Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

От Абу Хурайра (Аллах да е доволен от него) е предадено, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е казал: “Всеки ден, в който слънцето изгрява, човек трябва да даде по една милостиня за всяка своя съставна кост. Да постъпиш справедливо между двама е милостиня. Да помогнеш на човека в животното му, да го качиш на него или да му подадеш вещите, е милостиня. Добрата дума е милостиня. За всяка крачка, извървяна към молитвата, има милостиня. Да премахнеш пречка от пътя е милостиня”. — Хадис, предаден от Бухāри и Муслим

Основите са взаимно подпомагане, сътрудничество и солидарност.В момент,когато двама човека са в лоши отношения или враждуват е милостиня и чрез намесата ни да се достигне до мир и взаимно съгласие.Да подадеш вещите на друг човек или в случая животното,което е символ на транспортно средство,например можем да помогнем за неговото ремонтиране е милостиня.Облекчаването на трудността на другия човек е милостиня,милостинята е добрина за нас.Дори клонка на пътя или някакъв отпадък,отстраняването му е милостиня.

“Вярващите в тяхната взаимна обич, милосърдие и проява на взаимно съчувствие приличат на едно тяло, ако един орган от него се оплаче, останалите органи на тялото биват обхванати от безсъница и треска”, предаден от Бухāри и Муслим.

Този хадис ракрива,че вярващите са хора,които не са безлични към болката,страднието на другите.Ако едните са нещастни то всички са такива,едно сплотено общество наподобяващо силната връзка между органите в организма.

От Енес (Аллах да е доволен от него) е предадено, че той е чул Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови и с мир да го дари) да казва: “Всевишния Аллах каза: О, сине на Адам, щом Ме призовеш и Ме помолиш [за прошка], Аз ще ти простя това, което си извършил, без да се замисля. О, сине на Адам, дори твоите грехове да достигнат до облаците в небето и Ме помолиш за прошка, Аз ще ти простя. О, сине на Адам, дори да дойдеш при Мен с грехове колкото земята и Ме срещнеш, без да съдружаваш с Мен [други божества], Аз ще ти дам опрощение колкото земята”. — Хадис, предаден от Тирмизи, който казал: добър и достоверен хадис.

Накратко какво се има впредвид:

“Щом Ме призовеш и Ме помолиш”: Докато продължаваш да Ме зовеш и искаш от Мен прошка за греховете си или за нещо друго.

“Аз ще ти простя”: Ще скрия недостатъците ти и ще премахна греховете ти.

“Това, което си извършил”: Дори и да са много греховете ти, малки или големи.

“Без да се замисля”: Тоест без Бог да се притеснява от това, че са много. Защото в сравнение с величието на Аллах, престъпленията на хората и греховете им са като малка прашинка или по-малки и от нея.

“Достигнат”: Поради голямото си количество или самата им големина. Това е хипербола за многото грехове, така че ако те бяха физически тела, щяха да запълнят пространството между небето и земята.

“Облаците”: които са ни известни; или най-високата точка в небето, до която погледът на човека може да достигне.

“Колкото земята”: С количество, което може да запълни цялата земя.

“И Ме срещнеш”: След като умреш и Ме срещнеш в Съдния ден.

“Без да съдружаваш с Мен [други божества]”: Тоест, бъдейки убеден, че Аз нямам никакъв съдружник във владението Си — нито синове,нито дъщери и т.н.. И извършвайки делата си само в Мое име.

От тук става ясно,че Бог може да прости всеки грях освен съдружаването.Разбира се това не бива да е повод да затъваме в грехове,защото може да бъде възпрепядствано опрощаването.

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Първо, не било възможно тогавашните хора да знаят, че мухите са преносители на микроби.

Все пак и на сатана му е известно това онова, но това са дребни нещица колкото да не е без хич, на мен лично не са ми известни пророчества в корана които да разкриват бъдещето и да сме видяли с очите си тяхното изпълнение. Причината за това е че само Яхве изявява края още от самото му начало, това просто не е по силите нито на сатана нито на лунният бог аллах :sobbing:

А и не си мисли че едновремешните хора не са знаели нищо и са били като някви туземци с големи тояги разхождащи се на ляво на дясно безцелно и гледащи безмозъчно..това е образа който еволюцията се опитва да изгради. Дори може да се окаже че са знаели неща за които ние дори не подозираме и са имали технологии които изпреварват дори нашите, пример за това е строежа на пирамидите но това е друга тема..

Все пак и на сатана му е известно това онова, но това са дребни нещица колкото да не е без хич, на мен лично не са ми известни пророчества в корана които да разкриват бъдещето и да сме видяли с очите си тяхното изпълнение. Причината за това е че само Яхве изявява края още от самото му начало, това просто не е по силите нито на сатана нито на лунният бог аллах ;)

Твоето незнание е причината на теб да не ти е известно нещо.В комбинация със завидната доза простотия и резултата е налице.За твое сведение в библията на арабски език името на Бог е Аллах.Това сигурно го пише на 10 места само в тази тема.

За твое сведение в библията на арабски език името на Бог е Аллах.

А на български се употребяват думите "бог" и "господ", така че да изхвърлим арабизмите от форума! :P

Това беше малко на майтап, но вече съм сериозен, намирам употребата на формата "куран" вместо утвърдената в българския език форма "коран" за съзнателна провокация. Вероятно първото произношение отразява по-точно арабското, но дайте да спазваме българския правопис.

А на български се употребяват думите "бог" и "господ", така че да изхвърлим арабизмите от форума! ;)

Това беше малко на майтап, но вече съм сериозен, намирам употребата на формата "куран" вместо утвърдената в българския език форма "коран" за съзнателна провокация. Вероятно първото произношение отразява по-точно арабското, но дайте да спазваме българския правопис.

бог Аллах и ЕЙХОВА не са едно и също , така както твоята майка не е моя майка макар ,че и двете са майки . Библията започва с родословие и самоличността отличва едно същество от друго . Аллах няма син Исус , така както твоята майка няма дъщеря Алесиа ... да се оеднаквяват е крайно глупаво . Би ли обяснил логиката по която ги единтифицира като едно .

Girard се е изказал отлично , но тук са се събрали книжници и всякаква логика им е чужда... ей затва казах , че с едното зубрене не става.

Редактирано от Alesia (преглед на промените)

За какъв правопис става дума?Книгата е Kuran kerim.И не е българска книга, та да говорим за правопис.Защо изписваш чуждите марки на дрехи и парфюми например, както са оригиналните им имена, а тук има претенции за правопис?

