Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Trax, а според Корана и теб, Осама бин Ладен къде би трябвало да отиде, в Рая или Ада ? :) Да се убива е забранено, доколкото знам, но важи ли това и за неверници или само за правоверни ? Полага ли му се наказание за убийствата или се опрощават, защото са в името на религията ?

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Trax, а според Корана и теб, Осама бин Ладен къде би трябвало да отиде, в Рая или Ада ? :) Да се убива е забранено, доколкото знам, но важи ли това и за неверници или само за правоверни ? Полага ли му се наказание за убийствата или се опрощават, защото са в името на религията ?

В Корана изрично е забранено да се убиват невинни и да се извършва самоубийство. Общо взето в Корана се забранява угнетяването, т.е. подтискането, вреденето на хората. А Осама не се ли занимава точно с това - убиване на деца, жени, старци, невинни и дори мюсюлмани.

Няма значение дали мюсюлманин или немюсюлманин убие невинен или извърши друг грях. За едните не е повече грях, отколкото за другите.

Редактирано от Trax (преглед на промените)

Моят въпрос си е свързан с исляма :) Все пак би било тъпо ако толкова хора са били убити и после се окаже, че грешно е разтълкуван Корана, нали ? ;) Все някъде намират основа за вярванията си нали, ето вчера например си говорих с едно момче от Мароко, с което не се бях виждал отдавна, което ми каза как е бил в Мека тази година и как Осама е свят човек, ще е хубаво ако мога да го откажа от намеренията му преди да се взриви... в случай че в Корана подобен тип поведение се осъжда де :)

Добре, не ти ли се струва доста угнетяващо това предопределение, което е същността на Исляма - човек е роб един вид на кармата си и сляпо се води единствено по нея, без да има големи възможности за промяна. Някак стагниращо е. И къде остава духа?

Това твърдение се среща в доста религии между другото, не само в исляма.

"Също като юдаизма и християнството, ислямът смята всичко за предопределено и ставащо по Волята Божия."

Моят въпрос си е свързан с исляма ;) Все пак би било тъпо ако толкова хора са били убити и после се окаже, че грешно е разтълкуван Корана, нали ? ;) Все някъде намират основа за вярванията си нали, ето вчера например си говорих с едно момче от Мароко, с което не се бях виждал отдавна, което ми каза как е бил в Мека тази година и как Осама е свят човек, ще е хубаво ако мога да го откажа от намеренията му преди да се взриви... в случай че в Корана подобен тип поведение се осъжда де ;)

Аз лично досега не съм срещал мюсюлмани,които да симпатизират на Осама,но и да има това не променя нищо.И България подкрепяше крадците,които я ограбваха...Затова хората за да направят правилния избор имат нужда от информация.Има хора,които се отъждествяват с дадена религия само за да не цепят от колектива и буквално може да не знаят нищо за нея.Самоубийството е строго забранено и ако мюсюлманин го извърши прекъсва всякакви връзки с исляма.Думите и мотивите често се различават.

Това твърдение се среща в доста религии между другото, не само в исляма.

"Също като юдаизма и християнството, ислямът смята всичко за предопределено и ставащо по Волята Божия."

Тук няма да се съглася,защото в исляма всичко,което се случва е обхванато от Божието знание,но това не означава,че е предопределено или според Неговото желание.Както знаем Бог забранява убийството на невинни,кражбата и др.,но това,че ние хората ги извършваме означава,е имаме свободна воля.Кармата в исляма са събитията,които не зависят от нашия избор,като този какви ще са родителите ни.Ако знам,че утре съседа ще ходи за риба,това не е карма;)Работата е там,че Бог знае как ще се развият нещата в бъдеще и това по никакъв начин за мен не ограничава избора ми.Знанието е сила и отговорност,затова на хората се дава само толкова,колкото могат да управляват.Ако искаме по-добър свят тук на земята зависи изцяло от нас.

Не е вярно, че арабският език е труден за изучаване. От българите се усвоява мн. лесно, може би заради географско-историческото ни и кръвно наследство. Българите говорят арабски почти без акцент. За мъртъв език не знам да е - Коранът не се променя, но езикът е с доста обогатен диалектически.

