Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Благодаря ви за подкрепата AXL и infinity1305 :whist:

AXL имам една голяма и лична молба към тебе. Моля те да смениш аватара си с образа на този когото обичам.

със Здраве :ph34r:

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Моята цел е да предизвикам дискусия към някои чудовищни традиции в Исляма, който умишлено се прикриват от участниците в този форум, защото са твърде неприемливи от християнска гледна точка.

Какво пък общо има тук християнската гледна точка?? Темата се казва Ислям за любопитни ,а не мнението на християнството за Исляма.

А именно, че в страните, управлявани по законите на шериата ежегодно биват екзекутирани десетки конверти в християнството, при това съвсем "легално", т.е. по закона, формулиран от Мохамед в началото на VII век?

Това става сега в 21 век !!!

При това положение тезата, че исляма е религия проповядваща мир, любов и търпимост ми се вижда доста несъстоятелна и неистинска :), защото е казано, че по делата им ще ги познаете.

Няма такова нещо

Здраевй, badr !

Благодаря ти за добрите думи по мой адрес ;)

Сега по темата. Сигурно сега за първи път чуваш ;), че между различни течения в исляма, често се е стигало до кървави сблъсъци с цел налагане на определено течение. Знаеш, че дори и в сегашни времена в някои страни има сериозно напрежение м/у сунити и шиити. Аналог на тези борби са религиозните борби м/у католици и протестанти.

От другите религиозни движения в исляма заслужава внимание сектата на ваггабитите. Тя води началото си от XVIII вeк. Неин основател е арабският търговец Мохамед Ваггабити. Той въстанал против разкоша, изисквал въздържание от алкохол, апелирал към първоначалния ислям. Настоявал да се отделя част от доходите за бедните и за водене на свещена война. Голям успех ваггабитите имали, когато техен ръководител станал шейх Сауд, който започнал да разпросторанява исляма с огън и меч. За кратко време ваггабитите завоювали значителна част от Месопотамия, Арабия със свещените градове Мекка и Медина. Но в началото на 19. век това движение позатихнало. И досега обаче съществува ваггабитска династия, основана от Сауд, която все още поддържа изискванията да се спазват законите на исляма.

Не знам аз за кой ли път чета по някоя простотия.Но ще ти кажа ясно и просто.

Мека е забранения град.Там са забранени не само каквито и да е военни действия,забранено е там влизането с оръжие,коленето на животни,дори чупене на колонка,късане на каквото и да е било растение с изключение само на един вид мъх ,използван за уплътняване при строеж на къща.Никога там мюсулмани не са провеждали военни действия.Опитай следващия път с нещо по-смислено.

Бих искал да ти припомня още веднъж думите на Дякон Андрей Кураев:

Аз просто ще ти припомня моите думи.Мнението на дякона няма никаква стойност за мен.

Но все пак един жокер ще ти дам.Погледни форума на твоя дякон.Съвсем случайно може там да има отговор на този въпрос.

Нещата в разрез стоят така: Ако отговорите, че не одобрявате смъртното наказание ще се харесате на християнската аудитория , но трябва да измените на вярата си. Ако отговорите, че одобравате смъртното наказание засвидетелствате вярата си, но няма да се харесате на християнската аудитория и версията колко е толерантен исляма ще рухне ;)

Аз бих заложил, че ще отричате до дупка, защото нямате смелост да изповядате вярата си ;)

Нещата за твое огромно съжаление хич не стоят така.И вместо да залагаш,докажи ни твърденията си.Много по лесно ще да е отколкото полупримитивните ти намеци.

И за да удовлетворя неистовия ти мерак ще допълня че за излизане от Исляма по време на военни действия се предвижда смъртна присъда.По време на война предателството се наказва със смърт.Дякона ти може да е измислил тази история,а може "случайно" да е пропуснал очевидния факт че Афганистан е в състояние на война.

От така оскъдната информация не могат да се извадят никакви изводи.

За разлика от теб аз не се наемам да коментирам конкретни казуси без да разполагам с фактите.

Но след като си се грабнал да търсиш под вола теле мисля никак няма да е лошо да вземеш и ни обясниш колко души и на кои вселенски събори на православната църква на място са били анатемосани и обезглавени,обявените за еретици.Може да попиташ същия дякон.Той е от същата църква и тази информация я има и в неговия форум.След което може да поразмислиш за гредата и сламката.И това е доказана информация от православни източници,а не измислици като твоите.

Предупредих те,че няма да ти хареса отговора ми,в предния си пост ама кой да чете.

Аз бих заложил, че ще отричате до дупка, защото нямате смелост да изповядате вярата си :wors:

със Здраве :P

Както и предположих, ще отричате до дупка ;)

със Здраве :)

Мека е забранения град.Там са забранени не само каквито и да е военни действия,забранено е там влизането с оръжие,коленето на животни,дори чупене на колонка,късане на каквото и да е било растение с изключение само на един вид мъх ,използван за уплътняване при строеж на къща.Никога там мюсулмани не са провеждали военни действия..

Веднага след смъртта на Мохамед между наследниците му е избухнала гражданска война:

Когато Пророка изпуснал сетния си дъх, в страната било избухнало въстание...
. След това Мека е преминавала неколкократно от едни ръце в други, последно е завзет от Саудитите през 20 век. Дали бойните действия са се водили в самия свещен град или в околностите му са подробности. Така че аргумента ти е несъстоятелен и дребнав.

И за да удовлетворя неистовия ти мерак ще допълня че за излизане от Исляма по време на военни действия се предвижда смъртна присъда.По време на война предателството се наказва със смърт.

Защо излизането от исляма да е предателство? Странна логика... Оказва се, че sprite е прав за смъртното наказание...

Моята цел е да предизвикам дискусия към някои чудовищни традиции в Исляма, който умишлено се прикриват от участниците в този форум, защото са твърде неприемливи от християнска гледна точка.

А именно, че в страните, управлявани по законите на шериата ежегодно биват екзекутирани десетки конверти в християнството, при това съвсем "легално", т.е. по закона, формулиран от Мохамед в началото на VII век?

Това става сега в 21 век !!!

При това положение тезата, че исляма е религия проповядваща мир, любов и търпимост ми се вижда доста несъстоятелна и неистинска :speak:, защото е казано, че по делата им ще ги познаете.

