Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Пише го в Корана, или по-точно, само в някои Корани!

Че то колко корана има?

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Благодаря ти за мнението. Това, което казваш е ОК, но това което ме интересува е как се тълкуват тези неща от изповядващите Исляма. Това е важно, а инак и аз мога да давам интерпретации на Библията, Ведите, Дао Дъ Дзин и т.н. Поздрави.

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Благодаря ти за мнението. Това, което казваш е ОК, но това което ме интересува е как се тълкуват тези неща от изповядващите Исляма. Това е важно, а инак и аз мога да давам интерпретации на Библията, Ведите, Дао Дъ Дзин и т.н. Поздрави.

Защо е важно? За да знаеш как да се отнасяш с тях? Или какво да очакваш за себе си? Да подготвиш вярванията си, към група която си сложил под общ знаменател? Уеднаквил си? Един милиард човека-един и същ... Собствената ти идея за един милиард човека?

Защо е важно? За да знаеш как да се отнасяш с тях? Или какво да очакваш за себе си? Да подготвиш вярванията си, към група която си сложил под общ знаменател? Уеднаквил си? Един милиард човека-един и същ... Собствената ти идея за един милиард човека?

Не е затова... По моему, интерпретациите, тълкуванията и т.н. на определена духовна, религиозна и т.н. система трябва да се дават от тези, които я следват/изповядват/практикуват и т.н. Инак, както казах, аз също мога да интерпретирам всичко по всякакъв начин. Тъкмо обратното е на това, което казваш, т.е. искам да дам възможност да се направи разграничение между Исляма като религия и някои практики, които традиционно се свързват с него... Разбираш ли, колко съм добронамерен, всъщност?

По моему, интерпретациите, тълкуванията и т.н. на определена духовна, религиозна и т.н. система трябва да се дават от тези, които я следват/изповядват/практикуват и т.н. Инак, както казах, аз също мога да интерпретирам всичко по всякакъв начин.

Чел съм, че "мюсулманин" означава отдаден на Бог. И ако Корана почита Тората и Евангелието, и казва, че те са низпослани от Аллах, би трябвало всеки с "религиозно чувство да е мюсулманин"? Или имаш предвид светски обичаи? Практикуването на светски обичаи, те прави практикуващ "Ислям"?

Чел съм, че "мюсулманин" означава отдаден на Бог. И ако Корана почита Тората и Евангелието, и казва, че те са низпослани от Аллах, би трябвало всеки с "религиозно чувство да е мюсулманин"? Или имаш предвид светски обичаи? Практикуването на светски обичаи, те прави практикуващ "Ислям"?

Браво,Мечи!

Похвално е че четеш.Въпросите обаче не бяха зададени към теб,така че можеш да не им отговаряш.Не че си отговорил нещо, де.

Така че ако нямаш какво конкретно да кажеш,не ни занимай с сънищата и мечтанията си,ако обичаш.Тук стана една доста интересна дискусия,ама не съвсем.Войника на съдбата нещо голям наряд дава,изгуби се и не видяхме да отговаря на няколко прости и добре формулирани въпроси.Ако си решил да му помагаш,можеш и ти да ни отговориш. :biggrin: Любопитно ми е.... :whist:

Не съм сигурен дали тази тема ще свърши тази работа да запознае Християните с исляма!

И аз мисля така Приятелю!

Според мен, ако не разгледаме възловата тема " Исус в Исляма " едва ли християните ще разберат нещо.

Според мен, дори подобна тема трябва да стои в раздел "Религии" на почетното място, защото неминуемо ще обхване три религии!

Исус е този, които едновременно и сближава и разделя религиите - Християнство, Ислям и Юдаизъм!

Според Исляма, Исус е най-големия Пророк и единствен без грях / Дори и Мохаммад < Мохамед > е описан в Корана като грешник /!

Темата е много интересна и те уверявам, че не само християните, но и мюсюлманите ще научат много неща за Христос!

Освен това - по мои наблюдения, много християни не знаят, че Исус се почита в Корана. Дори остават изумени от този факт и винаги проявяват жив интерес!

Ако мюсюлманите са готови на такава дискусия, могат да я започнат.

Аз съм готов с позицията на християните и ще я изразя веднага, щом прочета тяхната позиция!

Чакам отговор!!!

Щом си запознат толкова кажи нещо за "такиййе" :

"Ако не излъжете онези, които не са от вас, не може да станете шиити и мюсюлмани." Джафер-и Садък

Моите познания са твърде скромни.

Това е доста интересен въпрос. Дори философски! Нито мога да го докажа нито мога да го отрека / тъй като и в двата случая може да се приеме, че съм излъган/!

Ще изразя само лично отношение и ще представя някои факти.

Суннитите считат, че такиййе при тях няма! Освен това те имат шест колекции от хадиси, като за най - достоверни се приемат хадисите на Бухари.

Канонът на шиитите включва основно колекции от пет събирачи.

Хадисите в двете течения са по-скоро различни.

Джафер-и Садък е от рода на Пророка и няма как да не е шиит /и то твърде важен /!

И така - Би ли могло да се каже, че "такиййе" е присъщо изобщо за Исляма?

Ако задам този въпрос на суннити, веднага ще ми кажат, че това не е тяхно учение, а на шиитите! И могат да ми дадат толкова убедителни доказателства, че аз по никакъв начин не бих могъл да им противореча!

Ако попитам шиитите, те ще ми отговорят / убеден съм макар, че до сега съм говорил в нета само с един проповядващ шиитски ислям /, че има някаква нередност във веригата при предаването на хадиса!

Така, че - никой няма да признае - Убеден съм, защото лъжата е грях според Корана!

Но мен ако питаш - мюсюлманите често послъгват, т.е. "такиййе" е присъщо за всички вярващи в Корана!

Ако искаш - мога да ти покажа и примери от форума...

Че то колко корана има?

Много добър въпрос Приятелю!

Мога да се обзаложа с теб, че мюсюлманите няма да ти отговорят!

Да видим какво твърдят арабските учени!

Н.Ж. Даууд е арабски учен, който е превеждал Корана, пише:

But, owing to the fact that the kufic script in which the Koran was originally written contained no indication of vowels or diacritical points, variant readings are recognized by Muslims as of equal authority.The Koran, translated by N. J. Dawood, 1966 revised edition, Penguin Books, Harmondsworth, Middlesex, England

Източник - http://www.greaterthings.com/News/911/Kora...eace/partII.htm

Виж 11 ред от горе надолу след синия текст!

„... което се дължи на факта, че куфик скрипт, в който първоначално е бил писан Коран не се съдържа гласни или диакритичени знаци, варианти на четения са признати от мюсюлманите като равни на достоверност.”

Според този арабски учен, съществуват варианти на четене на Корана. Коранът се е предавал в началото чрез рецитиране от хора наречени Рецитатори. Начинът, по който Корана се рецитира от Рецитаторите е записан от други хора , наречени Предаващи. Следователно, Коранът може да се чете на арабски само в съотведствие с едно от тези предавания. Всяко едно от тези предавания има собствена верига от разказвачи и хадиси /предания/. Тези предавания / огласовки / се използват и в момента в целия свят.

©ertain variant readings existed and, indeed, persisted and increased as the Companions who had memorised the text died, and because the inchoate (basic) Arabic script, lacking vowel signs and even necessary diacriticals to distinguish between certain consonants, was inadequate. ... In the 4th Islamic century, it was decided to have recourse (to return) to "readings" (qira'at) handed down from seven authoritative "readers" (qurra'); in order, moreover, to ensure accuracy of transmission, two "transmitters" (rawi, pl. ruwah) were accorded to each. There resulted from this seven basic texts (al-qira'at as-sab', "the seven readings"), each having two transmitted versions (riwayatan) with only minor variations in phrasing, but all containing meticulous vowel-points and other necessary diacritical marks. ... The authoritative "readers" are:Nafi` (from Medina; d. 169/785)Ibn Kathir (from Mecca; d. 119/737)Abu `Amr al-`Ala' (from Damascus; d. 153/770)Ibn `Amir (from Basra; d. 118/736)Hamzah (from Kufah; d. 156/772)al-Qisa'i [sic] (from Kufah; d. 189/804)Abu Bakr `Asim (from Kufah; d. 158/778) (Cyril Glassé, The Concise Encyclopedia of Islam [Harper & Row: San Francisco, 1989], p. 324, bold added)

Източник - http://www.islam.com/reply.asp?id=821258&ct=16&mn=821258

По средата!!!

