Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Arsen, предлагам ти малък експеримент, който лесно ще реши спора между нас.

Взимаш голям кварцов часовник и се настаняваш удобно на един стол. Целта е да отброиш 10 000 секунди (това са по-малко от 3 часа!) без да пропуснеш нито една. Ако съумееш да останеш малко по-малко от 3 часа напълно неподвижен и съсредоточен, без да мислиш, само да наблюдаваш, моля те да приемеш моите искрени извинения - ти наистина имаш свободна воля и аз напразно съм те обидил.

Ако пък не ти се отдаде, би ли отговорил на няколко въпроса:

Ако не можеш да контролираш вниманието си дори 3 часа, кой го контролира?

Ако не можеш да останеш напълно неподвижен дори 3 часа, кой решава дали да се движиш или не?

Ако не можеш да спреш потока от мисли дори и само за 3 часа, кой избира дали да мислиш или не и как можеш да твърдиш, че това са твоите мисли?

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Корана с обширен предговор в PDF

Превод на Свещения Коран на български език с включен предговор от Цветан Теофанов. Предговорът представлява кратка история на Исляма, сбито житие на Мухаммед (с.а.с.) и разяснение на основните положения в Исляма. От ляво можете да кликнете върху бутона Bookmarks, за да навигирате по-лесно в Свещената книга. Отгоре можете да ползвате и функцията за търсене Find. Размер на файла: 3,4 МБ. Сваляне от: http://yusufsoft.110mb.com/news.html

• 1 месец по-късно...

Ще съм благодарен ако получа цялостна информация за Джибрил.

• 2 седмици по-късно...
Ще съм благодарен ако получа цялостна информация за Джибрил.

Джибрил (а.с.) е ангелът, който занася известията и знаменията от Аллах до пророците:

Това е само откровение, което [му] се разкрива. Научи го [на него] многосилният [Джибрил], който има мощ. Той се възправи, когато бе на най-високия хоризонт, после се приближи и се спусна, и бе на разстояние два лъка или по-близо. Тогава [Аллах посредством Джибрил] разкри на Своя раб [Мухаммад], каквото разкри. (53:4-10)

Кажи: “Кой е враг на Джибрил?” Той го низпосла в твоето сърце с позволението на Аллах в потвърждение на съществуващото вече и като напътствие, и благовестие за вярващите. (2:97)

В Корана Джибрил (а.с.) е определен като Светия Духът:

Кажи [о, Мухаммад]: “Светият Дух [Джибрил] го низпослава от твоя Господ с истината, за да укрепи вярващите, и за напътствие, и радостна вест за мюсюлманите.” (16:102)

Ще се въздигнат към Него ангелите и Духът [Джибрил] в Ден, колкото петдесет хиляди години, (70:4)

в Деня, в който Духът [Джибрил] и ангелите ще се възправят в редица. Не ще продумат, освен комуто Всемилостивият позволи, и той правдиво ще говори. (78:38)

Слизат ангелите и Духът [Джибрил] през нея - с позволението на техния Господ - за всяка повеля. (97:4)

Когато Пророка, мир нему, за първи път видял Джибрил в истинския му образ, той бил обхванат от треска. Отишъл вкъщи и рекъл на достойната Хадиджа: “Завий ме!” После Джибрил му се явил с откровение и се обърнал към него с тези слова.

Мухаммад, мир нему, е видял Джибрил в истинския му образ два пъти - в началото на откровението и при възнесението до седмото небе, където се намира дървото Лотос (Сидра) отдясно на божия Трон.

На 10 август 610 г. в пещерата му (на Мухаммед) се явява Джибрил, силно го стиска и заповядва: „Чети!“ Отговаря, че не може да чете. Това се повтаря три пъти. Накрая Божия пратеник му разкрива първите коранични знамения: (Чети в името на своя Господ, Който сътвори – сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е най-щедрия, Онзи, който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.) (96:1-5) Необичайното преживяване го разтърсва. Връща се вкъщи силно изплашен, обзет от треска, и промълвява: „Загърнете ме! Загърнете ме!“ Хадиджа го завежда при свой братовчед – шейх на преклонна възраст, който преписвал откъси от Евангелието на Иврит. Достопочтеният старец обяснява на Мхаммед, صلى ا عليه وسلم , че му се явил същият архангел, който някога е посетил Мойсей (Муса) – Гавриил (Джибрил).