Ти лично одобряваш ли смъртното наказание в тези случаи?

Здраевй, badr !

Благодаря ти за добрите думи по мой адрес

Сега по темата. Сигурно сега за първи път чуваш , че между различни течения в исляма, често се е стигало до кървави сблъсъци с цел налагане на определено течение. Знаеш, че дори и в сегашни времена в някои страни има сериозно напрежение м/у сунити и шиити. Аналог на тези борби са религиозните борби м/у католици и протестанти.

Бих искал да ти припомня още веднъж думите на Дякон Андрей Кураев:

"Дякон Андрей Кураев поиска преразглеждане на шериата

Автор N/A

понеделник, 27 март 2006, 10:13

Във връзка със съобщенията за смъртната присъда, която заплашва афганистанеца, преминал от исляма към християнство, дякон Андрей Кураев заяви пред Интерфакс, че е дошло времето да се повдигне въпросът за осъвременяване на нормите на Корана и шериата.

"Смятам, че това е добър повод за започване на открита, честна дискусия както в самия мюсюлмански свят, така и на ниво диалог между мюсюлмани и немюсюлмани за това как нормите на шериата могат да се адаптират към съвременните условия", каза отец Андрей.

Той напомни, че в исляма действат "съвсем ясни закони, според които мюсюлманинът, преминал в друга вяра, се наказва със смърт" и отбеляза, че във всяка религия "съществува този проблем: ние и нашето свещено минало, ние и нашите древни канони, но винаги възниква въпросът за адаптирането на тези канони".

Във връзка с това отец Андрей призова духовните лидери на мюсюлманите да обяснят, има ли в исляма "някакъв принцип за осъвременяване на древните правила на Корана и шериата, когато става дума за съвременния човек".

"Интересува ни преди всичко не това, което става в рамките на самата мюсюлманска община, а следния въпрос: Ако някой поиска да излезе от вашата общност, вие наистина ли смятате, че такива хора трябва да бъдат унищожавани? Ще ги обявявате ли за поставени извън закона?", каза в заключение отец Андрей."

Да отричаш очевидното е напълно безмислено и жалко

Ти лично одобряваш ли смъртното наказание в тези случаи?

Честно казано не очаквам да ми отговорите с да или не, но поне ще се види ясно , че бягате от темата

Нещата в разрез стоят така: Ако отговорите, че не одобрявате смъртното наказание ще се харесате на християнската аудитория , но трябва да измените на вярата си. Ако отговорите, че одобравате смъртното наказание засвидетелствате вярата си, но няма да се харесате на християнската аудитория и версията колко е толерантен исляма ще рухне

Аз бих заложил, че ще отричате до дупка, защото нямате смелост да изповядате вярата си

със Здраве :D

Ще си позволя малко да се намеся и аз Спирит,защото изглежда толкова вманиачена от признаването на някаква логическа за теб задачка пропускаш основни факти.

1-во .Твърдиш че в страни управлявани от Шериата се обезглавяват "десетки конверти в християнството, при това съвсем "легално", т.е. по закона, формулиран от Мохамед в началото на VII век?" Това първо ни го докажи с факти и събития,голословните ти твърдения не значат нищо,ппо същата логика и аз мога да кажа ,че в християнските страни се убиват десетки приели исляма ежегодно,но ще си остана само с приказките. Бадр ти го каза,това е елементарна лъжа която повтаряна от теб постоянно се надяваш да стане истина,но не,няма да стане.

2-ро " При това положение тезата, че исляма е религия проповядваща мир, любов и търпимост ми се вижда доста несъстоятелна и неистинска :eek:, защото е казано, че по делата им ще ги познаете."

Мисля че ако говорим за религии коя е по миролюбива,фактите напоследък показват че християнски страни много по-силни,нападат слаби страни където исляма е основна религия,с някакви измислени оправдания. Да кажеш нещо за това,или Буш който се изкарва в речите си ревностен християнин е еретик ??? А да кажеш и нещо за опита за дискредитиране на ислямския свят в другите страни,с цел изкарване на исляма като нещо зло? ( част от която пропаганда виждам сякаш и в твое лице тука с тези ти постове въпреки уверенията ти за други цели)

3-то" Сега по темата. Сигурно сега за първи път чуваш :), че между различни течения в исляма, често се е стигало до кървави сблъсъци с цел налагане на определено течение. Знаеш, че дори и в сегашни времена в някои страни има сериозно напрежение м/у сунити и шиити. Аналог на тези борби са религиозните борби м/у католици и протестанти. "

Да има,не без съдействието на така наречения християнски демократичен сват,не без тяхно участие дори,и това са вражди появили се главно след колониалната епоха.Ако смееш отречи това.Имало е конфликти м/у различни групи и течения в исляма,но не толкова ожесточени,те станаха ожесточени в сегашния ни век под давлението на западните християнски велики държави.Затова тази ти точка за конфликти е безсъдържателна предвид това което искаш да внушуш.Да имало е конфликти в исляма,но никога такива както в християнството,никога вартоломееви нощи,никога посичане на друговерци в такива мащаби каквито инквзицията ,или кръстоносците християни са нанесли. Затова и тука губиш спора.

4-то "Той напомни, че в исляма действат "съвсем ясни закони, според които мюсюлманинът, преминал в друга вяра, се наказва със смърт" и отбеляза, че във всяка религия "съществува този проблем: ние и нашето свещено минало, ние и нашите древни канони, но винаги възниква въпросът за адаптирането на тези канони".

Добре,напомнил ни,но КОИ СА ТЕЗИ ЗАКОНИ???? Бадр ти го каза,няма такова нещо,това е поредната лъжа за исляма. Нека преподобния ти отец посочи кои са тези закони,и къде ги пише че да научим и ние спирит,че за мен остава пак лъжа,и аз мога да кажа същото за християнството нали,но дали ще е истина?