Как Kuran го четеш кОран и защо.И ако на български се употребява Бог, то мюсулманите казват Allah и това е тяхно право да го изписват така и в български форум.

Кой е написъл библията ?

Истината винаги не се харесвала на ниякои който са доминирашти фигори във този свят.

cool.gif

Книгата е Kuran kerim.И не е българска книга, та да говорим за правопис.Защо изписваш чуждите марки на дрехи и парфюми например, както са оригиналните им имена, а тук има претенции за правопис?

Сигурна ли си? На какъв език е Kuran kerim, щото арабите не ползват латиница. Това как изписвам чуждите марки няма отношение към темата, но все пак, старая да ги пиша така като е масовата практика. Не трябва да налагаш чужд правопис и правоговор, на български е възприета формата "коран".

Единственият одобрен превод на Св. Коран на български език е на проф. д-р Цветан Теофанов - преподавател по арабска литература в Софийски университет и директор на Центъра за източни езици и култури.
Както виждаш, формата с "о" е единствено одобрена. Ако имаш някакви претенции, обърни се към проф. д-р Цветан Теофанов и към хората които са одобрили неговия превод.

И ако на български се употребява Бог, то мюсулманите казват Allah и това е тяхно право да го изписват така и в български форум.

Това не е съвсем вярно, аллах се употребява и от малтийците, които са християни. В библията Исус казва "или" когато се обръща към бог. По-интересна е употребата на думата аллах от един руски търговец и пътешественик (под формата "оло"). По традиция обаче, в България, аллах се свързва само с мюсюлманите.

За Alesia. Арабската дума "аллах" се превежда като бог. Какво означава ЕЙХОВА нямам понятие, всъщност е Йехова (Яхве). Обикновено се превежда като бог, но произхода и точното значение на думата не са предмет на темата.

А на български се употребяват думите "бог" и "господ", така че да изхвърлим арабизмите от форума! :P

По тази логика сигурно и аз трябва да виждам провокация не къде да е а в българските университети.И то в една от най-важните дисциплини - медицината.От какъв зор тогава лекарства и болести носят латински наименования.Това направо,трябва да ти изглежда като диверсия.Що не протестираш пред МОН.Какъв е този латински? За ИТ тематиката пък дори не ми се мисли.Много ми е интересно,защо не говориш за прозорци,а за Уиндос.Та може да виждаш провокации където искаш,това си е твой проблем. Що се касае до Исляма то Богослужението и теологията са на арабски език.За да ти се изясни веднъж завинаги точната транскрипция от арабски на български е "Кур-ан Ал Карим".Уточнявам за да ти е ясно буквата "О" и буквата "Е" не съществуват в арабския език.Като приближение на буквата "е" съществува буква която е близо до руското е-абаротное.Масовата практика на хора не изповядващи Исляма е без никакво значение.Темата е Ислям,а не как ти е мерака да се нарича свещената книга на мюсулманите.Било твоя мерак,било нечий друг.Единствения одобрен превод е превод на част от смисъла на свещения Куран,не е одобрение на транскрипцията.И тук ти го пиша с транскрипция така щото ако ти го напиша на арабски едва ли ще го разбереш.И не съм просто сигурен.Повече от сигурен съм.

бог Аллах и ЕЙХОВА не са едно и също , така както твоята майка не е моя майка макар ,че и двете са майки . Библията започва с родословие и самоличността отличва едно същество от друго . Аллах няма син Исус , така както твоята майка няма дъщеря Алесиа ... да се оеднаквяват е крайно глупаво . Би ли обяснил логиката по която ги единтифицира като едно .

Girard се е изказал отлично , но тук са се събрали книжници и всякаква логика им е чужда... ей затва казах , че с едното зубрене не става.

Има някой на когото е убягнала логиката или възприема неосведомеността си като логика.

Библията започвала с родословие!Страшно умно!Невероятно бих казал!Е след като си почнала да пишеш за логика то никак не би било зле да посочиш и Божието родословие.Нали за родословие и самоличност иде реч.И гледай сега да не се спуснеш да ми цитираш евангелските родословия,от Матей и Лука,на Иисус.Те са родословия на Йосиф.

Обеснявам за да ти е ясно и друг път първо да прочетеш за своята религия преди да се обаждаш.В християнстовото е възприето като допустимо Богослужението да бъде на различни езици.В православието у нас се използва черковнославянски,в Турция - турски,в арабските страни - Арабски.При проявено желание от твоя страна ще изброя още.

Богослужението е върховната изява на теологията.След като тази изява е допустимо да бъде на друг език освен езика на който е сведен свещенния текст,то и цялата теологична дейност може да бъде извършвана на съответния език,включително превеждане и използване на преводния текст.Надявам се дотук да си схванала правилно.

Е в библията на турски и арабски за Бог Отец се използва името АЛЛАХ.За да ти стане още по-ясно ще кажа,че името АЛЛАХ се използва в християнските църкви намиращи се в арабските страни и Турция.Ако попаднеш някога в такава страна и отидеш на църква свещенникът ще използва именно името АЛЛАХ.Ако ти смяташ тези християни за еретици,то проблема си е твой.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Много ми е интересно,защо не говориш за прозорци,а за Уиндос.

Нещо бъркаш, първо, "уиндос" не отразява точно английското произношение, а и не необходимо. Второ, аз не коментирам употребата на чуждицата "коран", а начина на нейното изписване.

.За да ти се изясни веднъж завинаги точната транскрипция от арабски на български е "Кур-ан Ал Карим".

Че кой спори за това!? badr бре, чети!

Единствения одобрен превод е превод на част от смисъла на свещения Куран,не е одобрение на транскрипцията.

Тук нещо не схващам твоята логика. Одобрен е превода на корана, не на курана, точка.

И тук ти го пиша с транскрипция така щото ако ти го напиша на арабски едва ли ще го разбереш.

Хвалбите и обидите са излишни.

В православието у нас се използва черковнославянски...

Ех, я помисли пак :) .

За да обобщим накрая излиза м75 спори единствено за думата "Коран",че трябва да се пише както е прието с буквата "о".Не мисля,че някой те кара да я пишеш с "у" или да става приказката:).Бадр ти каза своите причини ,а да ли ги приемаш или не,твоя работа.Стига сме се хващали за дребни неща:P

Нещо бъркаш, първо, "уиндос" не отразява точно английското произношение, а и не необходимо. Второ, аз не коментирам употребата на чуждицата "коран", а начина на нейното изписване.

Че кой спори за това!? badr бре, чети!

Тук нещо не схващам твоята логика. Одобрен е превода на корана, не на курана, точка.