Момчета, дайте да си говорим за Ислям! Тракс, продължавай с инфото, моля, интересни неща казваш. А как се определя понятието грях в Исляма, кое е грях, разкажи за аналога на 10-те божи заповеди от Стария завет в Корана, поне ги изброй само, моля.

Както вече споменах, грях е действие, което угнетява или вреди + неспазване на условията за вписване в групата на правоверните и в групата на мюсюлманите + богохулството. Това е най-обобщено казано.

Основните грехове в Исляма са:

1. Присвояване на съдружници на Аллах

2. Убийството

3. Практикуване на магия

4. Неизпълнение на задължителната молитва

5. Неплащане на задължителната милостиня (закат)

6. Неговеене през Рамадан без извинение

7. Неизпълнение на Хадж при възможност да бъде изпълнен

8. Неуважение към родителите

9. Прекъсване на роднинските връзки

10. Прелюбодеяние

11. Хомосексуализъм

12. Лихварство

13. Ощетяване на сирак

14. Лъгане за Аллах и Пратеникът му (с.а.с.)

15. Дезертиране от бойното поле

16. Несправедливо управление на управник

17. Гордост и арогантност

18. Лъжесвидетелстване

19. Консумиране на алкохол или употреба на други упойващи вещества

20. Комарджийство

21. Клеветене на целомъдрена жена

22. Крадене от придобитото във война

23. Крадене

24. Лъжливи клетви

25. Подтискане

26. Незаконна печалба

27. Консумиране на незаконно придобитото

28. Самоубийството

29. Честото лъжене

30. Несправедливо отсъждане

31. Даване и приемане на подкупи

32. Мъж да имитира жена и обратното (транссексуализъм)

33. Изневярата

34. Да не се пазиш от урина

35. Фукане

36. Придобиване знание за религията с цел облагодетелстване на този свят и скриване на това знание

37. Предателство

38. Натрапване на извършени услуги

39. Отричане разпоредбите на Аллах

40. Подслушване

41. Клюкарство

42. Псуване

43. Нарушаване на споразумения

44. Вярване на гадатели, врачки и астролози

45. Правене на статуи и рисуване на живи същества

46. Изпадане в истерия при смърт на близък

47. Несправедливо държане към другите

48. Подтискане на жена, слуга, дете и др.

49. Нападане на съседа

50. Нападки и обиди към мюсюлмани

51. Нападки на хора и арогантно държане към тях

52. Носене на дрехи, изразяващи гордост или надменност

53. Мъж, носещ коприна или злато

54. Слуга, който бяга от господаря си

55. Убиване на животно в името на нещо/някой друг, различен от Аллах

56. Набеждаване на някой, че е син не на баща си

57. Участие в разгорещен спор

58. Лъжене в меренето и тегленето

59. Молене самостоятелно без извинение

60. Редовно пропускане на петъчните молитви без извинение

61. Лишаване на наследник от завещание

62. Измами и кроене на зли планове

63. Шпиониране на мюсюлманите

64. Обиждане сподвижниците на Мухаммад (с.а.с.)

разкажи за аналога на 10-те божи заповеди от Стария завет в Корана, поне ги изброй само, моля.

В Уикипедия са дадени три вида десет божи заповеди (в таблицата): линк. По коя колонка да карам?

Т.е. съвсем погрешно е масовото битуващо неразбиране, че Исляма изповядва убиването на неверници.

Осама и сега си е в ада. По-голям ад от този, в който се намира собственото съзнание, няма.

Добре, не ти ли се струва доста угнетяващо това предопределение, което е същността на Исляма - човек е роб един вид на кармата си и сляпо се води единствено по нея, без да има големи възможности за промяна. Някак стагниращо е. И къде остава духа?

