Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

...

,,Сътворих Аз джиновете и хората единствено за да Ми служат.''

....

Аллах знае всичко, той е знаел, че някои ще са неверници още когато ги е сътворил.

Създал е неверниците за да ги измъчва и убива ли?

---------------

А например, които са живели в Австралия, Азия, Южна и Северна Америка преди повече от 1500 години и не са чували нито за Библия нито за Коран, с каква цел са били създадени?

Те неверници ли са били?

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

14.

СУРА ИБРАХИМ

(ИБРАХИМ)

22. И ще рече сатаната, щом делото бъде отсъдено: “Аллах ви даде истинното обещание. И аз ви обещах, но ви измамих. И нямах власт над вас, освен да ви зова, а вие ми откликвахте. Тъй че не упреквайте мен, а упреквайте себе си! Нито аз ще ви помогна, нито вие ще ми помогнете. Аз отхвърлях това, че ме съдружавахте с Аллах преди.” За угнетителите има болезнено мъчение.

23. А онези, които вярват и вършат праведни дела, ще бъдат въведени в Градините, сред които реки текат - там ще пребивават вечно с позволението на своя Господ. Поздравът им там ще бъде: “Мир!”

24. Не видя ли ти какъв пример дава Аллах? - Добрата дума е като доброто дърво. Коренът му е як, а клоните му са в небето.

25. То дарява плодовете си по всяко време с позволението на своя Господ. Аллах дава примерите за хората, за да се поучат.

26. А лошата дума е като лошото дърво. Изтръгнато е от земята и няма то устойчивост.

27. Аллах укрепва вярващите с непоколебимо слово и в земния живот, и в отвъдния. И оставя Аллах угнетителите в заблуда. Аллах прави, каквото пожелае.

28. Не видя ли ти онези, които подменят благодатта на Аллах с неверие и заселват своя народ в Дома на гибелта -

29. Ада, в който ще горят. Колко лош за пребиваване е той!

30. И сториха подобия на Аллах, за да отклоняват от Неговия път. Кажи: “Понаслаждавайте се! Вашето завръщане е в Огъня.”

...............

Според мене Вало съдружава Аллах със сатаната...

...............

Според мене Вало съдружава Аллах със сатаната...

Не те разбирам.

Въпросът ми е: Ако Аллах знае всичко, той би трябвало да знае, че някои от неговите творения ще са неверници, още в момента на създаването им. Защо ги е създал тогава?

Какъв е смисълът на съществуването (от гледна точка на Исляма) на хората живели преди повече от 1500 години в Азия, Южна и Северна Америка и в Австралия, след като те не са имали възможност въобще да се срещнат нито с Библия нито с Коран?

Това означава ли, че те са неверници?

Още един въпрос: Може ли хора да съдят кой какъв е, вместо Аллах?

Не те разбирам.

Въпросът ми е: Ако Аллах знае всичко, той би трябвало да знае, че някои от неговите творения ще са неверници, още в момента на създаването им. Защо ги е създал тогава?

Искаш да кажеш, че не вярваш във Бог, а мира не ти дава въпроса за съществуванието? Трябва ли Бог да ти се набутва жаден за вниманието ти, а ти да го отхвърляш:"Не съществуваш". Може свръхинтелигентно да се отдръпва щом ти знаеш кой е и какъв е, пък едновременно с това и не съществува...

От моя гледна точка дошъл си с някаква представа за Бог тука, а пък го отхвърляш. Него ли Го отхвърляш или представата, която имаш? Ако представата която имаш е правилната за него, тогава си влязал умиротворено в градините на рая и поздравът ти е "МИР". А сега воюваш със представите си.

Като приемеш ,че съществува няма да ме питаш мен, а ще врътнеш една молитва "Господи, защо си създал неверниците?". И ще чакаш да ти отговори... Или искаш да кажеш, че трябва да зная по-добре от Него, какво е имал в предвид?...