„Вариантите за четене са съществували и даже непрекъснато се увеличават, тъй като участниците, които са запаметили текста умират и защото основният арабски скрипт е неразвит – липсват гласни звуци и дори има необходимост от сигурни диакритични разграничения между съгласните звуци… В 4 век според исляма, бе решено да се прибегне до помощта на „рецетирания,” (qira'at), произнесени от седем авторитетни „рецитатори” (qurra "), при това - още повече да се гарантира точността на предаването – двама "предаватели, огласовки" (rawi, pl.ruwah), са били предоставяни на всеки. В резултат от тези седем базисни текста (al-qira'at as-sab', „седемте четения”), всяка версия се получава с две предавания (riwayatan), с малки разлики в начина на изразяване, но всички съдържащи точни гласни знаци и другите необходими дидактически знаци. За авторитетни "рецитатори" са обявени: Nafi ‘(от Медина; г. 169/785) Ibn Kathir (от Мека; 119/737 г.)’ Abu `Amr al-`Ala' (от Дамаск; г. 153/770) Ibn ‘Amir (от Басра; г. 118/736) Hamzah (от Kуфа; г. 156/772) Al-Qisa'i [sic] (от Kуфа; г. 189/804) Abu Bakr `Asim (от Kуфа; г . 158/778)

Други мюсюлмански източници твърдят, че има още трима „рецитатори” / Abu Ja`far; Ya'qub; Khalaf, всеки с по двама „предаватели”.

http://www.iio.org/article.php?story=20080920013312211

Казаното по-горе става ясно, че Корана е дошъл до нас чрез много предадени версии / За „Свещени” в исляма се приемат двадесет компилации на Корана/. Има повече варианти от тези, изброени по-горе, но те не се считат за автентични. Различните варианти са създадени по същия начин, както са създадени Хадисите /Предания/ - някои се считат за повече и по-малко достоверни.

Преводът е мой!

Рецитаторите в исляма са като танаимите в юдеизма - хора, които са предавали от уста на уста учението на Мойсей. По същият начин и проповедите на Исус в началото са се предавали устно, затова и Евангелията са останали без авторови имена до втората половина на II век след Христа.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Понеже нямам много време да отговарям на всичките писания на другаря Логос , ще си позволя набързо една препратка към житието и битието на така почитания и сочения  от него за добър  преводач на Корана N. J. Dawood..

http://en.wikipedia....ki/N._J._Dawood

Прочетете го целия, и отбележете особено първия ред....

Nessim Joseph Dawood (Arabic: نعيم جوزيف داوود) was born in 1927 to an Iraqi Jewish family in Baghdad, Iraq. He emigrated to England in 1945 as an Iraq State scholar, and settled there

Мисля че всеки може да си го преведе и сам.... Набързо гугъла ми показа и в какво точно се състои кораничното му творчество и тълкувания....  може да видите и сами....

П.С На въпросите на господина , ще отговоря  по-късно, аз не забравям .... нека бъде спокоен :clap:

Ето още един линк с автобиография и снимка.. чудно защо са изпуснали произхода му... предвид че си личи отдалеч....

Цък...

Чудя се защо другаря послъгва че е арабин и учен при това....

P.P.S Случайно попаднах от линка на "учения " Несим Джозеф Давид и на следната статия :

Цъкни тук .... ...

Статията е писана от :    http://en.wikipedia.org/wiki/Ziauddin_Sardar  ( Сравнения с Н.Дж. Давид може да направите и сами .... )

Отбележете си и прочетете ако не цялата статия ( цялата е доста интересна ) поне 5-ти и 6-тия абзац.. 

Ако някой има затруднения с превода по-късно мога да ги преведа и тук..... 

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Понеже нямам много време да отговарям на всичките писания на другаря Логос , ще си позволя набързо една препратка към житието и битието на така почитания и сочения от него за добър преводач на Корана N. J. Dawood..

http://en.wikipedia....ki/N._J._Dawood

Прочетете го целия, и отбележете особено първия ред....

Nessim Joseph Dawood (Arabic: نعيم جوزيف داوود) was born in 1927 to an Iraqi Jewish family in Baghdad, Iraq. He emigrated to England in 1945 as an Iraq State scholar, and settled there

Мисля че всеки може да си го преведе и сам.... Набързо гугъла ми показа и в какво точно се състои кораничното му творчество и тълкувания.... може да видите и сами....

Бъди така добър моля да си превеждаш думите, на които се позоваваш!

За какво „коранично творение” говориш?

Аз не се позовавам на неговите преводи на Корана? Би ли показал къде съм написал, че се позовавам на негов превод на Корана?

Чети по-внимателно и не си измисляй!

Позовавам се на познанията му в областта на арабския куфик-скрипт.

„... което се дължи на факта, че куфик скрипт, в който първоначално е бил писан Коран не се съдържа гласни или диакритичени знаци, варианти на четения са признати от мюсюлманите като равни на достоверност.”

Пояснявам – арабският език сега е изключително примитивен, а по времето на Мохамед е нямало дори и гласни букви. Това няма нищо общо нито с превод на Корана на английски език, нито с тълкуването му. Ако искаш да кажеш, че е имало гласни, го кажи ясно и дай доказателства!

П.С На въпросите на господина , ще отговоря по-късно, аз не забравям .... нека бъде спокоен :bday11:

Спокоен съм и имам достатъчно търпение!

Ето още един линк с автобиография и снимка.. чудно защо са изпуснали произхода му... предвид че си личи отдалеч....

Цък...

Чудя се защо другаря послъгва че е арабин и учен при това....

И аз туй се чудя, защо след като е роден в Ирак и както сам си записал - името му е написано на арабски (Arabic: نعيم جوزيف داوود) !

Да не забравяме, че когато е роден, Еврейска държава не е съществувала!

Абслютно аналогична е и ситуацията с Айнщайн. Той е роден в Германия. Като отворим биографията му четем:

Алберт Айнщайн (на немски език Albert Einstein) (14 март 1879 – 18 април 1955) е немски физик теоретик от еврейски произход, живял и работил в Германия …

Източник –http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82_%D0%90%D0%B9%D0%BD%D1%89%D0%B0%D0%B9%D0%BD

Какъв учен е Анщайн тогава – Израелски или Немски?

Би ли уточнил – Какво имаш против евреите, че на времето исляма се съюзи с Хитлер за избиването им и се наложи християнска България да ги защити?

http://gto7.files.wordpress.com/2007/10/hitler_mufti.jpg

И днес мюсюлманите продължават да възхваляват фюрера?

http://postedeveille.typepad.com/.a/6a01156fb0b420970c011571fbcbb1970b-800wi

Въздържам се да преведа надписа на плаката, поради фашиското му звучене!

P.P.S Случайно попаднах от линка на "учения " Несим Джозеф Давид и на следната статия :

Цъкни тук .... ...

Статията е писана от : http://en.wikipedia.org/wiki/Ziauddin_Sardar ( Сравнения с Н.Дж. Давид може да направите и сами .... )

Отбележете си и прочетете ако не цялата статия ( цялата е доста интересна ) поне 5-ти и 6-тия абзац..

Ако някой има затруднения с превода по-късно мога да ги преведа и тук.....

Това, на което се позоваваш го преведи и кажи какво точно имаш предвид!?

Между другото – радвам се, че забелязваш, че в преводите на Корана има много грешки!

В арабския текст също има грешки! Ти самия вярваш ли, че Мойсей е вуйчо на Исус?

Това определено означава, че всички изповядващи исляма на език различен от арабски, са неверници според Корана!

Aлейкум салям!

Правоверни, казах ви да нанесете корекции в поста си, но никой не ме слуша!

Сега ви обвинявам в грях - Лъжа!

Тук ще ви направя линк към Сура 92!!!

Цък

Колко аята има в Сурата и какво пише в аят 228, че аз нещо не мога да го открия!

И така - Както всички виждат, нямам отговор вече цяла седмица!

Тук виждаме една от поредните измами на мюсюлманите - Сура 92 няма 228 аята, но Сура 2 има 228 аята!

Цитираното знамение е от сура 2, аят 228, но е променено и то съзнателно с една единствена цел - Заблуда на християните, че жената в Исляма има правя !

Пояснение: Преводът на Корана от проф. Цветан Теофанов е единствения превод на Корана официално признат от Главно мюфтийство на Република България !!!

Линк към Корана: http://www.harunyahy...ation_index.php

Сега да видим какво пише в този превод Сура2, аят 228:

228. А разведените жени да изчакат във въздържание три месечни кръвотечения и не им е позволено да скриват онова, което Аллах е сътворил в утробите им, ако вярват в Аллах и в Сетния ден. Тогава техните мъже, ако искат помирение, имат най-голямото право да си ги възвърнат. И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая, но мъжете са едно стъпало над тях. Аллах е всемогъщ, премъдър.

А какво пишеше в първоначалната презентация на Исляма в подточка "Жената в исляма":

В друга сура ролята на жената е обобщена в следното знамение:

"И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая, но мъжетеимат известно предимство над тях. Аллах е всемогъщ, премъдър." (92:228)

Бих искал да попитам - Защо се срамуват мюсюлманите да споменат, че Исляма е религия унижаваща жената?

