Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Въпрос към Aliah - защо непрекъснато веднага след Аллах пишеш СУТ и то с главни букви, и не в скоби ?

Нали Бог е един - защо трябва постоянно да пишеш че е бог, и то без да поставиш СУТ в скоби, с което да покажеш, че е пояснение , както са правилата за изписването ?

Последовател на кое направление (секта) в исляма си ?

Досега си мислех, че си сунит, но с този особен правопис почваш да ме съмняваш нещо....

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Публичните екзекуции са от автентичния Ислям и биват няколко вида.

Не знам защо споменаваш само жена,за мъжете важи същото наказание.

Понеже съм мъж имам естествена тенденция да защитавам жените, децата и всички, които са заплашени или са в уязвима позиция.

По-хуманно ли е една *освободена* жена да зарази със СПИН няколко мъже,които от своя стана

да заразят други;да забременее и да не знае от кой е детето,за което

никой не поема отговорност;да има изоставени или убити бебета;убити или осакатени от ревност!?...

Този аргумент е толкова примитивен и абсурден, че няма да го коментирам.

мюсюлманите нямат за цел да завладяват света чрез военен джихад.

Разрастването на Исляма става заради емиграцията и положителния прираст,също и от многобройните новоприели Исляма.Нещо,което ние очакваме,това е предсказано още преди векове.

Има и други "предсказания" по темата като напр. в Калачакра-тантра, но няма да го обяснявам - който знае за какво става дума ще разбере. Мислех да бъда толерантен и да се пробвам да обясня как виждам нещата като се позова на С. Хънтингтън, А. Тойнби или Л.Пиърсън, но виждам, че е безполезно. Не го приемай лично, но на това твоето му викат "промиване на мозъка". Наистина коя ислямска традиция следваш?

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Trichocephalus-СУТ означава Субхана у Та'ала-Велик е Той и Възвишен.

След името на Пророка САУС озн.Бог да го благослови и с мир да го дари.

няма значени по какъв начин се пише,на мен така ми е харесва.

Аз следвам Исляма на Пророка Мухаммад САУС,преди няколко поста обясних защо

е грешно да се следва променен от хората Ислям и до къде води това.

Trichocephalus-СУТ означава Субхана у Та'ала-Велик е Той и Възвишен.

След името на Пророка САУС озн.Бог да го благослови и с мир да го дари.

няма значени по какъв начин се пише,на мен така ми е харесва.

Аз следвам Исляма на Пророка Мухаммад САУС,преди няколко поста обясних защо

е грешно да се следва променен от хората Ислям и до къде води това.

Мир и любов независимо дали следваме Исус, Алах, Буда, Кришна,Йехова или Йода :) Досtигнали сме фаза, "в която отделните цивилизации ще трябва да се научат да живеят рамо до рамо в мирен обмен, да се учат една от друга, да познават своята история и идеали, изкуство и култура, взаимно да обогатяват стила си на живот." (Lester Pearson, Democracy in World Politics, Princeton University Press, 1955, p. 83-84) Алтернативата е страдание... Помисли над това и успех по пътя, който си избрала.

"в която отделните цивилизации ще трябва да се научат да живеят рамо до рамо в мирен обмен, да се учат една от друга, да познават своята история и идеали, изкуство и култура, взаимно да обогатяват стила си на живот

на това учи Исляма:на търпимост и мир,жалко,че повечето хора

разбират точно обратното,благодарение на медиите и хората,които

използват религията като параван за собствени изгоди.

Историята на равина Заид бин Са'на е пример за търпенито в Исляма:

Заид беше дал нещо на заем на Пророка Мухаммад САУС и разказа своята история:

,,Два или три дена преди срока на заема да изтече,Пророка на Аллах отслужваше

молитви за починал мъж от рода на Ансарите и беше заобиколен от своите съподвижници.

След молитвата той седна до стената на джамията,аз застанах плътно до него,хванах го за яката ,погледнах го с гневен поглед и казах:,,О,Мухаммад!Няма ли да ми върнеш заема?Нали рода на Абдул-Муталиб не закъснява с плащането на заетото!''

Погледнах Умар бин ал-Кат'таб-очите му бяха подути от яд.Той ме погледна и каза:

,,О,Враг на Бога,така ли говориш на Пророка на Аллах?!В името на Този,който го изпрати

с истината,ако не се страхувах,че заради това няма да вляза във Вечните Градини,щях да

те обезглавя веднага!''

Пророка САУС наблюдаваше Умар спокойно и каза:

,,О,Умар,беше по-добре да се обърнеш към него вежливо,а не така,както стори!

о,Умар,иди и му изплати дълга и му дай още 20 са'а(мерна единица)повече,заради това,че го уплаши!''

Заид продължи да разказва:,,Умар дойде,изплати заема и ми даде още 20 са'а с фурми.

Попитах го:,,Какво е това?''Той отвърна:Пророка на Аллах САУС ми нареди да ти дам повече,защото те уплаших.После Заид попита Умар:,,О,Умар ти знаеш ли кой съм?''-,,Не знам,,каза Умар.,,Аз съм Заид ибн Са'на!''-,,Равина ли''?-попита Умар и Заид отвърна полужително.,,Какво те накара да изречеш това,което каза на Пророка САУС?,,запита Умар.

Заид отвърна:,,О,Умар,до сега бях видял всички знаци на Пророк на Аллах в лицето на Мухаммад,освен две :първият е търпение и въздържане от гняв и вторият знак е :колкото по-груб си с него-толкова по-благ и търпелив той става,и сега съм доволен.