Ми така е. Исляма винаги е била мирна религия. Йерусалим като почти винаги след седми век е бил управляван от мюсюлмани, да не би християните и юдеите, живеещи там да са били избивани? Или християните в Сирия и Йемен? Всъщност дори Мухаммад (с.а.с.) е имал съседи-юдеи и е бил добър към тях. Прочети Конституцията на Медина: http://islamic-world.net/islamic-state/macharter.htm

Обърни внимание на точки 16, 17, 18, 30, 31, 34, 37 и 52. Там Мухаммад (с.а.с.) дава на мюсюлманите и на юдеите равни права.

Не всичко е предопределено. Предопределени са определени изпитания за даден човек (поне аз до този извод съм стигнал), а как човек ще постъпи, си зависи от него. И за тези свои постъпки ще бъде награден или наказан.

Ами най-старият известен Коран е от 9 век и това, което е записано в него е абсолютно еднакво с това, което е записано в днешните копия на Корана и то буква по буква. Това е доказателство, че арабският не се е променил поне през последните 1300 годни. Аз чакам, чакайте и вие, да видим кой е малоумен. Аз ли или някой друг, който пише в този форум.

От 5 до 9 век са си 400 години.Всеки може да се сети сам къде е ключа от палатката.А в Уикипедията има интересни неща.20април 570-понеделник ако това е истина и някой не си е правил гаргара,то битието си прави майтап с хората.Там още си пише ,чврно на бяло -Мохамед си е бил неграмотен-ПО ИСЛЯМСКА традиция.Кви маймунки,кви пет лева!Каква ще е тая традиция която въщност не би трябвало да я има ми е доста интересно.А относно мирния характер на исляма също има интересни факти:

Когато лека-полека спечелва привърженици, властите в Мека започват да го смятат за опасен. Мохамед се чувства застрашен и в 622 г. избягва в град Ясриб - Медина (на около 450 километра северно от Мека), където му предлагат убежище. Това бягство, наречено Хиджра, е повратна точка в живота на пророка. От Хиджра започва мюсюлманското летоброене. В Мека той не е имал много последователи. Но вМедина те са далеч повече и скоро той добива влияние, което фактически го прави абсолютен властелин. През следващите няколко години, когато мюсюлманите бързо нарастват, се водят редица битки между Медина и Мека. Тази война завършва в 630 година и Мохамед се завръща победоносно в Мека като завоевател. През останалите две и половина години от живота му арабските племена бързо се приобщават към новата религия.

Както вече споменах, грях е действие, което угнетява или вреди + неспазване на условията за вписване в групата на правоверните и в групата на мюсюлманите + богохулството. Това е най-обобщено казано.

Основните грехове в Исляма са:

1. Присвояване на съдружници на Аллах

2. Убийството

3. Практикуване на магия

4. Неизпълнение на задължителната молитва

5. Неплащане на задължителната милостиня (закат)

6. Неговеене през Рамадан без извинение

7. Неизпълнение на Хадж при възможност да бъде изпълнен

8. Неуважение към родителите

9. Прекъсване на роднинските връзки

10. Прелюбодеяние

11. Хомосексуализъм

12. Лихварство

13. Ощетяване на сирак

14. Лъгане за Аллах и Пратеникът му (с.а.с.)

15. Дезертиране от бойното поле

16. Несправедливо управление на управник

17. Гордост и арогантност

18. Лъжесвидетелстване

19. Консумиране на алкохол или употреба на други упойващи вещества

20. Комарджийство

21. Клеветене на целомъдрена жена

22. Крадене от придобитото във война

23. Крадене

24. Лъжливи клетви

25. Подтискане

26. Незаконна печалба

27. Консумиране на незаконно придобитото

28. Самоубийството

29. Честото лъжене

30. Несправедливо отсъждане

31. Даване и приемане на подкупи

32. Мъж да имитира жена и обратното (транссексуализъм)

33. Изневярата

34. Да не се пазиш от урина

35. Фукане

36. Придобиване знание за религията с цел облагодетелстване на този свят и скриване на това знание

37. Предателство

38. Натрапване на извършени услуги

39. Отричане разпоредбите на Аллах

40. Подслушване

41. Клюкарство

42. Псуване

43. Нарушаване на споразумения

44. Вярване на гадатели, врачки и астролози

45. Правене на статуи и рисуване на живи същества

46. Изпадане в истерия при смърт на близък

47. Несправедливо държане към другите

48. Подтискане на жена, слуга, дете и др.

