Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Още по-интересно е кога е влязла в сила тази забрана.

Още Ибрахим (Аврам), алейхи селям, изпочупил идолите на народа си, освен един, като после казал на съплеменниците си да се оплачат на него. Това е станало доста преди Мухаммад (с.а.с.), Иса (а.с.) и Муса (а.с.) да се родят.

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Trax, въпросът беше кога става норма за всички мюсюлмани, а не кога се появява такава забрана.

Trax, въпросът беше кога става норма за всички мюсюлмани, а не кога се появява такава забрана.

Ами Ибрахим (а.с.) е смятан за първия мюсюлманин. Поне така пише в Корана. Ако на него му е било забранено, значи и на всички след него е било забранено.

Trax, не ме разсмивай, излиза че Авраам е живял през 18 или 19 век. Поне до тогава нито виното и ракията, нито рисуването на човешки образи е било забранено в Османската империя, не само за християните, но и за мюсюлманите. Въпрос, откога исляма е главна религия в империята? Втори въпрос, откога доминира сектата забраняваща виното (алкохола) и рисуването на образи?

Още по-интересно е кога е влязла в сила тази забрана.

Взето от тук.

Подобна е ситуацията с една друга забрана, за употребата на алкохол.

Взето от тук. За тези които не знаят какви са тези бекташи, малко пояснение. Еничарите са били членове на ордена на бекташите, Раковски също.

Както виждаме основни положения от исляма не се спазват в Османската империя. Въпрос, кога и как исляма, такъв какъвто го познаваме днес, е станал основна религия в империята?

Относно забраната за изобразяването,няма нищо чудно,че се среща сред хората на Писанието(християни и юдей).Пророците изпращани при различните народи проповядват едно и също.Затова ще кажа,че да се нарече взаимстване от юдаизма не е никак удачно.В отговор на това,Корана се изразява лаконично.Авраам не е нито юдей,нито християнин и исляма и неговата вяра са едно и също.Това е валидно за всички пророци.Тоест те са изповядвали универсална вяра,въпреки,че днес условно се разделят на ислям,християнство,юдаизъм.Изобразяването е свързано с идолопоклоничеството,затова да се изобразяват хора или животни особено в Божийте храмове е тежък грях.

В Османската империя освен исляма,който днес познаваме са съществували множество секти.Една от тези секти е и спомената от теб на бекташите.Правилно си забелязъл,че сектите не спазват някои заповеди в Корана.Дори за мюсюлманин,който изповядва официалния ислям,не е никаква гаранция,че няма да наруши неговите закони.Мисля,че това историята го доказа за всяка една религия.Аз ще допълня,че основни положения от исляма не са се спазвали от най-различни хора и вяра,затова какъв в въпроса или това,което се опитваш да кажеш?

Trax, не ме разсмивай, излиза че Авраам е живял през 18 или 19 век. Поне до тогава нито виното и ракията, нито рисуването на човешки образи е било забранено в Османската империя, не само за християните, но и за мюсюлманите. Въпрос, откога исляма е главна религия в империята? Втори въпрос, откога доминира сектата забраняваща виното (алкохола) и рисуването на образи?

Относно Авраам съм отговорил в предишния пост.Да той е мюсюлманин,както Исус,Мойсей и други.Мюсюлманин означава отдаден на Бог.На първия въпрос е отговорено в предишния ми пост.Между другото има отношения между хората и такова в рамките на отделния човек с Бог.Тоест в какво ще вярваш или правиш със себе си мен не ме засяга,освен в случайте,когато нанасяш вреда.Ако обожествяваш слънцето,аз нямам правото да ти се меся,може да те съди единствено Бог.Но ако се опиташ да откраднеш от мен,нарушаваш моите права и се изисква наказание.Коя секта,какво забранява,аз нямам време да ти търся информация.Относно Алкохола и изобразяването са споменати в Корана и сунната.

• 3 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Благодаря!Аз от своя страна ще ви пожелая весело изкарване на предстоящите празници

• 2 седмици по-късно...
Мога,но сме говорили вече в други теми за причините за радикалния ислямизъм! просто не е необходимо да пиша същото отново.