Искаш да кажеш, че не вярваш във Бог, а мира не ти дава въпроса за съществуванието? Трябва ли Бог да ти се набутва жаден за вниманието ти, а ти да го отхвърляш:"Не съществуваш". Може свръхинтелигентно да се отдръпва щом ти знаеш кой е и какъв е, пък едновременно с това и не съществува...

От моя гледна точка дошъл си с някаква представа за Бог тука, а пък го отхвърляш. Него ли Го отхвърляш или представата, която имаш? Ако представата която имаш е правилната за него, тогава си влязал умиротворено в градините на рая и поздравът ти е "МИР". А сега воюваш със представите си.

Като приемеш ,че съществува няма да ме питаш мен, а ще врътнеш една молитва "Господи, защо си създал неверниците?". И ще чакаш да ти отговори... Или искаш да кажеш, че трябва да зная по-добре от Него, какво е имал в предвид?...

За мен лично - още преди много време и мнения в тази тема стана ясно че съм неверник. Както и всички християни, индуисти, индианци, шамани, даоси ... всеки, който не е мюсулманин.

Темата е Ислям за любопитни. Аз съм любопитен и затова задавам въпроси.

За мен лично - още преди много време и мнения в тази тема стана ясно че съм неверник. Както и всички християни, индуисти, индианци, шамани, даоси ... всеки, който не е мюсулманин.

Темата е Ислям за любопитни. Аз съм любопитен и затова задавам въпроси.

Ми задавай ги ,към който трябва. Търсиш смисъла на съществуванието. Бог е смисълът а ти не си го намерил. Той може да ти даде отговорите, които търсиш... Бог знае отговорите-ти не. От него можеш да се поучиш. Какво не разбираш? Като не намираш отговорите , значи не питаш който трябва...Пък той не съществувал, Него Го нямало. Ми , значи никога няма да ги намериш...

А защо не си спрял да ги търсиш, отговорите?...

Ми не знам дали е съвсем полезно да обяснявам тези неща в този раздел, но ще експериментирам:

1. Креационно-теистичния възглед твърди, че тъй като всяко нещо има причина, то и вселената като цяло има такава и това е Бог. Но ако приемем това твърдение, то и Бог трябва да има своя причина, а тя своя и така до безкрайност. Защо? Защото е напълно нелогично и неразбираемо защо причинно-следствената верига трябва да завършва с Бог.

2. Всяко действие, предполага и предпоставя някаква цел или стремеж, и затова е признак за несъвършенство на дееца. Следователно, ако Бог е създал и твори света, значи това му е необходимо по някаква причина. Нещо не му достига и следователно той не е самодостатъчен и съвършен, което протоворечи на самата идея за Бог като творец

3. Ако Бог създава света без мотиви и цел, той е като малко дете, което си играе, но това също е несъвестимо с понятието Бог.

4. Идеята за сътворението е вътрешно противоречива, защото ако нещо (света) липсва (не съществува), той не би могъл и да възникне, т.е. от нищото не може да възникне нещо, а от небитието - битие.

Това е съвсем накратко, непълно и опростено представяне на нетеистичния възглед, но за утешение на всички вярващи ще кажа, че тези аргументи не бива да ги притеснявят, защото могат да "вярват, защото е абсурдно" (който му се занимава да се запознае или да си припомни 5-те доказателства за съществуването на Бог, които представя Св. Тома Аквински)... Просто думите на mecholari, че Бог знае отговорите - ти не, неподкрепени от никакви аргументи преизвикаха това мнение :huh:

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Като приемеш ,че съществува няма да ме питаш мен, а ще врътнеш една молитва "Господи, защо си създал неверниците?". И ще чакаш да ти отговори...

:hush: Ти попита ли и получили отговор на този прост въпрос?

Зададен беше твърде интересен въпрос, и моля -придържайте се към него :

Не те разбирам.