49. Нападане на съседа

50. Нападки и обиди към мюсюлмани

52. Носене на дрехи, изразяващи гордост или надменност

54. Слуга, който бяга от господаря си

55. Убиване на животно в името на нещо/някой друг, различен от Аллах

56. Набеждаване на някой, че е син не на баща си

57. Участие в разгорещен спор

58. Лъжене в меренето и тегленето

59. Молене самостоятелно без извинение

60. Редовно пропускане на петъчните молитви без извинение

61. Лишаване на наследник от завещание

62. Измами и кроене на зли планове

63. Шпиониране на мюсюлманите

64. Обиждане сподвижниците на Мухаммад (с.а.с.)

В Уикипедия са дадени три вида десет божи заповеди (в таблицата): линк. По коя колонка да карам?

Ми така е. Исляма винаги е била мирна религия. Йерусалим като почти винаги след седми век е бил управляван от мюсюлмани, да не би християните и юдеите, живеещи там да са били избивани? Или християните в Сирия и Йемен? Всъщност дори Мухаммад (с.а.с.) е имал съседи-юдеи и е бил добър към тях. Прочети Конституцията на Медина: http://islamic-world.net/islamic-state/macharter.htm

Обърни внимание на точки 16, 17, 18, 30, 31, 34, 37 и 52. Там Мухаммад (с.а.с.) дава на мюсюлманите и на юдеите равни права.

Не всичко е предопределено. Предопределени са определени изпитания за даден човек (поне аз до този извод съм стигнал), а как човек ще постъпи, си зависи от него. И за тези свои

постъпки ще бъде награден или наказан.

Писанията винаги са вълшебни и прекрасни-ПО ДЕЛАТА им ще ги познаете.Това е истината.

Осама и според Корана, и според мен е за ада.

Trax, ти си първия, от тези които в този форум се представят за мюсюлмани, който така прямо се изразява по-този въпрос (извинявам се ако все пак съм пропуснал някой)!

Какъв е смисъла на тази забрана? Коприната възпрепятства развитието на някои паразити, като въшките.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Какъв е смисъла на тази забрана? Коприната възпрепятства развитието на някои паразити, като въшките.

Е едва ли са знаели, че възпрепятства развитето на въшките по онова време, знаеш какво символизира златото, изглежда и коприната е носела същото послание тогава, тъй като е била скъпа.

А един въпрос, който е засегнат и в Корана и в християнския свят, убийци ли са войниците ? Въпреки, че в Библията, доколкото знам, няма позволение за убийство дори на бойното поле, което прави войниците убийци в същото време. В Корана от една страна има забрана да убиваш, от друга, който избяга от бойното поле извършва грях с това, а Мохамед е бил пълководец и е разпространявал религията с война с други племена, които не са искали да я приемат.

От 5 до 9 век са си 400 години.Всеки може да се сети сам къде е ключа от палатката.А в Уикипедията има интересни неща.20април 570-понеделник ако това е истина и някой не си е правил гаргара,то битието си прави майтап с хората.Там още си пише ,чврно на бяло -Мохамед си е бил неграмотен-ПО ИСЛЯМСКА традиция.Кви маймунки,кви пет лева!Каква ще е тая традиция която въщност не би трябвало да я има ми е доста интересно.А относно мирния характер на исляма също има интересни факти:

Факти,макти -- само ти се сещаш за палатки и ключове.Не ми е ясно дали някой си прави гаргара с датата 20.4.570(понеделник).Единствено ми е ясно,че това е 6(шести) век.

Редактирано от Trichocephalus
обида на потребител (преглед на промените)

" На онези, срещу които е обявена война, им се позволи [да воюват], защото бяха угнетени - Аллах има сила да им помогне, - онези, които бяха прокудени от техните домове без право, само защото казват: ”Аллах е нашият Господ!” И ако Аллах не отблъскваше едни хора с други, щяха да бъдат разрушени и манастирите, и църквите, и синагогите, и джамиите, където името на Аллах се споменава много. Аллах ще подкрепи онези, които Го подкрепят. Аллах е всесилен, всемогъщ.