Със здраве!!!

Много изгодно е да се бяга от даден въпрос или тема особено ако не е във ваш интерес.

Според много хора няма термин като радикален ислям поради причината че исляма си е такъв и не допуска плурализъм и други мнения ,както и критики към него за разлика от другите религии.И за да не съм голословен давам цитат от корана който призовава към тероризъм и убиване на неверниците докато не станат мохамедани.

Всевишния Аллах казва:

"И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците. А престанат ли - Аллах е опрощаващ, милосърден. И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угнетителите!" [2:190-193]

Мога да дам още много примери но засега и това е достъчно за да се види защо в съвременния свят най големите-терористични актове са извършени в името на исляма.

Много изгодно е да се бяга от даден въпрос или тема особено ако не е във ваш интерес.

Според много хора няма термин като радикален ислям поради причината че исляма си е такъв и не допуска плурализъм и други мнения ,както и критики към него за разлика от другите религии.И за да не съм голословен давам цитат от корана който призовава към тероризъм и убиване на неверниците докато не станат мохамедани.

Всевишния Аллах казва:

"И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците. А престанат ли - Аллах е опрощаващ, милосърден. И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угнетителите!" [2:190-193]

Мога да дам още много примери но засега и това е достъчно за да се види защо в съвременния свят най големите-терористични актове са извършени в името на исляма.

Уффф, за вас Тафсир няма ли бе хора? Сигурно вече 1000 пъти съм писал във форумите, че това знамение е било низпослано по точно определен повод. И то е точно в 190 аят. Виж удебелените букви в цитата. Ти какво очакваш - да се оставиш на тези, които се сражават с теб да те убият? Много ясно, че ще трепеш тези, които се сражават с теб. Писнало ми е от идиотски и неподготвени изказвания по адрес на Исляма.

Скоро иншаллх ще пусна една публикация, в която се говори и за джихада. За пореден път да стане ясно, че Исляма не удря първи и когато удря, падат само тези, които са ударили първи. Всичко останало не е Ислям.

Редактирано от Trax (преглед на промените)

Всевишния Аллах казва:

За много години,мило дете.Тероризма, драги,е измислен едва преди има-няма 30-40 години.И се казва "неверници" а не "мохамедани".Цитираш Корана, свещенната книга за мюсюлманите,"мохамедани" е много неточна дума,даже няма такива хора. Какво си се трогнал толкова и сън не можеш да спиш,положил си голям труд да откриеш някакво доказаталство,но нищо не доказва твърдението ти.Ааах,само малко да бе вникнал и разбрал от всичко което си прочел .Но е много трудно да разбереш нещо,което не ти е по вкуса.Нека си поговорим,след като натрупаш повече житейски опит и приемеш хората,с техните вярвания и различия.Успех.

За много години,мило дете.Тероризма, драги,е измислен едва преди има-няма 30-40 години.И се казва "неверници" а не "мохамедани".Цитираш Корана, свещенната книга за мюсюлманите,"мохамедани" е много неточна дума,даже няма такива хора. Какво си се трогнал толкова и сън не можеш да спиш,положил си голям труд да откриеш някакво доказаталство,но нищо не доказва твърдението ти.Ааах,само малко да бе вникнал и разбрал от всичко което си прочел .Но е много трудно да разбереш нещо,което не ти е по вкуса.Нека си поговорим,след като натрупаш повече житейски опит и приемеш хората,с техните вярвания и различия.Успех.

За много години!

• 2 седмици по-късно...
Скоро иншаллх ще пусна една публикация, в която се говори и за джихада. За пореден път да стане ясно, че Исляма не удря първи и когато удря, падат само тези, които са ударили първи. Всичко останало не е Ислям.

Наистина няма да е лошо да пуснеш публкация по този и подобни въпроси,НО го напиши така че да не си пристрастен и да е погледнато отстрани за да го разберат и хората които задават неудобни въпроси като мен.Само че ако наистина си начетен в тая област редно е ДА ИМА ОТГОВОР на всички неудобни въпроси за които те питат,а не ала бала и общи приказки.