О,Умар,бъди ми свидетел и аз засвидетелствам,че няма друг бог,на който заслужава да се служи,освен Аллах,и че моята религия е Исляма и Мухаммад САУС е моя Пророк!

Бъди свидетел също,че завещшавам половината от моето богатство -и аз съм от най-богатите в Медина-и го давам в името на Аллах на мюсюлманите.''-Умар каза,че поема отговорността да разпредели даденото на хората.

Двамата отидоха при Пророка Мухаммад САУС и Заид пак засвитеделства:,,Засвидетелствам,че няма друг бог,освен Аллах,Единствения и че Мухаммад е негов слуга и пратеник.

Заид повярва и участва в много от битките и беше убит при Табук,нападайки врага.

Нека Аллах СУТ се смили над душата на Заид!

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

на това учи Исляма:на търпимост и мир,жалко,че повечето хора

разбират точно обратното,благодарение на медиите и хората,които

използват религията като параван за собствени изгоди.

Нима не виждаш, че си противоречиш? Говориш за джихад, за това, че публичните екзекуции са част от ислямската традиция, че шериата трябва да се прилага в западните държави и т.н., а после за търпимост и мир. Представяш Исляма по възможно най-непривлекаталния начин - като варварска, фанатична и войнствена религия... Ще ми се да вярвам, че Исляма все още има и друго лице, различно от http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8057179.stm и твоите схващания.

P.S. Една мъдра жена ми подсказа да те питам следното: лично ти присъствала ли си на това как убиват или осакатяват някого в името на Алах (така, както го разбираш ти) и били участвала в нещо подобно?

Нима не виждаш, че си противоречиш? Говориш за джихад, за това, че публичните екзекуции са част от ислямската традиция, че шериата трябва да се прилага в западните държави и т.н., а после за търпимост и мир. Представяш Исляма по възможно най-непривлекаталния начин - като варварска, фанатична и войнствена религия... Ще ми се да вярвам, че Исляма все още има и друго лице, различно от http://news.bbc.co.u...ica/8057179.stm и твоите схващания.

Противоречие няма.... самия ти си противоречиш....

Джихат има различни проявления.... като едва последното и маловажното от тях е война с неверниците.... Но за такава война трябва да са налице условия..... не просто на всеки скимнал му да хваща пушката и да почва война понеже така му отърва.. за разлика от християнския свят който води войни за материални блага, и се прикрива зад лицемерни приказки за хуманност и състрадание, в ислямския свят такова нещо няма..... исляма воюва за морал и за постигане на своето виждане за справедливост , което определено се оказва по-хуманно от християнското....

Статията която цитираш, и която те възмущава, показва нагледно наказанията предвидени в Шериата... и те сами по-себе си са доста строги ..... Но жертвите в исляма от Шериата са много по-малко от жертвите които дава християнския свят със своето право... защо ли...

Отелен въпрос е вече и как се спазва и от кого се отсъжда това право... по принцип не може да бъде обвинен и наказан някой само на база показанията на един човек... трябват поне няколко източника за да се стигне до решение.... същите принципи ги има и в любимото ти западно-европейско право... но разликата е очевидна .... западноевропейското право пуска повече престъпници на свобода, които пак вършат престъпления... ислямското почти не оставя такава възможност на престъпниците..... Сурово.. но справедливо.. без излишната мекушавост и лицемерна хуманност.... заради която страда обществото....

Шериат има само в ислямските страни.. не се притеснявай, това право се въвежда ако обществото има желание да го наложи.... не е задължително.... Вземи светска Турция за пример.... въпреки че е възможно да се съчетаят принципите на шериата и светското винаги, стига да има желание.....

Казваш търпимост и мир , Алиа имаше предвид че ако се приложи шериатското право в Европа, деградацията в обществото ще намалее.... и донякъде има право.. според мен.... така че това не противоречи на мира и търпимостта ..... Търпимост в обществото не противоречи на нетърпимост към престъпниците , нали така.... И в тоя дух публичните екзекуции са съвсем приемливи.... имат възпитаващ и морален ефект ........

П.С И не съм видял Алиа да представя исляма като " варварска , фанатична и войнстваща " религия.. това си го представяш ти само, както и някои други тука....

П.П.С А "мъдрата жена" защо не попита сама .. явно се срамува от нещо.... или е прекалено компрометирана за да се покаже , и ползва клонинги ...... Мисля че се досещам коя е тази уж мъдра , но реално много заблудена женица.....

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Джихат има различни проявления.... като едва последното и маловажното от тях е война с неверниците.... Но за такава война трябва да са налице условия...

Без коментар.

Статията която цитираш, и която те възмущава, показва нагледно наказанията предвидени в Шериата...  и те сами по-себе си са доста строги

Без коментар...

Шериат има само в ислямските страни.. не се притеснявай, това право се въвежда ако обществото има желание да го наложи.... не е задължително....

С думи прости, когато хората мислещи като теб станат преобладаваща част от обществото шериата ще бъде въведен. Турция? Кемализмът с неговите шест стрели (толкова ли бяха?) напълно противоречи на твоите разбирания...

западноевропейското право пуска повече престъпници на свобода, които пак вършат престъпления... ислямското почти не оставя такава възможност на престъпниците..... Сурово.. но справедливо.. без излишната мекушавост и лицемерна хуманност.... заради която страда обществото.... 

Тезата, че в ислямските страни са оазиси на морала, а западните са гнездо на порока е напълно погрешна. С две думи, там е същото, но няма публичност...

