Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

В: Да попитам защо Аллах е създал магаретата?

О: За да изпита търпението на вярващите вероятно :)

От будиска гледна точка няма Аллах създал магарето. Защо празнословиш и говориш за неща, които "не съществуват"? Според вас празнословието не е ли страдание? Ако го създаваш умишлено и специално за мен, мога само да го изтърпя... Магарето е е без значение, Аллах също. Кефи те страданието създавано от празнословието... Аз ще го изтърпя.

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Ти би ли казала, че хората, които събориха световния търговски център в Ню Йорк и убиха близо 3000 души, не са мюсюлмани и ще горят в Ада за действията си. Би ли заклеймила тези дела?

Вало, за световния търговски център е доста вероятно да е съборен не от мюсулмани.Там е доста мътна работата, не е това дето ни го спускат от телевизора.Но нека все пак Алия да ти отговори, няма да и ставам адвокат и да отменям Мечолари. :)

Интересно е,че има и християни,които също не вярват ,че Иисус е разпнат на кръста.

напр. в Dictionary of Christian Biography I,рg 768,християнският историк Василидис пише,че Господ е направил така,че лицето на другия осъден да прилича на Иисус.Неговото име е Симон Кирнейски и именно той бива разпнат на кръста.Самият Иисус наблюдава неговото разпване,после се отдалечава и се въздига на небето.

Хората,които разпространяват това,твърдят,че преводача на един от учениците на Иисус-Петър, записва споделеното от самия Иисус,т.е.какъв ще е края на земния му живот.

Така,че една от най-важните християнски догми е била поставяна под въпрос от много хора,но разбира се църквата старателно крие(лъже) и постига целта си,както виждаме днес.

Сестро, би ли представила поне едно доказателство, от което да е видно, че Симон Киринеец е бил осъден заедно с Христос?

Ако са били давама осъдени на смърт - защо е останало само едно тяло?

Тялото на Христос, с кое е било заменено?

====

Освен, че Аллах си признава в прав текст, че е излъгал - друг лъжец не съм срещал!

Основната разлика с християнството е, че мюсюлманите не вярват, че Исус е умрял на кръста. И от тук следват множество противоречия в Исляма – Сура 4, аяти 156 до 160

156. и защото не повярваха и изричаха срещу Мариам огромна клевета,

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." ­ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

158. Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, премъдър.

159. Сред хората на Писанието няма такъв, който да не повярва в него преди неговата смърт, а в Деня на възкресението той ще е свидетел против тях.

160. И поради гнета на юдеите им възбранихме разрешени за тях блага, и защото възпираха много от пътя на Аллах,

Какви са проблемите. В сурата се казва, че юдеите се хвалят, че са убили Месията аят 157.Това обаче е в противоречие с юдаизма.

Първо – юдеите отричичат, че Христос е Месия. Освен това – юдеите очакват с нетърпение Месията от векове / и още го чакат/ и в никакъв случай няма да го убият.

Думата „оприличен" е синоним на излъгах, изгаврих, подиграх.

Самият Аллах твърди в прав текст, че в основата на Исляма стои една огромна лъжа, т.е. Исляма е религия основаваща се на лъжата.

От тук се вижда - Аллах си признава, че е излъгал хората, че Исус е умрял на Кръста, а го е въздигнал жив при себе си / между другото мюсюлманите вярват, че Исус е още жив/!

Ако тази лъжа е станала неволно, то следва, че Аллах не осъзнава, че е създал фалшива религия, а ако тази лъжа е станала умишлено, то следва, че работата на Аллах е да създава фалшиви религии.

Следователно, Аллах е невеж или подозрително лъжлив!

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

От будиска гледна точка няма Аллах създал магарето. Защо празнословиш и говориш за неща, които "не съществуват"?

Пошегувах се - извинявай...

Ти би ли казала, че хората, които събориха световния търговски център в Ню Йорк и убиха близо 3000 души, не са мюсюлмани и ще горят в Ада за действията си. Би ли заклеймила тези дела?

Много важен въпрос, на който моля да отговориш Aliah...

Вало, за световния търговски център е доста вероятно да е съборен не от мюсулмани.

Здравей Нео,

дори да е така (а то не е), въпросът е правилно и извинимо ли е според Исляма това...

