Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Devians, с какво твоето твърдение противоречи на моето? Единствената разлика е че аз се изразявам по-прямо.

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 264,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Devians, с какво твоето твърдение противоречи на моето? Единствената разлика е че аз се изразявам по-прямо.

Със смисъла и умисъла който ти влагаш в Корана, и в твърденията ти че е написан след смърта на пророка, и казвайки че не отговаря на неговите думи и дела.... Нима е малко.........

Коранът е това което е записано и систематизирано или по точно систематизирано и след това записано след смъртта на Мохамед. Всъщност голяма част от неговото съдържание е много по-старо и няма нищо общо с Мохамед. Твърдението, че Мохамед е едноличен автор на корана просто не е вярно. Но както казваш, това вече е дискутирано :).

Като оставим настрана явното противоречие,че Корана първо е систематезиран и след това записан,то аз ще подканя m75 да ни разкрие източника на това твърдение.Съвсем удачно е да се спомене сури,айети кога и къде са били написани според неговите знания.Предполагам думите ти са вътрешно убеждение,което не държи да отговаря на реалността.Ако имаш някаква информация,факти представи ги.

Със смисъла и умисъла който ти влагаш в Корана, и в твърденията ти че е написан след смърта на пророка, и казвайки че не отговаря на неговите думи и дела.... Нима е малко.........

След смърта му всичко ... е събрано и систематизирано ...

Към горните ти думи мога само да допълня, събрани и систематизирани са записки и устни спомени на негови последователи от победилата партия в гражданската война. Мохамед не е оставил и един ред, по разбираеми причини. Приносът му за създаването на исляма е огромен, но оформянето на тази религия не свършва със смъртта на пророка.

Като оставим настрана явното противоречие,че Корана първо е систематезиран и след това записан,то аз ще подканя m75 да ни разкрие източника на това твърдение.

След като е взето решение за написване на корана, наличният материал е бил събран, прегледан, изчистен, коригиран, подреден и т.н. Нормална редакторска работа. Нали не твърдиш, че всички записки и спомени са били напъхани в корана без проверка?

Предполагам думите ти са вътрешно убеждение,което не държи да отговаря на реалността.

Вътрешното ми убеждение държи да отговаря на реалността, бъди сигурен. :)

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Към горните ти думи мога само да допълня, събрани и систематизирани са записки и устни спомени на негови последователи от победилата партия в гражданската война. Мохамед не е оставил и един ред, по разбираеми причини. Приносът му за създаването на исляма е огромен, но оформянето на тази религия не свършва със смъртта на пророка.

След като е взето решение за написване на корана, наличният материал е бил събран, прегледан, изчистен, коригиран, подреден и т.н. Нормална редакторска работа. Нали не твърдиш, че всички записки и спомени са били напъхани в корана без проверка?

Вътрешното ми убеждение държи да отговаря на реалността, бъди сигурен. :)

За съжеление никак не съм сигурен,но за сметка на това ще имам възможността да проверя.Преди да умре Мухаммад имаме създадена и обединена арабска държава.Това с победилата партия ми харесва и ще се радвам да ни разкажеш в тази гражданска война колко хора всъщност са участвали?Никак не държа на точния брой,а с проценти 0,01%...Колко?Колко време е продължила,кои са партийте?Разбираш,че искам да се докосна до твойте знания?Първо се взима решение да бъде написан Корана?От кой,къде,как?Следвайки последователността ти,след като вече е взето решение да се напише Корана е бил събран?Правилно ли разбрах?:)Сега кажи коя сура,аиет е била коригирана,изчистена?Надявам се да направиш изключение този път и да боравиш с факти.Всички записи и спомени пъхнати в Корана?Какво имаш предвид?

Редактирано от Arsen (преглед на промените)

За съжеление никак не съм сигурен,но за сметка на това ще имам възможността да проверя.Преди да умре Мухаммад имаме създадена и обединена арабска държава.Това с победилата партия ми харесва и ще се радвам да ни разкажеш в тази гражданска война колко хора всъщност са участвали?

Когато Пророка изпуснал сетния си дъх, в страната било избухнало въстание
Факта на гражданската война не се оспорва от никой, така че без демагогия.