От кога смъртни започнаха да внасят корекции в Словото на Аллах!

От кога правоверните започнаха да изразяват недоволство по отношение на делата на Аллах и започнаха да подменята Словата Му!

Я сега обяснете на християните какво означава Харам гайри зулми, моля!

И накрая искам да чуя - Аз ли излъгах или мюсюлманите!? Предупредих ли да си коригирате писаниците?

228. А разведените жени да изчакат във въздържание три месечни кръвотечения и не им е позволено да скриват онова, което Аллах е сътворил в утробите им, ако вярват в Аллах и в Сетния ден. Тогава техните мъже, ако искат помирение, имат най-голямото право да си ги възвърнат. И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая, но мъжете са едно стъпало над тях. Аллах е всемогъщ, премъдър.

...

...

...

Бих искал да попитам - Защо се срамуват мюсюлманите да споменат, че Исляма е религия унижаваща жената?

Щом мъжете са едно стъпало над жените в задълженията, то не стои смущаващо ако такова е положението и с правата... Къде виждаш тук унижение? На мен, по-скоро ми звучи като справеливо разпределение на отговорностите?

Логосчо търси само компромати и да плюе по исляма му е хоби,как не ти омръзна във всеки форум

едно и също да тъпчеш!?Хората са ти отговаряли и на този въпрос.

И не виждам къде е унижението;кой е лидера в семейството и кой още от

пещерните общества и се грижи за прехраната?

мъжа или жената?

Мюсюлманките не искаме матриархат,а здрави семейства.

Исляма дава самостоятелност на съпругата.

Всяка жена е независима личност,която може сама да разполага с парите си,да прави покупко-

продажби без да има нужда от разрешение от съпруг или настойник.Върху наследството на жената

също никой друг не може да сложи ръка.Има и други неща,които са само в полза на жената и те не се срещат при

другите религии.

Какви права има една християнска жена?прочетете,интересно е.

Аллах СУТ е избрал мъжете пред жените в пророчеството например.

Всички пророци и пратеници са мъже,помислете защо.

има неща,които не са за жени ,претендиране за равност на половете в Исляма няма-всеки

със своите задължения,както каза darkterminal.

[...кой е лидера в семейството и кой още от

Ako смяташ въпроса си за риторичен, грешиш, тъй като надали знаеш отговора. :wors: Все пак съм любопитен дали поне ще се опиташ да отговориш.

Логосчо търси само компромати и да плюе по исляма му е хоби,как не ти омръзна във всеки форум

едно и също да тъпчеш!?Хората са ти отговаряли и на този въпрос.

За кой въпрос говориш, Сестро? Несъмненo установих пишещи тук, които съзнателно променят Словата на Аллах!

Това е обида за всички мюсюлмани и това аз наричам плюене!

Ще порицаеш ли Сестро тези пишещи или ще ги благословиш?

Никога не съм плюл Исляма и Вярващите!

Това, че представям истината на Вярващите и разобличавам арабските богослови в лъжа, не означава, че ги плюя.

Посочи поне една грубост, моля!

И не виждам къде е унижението;кой е лидера в семейството и кой още от

мъжа или жената?

Мюсюлманките не искаме матриархат,а здрави семейства.

След като няма унижение, защо са променени Вечните Слова на Аллах?

Освен, че са променени, е направен опит да се допише Сура !

Предупредих два пъти и никой не си направи труда да предприеме някакви действия!

В друга сура ролята на жената е обобщена в следното знамение:

"И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая, но мъжетеимат известно предимство над тях. Аллах е всемогъщ, премъдър." (92:228)

От кога думите на смъртни се наричат знамение!

Колко аята има във Сура 92 , Сестро и какво пише е 228 –и аят?

От къде е взето това знамение Сестро, че аз не мога да го намерия в Корана, които чета?

Исляма дава самостоятелност на съпругата.

Сестро, ислямът не е това, което казват арабските богослови!

Ислямът е това, което е записано в Корана, Сборниците с достоверни хадиси и пр.

Когато твърдите нещо е добре да посочите поне един пример от тях, в които недвусмислено да се разбира, че жената е самостоятелна съпруга и да няма други примери, в които да се твърди обратното!

Ще изчакам Сестро за примери, преди да отговоря!

Всяка жена е независима личност,която може сама да разполага с парите си,да прави покупко-

продажби без да има нужда от разрешение от съпруг или настойник.Върху наследството на жената

също никой друг не може да сложи ръка.

И тук ще изчакам за пример от наследствените закони на Аллах!

Има и други неща,които са само в полза на жената и те не се срещат при

другите религии.

Неща, които не се срещат в други религии също ме интересуват!

И най-много от всичко, насажданото чрез религията - убийството с камъни!

Какви права има една християнска жена?прочетете,интересно е.

Чел съм Конституцията и съм наясно правата на християнката!

Въпросът тук е - какви са правата на жените в страни, в които е в сила Законът на Шериата?

Аллах СУТ е избрал мъжете пред жените в пророчеството например.

Всички пророци и пратеници са мъже,помислете защо.

А дали наистина е така? Знаем, че Тората е низпослана от Аллах!!!

Знаем, че Мохамед е вярвал в Тората!

И когато отворя Тората, виждам, че е записано:

Изход 15 глава, стих 20

20 Тогава пророчицата Мариам, Аароновата сестра, взе в ръката си тъпанче, и всичките жени излязоха подир нея с тъпанчета и хороиграния,

Араоновата сестра Мариам е описана и в Корана! Срещаме го във оригиналния Арабска Коран – Сура 19, аят 28:

28 يَا أُخْتَ هَارُونَ مَا كَانَ أَبُوكِ امْرَأَ سَوْءٍ وَمَا كَانَتْ أُمُّكِ بَغِيًّا

Транслитерация на знамението от Арабския Коран - Ya okhta haroona ma kana abooki imraa sawin wama kanat ommuki baghiyyan

Други преводи на знамението:

Юсуф Али - "O sister of Aaron! Thy father was not a man of evil, nor thy mother a woman unchaste!"

Пиктал – „O sister of Aaron! Thy father was not a wicked man nor was thy mother a harlot."

Испански превод - ¡Hermana de Aarón! Tu padre no era un hombre malo, ni tu madre una ramera".

Немски превод - "O Schwester Aarons, dein Vater war kein Bösewicht, und deine Mutter war keine Hure."

Източник - http://www.searchtru....php?chapter=19

Навсякъде е записано, че „О сестро на Аарон", включително и в оригинала!

Така, че не виждам защо да обмислям нещо, което е пределно ясно за мен!

Има и жени пророчици.

Въпросът за мислене е по-скоро друг - Защо всички пророци / Мойсей, Исус и пр. / са израелтяни, а само така наречения Мохаммад е ишмаилянин?

Дали наистина Мохаммад е Пророк? Ако е така, какви пророчества може да прави Мохаммад / поне един два примера, според Корана / ?

има неща,които не са за жени ,претендиране за равност на половете в Исляма няма-всеки

със своите задължения,както каза darkterminal.

И това ме интересува и най – вече, насажданата от религията педофилия в Исляма.

Жената в исляма

Това предимство се свързва със следното знамение:

"Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотитеси. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил." (4:34)

Така според Корана жената мюсюлманка има следните права, които всъщност са и задължения на съпругът й.

Спирам вашето внимание на раздел „ Жената в исляма" от презентациата !

Виждаме че презентиращите се позовават на Сура 4, аят 34 от Корана, като гаранция за правата на жената! След това се твърди, че правата на жената е задължение на съпруга й.

А какви са задълженията на съпруга й според това знамение?

Знамението 34 от Сура 4 е изрязано и е дадено до половината, с цел да се прикрие истинското задължение на съпруга към жената ! И не е посочено, че това е част от знамение!

Да цитираме цялото знамение:

Сура 4, аят 34 –

34. Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик.

Това е истината!

Изводите си правете сами, че мюсюлманите много се сърдят като им кажа истината в очите!

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

Бъди така добър моля да си превеждаш думите, на които се позоваваш!

За какво „коранично творение" говориш?

Аз не се позовавам на неговите преводи на Корана? Би ли показал къде съм написал, че се позовавам на негов превод на Корана?

Чети по-внимателно и не си измисляй!

Позовавам се на познанията му в областта на арабския куфик-скрипт.

„... което се дължи на факта, че куфик скрипт, в който първоначално е бил писан Коран не се съдържа гласни или диакритичени знаци, варианти на четения са признати от мюсюлманите като равни на достоверност."

