Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

В превод от Арабски, Ислям означава Подчинение!

Всеки ден се правят пет задължителни молитви!

А в началото Аллах е дал на мюсюлманите 50 молитви на ден!!! И след това ги е намалил съответно на 10 и след това на 5!

Сам реши, дали това е Свобода!

Че защо да не е свобода,историята го доказва,всеки е свободен да прави каквото си иска.

Но,някои хора нямат късмет или съдбата им е друга.

Подчинение,смирение към Бог.

Задължителни молитви-слава,благодарност,прошка към Бог.

Задължителни,може би за пример е задължителното училище.Можеш да ходиш,но и да избягаш.

Ако не се научиш да бъдеш смирен,чрез молитвата,как ще преодолееш гордостта.

За 50 молитви=10=5 незнам

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

16kvo76_th.jpg

Това е макет на Храмова гора. Златното кубе е на джамията Омара, а в дясно е на джамия ал Акса. Мохамед пристигнал в последния си ден тук на крилат кон от Мека. Срещал съм още да пишат на магаре. Завързал животното за стената. Качил се площадката и се възнесъл.

Може да посетите Омара само организирано. Стига се до нея по улица Виа де ла Роса. Улицата е известна с пътя до Голгота на Спасителя. На същата улица срещу римския съд има свещенно за евреите място, а няколко метра надолу по същата улица е портата на Храмова гора.

Улицата се нарича Виа Долороза - Via dolorosa - Пътят на болката - от латинското dolor - болка.

Т.е. ако момичето от Сомалия е невинно

Може ли 13 годишно дете да е виновно? Като премислиш внимателно, претеглиш фактите, оцениш възможностите "за" и "против" как мислиш, какъв е отговора на този въпрос?

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

От гледна точка на Исляма, позволено ли е на мюсюлмани да помогнат с пари и труд за изграждането на църква?

Може ли 13 годишно дете да е виновно? Като премислиш внимателно, претеглиш фактите, оцениш възможностите "за" и "против" как мислиш, какъв е отговора на този въпрос?

Човече, не съм убила аз детето с камъни.

Моето и твоето мнение, а и мнението на онова момче, което се е опитало да защити момичето, явно не интересуват убийците.

Ти май съвсем не си разбрал какво казвам?

От гледна точка на Исляма, позволено ли е на мюсюлмани да помогнат с пари и труд за изграждането на църква?

Не.Все едно да помагаш на някой да прави грях,молейки се на троици,икони и т.н.

Позволено е да се дават пари за благотворителна акция,организирана от църква.

Тъжно,много тъжно.Но факт.

Убиването с камъни не е ли законно в Сауди Арабия?

Вчера гледах разни клипове за талибани как убиват хора и най-безмилостно им режат гърлата като на животни!Имаше и някакви жени от афганистан ,проституиращи и след като ги хващат няколко мъже,на сутринта ги намират убити!

Каква е тази религия дето изповядват,честно казано незнам!

Много съм против това насилие,убийства,малтретиране.Кой има право да убива или измъчва,та било мъж или жена.Не вярвам Бог да го казва,това са си племенни традиции.

И какво като е изневерила,или погледнала някого(или изнасилена по-лошо за нея),за това трябва да се убие ли,кой има право да съди другия?Нека се разведе или от обществото да я изолират,тогава тя сама би съжалила за постъпките си.Но не да се прилага психическо или физическо насилие,че и убийство.

Все пак живеем в цивилизацията.Или там няма такова понятие цивилизация?

Много тъжно.

Оставам с впечатлението,че исляма си го тълкуват май кой както му е удобно.Жената както и да изглежда свободна,толкова е и ограничена.

Факт е и,че независимо от религията морала на мъжете и жените не е това което,трябва да бъде.

Само да вметна,не само жената може да стане жертва.Ето преди няколко дни след мача и победата на Алжир над Египет,няколко египтяни явно от ярост изнасилили някакво момче от Алжир в една хотелска стая.

Направо нямам думи.

Най - после, един Човек да разбере каква е същността на Ислямизма !!!

Коранът и Хадисите са Ръководства за убийства!

В Исляма е разрешено е дори брат да убива брата си и двамата да влизат в Рая!

Volume 4, Book 52, Number 80i

Narrated Abu Huraira:

Allah's Apostle said, "Allah welcomes two men with a smile; one of whom kills the other and both of them enter Paradise. One fights in Allah's Cause and gets killed. Later on Allah forgives the 'killer who also get martyred (In Allah's Cause)."

