Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Има хора,които да преценят да ли казаното от мен е истина и доколко знанията са ми повърхностни.Ще постъпя снизходително към липсата ти дори на елементарни знания за християнството и ще обесня отново.Надявам този път преди да напишеш нещо да не е плод на въображението ти.Повтарям,че взетите решения на вселенските събори имат статус на закон и ако някоя църква не ги спазва,бива отлъчвана.В историята има много примери,за учения и схващания на християни,които противоречат на взетите решения на тези събори.Ако не се поправят биват отлъчвани,ученията им обявени за ереси и т.н.Вселенските събори са свързани с православни и католици.Освен тях има повместни събори,те са свързани със събранията на една или повече митрополии.Най-важните повместни православни събори имат символичен статут на вселенски,тоест важат за цялото православие.Систематезирането на ясни правила за процедурите против ереси,учения,религии различни от християнството започват от Никейския събори и със всеки следващ са разширявани.Съответно на повместните събори може да се добавят някой нови неща,които не могат да противоречат на законите от Вселенските събори.

Ти започна да си въобразяваш манипулации и реклами,просто разбери,че подхода,който си избрал не върши работа.Не ти прави чест,като няма какво да кажеш да обръщаш разговорите в друга насока.

Всяка една религия е конкретно историческо проявление на вечни истини. Всички правила и всички закони предписвани от религиите имат подчинена, функционална роля. Съотношението между човешката личност и религията е съотношение между цел и средство - всички религии, вкл. християнството и ислямът са създадени за хората и имат своето право на съществуване докато носят на хората повече полза, отколкото вреда. На по силно основани това се отнася за всяко конкретно правило предписвано от религиите.

Евангелието дава един добър пример за противоречие между цел и средство, между форма и съдържание. В Тората почитането на съботният ден е една от 10-те Божи заповеди, самото сърце на религиозната доктрина и практика.

Налага се да правим разграничение между истинският мотив за въвеждане на едно религиозно (и всякакво друго) правило и видимата аргументация за неговото въвеждане. Формалният аргумент за почитането на съботният ден, посочен в Тората се извлича от разказа на книгата Битие - Бог работил 6 дни, на 7-ят си почивал. Истинската причина за почитането на съботният ден е различна - по този начин човек получава възможност да се откъсне от ежедневните стереотипи и модели на поведение и мислене. Принудителното бездействие е познат от зората на човечеството начин за предизвикване на трансови състояния - лишено от стимули във външният свят съзнанието се насочва към вътрешният и по този начин се човек се научава да разпознава, контролира и интегрира разрушителните импулси идващи от подсъзнанието. Истинската цел е разрушаване на стереотипите и разгръщане на вътрешаната свобода.

В продължение на столетия практикувана това правило само по себе си се превърнало в догма, в стереотип. Стигнало се до момент, в който единственият начин да се реализира целта към която била насочена тази заповед било да се наруши нейната буква. Това е същността на конфликта между Исус и фарисейте. Фарисейти вижда само буквата на закона, Исус е виждал неговата същност и цел. Това е и смисълът на думите: "Не дойдох да наруша Закона, дойдох да го изпълня". Но в случая духът на закона може да бъде изпълнен единствено чрез нарушаване на неговата буква.

Този конфликт между същност и форма, между буква и съдържание е вътрешно присъщ и неизбежен за всички религиозни и квазирелигиозни системи, вкл. и за будизма. Всъщност, особено за будизма, защото отричайки неговият историчен и конкретен характер, както и наличито на догми будистите губят шанса да направят разграничавеното между форма и съдържание и да актуализират формата в съответствие с нуждите на времето и обществото. Това между другото.

В крайна сметка всяко едно общество стига до точка, в която неговите потребности съответстващи на моментаната му зрялост надхвърлят рамките на религиозната, идологическа или философска доктрина в рамките на която протича ежедневието на хората. Тук възможностите са 3.

Първата е религиозната и доктринална рамка да еволюира (а всички религии и философски учения са изградени по начин, който допуска това да се случи) в съответстие с нуждите на обществото.

Втората възможност е, религията да престане да случи като дреха, която защитава тялото и да се превърне в усмирителна риза, която малко по малко да задуши обществото, на което е създадена да служи. Именно това се е случило с древният Израел. Това се случва в момента и с голяма част от ислямският свят.