Без коментар.

Без коментар...

С думи прости, когато хората мислещи като теб станат преобладаваща част от обществото шериата ще бъде въведен. Турция? Кемализмът с неговите шест стрели (толкова ли бяха?) напълно противоречи на твоите разбирания...

Естествено че без коментар.. просто няма какво да кажеш.... митовете се изчерпват , а познания нямаш...

За Кемализма и Турция, пък съвсем.... явно рожбата от собствения европейски пример, въведен в мюсюлманска страна сега не е харесван..... Защо.. нима Турция не е европейска... и същевременно мюсюлманска.... или може би проблема е че нея изобщо я има.... нали....

П.С Тезата за западния порок няма нужда от доказване драги.. то се вижда.... дори католическата църква не го отрича... не вярвам да го отричат и всичките други видове официални църкви... както и неофициалните....

П.П.С А "мъдрата жена"  защо не попита сама .. явно се срамува от нещо.... или е прекалено компрометирана за да  се покаже , и ползва клонинги ...... Мисля че се досещам коя е тази уж мъдра , но реално много заблудена женица..... 

Изобщо не се досещаш, но това няма значение.

П.С. Дано повече хора прочетат последните постинги в темата. Ще е полезно.

Изобщо не се досещаш, но това няма значение.

П.С. Дано повече хора прочетат последните постинги в темата. Ще е полезно.

Ще е полезно, ако почнат да четат ....да... но ако почнат да четат като теб с предразсъдъци... файда йок.... едно си баба знае, едно си бае...

Приказването на празни приказки , без да се гледат фактите и причините , не води до нищо освен заблуждения.... и митове ....

П.С Като оная мъдрата дето викаш жена......

Естествено че без коментар.. просто няма какво да кажеш.... митовете се изчерпват , а познания нямаш...

Искаш да коментирам твърдението ти, че когато възникнат подходящи условия, ислямският свят ще поведе джихад срещу неверниците??? Какво има да се коментира тук? Да коментирам, подобни варварски практики като в статията на ББС? Или твоите твърдения, че те са израз на висш хуманизъм? Турция е раздвоена между европейския и ислямския цивилизационен модел, но това е съвършено очевидно и добре известно. За какви митове говориш - аз просто цитирам вашите твърдения. Ако забелязваш не започнах тази дискусия с представянето на някаква моя теза за Исляма - дадох ви възможност да го направите вие. И честно да ти кажа, надминахте и най-смелите ми очаквания...

Искаш да коментирам твърдението ти, че когато възникнат подходящи условия, ислямският свят ще поведе джихад срещу неверниците??? Какво има да се коментира тук? Да коментирам, подобни варварски практики като в статията на ББС? Или твоите твърдения, че те са израз на висш хуманизъм? Турция е раздвоена между европейскта и ислямския цивилизационен модел, но това е съвършено очевидно и добре известно. За какви митове говориш - аз просто цитирам вашите твърдения. Ако забелязваш не започнах тази дискусия с представянето на някаква моя теза за Исляма - дадох ви възможност да го направите вие. И честно да ти кажа, надминахте и най-смелите ми очаквания...

Варварска практика викаш.... е да, по-цивилизовано е да пратиш самолетоносачите си и армията си под предлог че има химическо и ядрено оръжие, да върнеш една страна със 100 и повече години назад, да избиеш десетки хиляди, да превърнеш още стотици дори милиони в бежанци, да създадеш хаос в уредена държава, и спокойно после да си пласираш там кока-колата, оръжийцето, да крадеш нефта и да се оправдаваш със измислици че видите ли, то разузнаването е допуснало грешка, но все пак те мръсните там иракчани и афганистанци са покрили всичко, но все пак ще се открие това уж оръжие за масово поразяване.... мдам... наистина доста по-цивилизовано ..

Турция раздвоена... да, защото видя че този много прехвален европейски модел реално е кьорфишек за малоумници.. и че европейския модел е просто разделяй и владей, и само те да управляват цял свят.... е не става за съжаление... и няма да стане... минаха времената на империите преди доста години....Турция се напати с този лицемерен модел, и е нормално да бъде раздвоена ...

Хуманността не е да се правиш че не виждаш драги, хуманността е да видиш, и да не го правиш повече...... Един с отсечена ръка.. но 50% по-малко кражби.... Един обезглавен за убийство, за продажба на наркотици - и спасени поне 100 живота.... това е хуманното..... а не да пуснеш виновния, и той да ощети , окраде, пристрасти и по този начин убие още десетки други.....

Явно си чел статийки подобни на тази в ББС достатъчно, вярвам ти....

А относно твоята уж теза... аз не видях никъде такава.. видях някакви смешни целенасочени въпроси, чиито отговори после понеже не ти харесаха, и не се връзват с представите ти се оказаха видите ли показателни за ужасния ислям хахаха... Явно има доста да учиш още за дискусиите ..... и тезите .....

П.С А относно моята представа за теб.. ти просто я затвърди.. не съм очаквал нищо повече от теб .... мдам.... елементарно както се казва , Уотсън....

П.П.С Запитай се защо Китайската цивилизация е толкова могъща и съществува хиляди години.... защото са спазвали европейската хуманност нали .... Или защото са били безкомпромисни към гнилите семена в обществото, и по този начин останалите живеят свободно, и се развиват.......