Какъв е смисълът на съществуването (от гледна точка на Исляма) на хората живели преди повече от 1500 години в Азия, Южна и Северна Америка и в Австралия, след като те не са имали възможност въобще да се срещнат нито с Библия нито с Коран?

Още един въпрос: Може ли хора да съдят кой какъв е, вместо Аллах?

mecholari - няма нужда от психоанализи, и от разтягане на локуми от сорта защо Вало бил задал този въпрос, каква му била религията и има ли такава той, с кого се съдружавал или правел ООД. Зададен ти беше пряк и конкретен въпрос.

Можеш ли да отговориш ? Ако не можеш по-добре остави по-компетентните да кажат.

dagpo-разисквали сме ги вече тези неща - основно в темата е "да поговорим за религии" .

В Християнството нещата са ясни - според Православната църква тези души митарстват до страшния съд , а там Бог решава какво да прави с тях.Католиците са измислили Чистилището за да ги заврат там, а евангелистите - всяка сектичка е за себе си във вярванията.

В Исляма обаче и аз не знам какво става с тези души ?

Някой може ли да отговори ?

:yanim: Ти попита ли и получили отговор на този прост въпрос?

Чудно ми е как реши, че това е прост въпрос. Защо не вземеш да му отговориш тогава?

Виж ако си чел постовете в темата, ще разбереш, че според Исляма, Аллах знае всичко на небето и земята, както и в сърцата на хората. Но мюсулманите имат интересен светоглед. Ако не знаят отговор на някой въпрос, не казват, че е прост. Подходящи са тези думи от Корана:

14.

СУРА ИБРАХИМ

(ИБРАХИМ)

10. Казваха техните пратеници: “Нима има съмнение спрямо Аллах - Твореца на небесата и на земята? Зове ви Той, за да ви опрости греховете и да ви даде отсрочка до определен срок.” Казваха: “Вие сте само човеци, подобни на нас. Искате да ни възпрете от онова, на което са служели предците ни. Донесете ни явен довод!”

11. Казваха им техните пратеници: “Ние сме само човеци, подобни на вас. Но Аллах облагодетелства когото пожелае от Своите раби. И не можем да ви донесем довод освен с позволението на Аллах. На Аллах да се уповават вярващите!

Т.е. мюсулманите живеят със надежда, че всичко ще им стане ясно, когато Аллах реши. А самата молитва е действие, което помага на определен резултат. Истината ще им се разкрие...

В постовете на Вало има едно логическо противоречие-той се е изказвал неведнъж "няма творяща сила "Бог", след това "създал е неверниците"? Т.е. има допускане за сътворение, което съзнанието му си играе на отхвърляне. Как го решава според тебе? Според мен влага усилилия да си го доказва. Съзнанието му "кръжи" около това ,в което е решил да вярва, а примерно има вариант, търпеливо да изчака, ако Бог реши, ще му се покаже. Има сури в Исляма, които поучават към търпение... Всичко намира своето решение в определения час. В това е смисъла и на съдния ден. Нееднократно в Корана е споменато, че Бог ще отсъди по въпроси в които хората са в противоречие. В този момент настъпва и умиротвореността на съзнанието. Иначе-няма Бог, пък защо създал неверниците....

mecholari - няма нужда от психоанализи, и от разтягане на локуми от сорта защо Вало бил задал този въпрос, каква му била религията и има ли такава той, с кого се съдружавал или правел ООД. Зададен ти беше пряк и конкретен въпрос.

Можеш ли да отговориш ? Ако не можеш по-добре остави по-компетентните да кажат.

Играй си на компетентен. Аз съм от търпеливите.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Задавам следните въпроси, защото ми е интересна гледната точка на хората изповядващи Исляма към тях.

Ето пак:

Ако Аллах знае всичко, той би трябвало да знае, че някои от неговите творения ще са неверници, още в момента на създаването им. Защо ги е създал тогава?

Може ли хора да съдят кой какъв е, вместо Аллах? Ако да - Могат ли да предприемат действия въз основа на отсъждането си?