Третата възможност е, обществото да разкъса и изостави ригидната и отказваща да се промени доктринална рамка и да потърси нов, собствен път на развитие.

Разбира се, на практика се случа комбинация от всички тези 3 сценария. Въпросът е, кой от сценариите ще е доминиращ.

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Точно твоите постове са провокацията.И последният цитат на Нина трябваше да ти служи преди да глаголстваш.Както вече казах ти нямаш въпроси.И правилно предполагаш,че твоите въпроси ще бъдат изтълкувани,като провокация.Когато видя провокация я тълкувам като такава.

Да не посочвам и другите ти писания.Ти на това поглед към позитивното ли му викаш?

Много от хората гледа.но не виждат.

Това което съм написал за исляма НЕ Е ПРОТИВ исляма ,а по скоро въпрос към тия които изповядват тая религия.

За да разберем ние които не сме мюсюлмани точно вие трябва да ни разясните защо е така.

В противен случай ние само виждаме резултата и си правим свои заключения.

Това че не ти е приятно да споменавам терористичните актове извършени от мюсюлмани в името на аллах над мирни хора,не означава че трябва да се мълчи по тоя въпрос.

Точно хората от твоята религия трябва да осъждат и предодвратяват такива прояви,а на нас все пак да обяснят защо има такива хора.

Я си помисли как ще се почувстваш ако убитите в БЕСЛАН не бяха християни,а бяха мюсюлмани и фанатиците убийци да са християни и го направят в името на Христос.

Постави се на мястото на жертвите и ще разбереш. Ако нямаше такива престъпления ,нямаше да има и такива въпроси.

Никак не е коректно когато има такива факти да ме обвиняваш в провокация.

РР.В спора се ражда истината.

Човек който бяга от неудобни въпроси,бяга и и от истината.

Много от хората гледа.но не виждат.

Това което съм написал за исляма НЕ Е ПРОТИВ исляма ,а по скоро въпрос към тия които изповядват тая религия.

За да разберем ние които не сме мюсюлмани точно вие трябва да ни разясните защо е така.

В противен случай ние само виждаме резултата и си правим свои заключения.

Това че не ти е приятно да споменавам терористичните актове извършени от мюсюлмани в името на аллах над мирни хора,не означава че трябва да се мълчи по тоя въпрос.

Точно хората от твоята религия трябва да осъждат и предодвратяват такива прояви,а на нас все пак да обяснят защо има такива хора.

Я си помисли как ще се почувстваш ако убитите в БЕСЛАН не бяха християни,а бяха мюсюлмани и фанатиците убийци да са християни и го направят в името на Христос.

Постави се на мястото на жертвите и ще разбереш. Ако нямаше такива престъпления ,нямаше да има и такива въпроси.

Никак не е коректно когато има такива факти да ме обвиняваш в провокация.

РР.В спора се ражда истината.

Човек който бяга от неудобни въпроси,бяга и и от истината.

Зоро жертвите в Беслан бяха мюсюлмани,а убийците не са мюсулмани.Следва първо да познаваш фактите и тогава да поднасяш твърдения.

Начина на задаване на въпроси не е да ни поднасяш твоите предубеждения.И после да питаш,ама защо така.Но дори и в този си пост го правиш.Хайде аз да те попитам нещо -- ти откъде разбра че убийствата в Беслан са в името на Аллах.

След твой евентуален отговор,ще ти опиша гледната точка на Исляма по този и др.подобни случаи.

Този отговор щеше да го получиш ,ако бе задал коректно своя въпрос.Да кажем в следния примерен формат -- Какво е отношението на Исляма към терористичният акт в Беслан.

Начина по който се опитва да наложиш негативна мисловна конюнктура към Исляма и от тази база да се правиш на "ЗОРО" не мина и няма да мине.Не забравяй и опита си да ни представиш някаква битова драма,в която и ти си замесен или засегнат,като плод на религиозна омраза на Исляма към православието в случая.

На мен като твърде добре запознат с материята,веднага ми направиха впечатление някои моменти,които хич не се вързваха в случая.Но понеже не знам подробностите,а и нямам доказателства,изложих необходимите условия това да стане,а ти твърдиш че е станало.Църковния брак бил осъщесвен според твоите твърдения.Посочих и мотива,който би довел до отдръпване на родителите от дъщеря им.Като посочих и защо проповядването на подобни практики в ислямска държава е насочено против устоите на държавата.И използвах в предния си пост именно израза -- "такива учения" -- не съм твърдял,че подобни практики са характерни за другите християнски деноминации.