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Пошегувах се - извинявай...

Много важен въпрос, на който моля да отговориш Aliah...

Здравей Нео,

дори да е така (а то не е), въпросът е правилно и извинимо ли е според Исляма това...

Здравей dagpo, искам и аз да чуя отговора на въпроса, но доколкото вече опознах нашата ислямска принцвса, силно се съмнявам дали ще стане някога това.И аз искам да я питам нещо:

Алия, според теб нормално ли е това?Не е ли унизително за жените да ги принуждават да вършат такива неща?

Не е ли унизително за жените да ги принуждават да вършат такива неща?

Ми според мен въпросът ти е риторичен, но да видим какво ще ни каже "нашата ислямска принцеса", както я наричаш.

ПП В думите ми няма ирония и сарказъм - по моите разбирания отношението към жените би следвало да е като към кралици, принцеси, богини, дакини и т.н., но в Исляма май не е такова :)

Всеки,който е наясно с Исляма би ги заклеймил.

Мюсюлманите не можем да казваме кой къде ще иде и дали

заслужава Рая или Ада-това е забранено.

клипчето което искате да коментирам е много старо,имаше много

дискусии около него и в крайна сметка се разбра,че е направето от не мюсюлмани,

за да се подиграят с Исляма.Не им прави чест.

Никой не кара жените да си покриват лицата-това не е задължително,

жените които го правят са достойни за ужаважение според мен:те са преодолели

много женски слабости.Нека Аллах СУТ им дава добро и им улеснява пътя!

Убийствата в Исляма се проповядват чрез религията.

Сура 9, аят 111

111. Аллах изкупи от вярващите душите и имотите им. Сражават се по пътя на Аллах, убиват и биват убивани, за да е техен Раят ­ Негово истинно обещание, дадено в Тората, Евангелието и Корана. А кой е по-верен в своето обещание от Аллах? Радвайте се на размяната, която направихте с Него! Това е великото спасение.

Убиваш - влизаш в Рая!

Такова нещо не съм чел нито в Тората, нито в Евангелието !

клипчето което искате да коментирам е много старо,имаше много

дискусии около него и в крайна сметка се разбра,че е направето от не мюсюлмани,

за да се подиграят с Исляма.Не им прави чест.

Никой не кара жените да си покриват лицата-това не е задължително,

жените които го правят са достойни за ужаважение според мен:те са преодолели

много женски слабости.Нека Аллах СУТ им дава добро и им улеснява пътя!

Чувал ли си нещо за двамата български шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов ?

Има много информация в Нета - прочети например тук !

"На 8 юли катарският телевизионен канал "Ал Джазира" разпространява видеоматериал, в който екстремистката организация "Единобожие и джихад" заплашва двама българи, взети за заложници с екзекуция, при положение, че до 24 часа американските войски не освободят всички иракски заложници. Двамата са българските шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов. На 13 юли става ясно, че Георги Лазов е екзекутиран. Терористите заплашват да убият и втория заложник след 24 часа, ако не бъдат освободени всички иракски затворници или поне всички жени-затворнички, задържани от коалиционните сили в Ирак. Тялото на Георги Лазов е намерено на 15 юли във водите на р. Тигър. На 22 юли на брега на река Тигър е намерен обезглавен труп, увит в червен плат. Главата на екзекутирания мъж е намерена в найлонов плик. По-късно се установява, че тялото е на Ивайло Кепов. На 9 август, ислямистки сайт на групировката "Таухид и Джихад" помества кадрите с обезглавяването на единия от българските заложници. "

Видеозаписът с екзекуцията е публикуван в Нета. Видеото е съпроводено с изключителна жестокост, точно такава, каквато е описано в Свещения Коран - Сура 47, аяти 4, 5 и 6 !

47:4-6 А когато вие се срещнете с неверниците на бойното поле, обезглавете ги с удар по шията (1), а когато убиете много от тях, вие ще ги отслабите, поставете пленниците в окови. После след като приключи боя, или ги помилвайте, освобождавайки ги без откуп, или ги освободете за откуп, или ги разменете за пленени мюсюлмани. Така постъпвайте с неверниците докато не свърши войната. Това е решението на Аллах за тях. Ако Аллах пожелае би им отмъстил без бой, но той е предписал Джихад ( борба за вярата по пътя на Аллах), за да може неверниците да изпитат вярващите. А тези, които бъдат убити по пътя на Аллах, той не ще провали делата им, а ще ги отведе направо по пътя към рая, за който ги е известил.