----

Аз съм неверник, това означава ли, че на мен не трябва да ми се отговаря?

Задавам следните въпроси, защото ми е интересна гледната точка на хората изповядващи Исляма към тях.

Ето пак:

Ако Аллах знае всичко, той би трябвало да знае, че някои от неговите творения ще са неверници, още в момента на създаването им. Защо ги е създал тогава?

...............

Аз съм неверник, това означава ли, че на мен не трябва да ми се отговаря?

Питаш защо те е създал ли? Ако знаеше нямаше да питаш. Търсиш смисъл. Смисълът е Бог.

Всичко това е и порочен кръг-докажете ми нещо в което не вярвам. Предварително съм ви обрекъл на неуспех... Загубена кауза, от която мога само да се дистанцирам.

Питаш защо те е създал ли? Ако знаеше нямаше да питаш. Търсиш смисъл. Смисълът е Бог.

Всичко това е и порочен кръг-докажете ми нещо в което не вярвам. Предварително съм ви обрекъл на неуспех... Загубена кауза, от която мога само да се дистанцирам.

Не. Не питам това. Не търся смисъл. Не търся и Бог. Не търся доказателство за съществуване или несъществуване.

Питам какви са отговорите на тези въпроси от гледната точка на хората изповядващи Исляма.

Щастлив съм за хората, които са намерили Бог. Щастлив съм винаги, когато хората имат причини да стават по-добри. Ако тази причина е Бог - това е чудесно.

Във всяка религия има отговори на много въпроси. Аз не познавам Исляма. Затова питам. Колкото повече разбирам другите хора, толкова повече мога да ги уважавам и приемам.

Преди доста време, мой добър познат дагестанец, мюсюлманин ми каза и изброи по-вече от 60 ислямски секти!

Друг мой познат арабин, учил в Холандия, знаещ поне пет езика (български перфектно!) не ходеше в джамия никога. Казваше така: "Ако имам работа с Бога, тя е между мен и Бога! Не са ми необходими посредници!" И двамата са ми обяснявали, че ислямът е най-демократичната религия. Според мен всяка религия е била достойна и добронамерена до изкористяването и по политически причини! - Не смятайте, че древните политици са били по-читави от съвременните! Самият аз съм по-скоро безбожник, с корени в православието, като по-вечето българи. Баба ми имаше някаква икона, но не си я спомням като ревностна християнка. Религията е вяра, а вярата започва там, където свършва познанието! С една дума, не е толкова важно какъв е Исляма (Православието, Католицизма и т.н.), а от кого и как се използва! В дивото средновековие кръстоносците са убивали и грабили по пътя си за Божи гроб! Могат да се изброят разни причини, но религията е само претекст! Сега талибани и муджахидини проливат кръв! Защо и кой ги кара? Определено това не е от религиозна ревност! Ако те самите го правят като (прощавайте за израза) зомбита, то техните водачи имат доста свободна интерпретация на религията си!

В Исляма обаче и аз не знам какво става с тези души ?

Някой може ли да отговори ?

Уважаеми Док, частичен отговор на този въпрос, който зададох и аз преди време беше даден от Aliah:

dagpo:Още един въпрос: каква е съдбата на тези, които не изповядват Исляма, след смъртта? Имат ли шанс да попаднат в Рая или не? Ако са живели преди времето на Пророка или на места, където неговото учение не е било познато? Ако следват друго учение/религия или не следват никакво?

Aliah:На такъв въпрос се отговаря с:Аллах знае най-добре.

Аллах-Единствения е пращал на земята много пророци,целта на които е била една:

да предаде на хората,че бога е един.Всички,които са повярвали в това ще са в Рая,

дори и да се пречистват няколко хиляди години в Ада.

Става въпрос за стотици изчезнали народи-някои са споменати в Курана,за други не знаем

нищо.

Ние не вявраме,че Мухаммад САУС е единствения пророк,а вярваме,че е последния.