Първо се взима решение да бъде написан Корана?От кой,къде,как?

Радвам се че попълвам твоите знания:

Тогава Умар Ибн ал-Хаттаб предложил на халифа Абу Бакр да съберат текста на Корана...Първоначално Абу Бакр отхвърлил предложението, ала след това Аллах разтворил гърдите му за него. Така Свещения Коран бил иззет от каменните плочки, костите и палмовите клонки и листа,...

Събират се отделни парчета, коригират се, редактират се и т.н, докато се получи това което днес наричаме коран.

Сега кажи коя сура,аиет е била коригирана,изчистена?

Халифът обаче му наредил да открие по две писмени свидетелства за всеки стих, преди да го включи в окончателния текст.
Ясно е че за тези части за които не са открити достатъчни доказателства (или пък не са отговаряли на вижданията на тогавашния халиф) не са включени в книгата. След като са били иззети писмените свидетелства, а наизустяването на неправилните варианти едва ли е било насърчавано, останал е само един вариант - корана който познаваме днес. Да не говорим за липсата на стандарт при изписването на думите, допълни и ниската грамотност. Няма никаква гаранция че еднаквите текстове са били записани еднакво, по един и същи начин. Дори днес когато има строги правописни правила, някои хора не успяват да ги спазват. Едва с появата на корана се утвърждава литературния писмен арабски, т.е появяват се правописни правила задължителни за всички.

.Всички записи и спомени пъхнати в Корана?Какво имаш предвид?

Това че суровият материал е бил пресяван. Не всичко което някой е твърдял, че са записки на думите на Мохамед е влязло в корана.

Накрая, предполагам, няма нужда да посочвам откъде са цитатите?

За историята на Корана виж тук.

Факта на гражданската война не се оспорва от никой, така че без демагогия.

Радвам се че попълвам твоите знания:

Събират се отделни парчета, коригират се, редактират се и т.н, докато се получи това което днес наричаме коран.

Ясно е че за тези части за които не са открити достатъчни доказателства (или пък не са отговаряли на вижданията на тогавашния халиф) не са включени в книгата. След като са били иззети писмените свидетелства, а наизустяването на неправилните варианти едва ли е било насърчавано, останал е само един вариант - корана който познаваме днес. Да не говорим за липсата на стандарт при изписването на думите, допълни и ниската грамотност. Няма никаква гаранция че еднаквите текстове са били записани еднакво, по един и същи начин. Дори днес когато има строги правописни правила, някои хора не успяват да ги спазват. Едва с появата на корана се утвърждава литературния писмен арабски, т.е появяват се правописни правила задължителни за всички.

Това че суровият материал е бил пресяван. Не всичко което някой е твърдял, че са записки на думите на Мохамед е влязло в корана.

Накрая, предполагам, няма нужда да посочвам откъде са цитатите?

m75 както очаквах ти ми представи някаква си хипотеза без нито едно доказателство.Казваш,че Корана е бил коригиран(забрави да споменеш как),нагласен според нечий виждания и т.н.За солидно доказателство представяш някакви си лични разсъждения.Зададох елементарни въпроси на човек,който твърди,че знае нещо,като отговор получавам,че съм демагог:speak:Сега разбирам,че няма как да не са сбъркали арабите тогава,защото са били прости,не са могли да пишат грамотно,липсва стандарт при изписването на думите...?:speak:Ще ме простиш,но ти изобщо не знаеш за какво говориш.Цялата ти теза се основава на това,че за теб няма гаранций,че Корана се е съхранил в оригинал.Предвид,че нямаш доказателства,то намирам спора за неуместен.Следващия път бъди любезен да представиш и факти към думите си.Коя сура,айет е бил променен?Кой е редактирал Корана според нуждите си?Все едни въпроси,които отбягваш.Момента,в който е единствено твое лично мнение,то аз нямам нищо против него,но когато държиш да отговаря на истината предоставяй доказателства.

Arsen, разтълкувах ти на разбираем език общоприетата история на създаването на корана, нищо повече. Нямам нужда да откривам колелото. Фактите са налице, а тяхното легендарно тълкуване не е за мен, предпочитам рационалното.

Trax, от къде мислиш, че са моите цитати? Текста на проф. Мухаммад Хамидуллах предполагам отразява официалното становище, нали?