(1)Именно в този свещен аят се използва думата (шия), доколкото да отсечеш главата, с удар по шията, - е най-добрия начин да привършиш с човек без мъчения за него и без издевателства над тялото му. Научно е доказано, че шията е свързващо звено между главата и останалото тяло. И ако се прережат артериите и вените, се прекратява снабдяването на мозъка с кръв. Ако се прережат дихателните пътища, се спира дишането. При всички тези случаи настъпва мигновена смърт.

Нашите сънародници не са учавствали във военни действия!

Мога да ви уверя, че екзекуцията е съпроводена с викове - "Аллаху Акбар!", което в превод от арабски означава - "Аллах е Велик!".

И стенанията на нашият сънародник се удавят в собствената му кръв!

Това вече звучи разумно...

Убийствата в Исляма се проповядват чрез религията.

Убиваш - влизаш в Рая!

Това е ясно, но мен ме интересуваше как Aliah като ще го коментира. И възниква следния въпрос: как хем да си правоверен мюсулманин, хем да си хуманен? Не пожелавам никому да е на мястото на Aliah и всички други свесни хора, които трябва да защитават неща като описаните от теб екзекуции...

Напротив:в Исляма дори само една лъжа може ,,да те вкара в Ада,,камо ли убийство на невинни.

Хуманноста и толерантността в Исляма са много важни.Ако ислямската религия

учеше мюсюлманите да убиват,щеше ли да има милиони души от други религии,които векове

наред да изповядват своята религия,да имат свои храмове и т.н.?

Погледнете Египет,Сирия,Индия.

Правете разлика между терористи и мюсюлмани,християни,хиндуисти моля.

Не всеки.

В едно клипче в Youtube, един британски мула, казва, че никога не би заклеймил нещо, което е направил негов мюсюлмански брат. Тоест той не заклейми и както каза никога не би заклеймил, атентатите в Лондон, нито действията на Осама бин Ладен. Въпроса на водещия беше дали той би заклеймил призива на Осама бин Ладен за нови атентати. Мулата каза не, аз никога не бих заклеймил мюсюлмански брат. С което всъщност го подкрепи.

Според този мула светът е дар`ал харб - дом на войната. Нови атентати са неизбежни ако не се промени причината за тях. Тоест мюсюлманско управление.

Този мула мюсюлманин ли е? Той следва ли автентичния Ислям?

Този мула мюсюлманин ли е? Той следва ли автентичния Ислям?

Маулана е пакистански сектант.

Не мога да твърдя със сигурност неговите вярвания излизат ли от Исляма,

но е много вероятно,защото знам,че тези хора почитат светци и т.н.и са

много далече от автентичния Ислям.

С тези си съждения той не зачита ислямските закони.

За да се ходи на война са необходими определени условия,не може да

убиваш на своя глава.

Мюсюлманите нямат за цел да правят света ислямско владение.

Всъщност Аллах СУТ се грижи за това,както виждаме много хора приемат Исляма всеки ден

и то със сърцата си.Субхан-Алла!

Маулана е пакистански сектант.

Не мога да твърдя със сигурност неговите вярвания излизат ли от Исляма,

но е много вероятно,защото знам,че тези хора почитат светци и т.н.и са

много далече от автентичния Ислям.

убиваш на своя глава.

Благодаря Aliah.

Явно за някой хора, които твърдят, че са мюсюлмани е достатъчно условие че определено място е дал`ал харб - за да убиват. Такива хора казват, че това да си неверник те поставя в условие на война с Исляма. Което според Корана оправдава всичкото това насилие.

Всъщност Аллах СУТ се грижи за това,както виждаме много хора приемат Исляма всеки ден

и то със сърцата си.Субхан-Алла!

Възможно ли е някой мюсюлмани да искат да ускорят този процес?

Редактирано от Вало (преглед на промените)

55.

СУРА ВСЕМИЛОСТИВИЯ

(АР-РАХМАН)

Меканска, с изключение на знамение 29, което е мединско. Съдържа 78 знамения.