5-то " Честно казано не очаквам да ми отговорите с да или не, но поне ще се види ясно , че бягате от темата

Нещата в разрез стоят така: Ако отговорите, че не одобрявате смъртното наказание ще се харесате на християнската аудитория , но трябва да измените на вярата си. Ако отговорите, че одобравате смъртното наказание засвидетелствате вярата си, но няма да се харесате на християнската аудитория и версията колко е толерантен исляма ще рухне

Аз бих заложил, че ще отричате до дупка, защото нямате смелост да изповядате вярата си

със Здраве "

Не не бягаме,мъчим се да ти обясним как с голословни твърдения ти се опитваш да изкараш исляма незнам какъв си зверски жесток,и то с патос достоен за други времена(средновековието) Има предвидени наказания смърт в шерията,и аз съм за тях. Както щеш го мисли,или ме мисли мен,но ако си чела сама ще се убедиш и ще подкрепиш дори тези наказания . А предвид публичните екзекуции в Саудитска Арабия,да и за тях съм,всеки престъпник заслужил смърт,трябва да бъде видян за назидание как умира,за да не се повтаря от други грешката му. И това е общественополезно според мен. Защо мислиш че в ислямските страни според проучванията,престъпността е в пъти по-малка от западните развити демокрации дори а? Защо мислиш че пороците в ислямските страни са много по-малко? На какво се дъл;жи мислиш това.Е да ти кажа,най много на исляма,на това на което учи той,и второ имат си влияние и подобни смъртни присъди изпълнявани публично.Затова са измислени,не за друго. И ако за теб живота на престъпник е ценен,за мен той не струва нищо,независимо дали ти харесва или не. А това няма нищо общо със толерантнстта към други религии,макар че целта ти беше да изкара исляма нетолерантна религия към друговерците .Аз имам смелоста не само да изповядам вярата си,но и да я затвърдя още повече на фона който виждам ,на фона на християнството не само тука в твое лице,но и на много други места. Това е ,друго няма .

Е сега ти си остани със здраве ;

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Веднага след смъртта на Мохамед между наследниците му е избухнала гражданска война:. След това Мека е преминавала неколкократно от едни ръце в други, последно е завзет от Саудитите през 20 век. Дали бойните действия са се водили в самия свещен град или в околностите му са подробности. Така че аргумента ти е несъстоятелен и дребнав.

Никога Мека не е била обект на военни действия м/у воюващи страни.А текста който посочих говори че през 18век в Мека,Медина,Арабия,Месопотамия с Огън и Меч бил наложен Исляма.

Ето го отново за да ти се изясни напълно.

Голям успех ваггабитите имали, когато техен ръководител станал шейх Сауд, който започнал да разпросторанява исляма с огън и меч. За кратко време ваггабитите завоювали значителна част от Месопотамия, Арабия със свещените градове Мекка и Медина..

За твое сведение в посочените територии над хиляда години по-рано е разпостранен Исляма.Трудничко ще му е на шейх Сауд през 18в да наложи Исляма в Мека.Ако е измислил машина на времето върнал се е назад и наложил Исляма тогава би могло.Ако ви е кеф може и да поотложите тази работа.Може и през 40век да стане.Такива дребнави и несъстоятелни аргумнети като разминаване с 1000 години хич да не ви тревожат.Даже и един век още авантва съм ви дал.Ако може малко по-скромно обаче.Току виж даже и пророк може да направите от шейх Сауд.Ако отърва на някой клеветник,защо не нали?

Важното е да се избута напред версията за разпостранение на Исляма с Огън и Меч.

Защо излизането от исляма да е предателство? Странна логика... Оказва се, че sprite е прав за смъртното наказание...

Не си схванал логиката.Предателството по-време на битка води до излизането на човек от Исляма.Такова излизане се наказва със смърт.

А що се касае до sprite може да го смяташ за прав за каквото пожелаеш.

Никога Мека не е била обект на военни действия м/у воюващи страни...

Трябва ли да повтарям, че издребняваш?

Важното е да се избута напред версията за разпространение на Исляма с Огън и Меч.

Това е реалността, исляма е разпространяван с огън и меч, нищо по-различно от начина на разпространение на християнството например.

Не си схванал логиката.Предателството по-време на битка води до излизането на човек от Исляма.Такова излизане се наказва със смърт.

Не си обяснил добре, от твоите думи:

...за излизане от Исляма по време на военни действия се предвижда смъртна присъда. По време на война предателството се наказва със смърт....
следва обратното, излизането от исляма е равно на предателство, а не предателството е равно на излизане от исляма, както твърдиш сега. Ще се радвам да уточниш позицията си.
Не си обяснил добре, от твоите думи:

следва обратното, излизането от исляма е равно на предателство, а не предателството е равно на излизане от исляма, както твърдиш сега. Ще се радвам да уточниш позицията си.

Ще ти потърся хадиса за да разбереш точно.Колкото до издребняването може и да потретиш,а и да попетиш.Сам можеш да си направиш извода доколко така поднесената информация е достоверна.Последно да уточня,че Сауд не е воювал на неислямска територия така че версията за разпостраняване на Исляма от Сауд е съвсем куца.Но да не издребняваме нали.

Това е реалността, исляма е разпространяван с огън и меч, нищо по-различно от начина на разпространение на християнството например.

Това е твоята гледна точка.Твое право е да мислиш така.Само едно не разбрах.

Защо като мислиш така не попита sprite с какво право се заел да ни критикува и то гледай с какви глупости.Да не бъда голословен.

Когато друговерците и най-вече онзи зъл похитител на девицата видяха, че усилията им бяха напразни, и че не можаха да отвърнат Злата от Христовата вяра нито с хитростите, нито с другите средства, които бяха употребили, оставиха накрая ласките и думите настрана и започнаха да мъчат светицата. Най-напред цели три месеца всеки ден я биеха с тояги, после деряха ремъци от кожата й и ги оставяха да висят пред очите й, та дано се уплаши, като ги гледа. Кръвта подобно на река се лееше от девическото тяло на мъченицата и обагряше земята около нея. И накрая с нажежен ръжен пробиха главата й - от едното ухо до другото, така че дим излезе от носа и устата й.

Като чу светата, че някъде наблизо се намира отец Тимотей - проигумен на почитаната светогорска обител Ставроникита и неин духовен старец (който ни и разказа за нейното мъченичество - мъж почтен и достоен за доверие) - тя му извести чрез един християнин да моли Бога за нея, та да се удостои богоугодно да завърши пътя на своето мъченичество.....

А онези свирепи и жестокосърдечни, или по-добре да кажем, по-свирепи и от зверовете хора, не се наситиха на всички мъчения, на които подложиха светицата, но се чудеха как е останала жива и не е умряла. О, какво ли не прави злото! Не търпейки да бъдат победени от едно момиче, те толкова се ожесточиха и разяриха, че окачиха Христовата агница на една дива круша и се нахвърлиха върху нея с ножовете си, режейки на късове светото тяло на девицата.