Според условията които поставяш,ти не искаш доказателства .Каквото и да ти се каже ,ти няма да го приемеш.На лошо поставени въпроси е безсмислено да се отговаря.Говорим за неща станали преди повече от 1300 години.Даже и днес при "обективните"методи за разпространение на информациата ,всеки си извърта нещата както си иска.Да ми разправяш че някъква смешна съвкупност от легенди,митове и указания е есенцията на всичко,е меко казано неуместо.Не желая да ви убеждавам в това което мисля,но спрете с тия реклами на вашите виждания.Темата е познавателна,не прекалявайте с рекламата-това май не е съвсем редно.

Намирам чар в това,че доказателства не е необходимо да се предоставят,защото няма да ги приема.Това е подход,който разкрива,че не се търси диалог.Както вече споменах нямам нищо против личното мнение.Прави разлика между съхранение на информацията и тълкуване(извъртане).Разисква се дали написаното в Корана са изцяло думите на пророка или има добавки.Ако реакцията ми да защитя дадена позиция е реклама за теб,то просто не я гледай.

Arsen, разтълкувах ти на разбираем език общоприетата история на създаването на корана, нищо повече. Нямам нужда да откривам колелото. Фактите са налице, а тяхното легендарно тълкуване не е за мен, предпочитам рационалното.

Trax, от къде мислиш, че са моите цитати? Текста на проф. Мухаммад Хамидуллах предполагам отразява официалното становище, нали?

Разбирам те!Съжелявам ако съм останал с впечатление,че ползвайки общоприетата история се опитваш да докажеш,че в Корана има добавки.Да приемем,че не съм разбрал и да продължим...

Айде престанете да се карате. Ето ви няколко цитата от Корана:

Наистина Ние низпослахме Напомнянето и Ние непременно ще го пазим. (15:9)

Ще ти дадем да четеш [Корана, о, Мухаммад] и не ще забравиш, освен каквото Аллах пожелае. Той знае явното и скритото. (87:6-7)

И ангелите да им спуснехме, и мъртвите да им проговореха, и всичко да им съберяхме на показ, пак нямаше да повярват, освен ако Аллах не пожелае. Ала повечето от тях са невежи. (6:111)

Или казват: “Той си го е измислил.” Кажи: “Донесете десет сури подобни на неговите ­ измислени ­ и позовете когото можете, освен Аллах, ако говорите истината! (11:3)

Синтезирано, Аллах е обещал да пази Корана такъв, какъвто е. Ако има нещо, което е пропуснато, то е така, защото Аллах е сметнал за добре да бъде пропуснато. И който не вярва в това, каквито и доказателства да му покажеш, пак няма да повярва. И е безсилен всеки и не може да имитира Корана. И го знае много добре, но пак няма да повярва.

И недей да спориш за онези, които изменят на себе си! Аллах не обича никой изменник, грешник. (4:107)

Спрете да спорите. Никой няма да успее да убеди другия в противното.

И щом видиш такива, които празнословят за Нашите знамения, отстрани се от тях, докато не се впуснат в друг разговор! И ако те унесе в забрава сатаната, не сядай, щом си спомниш, с хората-угнетители! (6:68)

А съвместими ли са западния свят и исляма ? Например нощния живот и алкохола ? Какво пише за алкохола в Корана ?

Trax с m75 не се караме.:speak:Коментираме,показваме своите позиций и възприемания по отделни въпроси.В основата е толерантността и уважението,ако езика на някой му се струва груб,мъжки разговор.Както той самия знае,никога не съм проявил негативно отношение към него въз основа на религиозни или светски виждания за света.Дори човек да пресее информацията,която не му харесва или не вярва в нея,то в някаква степен ще опознае отсрещния човек.Цитатите от Корана в случая не са полезни,защото разглеждаме историята му на съхранение,а не значението на съдържанието в него.

А съвместими ли са западния свят и исляма ? Например нощния живот и алкохола ? Какво пише за алкохола в Корана ?