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

59. Та кои блага на вашия Господ взимате за лъжа?

60. Нима въздаянието за добрината е друго освен добрина?

Моя колежка днес ми сподели, че има приятелка "страшно позитивен човек", която "винаги търсела доброто у хората".

Сякаш темата започна да се разчупва та горният цитат е нещо като суперлатив.

убиваш на своя глава.

Ако всички мюсулмани разсъждаваха като теб щеше да е много, много хубаво...

60. Нима въздаянието за добрината е друго освен добрина?

Моя колежка днес ми сподели, че има приятелка "страшно позитивен човек", която "винаги търсела доброто у хората".

Сякаш темата започна да се разчупва та горният цитат е нещо като суперлатив.

Суперлатив ли? Може ли да обясниш малко по-подробно, че нищо не разбрах...

Ако всички мюсулмани разсъждаваха като теб щеше да е много, много хубаво...

Суперлатив ли? Може ли да обясниш малко по-подробно, че нищо не разбрах...

Не е нужно да ме разбираш.

Алиах е един добър и прекрасен човек, който изповядва Ислям. Можеш да намериш и много други. И на мен това ми е достатъчно.

Защо тука не потърсите неща, които ви харесват в Корана, и не им отдадете значение? Има ли човешки добродетели, които възпитава? Или не намирате такива? Не е ли много крайно да ви интересуват убийствата, мъчението, отмъщението? В книгата се говори и за възкресение, благодат и прошка, примерно. Защо това ви убягва? Едностранно стесняване на интересите и опознаване на човешката същност. В крайна сметка изграждате образ на Аллах, който е идеята ви за хората изповядващи тази религия. Половинчат...

72.

СУРА ДЖИНОВЕТЕ

(АЛ-ДЖИНН)

Меканска. Съдържа 28 знамения.

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния

1. Кажи [о, Мухаммад]: “Разкрито ми бе, че няколко джинове слушали и рекли: “Чухме удивителен Коран.

2. Насочва той към правия път. Затова повярвахме в него и никого не ще съдружим с нашия Господ.

3. Той - превисоко е величието на нашия Господ! - не се е сдобивал нито със съпруга, нито със син.

4. Глупците измежду нас говорят измислици за Аллах.

(Глупците са сатаната Иблис или съдружаващите измежду джиновете.)

5. А ние предполагахме, че хората и джиновете никога не ще изрекат лъжа за Аллах.

6. Някои хора търсеха убежище при някои джинове, а [хората] им надбавиха безразсъдство.

7. И [хората] предполагаха, както и вие предполагахте, че Аллах не ще възкреси никого.

8. И досегнахме небето, и открихме, че е пълно със силна стража и с изгарящи звезди.

9. А преди седяхме там на места, за да подслушваме. А който подслушва сега, дебне го изгаряща звезда.

10. И не знаем дали зло е поискано за онези, които са на земята, или техният Господ е поискал добро за тях.

11. Сред нас има правдиви, сред нас има и други освен това. Следваме различни пътища.

12. Вече сме убедени, че никога не ще обезсилим Аллах на земята и никога не ще Го обезсилим, дори да бягаме.

13. И когато чухме Напътствието, повярвахме в него. А който вярва в своя Господ, да не се страхува нито от ощетяване, нито от угнетяване.

14. Сред нас има отдали се на Аллах [мюсюлмани], но сред нас има и отклонили се [неверници]. Онези, които са се отдали на Аллах - те са избрали правия път.

15. А отклонилите се - те са горивото за Ада.”

................

Ще ми се да анализираш частта от сурата, и да интерпретираш какво си "уловил" от нея. Изводите, които правиш за себе си,образите които ти създава, и спрямо нея да изградиш образ на мюсулманин.

Не е нужно да ме разбираш.

Алиах е един добър и прекрасен човек, който изповядва Ислям. Можеш да намериш и много други. И на мен това ми е достатъчно.

Защо тука не потърсите неща, които ви харесват в Корана, и не им отдадете значение? Има ли човешки добродетели, които възпитава? Или не намирате такива? Не е ли много крайно да ви интересуват убийствата, мъчението, отмъщението? В книгата се говори и за възкресение, благодат и прошка, примерно. Защо това ви убягва? Едностранно стесняване на интересите и опознаване на човешката същност. В крайна сметка изграждате образ на Аллах, който е идеята ви за хората изповядващи тази религия. Половинчат...