Пояснявам – арабският език сега е изключително примитивен, а по времето на Мохамед е нямало дори и гласни букви. Това няма нищо общо нито с превод на Корана на английски език, нито с тълкуването му. Ако искаш да кажеш, че е имало гласни, го кажи ясно и дай доказателства!

Спокоен съм и имам достатъчно търпение!

И аз туй се чудя, защо след като е роден в Ирак и както сам си записал - името му е написано на арабски (Arabic: نعيم جوزيف داوود) !

Да не забравяме, че когато е роден, Еврейска държава не е съществувала!

Абслютно аналогична е и ситуацията с Айнщайн. Той е роден в Германия. Като отворим биографията му четем:

Алберт Айнщайн (на немски език Albert Einstein) (14 март 1879 – 18 април 1955) е немски физик теоретик от еврейски произход, живял и работил в Германия …

Източник –http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82_%D0%90%D0%B9%D0%BD%D1%89%D0%B0%D0%B9%D0%BD

Какъв учен е Анщайн тогава – Израелски или Немски?

Би ли уточнил – Какво имаш против евреите, че на времето исляма се съюзи с Хитлер за избиването им и се наложи християнска България да ги защити?

http://gto7.files.wo...itler_mufti.jpg

И днес мюсюлманите продължават да възхваляват фюрера?

http://postedeveille...bcbb1970b-800wi

Въздържам се да преведа надписа на плаката, поради фашиското му звучене!

Това, на което се позоваваш го преведи и кажи какво точно имаш предвид!?

Между другото – радвам се, че забелязваш, че в преводите на Корана има много грешки!

В арабския текст също има грешки! Ти самия вярваш ли, че Мойсей е вуйчо на Исус?

Това определено означава, че всички изповядващи исляма на език различен от арабски, са неверници според Корана!

Привет лъжецо ...

Виждам че продължаваш с наглостта си и изопачаването позовавайки се на уж истини открити от твоите любими творци за арабската писменост и език,техните преводи на Корана, и грешното им уж превеждане от други..... И м/у другото така случайно се позоваваш на официалния български превод на Цветан Теофилов....

Но ще карам подред... Да, ти не се позоваваш, ти просто вкарваш и после твърдиш че е взето от еди къде си... Както ти казах и преди, тази игра на думи не минава....

Твоя превод и автор, и връзката му с еврейския произход нямат нищо общо с Айнщайн, нито с това кога е създадена държавата Израел.. Евреин е етническо определение, а ти използвайки думата че е арабски, вменяваш лъжи, с цел доказване на уж някаква негова безпристрастност...

За съжаление , от статията която дадох, и която ти си прочел добре предполагам, се вижда че автори като твоя, допускат сами грешки, случайно,или умишлено....Аз приемам втората версия, за умишленост... по ред причини...исторически, религиозни и други...

Второ, пак във връзка със същото, така наречените преводи на английски, не са одобрени от единствената институция, която може да даде мнение, дали е спазена буквата и духа на Корана при превода , това мисля че ти е ясно кой е... Българския превод на Ц.Т има това разрешение и отговаря на изискванията за точност и акуратност на смисъла.. Ти сам твърдиш, че арабския бил примитивен език.... извинявай, но случайно да си лингвист че да даваш подобни определения ? Не нали.. ти си просто шарлатанин, който извърта думи и преводи както му е изгодно.. и в тоя дух гледам че продължаваш...Използваш неодобрени и грешно преведени издания на на английски....за да доказваш тезите си....

В случая за грешната цифра на аята, да няма такова в съответната сура... тя е от друго място... Ти обаче като магаре на мост се пънеш за неволно допуснатата грешна цифра.... Че и изводи вадиш че било нарочно с цел подвеждане... хахаха ...........Единствения който подвежда тук си ти......

Относно връзката на исляма с Фюрера... не ставай смешен, но национализма като теория и доктрина е християнска творба... исляма и арабския свят не познават такова нещо, докато не влизат в сблъсък с тези наклони привнесени от колонизаторите и завоевателите .. Показва една снимка, да тя е такава, но защо е такава... Снимката е от митинг в Палестина.. а там мисля че сам се досещаш какво е ,и защо е..

В противовес, ти препоръчвам да погледнеш съвременния християнски и уж демократичен свят, с техните фашистки организации, не криещи изобщо своята любов към Фюрера.. такива има и в Бг, редовно прокламиращи своята любов и верую свободно в интернет..за другите държави да не споменавам....В ислямския свят, такива организации и веруюта няма... Един надпис, написан поради една причина, не значи че те са почитатели на Хитлер....лъжецо....

Относно Муса и Иса... не те нямат роднинска връзка...

И така - Както всички виждат, нямам отговор вече цяла седмица!

Тук виждаме една от поредните измами на мюсюлманите - Сура 92 няма 228 аята, но Сура 2 има 228 аята!

Цитираното знамение е от сура 2, аят 228, но е променено и то съзнателно с една единствена цел - Заблуда на християните, че жената в Исляма има правя !

Пояснение: Преводът на Корана от проф. Цветан Теофанов е единствения превод на Корана официално признат от Главно мюфтийство на Република България !!!

Линк към Корана: http://www.harunyahy...ation_index.php

Сега да видим какво пише в този превод Сура2, аят 228:

А какво пишеше в първоначалната презентация на Исляма в подточка "Жената в исляма":

От кога смъртни започнаха да внасят корекции в Словото на Аллах!

От кога правоверните започнаха да изразяват недоволство по отношение на делата на Аллах и започнаха да подменята Словата Му!

Я сега обяснете на християните какво означава Харам гайри зулми, моля!

И накрая искам да чуя - Аз ли излъгах или мюсюлманите!? Предупредих ли да си коригирате писаниците?

Исляма не унижава жената.. въпреки че признава разликите м/у тях.. явно четеш ккаквото сметнеш че ти е изгодно..

Ако погледнеш назад в темата, този въпрос драги е обсъждан многократно.... Правото на развод, правото на обезпечение, това го има в исляма още със зараждането му.. Уважението към жената... нейната защита.. в противовес на тоталното мачане, използване, и малтретиране в християнския свят .. дори в сегашно време.... Недей да ми цитираш някакви Конституции ..... Няма нужда.. поглеждам жените в Бг и виждам достатъчно.... как са изпозлвани, как се учат да бъдат лицемерки, защото иначе няма да пробият в живота , как се научават от малки, че е достатъчно да имат само една вагина ( с извинение ) и ще могат да пробият...

И кой ги учи на това, християнството ли ? Или манталитета на същия този християнски народ....Който лека полека взема и оказва вияние дори на исляма, вкарвайки лоши практики и примери...

И да, освен права има и задължения.... Както и наказания....Но те са с цел.. и не са кой както му скимне....

4.

СУРА ЖЕНИТЕ

(АН-НИСА)

3. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи към сираците, [ако се ожените за тях,] встъпвайте в брак с онези от жените, които харесвате две и три, и четири. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи с една или с [пленнички] владени от десницата ви. Това е най-малкото, за да не се отклоните.

4. И давайте на жените задължителната плата от сърце! А ако ви отстъпят нещо от него, яжте го със здраве и охота!

5. И не давайте на несъзнаващите своите имоти, които Аллах е сторил опора за вас, но ги хранете от тях и ги обличайте, и им говорете благи думи!

6. И изпитвайте сираците, докато станат за брак, и щом забележите у тях зрелост, предайте им техните имоти и не ги изяждайте разточително и припряно, да не би да порастат. И който [настойник] е богат, нека се въздържа, а който е беден, нека яде с приличие [от наследството на сираците]. И когато им прдавате имотите, вземете свидетели пред тях. Достатъчен е Аллах да потърси сметка.

7. За мъжете има дял от онова, което са оставили родителите и най-близките, и за жените има дял от онова, което са оставили родителите и най-близките малко или много предписан дял.

11. Повелява ви Аллах за вашите деца: за мъжкото е дял, колкото за две женски. А ако са повече от две жени, за тях са две третини от оставеното. А ако е една, за нея е половината. А за родителите му, за всеки един от тях, е шестината от оставеното, ако е имал дете. А ако не е имал дете и го наследят родителите му, за майка му е третината. А ако е имал братя, за майка му е шестината след завещание, завещано от него, или дълг. Предписание от Аллах! Не знаете кой ви е по-близък по изгода, бащите или синовете ви. Аллах е всезнаещ, премъдър.

..........

15. А срещу онези от жените ви, които извършат прелюбодеяние, вземете четирима измежду вас за свидетели. А засвидетелстват ли, дръжте жените в домовете, докато смъртта ги прибере или Аллах им стори път.

16. И на двамата от вас, които го извършат, причинете страдания! А ако се разкаят и поправят, оставете ги! Аллах е приемащ покаянието, милосърден.