Няма друга религия в съвременния свят да си служи с такива терористични методи ,а още повече това да е написано е свщенната им книга ,както например е написано по горе в корана.

И ако наистина си чел корана отговори ,но искрено какво се случва на човек,решил да се откаже от исляма.ако живее например в ислямска държава?

И как ще коментираш случката в Беслан , където в името на исляма бяха избити над 300 чоека,от тях 156 деца.Къде виждаш вината на децата и какво са направили против исляма?

Ако бяха убили войници,може и да са борци за свобода но те какво са или и на тях както в България да им направят паметник.

Лично аз имам много въпроси ,но едва ли ще има и КОНКРЕТНИ отговори на тях.

РР.В спора се ражда истината.

Редактирано от zoro_ (преглед на промените)

Наистина няма да е лошо да пуснеш публкация по този и подобни въпроси,НО го напиши така че да не си пристрастен и да е погледнато отстрани за да го разберат и хората които задават неудобни въпроси като мен.Само че ако наистина си начетен в тая област редно е ДА ИМА ОТГОВОР на всички неудобни въпроси за които те питат,а не ала бала и общи приказки.

Няма друга религия в съвременния свят да си служи с такива терористични методи ,а още повече това да е написано е свщенната им книга ,както например е написано по горе в корана.

И ако наистина си чел корана отговори ,но искрено какво се случва на човек,решил да се откаже от исляма.ако живее например в ислямска държава?

Лично аз имам много въпроси ,но едва ли ще има и КОНКРЕТНИ отговори на тях.

Зоро.Ти нямаш въпроси.Ти изказваш твърдения.В този смисъл на теб е повече от безсмислено да ти се отговаря.Особено интересен е моментът в който предявяваш претенции към евентуален отговор.

Не си въобразявай,че ей тук в форума,ти ще се изявиш като разобличител на злото и тероризма.Почини си малко и не се надъхвай.Тези неща,освен ентусиазъм,изискват и нещо повече.

Без да желая нетолерантност, но в друг форум който беше затворен четох, че наистина излизането от исляма е основание за смъртна присъда.

Така ли е наистина сега? Има ли го в курана?

Или е нещо което не трябва да се приема буквално?

Интереса ми е искрен, породен от незнание и може би неразбиране.

Badr, Trax?

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Без да желая нетолерантност, но в друг форум който беше затворен четох, че наистина излизането от исляма е основание за смъртна присъда.

Или е нещо което не трябва да се приема буквално?

Интереса ми е искрен, породен от незнание и може би неразбиране.

Badr, Trax?

Мир на всички.Преди години,на работа се запознах с едно момче.Беше от турски произход и мюсюлманин.Та , сестра му имала много голям здравословен проблем и една нощ, в сънят й се явил ангел- Дева Мария.Момичето беше омъжено и доколкото си спомням, имаше две деца.От тогава тя приема християнството .За семейството й ,не зная как са я приели тази новина,но брат й проявяваше голямо разбиране към нея.Това е живота, поставя ни в какви ли не изпитания. Относно децата в Беслан,кой има неоспорими доказаталства,че са избити в името на исляма.Инфото е такова,каквото ни го предоставят от хиляди километри.Но Инфинити е права,мястото на тази тема е в раздела за политика.Може ли да обсъдим един друг въпрос,за мюсюлманите (по рождение ),които по никакъв начин,не допринасят за доброто име на вярата си.Може би ,това е и причината , да срещаме такъв негативизъм в този форум .Аз съм от скоро тук, но повечето от мненията, са на хора , които в голяма степен,са разочаровани все от нещо.Непосилно е за мюсюлманите в този форум , да обесняват и ограмотяват .......Смятам,че Бадр и Тракс се стараят много и отговорите им винаги са образователни,но за тези,които са отворени за света и пъстротата му от хора и чувства и т.н......:line dance: Нека, денят ви е прекрасен.Поздрав на всички.