Хвалбите и обидите са излишни.

При изписване на чужда дума се използва транслитерация,като стремежът е да бъде произношението да бъде максимално близо до оргинала.Чуждица коран няма.И какво толкова е трудно за схващане.Как ще се превежда коран като такова нещо няма? Превежда се арабската книга "Куран" на български език.Превежда се част смислите,като се имат предвид че пълното познание за всички смисли на Курана е достижимо единствено за АЛЛАХ.Всеки превод дори и на друга литература представлява интерпретация.Камо ли за религиозна литература.Един пример ще дам.Думата "калем"(молив.тур) произлиза от "калам"(араб).Хубаво,но "калам" произлиза от глагола "кала" - каза .И смисълът се асоциира с произнесено,утвърдено,изречено,записано.Да ударим калема се казва на български език.И смисъла е да обобщим,да претеглим фактите.Виждаш с какви трудности се сблъсква човек при една дума само.Академик Крачковски над 30г е работил над своя превод на Курана и приживе не е разрешил да бъде публикуван тъй като е смятал своя превод за недостатъчно точен.Превода на проф.Цветан Теофанов за който говорим ползва и превода на Крачковски като спомагателен източник.Та тези преводи далеч нямат за цел да бъдат учебно помагало и да бъдат коректив в граматическо отношение на българския език,а са смислови преводи.

И нито се хваля,нито те обиждам.Намирам за напълно нормално човек нямащ интерес в дадена област да не е запознат с нея.Нищо обидно тук не виждам.Например аз не зная повече от 5 думи на френски,а има езици на които не знам и една дума,а са много разпостранени.Не се обиждам от това.Пиша на български език,а не използвам арабски именно защото темата е познавателна,а кой ще разбере нещо ако е на арабски.Още повече в арабския език четенето и писането е от дясно на ляво като огласовките може и да не бъда изписвани.Може сам да се досетиш с какви трудности е свързано това.Още по зле ще да е писането с клавиатура.Ще трябва на всеки символ да се връща маркера ,защото той се движи от ляво на дясно.Не съм пробвал,а и не виждам необходимост.И в какво се състои тази провокация,която видя тук?Кажи ми поне за да зная.С какво те обиждам?

Ех, я помисли пак :rolleyes: .

Ако желаеш не ми вярвай,просто попитай някой православен свещеник.Провери ако искаш за себе си.Но направиш ли го,то волю неволю ще бъдеш принуден да се съгласиш с изложения от мен факт относно използвания език в православното богослужение у нас.

badr

Аз съм го посочила , но едва ли ще го видиш.

Посочи ми фактите и може пък да видя.Аз посочих факти,можеш да ги провериш.Предполагам интересно би било да се наблюдава реакцията на християнин-етнически арабин спрямо твоето твърдение -" Аллах няма син Исус"- не се наемам да я прогнозирам със сигурност,но мисля единствения отговор ще е "Погледни евангелието".От този пример може да ти стане ясно,че Библията и Курана говорят за един и същи БОГ.

И недей обижда , за да не взема да обиждам аз :rolleyes: мога го доста по-добре от теб .
Бих могъл да се съглася че дивотия не е на място казано.Ще го променя защото тук си права.Не е редно от моя страна наистина.Извинявам се за това.Ще го променя.Но след като претендираш за етичност,то мисля тя трябва да е реципрочна.В този ред на мисли ми идва на ум за поне 10 твои поста в които няма и помен от етика.Не се наемам,разбира се,да те конкурирам в областта на обидите.А и предполагам,че ти великодушно,няма да ми демонстрираш завидното си превъзходство в тази област.

Съществува ли първороден грях?

Идеята за първородния грях и наследствената обремененост нямат място в исляма.Изкуплението на чуждия грях или поемането на вината е не реална.Известно ни е,че първите съгрешили са Адам и Ева,но в последсвтие провинението им е опростено.

2:37"И получи Адам слова от своя Господ, и Той прие покаянието му. Той е Приемащия покаянието, Милосърдния."

Прехвърлянето на греха или поемането му от друг човек са само празни обещания.

18. "Никой съгрешил не ще носи греха на друг. И ако някой натоварен с бреме призове, нищо от него не ще бъде облекчено, дори и от роднина..."

6.164Кажи: “Нима друг, а не Аллах ще търся за Господ? Той е Господът на всяко нещо.” Всяка душа придобива [греха] единствено за себе си - никой съгрешил не ще носи греха на друг. После при вашия Господ е завръщането ви и Той ще ви извести онова, по което сте били в разногласие.

53.31. На Аллах е всичко на небесата и всичко на земята, за да въздаде на злосторниците за деянията им и за да въздаде на благодетелните с Най-прекрасното -

53.32. на онези, които се предпазват от големите грехове и скверностите, освен малките провинения. Твоят Господ е Щедрия в опрощението. Най-добре Той ви знае, и когато ви сътвори от земята, и когато бяхте зародиши в майчините си утроби. Тъй че не самохвалствайте! Най-добре Той знае богобоязливите

53.(33-42)Виждаш ли онзи, който се отвръща и дава малко, и му се свиди?Нима той има знание за неведомото и го вижда?Или не бе известйн за онова, което е в свитъците на Муса и Ибрахим, който изпълни [повелята] -. че никой прегрешил не ще носи греха на друг и човек ще има само онова, за което се е постарал,и старанието му ще бъде видяно, после напълно ще му се въздаде,и че при твоя Господ е завършекът...

Всеки човек се ражда в естествено състояние на чистота!

За да обобщим накрая излиза м75 спори единствено за думата "Коран",че трябва да се пише както е прието с буквата "о".Не мисля,че някой те кара да я пишеш с "у" или да става приказката:hush:.

Точно, това е спора. Правя го, защото не смятам, че неправилното изписване се дължи на незнание или неграмотност, а е целенасочена политика за съзнателно пренебрегване на българския правопис.

При изписване на чужда дума се използва транслитерация,като стремежът е да бъде произношението да бъде максимално близо до оргинала.

Не, използва се и транслитерация и транскрипция.Примери?

Чуждица коран няма.

Коран не е българска дума, буквално означава "Четиво" или "Рецитиране". Отдавна е навлязла в българския език и не държа да бъде замествана. След като официално се изписва с "о", не мисля, че по някакъв начин обиждам или засягам вярващите. Ако намериш съвременен български речник, в който се пише с "у" ще призная грешката си. А прецизността на превода е съвсем отделна тема, нямаща отношение към спора.