И така нататък.. цяла сура ... дори наказанията , които наричаш с всякакви груби имена, са справедливи... след доказване..и позволяват прошка, при покаяние...

За противовес, погледни при вас как е лъжецо... пресен пример.. темата за хлапето и приятелката му в багажника на колата... Дори не са женени, дори няма сигурна изневяра, а мъчението е налице... явно така са го научили християнските му родители нали...

Спирам вашето внимание на раздел „ Жената в исляма" от презентациата !

Виждаме че презентиращите се позовават на Сура 4, аят 34 от Корана, като гаранция за правата на жената! След това се твърди, че правата на жената е задължение на съпруга й.

А какви са задълженията на съпруга й според това знамение?

Знамението 34 от Сура 4 е изрязано и е дадено до половината, с цел да се прикрие истинското задължение на съпруга към жената ! И не е посочено, че това е част от знамение!

Да цитираме цялото знамение:

Сура 4, аят 34 –

34. Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик.

Това е истината!

Изводите си правете сами, че мюсюлманите много се сърдят като им кажа истината в очите!

Изводите ти ги посочих какви са... удрянето е разрешено, но кога ? Погледна ли добре.... или както при вас християните, когато им скимне, особено когато сана повечко чашки, и жената не е претоплила манджата, или е забравила, а чорбаджийското мислене на Бай Ганя не може да търпи такива своеволия от жената и челядта нали....

Отбележи си и следващия аят.. 35

35. А ако ви е страх от раздор между двамата, пратете съдник от неговото семейство и съдник от нейното семейство. Ако искат сдобряване, Аллах ще ги помири. Аллах е всезнаещ, сведущ.

Ako смяташ въпроса си за риторичен, грешиш, тъй като надали знаеш отговора. :biggrin: Все пак съм любопитен дали поне ще се опиташ да отговориш.

А ти явно си мислиш за така наречения матриархат.. но те уверявам че пак си в грешка .. Защото въпроса наистина е риторичен....

Понеже темата е дадена като за запознаване на християни с Исляма, бих искал да я попълня с нещо интересно за християните!

За разлика от Християнството, където има Десет Божи заповеди,на мюсюлманите са дадени от Аллах дванадесет заповеди (додекалог).

Описани са в Сура 17, Нощното пътешествие, аяти от 22 до 38 / за по-голямо удобство, съм ги номерирал с удебелени цифри /:

1. 22. И не взимай друг Бог заедно с Аллах, та да не се окажеш порицаван, унизен!

2. 23. И повели твоят Господ да не служите другиму освен Нему, и към родителите - добрина! Ако единият от тях или и двамата достигат старостта при теб, не им казвай: "Уф!" и не ги навиквай, а им казвай ласкави слова!

24. И от милосърдие спусни за тях крилото на смирението и кажи: "Господи мой, помилвай ги, както и те ме отгледаха от малък!"

25. Вашият Господ най-добре знае какво е в душите ви. Ако сте праведни, на разкайващите се Той опрощава.

3. 26. И отдай на роднината правото му, и на нуждаещия се, и на пътника [в неволя], но не пилей с прахосничество! -

27. Прахосниците са братя на сатаната. Сатаната към своя Господ е голям неблагодарник.

28. И ако се отдалечиш от тях, търсейки от своя Господ милост, на която се надяваш, кажи им поне блага дума!

4. 29. И не сторвай ръката ти да е прикована към шията [в скъперничество], и не я разтваряй всецяло, та да не станеш упрекван, безпомощен!

30. Твоят Господ увеличава препитанието за когото пожелае и Той го намалява. За Своите раби Той е сведущ, всезрящ.

5. 31. И не убивайте децата си поради страх от бедност! Ние храним и тях, и вас. Убиването им е голям грях.

6. 32. И не пристъпвайте към прелюбодеянието! То е непристойност и е злочест път.

7. 33. И не убивайте човек - Аллах е възбранил това, освен по право! А който бъде убит с гнет, Ние даваме власт на неговия наследник, но да не прекалява в убиването! На него се дава подкрепа.

8. 34. И не пристъпвайте към имота на сирака, освен с добронамереност, докато не достигне зрелост!

И изпълнявайте обета! За обета се носи отговорност.

9. 35. И изпълнявайте мярката, когато мерите, и претегляйте с точни везни! Това е най-доброто и най-хубавото за изход.

10. 36. И не следвай онова, което не знаеш! И слухът, и зрението, и сърцето - за всички тях ще бъде питано.

11. 37. И не върви по земята с надменност! Ти нито ще пробиеш земята, нито ще се въздигнеш колкото планините.

12. 38. Лошото във всичко това е омразно при твоя Господ.

Тук бих искал да попитам как християните тълкуват израза - / "... но да не прекалява в убиването!" /. " ?

Дали това е въпрос на лична преценка?

Изразите "Ние даваме власт на неговия наследник" и "На него се дава подкрепа" , какво означават?

И последен въпрос - Според Вас, защо Аллах се обръща към вярващите / не само тук, но и в целия Коран / в първо лице множествено число - ""Ние даваме власт..."

Кого Аллах визира с местоимението в множествено число "Ние"?

Християните няма защо да го тълкуват, защото те убиват и освен по право драги....

По-скоро аз трябва да те попитам, нали в Библията е заповядано като цяло - " Не убивай ! "

Тогава защо християните убиват...? Аз ще ти кажа кога убиваме ние мюсюлманите.. и това е описано на доста места в Корана....

Убиването по право, е при война и при отмъщение за убийство ....

Радвам се че си удебелил и израза" А който бъде убит с гнет, Ние даваме власт на неговия наследник" ..

Тука ключова е " който бъде убит с ГНЕТ "

Относно въпросите ти... Аллах се обръща в множествено число, защото той е повелителя и господаря.. и няма друг освен него.... а на някои места смятам че понякога визира и пророка, понеже предава всичко на хората чрез него...затова е това НИЕ

Бях дал пример с християнските царе и монарси, използвали израза " Ние " , " Наши величества " и тем подобни... Явно яко им са били замаяни тиквите, че да се считат за всевластни и безнаказани....

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Логосчо-все едни и същи дъвчеш,как не ти омръзна!?

Чети подробните отговори на същите въпроси в другия сайт,хората са ти отговаряли не веднъж на същите въпроси.

Курана не е променян и не може да бъде променен дори с една буква.

Преводи се правят добри,не дотам добри,лоши и фалшиви.

Ти обичаш да четеш последните.

Сестра ще ме наричаш,когато повярваш ,че бог е един,в ангелите,низпосланите книги,пророците и пратениците

също и в Деня на Страшния Съд и когато засвидетелстваш,че Няма друг бог освен Аллах и Мухаммед е Негов пратеникр,ok?

Диин-няма смисъл да отговаряш на потребителя,и без това той никога не чете написаното.

,,......слепи и глухи....,,

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

Привет лъжецо ...

Виждам че продължаваш с наглостта си и изопачаването позовавайки се на уж истини открити от твоите любими творци за арабската писменост и език,техните преводи на Корана, и грешното им уж превеждане от други..... И  м/у другото така случайно се позоваваш на официалния български превод на Цветан Теофилов....

Но ще карам подред... Да, ти не се позоваваш, ти просто вкарваш и после твърдиш че е взето от еди къде си... Както ти казах и преди, тази игра на думи не минава....

Твоя превод и автор, и връзката му с еврейския произход нямат нищо общо с Айнщайн, нито с това кога е създадена държавата Израел.. Евреин е етническо определение, а ти използвайки думата че е арабски, вменяваш лъжи, с цел доказване на уж някаква негова безпристрастност...

За съжаление , от статията която дадох, и която ти си прочел добре предполагам, се вижда че автори като твоя, допускат сами грешки, случайно,или умишлено....Аз приемам втората версия, за умишленост... по ред причини...исторически, религиозни и други...

Второ, пак във връзка със същото, така наречените преводи на английски, не са одобрени от единствената институция, която може да даде мнение, дали е спазена буквата и духа на Корана при превода , това мисля че ти е ясно кой е... Българския превод на Ц.Т има това разрешение и отговаря на изискванията за точност и акуратност на смисъла.. Ти сам твърдиш, че арабския бил примитивен език.... извинявай, но случайно да си лингвист че да даваш подобни определения ? Не нали.. ти си просто шарлатанин, който извърта думи и преводи както му е изгодно.. и в тоя дух гледам че продължаваш...Използваш неодобрени и грешно преведени издания на на английски....за да доказваш тезите си....

В случая за грешната цифра на аята, да няма такова в съответната сура... тя е от друго място... Ти обаче като магаре на мост се пънеш за неволно допуснатата грешна цифра.... Че и изводи вадиш че било нарочно с цел подвеждане... хахаха ...........Единствения който подвежда тук си ти......