Зоро.Ти нямаш въпроси.Ти изказваш твърдения.В този смисъл на теб е повече от безсмислено да ти се отговаря...............................................

Ще започна с една китайска мъдрост,където се казва ,че човек който бяга от неудобни въпроси,бяга и и от истината.

Аз няма да коментирам затова отговори ти на нас невежите и не бягай от въпроса.Ако се страхуваш да дадеш отговор,не го прави нека друг да отговори.

А ето въпроса още веднъж:

1.Какво се случва на човек,решил да се откаже от исляма.ако живее например в ислямска държава?

2.Какво се случва на човек ако агитира хора с ислямска религия да се откажат от нея и да приемат друга религия в една ислямска държава?

3.Как ще коментираш случката в Беслан , където в името на исляма бяха избити над 300 чоека,от тях 156 деца и и къде виждаш вината на децата и какво са направили против исляма?

4......

Съгласен съм с мнението на NinaKhaldun че думата мохамедани не е точна и се употребява от хора които не са в час с материята.Употребих я нарочно за да видя колко от вас ще забележат.

Правилно наистина е да се казва мюсюлмани.

С infinity1305 не мога обаче да се съглася че постинга е политика.А що се отнася до християнството,не си мисли ,че спестявам подобни неудобни въпроси,които е редно ако виждаш такива и сам да зададеш.

За да ви успокоя,щи кажа че не съм вярващ.но като всеки човек имам много въпроси на които не мога да си отговоря.

Nina, благодаря. Знам че това се случва, но ми е интересно как са нещата по принцип. Чел съм също че и за прелюбодейство се полага смъртна присъда. Така ли е?

Zoro, според мен тона на постовете ти е в някаква степен недоброжелателен.

Отделни хора са лоши, това не прави цялото учение такова.

Християнството е ползвано за манипулация и контрол, инквизицията и кръстоносните походи са създали огромни страдания за много хора. Надявам се че подобно нещо няма да се случи сега с исляма. Защото има хора за които интересите са над-всичко, хора за които принципа разделяй и владей е водещ. Тези хора според мен нямат нито вяра нито религия, има ги навсякъде.

Всъщност доколкото знам шериата е съвкупност от закони, които се прилагат в държави в които исляма е водеща религия.

Така ли е? Според шериата ли е смъртното наказание за прелюбодейство и за напускане на исляма?

А исляма като същност е описан основно в курана?

Християнството е ползвано за манипулация и контрол, инквизицията и кръстоносните походи са създали огромни страдания за много хора. Надявам се че подобно нещо няма да се случи сега с исляма. Защото има хора за които интересите са над-всичко, хора за които принципа разделяй и владей е водещ. Тези хора според мен нямат нито вяра нито религия, има ги навсякъде.

Съгласна съм с теб,това имах в предвид и аз.Но повече ме интересува това,което се случва тук,в нашата страна,в моя град,с моята комшийка и отношението й към мен.Естествено ,ако тя не ме познаваше лично,би се повлияла и от случилото се на 11.09.2001г. в Америка.Относно случващото се в ислямските държави, ще потърся отговори от мои близки,които живеят там, аз не мога да коментирам.Работата е там,че ние ги обобщаваме като "ислямски държави" ,това не означава ,че в Ливан и в Алжир е едно и също положението.

ВалоЗадаването на неудобни въпроси не означава че съм ти неприятел.Такива могат да са ласкателите и подмазвачите.

Мисля ,че темата е твърде деликатна за да се отнася някой несериозно.

И за да не мислите така,ще ви разкажа една истинска история случила се в Смолян,която засяга и мен.

Срещат се момиче и момче и се влюбват.Само,че момчето е от християнско семейство,а момичето от мюсюлманско.Искат да се оженят като предварително са се разбрали да има само граждански брак за да няма засегнати.Но какво става ---Като разбират това родителите на момичето я затварят и не я пускат да излезе.Както се вижда сватба няма да има но.........Момичето успява да избяга от къщи и с две прителки отива на църква и приема християнската религия и дори сама кара момчето да се венчаят в църква ,както и става ,но......родителите и не искат повече да я видят.

