Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

:rolleyes:

хайде да свършва неделята!

Логос-100 пъти ти казах,че ние вярваме,че Иса ас не е умрял на кръста.

Аллах СУТ не е позволил Неговия Пророк да бъде измъчван на кръста и е направил така,

че човекът затворен с него в килията да приеме неговия облик и да бъде разпнат.Точка.

dagpo-Аллах СУТ седи над творенията си.Аз знам доста по въпроса и като въпросите в темата спрят да валят,

може да навляза в детайли.Знанията за Единобожието са достъпни всички хора,не само ислямските учени.

Всеки мюсюлманин трябва да познава Аллах и да знае как да Му служи.

safiray-чети тук:

http://www.islamforbulgaria.com/islam/islam_za_nemusulmani/kaaba.html

Хадж е милост от Аллах и начин,по който Аллах СУТ е пожелал да Му се служи.

Поклонението там е нещо неописуемо.Всеки стъпил в Масджид ал Харам(харам не означава само ,,забранено,,Логос пак интерпретира)

иска пак да иде там,нещо го тегли на там,вярата му се увеличава и разбира много неща..

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Това е доста интересно и точно казано.

Кааба е кибла, т.е. посоката към която мюсюлманите се обръщат за молитва. Важно е да се отбележи, че мюсюлманите се обръщат само към Кааба по време на молитвата, а не се прекланят пред нея. Мюсюлманинът не се моли на никого и не се прекланя пред никого освен пред Аллах.

По времето на пророка, хората се качвали на Кааба и правели азан, т.е. повика за молитва. Трябва да се попитат тези, които твърдят, че мюсюлманите се молят на Кааба, кой идолопоклонник се качва на идола, на когото се моли?

А сега не съществува ли тази традиция,да правят азан горе?

Иса ас не е умрял на кръста

А къде е умрял и кога? :huh:

Скоро наближава Хадж ,погледнато обективно виждам всяка година дават по новините как мюсюлмани от цял свят отиват на поклонение пред Кааба и посоката на молитвите е към нея,това ми изглежда като идолопоклонничетсво.Защо се отдава такова голямо значение на това място,защо е свещенно?Добре Авраам е принесъл в жертва сина си там,но това е било тест,изпитание за него да се види колко е била голяма жертвоготовността на един вярващ.Защо после е издигнато както най-свещенното място за поклонение?Не си спомням за християните да е толкова важно,че да отиват на поклонение там,но пък всеки е чувал за Авраам и Исак и примера за вярност.

Все пак човек на където и да се обърне Бог е навсякъде,на която и посока да се моли(какво значение има посоката)Бог го чува и вижда,Той знае какво има в сърцето и ума на всеки човек.

Когато наближи Хадж, ми се обади!

Бях намерил миналата година един сайт от където предаваха директно Хадж по телевизията!

В момента не съм готов да го намеря! Мисля, че ще ти бъде интересно да го гледаш!

Миналата година гледах малко...

Да бъде въздигнат жив след смъртта си и да е умрял и възкръснал не означава ли едно и също?

Не е едно и също...

Сура 4, аяти 157 до 159

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." ­ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

158. Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, премъдър.

159. Сред хората на Писанието няма такъв, който да не повярва в него преди неговата смърт, а в Деня на възкресението той ще е свидетел против тях.

Тук виждаме, че аят 157 казва, че не е убит и не е разпнат, а 159 казва, точно обратното, че има смърт и възкресение.

Ще напиша по-дълбок анализ на това знамение, вероятно утре в темата - Жив ли е Исус според Исляма?

Думата "Оприличен", означава "Излъгах" ! Едва ли работата на Бог е да лъже?!

Бог не може да лъже, за това този превод не е точен!

А от този Божествен прецедент произлизат изключително много въпроси...

Или искаш да кажеш,че според превода от английски Исус не е възкръснал а ще възкръсва? А да не би да се бърка с това,че ще се завърне отново на земята-второ пришествие?

Един друг въпрос-какво означава,че е бил оприличен?Т.е за разпнали някой друг,който е приличал на него, акакво е станало с истинския?Нали по това време все пак е бил много известен и много хора са го виждали да проповядва,как би бил сбъркан,имал е ученици,последователи?