Божият промисъл му оставя време да се опомни след първото откровение, но това е период на скръб, на колебания и съмнения, дали не е изпаднал в състояние на лудост или на поетическо вдъхновение3. Отчаян, решава да се хвърли отвисоко, но тъкмо да изпълни намерението си от един планински връх, чува глас: „Мухаммед, ти си Пратеника на Аллах, а аз съм Джибрил!“ Вдига поглед и вижда архангела, чийто образ запълва целия небосвод. Неведома сила го приковава на място и му попречва да сложи край на живота си.

Няколко дена по-късно, след като постепенно почва да се убеждава, че наистина е избран свише – подобно на другите пророци – да предаде на хората Божието послание, отново чува глас отгоре и когато поглежда натам, съзира същия архангел, седнал на престол между земята и небето. Той губи почва под краката си и се свлича на пътя. Когато се връща вкъщи, обзет от треска и отново повтаряйки думите: „Завийте ме! Завийте ме!“, му биват низпослани кораничните знамения: (О, ти, който се завиваш, стани и предупреждавай, и своя Господ възвеличавай, и дрехите си почиствай, и скверността отбягвай, и давайки, не се стреми да получиш повече, и в името на своя Господ бъди търпелив!) (74:1-7)

Освен това, Джибрил (а.с.) е ангелът, който съобщил на Дева Мария, че е заченала Исус (м.н.).

Тоест-Джибриил е архангел Гавраил ? Така ли е ?

Правилно. Но освен това Джибрил е и Светия Дух. А Микал е Михаил.

Редактирано от Trax (преглед на промените)

Правилно. Но освен това Джибрил е и Светия Дух. А Микал е Михаил.

Благодаря ти ,Тraх. Иска ми се да ми разкажеш и за Микал. Ако не те затруднявам.

Благодаря ти ,Тraх. Иска ми се да ми разкажеш и за Микал. Ако не те затруднявам.

В Корана се споменава само веднъж:

Който е враг на Аллах и на Неговите ангели, и на Неговите пратеници, и на Джибрил, и на Микал - Аллах е враг на неверниците. (2:98)

Микал е един от тримата ангели, посетили Аврам (Ибрахим), м.н.. Смята се, че той доставя благословията и богатствата, изпратени от Аллах, както Джибрил доставя откровенията. Той е един от четирите именувани архангели (другите три са Джибрил, Исрафил и Израил). Той пребивава на седмото небе и се смята, че крилата му са зелени. Той е смятан за втория архангел (първия е Джибрил). Когато бил създаван човекът, Аллах изпратил първо Джибрил, а след него Микал да извае глината. Когато Адам и Ева биват изгонени от Рая, Джибрил посещава Адам, а Микал Ева. Когато Мухаммед (с.а.с.) умирал, казал че първият, който ще се моли над него е Джибрил, а вторият Микал.

Ако се интересуваш от ангелите, можеш да прочетеш Исра и Мираадж (PDF) - там има описания и на други ангели.

В Корана се споменава само веднъж:

Който е враг на Аллах и на Неговите ангели, и на Неговите пратеници, и на Джибрил, и на Микал - Аллах е враг на неверниците. (2:98)

Микал е един от тримата ангели, посетили Аврам (Ибрахим), м.н.. Смята се, че той доставя благословията и богатствата, изпратени от Аллах, както Джибрил доставя откровенията. Той е един от четирите именувани архангели (другите три са Джибрил, Исрафил и Израил). Той пребивава на седмото небе и се смята, че крилата му са зелени. Той е смятан за втория архангел (първия е Джибрил). Когато бил създаван човекът, Аллах изпратил първо Джибрил, а след него Микал да извае глината. Когато Адам и Ева биват изгонени от Рая, Джибрил посещава Адам, а Микал Ева. Когато Мухаммед (с.а.с.) умирал, казал че първият, който ще се моли над него е Джибрил, а вторият Микал.

Ако се интересуваш от ангелите, можеш да прочетеш Исра и Мираадж (PDF) - там има описания и на други ангели.

Благодаря ти. Четох "Исра". Беше ми изключително интересно. От практична гледна точка. Вярвам в пророка Моххамад , защото е видял Бог , така както аз го видях.

В Християнската религия Микал (Михаил) е победил Сатаната. А за Светия дух е изречено:

26. А Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил.

27. Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши.

Глава 15

26. А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене;

Открих нещо твърде интересно лично за мен. Смятам, че си има мястото в темата "Ислям".

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80

Ако прочетете страницата отваряща се от този линк ще се запознаете теоретично с лазера. Интересното е, че в основата му стои рубин (камъка на живота). Неговия цвят е от червен (според Дънов духът на Любовта и едното "до") до розов (духът на живота и другото "до"). Облъчен със светлина рубинът отдава своята светлина и облъчвайки атомите на газа създава едно особено състояние на атомите, при което когато ги "докосне" фотон, приетият в атома фотон "ражда" два. Така във възбудителя на устройството се получава лавинообразен процес и практически се "ражда" светлина. Всичко това е осъществено благодарение на теория на Анщайн. Затова е хубаво да се замислите какво той иска да каже с думите:"Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред учителя Петър Дънов от България".