Какво имаш предвид под западен свят?Закони в отделните държави,ценностна система,някаква база за сравнение?Алкохола и всякакви наркотични вещества са забранени.Изключение прави ако по някакъв начин употребата на този алкохол е определяща за здравето и живота ти.Например си се изгубил в гората,луташ се с дни,няма какво да ядеш и случайно ти попадне една бутилка вино:speak:.В исляма,когато на човек му се наложи да избере между две злини,трябва да избере по-малката.В случая да пиеш вино,което е източник на енергия и може да спаси живота ти е правилната постъпка.Въпреки,че ако погледнем шеговито може да се убиеш по-лесно ако си пиян:wors:Цитат от Корана:

219. "Питат те за виното и за игрите на късмет. Кажи: “В тях има голям грях и изгоди за хората, но грехът им е по-голям от изгодата.” И питат какво да раздават. Кажи: “Излишъка.” Така Аллах ви обяснява знаменията, за да размислите"

Под “вино” (хамр) в Свещения Коран се подразбират всички видове упойващи напитки, а под “игрите на късмет” - всички форми на хазарт.)

Kaltor,запознат съм с художествената творба на Салман Рушди,харесвам и Стивън Кинг:wors:Та се надявах съвсем мъничко,стоейки зад чужди думи,да ми кажеш каква е твоята позиция и какво се опитваш да кажеш.Не се притеснявай не хапя biggrin.gif

Ами нямах в предвид виното в гората, по-скоро нощният живот и алкохола, както и го написах. Може да се причисли към ценностната система. Въпросът ми е, не си ли противоречат европейския начин на живот, в които хората се забавляват с алкохол и исляма, в който той е забранен. Може ли да съществува ислям в Европа паралелно с този начин на живот ? Не покварява ли той младите мюсюлмани родени в Европа ? Аз виждам сблъсък на културите и два несъвместими свята, моите приятели от турски произход примерно не са грам религиозни, сигурен съм че ако бяха родени на изток, щяха да стоят по друг начин нещата(ако не греша дори се учи наизуст Корана в някои страни, но не съм сигурен, така ли е ?) Като цяло виждаш ли дразги между демокрацията и исляма, като разрешения бой над жени, забраната за алкохол и хазарт (един еврофутбол не можеш да пуснеш, както се казва) и т.н.

Trax с m75 не се караме.:)Коментираме,показваме своите позиций и възприемания по отделни въпроси.В основата е толерантността и уважението,ако езика на някой му се струва груб,мъжки разговор.Както той самия знае,никога не съм проявил негативно отношение към него въз основа на религиозни или светски виждания за света.Дори човек да пресее информацията,която не му харесва или не вярва в нея,то в някаква степен ще опознае отсрещния човек.Цитатите от Корана в случая не са полезни,защото разглеждаме историята му на съхранение,а не значението на съдържанието в него.

:speak:

Ами нямах в предвид виното в гората, по-скоро нощният живот и алкохола, както и го написах. Може да се причисли към ценностната система. Въпросът ми е, не си ли противоречат европейския начин на живот, в които хората се забавляват с алкохол и исляма, в който той е забранен. Може ли да съществува ислям в Европа паралелно с този начин на живот ? Не покварява ли той младите мюсюлмани родени в Европа ? Аз виждам сблъсък на културите и два несъвместими свята, моите приятели от турски произход примерно не са грам религиозни, сигурен съм че ако бяха родени на изток, щяха да стоят по друг начин нещата(ако не греша дори се учи наизуст Корана в някои страни, но не съм сигурен, така ли е ?) Като цяло виждаш ли дразги между демокрацията и исляма, като разрешения бой над жени, забраната за алкохол и хазарт (един еврофутбол не можеш да пуснеш, както се казва) и т.н.