Е как ти се струва човек,с пробита от ухо до ухо глава от нажежен ръжен,да остане жив и не стига всичко това,ами със същите тези уши чул и известил чрез един християнин отец Тимотей.

И за цялата тази история sprite я приписва на Исляма.Това ли са християнските ценности.

Не знам доколко ти се виждат нормални такива постановки.Но аз издребнявам нали.

Това сигурно е някоя дреболия.Сигурно следва да го схвана като проява на някакви ценности или междурелигиозна толерантност.Ти да ме видя някъде да постъпвам по този начин?

Има предвидени наказания смърт в шерията,и аз съм за тях.

Би ли ги изброил по-точно ?

Кое престъпление в исляма е по-голямо от това да измениш на алах ?

А предвид публичните екзекуции в Саудитска Арабия,да и за тях съм,всеки престъпник заслужил смърт,трябва да бъде видян за назидание как умира,за да не се повтаря от други грешката му.

Отстъпленито от вярата в алах престъпление ли е ? ако е какво следва ?

В държава управлявана на религиозен принцип, счита ли се, че престъпление според официалната религия е престъпление срещу държавата ? и как се наказва престъпление срещу държавата ?

Защо мислиш че в ислямските страни според проучванията,престъпността е в пъти по-малка от западните развити демокрации дори а?

Знаеш ли кой се е справил най-добре с мафията в Италия - Мусолини ;)

И все пак попитай някой твой познат какво правят доста араби мюсулмани във Франция по цял ден :)

Morfey_A, искам да знаеш, че ценя откровеността ти, въпреки , че твоите виждания са доста неприемливи и стряскащи за мен.

За твое сведение в посочените територии над хиляда години по-рано е разпостранен Исляма....

badr, или не си прочел изобщо обяснението ми в предишния пост, или просто не може да асимилираш това което ти казах :) , което няма да ме учуди имайки в предвид колко много цените наизустяването на текстове без тяхното осмисляне :P прочети го пак и разбери, че става въпрос не за налагане на исляма изначално, а за налагане на едно течение в исляма в/у друго.

И за да удовлетворя неистовия ти мерак ще допълня че за излизане от Исляма по време на военни действия се предвижда смъртна присъда.По време на война предателството се наказва със смърт.

Тука май се пообърка малко :P в опитите си да измениш инстинският текст, а той е :

"Във връзка със съобщенията за смъртната присъда, която заплашва афганистанеца, преминал от исляма към християнство, дякон Андрей Кураев заяви пред Интерфакс, че е дошло времето да се повдигне въпросът за осъвременяване на нормите на Корана и шериата."

В текста много ясно е посочена причината за смъртната присъда.

Е как ти се струва човек,с пробита от ухо до ухо глава от нажежен ръжен,да остане жив и не стига всичко това,ами със същите тези уши чул и известил чрез един християнин отец Тимотей.

Ако прочетеш повече жития на мъченици ще разбереш, че смърта на повечето е била предхождана от множество чудеса, в следствие на които не рядко и самите им мъчители са се обръщали към Христа. Такива примери в православието има не малко. Имайки в предвит огромната разлика в разбирането на чудесата м/у православието и исляма не очаквам да ги разбереш :)

Ще ти потърся хадиса за да разбереш точно.

Благодаря предварително, винаги е по-добре да се погледне първоизточника, защото между двете ти твърдения има разлика.

... Сауд не е воювал на неислямска територия така че версията за разпространяване на Исляма от Сауд е съвсем куца.

Нещо ме бъркаш със sprite. Аз само твърдя, че от появата на исляма до днес около Мека, а вероятно и в самия град са се водили войни.

Защо като мислиш така не попита sprite с какво право се заел да ни критикува и то гледай с какви глупости.Да не бъда голословен.

badr, в теб говори атеиста :P ! Или вярваш в господ и божийте чудеса или не вярваш - среден път няма, поне аз не виждам. Да вярваш в подобни неща е същото както да вярваш, че сегашния коран е еднакъв с този продиктуван от Мохамед.

Morfey_A, дал съм конкретен пример върху който можем да дискутираме. Дякон Анрей Кураев /по прякор руският сектояд/ не е случаен човек, той е бил референт на Руският Патриарх Алексий II, професор е в Московската духовна академия, избран е за "човек на 2005 година" от Руският интернет-портал Rambler и в момента е една от най-изявените личности на Руското православно богословие. Достоверността на конкретния случай се доказва най-малко от липсата на ответна негативна реакция от ислямска страна. Спомни си реакцията на ислаямския свят след публикуването на карикатурите и изявленито на папата. Ако в изявлението на Дякона имаше и най-малка лъжа, радикалните ислямски групировки щяха да извият отново вой до небесата :) , но такава ответна реакция просто нямаше. ;)

Мисля че вече ти отговорих...

Morfey_A, посочи ми моля те къде точно си отговорил на въпроса ми дали одобряваш смъртното наказание за мюсулмани приели християнството :speak:

Ще ти припомня още веднъж въпросите си на които чакам откровени отговори :

В исляма действат "съвсем ясни закони, според които мюсюлманинът, преминал в друга вяра, се наказва със смърт".

Вие одобрявате ли тези закони ???

Има предвидени наказания смърт в шерията,и аз съм за тях.

А предвид публичните екзекуции в Саудитска Арабия,да и за тях съм,всеки престъпник заслужил смърт,трябва да бъде видян за назидание как умира,за да не се повтаря от други грешката му.

В държава управлявана на религиозен принцип, счита ли се, че престъпление според официалната религия е престъпление срещу държавата ? и как се наказва престъпление срещу държавата ?

Това са прости въпроси и на тях подобават прости отговори които всеки мюсулманин трябва да знае.