Друго интресно съвпадение е, че най-известния рубин на света се нарича "полярната звезда". В Исра (нощното пътуване на пророка Моххамад) Иисус е описан с червеникъв цвят на кожата, седящ върху трон от рубини. Около него има ангели със жълти тюрбани , които излъчват светлина , "която подкрепя светлината на слънцето". Тук имайте предвид, че фотоните се "раждат" в процеса на функционирането на лазера. Освен това лазерите с най-високо к.п.д. в момента използват елемента Хелий.

За функционирането на лазерите съм учил по Технологии в електротехниката и електрониката в Ту-София.

А ето и описанието на втория рай от Моххамад:

Вторият рай: Домът на постоянството

Тогава Джибрил наредил на бурака да закара Мухаммад (с.а.с.) до втория рай,

чието име е Дар ал Карар (Домът на постоянството). Тогава той почукал на една

от вратите от втория рай. Тя била направена от небесен елемент, който няма

име на нашия език. Ангелът Джарджаил дошъл с хиляда процесии ангели, които

правели дори по-добра и по-щастлива музика от ангелите от първия рай. Глас

попитал: „Кой е?”

„Джибраил.”

„Кой те придружава?”

„Мухаммад, Пророкът на Милостта.”

Тогава вратата се отворила. Мухаммад (с.а.с.) видял ангели, чиито лица били

като слънчевия диск, яздещи коне, препасали духовни мечове и пики.

Мухаммад (с.а.с.) попитал: „Джибрил, кои са тези?” Джибрил отговорил: „Това

са ангели, които Аллах създал да подкрепят хората срещу дяволите. Тяхната

възхвала е Субхана зил ’Иззати уал Джабарут (Хвала на Господа на Силата и

Мощта) и те носят жълти тюрбани на главите си. Когато те възхваляват Аллах,

техните тюрбани се движат и излъчват жълта светлина, която подкрепя

светлината на слънцето. Те излъчват и друга светлина, която кара дяволите да

бягат и пропъжда клюките от сърцата на вярващите.” Тогава Мухаммад (с.а.с.)

видял двама много красиви мъже, седящи на трон, направен от рубини. Той

попитал: „Кои са тези?” Джибрил казал: „Те са твои роднини: Яхя (Йоан) и Иса

(Исус).” Иса (Исус) имал червеникав тен, като че е излязъл от банята. Тогава

ангели отишли при Мухаммад (с.а.с.) на групи, като го поздравявали един по

един. Аллах ускорил времето така, че една секунда била достатъчна, за да го

поздравят всички ангели и да се молят с него, защото било дошло времето за

молитва. Иса (Исус) и Яхя (Йоан) изпратили Мухаммад (с.а.с.) и Джибрил

наредил на бурака да отиде в третия рай.

Благослов и Мир за Мухаммад, Семейството му и Сподвижниците му

26. А Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил.

27. Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши.

Глава 15

26. А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене;

Ъъъ, тука си малко в грешка. Става дума за Мухаммед (с.а.с.). (Аллах знае най-добре).

Утешителят е Мухаммед. Светият Дух е намесен, защото Мухаммед получава откровенията от Аллах чрез него. Ето още едно пророчество за идването на Мухаммед от Библията:

Йоан, 16

7 Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя.

8 И той, когато дойде, ще обвини света за грях, за правда и за съдба;

9 за грях, защото не вярват в Мене;

10 за правда, защото отивам при Отца, и няма вече да Ме виждате;

11 а за съдба, защото князът на тоя свят е осъден.

12 Имам още много неща да ви кажа; но не можете да ги понесете сега.

13 А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща.

14 Той Мене ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява.

7 Утешителят е Мухаммед

8 Мухаммед обвинява християните и юдеите

9 защото са изопачили истинското християнство и истинския юдаизъм

10 правдата е, че Исус не е бил разпнат на кръст, а е отишъл при Аллах, както е записано в Корана. Предателят бил оприличен на Исус и той бил разпнат кръста. Ето това е правдата

12 затова е изпратен Мухаммед - да доразвие религията до толкова, че да засегне всеки кът от ежедневния ни жовот

13 Мухаммед казва само това, което му е низпослано. Освен това Мухаммед е оставил много пророчества, които са се сбъднали, сбъдват се, и ще се сбъдват

14 Мухаммед потвърждава част от Библията и определя Исус като свой брат и най-близък измежду пророците

В Библията на много места се говори за Мухаммед. А дори и юдеите са го познавали. Виж в съседната тема за юдаизма повдигнах въпроса за Свитъците от Мъртво море.