:angry22:

Използва се и български език от православната църква.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Всеки които има въпроси към определени цитати свързани с Корана или общо с исляма нека се чувства свободен да ги зададе.Понякога се получават сблъсъци с хора целящи да създадът конфликтна ситуация или изказващи мнение,което най-малкото не е обосновано теологически.Темата е строго научна и едно евентуално мнение трябва да бъде аргументирано и от двете страни.Добрият тон винаги е водил до една полезна и за двете страни дискусия и разбиране.

Много хора си задават въпроса,защо Бог виждайки цялата тази несправедливост позволява тя да се случи?Не е ли съгласен с нея по този начин?За да си отговорим на тези въпроси трябва изпърво да разберем каква е ролята на човека на земята.Бог ни наставлява,че земния живот е една подготовка за отвъдния и ние сме само едни пътници с кратък престой на земята.В основата на всичко е свободата на волята и последствията от нашето поведение.Без свободната си воля,човека може да обвинява Създателя си,че мястото,което е заел в отвъдния живот е предначертано от Бог.Тоест да се обвини Бог в несправедливост.Всяко зло на земята се случва със знанието на Бог,но това не означава,че е с Неговото одобрение.Човека е същество,което може да осъзнава постъпките си,да ги анализира,променя и т.н.Изпращането на пророци е форма на общуване между Бог и човечеството,като тяхната функция е да излагат Божиите повели и закони,тяхното осмисляне и разбиране.Човека,като всяко творение във вселената се подчинява на закони,но като същество със съзнателен характер и свободна воля може да ги нарушава,за своя сметка.Не справедливостта е временно явление свързано с нашия земен живот и обречена на пълно заличаване.Осъзнаването,че земния живот е преходен етап чрез,който можем да изберем мястото си в отвъдния ще направи избора ни по-лесен.Отхвърлянето на Бог и приемането на земния ни живот,като едно кратко пътешествие,с което всичко приключва,човешките прериотети са други.Някои цитати от Корана:

Нима хората смятат, че ще бъдат оставени да казват: "Повярвахме!", без да бъдат изпитвани? Вече изпитахме онези преди тях. Аллах знае кои говорят истината и знае лъжците. Или онези, които вършат злини, смятат да ни убягнат? Колко лошо отсъждат!" (29:2-4)

"Всяка душа ще вкуси смъртта. И ви изпитваме със злото, но и в доброто има изпитание, и при Нас ще бъдете върнати." (21:35)

"Не му ли дадохме Ние две очи и език, и устни, и му посочихме двата пътя…" (90:8-10)

"… Но може да мразите нещо, а то да е добро за вас, и може да обичате нещо, а то да е зло за вас. Аллах знае, вие не знаете." (2:216)

"И на всяка душа Ние възлагаме само по силите й. При Нас има Книга, която казва истината и те не ще бъдат онеправдани." (23:62)

"… Наистина добрините премахват злините. Това е напомняне за поучаващите се." (11:114)

"Който се застъпва за добро дело, ще има дял от него, а който се застъпва за лошо дело, ще има бреме от него. Аллах за всяко нещо въздава." (4:85)

"Лошото във всичко това е омразно при твоя Господ." (17:38)

"Който върши праведни дела, то е за самия него, а който стори зло, то е в негов ущърб. Твоят Господ не е угнетител за рабите. " (41:46)

"Аллах повелява справедливост и благодетелност, и поддържане на връзките с роднините, и възбранява покварата и порицаваното, и гнета. Наставлява ви Той, за да се поучите." (16:90)

"А които не допускат, че ще Ни срещнат и се задоволяват със земния живот, и намират успокоение в него, и които към Нашите знамения са нехайни - (10:7)

"А щом ги избави, ето ги - сеят развала по земята в безправие! О, хора, вашата развала е срещу самите вас. Наслаждавайте се на земния живот! После при Нас е вашето завръщане и ще ви известим какво сте вършили.(10:23)

18.45."И им дай за пример земния живот, подобен на вода, която сме излели от небето и с нея изникват растенията по земята, после изсъхват и ветровете ги разпиляват. Аллах за всяко нещо има сила.(18:45)

22.11. Някой от хората служи на Аллах с колебание. Ако му се случи добро, той се успокоява с него, а щом го сполети изпитание, преобръща се. Изгубил е и земния живот, и отвъдния. Това е явната загуба.(22:15)

Част от статия на професор Мухаммад Хамидуллах:

"Езиците имат свойството да се развиват и с течение на времето стават неразбираеми за народите, които продължават да ги говорят. Така например никой днес в Англия не разбира английския на Чосър (поч. 1400 г.), с изключение на студентите, изучаващи староанглийски. Това важи за всички езици по света, древни или съвременни: гръцки, латински, френски, немски, руски и т.н. Единствено арабският прави изключение. За около 1500 г. не се е променил нито речниковият му фонд, нито пък граматиката и правописът му. Изменения няма дори и на ниво произношение, а ако има промяна то тя се дължи единствено на факта, че от някогашните две употреби едната е отпаднала. За означаване на новите явления пък е било необходимо да се разшири нечие лексикално значение. Не е ли белег на провидението, че за носител на божието послание, отредено завинаги, до края на света, Бог е избрал един неподвластен на промени език?"

Един текст на автентичен език, записан под наблюдението на самия Пророк и чието съхранение продължава по три начина едновременно - чрез записване, запаметяване и обучние при квалифициран учител от страна на многобройни последователи от различни поколения; отсъствие на каквито и да е промени в текста - ето някои от забележителните характеристики на Корана.

... Изменения няма дори и на ниво произношение...

Това е недоказуемо, няма никакви записи как хората са говорили преди 200 години например. Още повече, че липсата на гласни в арабската азбука (изписването на наличните не е задължително) не улеснява запазването на произношението. Съвременният литературен арабски език е езикът на корана, а не език говорим в определена област. Говоримият арабски е различен в отделните държави.

Вярно е, че книжовният език не се използва от арабите в битовата сфера. При устно общуване в другите сфери също доминират нормите на разговорния език.
Цитатът е от тук

Много хора си задават въпроса,защо Бог виждайки цялата тази несправедливост позволява тя да се случи?Не е ли съгласен с нея по този начин?...

Ето това е основният въпрос, не само в исляма, но и в другите религии. Странно, но в едно предаване посветено на християнството, един католически свещеник развиваше същата теза за свободната воля на човека. Смисълът на неговата проповед се покриваше на 100% с твоето твърдение. На фона на това еднакво разбиране за ролята на бог, различията между християнството и исляма ми се струват несъществени.