Относно връзката на исляма с Фюрера... не ставай смешен, но национализма като теория и доктрина е християнска творба... исляма и арабския свят не познават такова нещо, докато не влизат в сблъсък с тези наклони привнесени от колонизаторите и завоевателите .. Показва една снимка, да тя е такава, но защо е такава... Снимката е от митинг в Палестина.. а там мисля че сам се досещаш какво е ,и защо е..

В противовес, ти препоръчвам да погледнеш съвременния християнски и уж демократичен свят, с техните фашистки организации, не криещи изобщо своята любов към Фюрера.. такива има и в Бг, редовно прокламиращи своята любов и верую свободно в интернет..за другите държави да не споменавам....В ислямския свят, такива организации и веруюта няма... Един надпис, написан поради една причина, не значи че те са почитатели на Хитлер....лъжецо....

Исляма не унижава жената.. въпреки че признава разликите м/у тях.. явно четеш ккаквото сметнеш че ти е изгодно..

Ако погледнеш назад в темата, този въпрос драги е обсъждан многократно.... Правото на развод, правото на обезпечение, това го има в исляма още със зараждането му.. Уважението към жената... нейната защита.. в противовес на тоталното мачане, използване, и малтретиране в християнския свят .. дори в сегашно време.... Недей да ми цитираш някакви Конституции ..... Няма нужда.. поглеждам жените в Бг и виждам достатъчно.... как са изпозлвани, как се учат да бъдат лицемерки, защото иначе няма да пробият в живота , как се научават от малки, че е достатъчно да имат само една вагина ( с извинение ) и ще могат да пробият...

И кой ги учи на това, християнството ли ? Или манталитета на същия този християнски народ....Който лека полека взема и оказва вияние дори на исляма, вкарвайки лоши практики и примери...

И да, освен права има и задължения.... Както и наказания....Но те са с цел.. и не са кой както му скимне....

4.

СУРА ЖЕНИТЕ

(АН-НИСА)

3.  А ако ви е страх, че няма да сте справедливи към сираците, [ако се ожените за тях,] встъпвайте в брак с онези от жените, които харесвате две и три, и четири. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи с една или с [пленнички] владени от десницата ви. Това е най-малкото, за да не се отклоните.

4.  И давайте на жените задължителната плата от сърце! А ако ви отстъпят нещо от него, яжте го със здраве и охота!

5.  И не давайте на несъзнаващите своите имоти, които Аллах е сторил опора за вас, но ги хранете от тях и ги обличайте, и им говорете благи думи!

6.  И изпитвайте сираците, докато станат за брак, и щом забележите у тях зрелост, предайте им техните имоти и не ги изяждайте разточително и припряно, да не би да порастат. И който [настойник] е богат, нека се въздържа, а който е беден, нека яде с приличие [от наследството на сираците]. И когато им прдавате имотите, вземете свидетели пред тях. Достатъчен е Аллах да потърси сметка.

7.  За мъжете има дял от онова, което са оставили родителите и най-близките, и за жените има дял от онова, което са оставили родителите и най-близките малко или много предписан дял.

11.  Повелява ви Аллах за вашите деца: за мъжкото е дял, колкото за две женски. А ако са повече от две жени, за тях са две третини от оставеното. А ако е една, за нея е половината. А за родителите му, за всеки един от тях, е шестината от оставеното, ако е имал дете. А ако не е имал дете и го наследят родителите му, за майка му е третината. А ако е имал братя, за майка му е шестината след завещание, завещано от него, или дълг. Предписание от Аллах! Не знаете кой ви е по-близък по изгода, бащите или синовете ви. Аллах е всезнаещ, премъдър.

..........

15.  А срещу онези от жените ви, които извършат прелюбодеяние, вземете четирима измежду вас за свидетели. А засвидетелстват ли, дръжте жените в домовете, докато смъртта ги прибере или Аллах им стори път.

16.  И на двамата от вас, които го извършат, причинете страдания! А ако се разкаят и поправят, оставете ги! Аллах е приемащ покаянието, милосърден.

И така нататък.. цяла сура ... дори наказанията , които наричаш с всякакви груби имена, са справедливи... след доказване..и позволяват прошка, при покаяние... 

За противовес, погледни при вас как е лъжецо... пресен пример.. темата за хлапето и приятелката му в багажника на колата... Дори не са женени, дори няма сигурна изневяра, а мъчението е налице... явно така са го научили християнските му родители нали...

Изводите ти ги посочих какви са... удрянето е разрешено, но кога ? Погледна ли добре.... или както при вас християните, когато им скимне, особено когато сана повечко чашки, и жената не е претоплила манджата, или е забравила, а чорбаджийското мислене на Бай Ганя  не може да търпи такива своеволия от жената и челядта нали....

34.  Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик.

35.  А ако ви е страх от раздор между двамата, пратете съдник от неговото семейство и съдник от нейното семейство. Ако искат сдобряване, Аллах ще ги помири. Аллах е всезнаещ, сведущ.

А ти явно си мислиш за така наречения матриархат.. но те уверявам че пак си в грешка .. Защото въпроса наистина е риторичен.... 

Християните няма защо да го тълкуват, защото те убиват и освен по право драги....

По-скоро аз трябва да те попитам, нали в Библията е заповядано като цяло - " Не убивай ! " 

Тогава защо християните убиват...?  Аз ще ти кажа кога убиваме ние мюсюлманите.. и това е описано на доста места в Корана.... 

Убиването по право, е при война  и при отмъщение за убийство .... 

Радвам се че си удебелил и израза"  А който бъде убит с гнет, Ние даваме власт на неговия наследник" .. 

Относно въпросите ти... Аллах се обръща в множествено число, защото той е повелителя и господаря.. и няма друг освен него.... а на някои места смятам че понякога визира и пророка, понеже предава всичко на хората чрез него...затова е това  НИЕ

Бях дал пример с християнските царе и монарси, използвали  израза " Ние " , " Наши величества "  и тем подобни... Явно яко им са били замаяни тиквите, че да се считат за всевластни и безнаказани....

Динка,не се ли научи да си сдържаш нервите и да не говориш за неща когато не са ти ясни?Евреин не е етничеко определение,а религиозно такова.Така както мюсулманин не е етничско определение.А за останалите ти брътвежи ще ти отговори тоя който си питал.И аз се питам от какво е толко замаяна твойта тиква,ама съм убеден че знам по добре от теб и затова няма да те питам. :nono:

Логосчо-все едни и същи дъвчеш,как не ти омръзна!?

Чети подробните отговори на същите въпроси в другия сайт,хората са ти отговаряли не веднъж на същите въпроси.

Курана не е променян и не може да бъде променен дори с една буква.

Преводи се правят добри,не дотам добри,лоши и фалшиви.

Ти обичаш да четеш последните.

Сестра ще ме наричаш,когато повярваш ,че бог е един,в ангелите,низпосланите книги,пророците и пратениците

също и в Деня на Страшния Съд и когато засвидетелстваш,че Няма друг бог освен Аллах и Мухаммед е Негов пратеникр,ok?

Диин-няма смисъл да отговаряш на потребителя,и без това той никога не чете написаното.

,,......слепи и глухи....,,

Систър,Алия!

Успокой се душко,бог е един и за това така ти викаме.Ама негоговото име не е Аллах да ти кажа под секрет или направо. :):D

Но забелязвам положително развитие при теб,опитваш се да не лъжеш толкова колкото преди. :cool:

Привет лъжецо ...

Виждам че продължаваш с наглостта си и изопачаването позовавайки се на уж истини открити от твоите любими творци за арабската писменост и език,техните преводи на Корана, и грешното им уж превеждане от други..... И м/у другото така случайно се позоваваш на официалния български превод на Цветан Теофилов....

Много добре те разбирам! Трудно е да приемеш факта, че има двуцифрено число свещенни Корани, а до сега са ти „казвали", че е само един!

Сега ще се позова на Бухари, които твърди абсолютно същото като въпросния учен Даууд – има повече от един Коран!

http://www.usc.edu/s...ri/061.sbt.html

Бухари: том. 6, книга 61, хадис 514

Разказва Umar bin Al-Khattab:

Чухвах Хишам бин Хаким да рецитира Сура Ал-Фуркан по време на целия живот на Апостола на Аллах и слушах рецитирането му и забелязал, че той рецитираха по няколко различни начина, които не са тези, които Апостола на Аллах ме научи. Бях на път да скочи над него по време на молитва, но аз контролирах темперамента си и когато той е завършил молитвата, сложих си горна дреха около врата му и хвана го и казах: "Кой те е учил тази Сура която аз чух, че така се рецитира?" Той отговори: "Апостолът на Аллах ме научил Казах: "Вие излъгахте, за Апостола на Аллах той ме е учил по различен начин от твоя". Така че аз го повлякох към Апостола на Аллах, и казах:

"Аз чух това лице да рецитира на Сура Ал-Фуркан по начин, който не сте ме учили". На това Апостолът на Аллах каза: "Освободете го (Умар) кажете, О Хишам!" Тогава той повтори рецитирането по същия начин, аз чух неговото рецитиране. Тогава Апостолът на Аллах каза: "Това е разкрито по този начин", и добави: "Рецитирай, О Умар!" Аз го повторих, както той ме научи. Апостолът на Аллах тогава каза: "Това е разкрито по този начин. Този Корана се рецитира в седем различни начини, за да се рецитира по който и да е начин, които е по-лесен за вас ( или чете голяма част от него, което е по-лесно за вас)."