Хората живяли по времето между два пророка или пратеника,както и тези,които

не знаят какво е Ислям,ще бъдат изпитани по време на Страшния съд.

Едни от имената на Аллах са Милостивия,Милосърдния и Опрощаващия (грехове)-в хадис

се предава,че Аллах СУТ ще извади от Огъня всяка душа,в която има вяра колкото

житено зрънце.

ПП Нормално е отново и отново да се задават едни и същи въпроси в търсенето на смислени отговори.

Aliah:На такъв въпрос се отговаря с:Аллах знае най-добре.

Аллах-Единствения е пращал на земята много пророци,целта на които е била една:

да предаде на хората,че бога е един.Всички,които са повярвали в това ще са в Рая,

дори и да се пречистват няколко хиляди години в Ада.

Става въпрос за стотици изчезнали народи-някои са споменати в Курана,за други не знаем

нищо.

Ние не вявраме,че Мухаммад САУС е единствения пророк,а вярваме,че е последния.

Хората живяли по времето между два пророка или пратеника,както и тези,които

не знаят какво е Ислям,ще бъдат изпитани по време на Страшния съд.

Едни от имената на Аллах са Милостивия,Милосърдния и Опрощаващия (грехове)-в хадис

се предава,че Аллах СУТ ще извади от Огъня всяка душа,в която има вяра колкото

житено зрънце.

dagpo, благодаря. Aliah - благодаря. Явно не чета темата редовно. :-)

Тоест на тези въпроси от гледна точка на Исляма отговорът е: Аллах знае най-добре.

Остава последния ми въпрос:

Може ли хора да съдят кой какъв е(неверник или не), вместо Аллах? Ако да - Могат ли да предприемат действия въз основа на отсъждането си?

Значи съм отправил призив за битка... Какво ли не научава човек из форумите.

Ти не търсиш истината. Ти търсиш трибуна от която да я изкрещиш. И то твоята си истина.

Съжалявам, ако съм те разбрал погрешно, Брате!

Мога да си намеря много по-добра трибуна сайта на "Атака" например!

Поднясям искрени извинения!

"Сражение" вероятно не е най-точната дума в случая! Сражение има от Битката при Бадр до Смъртта на Тео Ван Гог!

Пак казвам - За мен няма сражение, има търсене на истината - такава, каквато е!

Аз бих могъл да я изрека с едно изречение - Ислямът е християнство с много малка смесица на специфични арабски обичаи!

Ако действително твърдиш, че искаме да намерим истината, бихме могли да намерим общите неща между исляма и християнството!

Готов ли си?

Друг мой познат арабин, учил в Холандия, знаещ поне пет езика (български перфектно!) не ходеше в джамия никога. Казваше така: "Ако имам работа с Бога, тя е между мен и Бога!

Не са ми необходими посредници!"

1)В Исляма няма демокрация

2)твоя познат арабин с тези си думи отрича Исляма изцяло,явно е роден в мюсюлманско семейство,но никога не е разбрал какво е Ислям.

3)в Исляма няма посредници,джамията не е посредник,а място.

Мюсюлманите се молят директно на Създателя,Аллах и единствено на Него.

редовните форумци:много бързо напредва темата,имайте търпение моля.

въпроса: Ако Аллах знае всичко, той би трябвало да знае, че някои от неговите творения ще са неверници, още в момента на създаването им. Защо ги е създал тогава?

отговора:

основен принцип в Исляма е вярата в безпределната Мъдрост на Аллах.

Ние вярваме,че Аллах СУТ не е създал нищо напразно и съществуването и на най-незабележимата

бубулечка има смисъл-това е част от таухида,т.е.Единобожието.

Всяко творение идва по Волята и с Позволението на Аллах.

,,Аллах е Създателя на всяко нещо,,

(сура ар Раад,ая 16)

отбележете,че Аллах е пожелал да създаде много противоположности:ангели и сатани;ден и нощ

красиви и грозни хора;умни и не толкова умни;бедни и богати и разбира се вярващи и не вярващи.