[22:39-40] "

" И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите.

[2:190] "

[2.191]. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.

[2.192]. А престанат ли ­ Аллах е опрощаващ, милосърден.

[2.193]. И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угнетителите!

"Месец на забрана ­ срещу месец на забрана! И за [нарушаване на] забраните - възмездие. А който ви нападне, нападнете го така, както ви е нападнал! И бойте се от Аллах, и знайте, че Аллах е с богобоязливите!

[2:194] "

" И ако наказвате [о, вярващи], накажете със същото, с което са ви наказали! А ако търпите, това е най-доброто за търпеливите.

[16:126] "

" Аллах не ви забранява да се отнасяте с добро и да постъпвате справедливо към онези, които не воюват с вас в религията и не ви прогонват от домовете ви. Аллах обича справедливите.

[60:8] "

Тези аяти мисля че обясняват виждането за войната като справедлив отговор към угнетителите и несправедливо нападащите .... Лично аз мисля че виждането за справедлив и равнозначен отговор на агресия в исляма е разрешен...

Ако греша нека Бадр или Тракс ми кажат ... не твърдя че съм благочестив... просто мюсюлманин и човек който понякога греши...

Редактирано от Devians (преглед на промените)

badr отново извърши грях No51...

А сега въпрос, как да се тълкува този грях:

29. Честото лъжене

Редактирано от m75 (преглед на промените)

А защо Мухаммад забравя християните в своето Законодателство, това знаеш ли?

Защото в Медина е нямало християни ;)

На въпроса ти - еврейският вариант, разбира се, това е част от Тората. Законите се дават чрез Мойсей - говоря символично.

1. Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя ...

И спасихме синовете на Исраил от унизителното мъчение, от Фараона. (44:30-31)

2. да нямаш други богове, освен Мене.

Бъдете правоверни към Аллах и не съдружавайте с Него! (22:31)

3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог...

И щом видиш такива, които празнословят за Нашите знамения, отстрани се от тях, докато не се впуснат в друг разговор! И ако те унесе в забрава сатаната, не сядай, щом си спомниш, с хората-угнетители! (6:68)

4. Помни съботния ден, за да го светиш...

О, вярващи, щом се призове за молитвата в петъчния ден, устремете се към споменаването на Аллах и оставете търговията! Това е най-доброто за вас, ако знаете. (62:9) (При нас свещен ден е петъка, съботата е за юдеите, а неделята за християните)

5. Почитай баща си и майка си...

И повелихме на човека да се отнася добре с родителите си... (29:8)

6. Не убивай.

Кажи: “Елате аз да прочета какво ви възбранява вашият Господ! Нищо с Него да не съдружавате! И се отнасяйте с добро към двамата родители! И не убивайте своите рожби поради бедност! Ние храним и вас, и тях. И не доближавайте скверностите ­ и явните от тях, и скритите! И не убивайте човек ­ това Аллах е възбранил, освен по право! Това ви повелява Той, за да проумеете! (6:151)

7. Не прелюбодействувай.

И не пристъпвайте към прелюбодеянието! То е непристойност и е злочест път. (17:32)

8. Не кради.

А на крадеца, мъж или жена, отсичайте ръцете като наказание за онова, което са присвоили ­ възмездие от Аллах. Аллах е всемогъщ, премъдър. (5:38) (Това май е достатъчно)

9. Не лъжесвидетелствувай против ближния си.

И които не свидетелстват с измама, и ако минат край празнословие, отминават достойно; (25:72)

10. Не пожелавай нищо, което е на ближния ти

и от злото на завистник, когато завиди! (113:5) (Завистта е зло и следователно е забранена)

Това са цитати от Корана, които изрично забраняват това което Аллах е забранил и на общностите на Моисей (мир нему) и Исус (мир нему) или водят до извода, че тези неща са забранени.

А сега въпрос, как да се тълкува този грях:

Лъженето е грях, а честото лъжене е голям грях. Все пак това е списък с големите грехове.

