мюсюлманските медии). Този вид борба също е една друга проява на истинското значение на джихад. "

И Алесия ( щом така желаеш) мисля че не те тълкувам неправилно,ти сама каза че наизустяването прави фанатици.И в тоя смисъл не уточни нито дали от незнание стават такива или от неразбиране,което няма голямо значение предвид тезата ти която е напълно погрешна и невярна най важното.Правиш обобщение на база неправилно логично разсъждение . Фанатизма е комплексно явление,неможеш да даваш оценка че всеки "хафъз" е фанатик :)

Ех , добре :) мисля ,че ясно съм се изразила какво наизустяване имам предвид , но щом казваш ,че не съм - така да бъде ...мога да се съглася с теб , тъй като съм наясно ,че това няма да промени очевидното :)

Идеите на исляма ... що за идеи може да насажда религия , чиито последователи дори не разбират това , което пише в Корана - те просто го наизустяват и знаят само това , което имамите и ходжите им кажат ,че е правилно . Начина на приемането на исляма не може да произведе друго освен фанатици . Наизустяването на стихове от корана е способа да се издигаш в ранг , колкото повече си я наизустил - толкова по-добър мюсолманин си ...така наречените "хафъз". Що за принцип е този , който насърчава папагалството и за какви идеи можем да говорим при папагали . И не говоря наизуст :) може да прочетете книгата "Синекли бакал" от турски автор е , много хубава книга . Или книгата "От корана до библията" - писана от съпругата на известен турски дипломат .

Та това е очевидно,мисля че не тълкувам изкривено написаното от теб. Тези които наизустяват Корана казваш ти самата. За какво беше тогава последния ти пост :)

А за ходжите какво казвали ,знаеш ли,явно не си запозната много добре с привичките на едно ислямско общество,ти смяташ че ходжата играе роля на единствение който взема решения и дава съвети ли ;) Това вече ми е смешно Алесия. Само за пример,в моя роден град,освен ходжата за спорове,проблеми и решаването им се събира така наречения съвет ,нещо като най-старите и уважавани от местното население хора( това когато не искат да се стига до граждански съд,а проблема да се реши помежду ни) . Та тяхното решение обикновенно се спазва,и тяхната последна дума е обикновенно валидна :help: та ходжата е единия от тях по разбираеми причини,той дава законност и официалност и гледа да се спазят ислямските норми и традиции,за да бъде решението справедливо и прието .И обикновенно с това се решава какъвто и конфликт битов да е възникнал.

Морфей

Това пак го прескочи :rolleyes: или ти си на принципа - "щом не искам да го видя , то не съществува "

Alesia, съгласна съм с теб...

Как се нарича когато човек приема нещо без да проумява съдържанието му ? - папагалщината е именно това и подобни хора извършващи безсмислени действия лесно се превръщат във фанатици, защото няма в какво друго да се превърнат. Не самото наизустяване, а наизустяването на неразбираеми неща.
... но това не се отнася само за мюсулманите. Това е валидно за всички хора независимо от вероизповеданието им. Всъщност дори да не изповядваш религия, пак може да се превърнеш във фанатик. Колко предразсъдъци има в нашето общество (освен на верски признак) ? Те са насадени от неразбиране и непознаване. При добро желание ще видите, че имате допирни точки във възгледите си. Нека не обвиняваме исляма за световните проблеми. Ако ще си говорим за сляпо следване на идеи, то по-добре да си говорим за марксизъм, ленинизъм, сталинизъм, капитализъм, нацизъм, социализъм, демокрация...

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Как се нарича когато човек приема нещо без да проумява съдържанието му ? - папагалщината е именно това и подобни хора извършващи безсмислени действия лесно се превръщат във фанатици, защото няма в какво друго да се превърнат. Не самото наизустяване, а наизустяването на неразбираеми неща.
Напълно съм съгласен с теб Алесиа! Същото нещо се опитах да му го кажа и аз но ... :)

... но това не се отнася само за мюсолманите. Това е валидно за всички хора независимо от вероизповеданието им. Всъщност дори да не изповядваш религия, пак може да се превърнеш във фанатик. Колко предразсъдъци има в нашето общество (освен на верски признак) ? Те са насадени от неразбиране и непознаване. При добро желание ще видите, че имате допирни точки във възгледите си. Нека не обвиняваме исляма за световните проблеми. Ако ще си говорим за сляпо следване на идеи, то по-добре да си говорим за марксизъм, ленинизъм, сталинизъм, капитализъм, нацизъм, социализъм, демокрация...