Тук не става въпрос за теология :), така че не се измъквай :)

Ето ти и един теологичен въпрос :) :

Не може да бъде Мохамед да е говорил с Бога! Защото, когато Бог слезе на планината Синай, под планината стоеше множество еврейски народ и трепереше от страх, като Го гледаха да слиза с мълнии и огнен облак, и Той повика Моисей и разговаряше с него. После, когато се роди Христос, дойдоха персийските царе, водени от звездата, и му се поклониха. А Сам Христос извърши много дивни чудеса пред всички слепи просвети, прокажени очисти, болни изцери, мъртви възкреси, вървеше по водата като по сухо. И още: когато се възнесе на небето от планината Елеон, там присъстваше множество народ с Майка Му и се чудеха, като Го гледаха, как се възнася на небето на облак. И в оня час дойдоха два ангела, облечени в бяла дреха и казваха на народа така: Тоя, Когото виждате да се възнася от вас на небето, пак ще дойде да съди живите и мъртвите и да въздаде всекиму според делата, и които не вярват в Него, всички ще загинат! А за вашия Мохамед кой видя и кой чу, на кое място е говорил Бог с него? Или какво знамение извърши в живота си? А ние знаем добре, че не Бог му е говорил, а сам си е написал лъжливото учение и плътското мъдруване, и го предал на човеци неопитни във вярата, които го приели и вкоренили в сърцата си.

Чакам си отговорите :)

... (Мохамед) сам си е написал лъжливото учение ...

Само да вметна, Мохамед нищо не е написал, просто е бил неграмотен (от поста на Арсен). Коранът е оформен след неговата смърт.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Отстъплението от вярата е грях.Формите са много и от тук не може да се каже какво точно следва.

Няма в света държава в която Шариа да е неин устройствен закон.

Попитах те за повече информация,ти я отказа.Дай всички обстоятелства около твоя проблем с афганестанеца.

Знаеш ли кой се е справил най-добре с мафията в Италия - Мусолини :wors:

Чудесно.Само да ти напомня,че мафиозите и Мусолини са християни.Или пак намеци в грешна посока.

И все пак попитай някой твой познат какво правят доста араби мюсулмани във Франция по цял ден :)

Morfey_A, искам да знаеш, че ценя откровеността ти, въпреки , че твоите виждания са доста неприемливи и стряскащи за мен.

Аз пък въобще не ценя махленско-кръчмарския ти подход.

badr, или не си прочел изобщо обяснението ми в предишния пост, или просто не може да асимилираш това което ти казах :) , което няма да ме учуди имайки в предвид колко много цените наизустяването на текстове без тяхното осмисляне :) прочети го пак и разбери, че става въпрос не за налагане на исляма изначално, а за налагане на едно течение в исляма в/у друго.

Срамота.

Защо,когато те изобличавам не ти ставам по-любим?

spite каза:

започнал да разпросторанява исляма с огън и меч. За кратко време ваггабитите завоювали значителна част от Месопотамия, Арабия със свещените градове Мекка и Медина.
Не пише тук за борба м/у течения.Така че коригай текста си спрямо фактите.И за твърденията ти относно шиитите и тяхната представа за "променения Куран".

И това ли съм разбрал неправилно,а първият Халиф и за него ли пак така,аз не съм разбрал.Да ти посочвам ли и други подобни "неразбрани" от мен неща.

Можеш ли сам да си ги преброиш.Не можа ли да попиташ ами съчиняваш.

Е как да ти имам доверие като голямата част от информация е невярна.Но я представяш за достоверна.Да бъда искрен.Смятам че си се подвел..Знам че това не твое дело,а копи пейст от някъде.Смятам,че въобще дори не си наясно с материята,за която си писал.Поне източника си сложи там долу на поста.Така както го чета още от първия ти пост съм принуден да го приема за твое мнение.Може и да греша,но тези писания мисля съм ги виждал доста по-рано.Поне си свери информацията с някой ислямски сайт бе човек.

Виждам написал си последно,че става дума за борба м/у течения. Това че си написал едно,а сега се опитваш да го представиш в друга светлина не издържа критика.Аз дали съм схванал е бял кахър.Приеми просто,че съм твърде глупав и схващам трудно.С това винаги съм готов да се съглася.

Но хора незапознати с материята биха изпаднали в заблуждения.И тук ми се ще да попитам: Твоят Господ ще те счете ли невинен за тези твои грешки?

И какво ли би станало ако в молитва поискам от Бога да отсъди м/у нас? Ще спаси ли теб праведния, а мен грешника,изповядващ чудовищни традиции,да накаже?

Не ми отговаряй въпросът е риторичен.Сещам се тука за едни библейски текстове.

Благодаря предварително, винаги е по-добре да се погледне първоизточника, защото между двете ти твърдения има разлика.

Нещо ме бъркаш със sprite....

badr, в теб говори атеиста :help: ! Или вярваш в господ и божийте чудеса или не вярваш - среден път няма, поне аз не виждам. Да вярваш в подобни неща е същото както да вярваш, че сегашния коран е еднакъв с този продиктуван от Мохамед.

Ти ме бъркаш със sprite.Мен нищо не ме задължава да вярвам на това житие.Дали вярват в него христините си е техен проблем.Тук моето възражение се базира на факта,че това житие се сочи като доказателство за зло в Исляма.Известно е обаче че за доказателства се приемат факти,а не верските убеждения на sprite.Виждаш ли някъде да е посочено в това житие някакъв факт който да говори че Исляма повелява подобни изродщини.Вярвам в чудесата извършени чрез пророците,но не вярвам в чудеса извършени от православни светии,икони,мощи.Разликата е огромна.На такива чудеса не вярват и християни.

Хадиса го преведох заради теб,не заради него.Текста е по-долу

Morfey_A, дал съм конкретен пример върху който можем да дискутираме. Дякон Анрей Кураев /по прякор руският сектояд/ не е случаен човек, той е бил референт на Руският Патриарх Алексий II, професор е в Московската духовна академия, избран е за "човек на 2005 година" от Руският интернет-портал Rambler и в момента е една от най-изявените личности на Руското православно богословие. Достоверността на конкретния случай се доказва най-малко от липсата на ответна негативна реакция от ислямска страна. Спомни си реакцията на ислаямския свят след публикуването на карикатурите и изявленито на папата. Ако в изявлението на Дякона имаше и най-малка лъжа, радикалните ислямски групировки щяха да извият отново вой до небесата :) , но такава ответна реакция просто нямаше. :)

Първо дякона не е официален говорител на църквата.Нека църквата официално да заяви подобна позиция и тогава може да очакваш реакция от страна на ислямския свят.Липсата на реакция въобще не е доказателство.