Тракс, моите уважения все пак считаш ли че убиването като защита е разрешено... Самия цитат против убийството споменава ..... " И не убивайте човек ­ това Аллах е възбранил, освен по право"!...

П.С м75 ако смяташ че Бадр напада необосновано хора си кажи, а не посочвай само че бил нападал и се държал арогантно, дори светец изгубва търпение с такива като вас понякога...

Редактирано от Devians (преглед на промените)

Тракс, моите уважения все пак считаш ли че убиването като защита е разрешено... Самия цитат против убийството споменава ..... " И не убивайте човек ­ това Аллах е възбранил, освен по право"!...

Ами при самозащита да. Да не би те да стрелят по мен, а аз да си седя и да чакам да ме направят на решето?

Ами при самозащита да. Да не би те да стрелят по мен, а аз да си седя и да чакам да ме направят на решето?

А когато го правиш защото воюват срещу теб и народа ти, срещу твоите братя и сестри... срещу религията ти, когато те онеправдават....

Мисля че също да... Затова самото убийство не е грях, само несправедливото убийство без причина, без повод е грях.. И пак изкарват нас мюсюлманите зверове че убиваме , а себе си не виждат ...

Е едва ли са знаели, че възпрепятства развитето на въшките по онова време, знаеш какво символизира златото, изглежда и коприната е носела същото послание тогава, тъй като е била скъпа.

А един въпрос, който е засегнат и в Корана и в християнския свят, убийци ли са войниците ? Въпреки, че в Библията, доколкото знам, няма позволение за убийство дори на бойното поле, което прави войниците убийци в същото време. В Корана от една страна има забрана да убиваш, от друга, който избяга от бойното поле извършва грях с това, а Мохамед е бил пълководец и е разпространявал религията с война с други племена, които не са искали да я приемат.

Забраната да убиеш човек не изключва правото ти да се защитиш.Грях е да избягаш(дезертираш) от бойното поле,защото по този начин нехаеш за съдбата на семейството си,народа си.Това означава и да не вярваш в Бог,след като поставяш собствения си живот над всичко.Важна подробност,която хвърля яснота във войните,които е водил Мухаммад,че никога не е била предизвикана от него.Тоест всяка една война водена от него е отговор на агресивни действия,но ако не си съгласен дай пример с такава.В Корана ясно е написано,че исляма насила е невалиден,следователно и това ти твърдение отпада.

Trax, а според Корана и теб, Осама бин Ладен къде би трябвало да отиде, в Рая или Ада ? :speak: Да се убива е забранено, доколкото знам, но важи ли това и за неверници или само за правоверни ? Полага ли му се наказание за убийствата или се опрощават, защото са в името на религията ?

Когато споменавате за Осама, и какво е извършил би трябвало първо да се запитате защо и какво го е накарало да го извърши... И кой казва че той е убивал в името на религията а.. ( ако наистина съществува изобщо този човек ) Явно много хора само четата и не мислят, и дори не четата а си измислят неща които не са верни.. За медиите няма да говоря, там работата е ясна... както и за политическите изявления на най-големите убийци в света....

Специално за теб ако прочетеш и помислиш ще намериш решението на въпроса, дали той убива защото вижда кой как и колко ужасяващо напада ислямския свят.. или заради друго..... Аз за себе си имам виждане и мнение... за мен ако той ако съществува не е за АДА.. И само Аллах може да реши той за къде е .. не ти с твоя морал.. нито някой друг с неговия си... Един решава и един записва всичко сторено от нас.... и само Той вижда умисъла за делата ни....

Поздравления Maat, ти откри топлата вода наново:

Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези [от тях] които вярват в Аллах и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат наградата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят. (2:62)

Невежеството, твърдоглавието, алчността, гордостта и заблудата са проблема. И аз преди да почна да чета Корана и литература на Ислямска тематика, обиждах Исус (мир нему) и християните, заедно с юдеите, но се оказа, че съм грешал. Ако всички хора се просветят ще има много по-малко омраза и триене между религиите.