А аз се учудвам на всезнаещостта на хора, които като теб парадират че са чели много източници , а смятат че другите не са чели нищо освен едно ... и в същото време парадират с логически и философски заключения ,и термини които леко казано са взаимоизключващи се..... и това с патоса на откривателите на топлата   вода... мдам.... опитващите се да използват дедуктивни принципи допускат грешката да си мислят че са стигнали до правилния извод, но доста често се случва и да грешат, както и ти, гледайки обосновките и изказванията ти.... опита да го докажеш с уж живеенето в две държави, е леко казано неубедителен... но ми напомня за една персона която твърдеше същото тук, но беше и изпадаше в доста грешни заключения и заблуждения... :)

Радвам се че признаваш че не си чела почти никак , и нищо свързано с Корана .... предполагам си чел(а) само преразказчета на някой си ..... Обаче твърдиш че знаеш почти всичко за исляма, обосновавайки се с някакъв субективен " характер "   :whist:  .. страшен довод , страшно логически  ...  хахахахаха .........че и чисто човешките си принципи намеси....  брех....  ( интересно, още повече ми напомняш за писаниците на една друга потребителка  ) 

Относно трудовете които уж си чела, може и да си, а може и да не си, запази си го, но не ни карай да вярваме на твърденията ти за истинност ... просто не се покриват нещата..... и това от логическа гледна точка.... любимата ти, като казваш.... дори локумите не са нужни, аз казвам че си просто заблуден ( а) за исляма ... и това се вижда .. доказвай че си запозната пред друг.... не пред мен.... 

И последно, май клоуна наистина си е клоун, и то с нова маска.. .. като теб.....   :hush:

П.С Омайвай с празни приказки другаде, темата е сериозна, а не място за сектанти и злобари, да не споменавам комплексари на тема ислям.......

И продукта както казваш ти, Коран, като такъв е оформен доста по-късно драги ( а) .. но явно ти и с това не си запознат... търгашеството си го запази, както и рекламата.... относно религията ислям не върви.... по върви отнесено към друга религия може би... без да обиждам никого...

За справка император Константин ......

Палето можело да лае, а дали и хапеш ?

Забавляваш ме :yanim:

През целия си съзнателен живот съм бил мъж. Турчин съм, не по своя воля бях жигосан с мюсюлманството от деня, в който се родих.

Като малък ходих постоянно в джамия и учех молитви, учех арабски, прониквах в Курана...

Дълги години живеех с мисълта, че страната, в която съм роден ( България ) е моя мащеха. Бленеех за момента, в който ще се преместя в Турция.

Направих го, ожених се, намерих работа по професията си, пуснах корени ...

Докоснах " извора " и се отвратих ...

Само, като си представя, че Турция е най-модерната страна в ислямският свят ме побиват тръпки ( а какво ли ще е в Саудитска арабия ? ).

Понеже аз не само съм чел, а и живял ( за разлика от теб ) в мюсюлманско общество и видял каква оковаваща религия е исляма и деградивното въздействие, което има върху "дребните детайли" правещи те човек - мислещо, имащо собственно мнение и откривателски дух същество... Тези детайлчета ги няма!

По мои наблюдения в Турция, забелязах три типажа вярващи:

1. Отявлени фанатици - това са потомствени религиозни личности, за които съществува само Аллах и Курана. Изключително тесногърди и примитивни същества. Отричат и не разбират нуждите на съвременния свят.

2. Мюсюлмани с маска - не знаех за съществуването на такива хора докато не се преселих в Турция. Това са обикновенно представителите на Мюсюлманската буржоазия, които под предтекст, че са вярващи искат да им върви бизнеса. Такъв бе и моя шеф. Всеки петък ходи на джамия ( с униформата на реботното ни място, какъв простоват начин за реклама ), а по време на постите парадира с това пред клиентите и нагъва скришно в офиса кебапите и се одава на ласки от страна на личната си асистентка...

Мислех, че само той е така, но постепено видях и други подобни примери.

3. Масата нула - Това е най-голямата част, хора нямащи лично мнение, чули са, че така трябва да бъде и го правят без да задават въпроси.

Има един човек на комуто се възхищавам, за неговата прозорливост!

М.К Ататюрк, преди своята смърт е казал "Турция, за да просъществува, трябва да бъде светска държава с републиканско управление, религиозното управление няма бъдеще - армията ще се явява, като гарант за това"!

През годините, ислямистите неколкокрaтно са се домогвали до власта - бавно и утвърдително са завличали Турция към религиозно управление, но армейските генерали винаги са се намесвали, осъществявайки преврат и отново са давали управлението на страната в ръцете на републикaнците. Тази практика се е запазила и до днес!

А най-отвратителното е : Липса на Търпимост и Толерантност от всякакъв вид в Мюсюлманското общество!

Толерантност е, че в този сайт ти се позволява да развиваш такава тематика, я си представи в Либия разпространявайки християнството какво ще ти се случи... Публично ще си линчуван .

На скоро пред белия дом се осъществи ритуала Намаз, а как си представяш църковно отслужение в Иран, без да си обграден от бронетранспортьори и тежковъоражени пехотинци ?

Някой на запад е решил да опита нещо ново и заявява, че отсега нататък е мюсюлманин. Всички го приемат равнодушно - " живота си е негов, той си решава какво да прави ". Представи си, ти си човека "х" някъде в Ирак и решаваш да приемеш християнството. Как според теб ще си приет от роднини, приятели и съседи ? Ще ти стиска ли да го разгласиш ?