И ти си много права и държа да кажа , ако някой го интересува, че имам приятели мюсулмани и те са страхотни хора! Аз не съдя за човек по религията му а по делата му!

Идеите на исляма ... що за идеи може да насажда религия , чиито последователи дори не разбират това , което пише в Корана - те просто го наизустяват и знаят само това , което имамите и ходжите им кажат ,че е правилно . Начина на приемането на исляма не може да произведе друго освен фанатици . Наизустяването на стихове от корана е способа да се издигаш в ранг , колкото повече си я наизустил - толкова по-добър мюсолманин си ...така наречените "хафъз". Що за принцип е този , който насърчава папагалството и за какви идеи можем да говорим при папагали . И не говоря наизуст :help: може да прочетете книгата "Синекли бакал" от турски автор е , много хубава книга . Или книгата "От корана до библията" - писана от съпругата на известен турски дипломат .

Интересна хипотеза си развила тук.Ами хайде да я доразвием.

Така например у христянските теолози намираме поразително единодушие по въпроса за непостижимостта от човешкото познание на догмата за светата троица.

Колко от християните знаят,че ако вярват в Иисус само като Бог,то тяхната теология ги определя като еретици??

Дали ще стигнеш дори 1%? Е фанатици ли са тогава?

По тази логика половината свят(християни+мюсулмани) ще излезат фанатици.Не бързай да сипеш подобни квалификации.Те нямат стойността на аргумент,а по скоро издават невежество.

Да разбирам ли,че ти познаваш Исляма и можеш да прецениш кой колко разбира Курана.

Ще отречеш ли ,че 80% от мюсолманите са хора , които не разбират и бъкел от корана ?
Ще бъда щастлив ако можеш да ми посочиш социологическото проучване въз основа на което е направен този извод.И понеже говориш за "неразбиращи" ще трябва в източника да посочиш и критерия за разбиране на Курана.Когато го направиш тогава можем да продължим този разговор по същество.Останалото са празни приказки.

Alesia,начина ти на мислене е елементарен и чрез твоята логика мога да докажа,че и ти си фанатичка и т.н.Изхождайки от постовете ти разбирам,че исляма никак не ти е ясен и за доказателства ни представяш някакви си твой приказки.Конкретно за теб девойче ще се стремя да говоря възможно най-разбираемо.Относно наизустяването на Корана какво нередно има?Второ това е преимущество в даден спор или дебат,при който е необходимо добро познаване на Корана.Според теб заучаването наизуст дадена книга в случая Корана води до папагалщина?Вероятно трябва да се обърнеш към минестерството на образованието и науката за да им кажеш за своето откритие относно наизустяването.Като се замисля бедните и слепи професори,преподаватели и т.н. колко дълбоко са поели в заблудата карайки своите ученици да наизустяват учебниците си и т.н.Как не са се сетили,че това води до папагалщина,което автоматично за теб означава неразбиране на идеите.Прекланям се пред твоята мисъл,която е толкова необятна,колкото самата вселена дори по-вече.Възхищението ми се крие в това,че "изобличи" така наречената фанатична религия.Това грандиозно откритие,плод на липсата на елементарни познания за исляма,за пореден път разкрива изключителното в теб.Morfey_A бъди толерантен и безпристрастен към тези два динозавъра на познанието-Alesia и AXL.Alesia и АXL,защо превръщате темата в цирк а себе си в клоуни?Ако твърдите,че във всички общества и религий има добри и лоши хора съм съгласен.Никога няма да има съвършена религия или ценостна система заради човешкия фактор.Тоест хората,които вярват днес в едно утре може да не вярват в него.Ако днес аз се определям като мюсюлманин или християнин не означава,че ще спазвам всичко в религията и т.н..Да обвиняваш исляма въз основа на някакви си твой гадания няма да се получи.Относно това,че мюсюлмани се допитват до учени и имами е съвсем нормално.Не знаещия човек търси знания от знаещия има логика нали?Да обяснявам ли защо едни хора се допитват до други относно правни,финансови и д.р. консултаций?Ако се интересувате относно исляма в темата има много източници,ако не приемате исляма и неговите принципи никой не ги налага това е образователна тема.Не на последно място,когато се спори за дадена религия в случая исляма трябва да познавате много добре Корана,Сунната всички особеностти,обстоятелства и т.н. свързани с тълкуването.Когато сте готови ще изслушаме аргументите ви и надявам се този път да не са приказки от хиляда и една нощ.