Който търси истината Бог вижда. И който лъже Бог вижда

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Посочи ми фактите и може пък да видя.Аз посочих факти,можеш да ги провериш.Предполагам интересно би било да се наблюдава реакцията на християнин-етнически арабин спрямо твоето твърдение -" Аллах няма син Исус"- не се наемам да я прогнозирам със сигурност,но мисля единствения отговор ще е "Погледни евангелието".От този пример може да ти стане ясно,че Библията и Курана говорят за един и същи БОГ.

Бих могъл да се съглася че дивотия не е на място казано.Ще го променя защото тук си права.Не е редно от моя страна наистина.Извинявам се за това.Ще го променя.Но след като претендираш за етичност,то мисля тя трябва да е реципрочна.В този ред на мисли ми идва на ум за поне 10 твои поста в които няма и помен от етика.Не се наемам,разбира се,да те конкурирам в областта на обидите.А и предполагам,че ти великодушно,няма да ми демонстрираш завидното си превъзходство в тази област.

badr

ти погледни библията и ще видиш ,че Исмаилтяните водят началото си от Исмаил - син на Аврам от робинята му Агар и виж какво е предречено за този народ .

Както корана не е библията , така и библията не е корана ... Дори напълно непросветен би забелязъл ,че докато библията макар писана от 40 различни автора , живели в различни краища на света и различни епохи са писали като един /което е едно от доказателствата от кого всъщност е вдъхновена библията/ докато корана е коренно различен ... така ,че не може да се твърди , че писанията са плод на един Бог . Освен това всеки стих в библията е истенен , т.е той действа , докато корана е една мъртва книга .

Друго нещо ... в корана няма пророчества . Знаем , че само Бог знае какво ще стане и само Той е в състояние да открие това . В библията го е направил и много от тези пророчества вече са се сбъднали . Както казах в корана няма пророчества , което показва , че това не е по възможностите на Аллах .

Таа така

• Автор

В равнините на Мекка Ибрахим живеел с двете си жени - Хагар и Сара.Изтощен от тормоза на Сара над Хагар, той разрешил на Хагар да ги напусне, заедно със сина им Исмаил.Тогава Ибрахим/Авраам/ тръгнал със Сара и сина им Исак към Палестина.Християните и евреите знаят, че потомците на Ибрахим в Палестина развиват юдейската религия, а наследниците му в Мекка - ислямската вяра.

Ето как е станало, Алесия...всичко е едно, Бог е един.

Ако прочетеш по - задълбочено двете книги ще видиш общото.Да не говорим че в Курана е преразказана Библията, или поне основните неща.В Курана се говори за Иисус и Мария и за всички събития и книги до момента.Зебур и Теврат/тората/, Инджиль/Библията/ - всичко това е събрано в Курана.Свещенната книга на мюсулманите е изпълнена с кодове, които от години се разшифроват.Много от тях са свързани с кодове, зададени в Библията.Една разработка на учен, на която попаднах преди години, показва как само с работа върху двете книги заедно, е възможно да бъде разшифрован даден код.А това са предсказания, напътствия, доказателства за божествения произход на всички низспуснати писания.

Мюсулманите не отричат Библията, само казват че е изменена, за което свидетелстват много неща.Погледни другите теми в които се разискват противоречията в Библията.

Всъщност, тези неща сме ги писали в 20 теми вече.Нека не се повтаряме за всеки по отделно...

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

Това е недоказуемо, няма никакви записи как хората са говорили преди 200 години например. Още повече, че липсата на гласни в арабската азбука (изписването на наличните не е задължително) не улеснява запазването на произношението. Съвременният литературен арабски език е езикът на корана, а не език говорим в определена област. Говоримият арабски е различен в отделните държави. Цитатът е от тук

Ето това е основният въпрос, не само в исляма, но и в другите религии. Странно, но в едно предаване посветено на християнството, един католически свещеник развиваше същата теза за свободната воля на човека. Смисълът на неговата проповед се покриваше на 100% с твоето твърдение. На фона на това еднакво разбиране за ролята на бог, различията между християнството и исляма ми се струват несъществени.

Това,което цитирах от статията е напълно вярно и общопризнат факт може да се допиташ до някого.Учудваш ме,когато твърдиш,че нямало записи отпреди 200г,което ме навежда на мисълта,че нямаш познания за арабската култура(писменост,литература).Записи има отпреди 200,500,1000г и т.н.Както знаеш Корана е записан на арабски език и след неговото записване през вековете граматиката на езика не е претърпявала промени.Мисля,че разбираш защо се споменава този факт в статията и на какво се акцентира?Диалектни форми съществуват в различните арабски държави,но книжовния арабски език се изучава в училищата и университети.В коя азбука казваш,че липсват гласни?:rolleyes:Това,което казах досега ще ти го потвърди всеки изучаващ арабска фиология и съответно ако познаваш араби.Разбира се ако не си съгласен с казаното може да подкрепиш думите си с примери и съответно да разгледаме граматиката.

Съвсем нормално е общото разбиране за живота между християни и мюсюлмани,които имаме сходни разбирания.В началото е имало дори симпатизиране между исляма и християнството и юдаизма.Самите юдеи в началото са смятали,че Мухаммад е последния пророк,който им е обещан в Тората,но в последствие се отметнали и решили,че трябва да се появи измежду тях.Самите еврей са помагали на идолопоклониците при опитите да се отърват от Мухаммад и са участвали в походи срещу него.Бог никак не е търпял подобно поведение срещу неговия пророк и юдеите са били прогонени.За съжеление християните постъпили сходно и са започнали военен конфликт с цел да премахнат Мухаммад и неговата мисия,но в последствие войната с пророка се оказала единствено поредица от загуби.Тези исторически събития и теологически различия са основна предпоставка християнството да вижда в исляма враг.Както знаеш в християнството е прието,че Исус е бог и концепцията за светата Троица.Бог в Корана казва,че Исус е пророк,който е призовавал юдеите да се завърнат към правата вяра и да премахнат изопаченията.Троицата и представянето на Исус като бог е измислица според Бог в Корана.Времето ще покаже кои са били прави и доколкото се отнася до мен нямам никакви съмнения.

Учудваш ме,когато твърдиш,че нямало записи отпреди 200г,което ме навежда на мисълта,че нямаш познания за арабската култура(писменост,литература).

Грешката е моя, трябваше да уточня, че става дума за звуков запис, отразяващ произношението.

Както знаеш Корана е записан на арабски език и след неговото записване през вековете граматиката на езика не е претърпявала промени.