Аят 157, от Сура 4, написано в този си вид противоречи на логиката в целия Коран и на цялата Библия!

Дори преводачи на Корана изпитват затруднение да дадат точно обяснение.

Аз обаче ти казвам - Премахнат ли се трите "НЕ"-та пред убиха, разпнаха и убиха всичко ще си дойде точно на мястото!

Това знамение става в унисон с целия Коран, с Библията и с Историята.

:huh:

Логос-100 пъти ти казах,че ние вярваме,че Иса ас не е умрял на кръста.

Аллах СУТ не е позволил Неговия Пророк да бъде измъчван на кръста и е направил така,

че човекът затворен с него в килията да приеме неговия облик и да бъде разпнат.Точка.

Май е време, да се включа в дискусията! Нещо много свойствени отношения между Бог като баща и Бог като син в човешкото Му тяло?

Aliah, може ли да си позволи Бог да не даде жертвата в Свое лице за опрощение на греховете на хората, а да позволи и даже да съучаства в убийството на друг човек?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Отново измислици лъжецо....

Чета и се чудя.... Толкова ли си зле с английския , или просто четеш и превеждаш прекалено буквално....

Английските преводи на Корана са правени по правило от имигранти, чиито майчин език е обикновено арабския, ( евентуално техни деца ) , или от англичани, които са познавали арабския език ... Но дали са познавали достатъчно добре едните английския и вторите арабския за да направят абсолютно точен превод е доста съмнително.... Те и затова и нямат одобрение впрочем..

А относно твоя превод от английски...I shall be raised alive буквално преведено е точно както го казваш ти ( добре че признаваш че превода е твой) .... но може и да се преведе както в българския превод на Корана.... когато ще бъда възкресен

Останалото е твоя интерпретация за това какво ще разберат англоговорящите мюсюлмани...

Все пак това е далеч от православието нали знаеш... не е богословие ...

П.С Отделно че и двете означават почти едно и също, както казва потребителя над мен....

Почти едно и също не означава едно и също!

Освен това, ако прочетем друг превод- пише по-различмо

Shakir 33: And peace on me on the day I was born, and on the day I die, and on the day I am raised to life.

Това, пак ли е почти едно и също с raised alive.

Да не говорим, че юдеите никога не са искали да убият Месията! Напротив, юдеите чакат Месията от хилядолетия и още я чакат!

Никъде в юдаизма не се твърди, че Исус е Месия! Даже напротив - твърди се, че не е Месия!

Добре, нека Исус е убит и възкресен! И аз така мисля!

Тогава Сура 4, аят 157 не е преведен правилно - нещо, което отдавна предупреждавам!

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." ­ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

dagpo-Аллах СУТ седи над творенията си.Аз знам доста по въпроса и като въпросите в темата спрят да валят,

може да навляза в детайли.Знанията за Единобожието са достъпни всички хора,не само ислямските учени.

Може би са достъпни като преживяване, но обясняването им по някакъв смислен начин е

друга работа, инак не би имало ислямски учени, както ги наричаш ти. Ще се оттегля за известно време, както направих и по-рано, за да ви дам възможност да се разберете. Аз се интересувам от същностните специфики на Исляма, от основните положения в неговата доктрина, а не от това в кой аят на коя Сура къде се слага запетайката и къде тирето ;)

хайде да свършва неделята!

Нека е така по волята на Аллах, Йехова, Буда, Христос, Вишну, Хор, Озирис и твоята :)

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

;) много е интересно,

-според християнството е Исус е бил рапнат(убит) и след три дни възкръснал

-според ислям не е бил разпнат нито убит,а въздигнат жив

158. Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, премъдър

157. и изричаха: “Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах.” ¬ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.,

а това накрая

Със сигурност не го убиха те

ми изглежда,че все пак е убит от някого.159. Сред хората на Писанието няма такъв, който да не повярва в него преди неговата смърт, а в Деня на възкресението той ще е свидетел против тях. :):huh: значи,че е въздигнат,но пък има и ден и на възкресение?

Или и аз се обърках тотално.

45. Когато ангелите рекоха: “О, Мариам, Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса, синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените явно означава,че е жив.