Ти ми приписваш подобни мотиви.Хайде да не ми слагаш думи в устата.

Това че ти не мислиш,когато пишеш,си е твой проблем.

Аз съм формулирал прецизно отговорите си,за разлика от теб.

И на туй отгоре,аз почти да излезна виновен.Браво.Не те ли предупредих,че само ентусиазъм,няма да е достатъчен.

Твоя работа си е стила ти.Но бих ти препоръчал да смениш тона.Тези,които бягат от истината и въпросите,ги зарежи.

Някога прочутият Ал-Газали,наречен още "доводът на исляма" е казал следното:

-- "Човек е свободен към онова,което познава и несвободен към онова,което не познава."

Желая ти повечко свобода Зоро.И тогава сам ще разбереш безмислието на начинанието си.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Ааах, "Ислям за любопитни" или "Ислям= тероризъм". sad.gif Защо бе хора. Колко пъти точно в тази тема( но преди дни) бе много точно казано,че Исляма забранява избиването на невинни деца и жени.Дори Тракс цетира Корана. А как може да се пита за дадена постъпка( в Беслан) която не се одобрява от нито една общност било то мюсюлманска или християнска .

Зоро жертвите в Беслан бяха мюсюлмани,а убийците не са мюсулмани.Следва първо да познаваш фактите и тогава да поднасяш твърдения.

Е все пак се престраши да дадеш някои разяснения по въпросите доста по спокойно и не толкова раздразнително като за хора лаици по тая част както съм аз. cool.gif Жалко че мнителноста остава и затова даже се чудя как живееш сред врагове /християните/и как като са такива на мюсулманите не са те претрепали.Аз не бих могъл да живея сред врагове ако имам мнение за някои че са такива. Все едно да живееш с човекоядци cool.gif

А сега по темата:

Ако си мислиш че си срещнал поредния изобличител на исляма както намекваш много си сгрешил.Не твърдя че съм специалист по която и да е религия ,но когато религията се намесва в живота на хората няма как да не взема отношение.Не аз търся религията а точно тя не ме остава да си живея живота според моите /нашите разбирания.А и това за драмата в личния ми живот бих казал не е драма а шестица от тотото що се отнася до избора ми .Що се отнася до нея мисля че и нейното мнение не е много по различно,но все пак сенките на миналото се помнят цял живот.

Е може и да си спец по ислямска религия само че много други работи и хал хабер си нямаш,което разбира се се отнася и за мен и за всеки човек. Живота всеки ден поднася нещо ново ,което го няма по религиозните книги и човек трабва сам да намери решение.Не ми отговори защо човек трябва да се съобразява с религията и да не може сам да вземе решение как и с кого да живее.Това са си направо окови от моя гледна точка.А човек като теб вярващ да си спазва божите закони,да си ходи на джамия,но без да се намесва в живота на останалите ,както и те не се намесват в твоя./говоря по принцип а не лично/

А това горенаписаното от теб за БЕСЛАН е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА и неумел опит за манипулация.Само че фактите са доста различни и точно както ги посочих преди.

Истината е че Избитите са християни,а убийците мюсулмани от Чечня.Разбира се не изключвам сред убитите да има и мюсулмани ,но ние говорим не за жертвите а за убийците.

На снимки от трагедията ще видиш мюсулманин с кръст на врата, а друг да пали свещ в църквата Дали е мюсулманин а ? Май този път сгафи.

/Има сайтове със снимки и информация из нета които сам можеш да намериш иначе ще подозираш че те насочвам/Нали съм ти враг :) е според теб де /

И да не задълбочавам темата ще кажа ,че не става въпрос за конкретния случай,защото има много негативизъм а това в исляма да не се използват подобни методи а само положителните качества каквито има несъмнено много и тогава такива теми даже не биха съществували cool.gifСамо вие хората които вярвате в исляма можете да направите така че хората да гледат с добро око на религията ви и с делата си да покажете че исляма е мирна религия.

Ааах, "Ислям за любопитни" или "Ислям= тероризъм". sad.gif Защо бе хора. Колко пъти точно в тази тема( но преди дни) бе много точно казано,че Исляма забранява избиването на невинни деца и жени.Дори Тракс цетира Корана. А как може да се пита за дадена постъпка( в Беслан) която не се одобрява от нито една общност било то мюсюлманска или християнска .