Нали и аз това твърдя, коранът се е превърнал в де факто стандарт за това какво е литературен арабски език.

В коя азбука казваш,че липсват гласни?

Ех, има 3 букви означаващи гласни, плюс някои допълнителни знаци, но доколкото знам тяхното изписване не е задължително. Нормално арабите пишат само с буквите означаващи съгласни. Гласните ползват само начинаещите. Инфото ми е от познат арабист+уикито.

Съвсем нормално е общото разбиране за живота между християни и мюсюлмани,които имаме сходни разбирания.В началото е имало дори симпатизиране между исляма и християнството и юдаизма.Самите юдеи в началото са смятали,че Мухаммад е последния пророк

Трите религии имат общ произход и са се развивали успоредно. В една кратка бележка под линия в книгата на Евлия Челеби прочетох че еничарите са имали особена религия, по-близка до християнството от традиционния ислям. И накрая, всяка религия се стреми нейният пророк да е последен, било то Исус, било Мохамед. Между семитските племена е имало и юдеи, и християни, и езичници. На някой си Мохамед му е хрумнало да измисли нова религия на тази основа. Останалото е история.

m75 относно противоречията между различните религии общо взето ги знаеш.След като юдеите отричат Исус и Мухаммад,като пророци съоветно отричат и проповядването от тях.Християните отричат Мухаммад и са в конфликт с юдейските разбирания.Исляма ясно казва,че Исус е пророк.Винаги ми е било чудно на наивни изказвания от рода как Корана е взаимствал от Библията,тоест трябва ли Божието слово да си противоречи?Божията религия е една и пророци са изпращани на различни народи.Да разгледаме например Авраам или Ной,те не са били християни или юдей.Произлиза ли от това,че юдаизма и християнството са измислени религии?Та стига с тези глупави изказвания кои били първи,втори и т.н.Та дали вярваш,че Мухаммад е пророк или не,мен слабо ме вълнува за тези неща Бог съди.Темата е образователна и дали приемаш принципите на исляма през призмата на твоята логика не е от значение,тоест това е религиозен и културен обмен.Не се подвеждай от това,че понякога казвам,че говориш "общи приказки",целта ми е да те накарам да се замисляш и обосноваваш,когато излагаш определено становище от ислямска гледна точка.Надявам се,че ме разбра и ако се чувстваш обиден от някоя моя дума или изречение покажи ми за да ги променя.

Копирам част от статии и излагам накратко положението на жената в исляма,което не веднъж е било злепоставяно от страна на невежи и злонамерени хора.

Стойността на личността не се принизява от това, че е на жена, и не се издига от това, че е на мъж. Достойнствата на личността се коренят в благочестието и послушанието пред Аллах.

33.35"За мюсюлманите и мюсюлманките, вярващите мъже и вярващите жени, набожните мъже и набожните жени, искрените мъже и искрените жени, търпеливите мъже и търпеливите жени, смирените мъже и смирените жени, мъжете, раздаващи милостиня, и жените, раздаващи милостиня, говеещите мъже и говеещите жени, и целомъдрените мъже и целомъдрените жени, и мъжете, често споменаващи Аллах, и споменаващите жени - Аллах е приготвил за тях опрощение и огромна награда."

16:57-59" И отреждат за Аллах дъщерите, пречист е Той!, - а за себе си онова, което възжелават. И щом известят някого от тях за женска рожба, лицето му помрачнява и спотайва той печал. Скрива се от хората заради лошото, което са му съобщили, дали да я пощади за унижение или [жива] да я зарови в пръстта. Колко лошо отсъждат!

Предислямското общество гледало на жената като на същество, което можело да бъде угнетявано и обиждано. Мъжете се отнасяли към жените жестоко и били песимистично настроени към тях. Едно от проявленията на това било, че когато на някои бащи се раждали момичета, те ставали мрачни и лицата им потъмнявали от печал. Мъжете бързали да изпълнят езическия обичай, според който малките момиченца се заравят живи. С идването си, Ислямът заклеймява тези възгледи и практики. В тази връзка Мухаммад (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е казал: "Който има три дъщери, отгледал ги е, възпитал ги е, и е направил това добре, те ще бъдат за него преграда пред Ада." Попитали го: "А ако са две?" Той отговорил: "И тогава."

4:19-21" О, вярващи, не ви се позволява да взимате в наследство жените против волята им. И не ги потискайте, за да отнемете част от онова, което сте им дали, освен ако извършат явно прелюбодеяние. И живейте с тях, както подобава. А ако сте ги възненавидили, то може и да възненавидите нещо, а Аллах да е вложил в него много добро. А ако пожелаете на мястото на една съпруга да вземете друга и сте дали голямо богатство на първата, не взимайте нищо от него! Нима ще го вземете с измама и явен грях? И как ще го вземете, след като се отдадохте един на друг, и те получиха от вас твърд обет?"

В Св. Коран Аллах наставлява вярващите мъже да живеят със жените "както подобава". В тази връзка Мухаммад (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е казал: "Най-съвършен измежду правоверните е онзи, който има най-съвършения характер и се отнася най-нежно към жена си." и е казал още: "Светът е мимолетно явление, от което се ползваме временно; измежду всички неща на света, нищо не е по-добро от жената, която се труди за благото." и е казал: "Най-добрия измежду вас е онзи, който е най-добър към жена си." Веднъж един човек отишъл при Пратеника на Аллах, мир нему, и го попитал: "Пратенико на Аллах, кой човек заслужава най-доброто отношение към него?" Той отговорил: "Майка ти!" Човекът попитал: "А после кой?" Той отговорил: "Майка ти!" И пак попитал: "А после?" Той отново отговорил: "Майка ти!" И едва когато после попитал кой, той отговорил: "Баща ти!"

4:4 И давайте на жените задължителната плата от сърце! А ако ви отстъпят нещо от него, яжте го със здраве и охота!

При ислямския брак задължителната плата се дава от мъжа на съпругата и става нейна неприкосновена собственост

65:6-7" И ги настанявайте [жените в развод], където и вие живеете, според своите възможности, и не им навреждайте, за да ги притесните! А ако са бременни, харчете за тях, докато родят! А ако кърмят децата ви, дайте им тяхната отплата и се разберете с добро! А ако не се разберете - да кърми друга. Заможният да даде [за жената и детето] според своите възможности! И комуто препитанието е ограничено, да даде от онова, което Аллах му е дарил! Аллах възлага на всяка душа само според онова, което й е дал. Аллах ще стори облекчение след трудността"

Продължение към предишния пост!