:speak: много е интересно,

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." ¬ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.,

а това накрая

ми изглежда,че все пак е убит от някого.159. Сред хората на Писанието няма такъв, който да не повярва в него преди неговата смърт, а в Деня на възкресението той ще е свидетел против тях. :rolleyes::huh: значи,че е въздигнат,но пък има и ден и на възкресение?

45. Когато ангелите рекоха: "О, Мариам, Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса, синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените явно означава,че е жив.

"Със сигурност не го убиха те"

Ами наистина физическото убийство е свършено от войниците( а не от Пилат или народа, които само решават това да стане)! Войниците Го разпват, при което са извършили известно малтретиране, в повече от това, което е проведено преди и след процеса и по пътя към Голгота! След разпването гравитацията си оказва тежката дума и довежда до пълно изтощение следвано от смъртта! Действителното доубиване с копие, на някои по-издръжливи осъдени, е било ненужно в случая.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Ами наистина физическото убийство е свършено от войниците( а не от Пилат или народа, които само решават това да стане)! Войниците Го разпват, при което са извършили известно малтретиране, в повече от това, което е проведено преди и след процеса и по пътя към Голгота! След разпването гравитацията си оказва тежката дума и довежда до пълно изтощение следвано от смъртта! Действителното доубиване с копие, на някои по-издръжливи осъдени, е било ненужно в случая.

Ти май си готов да пренапишеш историята?Не си чувал за копието на Лонгин?

Ти май си готов да пренапишеш историята?Не си чувал за копието на Лонгин?

Проверката в случая е била ненужна, колкото и да бодеш някои починал вече човек няма да станеш убиец!

А когато дойдоха при Иисуса и Го видяха вече умрял, не Му пребиха пищелите;

но един от войниците прободе с копие ребрата Му, и веднага изтече кръв и вода. (Глава 19, стих 32-34)

Новчо(в превод от ника), много се палиш!:rolleyes:

Проверката в случая е била ненужна, колкото и да бодеш някои починал вече човек няма да станеш убиец!

А когато дойдоха при Иисуса и Го видяха вече умрял, не Му пребиха пищелите;

но един от войниците прободе с копие ребрата Му, и веднага изтече кръв и вода. (Глава 19, стих 32-34)

Новчо(в превод от ника), много се палиш!:super:

Не се паля, просто ти подсказвам да не пишеш измислици.Та как са убивали по-издържливите?С копие или с "пребиване н пищелите"? Знаеш ли изобщо какво е това? :super:

Та, както казах, Аллах или е напълно трансцендентен, непостижим, недостижим и т.н., при което не виждам как ако отправям молитви към него ще ме чуе :rolleyes: или е като някое хлапе, което си играе в пясъчника.

Все едно знаеш какъв Е?

Значи, казваш ,че не те напътства? Може примено това да са причините:

31. Лукман (Лукман)

17. О, синко мой, отслужвай молитвата и повелявай одобряваното, и възбранявай порицаваното, и бъди търпелив към онова, което те сполети! Това е от решителните дела.

18. И не криви лице пред хората, и не върви по земята с високомерие! Аллах не обича никой горделивец, самохвалец.

19. И бъди умерен в своята походка, и снижавай своя глас! Най-противният от гласовете е магарешкият глас.”

20. Не виждате ли, че Аллах подчинява за вас всичко на небесата и всичко на земята, и щедро ви дава Своята благодат - и явна, и скрита? А някои от хората спорят за Аллах, без да имат нито знание, нито напътствие, нито просветляващо писание.

..............

Т.е. според Исляма Аллах напътства хората.

Приятелю,

Тук най важното е, че Аллах е излъгал / оприличен/ вярващите, че е бил убит Христос!

Сура 4

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

Според теб - може ли Бог да лъже?

Това несъмнено означава следното:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=140406&pid=1553532&start=&st=#entry1553532

Най-противният от гласовете е магарешкият глас.

В: Да попитам защо Аллах е създал магаретата?

О: За да изпита търпението на вярващите вероятно :)

Приятелю,

Тук най важното е, че Аллах е излъгал / оприличен/ вярващите, че е бил убит Христос!

Сура 4

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

Според теб - може ли Бог да лъже?