Хората правят грешки.

Но сам се утешавам. Не го познавах Моххамад, за да знаех, че той е Утешителят. И ми е трудно да го издигна в култ. Това не ми пречи да го разбирам и обичам. Истината е , че Моххамад няма да свърши моите дела пред лицето на Бог.

Най-голямата грешка е да обвиняваш някого. Това е нещо като да си съдник, защото си "най-прав". Има милиарди такива хора и в това се корени злото в света. Ако самият си толкова прав, как очакваш другите да отстъпят от правотата си, чувствайки се самите толкова прави... Това е все едно да искаш всички да бъдат като теб.

Единствено към тези, които злословят за Бог, изпитвам още презрение.

Въпреки че много неща от исляма не смятам за добри има и други с които бих бе съгласил въпреки че са доста крайни.

По точно става дума за отношението на исляма към хомосексуалните или както ги наричат обратните които тука парадират за показност.

Както прочетох ако едно дърво не дава плод му трябва брадва.

Вижте тук:

Какви са законите за хомосексуалните при исляма

774251_20050725130619.gif

• 2 седмици по-късно...
Въпреки че много неща от исляма не смятам за добри има и други с които бих бе съгласил въпреки че са доста крайни.

Както прочетох ако едно дърво не дава плод му трябва брадва

Интересно кои неща не са добри според теб в Исляма?

Второто подчертано не е според ислямските канони:безполодните не ги убиват,такова обобщение не ми харесва,нека не се заблуждават незапознатите с подобни асоциации.

пп можеше да предупредиш,че линка е на руски,за да не си губя времето да го отварям

Интересно кои неща не са добри според теб в Исляма?

По скоро ще кажа кое ми харесва

Ислямските закони които се отнасят за хомосексуалистите ;)

пп можеше да предупредиш,че линка е на руски,за да не си губя времето да го отварям

Ако беше се постарал да прочетеш написаното щеше да видиш че първоизточника е цитиран в статията а ето го и ТУК на английски а не е на руски.

На руски повече хора биха го разбрали затова съм посочил тоя линк.

Редактирано от zoro_ (преглед на промените)

Zoro-ислямските закони,които ти харесват всъщност са ирански закони.

Бих искала да прочета наказанието за хомосексуалистите според сунитския Ислям,сигурно са различни

Жалко за момчетата-толкова са млади..

Жалко за родителите им-не са ги възпитали според религията им..

И все пак по-добре бесилка на площада

отколкото гей-парад

лично мнение

Закачам темата, макар съм сигурен, че ще има хора против това.

Абе Мухамед не се ли пише с о (Мохамед)... или само аз така си мисля?

Естествено,че е с "о"... :)

А човек като теб вярващ да си спазва божите закони,да си ходи на джамия,но без да се намесва в живота на останалите ,както и те не се намесват в твоя./говоря по принцип а не лично/

А това горенаписаното от теб за БЕСЛАН е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА и неумел опит за манипулация.Само че фактите са доста различни и точно както ги посочих преди.

Истината е че Избитите са християни,а убийците мюсулмани от Чечня.Разбира се не изключвам сред убитите да има и мюсулмани ,но ние говорим не за жертвите а за убийците.

На снимки от трагедията ще видиш мюсулманин с кръст на врата, а друг да пали свещ в църквата Дали е мюсулманин а ? Май този път сгафи.

/Има сайтове със снимки и информация из нета които сам можеш да намериш иначе ще подозираш че те насочвам/Нали съм ти враг ;) е според теб де /

И да не задълбочавам темата ще кажа ,че не става въпрос за конкретния случай,защото има много негативизъм а това в исляма да не се използват подобни методи а само положителните качества каквито има несъмнено много и тогава такива теми даже не биха съществували cool.gifСамо вие хората които вярвате в исляма можете да направите така че хората да гледат с добро око на религията ви и с делата си да покажете че исляма е мирна религия.

Извинявай ако така си го разбрала .Мисълта ми е не за исляма а че има хора които иползват исляма като претекст за вършат такива неща.

+10

Сериозно - браво за коментара,и не само за този.

Естествено,че е с "о"... :speak:

.................

Изобщо не е естествено да е с "О" , естествено е да е с "У" ( Мухаммад ибн Абд Аллах )

Дори руснаците го изговарят и изписват с "У" , а в България понеже така са свикнали всички, поради незнание и незнам още какви причини , се греши .....

