Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Говорех за великите християнски държави САЩ, Великобритания и Русия..

Дори президента на САЩ се кълне с ръка върху Библията когато заема поста си... Кълне се в Господ когато заповядва атака над дадена държава...

Аз лично нищо велико не виждам в САЩ освен може би парите им ама и те напоследък се обезценяват ЯКО а колкото до Русия това е изключение - грозно признавам. А Великобритания и САЩ не са православни

А защо тези които са управлявани не кажат не на такива управляващи... защо не ги спрат..

Ами следиш ли изборите ;) има хора дето казват има и такива дето не казват. Хора всякакви. Всеки случай имат полза управляващите да се караме помежду си.

а гледат отстрани, подкрепят и аплодират дори инвазии... А после когато войната се пренесе върху тях( а те са си мислели че са защитени) почват да се оплакват и проклинат "гадните" мюсюлмани че са такива зверове, и че исляма е "лоша и войнствена" религия...

А ЗАЩО ВОЙНАТА СЕ ПРЕНАСЯ У ТЯХ (в страните дето гледат и аплодират - за назидание ли ?) СЛЕД КАТО ИСЛЯМА НЕ Е "лоша" и "войнствена" религия ЗАЩО ? А и друго да ти докажа ли с постове от форума доколко са ви промити мозъците а ? Мога да го направя има много такива във форума които показват и колко сте миролюбиви и как се оставяте да ви промиват мозъците. Мислете трезво и не се оставяйте на който и да е да определя вашето мнение.

Защо се оплакват когато преди това са се радвали че са избити в бомбандирвка еди колко си души ( сред които повечето невинни) мюсюлмани...

Кой се е радвал - предубеден си говориш сякаш знаеш нещо повече от нас а аз знам, че си предубеден щото и от друг акаунт съм говорил с теб и съм видял, че си предубеден - много лошо

Когато техните синове войници се гаврят с пленени противници, когато техни синове убиват деца и жени ( по погрешка разбирате ли )...

Да "великата" Америка може би. Макар, че и там хората са правили не един протест срещу това.

Нима вината за синовете не носят родителите им... че са ги възпитали да станат такива зверове.. че са ги възпитали с духа и мисълта че са нещо повече от другите хора по света.....

Кои са тези хора човече говориш неопределено ? Католицизма е най - зле поне според мен щото от него именно се е пръкнала и инквизицията от която са патили мохамеданите и евреите - ФАКТ. Православието няма нищо общо и пак ти казвам християнския свят не е единен така, че сляпата ти ненавист говори лошо за теб

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Видяхме го свръхвъоръжения Израел миналото лято какво направи. Израел няма ресурс да окупира целия Арабски полуостров, а ми е много интересно как ще вадят нефта, след като не могат да се докопат до него. Да, ако спрат кранчето, арабските държави ще фалират, но и запада ще фалира. И ако бяха такива мюсюлмани, щяха да предпочетат да са в икономическа криза, отколкото да носят отговорност пред Аллах за бездействието си. А смятам запада би предпочел да направи компромис за Палестина (то и без това си е крайно време да го направи), вместо да води безсмислена война и накрая пак да фалира.

А Ал-Кайда си я финансират те самите - арабите. Поне Ал-Кайда в Ирак бива спонсорирана с арабски пари, щото арабите (суннити) ги е страх шиитите да не вземат властта.

Това е невъзможно да стане.Когато става въпрос за толкова много пари,се случва нещо необяснимо-не хората управляват парите ,а обратното.Сега ми светна и друго нещо.Предполагам че и на вас ви е ясно.Религиите,законите,държавите и всичко останало са прости средства, с които богатото малцинство управлява бедното мнозинство.

Видяхме го свръхвъоръжения Израел миналото лято какво направи. Израел няма ресурс да окупира целия Арабски полуостров, а ми е много интересно как ще вадят нефта, след като не могат да се докопат до него

Окупирането на такива територии не по силите дори на доста по-големи държави, но военния разгром на арабите е възможно. Ливан не е показател. Според мен това беше нещо като разузнаване с бой, американци и иранци искаха да направят проверка на бъдещите си тактики в един евентуален военен конфликт.

Да, ако спрат кранчето, арабските държави ще фалират, но и запада ще фалира. И ако бяха такива мюсюлмани, щяха да предпочетат да са в икономическа криза, отколкото да носят отговорност пред Аллах за бездействието си. А смятам запада би предпочел да направи компромис за Палестина (то и без това си е крайно време да го направи), вместо да води безсмислена война и накрая пак да фалира.