Това несъмнено означава следното:

http://www.kaldata.c...t=#entry1553532

Както винаги, хората лъжат(фанатиците лъжат, духовниците [без значение от вид и ранг, както и религия - дали са отчета или имами], също лъжат, а повярвалите им обикновени хора, им пригласят, мърморещи променените от техните наставници истини, които често са така манипулирани, че се превръщат в лъжи! Всяка религия лъже по различен начин, като част от лъжите на някои религии съвпадат заради общият им произход и психологизма на това, в какво(и по какъв начин казано) биха повярвали хората!

157. и изричаха: “Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах.” ¬ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.,

а това накрая

ми изглежда,че все пак е убит от някого.159. Сред хората на Писанието няма такъв, който да не повярва в него преди неговата смърт, а в Деня на възкресението той ще е свидетел против тях. :wors::go ahead: значи,че е въздигнат,но пък има и ден и на възкресение?

45. Когато ангелите рекоха: “О, Мариам, Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса, синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените явно означава,че е жив.

Сега ще разбереш,инша-Алла,не е сложно,напротив:

в 159 ,,възкресение,,означава ВЪЗКРЕСЕНИЕТО на ВСИЧКИ ХОРА в Деня на Страшния Съд,когато всеки Пророк пращан на земята с мисия ще свидетелства за своя народ.

,,знатен в отвъдния живот,,означава,че Аллах СУТ го е удостоил с висока степен в Рая,той е от приближените(уали) на Аллах.Нека

отбележа,че Рая ще е на степени разтоянието между които е много голямо,сравнява се с разтоянието между земята и звездите.

Пророкът Иса (ас) е изпълнил мисията си,предал е истината на своя народ,че Бога е Един и завършил земния си път,въздигайки се с лекота

по волята на Аллах в отвъдното.

Интересно е,че има и християни,които също не вярват ,че Иисус е разпнат на кръста.

напр. в Dictionary of Christian Biography I,рg 768,християнският историк Василидис пише,че Господ е направил така,че лицето на другия осъден да прилича на Иисус.Неговото име е Симон Кирнейски и именно той бива разпнат на кръста.Самият Иисус наблюдава неговото разпване,после се отдалечава и се въздига на небето.

Хората,които разпространяват това,твърдят,че преводача на един от учениците на Иисус-Петър, записва споделеното от самия Иисус,т.е.какъв ще е края на земния му живот.

Така,че една от най-важните християнски догми е била поставяна под въпрос от много хора,но разбира се църквата старателно крие(лъже) и постига целта си,както виждаме днес.

Та, както казах, Аллах или е напълно трансцендентен, непостижим, недостижим и т.н., при което не виждам как ако отправям молитви към него ще ме чуе :go ahead: или е като някое хлапе, което си играе в пясъчника.

Чрез едните се изпитват другите е същия необорим аргумент като този на едни християни, които вярват, че света го има от 12,000 години. Когато ги питаш: "Тогава откъде са се взели останките от динозаври, на по милиони години?", те отговарят "Бог ги е сложил там, за да провери вярата ни."

Аллах СУТ чрез своите Пророци и Пратеници ни е казал как да се доближим към Него:

чрез служене по начините,който Той е пожелал:молитви,пост,Хадж и т.н.

Всъщност Аллах СУТ няма нужда от нас,творенията-но ние имаме нужда от Него.

,,Чрез едните се изпитват другите,, не е единственото обяснение.

Мисля,че тук трябва да се отговори на въпроса: Защо Аллах е създал Вселената?

Отговора е:За да покаже Своето Величие.

Наприме защо небето се оцветява в ралични цветове?На кого е нужно това?

Ами на мен ми е нужно:ставам,гледам през прозореца и казвам: Превелик е Аллах-създава най-прекрасните цветове,

Той е Създателя на всичко на земята и небето.-това иска Аллах СУТ,да Му благодарим,да засвидетелстваме Неговото Величие

общо казано:да Му служим от позицията на творения с пълното съзнание на такива.

Сега ще скокна до будистката тема за по-задълбочен анализ.