72.

СУРА ДЖИНОВЕТЕ

(АЛ-ДЖИНН)

Меканска. Съдържа 28 знамения.

1. Кажи [о, Мухаммад]: “Разкрито ми бе, че няколко джинове слушали и рекли: “Чухме удивителен Коран.

2. Насочва той към правия път. Затова повярвахме в него и никого не ще съдружим с нашия Господ.

3. Той - превисоко е величието на нашия Господ! - не се е сдобивал нито със съпруга, нито със син.

4. Глупците измежду нас говорят измислици за Аллах.

(Глупците са сатаната Иблис или съдружаващите измежду джиновете.)

5. А ние предполагахме, че хората и джиновете никога не ще изрекат лъжа за Аллах.

6. Някои хора търсеха убежище при някои джинове, а [хората] им надбавиха безразсъдство.

7. И [хората] предполагаха, както и вие предполагахте, че Аллах не ще възкреси никого.

8. И досегнахме небето, и открихме, че е пълно със силна стража и с изгарящи звезди.

9. А преди седяхме там на места, за да подслушваме. А който подслушва сега, дебне го изгаряща звезда.

10. И не знаем дали зло е поискано за онези, които са на земята, или техният Господ е поискал добро за тях.

11. Сред нас има правдиви, сред нас има и други освен това. Следваме различни пътища.

12. Вече сме убедени, че никога не ще обезсилим Аллах на земята и никога не ще Го обезсилим, дори да бягаме.

13. И когато чухме Напътствието, повярвахме в него. А който вярва в своя Господ, да не се страхува нито от ощетяване, нито от угнетяване.

14. Сред нас има отдали се на Аллах [мюсюлмани], но сред нас има и отклонили се [неверници]. Онези, които са се отдали на Аллах - те са избрали правия път.

................

Ще ми се да анализираш частта от сурата, и да интерпретираш какво си "уловил" от нея. Изводите, които правиш за себе си,образите които ти създава, и спрямо нея да изградиш образ на мюсулманин.

Честно казано, улавям бълнуванията на луд човек.И то на не само един. :cool:

Ми ще пробвам...

Защо тука не потърсите неща, които ви харесват в Корана, и не им отдадете значение?

Това и правя, но с променлив успех...

Това ли е основната идея в тази Сура? Ми пак да питам: защо Аллах е създал неверниците,

за да са горивото за Ада ли? Някак не се връзва с епитети като Всемилостив и Милосърден.

Я обясни малко по-подробно за джиновете и Иблис, че ми стана интересно...

Ми ще пробвам...

Това и правя, но с променлив успех...

Това ли е основната идея в тази Сура? Ми пак да питам: защо Аллах е създал неверниците,

за да са горивото за Ада ли? Някак не се връзва с епитети като Всемилостив и Милосърден.

Горивото поддържа горенето, отдавайки енергията си. Аллах не е създал хората за това, но Илбис ги заблуждава и използва. Аллах спасява тези, които се уповават на Него, а другите продължават да си горят. Това е енергийно-вампирският принцип описан в Корана. Спират да бъдат ощетявани (намери думата в текста), спират да се страхуват и да бъдат угнетявани. Защото страхът изчерпва енергията, разбира се.

Сега вече се връзва със Всемилостив и Милосърден. А съзнанието преминава към вечен живот на благодат, "МИР" и т.н.

Очаквам да чуя твоя анализ... и синтез.

Аллах не е създал хората за това, но Илбис ги заблуждава и използва. казваш, но кой е създал Иблис?

Отново и отново задавам един и същ тъп въпрос: защо Аллах допуска Илбис да

ни заблуждава и използва, след като е Всемогъщ и Милосърден? Ти откриваш ли смисъл в това?

Аллах не е създал хората за това, но Илбис ги заблуждава и използва. казваш, но кой е създал Иблис?

ни заблуждава и използва, след като е Всемогъщ и Милосърден? Ти откриваш ли смисъл в това?

Помогни ми да го открия в тези редове.

.............

2.

СУРА КРАВАТА

(АЛ-БАКАРА)

Мединска. Съдържа 286 знамения.