Викаш, че християните ги няма никъде. Ами самото днешно християнство е толкова объркано, че има камара секти и първо на първо вие самите не можете да се разберете, та да излезете с единна позиция и да заговорите за диалог между религиите. Тълкувателите смятат, че този аята е низпослан по адрес на християните:

Но изпаднаха в разногласие групите помежду си. Горко на онези, които не вярват, от зрелище във великия Ден! (29:37)

Групите са различните християнски секти.

Факти,макти -- само ти се сещаш за палатки и ключове.Не ми е ясно дали някой си прави гаргара с датата 20.4.570(понеделник).Единствено ми е ясно,че това е 6(шести) век.

Потретвам!Благодаря Бадр!За комплимента.Че ме нарече безумец.Дали е 5 или 6 е все едно.Дали са 400 или 300 години не е много важно.Доста голям срок си е.Датата вярна ли е или не -това ме интересува!?

П.С м75 ако смяташ че Бадр напада необосновано хора си кажи, а не посочвай само че бил нападал и се държал арогантно, дори светец изгубва търпение с такива като вас понякога...

Говори,говори...

Редактирано от kaltor (преглед на промените)

Бен Ладен- лудият петролен антигерой. Ракетата "Томахоук" в сградата на Пентагона. Вътрешният взрив в в световния търговски център. Той не е съществувал преди 70-те години, когато за пръв път арабските държави спират петролното кранче за Америка.

Защо изопачаването на едно божествено учение да не стане прах в очите на телевизионните "истини", диктувани от чичкопаричковците? Който плаща поръчва музиката но идва края и на тази порочна практика. Гигантите от изтока и Русия ще решат този проблем.

Политиката в съвременният свят няма нищо общо с Исляма. Единствено със запознаването със учението и вътрешното му осмисляне може да ни спаси от правенето на грешни изводи. А това изключва проекциите, които ни се насаждат целенасочено от "реалния" свят.

Не е нужно да е Осама, има достатъчно ислямисти, които убиват християни и евреи, за да попаднат в рая. И тъкмо когато Тракс беше на път да промени мнението ми за исляма, се появи Devians, да ми докаже, че Тракс е изключение.

Не е нужно да е Осама, има достатъчно ислямисти, които убиват християни и евреи, за да попаднат в рая. И тъкмо когато Тракс беше на път да промени мнението ми за исляма, се появи Devians, да ми докаже, че Тракс е изключение.

;) Е да, когато има такива заслепени като теб, които си мислят че някой мюсюлманин като убива, убива за да влезе в Рая, то дотогава няма смисъл да му се обяснява че на тоя свят с такова елементарно разбиране се занимават както каза и Бадр само тези без грам ум и мислене... ;)biggrin.gif

Потретвам!Благодаря Бадр!За комплимента.Че ме нарече безумец.Дали е 5 или 6 е все едно.Дали са 400 или 300 години не е много важно.Доста голям срок си е.Датата вярна ли е или не -това ме интересува!?

Разбирам,че си се засегнал на откровеността на Бадр,но така се получава,когато грабнеш една малка част от пъзела и гадаеш за картината.Към това е прибавено завидна доза въображение от твоя страна,която се открива и в ясното разбиране,че прочетеното не е проумяно.Предвид,че уикипедия се е изразила твърде сложно за теб,надявам се ще оцениш труда ми,то аз ще ти превеждам.Когато се говори,че Мухаммад е бил неграмотен според ислямската традиция,това означава,че според историческите източници е бил такъв.А не тревожния начин,по който ти си го схванал,че е бил неграмотен по традиция.Сега да разгледаме и "ключа към палатката","маймунките" и "левчетата",които оценям по същия достоен начин,както Бадр.Съвсем не стана ясно от теб какво се е случило през 570г,затова прочети хубаво източника си,за да си самопотвърдиш.Най-старото копие на Корана е от времето на третия халиф Осман.Осман е бил личен секретар на Мухаммад и е известно,че направил пет копия на оригинала.Едно от тези копия се намира в Истанбул.Фактите,които предоставяш и заключенията,които правиш въз основа на тях,са неиздържани.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.