Извинявай ако така си го разбрала .Мисълта ми е не за исляма а че има хора които иползват исляма като претекст за вършат такива неща.

Редактирано от zoro_ (преглед на промените)

Zoro видно,че преследваш някакви свои цели,които далеч не свързани с диалог.Предполагам желаеш да изпъкнеш с глупостта си или преднамерено търсиш конфликт.Ако имаш някакви въпроси задай ги,точно и ясно,изпозлвай знака "?".Аз ще оставя Бадр да ти отговори на обвиненията,кое е било лъжа,тук отново лъхна твоето невежество.Аз само ще спомена,че Беслан се намира в Северна Осетия,а мнозинството от жители й са мюсюлмани,затова започни да правиш разлика между факти и въображение.Предполагам,че не трябва да ти се обяснява,че християнин,атеист,мюсюлманин,будист и т.н. може да убие,измами,открадне и т.н.Следвайки логиката ти излиза,че на теб целия свят ти е крив biggrin.gif

Zoro видно,че преследваш някакви свои цели,които далеч не свързани с диалог.Предполагам желаеш да изпъкнеш с глупостта си или преднамерено търсиш конфликт.Ако имаш някакви въпроси задай ги,точно и ясно,изпозлвай знака "?".Аз ще оставя Бадр да ти отговори на обвиненията,кое е било лъжа,тук отново лъхна твоето невежество.Аз само ще спомена,че Беслан се намира в Северна Осетия,а мнозинството от жители й са мюсюлмани,затова започни да правиш разлика между факти и въображение.Предполагам,че не трябва да ти се обяснява,че християнин,атеист,мюсюлманин,будист и т.н. може да убие,измами,открадне и т.н.Следвайки логиката ти излиза,че на теб целия свят ти е крив biggrin.gif

Това едва ли ще е от полза за нас тук във форума но.....след като ме упреквате че говоря глупости.

Виждам че има хора които искат да кажат на бялото-черно.Ето ви факти и ако можете четете а и снимките не са малко.

Такава зверщина не е оправдание за която и да религия ,но в конкретния случай колкото и да ви е неприятно това е дело на хора с ислямска религия които не знам защо искате да оправдаете.

http://www.narod.ru/guestbook/?owner=20798961 Книга за гости

http://ossetia2004.narod.ru/photoalbum.html Албум със снимки -най долу има стрелка за другите страници - Не е за хора със слаби нерви

Момичето държи в ръката си кръст/Не ми се вижда да е мюсулманка/

18.jpg

А тука в книгата за гости където един чеченец е написал това

07.01.2008 18:37

Горец

Ненависть.. Ненависть к зеленому цвету, к волку на фоне этого зеленого цвета...Ненависть к Исламу позволяющему творить такое под своим именем...

И месть... Месть всем етим тварям которые прикрываясь джихадом убивают наших детей.. Я чеченец.. Но я ненавижу Чечню..

Докато има такива хора които се крият зад вашата религия не се сърдете че другите имат лошо мнение за исляма.Във ваши ръце е да го промените това мнение.

Коментирайте сега !

Е, Трихо, сега виждаш ли на практика потвърждението на моята теза, че всички религии са секти, разделящи човека от човека. Според мен трябва да забранят религиите със закон.

И макар да наричат Историята учителката на народите, човеците се оказват лоши ученици.

Уверявам ви, идните поколения много ще смеят на начините, ползвани за изразходване на излишната енергия - едни се заяждат тенденциозно на религиозна основа, други доказват все още сами на себе си собствената си правота на избора, трети плагиатстват от малко по-неизвестни философи, за да бъдат интересни.

А четвърти като мен скучаят като ги четат.

И се усмихват...

Имам въпрос - Ислямът забранява ли усмивките?

Това едва ли ще е от полза за нас тук във форума но.....след като ме упреквате че говоря глупости.

Виждам че има хора които искат да кажат на бялото-черно.Ето ви факти и ако можете четете а и снимките не са малко.

Такава зверщина не е оправдание за която и да религия ,но в конкретния случай колкото и да ви е неприятно това е дело на хора с ислямска религия които не знам защо искате да оправдаете.

http://www.narod.ru/guestbook/?owner=20798961 Книга за гости

http://ossetia2004.narod.ru/photoalbum.html Албум със снимки -най долу има стрелка за другите страници - Не е за хора със слаби нерви

Момичето държи в ръката си кръст/Не ми се вижда да е мюсулманка/

18.jpg

А тука в книгата за гости където един чеченец е написал това

07.01.2008 18:37

Горец

Ненависть.. Ненависть к зеленому цвету, к волку на фоне этого зеленого цвета...Ненависть к Исламу позволяющему творить такое под своим именем...