И дори не ми се мисли какво щеше да им се случи ако това беше мюсюлманска страна

Няна да споменавам имена и моля тези които знаят за това да направят същото.

Коментарите оставям на вас

Да, има го, препоръчва се умъртвяване или прогонване. Съответнияt стих от корана е цитиран в темата от badr.

1.Какво се случва на човек,решил да се откаже от исляма.ако живее например в ислямска държава?

Неправилен въпрос, корана препоръчва смърт или изгнание, но не всички държави с преобладаващо мюсюлманско население следват шериата в съдебната си практика.

2.Какво се случва на човек ако агитира хора с ислямска религия да се откажат от нея и да приемат друга религия в една ислямска държава?

Този въпрос, аналогично на предния има два подвъпроса. Първо, какво препоръчва корана. Предполагам знаещите ще дадат подходящ цитат. Второ, каква е съдебната практика в различните държави. Предполагам в различните държави положението е различно. Поне в България няма да те осъдят, но в Афганистан предполагам ще имаш проблеми.

Ще започна с една китайска мъдрост,където се казва ,че човек който бяга от неудобни въпроси,бяга и и от истината.

Аз няма да коментирам затова отговори ти на нас невежите и не бягай от въпроса.Ако се страхуваш да дадеш отговор,не го прави нека друг да отговори.

А ето въпроса още веднъж:

3.Как ще коментираш случката в Беслан , където в името на исляма бяха избити над 300 чоека,от тях 156 деца и и къде виждаш вината на децата и какво са направили против исляма?

4......

Съгласен съм с мнението на NinaKhaldun че думата мохамедани не е точна и се употребява от хора които не са в час с материята.Употребих я нарочно за да видя колко от вас ще забележат.

Правилно наистина е да се казва мюсюлмани.

С infinity1305 не мога обаче да се съглася че постинга е политика.А що се отнася до християнството,не си мисли ,че спестявам подобни неудобни въпроси,които е редно ако виждаш такива и сам да зададеш.

За да ви успокоя,щи кажа че не съм вярващ.но като всеки човек имам много въпроси на които не мога да си отговоря.

На първия въпрос,няма никакво наказание за човек отказал се от исляма.Смъртното наказание е свързано с това,ако отказалия се от исляма започне дейност за смяна на конституцията на страната и т.н.Неща свързани с държавна измяна и прочие.Примерно по времето на пророка са идвали хора представяйки се за мюсюлмани и след като научат важна информация са я споделяли с враговете.Съответно след като са си свършили работата са се отказвали от исляма.В този случай има наказание,но не и защото човек е решил да смени религията.Корана споменава,че няма принуждение в религията.

На втория въпрос,ако в държава,където има шерият,то тогава агитацията ще е свързана за смяна на конституцията.Това не се толелира в нито една държава по света.Помниш ли как затвориха islam-bg.net под предлог,че имало съмнителна статия,която призовавала за смяна на българската конституция.

Не виждам какво има да се коментира случката в Беслан?Избиването на мирно население е терористичен акт и това е становището на исляма.В исляма е единствения закон в света,който забранява дори във военно положение да се убиват деца,жени,безпомощни и невинни хора,свещеници,монаси.Това означава,че действията на въпросните хора не са били продиктувани от исляма.

Хубаво е,че знаеш китайски мъдрости,но по-важно е да знаеш кога да ги използваш.В случая Бадр не ти е отговорил,защото на тези въпроси отговорите ги има на много места в темата.

Nina, благодаря. Знам че това се случва, но ми е интересно как са нещата по принцип. Чел съм също че и за прелюбодейство се полага смъртна присъда. Така ли е?

Отделни хора са лоши, това не прави цялото учение такова.

Коран и сунна е ислямската конституция.В държавите,които има ислямска конституция за прелюбодеяние на хора,които имат вече сключен брак е смъртна присъда.За онези,които нямат брак, наказанието е определен брои камшици.Изискването да се докаже вината на съответния човек е четерима свидетели.

Редактирано от Arsen (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.