Ако ще дякона да е академик.Патриарха обаче си мълчи и далеч не се наема да прави подобни изявления.Така,че дякона изразява частното си мнение .И извинявай,но колко души по-света са православни та да смятам мнението на православието за някакъв критерий.За да бъдем точни,под православен разбирам само човек,който знае,символ веруюто на православната църква и се самоопределя като следовник на тази вяра.Аз не мисля,че в България броя на тези хора е по-голям от 50 000,а в Русия не вярвам да са повече от милион.

Тук не говоря за хора,които само се самоопределят като православни християни.И аз мога да се определя като академик,но това не ме прави такъв.Сам си задай въпроса:

Колко от православните християни знаят въобще за съществуването на дякона?

На този фон в мнението на дякона като частно лице не съзирам особена стойност.

Дякона пита Исляма.Добре нека си пита,какво лошо има.Но ако смяташ че някой ще му обърне особено внимание грешиш.

Тук коментираме изявление или въпрос на този човек.Нека той или ти да ни посочиш конкретни текстове или конкретен закон.В Исляма има над 1 000 000 хадиса и 4 големи правни школи.В различните школи има различни тълкувания.Какво по-точно питате?

И очакваме фактологията около случая за повече яснота.Най-малко дали става дума за предателство по време на военни действия.Толкова ли не знаеш че в Афганистан се води война.

Започнал ли е този човек да пропагандира там на войници,на населението да не се противят на противниците им - "добронамерените" американци.Водил ли е този подобни християнски проповеди.И за какво става дума точно.

Вместо такава информация следва рефрен

Ще ти припомня още веднъж въпросите си на които чакам откровени отговори :

В исляма действат "съвсем ясни закони, според които мюсюлманинът, преминал в друга вяра, се наказва със смърт".[/quote

Тук трябва да се каже само следното.

Хадис Сахих

Предадено,че Аиша, да бъде доволен от нея Всевишният Аллах, разсказвала,че Посланник ът на Аллах, мир нему и благословението на Аллах е казал: «Убиването на мюсулманина е възможно само в три случая.Ако е встъпил в брак и извършил прелюбодеяние, то следва да бъде замерян с каманим до смърт,ако преднамеренно е убил мюсулманина, то следва да бъде наказан със смърт,а ако той се отказал от исляма и се бори против Аллах и неговия Посланник,то следва да бъде наказан със смърт или разпънат или изгонен».

Хайде сега посочи кое е ясното?Коя е присъдата?

Ясно е че при битка присъдата е смърт.Ами в мирно време.Кое му е ясното на твоя въпрос?

Посочи закона за който се говори? Законите в Исляма се извеждат от Курана и Сунната чрез системи от принципи.

drahshta извинявам се че не ти отговорих,ще го направя в следващите си постове.

Бях въвлечен в спор,който не желаех да водя,но бях принуден.Колкото и да ми се ненравят подобни кръчмарски истории,не бива да бъдат допускани провокации.

Дебата относно влиянието на религиите в секулярното общество е значително по-интересен.Но нека бъде в отделна тема и не насочено точно към мен,ако не възразяваш.

Да се представи тази религия с няколко изречения е почти невъзможно.

Благодаря на Badr и Morfey_A за безценната помощ, която ми оказаха при събиране на материали.

Ислям

tum1fu5.jpg

"....И одобрих Исляма за Ваша религия."(5:3)

Едно от трите (заедно с християнството и будизма) световни религии. В исторически аспект, една от най-младите религии, тъй като нейното появяване се датира към ранното средновековие.

В момента на своето възникване ислямът е бил синкретическа религия, поела в себе си елементи от редица религии на Арабския полуостров. Основно влияние на първоначалния ислям са оказали древните вярвания и култове: ханифизъм, юдаизъм, християнство и маздеизъм.

Основател на исляма се смята пророк Мухаммед - исторически достоверна личност.

Кой е Мухаммед

Мухаммед е роден през 570г. в Мека. В най-знатния клон на Курайш- рода на Хишам,а Курайш е най-знатното арабско племе. Той израснал като сирак. Баща му Абдуллах починал, когато майка му Амина била бременна с него едва във втория месец, а когато той навършил шестгодишна възраст, починала и тя. Грижата за него поел дядо му Абдулмутталиб, ала той също починал, когато пратеника на Аллах бил на осем години. След това за него се грижел чичо му Абу Талиб, докато той пораснал и възмъжал. За сираческата му участ се споменава и в Свещения Коран :

"Не те ли намери Той сирак и не те ли приюти?"(96:3)

веднага щом пораснал, станали известни неговият здрав разум и трезвите му мисли. Още като младеж той бил известен сред своите съплеменници като честен, искрен и благочестив човек, който държи на думата си, води праведен живот и се ползва с добро име. По внушение на Аллах няколко години преди да поеме своята мисия Мухаммед чувствал силно желание да посещава пещерата Хира -разположена в планина , която се намира близо до Мека, където се усамотявал за да разсъждава върху благата на Бог и неговата величествена мощ. Това продължило докато го осенило откровението на Аллах и му бил низпослан Свещения Коран. Когато пророкът навършил четиридесет години, ангелът Джибраил(Гавраил) му низпослал Божественото откровение. Първите думи низпослани на последният пратеник на Аллах са били:

"Чети, (о, Мухаммед) в името на твоят господ,Който

сътвори- сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ

е най-Щедрият, Онзи, Който научи чрез калема, научи

човека на онова, което не е знаел."(96:1-5)

Започнал трудният път на разпространението на последното Божие слово въплътено в Корана. Ненавистта на Курайщите растяла. Това накарало Мухаммед да извърши заедно с вярващите мюсюлмани преселение от Мека в Медина. Това преселение се нарича Хиджра и е начало на мюсюлманското летоброене. В Медина се създава първата държава в Исляма и първата конституция в историята! От нея лъха хуманизъм, обществена справедливост, религиозна толерантност и сътрудничество между мюсюлмани и немюсюлмани за благото на обществото.

Приятели, осъзнайте се! Как започва темата само, а вие тука не спряхте да си ги мерите. Започва да ме хваща срам от вас.

Вярвам в чудесата извършени чрез пророците,но не вярвам в чудеса извършени от православни светии,икони,мощи.