21. О, хора, служете на своя Господ, който е сътворил вас и онези преди вас, за да се предпазите

22. от Онзи, Който стори за вас от земята постеля и от небето - свод, и изсипва вода от небето, и чрез нея вади плодовете - препитание за вас! И като знаете това, не сторвайте подобия на Аллах!

23. А ако се съмнявате в това, което сме низпослали на Нашия раб, донесете една сура, подобна на неговите, и призовете вашите свидетели - освен Аллах ако говорите истината!

24. Но не го ли направите - а никога не ще [го] направите - бойте се от Огъня, горивото на който са хората и камъните! Подготвен е той за неверниците.

25. И благовествай онези, които вярват и вършат праведни дела, че за тях са Градините, сред които реки текат! Всякога, щом бъдат нахранени с плод оттам, казват: “Това е [същото], с което и преди бяхме хранени.” А ще са дарени с негово подобие. Там за тях има пречисти съпруги и там ще пребивават вечно.

26. Аллах не се свени да дава пример всякакъв - и колкото комар, и по-голям от него. Които са повярвали, знаят, че това е истината от техния Господ. А които са неверници, изричат: “Какво цели Аллах с този пример?” Заблуждава с него Той мнозина и напътва с него Той мнозина. Ала заблуждава с него само нечестивците,

27. които нарушават обета пред Аллах след неговото потвърждаване и прекъсват онова, което Аллах е повелил да бъде съединено, и сеят по земята развала. Тези са губещите.

(Обетът пред Аллах са думите, изречени от хората на Писанието, че непременно ще повярват в последния Пророк, за чието идване се провъзгласява в Тората и Евангелието, ала когато той дошъл, не повярвали и нарушили думата си.)

28. Как отричате Аллах - бяхте мъртви, Той ви съживи! После ще ви умъртви, после ще ви съживи, после при Него ще бъдете върнати.

29. Той е, Който сътвори за вас всичко на земята, после се насочи към [сътворяването на] небето и създаде седем небеса. Той всяко нещо знае.

30. И когато твоят Господ рече на ангелите: “Ще създам на земята наместник.” рекоха: “Нима ще създадеш там някой, който ще сее по нея развала и ще лее кърви, докато ние Те славим с възхвала и възнасяме Твоята святост?” Рече: “Знам, каквото вие не знаете.”

31. И научи Той Адам на имената на всички [неща], после ги представи на ангелите и рече: “Съобщете ми имената на тези [неща], ако говорите истината!”

32. Рекоха: “Пречист си Ти! Нямаме друго знание, освен това, на което Ти ни научи. Ти си Всезнаещия, Премъдрия.”

33. Рече: “О, Адам, съобщи им имената!” И когато им съобщи имената, каза: “Не ви ли рекох, че знам неведомото на небесата и на земята, и знам какво разкривате и какво потулвате?”

34. И когато рекохме на ангелите: “Поклонете се на Адам!”, те се поклониха, освен Иблис. Възпротиви се той, възгордя се и стана един от неверниците.

35. И рекохме: “О, Адам, пребивавай с жена си в Рая и яжте оттам в доволство, откъдето пожелаете, но не приближавайте до онова дърво, та да не станете угнетители!”

36. А сатаната ги подмами да се подхлъзнат и ги извади от Рая, където бяха. И казахме: “Напуснете - врагове един на друг! За вас на земята има пребивание и ползване до време.”

37. И получи Адам слова от своя Господ, и Той прие покаянието му. Той е Приемащия покаянието, Милосърдния.

38. Казахме: “Напуснете оттук всички! И дойде ли при вас напътствие от Мен, за онези, които последват Моето напътствие, не ще има страх и не ще скърбят.

39. А които не вярват и взимат за лъжа Нашите знамения, тези са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно.”

.............

Пречупи историята през енергийно-вампирския принцип.

Забелязваш ли използваното сегашно време? Обитателите на огъня...

Та какво цели Аллах с този пример?

Помогни ми да го открия в тези редове.

.............

2.

СУРА КРАВАТА

(АЛ-БАКАРА)

Мединска. Съдържа 286 знамения.