Trax, тук не става въпрос за икономическа криза, а за физическо оцеляване на управляващите. Ирак е показателен пример, когато мирише на нефт, моралът е на заден план.

Палестина имаше шанс преди 10-15 години. Ако Израел беше направил достатъчно отстъпки, вместо да финансира Хамас, може би щеше да настъпи мир. Понастоящем палестинците просто не могат да създадат своя държава, но от това на израелците не им става по-добре.

А Ал-Кайда си я финансират те самите - арабите. Поне Ал-Кайда в Ирак бива спонсорирана с арабски пари, щото арабите (суннити) ги е страх шиитите да не вземат властта.

Именно, конфликтите мюсюлмани срещу мюсюлмани са повече от конфликтите мюсюлмани-евреи и мюсюлмани-християни.

Уф, ударихме го на политика...

Именно, конфликтите мюсюлмани срещу мюсюлмани са повече от конфликтите мюсюлмани-евреи и мюсюлмани-християни.

Уф, ударихме го на политика...

Че то всички дразги между религиите от там идват. Както и от интересите на групи хора.

Не искам да ви прекъсвам но имам желание да споделя нещо с вас. Ако гледате филма "Тайната" там се казва, че когато съсредоточавате вниманието си върху нещата, които не искате , всъщност ги предизвиквате, защото им давате силата и енергията си. Даже във филма се споменава , че често политици, които не са харесвани но им се обръща прекалено много внимание много често печелят изборите. Заслужава си да помислите върху това, за да започнете да давате енергията си за неща, които искате и така да им помогнете да се случат.

А създателите на филма са представители на "бялото братство",защото знаят как да решават проблемите а не безпомощно да ги обсъждат.

В самия Ислям не съществува никакъв проблем. Той се създава от хората, които се опитват да го тълкуват. А ролята на Исляма е като на всички други духовни учения-човек да възстанови личната си връзка с Бога (да му вземе интервю). Защото човек няма нужда от посредници. И Иисус и Моххамад са говорили въз основа на тази лична връзка с Него. А след това фарисеите са си ги приватизирали и са решили, че могат да говорят от името на Бога. И задължават използвайки силата на страха хората да ги слушат тях.

Аз вярвам само на себе си. Съветвам ви и вие да правите същото. Търсете Духа на истината вътре в себе си.

Аз вярвам само на себе си. Съветвам ви и вие да правите същото. Търсете Духа на истината вътре в себе си.

Човече ако прочетеш 1 книжка казва се Библия :) ще видиш, че там е казано, че борбата между доброто и злото се води в душата на човека и, че цялата борба е за човешката душа. Сега нещо друго което и преди съм казвал - ако човек не може да разсъди САМ кое е добро и лошо кое е правилно и грешно то този човек независимо от религията и цвета на кожата си е ЛУД :) Щото всеки човек ги усеща тези неща независимо от всичко.

А ЗАЩО ВОЙНАТА СЕ ПРЕНАСЯ У ТЯХ (в страните дето гледат и аплодират - за назидание ли ?) СЛЕД КАТО ИСЛЯМА НЕ Е "лоша" и "войнствена" религия ЗАЩО ? А и друго да ти докажа ли с постове от форума доколко са ви промити мозъците а ? Мога да го направя има много такива във форума които показват и колко сте миролюбиви и как се оставяте да ви промиват мозъците. Мислете трезво и не се оставяйте на който и да е да определя вашето мнение.

Мислех да пропусна тези мъдри слова,но е хубаво да си изясним някой неща.Преди да се впуснеш в едно безсмислено начинание,като това да доказваш на себе си кои са промитите мозъци,моят съвет е поне веднъж да напишеш нещо по темата.Също така,хората разсъждават по различен начин,имат своето място и разбиране в този свят.В един диалог дори участниците да нямат знания или да се изразяват неразбираемо,то е редно да се прояви уважение и стремеж към разбиране.Кажи и докажи,че съответния човек му липсват знания в някоя област,като това има много по-силен ефект от всякакви обидни думи.С риск да се повторя,темата не е "света през моите очи" или "как да мислим трезво според някой си",а исляма с неговите принципи и т.н.Предлагам да се укрепи и без това крехкия баланс при общуването ни,за да продължим да контактуваме.