Da, въпроса опря до вярата. :baby: Но само вярата не достатъчна. Аз не вярвам, друг вярва, ти вярваш в едни, а не вярваш в други чудеса. Излиза че спорът ни е безсмислен... Чудесата са спорни, но уви, насилието в името на религията е безспорно. Не можеш да отречеш, че в името на исляма са вършени насилия и престъпления. Оправдания от типа "ама и другите вършат" са излишни.

...ако той се отказал от исляма и се бори против Аллах и неговия Посланник,то следва да бъде наказан със смърт или разпънат или изгонен.

Хайде сега посочи кое е ясното?Коя е присъдата?Ясно е че при битка присъдата е смърт.Ами в мирно време.

Благодаря! Ясно е, че се предвижда смъртна присъда при отстъпление от вярата или изгонване. При примитивните общества изгонването е било най-тежката присъда, а как сега да се тълкува това изгонване? Значи ли това, че такъв човек трябва да напусне държавата в която живее? Защо постоянно говориш за война, от текста следва, че отказа от исляма е борба срещу бог и неговия пророк, а не че се прилага при битка.

Приятели, осъзнайте се! Как започва темата само, а вие тука не спряхте да си ги мерите. Започва да ме хваща срам от вас.

Целта на форума е не да се пропагандира исляма, а хората да научат истината за него. Естествено, ще има спорове, ще се отстояват различни гледни точки, нима това е лошо? Убеден съм, че дори хората, смятащи се за мюсюлмани има какво ново да научат.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Da, въпроса опря до вярата. :wors: Но само вярата не достатъчна. Аз не вярвам, друг вярва, ти вярваш в едни, а не вярваш в други чудеса. Излиза че спорът ни е безсмислен... Чудесата са спорни, но уви, насилието в името на религията е безспорно. Не можеш да отречеш, че в името на исляма са вършени насилия и престъпления. Оправдания от типа "ама и другите вършат" са излишни.

Здравейте!Напоследак не ми остава много свободно време за форума,но виждам,че подържате "огъня".:)Относно самата тема виждам,че бадр е достатъчно експресивен и за да не се повтаряме ще споделя подкрепата си към думите му.М75 не се хващай за дребни неща и относно вярата в чудеса извършвани от икони,мощи и разни други предмети е меко казано съмнителна и за мен.Защо?Поне в Исляма помоща идва от Бог,а не от парче дърво или рисунка.Молитви,търсене на помощ от икони,светци и т.н. е нарушаване на първата божия заповед.Толкова засега от мен,че отивам да стягам въдиците и утре за риба:)

Badr, толкова много думи ...

ето ти и така желаните от теб детайли, едва ли ще ти харесат :angry:

Папата иска помилване на приел Христа афганистанец

26 март 2006, 16:52

Папа Бенедикт XVI изпрати писмо до президента на Афганистан Хамид Карзай с молба да помилва Абдул Рахман, който е заплашен от смъртна присъда заради това, че е приел християнството, предаде АФП. Папското посланието е било предадено лично от втория човек на Ватикана държавният секретар Анджело Содано дни преди Върховният съд в Кабул да започне да гледа казуса.

В писмото светият отец моли Хамид Карзай да помилва Абдул Рахман като израз на уважение към волята на човек да избира сам религията си. Това ще бъде важен жест на сближаване, разбиране и уважение между световните религии, се казва в посланието на светия отец, съобщава италианската агенция АНСА. “Ал Арабия” уточнява, че консервативното мюсюлманско общество не е настроено да помилва вероотстъпника. Много радикални имами са призовали в петъчните си молитви за прилагането на цялата сила на закона към тези, които се отказват да следват заветите на пророка Мохамед.

Според действащото в страната традиционно мюсюлманско законодателство - шериат, 41-годишният афганистанец трябва да получи смъртно наказание за това, че се е отрекъл от исляма и е приел християнство. Това е станало преди 16 години в Германия :offtopic_s::rolleyes::P , където Рахман е работил към хуманитарна организация, уточнява “Ал Джазира”. Телевизията съобщава, че преди две седмици при неговото завръщане в Афганистан той е бил издаден от семейството си, което не е било съгласно с неговото решение да се откаже от исляма.

През уикенда Хамид Карзай проведе серия от срещи с правителството си по проблема с помилването на вероотстъпника. Президентът на Афганистан е подложен на силен международен натиск. Преди дни държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс разговаряла по телефона с Карзай, за да прикани Кабул да зачете правото на вероизповедание на покръстилия се Абдул Рахман, предаде АФП. Ротационният председател на ЕС - Австрия, заяви, че ще направи всичко по силите й, за да защити Рахман. ООН също притиска Кабул да го освободи.

Проблемът около освобождаването на Рахман е породен от факта, че голяма част от членовете на Върховния съд са известни с радикалните си възгледи духовници, които ще дадат предпочитание на духа на шериата в конституцията, отколкото на записаните в преамбюла й човешки права. Освен това те получават подкрепа на бивши талибански командири и шиитски духовници като Асиф Мохсения, който вече събира недоволни срещу освобождаването на Рахман. "Коранът и заветите на пророка Мохамед са прекалено ясни. Не може да има друго решение освен смърт", заяви за "Ал Джазира" един от членовете на институцията ходжа Ахмед Садики.

Без коментар !!!

поне в Исляма помоща идва от Бог,а не от парче дърво или рисунка

В християнството предполагам е същото, надали ще се намери някой свещеник да те убеждава, че без бог ще получиш помощ. От друга страна и мюсюлманите имат свети места и предмети, обект на поклонение.

Молитви,търсене на помощ от икони,светци и т.н. е нарушаване на първата божия заповед.

Дори молитвите!? Къде отидоха петте задължителни молитви?

Толкова засега от мен,че отивам да стягам въдиците и утре за риба:ph34r:

Наслука! :)

Олеле , тоя спор като гледам няма край. Аз бих предложил да спрете да се обстрелвате с цитати и извадки от разни второразрядни уеб-сайтове за ислямът. Просто от тук нататък оставете "непредубеденият" читател да си вади изводите :clap:

Da, въпроса опря до вярата. ;) Но само вярата не достатъчна. Аз не вярвам, друг вярва, ти вярваш в едни, а не вярваш в други чудеса. Излиза че спорът ни е безсмислен... Чудесата са спорни, но уви, насилието в името на религията е безспорно. Не можеш да отречеш, че в името на исляма са вършени насилия и престъпления. Оправдания от типа "ама и другите вършат" са излишни.