Противоречие или сблъсък няма,докато едните не започнат да се опитват да налагат мнението си без да се съобразяват с личния избор.Има хора употребяващи алкохол и други,на който не им се нрави.Така е с цигарите,храните,това не е сблъсък на цивилизаций,без значение какви са причините за индивидуалния избор.Ислям отдавна съществува с този начин на живот,просто тези от мюсюлманите или останалите хора,които се въздържат от алкохол по никакъв начин не пречат на другите.Изкушение винаги има,но вече индивидуалния избор зависи и от пририотети на личността.Тоест,ако един мюсюлманин реши,че иска да се хареса на някаква компания,като пренебрегне принципите си,вероятно ще го стори.Аз лично държа да бъда харесван какъвто съм,а не по прищявката на нечие въображение.Има прекалено много фактори,които оказват влияние върху поведението на човека...Боят над жени в исляма не е разрешен,но сме свидетели това да се случва навсякъде по света без значение каква религия изповядва човек.Разрешено е да се използва сила по много стриктни правила и определени ситуаций.Например при психическо заболяване,жената започне да се държи заплашително,при необходимост мъжа може да удари жената само по определени места.Няма право по главата,корема и други опасни места,където може да нанесе трайни вреди.Да биеш жена си само заради това,че не се съгласява с твоето мнение не е продиктувано от исляма.Законите за защита на жената и детето в исляма са особено строги,като например наказанието за изнасилване е смъртна присъда.Жената може да се разведе ако повече не обича мъжа си,като децата по право остават при нея,освен ако по някаква причина не може да се грижи за тях.Арабите имат културни традиций още преди исляма,където жената буквално не са я смятали за човек.Исляма води борба срещу тях.Аз лично не смятам,че живота свършва с алкохола и хазарта,които са се доказали като вредни.Въпрос на личен избор.

Съвместими са. Нощният живот и алкохола не дефинират западният в свят. То и в източния се пие. Аз не пия алкохол, не ям свинско, моля се, ходя на джамия, говея през Рамадан и живея в западна държава. Това въобще не е трудно и дори на запад е по-лесно да си мюсюлманин, отколкото в България. Тук има много повече разбиране и толерантност към мюсюлманите. Примерно до сега не съм имал проблем с шефовете и колегите ми, когато съм искал да се моля на работното си място като е време за молитвата. Дойде ли време отивам и се моля. Абсолютно никакъв проблем. На тях това не им прави впечатление. В училищата и университетите има специални места за молитва. Дори веднъж в един център за изучаване на чужди езици видях едни хора да се молят в края на един коридор. Абсолютно никой не ги притесняваше и не им обръщаше внимание. Ако някой се моли в училище или в университет в България, просто представям си какво ще стане. Медии, разправии, нацизъм, изказвания, нападки...

И все пак като цяло има разминаване между европейските разбирания и Корана. Например :

"Законите за защита на жената и детето в исляма са особено строги,като например наказанието за изнасилване е смъртна присъда."

Като смъртното наказание е отменено в Европа, значи при изнасилване на мюсюлманско момиче, независимо дали от християнин или мюсюлманин, едната от страните трябва да направи компромис при налагането на наказанието. А пък ислямът е най-бързо разрастващата се религия в Европа все пак и има много застъпници. Ако семейството иска смъртно наказание, защото така се полага според религията им ще има гореспоменатият сблъсък на разбирания.

Trax, прав си, че в България е по-трудно да си мюсюлманин, но това е единствено заради историята на страната ни, нормално е хората да се страхуват от исляма, защото нищо хубаво не са видели от него, като включим и капсулизирането на мюсюлманите в една партия, за която гласуват те всички, това създава едно впечатление за обединение на мюсюлманите в България против останалите и нежелание да се интегрират. Но това е друга тема, не е за тук, просто исках да кажа защо в България нещата са различни.

И все пак като цяло има разминаване между европейските разбирания и Корана. Например :

"Законите за защита на жената и детето в исляма са особено строги,като например наказанието за изнасилване е смъртна присъда."

Като смъртното наказание е отменено в Европа, значи при изнасилване на мюсюлманско момиче, независимо дали от християнин или мюсюлманин, едната от страните трябва да направи компромис при налагането на наказанието. А пък ислямът е най-бързо разрастващата се религия в Европа все пак и има много застъпници. Ако семейството иска смъртно наказание, защото така се полага според религията им ще има гореспоменатият сблъсък на разбирания.

Trax, прав си, че в България е по-трудно да си мюсюлманин, но това е единствено заради историята на страната ни, нормално е хората да се страхуват от исляма, защото нищо хубаво не са видели от него, като включим и капсулизирането на мюсюлманите в една партия, за която гласуват те всички, това създава едно впечатление за обединение на мюсюлманите в България против останалите и нежелание да се интегрират. Но това е друга тема, не е за тук, просто исках да кажа защо в България нещата са различни.