Да, ислямът отчита ролята на жената на първо място като майка и съпруга. Тази роля се счита за най-достойна и в никакъв случай не е унизителна, както се опитват да вменяват на запад.

Интересно е да отбележим, че още по времето на Пророка Мухаммед, саллеллаху алейхи уе селлем, жените са питали: ще имат ли за това, което вършат в къщи същото въздаяние, каквото получават мъжете за работата им извън дома? На това Пророка отговарял , че доброто отношение към съпруга, подкрепата към него и съхраняване целостта на семейството са равностойни на това, което прави мъжа извън дома си.

Сред мъжете има и противници на образоването на жената, считайки, че тя е длъжна да се занимава само с домакинските си задължения. В тази връзка трябва да отворим учебника по ислямско право и да открием главата, посветена на задълженията в дома.

Представители на школите ханафити, шафити, ханбелити считат, че в ангажиментите на жената не влиза приготвянето на храна. Някои мъже имат навик да заобикалят този момент при изучаване законите на исляма. Те казват: „Мисля, че това е задължение на жената”, забравяйки че това съвсем не е дълг, а традиция, към която жената се придържа с радост и доброволно, поради любовта си към съпруга и децата.

Не трябва да забравяме, че необразованата жена съвсем не е за предпочита-не! Защо мъжете толкова се страхуват от високообразовани и мислещи жени? Та нали не трябва да забравят, че невежата жена ще възпита невежи деца?!

Майчинството не е единствената роля на мюсюлманката в обществото. Съпругата на Пророка, саллеллаху алейхи уе селлем, Айша не е имала деца, но е известна и като „майка на вярващите”.

Тя е била един от най-авторитетните източници на ислямски знания, предала е множество хадиси. При нея за съвети са идвали отвсякъде.

Знае се, че един от най-известните ислямски учени – Ибн ел-Хаджер се е учил в Дамаск на хадиси при четирима учители, трима от които са били жени! Наистина това са били велики мюсюлманки!

Има ли жената право на образование и може ли да работи, използвайки своите знания?

Ролята на жената мюсюлманка е съвършено уникална по своята същност: Ислямът е предписал задълженията й както пред Бога, така пред съпруга, децата, семейството, роднините, обществото, дори и към самата нея. Всеки аспект от нейния живот, Аллах е определил с превъзходен ред.

Тя е любяща жена и майка, отговорна пазителка на семейното огнище, загрижена сестра, надежден приятел и партньор. Тя е възпитателка, помощник и съветник.

Едно от най-големите права, които ислямът предоставя на жената, е правото й на образование! Жените проявяват голяма осведоменост по отношение на хадисите. Например Айша, Аллах да е доволен от нея, е предала над 2000 хадиса. При това тя е имала не само религиозно образование, а се е отличавала в поезията, литературата, историята, медицината и други дялове от науката.

Каквато и да е ролята на жената - съпруга, майка, сестра, предприемач, работеща извън дома си, на нея са й нужни знания. Стремежът към знания – това не е само нейно право, а задължение на всеки мюсюлманин, било той мъж, или жена. Дори самият Пророк отделял от времето си за обучение на жените и момичетата и ги поощрявал в стремежа им за повече знания.

Не е възможно да се възпита силна, многостранно развита личност, ако този, който възпитава не е образован. Всяка майка е длъжна да даде на детето си адекватно възпитание и образование. Ислямските учени в тази връзка казват : „Ако обучаваш мъж – учиш един човек, ако обучаваш жена – учиш цялата нация!”

Ислямът гарантира на жената не само това право. Както е казано в Свещения Коран, жената има равни права с мъжа. В исляма жената независимо от това дали е омъжена или не, се счита за човек със собствени права, а не просто като придатък на мъжа, или негово отражение.

Така например, тя има пълното право да се разполага с имуществото си и след като се омъжи! Обърнете внимание, че ислямът е дал тези права на жената преди повече от 1400 години! Римското законодателство, дори английското до 19 в. не давали право на жената да владее и се разпорежда със своята собственост. Цялото й имущество отивало за ползване от мъжа. За да получи право на образование и работа е било необходимо да се бори столетия

Ще цитирам някои текстове от Корана свързани с Ибрахим(Авраам),пророк проповядвал чистия монотеизъм,подобно на тези преди него и тези след него(,Исмаил,Исус,Мухаммад,Моисей,Якуб и др.)Ибрахим(Авраам) е живял в общност, която идолопоклоничеството,служенето на множество статуетки и т.н са изместили вярата в единствения Бог.

(сура Бакара:122-136)О, синове на Исраил, помнете Моята благодат, с която ви обсипах, и че бях ви предпочел измежду народите!И бойте се от Деня, в който ни една душа не ще замени друга в нищо и не ще се приеме от нея откуп, и не ще є бъде от полза ничие застъпничество, и не ще им се помогне!И когато Господът на Ибрахим го изпита със слова, той ги изпълни. Рече: "Правя те водител на хората." Каза: "А от моето потомство?" Рече: "Не получават Моя обет угнетителите."И сторихме Дома [Кааба] място за събиране на хората и сигурно убежище: "Вземете мястото на Ибрахим да бъде за молитви!" И заръчахме на Ибрахим и Исмаил: "Почистете Моя Дом за тези, които обхождат, пребивават и се кланят, свеждайки чела до земята в суджуд!"И когато Ибрахим рече: "Господи мой, стори го защитен град и храни с плодовете неговите жители - онези от тях, които повярваха в Аллах и в Сетния ден!", Той рече: "А който е неверник, ще го оставя малко да се понаслаждава, после ще го подкарам към мъчението на Ада. И колко лоша е тази участ!"И когато Ибрахим и Исмаил издигаха основите на Дома, [рекоха]: "Господи, приеми от нас! Наистина Ти си Всечуващия, Всезнаещия.Господи, направи ни отдадени на Теб, и от нашето потомство - общност, отдадена на Теб, и ни покажи нашите обреди, и приеми нашето покаяние! Ти си Приемащия покаянието, Милосърдния.Господи, проводи им пратеник измежду тях, да им чете Твоите знамения, да ги учи на Писанието и на мъдростта, и да ги пречиства! Ти си Всемогъщия, Премъдрия."А кой друг се отвръщаше от вярата на Ибрахим, освен онзи, който е безразсъден за себе си? Него [Ибрахим] Ние избрахме в земния живот, а в отвъдния той е от праведниците.Когато неговият Господ му рече: "Отдай се!" - той рече: "Отдадох се на Господа на световете."И завеща това Ибрахим на синовете си, [а също] и Якуб: "О, мои синове, Аллах избра вашата религия - умирайте само отдадени!"Нима бяхте свидетели, когато смъртта се приближи до Якуб и той рече на своите синове: "На какво ще служите след мен?" Рекоха: "Ще служим на твоя Бог и на Бога на твоите предци Ибрахим и Исмаил, и Исхак - на Единствения Бог, и Нему ще бъдем отдадени."Те са общност, вече отминала. Тяхно е онова, което са придобили, и ваше е онова, което вие сте придобили. И не ще бъдете питани какво те са извършили.И рекоха: "Станете юдеи или християни и ще тръгнете по правия път!" Кажи: "Не, ние следваме вярата на Ибрахим, правоверния, а той не бе от съдружаващите."Кажете: "Вярваме в Аллах и в низпосланото на нас, и в низпосланото на Ибрахим и Исмаил, и Исхак, и Якуб, и родовете [му], и в дареното на Муса и на Иса, и в дареното на пророците от техния Господ. Разлика не правим между никого от тях и на Него сме отдадени."