21. О, хора, служете на своя Господ, който е сътворил вас и онези преди вас, за да се предпазите

22. от Онзи, Който стори за вас от земята постеля и от небето - свод, и изсипва вода от небето, и чрез нея вади плодовете - препитание за вас! И като знаете това, не сторвайте подобия на Аллах!

23. А ако се съмнявате в това, което сме низпослали на Нашия раб, донесете една сура, подобна на неговите, и призовете вашите свидетели - освен Аллах ако говорите истината!

24. Но не го ли направите - а никога не ще [го] направите - бойте се от Огъня, горивото на който са хората и камъните! Подготвен е той за неверниците.

25. И благовествай онези, които вярват и вършат праведни дела, че за тях са Градините, сред които реки текат! Всякога, щом бъдат нахранени с плод оттам, казват: “Това е [същото], с което и преди бяхме хранени.” А ще са дарени с негово подобие. Там за тях има пречисти съпруги и там ще пребивават вечно.

26. Аллах не се свени да дава пример всякакъв - и колкото комар, и по-голям от него. Които са повярвали, знаят, че това е истината от техния Господ. А които са неверници, изричат: “Какво цели Аллах с този пример?” Заблуждава с него Той мнозина и напътва с него Той мнозина. Ала заблуждава с него само нечестивците,

27. които нарушават обета пред Аллах след неговото потвърждаване и прекъсват онова, което Аллах е повелил да бъде съединено, и сеят по земята развала. Тези са губещите.

(Обетът пред Аллах са думите, изречени от хората на Писанието, че непременно ще повярват в последния Пророк, за чието идване се провъзгласява в Тората и Евангелието, ала когато той дошъл, не повярвали и нарушили думата си.)

28. Как отричате Аллах - бяхте мъртви, Той ви съживи! После ще ви умъртви, после ще ви съживи, после при Него ще бъдете върнати.

29. Той е, Който сътвори за вас всичко на земята, после се насочи към [сътворяването на] небето и създаде седем небеса. Той всяко нещо знае.

30. И когато твоят Господ рече на ангелите: “Ще създам на земята наместник.” рекоха: “Нима ще създадеш там някой, който ще сее по нея развала и ще лее кърви, докато ние Те славим с възхвала и възнасяме Твоята святост?” Рече: “Знам, каквото вие не знаете.”

31. И научи Той Адам на имената на всички [неща], после ги представи на ангелите и рече: “Съобщете ми имената на тези [неща], ако говорите истината!”

32. Рекоха: “Пречист си Ти! Нямаме друго знание, освен това, на което Ти ни научи. Ти си Всезнаещия, Премъдрия.”

33. Рече: “О, Адам, съобщи им имената!” И когато им съобщи имената, каза: “Не ви ли рекох, че знам неведомото на небесата и на земята, и знам какво разкривате и какво потулвате?”

34. И когато рекохме на ангелите: “Поклонете се на Адам!”, те се поклониха, освен Иблис. Възпротиви се той, възгордя се и стана един от неверниците.

35. И рекохме: “О, Адам, пребивавай с жена си в Рая и яжте оттам в доволство, откъдето пожелаете, но не приближавайте до онова дърво, та да не станете угнетители!”

36. А сатаната ги подмами да се подхлъзнат и ги извади от Рая, където бяха. И казахме: “Напуснете - врагове един на друг! За вас на земята има пребивание и ползване до време.”

37. И получи Адам слова от своя Господ, и Той прие покаянието му. Той е Приемащия покаянието, Милосърдния.

38. Казахме: “Напуснете оттук всички! И дойде ли при вас напътствие от Мен, за онези, които последват Моето напътствие, не ще има страх и не ще скърбят.

39. А които не вярват и взимат за лъжа Нашите знамения, тези са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно.”

.............

Пречупи историята през енергийно-вампирския принцип.

Забелязваш ли използваното сегашно време? Обитателите на огъня...

Та какво цели Аллах с този пример?

Мечи, ако нямаш огин си умрел .Така че цялата ти история ясно доказва , че неграмотен и неук човек преразказва нещо което е чувал, като го доукрасява както му харесва и според разбиранията си. :)

На изток също има ад, авичи, маракара (не знам в тиб. будизъм точно какъв термин се използва). В Индия в ролята на Иблис е Мара. В будизма разбира се няма богове, но и Мара е по-скоро персонификация на действащи сили, отколкото реално същество. Съществената разлика с исляма е най-вече в това, че според ученията на далечния изток пребиваването в ада не продължава вечно, докато в християнството и исляма се учи, че адът е вечен.