Мислех да пропусна тези мъдри слова,но е хубаво да си изясним някой неща.Преди да се впуснеш в едно безсмислено начинание,като това да доказваш на себе си кои са промитите мозъци,моят съвет е поне веднъж да напишеш нещо по темата.Също така,хората разсъждават по различен начин,имат своето място и разбиране в този свят.В един диалог дори участниците да нямат знания или да се изразяват неразбираемо,то е редно да се прояви уважение и стремеж към разбиране.Кажи и докажи,че съответния човек му липсват знания в някоя област,като това има много по-силен ефект от всякакви обидни думи.С риск да се повторя,темата не е "света през моите очи" или "как да мислим трезво според някой си",а исляма с неговите принципи и т.н.Предлагам да се укрепи и без това крехкия баланс при общуването ни,за да продължим да контактуваме.

Признавам, че съм прекалил НО ти не си отговорил на въпроса който си цитирал а само се опитваш да ме засегнеш. А колкото до всичко останало дето си го написла ако желаеш има ЛС може да поговорим, за да изясним вижданията ми, и да не пълним темата с ненужни "мнения" чрез които се "доказваме".

След като питаш ще ти отговоря, нищо че не е по темата.. И трите неща дядо попе и трите.... Ако си мислиш че го няма в Бг се лъжеш доста жестоко... Точно това което изброи плюс още доста други които съм преживял....и това само защото името ми не е християнско и българско.. не за друго...

Много ще съм ти благодарен,да ни светнеш малко.Това което казваш за мен е нагла лъжа,но е възможно ти ад си успял да намериш точно такова място.Най-лесно е да прехвърлиш на другите вината за нещата които правиш.От мненията ти тук и "свирепия "ти аватар ми е ясно къде ти е проблема,повярвай ми това няма нищо общо нито с името ти ,нито с религията ,а единствено в огромното ти его и от там с отношението ти към хората.Каквото повикало-такова се обадило.

Човече ако прочетеш 1 книжка казва се Библия :speak: ще видиш, че там е казано, че борбата между доброто и злото се води в душата на човека и, че цялата борба е за човешката душа. Сега нещо друго което и преди съм казвал - ако човек не може да разсъди САМ кое е добро и лошо кое е правилно и грешно то този човек независимо от религията и цвета на кожата си е ЛУД :P Щото всеки човек ги усеща тези неща независимо от всичко.

Това е Големия джихад, а малкият е на бойното поле.

ПП 40 Раббена (Господи) дуи от Корана + PDF тук.

Това е Големия джихад, а малкият е на бойното поле.

ПП 40 Раббена (Господи) дуи от Корана + PDF тук.

Явно има съвпадения щото аз не бях чел това нещо дето си го дал като линк. Всеки случай имаше 1 филмче много интересно за преводите на Библията и за нещата които са отпаднали от нея през вековете. А има и доста точки в които и двете религии се срещат. Радвам се, че си забелязал приликите. Я уточни за малкия - това ли е дето си го мисля или пак си въобразявам някакви глупости ?

kaltor моля да изясниш личните неща с Devians на ЛС.Deam отговорил съм ти на лични.

kaltor моля да изясниш личните неща с Devians на ЛС.Deam отговорил съм ти на лични.

Ако бяха лични,съгласен съм.Неговите постове носят противоречиви послания,но аз не ги приемам за лични.Щом веднъж ги е споделил в публично простанство,добре е да ги изясни публично.Както се казва-нищо лично. cool.gif

При жертвопреношението в исляма,трябва да се направи всичко възможно животното да страда най-малко,затова се прави само от опитни хора.Смисъла е да благодариш за храната на Бог(да не се мръщят вегетарянците) да раздадеш от нея.Ползата е изцяло за човека,защото по този начин може да извърши добрини,които именно са от значение за Бог,а не месото или кръвта.Цитати от Корана 22:

34. И за всяка общност отредихме жертвоприношение, за да споменават името на Аллах над животно от добитъка, който Той им е дал. Вашият Бог е единственият Бог. Затова единствено на Него се отдайте! И благовествай смирените,

35. които, щом бъде споменат Аллах, сърцата им тръпнат, и търпеливите пред онова, което ги е сполетяло, и отслужващите молитвата, и раздаващите от препитанието, което сме им дали.

36. И сторихме за вас от обредите на Аллах да бъде едрият жертвен добитък. В него има благо за вас. И споменавайте името на Аллах, докато [животните] са изправени [за колитба]! И когато рухнат по хълбок, яжте и хранете и доволстващия, и просяка! Така сме ви ги подчинили, за да сте признателни.