И месть... Месть всем етим тварям которые прикрываясь джихадом убивают наших детей.. Я чеченец.. Но я ненавижу Чечню..

Докато има такива хора които се крият зад вашата религия не се сърдете че другите имат лошо мнение за исляма.Във ваши ръце е да го промените това мнение.

Коментирайте сега !

Отново надмина себе си!Значи след като има едно момиче с кръст означава,че всички хора са били християни?Я обърни внимание на забрадките и колко често изобилстват.Затвърждавам мнението си за теб,че ти елементарно се опитваш да ни представиш някаква въобраежама твоя картина.Първо нарече избитите мюсюлмани,че били християни.Разбира се затвори си очите за факта,че мнозинството са мюсюлмани,но дори да беше обратното,това няма никакво значение.Училището,където е станало атентата е най-голямото в града и съответно ти го изкара християнско,но от теб да мине даваш да е имало някой заблуден мюсюлманин cool.gifСега се опитваш да ни убедиш,че въпросните терористи са били мюсюлмани.Най-после си дойдохме на думата нали?В предишни постове ти обясних ясно ислямската гледна точка и за тези престъпления има смъртно наказание,но разбирам,защо това не те интересува.Между другото,обикновените хора са успели да хванат един от тези терористи и са изпълнили закона,като са го застреляли.След като твърдиш,че терористите са мюсюлмани,въпреки,че Руското правителство е на друго мнение,то би ли посочил къде в исляма има разрешение за подобно поведение?Да те попитам,когато един християнин убие означава ли,че религията е виновна?Да направим аналог и с всички други идеологии.Ако задаваше въпроси и търсеше отговори щях да те разбера,но ти търсиш нещо съвсем различно.Всеки човек носи отговорност единствено за себе си,най-малкото това трябва да си разбрал,а дали?

Отново надмина себе си!Значи след като има едно момиче с кръст означава,че всички хора са били християни?Я обърни внимание на забрадките и колко често изобилстват.Затвърждавам мнението си за теб,че ти елементарно се опитваш да ни представиш някаква въобраежама твоя картина.Първо нарече избитите мюсюлмани,че били християни.Разбира се затвори си очите за факта,че мнозинството са мюсюлмани,но дори да беше обратното,това няма никакво значение.Училището,където е станало атентата е най-голямото в града и съответно ти го изкара християнско,но от теб да мине даваш да е имало някой заблуден мюсюлманин cool.gifСега се опитваш да ни убедиш,че въпросните терористи са били мюсюлмани.Най-после си дойдохме на думата нали?В предишни постове ти обясних ясно ислямската гледна точка и за тези престъпления има смъртно наказание,но разбирам,защо това не те интересува.Между другото,обикновените хора са успели да хванат един от тези терористи и са изпълнили закона,като са го застреляли.След като твърдиш,че терористите са мюсюлмани,въпреки,че Руското правителство е на друго мнение,то би ли посочил къде в исляма има разрешение за подобно поведение?Да те попитам,когато един християнин убие означава ли,че религията е виновна?Да направим аналог и с всички други идеологии.Ако задаваше въпроси и търсеше отговори щях да те разбера,но ти търсиш нещо съвсем различно.Всеки човек носи отговорност единствено за себе си,най-малкото това трябва да си разбрал,а дали?

Arsene,стига си се палил.Освен ако не си бил там,няма смисъл да тълкуваш фактите.Ние не сме идиоти,можем и сами да си вадим заключения. cool.gif

Според мен трябва да забранят религиите със закон.

Ех, ако беше толкова лесно. Албанците опитаха...

Я обърни внимание на забрадките и колко често изобилстват

Забрадките не са мюсюлмански символ, колкото и някои да се опитват да го направят такъв. За да докажеш, че повечето жертви в Беслан са мюсюлмани трябват по-сериозни аргументи. Не че има някакво значение какви са жертвите по религиозен или етнически признак...