Тук ще ти отговоря не много според Исляма. Отговорът е: защото и Иблис, и хората са свободни, включително да грешат. Ако се отнеме свободата да допускат грешки, това няма да е свобода. Пак 1:1 с ученията от далечния изток. И „проблемът“ отново е вечността на ада. При временен ад, пък дори и той да продължава хилядолетия, човек получава възможност да се поучи от грешките си и да се трансформира, да постигне просветление и освобождение. В исляма и християнството ми се струва, че тази възможност е малко орязана. Вярно е, има чистилище, но попаднеш ли в ада, няма връщане назад.

Знаем, че ранното християнство е подкрепяло прераждането, а оттам следва че раят и адът няма как да са траели вечно според първоначалното учение. Знаем че всичко това е променено по-късно от църквата, още преди раждането на Мохамед...

Всъщност според всички споменати от мен досега учения, човек трябва да бъде праведен, добродетелен и да води чист живот, без значение дали раят и адът са временни или вечни. В крайна сметка единствено това е от значение, а всичко останало са подробности.

На изток също има ад, авичи, маракара (не знам в тиб. будизъм точно какъв термин се използва).

В будизма няма ад, отделен от гнева и омразата.

В Индия в ролята на Иблис е Мара. В будизма разбира се няма богове, но и Мара е по-скоро персонификация на действащи сили, отколкото реално същество. Съществената разлика с исляма е най-вече в това, че според ученията на далечния изток пребиваването в ада не продължава вечно, докато в християнството и исляма се учи, че адът е вечен.

Мара е вярата ни в отделен и независим Аз. Мара е друга дума за егото ни.

Тук ще ти отговоря не много според Исляма. Отговорът е: защото и Иблис, и хората са свободни, включително да грешат. Ако се отнеме свободата да допускат грешки, това няма да е свобода. Пак 1:1 с ученията от далечния изток. И „проблемът“ отново е вечността на ада. При временен ад, пък дори и той да продължава хилядолетия, човек получава възможност да се поучи от грешките си и да се трансформира, да постигне просветление и освобождение. В исляма и християнството ми се струва, че тази възможност е малко орязана. Вярно е, има чистилище, но попаднеш ли в ада, няма връщане назад.

Знаем, че ранното християнство е подкрепяло прераждането, а оттам следва че раят и адът няма как да са траели вечно според първоначалното учение. Знаем че всичко това е променено по-късно от църквата, още преди раждането на Мохамед...

Всъщност според всички споменати от мен досега учения, човек трябва да бъде праведен, добродетелен и да води чист живот, без значение дали раят и адът са временни или вечни. В крайна сметка единствено това е от значение, а всичко останало са подробности.

В будизма дълбоката мъдрост е преди всичко. Мъдрост в смисъл на преживяване на нещата каквито са, а не на проекциите ни оцветени и фиксирани от страховете, надеждите,останалите ни емоции и дуалистичния ни начин на мислене.

Когато човек е мъдър и знае и преживява как стоят нещата, той е добродетелен защото това е природата ни. Безусловната любов към всички същества е следствие на това преживяване. Не че тя се е появила като някакво нова качество, което сме нямали. Ние осъзнаваме, че това е същността ни и мислите, думите и делата ни се ръководят от тази безусловна любов, а не от преходните "смущаващи" емоции, които са причината за всички страдания по света.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

отговор според Исляма:Иблис както и хората са създадени от Аллах СУТ със свободна воля.

Те имат право на избор.

Смисъла се крие в изпитанието:кой път ще изберат.

Изпитанието на Иблис е било да преодолее гордостта си и да се поклони пред

друго създание на Аллах.Иблис е направил своя избор.

Всемогъщ-може всички да ни сложи в Ада

Милосърден-дал ни е право на избор

Вало мисля,че питаше искат ли мюсюлманите да завладяват света:не не искат и нямат

право чрез насилие.Обществено задължение на всички мюсюлмани(фард кифайя) е да призовават

другите към Ислям (дауа)отговаряйки на въпросите им и чрез добър личен пример от начина

си на живот.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.