А какво ще кажеш за това ? Западния ( християнски ) свят приема и се опитва да интегрира в себе си бежанци, това са най-често мюсюлмани. И въпреки, че, Те, споменатите не разбират интеграция, като да приемат заварените нрави, обичаи и светоглед, а да променят спрямо себе си завареното място... И въпреки всичко, Те, в Християнския свят се опитват да ги дишат - Ето това драги е визша форма на търпимост.

Когато някъде по света има проблеми - обятия отваря християнското общество, където хуманизма е издигнат в култ!!!

Не издигайте Исляма, като равна на Християнството и не заблуждавате себе си и хората.

Поради всичко това, когато истинската ми майка ( България ) бе приета в ЕС. Събрах си парцалките и духнах за Швеция ( истински социална страна ), Аз ще се интегрирам, но истински...

Преди отново да се изявиш, като текезесарски пъдар ( ти ми напомняш за тоя, имаше още един като тебе... и други такива глупости и по елементарен начин да изпитваш историческите ми познания ), вземи напиши нещо, аргументирай се, нека да видим/чуем как ти се лее мисълта.

Толкоз от мен - "сечения"...

Варварска практика викаш.... е да, по-цивилизовано е да пратиш самолетоносачите си и армията си под предлог че има химическо и ядрено оръжие

Изобщо не става дума за това. Лично аз не приемам опитите на американците да налагат своята ценностна система на незападните общества и в общи линии тезата на Ф. Фукояма за "края на историята" ми е чужда (не знам какво ще разбереш от това, но не ми се обяснява подробно).

Турция се напати с този лицемерен модел, и е нормално да бъде раздвоена ...

Поради множество социокултурни и исторически причини, Турция не успя цялостно да приложи този модел. Все пак има някаква надежда...

Хуманността не е да се правиш че не виждаш драги, хуманността е да видиш, и да не го правиш повече...... Един с отсечена ръка.. но 50% по-малко кражби.... Един обезглавен за убийство, за продажба на наркотици - и спасени поне 100 живота.... това е хуманното..... а не да пуснеш виновния, и той да ощети , окраде, пристрасти и по този начин убие още десетки други.....

С тези аргументи са създавани концалагерите, извършвани са масови геноциди и т.н. Така може да оправдаеш всичко.

Забавляваш ме  :yanim:

През целия си съзнателен живот съм бил мъж. Турчин съм, не по своя воля бях жигосан с мюсюлманството от деня, в който се родих.

Като малък ходих постоянно в джамия и учех молитви, учех арабски, прониквах в Курана...

Дълги години живеех с мисълта, че страната, в която съм роден ( България ) е моя мащеха. Бленеех за момента, в който ще се преместя в Турция.

Само, като си представя, че Турция е най-модерната страна в ислямският свят ме побиват тръпки ( а какво ли ще е в Саудитска арабия ? ).

Понеже аз не само съм чел, а и живял ( за разлика от теб ) в мюсюлманско общество и видял каква оковаваща религия е исляма и деградивното въздействие, което има върху "дребните детайли" правещи те човек - мислещо, имащо собственно мнение и откривателски дух същество... Тези детайлчета ги няма!

1. Отявлени фанатици - това са потомствени религиозни личности, за които съществува само Аллах и Курана. Изключително тесногърди и примитивни същества. Отричат и не разбират нуждите на съвременния свят.

2. Мюсюлмани с маска - не знаех за съществуването на такива хора докато не се преселих в Турция. Това са обикновенно представителите на Мюсюлманската буржоазия, които под предтекст, че са вярващи искат да им върви бизнеса. Такъв бе и моя шеф. Всеки петък ходи на джамия ( с униформата на реботното ни място, какъв простоват начин за реклама ), а по време на постите парадира с това пред клиентите и нагъва скришно в офиса кебапите и се одава на ласки от страна на личната си асистентка...

3. Масата нула - Това е най-голямата част, хора нямащи лично мнение, чули са, че така трябва да бъде и го правят без да задават въпроси.

М.К Ататюрк, преди своята смърт е казал "Турция, за да просъществува, трябва да бъде светска държава с републиканско управление, религиозното управление няма бъдеще - армията ще се явява, като гарант за това"!

През годините, ислямистите неколкокрaтно са се домогвали до власта - бавно и утвърдително са завличали Турция към религиозно управление, но армейските генерали винаги са се намесвали, осъществявайки преврат и отново са давали управлението на страната в ръцете на републикaнците. Тази практика се е запазила и до днес!

А най-отвратителното е : Липса на Търпимост и Толерантност от всякакъв вид в Мюсюлманското общество!

Толерантност е, че в този сайт ти се позволява да развиваш такава тематика, я си представи в Либия разпространявайки християнството какво ще ти се случи... Публично ще си линчуван .

На скоро пред белия дом се осъществи ритуала  Намаз, а как си представяш църковно отслужение в Иран, без да си обграден от бронетранспортьори и тежковъоражени пехотинци ?

Някой на запад е решил да опита нещо ново и заявява, че отсега нататък е мюсюлманин. Всички го приемат равнодушно - " живота си е негов, той си решава какво да прави ". Представи си, ти си човека "х" някъде в Ирак и решаваш да приемеш християнството. Как според теб ще си приет от роднини, приятели и съседи ? Ще ти стиска ли да го разгласиш ?

А какво ще кажеш за това ? Западния ( християнски ) свят приема и се опитва да интегрира в себе си бежанци, това са най-често мюсюлмани. И въпреки, че, Те, споменатите не разбират интеграция, като да приемат заварените нрави, обичаи и светоглед, а да променят спрямо себе си завареното място... И въпреки всичко, Те, в Християнския свят се опитват да ги дишат - Ето това драги е визша форма на търпимост.