Это наша общая боль. Боль всех людей. И общая наша вина. Вина каждого человека.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Arsene,стига си се палил.Освен ако не си бил там,няма смисъл да тълкуваш фактите.Ние не сме идиоти,можем и сами да си вадим заключения. cool.gif

Явно се разбрахме,че няма какво да си кажем повече.Ще отмина и въпроса с клонирането,щом ти доставя удоволствие cool.gif

Ех, ако беше толкова лесно. Албанците опитаха...

Забрадките не са мюсюлмански символ, колкото и някои да се опитват да го направят такъв. За да докажеш, че повечето жертви в Беслан са мюсюлмани трябват по-сериозни аргументи. Не че има някакво значение какви са жертвите по религиозен или етнически признак...

Първо няма никакво значение дали мюсюлманите са били повече.Това не омаложава факта,че е извършен терористичен акт.В Северна Осетия мнозинството от жителите изповядват исляма,това е достатъчно,за да се направи елементарна сметка.Не мисля,че някой е обърнал внимание,колко от убитите са мюсюлмани или християни,но показах ясно,как един участник се опитва да ни пробутва измислици,които той нарича факти.От тук всеки си прави заключение.За забрадките присъстват в християнството,но практиката да се използват е рядкост предвид броя на тези,които я използват.Дори трагедията да бе свързана само с християни,то това не промена изобщо случилото се.

Според мен трябва да забранят религиите със закон.

Супер cool.gif

Дааа, но докато това време дойде, надявам се да няма и закони.

Един закон да властва навсякъде - Любовта.

WTF ????? ohmy.gif

Раждането на ДПС - свято за исляма у нас

Автор Калина КОЦЕВА, Йова АПОСТОЛОВА

Saturday, 26 January 2008

Мюсюлманският календар за 2008 г, издаден от Главното мюфтийство, поставя рождения ден на ДПС сред свещените религиозни празници. Там е посочена още и ислямската революция в Иран от 1979 г. и превземането на Константинопол от османците през 1453 г. Не е пропуснато и подписването на Берлинския договор, но е сгрешена датата на събитието. В календара е написано 13 юли 1877 г., а всъщност пактът е сключен на 13 юли 1878 г. Тези дати са на десните страници на една от най-светите за мюсюлманите книжки. Защото на левите страници с точност до минута за всеки ден от годината са часовете за „намаз" - свещената мюсюлманска молитва, която се практикува по 6 пъти на ден и се смята за пряко общуване с Аллах.

Включването на светски елементи до графика за намаз се смята за грях, твърдят специалисти. А и публикуването на политически или етнически празници в религиозния календар било противоконституционно и нарушавало закона за вероизповеданията. В ДПС останаха изненадани, че рожденият ден на партията им - 4 януари, е споменат сред свещените за мюсюлманите празници. „Не знам затова. Може да е провокация. Няма с календар на мюфтийството да си правим реклама", възмути се депутатът от комисията по вероизповеданията Ахмед Юсеин (ДПС). „Това не е съгласувано с партията", каза и Айруш Хаджи, който в ръководството на партията е с ресор „Вероизповедания".

Говорителят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов обясни пред „Труд", че е станала грешка. „Наш чиновник е объркал таблицата и не е догледал. Наказали сме го вече и той е уволнен", каза Хафъзов. Той отказа да спомене името на служителя, както и да покаже заповедта му за уволнение. Нелепо прозвуча и обяснението, че анонимният чиновник отпечатал календара без знанието на някой от ръководителите в мюфтийството. А шефът на ведомството Мустафа Хаджи бил най-изненадан.

До момента са отпечатани към 15 000 екземпляра от календарчето. Повечето от тях вече били иззети. „Не мога да ви кажа точни бройки, но до хората не са стигнали повече от няколкостотин екземпляра", твърди Хафъзов. Мюфтийството отпечатвало нов тираж на календара без светски събития.

Из датите в мюсюлманския календар:

4 януари - Учредено е ДПС (1990).

16 януари - Революцията на Хомейни в Иран (1979). Рухолах Хомейни е шиитски духовник, идеолог на ислямската революция.

19 април - Подписан е Истанбулският договор между България и Турция (1909), с който Анкара признава независимостта на страната ни.

24 май - Начало на изселването на българските мюсюлмани в Турция (1989).

29 май - Превзет е Константинопол (1453). Армията на султан Мехмед II завладява столицата на тогавашна Византия.

13 юли - Подписан е Берлинският договор (1878). Документът коригира Санстефанския договор от 3 март 1878 г. и разделя територията на страната ни на Княжество България и Източна Румелия.