Изобщо не е естествено да е с "О" , естествено е да е с "У" ( Мухаммад ибн Абд Аллах )

Дори руснаците го изговарят и изписват с "У" , а в България понеже така са свикнали всички, поради незнание и незнам още какви причини , се греши .....

Грешката е моя,признавам.Простете невежеството ми.

Изобщо не е естествено да е с "О" , естествено е да е с "У"

Кое му е естественото? Всеки език си има определен набор от звуци и правила според които на тези звуци съответстват една или повече букви. Превода винаги предава приблизително звученето на чуждите думи. В България е прието да се използва формата Мохамед, съответно коран. Това, че друг начин на изписване наподобява по-добре произношението в един или друг език, не е повод да променяме нашия правопис.

В руския език се среща и формата "Магомет" и "Мухаммед". В България се срещат и формите "Мехмед/Мехмет" дошли от турския език.

Google дава 5760 стр. за Мухаммад и 194 000 за Мохамед.

Мохамед на:

башкирски - Мөхәммәт

нохчийн - Мухьаммад

казахски - Мұхаммед

монголски - Мухамэд, Мухаммэд, Мухаммед

руски - Мухаммад, Муха́ммед, Магоме́т

сръбски - Мухамед

украински - Мухаммад, Мохаммед, Мугаммед, Могаммад, Мугаммад, Магомет

Варианти на изписването на името с кирилица дал господ. При някои от тях дори се използват нестандартни за кирилицата знаци, отразяващи особености на съответните езици.

Накрая на английски:

английски - Muhammad, Muhammed, Mohammed

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Кое му е естественото? Всеки език си има определен набор от звуци и правила според които на тези звуци съответстват една или повече букви. Превода винаги предава приблизително звученето на чуждите думи. В България е прието да се използва формата Мохамед, съответно коран. Това, че друг начин на изписване наподобява по-добре произношението в един или друг език, не е повод да променяме нашия правопис.

В руския език се среща и формата "Магомет" и "Мухаммед". В България се срещат и формите "Мехмед/Мехмет" дошли от турския език.

Google дава 5760 стр. за Мухаммад и 194 000 за Мохамед.

Забрави да добавиш че си търсил само в български страници....

Ако сложиш на търсене в цялата мрежа ,ще видиш че дори изписана на кирилица, Мухаммад се среща в 736 000 страници, докато Мохамед само в 340 000...

А за правилното и неправилното , дали е историческо или базирано на езика ,може да се изкажат лингвистите.... За мен е наложено поради исторически причини, не толкова езикови.... Но и в България все повече вече се набляга на точното изговаряне на чуждите имена, както в медиите и държавните институции, така и в разговорния език .... И не мисля че това трябва да важи само за английски или западни имена......

Забрави да добавиш че си търсил само в български страници....

Ако сложиш на търсене в цялата мрежа ,ще видиш че дори изписана на кирилица, Мухаммад се среща в 736 000 страници, докато Мохамед само в 340 000...

А за правилното и неправилното , дали е историческо или базирано на езика ,може да се изкажат лингвистите.... За мен е наложено поради исторически причини, не толкова езикови.... Но и в България все повече вече се набляга на точното изговаряне на чуждите имена, както в медиите и държавните институции, така и в разговорния език .... И не мисля че това трябва да важи само за английски или западни имена......

И нека обобщим: в арабския няма буква ,,о,,

И нека обобщим: в арабския няма буква ,,о,,

И също така за последно по въпроса , според НПРБЕ 2002, с. 74 ; ”чужди собствени имена не се превеждат и не се побългаряват дори когато имат български съответствия”

Така че, дебатите просто са излишни....

П.С НПРБЕ - Нов правописен речник на българския език......

Редактирано от Bellerophon (преглед на промените)

И също така за последно по въпроса , според НПРБЕ 2002, с. 74 ; ”чужди собствени имена не се превеждат и не се побългаряват дори когато имат български съответствия”

Така че, дебатите просто са излишни....

П.С НПРБЕ - Нов правописен речник на българския език......

Може в арабския да няма о,но у-то за което така безсмислено спорите се произнася доста кратко и замазано,че е много лесно да ти се чуе о,откъдето и предполагам се е получила разликата. cool.gif

Гледам,че сте доста екзалтирани,та направо си направете нова тема относно граматичните и лексикални правила във всички езици:) но да не спамим темата "Ислям/за любопитни/".А да не ми се налага да склурирам 10 минути страницата,за да намеря нещо по темата.

Редактирано от nelena (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.