Чрез едните се изпитват другите.

Например когато аз видя хора,които отричат съществуването на Бога

си спомням за Аллах СУТ и благодаря,че съм от напътените.

За мен има полза.

,,Ние му показахме пътя -; или е признателен, или е неблагодарник.,,

(сура Човекът ая 2)

,,Той е, Който сътвори смъртта и живота, за да ви изпита кой от вас е по-добър в делата. Той е Всемогъщия, Опрощаващия..''

(сура Владението,ая 2)

И друго-хората не са способни да проумеят напълно Мъдростта на Аллах,дори и да са мюсюлмани.

Ние сме създания,които разбират само това,което Създателя им пожелае да разбират.

има неща отвъд нашия разум.

Аллах е Всезнаещ и Неговата Мъдрост е безгранична.Ние сме ограничени,защото сме създадени.

Ако Аллах беше създаден от нещо,Той също щеше да е ограничен,но не е:

затова е Единствения.

моля ви не се карайте и нека обсъждаме въпросите един по един,благодаря ви

Остава последния ми въпрос:

Може ли хора да съдят кой какъв е(неверник или не), вместо Аллах? Ако да - Могат ли да предприемат действия въз основа на отсъждането си?

Да,мюсюлманите могат.Въпроса е обширен,сега нямам време.

Ако имаш интерес,мога да обясня,инша-Алла!

1)В Исляма няма демокрация

Е, аз от кога се мъча да го обясня това. Благодаря ти Aliah!

;) да,в същност това го знаех от теб,от твои предишни постове и ми стана доста интересно,явно преди да бъдат мюсюлмани са били езичници.Означава ли,че последователите му тогава приемат това име за олицетвотение,наименование на бога в който вярват,както Исус Христос за християните?

Със сигурност са били езичници! Арабите са вярвали в 360 бога! Кааба, хадж и камъните са съществували преди Мохамед.

Когато Мохамед около 630 година влиза в Мека с 10 000 войска, разпорежда да се умищожат всички езически богове в т.нар. сега Свещенна джамия / Масджит ал Харам/ Харам на Арабски е Забранен! Според теб, защо Свещенната Джамия от Сура 19:1 в мека се наричаа Харам? / !

...

Аллах и Християнският Бог са едно и също нещо! Т.е. Бог е Един! В това съм категоричен- и мюсюлмани ще потвърдят! Тъй е написано и в Корана!

А защо не са приели християнството,тогава е било доста популярно,или са живеели в отдалечени места?

В действителност част от Арабите са били християни. Дори и сега има араби-християни.

Но Мохамед е изиграл по това време изключително положителна роля за Арабите / така показва историята /.

На основата на религията на Аллах, е обединил многото арабски племена и след това те стават голяма военна сила, с която в следващите столетия ще се налага да се съобразяват други държави!

Сега се водя мюсюлманин,но християнството не ми е чуждо. :wors: Може да се каже,че вярвам в единствения Бог.

Жалко,че не съм час с арабския, доста неща щяха да ми се изяснят.

Свещен език,ама то не изглежда ли малко дискриминиращо,който не го знае не може да чете или да разбере Корана(от преводите,но както казваш май и преводите май са съмнителни,ако се променя значението на текста) ,да се моли(а и защо не позволено да се моли човек на собствения си език?)... :)

И според мен Божието Слово трябва да звучи на различни езици еднаква добре!

А Коранът е преведен на различните езици ... различно!

Ще ти дам един пример:

В Сура 19 четем, че Исус е умрял и е възкресен.

32. И да бъда нежен към своята майка. И не ме стори Той горделив, непокорен.

33. И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!"

34. Това е Иса, синът на Мариам ­ словото на истината, в която се съмняват.

Коранът, който ползвам е в превод на български от проф. Цветан Теофанов и е единствен превод одобрен от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България.