28 октомври - Създаване на Република Турция (1923).

10 ноември - Умира Ататюрк (1938). Кемал паша е първия президент на република Турция. Основател на светската държава.

Източник --> http://nezavisim.net/

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

В България, в джамията, която посещавам не ми се ходи на петъчната молитва само защото ще видя физиономията на шефа на ДПС-то и ще слушам агитациите му. Хубаво, че ходи само в петък. Ами то какво да се очаква от човек, който е бил депутат и след отварянето на досиетата се оказа, че си е имал междувременно и друга работа?

Хайде моля ви се да не политизираме темата. Мисля, че на всички е пределно ясно, че ДПС няма място в Исляма. Пък членовете на ДПС не са кой знае какви мюсюлмани - познавам и депутати, и общински кметове, и селски кметове, и шефове на партийни клубове от ДПС и наблюденията ми са, че някак си принудено ходят на джамия и спазват каквото спазват.

В България, в джамията, която посещавам не ми се ходи на петъчната молитва само защото ще видя физиономията на шефа на ДПС-то и ще слушам агитациите му. Хубаво, че ходи само в петък. Ами то какво да се очаква от човек, който е бил депутат и след отварянето на досиетата се оказа, че си е имал междувременно и друга работа?

Те там са такива, ченге, бандит, ченге, бандит,.. но това е вече политика. Гадно е когато религията и политиката се смесят...

Имам един въпрос към няколко души, които съзнателно са избрали исляма като своя религия пред християнството :

Бог е един-в това сме съгласни, нали?Какво ви дава организираната религия ислям, пред християнството?

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,аз съм съвсем нов потребител,християнка съм,но религията Ислям винаги ми е била много интересна.Имам няколко въпроса:

1.Какава е всъщност позицията на жената в мюсулманския свят?Има ли тя същите права като мъжете?

2.Защо жените носят фередже?В смисъл защо да не ги гледат и други мъже

3.Защо в джамия нямат право да влизат неверници,а църквата е отворена за всички?Ако искам да посетя джамия,защото ми е интересно какво има в нея,мога ли да вляза свободно?А да отида до Мека?

4.И най любопитното,защо е разрешено многоженството?Странно ми е как едим мъж може да има 4 жени?

5.Защо един мюсулманин може да се ожени за християнка,а една мюсулманка не може за християнин?

Благодаря Ви много :)

Здравейте,аз съм съвсем нов потребител,християнка съм,но религията Ислям винаги ми е била много интересна.Имам няколко въпроса:

1.Какава е всъщност позицията на жената в мюсулманския свят?Има ли тя същите права като мъжете?

2.Защо жените носят фередже?В смисъл защо да не ги гледат и други мъже

3.Защо в джамия нямат право да влизат неверници,а църквата е отворена за всички?Ако искам да посетя джамия,защото ми е интересно какво има в нея,мога ли да вляза свободно?А да отида до Мека?

4.И най любопитното,защо е разрешено многоженството?Странно ми е как едим мъж може да има 4 жени?

5.Защо един мюсулманин може да се ожени за християнка,а една мюсулманка не може за християнин?

Благодаря Ви много :)

1. Мъжът и жената са равни - мъжът има по-големи права в неговата си сфера, а жената в нейната си.

2. Не е задължително. Така са решили. Не всички носят фередже.

3. Ако вярваш в съществуването на Бог, можеш да влезеш в джамия, ако спазваш етикета. Само че ти е забранено да ядеш и да пиеш там.

4. Защото понякога е по-добре за обществото да е разрешено. По-добре един мъж да е законно женен за две жени и да се отнся към тях справедливо, отколкото да се крие и да има любовници.

5. Това е лъжа. Мюсюлманите само за мюсюлманки и мюсюлманките само за мюсюлмани.

Trax, законно не може да има 2 или 4 жени един мъж, дори и в исляма. Една е законна/с подпис/ останалите са с имам - венчавка, или - метреси. Но децата получават фамилията на баща си/за което между прочем не е необходим брак/.

Зависи от правото на съответната държава. Мисля, че в държавите, които прилагат шериатското право многоженството съществува. Българското право забранява двуженството и гражданини на държава, която допуска многоженство не могат да сключат законно 2-ри или следващ брак по българското право (възражение за обществен ред), но то зачита определени последици от състоянието на законно (според правото на чуждата държава) многоженство - например за плащане на издръжка българският съд ще третира и двата брака като действителни. Имало е истински такъв случай, не помня за граждани на коя ислямска държава ставаше дума.