да добавя за хората,които не са мюсюлмани,защо са създадени:

Едни от имената на Аллах СУТ са Ал-Уаххаб - Даряващият :Този, Който дарява безкористно; Даряващият блага на Своите раби и

Ар-Раззак:Създаващият блага; Богът, даващ средства за съществуване на Своите създания.

На всеки се е случвало,да си помисли за нещо и без да предприема нищо,то да се сбъдне-това е от Създателя,

Той СУТ дава от пожеланото ;каквото реши на хората.Т.е. Аллах изпълнява призивите,молитвите,желанията на не вярващите в Него,т.е. на не мюсюлманите.

пп за динозаврите сериозно ли не знаете каква е ползата?В бг учебника по биология в средните класове го пише :wors:

Аллах СУТ чрез своите Пророци и Пратеници ни е казал как да се доближим към Него:

чрез служене по начините,който Той е пожелал:молитви,пост,Хадж и т.н.

Всъщност Аллах СУТ няма нужда от нас,творенията-но ние имаме нужда от Него.

,,Чрез едните се изпитват другите,, не е единственото обяснение.

Мисля,че тук трябва да се отговори на въпроса: Защо Аллах е създал Вселената?

Наприме защо небето се оцветява в ралични цветове?На кого е нужно това?

Ами на мен ми е нужно:ставам,гледам през прозореца и казвам: Превелик е Аллах-създава най-прекрасните цветове,

Той е Създателя на всичко на земята и небето.-това иска Аллах СУТ,да Му благодарим,да засвидетелстваме Неговото Величие

общо казано:да Му служим от позицията на творения с пълното съзнание на такива.

Сега ще скокна до будистката тема за по-задълбочен анализ.

да добавя за хората,които не са мюсюлмани,защо са създадени:

Едни от имената на Аллах СУТ са Ал-Уаххаб - Даряващият :Този, Който дарява безкористно; Даряващият блага на Своите раби и

Ар-Раззак:Създаващият блага; Богът, даващ средства за съществуване на Своите създания.

На всеки се е случвало,да си помисли за нещо и без да предприема нищо,то да се сбъдне-това е от Създателя,

Той СУТ дава от пожеланото ;каквото реши на хората.Т.е. Аллах изпълнява призивите,молитвите,желанията на не вярващите в Него,т.е. на не мюсюлманите.

пп за динозаврите сериозно ли не знаете каква е ползата?В бг учебника по биология в средните класове го пише ;)

Алия,не се отплесвай толкова .Кажи ни само с две думи, според теб Бог може ли да лъже?И понеже от всичките ти писания , а и от записаното в курана е видно, че е така , втория ми въпрос е защо му е нужно да го прави?/И ако обичаш не ми се измъквай с отговори от сорта , че той си знае и не е нужно да ни обяснява и на нас./

...

Нека отбележа,че Рая ще е на степени разтоянието между които е много голямо,сравнява се с разтоянието между земята и звездите.

...

Това означава ли, че тези от по-нисшите степени ще завиждат на тези от по-висшите?

Ще могат ли да отиват от степен в степен?

Изглежда, че преди най-висшата степен Раят не е пълен.

въпрос: Защо Аллах е създал Вселената?

На кого? На себе си? Или на нас?

Правилно ли разбирам, че Аллах ни е създал за да му благодарим, че ни е създал?

Това не го разбрах.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Както винаги, хората лъжат(фанатиците лъжат, духовниците [без значение от вид и ранг, както и религия - дали са отчета или имами], също лъжат, а повярвалите им обикновени хора, им пригласят, мърморещи променените от техните наставници истини, които често са така манипулирани, че се превръщат в лъжи! Всяка религия лъже по различен начин, като част от лъжите на някои религии съвпадат заради общият им произход и психологизма на това, в какво(и по какъв начин казано) биха повярвали хората!

Мога да кажа-нищо човешко не им е чуждо :blink:

че Рая ще е на степени разтоянието между които е много голямо,сравнява се с разтоянието между земята и звездите а нали никой не знае какво точно е Рай и какво има там ;)

Така,че една от най-важните християнски догми е била поставяна под въпрос от много хора,но разбира се църквата старателно крие(лъже) и постига целта си,както виждаме днес. по тази логика човек си вади извода,че щом има спор за истинността в християнството,то какво остава за другите религии :P значи,че не трябва да приемаме всичко като чиста монета,слепешком.