37. Не тяхното месо, не тяхната кръв ще стигне до Аллах, а вашата набожност ще стигне до Него. Така Той ви ги е подчинил, за да възвеличавате Аллах, че ви е напътил. И възрадвай благодетелните!

При жертвопреношението в исляма,трябва да се направи всичко възможно животното да страда най-малко,затова се прави само от опитни хора.Смисъла е да благодариш за храната на Бог(да не се мръщят вегетарянците) да раздадеш от нея.Ползата е изцяло за човека,защото по този начин може да извърши добрини,които именно са от значение за Бог,а не месото или кръвта.Цитати от Корана 22:

34. И за всяка общност отредихме жертвоприношение, за да споменават името на Аллах над животно от добитъка, който Той им е дал. Вашият Бог е единственият Бог. Затова единствено на Него се отдайте! И благовествай смирените,

35. които, щом бъде споменат Аллах, сърцата им тръпнат, и търпеливите пред онова, което ги е сполетяло, и отслужващите молитвата, и раздаващите от препитанието, което сме им дали.

36. И сторихме за вас от обредите на Аллах да бъде едрият жертвен добитък. В него има благо за вас. И споменавайте името на Аллах, докато [животните] са изправени [за колитба]! И когато рухнат по хълбок, яжте и хранете и доволстващия, и просяка! Така сме ви ги подчинили, за да сте признателни.

37. Не тяхното месо, не тяхната кръв ще стигне до Аллах, а вашата набожност ще стигне до Него. Така Той ви ги е подчинил, за да възвеличавате Аллах, че ви е напътил. И възрадвай благодетелните!

Жертвоприношението си е нецивилизован обред-едно от многото детайлчета ,които ме карат да се отвращавам от религиите в които е практика.

kaltor,поради това,че съм снизходителен към невежеството ще се опитам отново да обясня очевидното в предишния ми пост.В исляма едно от непреходните добрини е изразяването на благодарността за храната.Както вече споменах смисъла на обреда не е кръвта,болката,нито както се изразиха в друга тема благоуханието да достигне до Бог.Той не се нуждае от нищо,но ние хората имаме потребностти.Една от тези потребностти е да се храним колкото и нецивилизовано да се струва на някой.За мен е проява на късогледство от хората,които заклеймяват религията,а не осъзнават,че те робуват на такава в някаква си тяхна форма.

kaltor,поради това,че съм снизходителен към невежеството ще се опитам отново да обясня очевидното в предишния ми пост.В исляма едно от непреходните добрини е изразяването на благодарността за храната.Както вече споменах смисъла на обреда не е кръвта,болката,нито както се изразиха в друга тема благоуханието да достигне до Бог.Той не се нуждае от нищо,но ние хората имаме потребностти.Една от тези потребностти е да се храним колкото и нецивилизовано да се струва на някой.За мен е проява на късогледство от хората,които заклеймяват религията,а не осъзнават,че те робуват на такава в някаква си тяхна форма.

Не съм съгласен, че жертвоприношението е израз на благодарност към храната. Защо Аллах е наредил на Ибрахим (а.с.) да жертва Исмаил (а.с.)? Провери в Интернет защо се чества Курбан Байрам.

Не съм съгласен, че жертвоприношението е израз на благодарност към храната. Защо Аллах е наредил на Ибрахим (а.с.) да жертва Исмаил (а.с.)? Провери в Интернет защо се чества Курбан Байрам.

Ще отправя същия съвет към теб и да прочетеш предишните ми постове,като разгледаш и съответните стихове от Корана.Никъде не акцентирах върху това,че е свързано единствено с благодарността за храната.Просто разглеждай нещата в контекстта,в който отговорих на други постове за въображаемата нужда на Бог от месо,кръв.Споменаването на името на Бог над жертвеното животно е благодарност за препитанието,живота,подчертава вярата.Тези неща се откриват и в частта,когато раздаваш храна на другите,въпреки нуждата и любовта към материалното,се подчертава победата на духовното у човека.Затова Бог,казва,че нашата набожност стигат до Него.Основната цел на ритуала не е символиката или ползата от материалното,а израз на неговото съчетаване с духовното.Изпитанието на Ибрахим е пример за тази духовна част,в която човек изевява искреността,предаността във вярата и себеотрицанието пред Бог.Това е значението на жертвоприношението в исляма,а не просто следване на някаква традиция.