Слушай сега приятел. Може да познаваш ислямът по добре от мен или от алесиа ( не претендирам за обратното :) ) обаче в последният си коментар допусна няколк огрешки които пораждат съмнения в мен дали знаеш какво говориш всъщност. Не се обиждай , но в училище преподавателите не карат децата да наизустяват всичко , защото това води до претоварване на мозъкат. А и едно време на такива им викахме зубари ако си спомняш :).

Другото което ме вълнува е че ти обясняваш за това кое е папагалщина и кое не е , като същевременно не ги разграничаваш :speak: и това личи от думите ти

Относно наизустяването на Корана какво нередно има?Второ това е преимущество в даден спор или дебат,при който е необходимо добро познаване на Корана.Според теб заучаването наизуст дадена книга в случая Корана води до папагалщина?Вероятно трябва да се обърнеш към минестерството на образованието и науката за да им кажеш за своето откритие относно наизустяването.Като се замисля бедните и слепи професори,преподаватели и т.н. колко дълбоко са поели в заблудата карайки своите ученици да наизустяват учебниците си и т.н.

Това създава впечатление че на всеки мюсулманин целта е да стане една машина , която си е наизустила програмата и нищо друго не я интересува. В един спор например- ти можеш да отречеш всичко което казвам ,независимо от темата на спора , оповавайки се на вярата ти и на това което пише в една книга.

Пак те моля да не се обиждаш , но просто така излиза от думите ти cool.gif

Най-лошото е че проявяват такава нетърпимост ,че не приемат дори един поздрав ако е "шалом" :ph34r: или не споделяш религията им . Тук спорещият е "прясно" доказателство затова :)Липсва най-обикновена търпимост . Ее за каква любов и хуманност да си говорим повече Морфей-чо ммм?

Алесия, мисля че доста добре ти обясних на ЛС ,че подобно злорадство и провокация от твоя страна най-малко ме вълнуват и засягат. А колкото до поздрава,мисля че разбра че не го приемам заради самата теб,а не защото е еврейски.Имах приятел който е евреин,и с него се поздравявахе всеки по своя си начин,и от него поздрава Шалом си го приемах като израз на сърдечност и приятелство,което не може да с екаже за същото от твоя страна,и тука няма нищо общо с това какъв е поздрава,важното е да е от сърце и с чисти помисли и чувства казан.

А понеже ти се оказа голяма познавачка на исляма твърдеше че поздрава е мюсюлмански ;) Ето ти удобен момент да попиташ това дали е така в подходящата тема,или да си изкажеш същото твърдение на публично място а не само в ЛС то към мен . Ако искаш и си съгласна дори мога да цитирам какво си ми написала о ти познавачке на исляма и всичко мюсюлманско.

А за хуманноста и любовта в исляма,мога да кажа че е най чистото и възвишено като идея от всички религии,основаващо се на човека като такъв,независимо от пол,раса,религия или етнос. Да не говоря че дори като жена би оценила какво е да си мюсюлманка в средновековието когато в християнския свят жената е възприемана като една голяма НУЛА,не е значела нищо,освен детеродна машина за мъжете.

Та говорех за познаването ти на исляма. Наизустяването на стихове в училище води ли до фанатизъм според теб? За твое сведение Курана е написан в мерена древноарабска поетична форма,затова наизустяването му можеш да считаш като наизустяване на омировата Илиада или Одисея в древноста,когато е нямало писменост все още. Наизустяването помага ,дори да не си осъзнал всичко веднага,по-късно идва момент и го разбираш. И дори и не разбрал,това не знчи че човек е фанатик. За сравнение ще ти дам например едно описание за реда при работа с някоя сложна апаратура. Един среден техник не е изучавал апаратурата със всичките му блокове,схеми,незнае как действа всяка брънка от веригата.Но той знае да борави и работи с нея,въпреки че не я разбира,той е научил само кое как и кога се включва. Е нима той е фанатик,или по-лош работник :)

Надявам се да осмислиш ти и АХЛ това елементарно сравнение,и да осъзнаеш кое е вярното.

Офтопик!!

Това за да ли да приема,че си съгласна че съм си измислил твърдения ?? Имам позволението ти да постна твое твърдение написано на ЛС нали?? :ph34r:

Много добре знаеш какви права имаш и какви не , ако пък не знаеш -прочети правилата .

И пак преиначи думите ми ...не казах "измисляш си " а "преиначаваш" ....няма смисъл да се говори с теб , ти просто си пишеш каквото ти падне и каквото на теб ти е угодно без това да има нещо общо с мнението на другия.