Това е приятна еволюция на твоето мнение.Бих припомнил обаче фактите.

Не аз започнах спор относно религиозните възгледи на опонента си.Мисля,това е видно и безспорно.И то при положение,че на моя страна е силата на аргументите.

Подобен род занятия намирам за безсмислени.Свободата на вероизповедание е ключов елемент в разбирането на Исляма.

За мюсулманин се счита всеки един който е произнесъл свидетелството за единобожието --

Калимат ас-шахида.

Единственото,но за това пък безпрекословно условие е този акт да бъде акт на свободно волеизявление.Без това условие и милиони пъти да бъде споменато името на Аллах няма Ислям.Всичко друго,но не и Ислям.И това е директна Кураническа заповед.Заповед на АЛЛАХ. -- "Няма насилие в религията".

Що се отнася до насилието в името на Исляма,то аз и не смятам да отричам нито насилието ,нито престъпленията.И в името на светлото бъдеще и в името на незнам си какво.

Съвсем друг въпрос е дали Исляма позволява или забранява насилието.

Тъй както не може да бъде винена физиката за това,че някой е хвърлил атомна бомба,така и не може да бъде винен Ислямът за нечии действия.

Характера на спора обаче е различен.Бяха направени злонамерени инсинуации и като аргументи бяха посочени битие и мнение на дякон и един куп други глупости.

Е мнението на дякона си е негово,но дякон да ми обяснява какви са законите на Исляма това няма да стане.За това си има съответните източници.

Благодаря! Ясно е, че се предвижда смъртна присъда при отстъпление от вярата или изгонване. При примитивните общества изгонването е било най-тежката присъда, а как сега да се тълкува това изгонване? Значи ли това, че такъв човек трябва да напусне държавата в която живее? Защо постоянно говориш за война, от текста следва, че отказа от исляма е борба срещу бог и неговия пророк, а не че се прилага при битка.

Тук аз цитирах Мухаммад(С.А.С) а той е безспорният авторитет за мнението на Исляма.

Говоря за война защото ни се предлага някаква хипотеза без никаква допълнителна информация с изключение на факта,че говорим за Афганистан.Там,доколото съм чул,не се черпят с баклава.Затова се орентирах към положенията свързани със войната.

Че не се предвижда смъртна присъда само при отстъпление от вярата е видно и от следния факт.

В Курана като най-тежката форма на неверието единозначно е посочено лицемерието.А на лицемерите е обещано най-тежкото наказание на дъното на Ада.Всеизвестно е обаче,че никой не наказвал със смъртна или друга присъда лицемерите.Единствено е известно,че пророка Мухаммад(С.А.С) е отказвал да извърши за тях салат джаназа(задължителна молитва при погребение).Никаква форма на наказания не е била прилагана към лицемерите.Тук обаче липсва борба с/у Бог и неговия пратеник.Така и тази хипотеза издъхна.

Нали няма да седнем да спорим дали Мухаммад(С.А.С) е знаел или е спазвал повелите на Исляма.

Друг е въпроса ако някому не се нравят фактите.Те обаче са си факти.

За мюсулманин се счита всеки един който е произнесъл свидетелството за единобожието --

Калимат ас-шахида.Единственото,но за това пък безпрекословно условие е този акт да бъде акт на свободно волеизявление.Без това условие и милиони пъти да бъде споменато името на Аллах няма Ислям.Всичко друго,но не и Ислям.И това е директна Кураническа заповед.Заповед на АЛЛАХ. -- "Няма насилие в религията".

Афганистанците май не разбират исляма по този начин, виж линка към Ал Джазира. Факт е, че човек приел християнството, е заплашен от смъртна присъда поради това си деяние.

Тук аз цитирах Мухаммад(С.А.С) а той е безспорният авторитет за мнението на Исляма.

Именно приведения от теб цитат потвърждава противната теза - за отстъпление от вярата се предвижда смърт или изгонване от ислямското общество.

Именно приведения от теб цитат потвърждава противната теза - за отстъпление от вярата се предвижда смърт или изгонване от ислямското общество.
Мисля,че пиша на български език.Не бих те подценил толкова да смятам че не си схванал добре.Но все пак ще повторя.

...ако той се отказал от исляма и се бори против Аллах и неговия Посланник,то следва да бъде наказан със смърт или разпънат или изгонен.

Та в българския език със съюзът "И" се означава конюнкция.Оставям на теб да откриеш смисъла на това понятие.Ако има някакви затруднения ето един цитат

лат. “съединявам”

1. лог. Логическа операция, чрез която се образува сложно изказване от две изказвания, обединени с помощта на съюза “и”.

Подчертал съм ти втората част която "без да желаеш" изпускаш.

Факт е, че човек приел християнството, е заплашен от смъртна присъда поради това си деяние.
Това можеш да го кажеш на старата ми шапка.
date='3.04.2007г. в 18:51ч.' post='497263']

Аз го тълкувам като афганистанец:

"The Quran is very clear and the words of our prophet are very clear. There can only be one outcome: death," said cleric Khoja Ahmad Sediqi, who is also a member of the Supreme Court.

Извинявай, badr', мнението на член на Върховния съд, па макар и на Афганистан, е с по-голяма тежест от твоето. Предполагам ще си го преведеш по-добре от мен

Това можеш да го кажеш на старата ми шапка.

Ще и го кажа, след като си извадиш главата от пясъка. Все пак Ал Джазира потвърждава факта.

Аз го тълкувам като афганистанец:

Извинявай, badr', мнението на член на Върховния съд, па макар и на Афганистан, е с по-голяма тежест от твоето. Предполагам ще си го преведеш по-добре от мен

Аз не съм акцентирал в/у тежест на личното ми мнение.А мнението на члена на върховния съд сигурно е базирано и на текста който посочих.В този текст обаче се включва и борба против Аллах и неговия Посланник.В никой случай това не е само отстъпление от вярата.Ал Джазира потвърждава факта на присъдата и не изяснава въпроса в пълнота.По точни можем да бъдем само ако видим решенията на съда и мотивите.Иначе спокойно може да се спекулира.

Ще и го кажа, след като си извадиш главата от пясъка.

biggrin.gif А тук ще протестирам.Не заравям главата си в пясъка заедно с шапката.Уважавай шапката ми моля те.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.