Кажи ни само с две думи, според теб Бог може ли да лъже?И понеже от всичките ти писания , а и от записаното в курана е видно, че е така , втория ми въпрос е защо му е нужно да го прави?

Мисля си,че Бог е много различен от нас,нали е Бог все пак,та как тогава би имал тези човешки качества,за всяко нещо си има причина,само дето не я знаем :ph34r:

Това означава ли, че тези от по-нисшите степени ще завиждат на тези от по-висшите?

аз взех да се страхувам вече,къде ще отидем,какво ще стане с нас :) страх ме е от високо

...

не

...

няма да могат,всичко се преодпределя в този живот

...

На кого? На себе си? Или на нас?

и защо направи такъв извод?

...

На нас.

Правилно ли разбирам, че Аллах ни е създал за да му благодарим, че ни е създал?

..

Това не го разбрах.

да.

.....

Всички творения на Аллах СУТ имат своя смисъл на съществуване.

Да служиш Му или не е твой личен избор.

И вярващите и не вярващите са създадени за да бъдат изпитани.

Всеки човек инстинктивно търси отговора на въпроса има ли бог,къде е той,

как се е появила вселената и т.н.

някои намират отговора на въпроса,т.е.издържали са най-важната част от изпитанието.

safiray-ти питаш ли или просто споделяш предположенята си?

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

....

Да,мюсюлманите могат.Въпроса е обширен,сега нямам време.

Ако имаш интерес,мога да обясня,инша-Алла!

Благодаря Aliah.

Да. Имам интерес. Ако те разбирам правилно мюсюлманите могат да съдят вместо Аллах?

Това означава ли, че мюсюлманите имат правото и задължението да вършат всички тези неща които са отредени в Корана за неверниците? Например да ги изгарят в Огъня и всякога, щом кожата им се опече, да я сменят с друга кожа, за да вкусят мъчението.

Какво става, ако сбъркат в преценката си и следвайки Курана причиняват страдания на някой който са сметнали за неверник?

не

...

няма да могат,всичко се преодпределя в този живот

и защо направи такъв извод?

Раят няма да е пълен за тези на по-ниските нива защото ще завиждат на тези от по-висшите. Хората, които завиждат, всъщност страдат, и затова този Рай не е пълен.

Нека проявим благородство към Aliah, щото, както казах тя не е теолог. Ако се захванем сериозно с нея, може би няма да е съвсем коректно :P ...

Раят няма да е пълен за тези на по-ниските нива защото ще завиждат на тези от по-висшите. Хората, които завиждат, всъщност страдат, и затова този Рай не е пълен.

В Рая завист няма да има.И с това изчерпваме въпроса.

В Исляма има няколко принципа,според които се отсъжда един човек мюсюлманин ли е или не е.

Напр,ако един мюсюлманин отрича или просто се подиграва с Исляма-тогава той се счита за неверник.

Ние имаме определени граници спрямо не мюсюлманите,които не трябва да бъдат прекрачвани.

Друг пример за отношението:ако видя,че един мюсюлманин е обсебен да си купува скъпи дрехи напр.

аз ще му кажа колко лошо е в Исляма да се пилеят пари,да парадираш,да си високомерен и т.н.

Но ако видя,че ти,Вало си харчиш парите за дизайнерски дрехи-аз не мога да ти търся сметка,защото

Исляма ми го забранява:удоволствията в този живот са награда за тебе и аз не бива да те спирам,

след като това с нищо не ми пречи.

Ние не можем да наказваме не мюсюлманите,за това,че не приемат Ислям или са избрали

да вярват в нещо друго.

Примера,който си дал описва Ада-там наказанието ще е от Аллах СУТ.

питай dagpo не се притеснявай

...

Ние не можем да наказваме не мюсюлманите,за това,че не приемат Ислям или са избрали да вярват в нещо друго.

...

Ти би ли казала, че хората, които събориха световния търговски център в Ню Йорк и убиха близо 3000 души, не са мюсюлмани и ще горят в Ада за действията си. Би ли заклеймила тези дела?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.