Когато някъде по света има проблеми - обятия отваря християнското общество, където хуманизма е издигнат в култ!!!

Не издигайте Исляма, като равна на Християнството и не заблуждавате себе си и хората.

Поради всичко това, когато истинската ми майка ( България ) бе приета в ЕС. Събрах си парцалките и духнах за Швеция ( истински социална страна ), Аз ще се интегрирам, но истински...

Преди отново да се изявиш, като текезесарски пъдар ( ти ми напомняш за тоя, имаше още един като тебе... и други такива глупости и по елементарен начин да изпитваш историческите ми познания ), вземи напиши нещо, аргументирай се, нека да видим/чуем как ти се лее мисълта.

Охоо , султанче , ти че появи..... очаквано....

Бих казал направо страхотен етюд за бленуващия и разочарован мюсюлманин, че и турчин хахахахах... Сълза и смях пасти да ядат ...., не мислещи били, нещо такова дребно им липсвало било че и деградирало изкара исляма още в етюда си ....... Извинявай, но не мислещи хора не печелят медали в науките, не мислещи не развиват икономика, не мислещи не създават нищо.... явно не мислиш ти самия каква глупост пак сътвори  :whist:

Но нека карам наред... Значи си ходил на джамия, учил си коран... мдам .. само дето това малко противоречи на предишните ти изказвания драги.... явно забравяш.... човек който е учил коран да не знае елементарни неща... и то за исляма.... какво става.. сенилност ли.. рано е още предполагам.... инфантилност, едва ли, иначе нямаше да пишеш толкаво подредено...  доста гнило нали..... 

Относно видовете мюсюлмани... същите като видовете християни....

Първите отявлени фанатици на тема религия...вторите християни с маска , като нароилите се дори напоследък в Бг такива, от уж по-така класат...третите маса нула.. зеро.... прости като свински тъпани....дето са чули еди какво си че така било.... Същото е и в целия християнски свят нали..  Спомням си речите на Буш, когато говореше за войната, как лицемера всеки път изричаше името на Бог и се кълнеше в библията .......

Турция е държала и винаги държи на законите си..и вижда къде е нейния интерес , за разлика от други страни...  като в същото време не се оправдава инфантилно с еди какво си, или еди що си.... Ататюрк не е открил нищо ново, просто е следваш традициите на Османската империя.. че една държава без силна армия е нищо, и я мачкат..и че единствено армията основно е гарант за целостта и независимостта на дадена държава, дори във вътрешен план ако се налага..... и е бил прав....

А за търпимостта, айде недей се излага... то бива лъжа лъжа, но тука преигра ... явно ти се ще да е като в Бг нали, като чуят че някой е турчин или циганин, или от някъде другаде и вече настръхват.... мнозинството .... търпимостта в Турция може само да я сънуваш.......... Да не споменавам ширещия се напоследък в Европа краен национализъм.... и че почти всеки  чужденец там главната маса го гледа като човек втора ръка, и с досада....

Аргументите ти за сайта и темата ги разбрах вече..... за съжаление си в грешка за Либия, както и за Ливан, както и за Саудитска Арабия , и за Иран ( м/у другото там има християнско малцинство, което си се моли в църквите си ако не знаеш ) .. За приемането на християнство в мюсюлманския свят, ще е същото като приемане на ислям от християнин , така ще го гледат .... виждал съм достатъчно примери тука в Бг, когато става дума дори християнска щерка, да излиза , не дай си  да има сериозни намерения с мюсюлманин , и обратното, син с мюсюлманка ... В Европа е малко по-толерантно, но и там съществува същото явление...  Освен може би в новоприетите членове на този съюз... там е по-зле отколкото в ислямските страни дори......

Относно приемането и интегрирането.... хаха, затова ли всички тези уж приети имигранти мюсюлмани са гледани като прокажени.. един вид необходимото зло, понеже работна ръка им трябва, нямат си собствено производство  :hush:.. за да могат да живеят с лукса който са свикнали.... Малцина са наистина успешно и то с жертви от тяхна страна интегрирани.... 

Аз не издигам исляма до християнството.. защото просто е невъзможно... защото ще е принизяване , а не издигане .... това е недопустимо ........ А ти щом смяташ че вече си християнин, това е твой проблем.. и да си живееш както смяташ и интегрираш както искаш... Но няма да ти позволя да лъжеш наляво и надясно като разпран, воден от своята злобичка на комплексар ( във никакъв случай не си мюсюлманин това стана ясно ) ...

И за последно, пъдаря явно ще има да го стигаш... но няма да надминеш..... затова недей се кахъри, ами  се образовай дребни ми човече..... със злобичката си и начина на мислене дори в Швеция няма да вирееш много дълго.. просто го усещам хахахахаха....... Да не забравим че там мюсюлманите също са доста.. така че свиквай и учи , може и да успееш да се интегрираш някой ден ......

П.П.С  Запитай се защо Китайската цивилизация е толкова могъща и съществува хиляди години.... защото са спазвали европейската хуманност нали .... Или защото са били безкомпромисни към гнилите семена в обществото, и по този начин останалите живеят свободно, и се развиват.......

За китайската цивилизация знам доста повече от теб (щото за нея не се разказва в Корана :whist: ).

Изобщо не става дума за това. Лично аз не приемам опитите на американците да налагат своята ценностна система на незападните общества и в общи линии тезата на Ф. Фукояма за "края на историята" ми е чужда (не знам какво ще разбереш от това, но не ми се обяснява подробно).