Значи, извинявам се че се намесвам в спора ви, но искам да внеса малко пояснения.

Ако направите справка с чичко гугъл за думата Шалом - има няколко значения.Едното от които е име на Христова евангелистка църква например.Еврейски поздрав също.

Мюсулманския поздрав е Селям алейкум.Отговора е Алейкум селям.Произнася се точно както го написах.

Двете неща нямат общо като произход...

за да разбереш общия произход на една дума са ти нужни малко по-задълбочени проучвания . Отговора на еврейското "шалом" също е алейхем шалом или шалом алейхем

И шопите произнасят думите различно ама това не значи ,че се променя значението им

Слушай сега приятел. Може да познаваш ислямът по добре от мен или от алесиа ( не претендирам за обратното :angry: ) обаче в последният си коментар допусна няколк огрешки които пораждат съмнения в мен дали знаеш какво говориш всъщност. Не се обиждай , но в училище преподавателите не карат децата да наизустяват всичко , защото това води до претоварване на мозъкат. А и едно време на такива им викахме зубари ако си спомняш ;).

Другото което ме вълнува е че ти обясняваш за това кое е папагалщина и кое не е , като същевременно не ги разграничаваш :angry: и това личи от думите ти

Това създава впечатление че на всеки мюсулманин целта е да стане една машина , която си е наизустила програмата и нищо друго не я интересува. В един спор например- ти можеш да отречеш всичко което казвам ,независимо от темата на спора , оповавайки се на вярата ти и на това което пише в една книга.

Пак те моля да не се обиждаш , но просто така излиза от думите ти cool.gif

AXL цитираш ме без дори да знаеш какво говоря,но Alesia ме разбра:angry:,но за съжеление изглежда,че колкото и елементарно да ви обясних ситуацията в предишния пост отново сте някаде из небесата или пък не четете.Дадох ви примери колко е глупаво да се твърди,че наизустяването води до "папагалстване" и особено да говорите за трети страни без изобщо да сте ги проверили.Относно децата в училище не мисля,че съм ги споменавал?В случая не е важно да ли говорих за университета или училището,но ще ви напомня,че съществуват науки като математика,физика,биология,право и т.н.Тези така наречени точни науки се наизустяват и принципа,който ви убягва е същия за Корана.Съгласен съм,че наизустяването на дадена книга не означава непременно ще се разбере напълно смисъла,но но кой твърди обратното?Трудно ми е да разбера какво ви бърка,че има хора,които наизустяват Корана?Alesia и AXL разгледайте си постовете и кажете освен приказки нещо свързано с исляма написахте ли,обосновахте ли го теологически?Единствено,което правите е да излагате себе си и да спамите темата с безсмислените си коментари,които не са въз основа на някакви доказателства.Един интелигентен човек,когато излага тезата си я подкрепя с доказателства,а тук не виждам да цитирате Корана Сунната да казвате откаде изхождат тълкуванията ви и т.н.AXL и Alesia защо говорите за исляма,след като не го познавате и незнаете ли смисъла на думата клевета?Ако твърдите,че го познавате ще Ви задам въпроси да проверим това,в противен случай ще дадете ясен сигнал,че целта ви е единствено празнословие.

Редактирано от Arsen (преглед на промените)

Хадис цитиран от ал-Бухари. Пратеника на Аллах казва: “Ако в съда, от който се храните или пиете, падне муха, първоначално я потопете изцяло в съда, а след това я извадете и изхвърлете, защото в едното й крило има болест, а в другото – цяр.

Първо, не било възможно тогавашните хора да знаят, че мухите са преносители на микроби. Когато падне в някаква течност, мухата се стреми да се предпази, като задържи едното си крило на повърхността. Тоест не потапя и двете си крила. Защото след като излезе от съда, сухото крило ще улесни летежа й. Мухата ще отлети, но в същото време ние ще бъдем заразени с болести от микробите, които тя ще остави в храната ни.В такива случай се препоръчва мухата да се потопи изцяло в съда,след което да се изхърли.Едното крило на мухата съдържа микроби,а в другото антитоксини.Когато докоснем агонизиращата муха по гърба се пука мехурче,което освобождава антитоксините,които от своя страна дезинфикцират микробите.Учените,които анализират това явление натискайки мухата по гърба с помощта на микроскоп наблюдават разпръскване на микротелца,които чрез изследвания се разбира,че имат стерилизиращо въздействие.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.