Подобно наказание се изисква,когато у-то на държавата е според Шериата.В останалите случаи дали властите на съответната държава ще освободят или осъдят предполагаемото престъпление е изцяло тяхна отговорност.Съвсем нормално е семейството на изнасиленото момиче да искат най-тежкото наказание според закона дори да е различен от ислямския.Тоест ще се подчинят на местните закони,без да носят отговорност пред Бог за независещи от тях фактори.Ако говорим за европеиски разбирания,то трябва да разгледаме тези на християни,мюсюлмани и др.Ако имаш предвид конститицията,то да се различават е съвсем нормално,така е по света.Всяка държава избира своите закони и живеещите в нея трябва да ги спазват.В България не смятам,че причините са свързани с историята(малко се интересуват от нея),просто народа е озоблен заради подтиснатия начин на живот.

Ми на който не му харесват законите в Европа, да бяга в САЩ :speak: Там смъртното наказание е разрешено. Който се пресели по пътя на Аллах или се бори по пътя на Аллах е мъченик.

Относно твърдението ти, че всички мюсюлмани гласуват за една партия - явно въобще не си запознат. Ако имаш данни от резултати от парламентарни избори. Мога да ти кажа някои общини с предимно мюсюлманско население, за да погледнеш и сам да се убедиш, че мнозинството мюсюлмани са гласували за БСП, НДСВ и десните, но не и за ДПС.

А може ли някой да ми каже как интерпретира Исляма карма и какъв път показва за избавянето от нея. Това е много интересно.

На човек ще му се случи това, което му е писано. Съдбата може да бъде променена само чрез дуа (незадължителна молитва) и садака (незадължителна милостиня).

Няколко поговорки за Корана:

Коран, който се разпада, принадлежи на човек, който не се (разпада).

Не от значение колко пъти сте минали (прочели) Корана, а колко пъти той е минал през вас.

Греховете ще ви пазят далеч от Корана или Коранът ще ви пази далеч от греховете.

Повечето хора са загрижени за аятите, които не разбират. Това, за което наистина трябва да се трвожат, е аятите, които разбират.

За историята на Корана виж тук.

Не съм чел по голяма измишльотина.Точно това е което ме притеснява,в случая на исляма.Много е ясно че арабският е много особен и труден език.Поради това арабите учат лесно други езици.Но да твърдиш че жив език не се е променил за 1500 години явно сочи че смяташ събеседника си за малоумен.Латинският не се е променил 2000 години ,но той е вече мъртъв език.След 100-200 години и българският ще е мъртъв език,или ще е така променен че няма да има много общо с сегашния.

Не съм чел по голяма измишльотина.Точно това е което ме притеснява,в случая на исляма.Много е ясно че арабският е много особен и труден език.Поради това арабите учат лесно други езици.Но да твърдиш че жив език не се е променил за 1500 години явно сочи че смяташ събеседника си за малоумен.Латинският не се е променил 2000 години ,но той е вече мъртъв език.След 100-200 години и българският ще е мъртъв език,или ще е така променен че няма да има много общо с сегашния.

Ами най-старият известен Коран е от 9 век и това, което е записано в него е абсолютно еднакво с това, което е записано в днешните копия на Корана и то буква по буква. Това е доказателство, че арабският не се е променил поне през последните 1300 годни. Аз чакам, чакайте и вие, да видим кой е малоумен. Аз ли или някой друг, който пише в този форум.

Ами най-старият известен Коран е от 9 век и това, което е записано в него е абсолютно еднакво с това, което е записано в днешните копия на Корана и то буква по буква. Това е доказателство, че арабският не се е променил поне през последните 1300 годни. Аз чакам, чакайте и вие, да видим кой е малоумен. Аз ли или някой друг, който пише в този форум.

Честито,че вече си редовен потребител!Тракс не знам как четеш,ама със със сигурност е избирателно.В поста ми черно на бяло си пише ,че ТИ смяташ МЕН за малоумен.Може и да си прав.Повтарям ти моята теза-вярвай си в каквото искаш,но не ми го навирай в лицето ,като последната и единствена истина.След11.09.01 някак си не звучиш убедително.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.