Редактирано от Arsen (преглед на промените)

Отново ми даваш,илюстрация за мойта теза.Ако само за момент се опиташ да погледнеш нещата от другата страна-ОТ СТРАНАТА НА ЖЕРТВЕНОТО ЖИВОТНО-ще разбереш какво се опитвам да ти кажа.Всички религии за които иде реч,изхождат от идеята,че човекът е венеца на сътворението,най-важното изделие на бога-което ми се струва възможно само в един случай-Не бог е създал човека,а човек е измислил бога за свое удобство и оправдание,за всички безумия които върши.Разгледай само всички мъртви религии,най-вече тези дето са правили човешки жертвоприношения и ще се убедиш ,че съм прав.

Отново ми даваш,илюстрация за мойта теза.Ако само за момент се опиташ да погледнеш нещата от другата страна-ОТ СТРАНАТА НА ЖЕРТВЕНОТО ЖИВОТНО-ще разбереш какво се опитвам да ти кажа.Всички религии за които иде реч,изхождат от идеята,че човекът е венеца на сътворението,най-важното изделие на бога-което ми се струва възможно само в един случай-Не бог е създал човека,а човек е измислил бога за свое удобство и оправдание,за всички безумия които върши.Разгледай само всички мъртви религии,най-вече тези дето са правили човешки жертвоприношения и ще се убедиш ,че съм прав.

Поради това,че се отклоняваме достатъчно от исляма и започваме безсмисления спор съществува ли Бог или не,предлагам да спрем до тук.Ако трябва да се поставим на мястото на животното,трябва хората да спрем да ядем каквато и да е органична храна.Как разглеждайки човешките жертвоприношения и исляма ти се оказваш прав,ми е интересно да разбера?Много добре разбирам какво се опитваш да кажеш,но изобщо не се съгласявам с него.Аз вече обясних значението на жертвоприношението в исляма.

С какво е свързана забраната за изобразяване на хора в исляма.Механично пренасяне на табута от юдеизма или нещо друго.

Редактирано от kaltor (преглед на промените)

Калтор, показваш, че самите ти въпроси не са кой знае колко значими за теб и че повече внимание заслужава противопоставянето на личностите. Казвам го, защото ги използваш за някакъв вид довод, а после сам го захвърляш.

Арсен, ти показваш липса на устойчивост на собствените доводи, като се опитваш да ги изолираш от настоящата среда.

Венци, въобще не трябваше да се намесваш тук!

Калтор, показваш, че самите ти въпроси не са кой знае колко значими за теб и че повече внимание заслужава противопоставянето на личностите. Казвам го, защото ги използваш за някакъв вид довод, а после сам го захвърляш.

Арсен, ти показваш липса на устойчивост на собствените доводи, като се опитваш да ги изолираш от настоящата среда.

Венци, въобще не трябваше да се намесваш тук!

От къде стигна до този извод.Интересуват ме ,това не е ли значимост.Не ги задавам за да се противопоставям на който и да е,а за да получа ясен и смислен отговор....

С какво е свързана забраната за изобразяване на хора в исляма.Механично пренасяне на табута от юдеизма или нещо друго.

Още по-интересно е кога е влязла в сила тази забрана.

В период Османской империи просматривается развитие миниатюрного творчества. Известно, что в период своего правления султан Мехмет Второй Завоеватель пригласил художников из стран запада, которые изобразили самого султана и его семью. Кроме этого в этот период местных художников и деятелей искусства отправляли в Италию для обучения. Подобные события в последующем отразились на искусстве миниатюры, которые начали отличаться от классических миниатюр и приобрели оригинальный вид. В рукописных книгах того периода начали появляться миниатюры.

Взето от тук.

Подобна е ситуацията с една друга забрана, за употребата на алкохол.

Виночерпий за столом у Бекташи является одним из важнейших членов. Бекташи пьют анисовую водку из непрозрачных бокалов, то есть количество употребляемой водки не видно. Все пили из одной общей чаши. Между виночерпием, передающим эту чашу, и главой общества существовала постоянная связь.
Взето от тук. За тези които не знаят какви са тези бекташи, малко пояснение. Еничарите са били членове на ордена на бекташите, Раковски също.

Както виждаме основни положения от исляма не се спазват в Османската империя. Въпрос, кога и как исляма, такъв какъвто го познаваме днес, е станал основна религия в империята?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.