Поради множество социокултурни и исторически причини, Турция не успя цялостно да приложи този модел. Все пак има някаква надежда...

С тези аргументи са създавани концалагерите, извършвани са масови геноциди и т.н. Така може да оправдаеш всичко.

Америка е пример за християнски свят нали... Европа, с някои различия, не пада по-долу от нея .. А за Фукояма .. недей вярва че е вся и всьо.... Човека е философ и икономист, написал е книга в опит да покаже неговото си виждане за развитието на света.... има доста добри попадения.. но дали изводите му ще се окажат правилни... не съм сигурен.... По скоро неговото е вид футурология, а там нещата не винаги се случват....

Турция не и е проблема със соц. и етно културните различия, проблема е на ЕС с тези соц. и етно културни различия... слагаш телето пред кравата , а не обратно....

С тези аргументи не се създават лагери, бъди спокоен.... Китайците никога не са създавали такива, нито който и да е мюсюлмански народ, държава, империя....

Създавали са ги само християни концлагерите......

За китайската цивилизация знам доста повече от теб (щото за нея не се разказва в Корана :yanim: ).

Мислиш си че знаеш повече... нищо че не го пише в Корана ...... твоето е като приказката за онова пернато домашно животинче дето мислило мислило мислило... и умряло :whist:

А за Фукояма  ..  недей вярва че е вся и всьо.... Човека е философ и икономист, написал е книга в опит да покаже неговото си виждане за развитието на света.... има доста добри попадения.. но дали изводите му ще се окажат правилни... не съм сигурен.... По скоро неговото е вид футурология, а там нещата не винаги се случват....

:whist: Бе, човек ти прочете ли кво написах - че не приемам теорията на Фукояма, а не обратно...

Мислиш си че знаеш повече... нищо че не го пише в Корана ......  твоето е като приказката за онова пернато домашно животинче дето мислило мислило мислило... и умряло :yanim:

:hush:

Както и да е. Изяснихме си позициите и няма смисъл да продължаваме...

:yanim: Бе, човек ти прочете ли кво написах - че не приемам теорията на Фукояма, а не обратно...

:wors:

Както и да е. Изяснихме си позициите и няма смисъл да продължаваме...

Четох.. бъди спокоен.. израза " нещо ми е чуждо "за мен означава главно че не го разбирам.. а не че не го възприемам.....

За изясняването... видях какво целеше... отново бъди спокоен.....

Забавляваш ме :yanim:

На скоро пред белия дом се осъществи ритуала Намаз, а как си представяш църковно отслужение в Иран, без да си обграден от бронетранспортьори и тежковъоражени пехотинци ?

Евала!

Да видиш умен и широкоскроен човек, комуто дори Ислямът не е успял да промие мозъка, е изключително, ама изключително рядко явление. Нещо като бяла лястовица сред масата катранено черни. Трудно ще ти бъде, но повярвай - заслужава си да останеш човек. Браво!

Създавали са ги само християни концлагерите......

Дали да не попитаме арменците с какво свързват името Диарбекир, а?

Евала!

Да видиш умен и широкоскроен човек, комуто дори Ислямът не е успял да промие мозъка, е изключително, ама изключително рядко явление. Нещо като бяла лястовица сред масата катранено черни. Трудно ще ти бъде, но повярвай - заслужава си да останеш човек. Браво!

Дали да не попитаме арменците с какво свързват името Диарбекир, а?

Смяната е приета явно....

Диарбекир ли, и арменския поп да питам, няма да е същото за което се опитваш да го изкараш Луцке ... Отново се изказваш неподготвена , както винаги.....

П.С Малко история от български източници .... да се осветлиш.... за съжаление малко са писали в форум история за Диарбекир

http://forum.boinasl...read.php?t=6899

и още един линк... ако намериш издаден самия дневник, може и да научиш повече сама.....

http://www.promacedo...k/tk_predg.html

.. и ето една притча като за теб.....свързана със споменатия от мен арменски поп ....

"Една любопитна история за произхода на израза "оплачи се на арменския поп": Единствения свещенник в затвора, в Диарбекир е бил поп, от арменски произход. По време на турското робство, много наши сънародници са били заточвани там. Разбира се, неговата роля се е свеждала до утеха на каторжниците и укрепване вярата им в Бог. Едва ли неговата дума се е чувала пред управата на затвора... Когато някой е губел надежда, или е реагирал срещу явна несправедливост (сега го наричаме "човешки права"), са го пращали "да се оплаче на арменския поп". Тези, които са оцелели и са се завърнали, са донесли и израза.

__________________ "

П.С Надявам се да отбележиш после за толерантността и църквите които са си строели там..... от уж каторжниците..и какви свободи са ползвали - като риболов, занаяти, печелене, свободно време из града, църковна независимост и свобода и др. ( нещо нетипично дори за френските и другите европейски каторги по онова че и по-късно време дори )

Смяната е приета явно....

Диарбекир ли, и арменския поп да питам, няма да е същото за което се опитваш да го изкараш Луцке ... Отново се изказваш неподготвена , както винаги.....

П.С Малко история от български източници .... да се осветлиш.... за съжаление малко са писали в форум история за Диарбекир

http://forum.boinasl...read.php?t=6899

и още един линк... ако намериш издаден самия дневник, може и да научиш повече сама.....

http://www.promacedo...k/tk_predg.html

.. и ето една притча като за теб.....свързана със споменатия от мен арменски поп ....