(258-260)Не видя ли ти онзи, който спореше с Ибрахим за неговия Господ, че Аллах му е дал владението? Когато Ибрахим рече: "Моят Господ е, Който съживява и умъртвява.", [другият] рече: "Аз съживявам и умъртвявам." Ибрахим рече: "Аллах довежда слънцето от изток, а ти го доведи от запад!" И се слиса онзи, който не бе повярвал. Аллах не напътва хората-угнетители.Или като онзи, който минал през едно селище, рухнало под своите покриви, и рекъл: "Как Аллах ще съживи това след смъртта му?" И Аллах го умъртвил за сто години, после го възкресил. Рекъл: "Колко се забави?" Казал: "Забавих се ден или част от деня." Рекъл: "Не, забави се сто години. Виж какво имаш за ядене и пиене! То не се е развалило. И виж магарето си! И за да те сторим знамение за хората, виж костите, как ги подреждаме, после ги обличаме в плът!" И когато му се изяснило, рекъл: "Вече знам, че Аллах над всяко нещо има сила."И когато Ибрахим рече: "Господи мой, покажи ми как съживяваш мъртвите!" Рече: "А нима не си повярвал?" Рече: "Да, повярвах! Но за да се успокои сърцето ми." Рече: "Вземи тогава четири птици и ги събери, после върху всяка планина положи по къс от тях, после ги позови и те ще дойдат при теб с устрем! И знай, че Аллах е всемогъщ, премъдър!"

(сура Ал-Анам74-82)И каза Ибрахим на баща си Бзар: "Нима смяташ изваянията за богове? Виждам, че ти и твоят народ сте в явна заблуда."И така показваме на Ибрахим владението на небесата и на земята, за да е от убедените.И когато го покри нощта, той видя звезда. Рече: "Това е моят Господ." А когато залезе, рече: "Не обичам залязващите." И когато видя луната да изгрява, рече: "Това е моят Господ." А когато залезе, рече: "Ако не ме напъти моят Господ, ще бъда от заблудените хора."И когато видя слънцето да изгрява, рече: "Това е моят Господ. То е най-голямото." А когато залезе, рече: "О, народе мой, невинен съм за това, което съдружавате!Аз обърнах правоверен своето лице към Онзи, Който е сътворил небесата и земята. Аз не съм от съдружаващите."И го оспорваше неговият народ. Рече: "Нима ме оспорвате за Аллах, след като Той ме напъти? Не ме е страх от онова, което съдружавате с Него, освен ако моят Господ не пожелае друго. Моят Господ обгръща със знание всяко нещо. Не ще ли си припомните?И как да се страхувам от онова, с което Го съдружавате, щом вие не се страхувате, че съдружавате Аллах с онова, за което не ви е низпослал довод? Коя от двете групи заслужава повече сигурност, ако знаете?"За онези, които вярват и не смесват своята вяра с гнет - за тях е сигурността и те са напътени.

(сура Мариам:42-48)Когато каза на баща си: "О, татко мой, защо служиш на онова, което нито чува, нито вижда, и не може да те избави от нищо?О, татко мой, на мен наистина ми се яви от знанието онова, което не дойде при теб. Последвай ме, и аз ще те изведа на правия път!О, татко мой, не служи на сатаната! Сатаната е непокорен пред Всемилостивия.О, татко мой, страхувам се да не те засегне мъчение от Всемилостивия и да не станеш приближен на сатаната." Рече [бащата]: "Нима се отвръщаш от моите богове, о, Ибрахим? Ако не престанеш, ще те пребия с камъни. И ме напусни завинаги!"Рече: "Мир на теб! Ще моля да те опрости моят Господ. Към мен Той е благосклонен.Оттеглям се от вас и от онова, което зовете вместо Аллах. Аз ще зова своя Господ. Няма да се разочаровам, зовейки своя Господ."

(сура Пророците 51-71)И още отрано насочихме Ибрахим по правия път. Познавахме го Ние.."Рече на своя баща и на своя народ: "Какви са тези изваяния, пред които се кланяте?"Рекоха: "Заварихме предците си на тях да служат."Рече: "Вие и предците ви сте в явна заблуда."Рекоха: "Нима ти ни носиш истината, или се шегуваш?"Рече: "Не, вашият Господ е Господът на небесата и на земята, Който ги е сътворил, и аз свидетелствам за това.Кълна се в Аллах, ще се разправя с вашите идоли, след като си идете."И ги стори на отломки, освен най-големия от тях, за да се обърнат към него.Рекоха: "Кой стори това с нашите божества? Той е угнетител."Рекоха: "Чухме един младеж да приказва за тях. Викат му Ибрахим."Рекоха: "Доведете го пред хората да засвидетелстват!"Рекоха: "Ти ли стори това с нашите божества, о, Ибрахим?"Рече: "Не, направи го това - най-голямото от тях. Попитайте ги, ако могат да говорят!"Тогава те, като дойдоха на себе си, рекоха: "Наистина вие сте угнетителите."После пак обърнаха глави назад [и рекоха]: "Ти знаеш - тези не говорят."Рече: "Нима вместо на Аллах ще служите на онова, което нито може да ви помогне, нито да ви навреди?Уф и на вас, и на онова, на което служите вместо на Аллах! Нима не проумявате?"Рекоха: "Изгорете го и подкрепете своите божества, ако ще действате!"Рекохме Ние: "О, огън, бъди студен и безопасен за Ибрахим!"И желаеха неговата гибел, а Ние сторихме да са най-губещите.И спасихме него и Лут [и ги насочихме] към земята, която благословихме за световете.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.