На този Интернет адрес може да се намери:

http://www.harunyahy...ation_index.php

И сега да видим какво пише в същата тази сура 19 аят 33, но в английския превод на Корана, на Pickthall / един от най - добрите преводи на английски / :

33 Peace on me the day I was born, and the day I die, and the day I shall be raised alive!

33 Мир на мен в деня, когато се родих, и в деня на смъртта си, и в деня, когато ще се въздигна жив! / преводът е мой /.

Източник - http://www.searchtru....php?chapter=19

Но според англоговорящите мюсюлмани очевидно Христос е въздигнат жив след смъртта си, докато българските мюсюлмани вярват, че Христос е умрял и възкръстнал!

Дори и за Второто пришествие да се отнасят, пак тези знамения поставят повече въпроси, от колкото да дават отговори!

Ако действително твърдиш, че искаме да намерим истината, бихме могли да намерим общите неща между исляма и християнството!

Готов ли си?

Бих се радвал, ако го направиш. Аз с исляма не съм достатъчно запознат, за да го направя. Но именно това смятам е начина да се запознае човек с една религия, като започне от общото, а не от разликите.

основен принцип в Исляма е вярата в безпределната Мъдрост на Аллах.

отбележете,че Аллах е пожелал да създаде много противоположности:ангели и сатани;ден и нощ

красиви и грозни хора;умни и не толкова умни;бедни и богати и разбира се вярващи и не вярващи.

Чрез едните се изпитват другите.

Та, както казах, Аллах или е напълно трансцендентен, непостижим, недостижим и т.н., при което не виждам как ако отправям молитви към него ще ме чуе :) или е като някое хлапе, което си играе в пясъчника.

Чрез едните се изпитват другите е същия необорим аргумент като този на едни християни, които вярват, че света го има от 12,000 години. Когато ги питаш: "Тогава откъде са се взели останките от динозаври, на по милиони години?", те отговарят "Бог ги е сложил там, за да провери вярата ни."

Ако Аллах беше създаден от нещо,Той също щеше да е ограничен,но не е:

затова е Единствения.

Но как тогава твори, т.е. акта на сътворявана предполага промяна и какво имаш предвид под това, че не е ограничен, щото ако правилно разбирам той не е иманентен на сътвореното (като Брахман във Веданта), т.е. има Аллах като творец и свят като негово творение... Както и да е, некоректно е да ти задавам такива въпроси, щото не си теолог. Ако си щастлива с твоята вяра, ако това те прави по-добра и облагодетелства хората около теб, съм щастлив и аз (това на санскр. се нарича мудита и се превежда като симпатизираща радост или емпатичната способност да се радваме на щастието на другите). Това не е толкова важно по-интересно е следното:

Да,мюсюлманите могат.Въпроса е обширен,сега нямам време.

Ако имаш интерес,мога да обясня,инша-Алла!

На мен ми е интересно...

Aliah каза: редовните форумци:много бързо напредва темата,имайте търпение моля.

Извинявай Aliah, днес е Неделя и който няма кво да прави виси пред компютъра (като мен в момента) :wors:

Бих се радвал, ако го направиш. Аз с исляма не съм достатъчно запознат, за да го направя. Но именно това смятам е начина да се запознае човек с една религия, като започне от общото, а не от разликите.

А би ли посочил някого или няколко души тук във форума, които са добре запознати?

Аз ще задавам първо въпроси, които считам, че са общи, а те само могат да потвърждават или ако отричат - да подкрепят мнението си с факти от Корана или Сунна-та!

Нещата са много прости! Ще посоча едим пример:

Истина първа:

Богът на християните и мюсюлманите е един и същ! Истина ли е?

Доказателство:

46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: “Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени.”

Със сигурност са били езичници! Арабите са вярвали в 360 бога! Кааба, хадж и камъните са съществували преди Мохамед.