Има множество хадис, в които се споменава, че Коранът не е една единствена книга.Сега ми е интересно да разбера – Ще начечеш ли и Бухари лъжец! Оригиналният Коран низпослан на Мохамед е безвъзвратно загубен – това се твърди в хадисите не само на Бухари!

Най-често използвани компилации на Корана са:

1. Abu Bakr `Asim - с предавател Hafs -

hafs.jpg

2. Abu `Amr al-'Ala' – с предавател al-Duri –

duri50.jpg

3. Nafi – с предавател Qalun

qalun50.jpg

4. Nafi – с предавател Warsh

warsh.jpg

Има и някои по-особени компилации на Корана.

islam-10-readings-book-cover.jpg

Както виждате на титулната страница текстът е на Корана.В превода в ляво, по- долу са варианти четения. Там са по-известни варианти, които тази книга включва. Дори и по-лошо, има повече читателите от съществуващите! Тази книга ограничава само до тези варианти 10 четения.

Превод на титулната страница –

За по-лесно четене на написаното

Автор

Мохамед Фахд Kaaруун

Сбирка на 10 четение

От Al-Shaatebeiah и Al-Dorraah и Al-Taiabah

Втора коректура

Мохамед Карим Рaге

Главен читател от Дамаск

Daar Бейрут

На авторската страница на тази книга е записано следното:

Авторското право е за издателя.

Първи печат

1420 - 1999

Може да бъде придобита от Даар Ал Бейрут Букшоп.

Halabouny, Дамаск, Тел: 221 3966

П.К. 25414

По-долу е показано една страница от тази компилация на този Корана. В полето се виждат вариантите на четене, т.е. аятите от Корана имат варианти на четене!

islam-10-readings-book-page.jpg

Продължение - тук http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=29515&pid=1547798&start=1400&st=1400#entry1547798

13. Ар-Раад (Гърмът)

...............

19. И нима онзи, който знае, че низпосланото на теб от твоя Господ е истината, е като онзи, който е сляп? Поучават се само разумните хора,

20. които спазват обета пред Аллах и не нарушават договора,

21. и които свързват онова, което Аллах повелява да се свърже, и се боят от своя Господ, и се страхуват от лошата равносметка,

22. и които търпят, стремейки се към Лика на своя Господ, и отслужват молитвата, и раздават скрито или явно от онова, което Ние сме им дарили, и отблъскват с добрина злината, за тях е Последната обител -

23. градините на Адн. Ще влязат в тях и те, и който е праведник сред техните бащи и съпруги, и потомци. И ангелите ще влязат при тях от всички врати:

(Вж. 9: 72)

24. “Мир вам, че изтърпяхте! И колко прекрасна е Последната обител!”

25. А които нарушават обета пред Аллах, след като са го потвърдили, и прекъсват онова, което Аллах повели да се свърже, и сеят по земята развала, за тези е проклятието и за тях е лошият завършек.

...............

Критерийна яснота-отблъскваш с добрина злината.

Виж атеистите и сатанистите нямат страх от Бога. Те правят каквото си искат.

Продължение от - http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=29515&pid=1547619&start=1400&st=1400#entry1547619

В Ислямски сайтове на български език също се създава илюзия, че има само Един Свещен Коран и той е продиктуван от Мохамед и нито една дума в него не е променена!

„Парет пише в предговора на Коран-превода си: "Нямаме основание да си мислим, че дори една единствена строфа в целия Коран не е произнесен от самия Мохаммад."

С това той иска да каже, че не може да се твърди, че след смъртта на пророка Мухаммед някой променил дори и една дума в Корана.

Източник - http://www.way-to-al...orankritik.html

Никъде не се споменава и дума в този сайт, че съществуват множество Свещенни Компилации на Корана и още множество Несвещени в наше време! Никъде не се говори, че арабският език по време на писането на Корана е толкова беден / не се съдържа гласни или диакритичени знаци и надеждни методи за различаване на съгласните/, че дори и при голямо желание, практически е невъзможно да се запише Корана!

/Това не го казвам аз – това го твърдят мюсюлманските теолози! Аз съм също изненадан от това самоубийствено богословие!!! /

<br style=""> <br style="">

Пак казвам, не се позовавам и никога не съм се позовавал на преводите на Даууд на Корана! Обикновено при нужда се позовавам се преводи, гарантирана уващавани в исляма – Най-често на Пиктал!

В случая се позовавам на познанията на Даууд арабски / без никакви преводи / и по-точно в познанията му по куфик скрипт и „първоначално е бил писан Коран не се съдържа гласни или диакритичени знаци, варианти на четения са признати от мюсюлманите като равни на достоверност."

А това, че първоначалният вид, в които е писан част от Корана е примитивен, дори не е необходимо да си специалист за да разбереш. Въвеждането на гласни букви по-късно и наличието им в сегашния арабски е повече от ясно, че нещо не е било наред в Арабското писмо от времето на Мохамед.

Тук разбирам! Признателен съм, че си признахте грешката.

Но ми е трудно да си представя как съм подвел презентиращите да извършите тази грешка!

Следва продължение ...

Уважаеми Diin, какво означава понятието уахабизъм ?

По този случай ще пусна отделна тема /, за да не пиша километрични постове /! Надявам се да се включиш в обсъжданията!

Не ми казвай как да тълкъваш Корана, а ми представи знамения и хадиси от които се вижда, че жената не е унижавана!

И още - Подобно нещо за християнството може да твърди човек, които е виждал Библията само на картинка!

Къде в Библията е записано, че жената трябва да се малтретира ? Къде в Библията е записано, че жената трябва да се учи на лицемерие? Посочи ми поне един стих, моля!

Нали претендираш за истината?

В Библията четем следното за жената християнка:

Ефесяни, глава 5, стих 25

25 Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея,

А правата на жената у нас са гарантирани от Конституцията. България като светска страна са в сила законите на Конституцията. В Конституцията четем:

Чл. 58.

(1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.

(2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

4.

СУРА ЖЕНИТЕ

(АН-НИСА)

3. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи към сираците, [ако се ожените за тях,] встъпвайте в брак с онези от жените, които харесвате две и три, и четири. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи с една или с [пленнички] владени от десницата ви. Това е най-малкото, за да не се отклоните.

4. И давайте на жените задължителната плата от сърце! А ако ви отстъпят нещо от него, яжте го със здраве и охота!

5. И не давайте на несъзнаващите своите имоти, които Аллах е сторил опора за вас, но ги хранете от тях и ги обличайте, и им говорете благи думи!

6. И изпитвайте сираците, докато станат за брак, и щом забележите у тях зрелост, предайте им техните имоти и не ги изяждайте разточително и припряно, да не би да порастат. И който [настойник] е богат, нека се въздържа, а който е беден, нека яде с приличие [от наследството на сираците]. И когато им прдавате имотите, вземете свидетели пред тях. Достатъчен е Аллах да потърси сметка.

7. За мъжете има дял от онова, което са оставили родителите и най-близките, и за жените има дял от онова, което са оставили родителите и най-близките малко или много предписан дял.

11. Повелява ви Аллах за вашите деца: за мъжкото е дял, колкото за две женски. А ако са повече от две жени, за тях са две третини от оставеното. А ако е една, за нея е половината. А за родителите му, за всеки един от тях, е шестината от оставеното, ако е имал дете. А ако не е имал дете и го наследят родителите му, за майка му е третината. А ако е имал братя, за майка му е шестината след завещание, завещано от него, или дълг. Предписание от Аллах! Не знаете кой ви е по-близък по изгода, бащите или синовете ви. Аллах е всезнаещ, премъдър.

..........

15. А срещу онези от жените ви, които извършат прелюбодеяние, вземете четирима измежду вас за свидетели. А засвидетелстват ли, дръжте жените в домовете, докато смъртта ги прибере или Аллах им стори път.

16. И на двамата от вас, които го извършат, причинете страдания! А ако се разкаят и поправят, оставете ги! Аллах е приемащ покаянието, милосърден.