"Една любопитна история за произхода на израза "оплачи се на арменския поп": Единствения свещенник в затвора, в Диарбекир е бил поп, от арменски произход. По време на турското робство, много наши сънародници са били заточвани там. Разбира се, неговата роля се е свеждала до утеха на каторжниците и укрепване вярата им в Бог. Едва ли неговата дума се е чувала пред управата на затвора... Когато някой е губел надежда, или е реагирал срещу явна несправедливост (сега го наричаме "човешки права"), са го пращали "да се оплаче на арменския поп". Тези, които са оцелели и са се завърнали, са донесли и израза.

__________________ "

П.С Надявам се да отбележиш после за толерантността и църквите които са си строели там..... от уж каторжниците..и какви свободи са ползвали - като риболов, занаяти, печелене, свободно време из града, църковна независимост и свобода и др. ( нещо нетипично дори за френските и другите европейски каторги по онова че и по-късно време дори )

200px-Armeniangenocide_starved.jpg

От тук.

Чети ти и после ми се изхвърляй за християнските концлагери. Май, май не са християнски патент тези т.нар. от мюсюлманите трудови лагери.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

200px-Armeniangenocide_starved.jpg

От тук.

Чети ти и после ми се изхвърляй за християнските концлагери. Май, май не са християнски патент тези т.нар. от мюсюлманите трудови лагери.

Охх.. поредната арменска гледна точка за събитието, взето за чиста монета от такива като теб ..... Защо ли си мисля че този въпрос го обсъждахме..... може би в друга тема.. .. 

Но както и да е... почваме отново... 

Първо, погледни източниците за тази уж истинна статия..... много удобни арменски източници...

Второ, погледни измислените доводи и на какво набляга и се опитва да внуши ( явно успешно ) тази статия....Не само като бройка уж загинали, но и като реалност на събитията.... 

Трето, пак ще повторя, къде видя концлагер, и къде видя Диарбекир... може би по снимката на гладните и измършавели арменци ???  Или по някакви други доводи..... Самата статия не посочва такива неща.... явно ти четеш м/у редовете както винаги... 

И последно.. научи се когато не можеш да подкрепиш нещо с повече доводи, и логика, да си мълчиш засрамена Луцке.. ставаш още по-смешна ..

Концлагери в ислямския свят не са били създавани.. това е твоята а и християнска измислица.... истината боли, но е факт....

Охх.. поредната арменска гледна точка за събитието, взето за чиста монета от такива като теб ..... Защо ли си мисля че този въпрос го обсъждахме..... може би в друга тема.. ..

Но както и да е... почваме отново...

Първо, погледни източниците за тази уж истинна статия..... много удобни арменски източници...

Второ, погледни измислените доводи и на какво набляга и се опитва да внуши ( явно успешно ) тази статия....Не само като бройка уж загинали, но и като реалност на събитията....

Трето, пак ще повторя, къде видя концлагер, и къде видя Диарбекир... може би по снимката на гладните и измършавели арменци ??? Или по някакви други доводи..... Самата статия не посочва такива неща.... явно ти четеш м/у редовете както винаги...

И последно.. научи се когато не можеш да подкрепиш нещо с повече доводи, и логика, да си мълчиш засрамена Луцке.. ставаш още по-смешна ..

Концлагери в ислямския свят не са били създавани.. това е твоята а и християнска измислица.... истината боли, но е факт....

Интересно защо мислиш, че съм засрамена и от какво ли ще да е, май ти се ще да е така, дали няма нещо, от което ти се срамуваш, си мисля, щом ти кацат на главата подобни мисли и намират почва там. Ако не пиша в тази тема вече, то е защото не ми се слиза на нивото на такива като теб - отявлени и заслепени фанатици.

Напротив - истината въобще не боли. Тя носи единствено свобода. Боли ги онези, които не искат или не могат да я приемат, поради робското си самосъзнание. Неподготвеният си ти.

По време на Първата световна война вътрешният министър на Османската империя Талаат паша заповядва

насилствената депортация на около 1.5 милиона арменци в лагери в Сирия и Месопотамия. Причина за това, според повечето историци, е тежкото поражение на османската армия в битката при Сарикамъш в Кавказ през 1914-1915 г. Сражението е спечелено от руската армия и спира османското настъпление в Кавказ. Високата порта обвинява за поражението арменците на служба в османската войска и нарежда демобилизацията и разоръжаването на всички арменци и изпращането им в трудови лагери. Диарбекир е град, който се намира в турска Армения и е едно от местата, където се осъществява геноцидът над арменците през 1915 г. Хиляди арменски войници са затворени там - зад високите крепостни стени на града. Решението за депортиране на цялото арменско население в империята е взето на 25 май 1915 г. На арменците не е разрешено да носят със себе си продоволствия по време на депортирането, но същевременно Високата порта не им осигурява такива. Повечето лагери са разположени в крайните източни и югоизточни райони на империята, като не е осигурен транспорт. Дългото пътуване и гладът причиняват смъртта на над 1 милион души.

Не само не четеш, ами хич не четеш. В сайта, който посочих, пише ето какво за арменския геноцид - това е първият официално регистриран масов геноцид в човешката история, предхождащ с десетилетия Холокоста. Впрочем именно американският юрист от полски произход Рафаел Лемкин - авторът на понятието "геноцид", сам заявява още през 1945г., че думата е била измислена от него, за да опише жестоката и трагична същност на случилото се първо с арменския, а впоследствие и с евреския народи.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.