Когато Мохамед около 630 година влиза в Мека с 10 000 войска, разпорежда да се умищожат всички езически богове в т.нар. сега Свещенна джамия / Масджит ал Харам/ Харам на Арабски е Забранен! Според теб, защо Свещенната Джамия от Сура 19:1 в мека се наричаа Харам? / !

...

Аллах и Християнският Бог са едно и също нещо! Т.е. Бог е Един! В това съм категоричен- и мюсюлмани ще потвърдят! Тъй е написано и в Корана!

В действителност част от Арабите са били християни. Дори и сега има араби-християни.

Но Мохамед е изиграл по това време изключително положителна роля за Арабите / така показва историята /.

На основата на религията на Аллах, е обединил многото арабски племена и след това те стават голяма военна сила, с която в следващите столетия ще се налага да се съобразяват други държави!

Ще ти дам един пример:

33. И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!"

Коранът, който ползвам е в превод на български от проф. Цветан Теофанов и е единствен превод одобрен от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България.

И сега да видим какво пише в същата тази сура 19 аят 33, но в английския превод на Корана, на Pickthall / един от най - добрите преводи на английски / :

33 Peace on me the day I was born, and the day I die, and the day I shall be raised alive!

33 Мир на мен в деня, когато се родих, и в деня на смъртта си, и в деня, когато ще се въздигна жив! / преводът е мой /.

Но според англоговорящите мюсюлмани очевидно Христос е въздигнат жив след смъртта си, докато българските мюсюлмани вярват, че Христос е умрял и възкръстнал!

Дори и за Второто пришествие да се отнасят, пак тези знамения поставят повече въпроси, от колкото да дават отговори!

Скоро наближава Хадж ,погледнато обективно виждам всяка година дават по новините как мюсюлмани от цял свят отиват на поклонение пред Кааба и посоката на молитвите е към нея,това ми изглежда като идолопоклонничетсво.Защо се отдава такова голямо значение на това място,защо е свещенно?Добре Авраам е принесъл в жертва сина си там,но това е било тест,изпитание за него да се види колко е била голяма жертвоготовността на един вярващ.Защо после е издигнато както най-свещенното място за поклонение?Не си спомням за християните да е толкова важно,че да отиват на поклонение там,но пък всеки е чувал за Авраам и Исак и примера за вярност.

Все пак човек на където и да се обърне Бог е навсякъде,на която и посока да се моли(какво значение има посоката)Бог го чува и вижда,Той знае какво има в сърцето и ума на всеки човек.

Да бъде въздигнат жив след смъртта си и да е умрял и възкръснал не означава ли едно и също?Или искаш да кажеш,че според превода от английски Исус не е възкръснал а ще възкръсва? А да не би да се бърка с това,че ще се завърне отново на земята-второ пришествие?

Един друг въпрос-какво означава,че е бил оприличен?Т.е за разпнали някой друг,който е приличал на него, акакво е станало с истинския?Нали по това време все пак е бил много известен и много хора са го виждали да проповядва,как би бил сбъркан,имал е ученици,последователи?

.................................

Ще ти дам един пример:

Отново измислици лъжецо....

Чета и се чудя.... Толкова ли си зле с английския , или просто четеш и превеждаш прекалено буквално....

Английските преводи на Корана са правени по правило от имигранти, чиито майчин език е обикновено арабския, ( евентуално техни деца ) , или от англичани, които са познавали арабския език ... Но дали са познавали достатъчно добре едните английския и вторите арабския за да направят абсолютно точен превод е доста съмнително.... Те и затова и нямат одобрение впрочем..

А относно твоя превод от английски...I shall be raised alive буквално преведено е точно както го казваш ти ( добре че признаваш че превода е твой) .... но може и да се преведе както в българския превод на Корана.... когато ще бъда възкресен

Останалото е твоя интерпретация за това какво ще разберат англоговорящите мюсюлмани...

Все пак това е далеч от православието нали знаеш... не е богословие ...

П.С Отделно че и двете означават почти едно и също, както казва потребителя над мен....

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.