Редактирано от Стефан Чолаков (преглед на промените)

5. Това е лъжа. Мюсюлманите само за мюсюлманки и мюсюлманките само за мюсюлмани.

Айде бе... :wors:

"Днес ви бяха разрешени благата и храната на дарените с Писанието е разрешена за вас, и вашата храна е разрешена за тях, и целомъдрените жени от вярващите, и целомъдрените жени от дарените с Писанието преди вас, ако им дадете техните отплати ­ с целомъдрие, а не с разврат, и без да се взимат приятели. А който се отрече от вярата, делото му се проваля и в отвъдния живот е сред губещите."

На мъжете е разрешено да встъпват в брах с "народите на книгата", т.е. юдеи и християни.

Колкото до полигамията - според Корана (4:3) е разрешена и там се казва "оженете се", но в действителност не е силно разпространена. В Тунис например не е законно.

Зависи от правото на съответната държава. Мисля, че в държавите, които прилагат шериатското право многоженството съществува.

.............................................

Ако се погледне от страната на исляма, в така наречените "светски" законодателства в "цивилизованите" държави се прилагат стриктно доста ограничителни (може би противоречащи с исляма) и свързани с действащата религия регулации, които наподобяват шериата. Ислямът е доста млад, в сравнение с другите вероизповедания. Което не му пречи да бъде изключително агресивен в момента, както е било и при другите религии векове или хилядолетия преди той да се появи на бял свят.

Редактирано от Mithu (преглед на промените)

Не мога да твърдя, че познавам шериатското право. Както посочих, имало е случай, в който български съд се е сблъсквал с чуждо право разрешаващо многоженството. Наистина случаят е от преди десетилетия, от тогава може нещата да са се променили. В бълграските учебници по международно частно право (поне за Общата част на Стоян Сталев съм сигурен) се разглежда въпроса как би трябвало да постъпи съдът, ако норма на българското международно частно право препраща към право допускащо многоженство. От където и правя предположението, че такива правни системи все пак съществуват, макар и да не мога да посоча конкретно една или друга държава.

В случаите когато има "развод" не става дума за издръжка понеже момчетата остават под бащино попечителство задължително, а за момичетата издръжки няма.

Ифи, имах предвид дело, което се гледа пред български съд по отношение на чужди граждани от страна, която допуска многоженството. Както споменах, такова дело е имало и съдът е присъдил издръжка на втората съпруга, именно като съпруга, независимо че по бълграското право втори брак е не само незаконен, но и е квалифициран като престъпление. В такава ситуация, ако норма на българското частно право препраща към право, допускащо многоженство, то няма да се прилага като противоречащо на българският обществен ред (основните правни и извънправни ценностни категории зачитани в България). Въпреки това по отделни въпроси съдът ще третира няколкото едновремени брака за действителни, когато става въпрос за присъждане на издръжка (мисля, че такава ще се дължи по бългаското право, дори и националното право на страните да не я предвижда, отново възражение за обществен ред) или за установяване на произход, мисля.

П.С. Колкото до въпроса за равенството на мъжа и жената... Въпросът е колкото правен, или ако щете - философски, колкото и фактически. На практика дори в Европа жените получават по-скромно заплащане за една и съща работа спрямо мъжете и имат много по-малки шансове да заемат лидерска позиция, независимо дали в политиката, бизнеса или религията. that's going to chanche soon, i think.

Редактирано от Стефан Чолаков (преглед на промените)

:)

Друга възможност за брак с втора жена е невъзможността на първата да създаде поколение - тогава на мъжа е позволено да си вземе втора, но само с имам-венчавка, а в този случай където и да се намират, в каквато и ситуация, те се съобразяват единствено с ислямското законодателство./както е случая в България../

Не само в България - по принцип в цял свят с малки изключения (мисля, че Саудитска Арабия е едно от тях) държавата признава, че определени правоотношения с чуждестранен елемент ще се уреждат от чуждо право, което ще бъде зачитано и прилагано от местните съдилища. Брак между двама чужди граждани е един от многото примери. Но всяка държава си запазва правото да не зачита право, чието прилагане би довело до остър конфликт с основните ценности в съответното общество - въпросното възражение за обществен ред.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.