Изводите ти ги посочих какви са... удрянето е разрешено, но кога ? Погледна ли добре.... или както при вас християните, когато им скимне, особено когато сана повечко чашки, и жената не е претоплила манджата, или е забравила, а чорбаджийското мислене на Бай Ганя не може да търпи такива своеволия от жената и челядта нали....

Да видим за каква „прошка" става дума!

Според исляма прелюбодеянието / т.нар. Зина /се наказва жестоко - Убийства и рязане на крайници !

Сура 24, аят 2.

2. На всяка прелюбодейка и всеки прелюбодеец ударете по сто бича и да не ви обземе състрадание към тях, като прилагате религията на Аллах, ако вярвате в Аллах и в Сетния ден! И да присъства на мъчението им група от вярващите!

В случая се говори за хетеросексуален контакт „На всяка прелюбодейка и всеки прелюбодеец"!

" Сахих Муслим, книга 17.

Книга за наказания, предписани от исляма (Kitab Аl-Hudud)

Наказателнитe закони на исляма се наричат Hudud в Hadith и Fiqh. Тази дума е множествено число на Hadd, което означава, превенция, пречка, фиксирането, забрана, а оттам и рестриктивно наредба или Устава на Бога, респективно неща законни и незаконни.

Наказания са разделени в два класа, единият от които се нарича Hadd и другите Ta'zir. В Hadd е мярка за наказание, определени от Корана и Sunnah . В Ta'zir, съдът, е разрешено да използват своя преценка по отношение на формата и мярка, по който тези наказания да бъдат причинени.

Чрез наказания Hadd са от следните форми: убийство с камъни, ампутация на крайник или крайниците, бой с камшик от сто и осемдесет удара. Те са предвидени съответно за следните престъпления: прелюбодеяние, извършени от женени лица, кражба, грабеж на пътя, пиянство и клевета във вина блудство към целомъдрените жените."

Източник – http://www.usc.edu/s...im/017.smt.html

Не всички обаче се наказват толкова жестоко.

Домашен затвор се предвижда за Лезбийките и опрощение за Педерастите!

Сура 4, аят 15 и 16.

Сура4, аят 15 се отнася до лезбийките / „. А срещу онези от жените ви, които извършат прелюбодеяние /– предвижда се доживотен домашен арест!

Аят 16 се отнася до педерастите / „И на двамата от вас, които го извършат"/. Наказание за педерастите няма – „А ако се разкаят и поправят, оставете ги!"

Следователно, Педерастията се налага чрез религията!

Наличието на дивашки наказания при Зина е принудило мюсюлманите да правят хомосексуална любов! Но наказанията на мъжете и жените при Зина са еднакви, а при хомосексуалната любов – различни и то не в полза на жените!

Действително на педерастите се прощава бързо – прав си!

35. А ако ви е страх от раздор между двамата, пратете съдник от неговото семейство и съдник от нейното семейство. Ако искат сдобряване, Аллах ще ги помири. Аллах е всезнаещ, сведущ.

Тук се вижда едно единствено нещо – побой над съпруга / и ги удряйте / отказала секс / от чието непокорство се срахувате… се отдръпнете от тях в постелите /!

Тогава защо християните убиват...?

Правилно си забелязал, че в християнството убийството е забрането!

Похвално е, че си изучил Писанието със Словата на Аллах в него!

Точно така пряват истинските мюсюлмани!

Но защо все пак убиват хора от всички религии.

В християнството е прието всеки да си носи кръста – сам ще отговаря пред Бог!

Когато се отнася до убийства в християнството, то те са само Божие наказание!

Никой в християнството не чете фетви / религиозни декрети за убийства/!

Убийството в християнството е работа на Бог, а не на смъртни!

Аз ще ти кажа кога убиваме ние мюсюлманите.. и това е описано на доста места в Корана....

Убиването по право, е при война и при отмъщение за убийство ....

Радвам се че си удебелил и израза" А който бъде убит с гнет, Ние даваме власт на неговия наследник" ..

Не ми казвай, а цитирай Корана! А за това знамение, което се готвиш да ми представиш, предварително ще ти кажа, че думите „в битка" не фигурират в арабският текст на Корана, а в българския текст на Корана са поставени в средни скоби, т.е. думите [ в битка ] не са Кораничен текст!

А какво означава фетва? Каква война е водил Салман Ружди с аетолах Хомейни?

Каква война е водил Тео ван Гог?

Убий този, които обижда исляма! Заколи този, които петни исляма!

londonistan-butcher.jpg

===============================================================

Европа е злокачествен тумор, исляма е отговор!

londonistan-exterminate.jpg

Относно въпросите ти... Аллах се обръща в множествено число, защото той е повелителя и господаря.. и няма друг освен него.... а на някои места смятам че понякога визира и пророка, понеже предава всичко на хората чрез него...затова е това НИЕ

Бях дал пример с християнските царе и монарси, използвали израза " Ние " , " Наши величества " и тем подобни... Явно яко им са били замаяни тиквите, че да се считат за всевластни и безнаказани....

Забелязал ни си в Корана изрази, в които говори не Аллах, а неговия съавтор на Корана?

Това за Пророка – не е вярно!

ха,Логос,виждам,че манията ти към Исляма се увеличава,уви!

Защо не научиш арабски и прочетеш Курана?

Няма да ти е лесно,защото класическия арабски е много сложен и богат език.

По времето на Мухаммад САУС,поезията е била на мода.Арабите имат дар-слово

и до днес е доста престижно да се пише поезия на арабски език,макар в днешно веме да е опростен езика,също като нашия,старобългарски.

Именно за това Аллах СУТ низпослава Курана на неук човек,който не е съчинил и два реда с поезия:като знак,че Курана не е плод на човешкия разум.

Ти си се заблудил от вариянтите на РЕЦИТАЦИЯ.

Всеки човек рецитира по различен начин,дори да се старае да се придържа към основните стилове.

Текста е един и същ,начина на четене,интонация,ритъм е различен.

Ти знаеш ли историята с християнина,който записвал Курана?-

Той решил да пожъне слава и разказвал,че писанията са негово дело,той ги измислял.

И знаеш ли какво станало с него?

Умрял внезапно и когато се опитали да го заровят в земята-тя го изхвърляла на повърхността,и така няколко пъти,докато хората не се уморили и оставили трупа му да изгние,накълван от прици.

Аллах СУТ пази Курана(не може да не си попадал на аи за това),както и сунната.

за жените в християнството ще премълча,само си пропуснал да прочетеш какви изтезания за били налагани на прелюбодейките (но не и на прелюбодеите)!|Да не говорим кой е обвинен за първородния грях :)

Мecholari-прав си,това е Исляма:страх и надежда.

ха,Логос,виждам,че манията ти към Исляма се увеличава,уви!

Защо не научиш арабски и прочетеш Курана?

Няма да ти е лесно,защото класическия арабски е много сложен и богат език.

По времето на Мухаммад САУС,поезията е била на мода.Арабите имат дар-слово

и до днес е доста престижно да се пише поезия на арабски език,макар в днешно веме да е опростен езика,също като нашия,старобългарски.

Именно за това Аллах СУТ низпослава Курана на неук човек,който не е съчинил и два реда с поезия:като знак,че Курана не е плод на човешкия разум.

Ти си се заблудил от вариянтите на РЕЦИТАЦИЯ.

Всеки човек рецитира по различен начин,дори да се старае да се придържа към основните стилове.

Текста е един и същ,начина на четене,интонация,ритъм е различен.

Ти знаеш ли историята с християнина,който записвал Курана?-

Той решил да пожъне слава и разказвал,че писанията са негово дело,той ги измислял.

И знаеш ли какво станало с него?

Умрял внезапно и когато се опитали да го заровят в земята-тя го изхвърляла на повърхността,и така няколко пъти,докато хората не се уморили и оставили трупа му да изгние,накълван от прици.

Аллах СУТ пази Курана(не може да не си попадал на аи за това),както и сунната.

за жените в християнството ще премълча,само си пропуснал да прочетеш какви изтезания за били налагани на прелюбодейките (но не и на прелюбодеите)!|Да не говорим кой е обвинен за първородния грях :cool:

Мecholari-прав си,това е Исляма:страх и надежда.

Алия,бива ли така?

Тъкмо те похвалих и ти пак почна да ги ръсиш опашатите.Много ми е любопитно как ще докажеш ,че тая шантава история с християнина дето записвал корама не е твоя измишльотина!Дай линк към независим и обективен източник ,ако не те затруднява. ;)

Even Satan believes in Allah.

И пак да ти обърна внимание ,че от подписа ти се подразбира,че всички които вярват в аллах може да се нарекат спокойно сатанисти,щом и сатаната вярвал в него.Ама той и Салман Ружди май точно това е искал да каже с книгата си "Сатанински строфи",тоя дето е съавтор на курана си май точно той.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.