Сахих Бухари - " Fighting for the Cause of Allah ( Jihaad )" = Борба за Каузата на Аллах ( Джихад)!

- Том 4, Книга 52, Номер хадис 80i:

Разказва Abu Huraira:

Апостолът на Аллах каза: "Аллах приветства двама мъже с усмивка, единият от които убива другия и двамата влизат в Рая. Причината за битката и последвалото убийството е Каузата на Аллах. По-късно Аллах прощава на убиеца, който също е мъченик ( в Каузата на Аллах ).

Източник - http://www.usc.edu/s...ri/052.sbt.html

Забележете най-важното за Исляма - Има случай, когато Аллах не разпорежда за убийство.

Убиват смъртни по - свое усмотрение!

Това всъщност е голямата разлика на исляма с другите религии!

Ако Вярващ ви каже, че е забранено да се убива друг Вярващ - не му вярвайте!

Според Самия Пророк / Да бъде мир над него /, Аллах твърди, че е допустимо !

Ето - за това се избиват Шиити и Суннити!

Ислямът не е това, което ви казват арабските улеми!

Ислямът е това, което е записано в Боговдъхновените Книги на Аллах! - Логос

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

Улицата се нарича Виа Долороза - Via dolorosa - Пътят на болката - от латинското dolor - болка.

ОК, забележката се приема. Вече ще знам защо и как се произнася. Признавам, че не бях сигурен в момента на публикация и потърсих между снимките.

4d%20%28Custom%29.jpg

1181105x.jpg

4%20%28Custom%29.jpg

На иврит се произнася виаа дольороза.

Тук в петък след обяд е море от хора. В дъното е главната порта на Храмова гора.

До смъртта на Мохамед през 632 година, Йерусалим е бил в рамките на Вазантия и Масджид Ал Акса не е била построена върху Соломоновия храм!

Едва през 637 год., Вторият халиф в исляма - Омар, успява да завладее Йерусалим и след това е построена Ал Акса!

Така, че Мохамед няма как да се Възнесе от непостроена Джамия!

Защо ни заблуждаваш, Брате?

Не считам форума за църква, не съм ти брат. Главна фигура в исляма е Мохаммад. Споделих снимка на макет, показващ мястото на неговото възнесение в днешни дни, защото темата е насочена преди всичко към любопитните. В цитирания ми пост не твърдя нищо повече от това, че да водиш свободна интрепретация на написаното от мен. За мен комплекса има значение като историческа и архитектурна стойност. Омар не превзема Ерусалим. Той е посоченото лице, комуто Софроний предава ключа на града. Дори не е правилно да се казва Омара, говори за ценза на туристическата агенция. И за да намаля очакването ти, ако някога попаднеш в тази джамия единствено ще видиш една огромна звезда на Давид на пода.

приятен ден

Не считам форума за църква, не съм ти брат. Главна фигура в исляма е Мохаммад. Споделих снимка на макет, показващ мястото на неговото възнесение в днешни дни, защото темата е насочена преди всичко към любопитните. В цитирания ми пост не твърдя нищо повече от това, че да водиш свободна интрепретация на написаното от мен. За мен комплекса има значение като историческа и архитектурна стойност. Омар не превзема Ерусалим. Той е посоченото лице, комуто Софроний предава ключа на града. Дори не е правилно да се казва Омара, говори за ценза на туристическата агенция. И за да намаля очакването ти, ако някога попаднеш в тази джамия единствено ще видиш една огромна звезда на Давид на пода.

приятен ден

И коя година е станало предаването на ключа, за които говориш?

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

Не.Все едно да помагаш на някой да прави грях,молейки се на троици,икони и т.н.

Позволено е да се дават пари за благотворителна акция,организирана от църква.

Защо тогава мюсюлманите от селото в което живееха баба ми и дядо ми, събраха пари и помогнаха на християните (които са малцинство) да построят църква?

(това се случи преди около 20 години)

Изглежда има разлика от мюсюлманите преди и мюсюлманите сега в България.

Какви са причините?

От къде се учат новите мюсюлмани?

Тези промени не водят ли до предпоставка за конфликти?

И коя година е станало предаването на ключа, за които говориш?

Превземането на Ерусалим от арабите в аналите на история се води като "Арабския период". Градът е обсаден от армията на рашидите, а техен предводител е Абу Убайда ибн ал-Джара. Много близък човек до Мохамед. През 638г Софроний Йерусалимский решава да отсъпи с молба да предаде ключа на града на халиф Омар ибн ал Хатаб. Халифът към момента е бил глава на арабските завоявания.

През 614г персите разрушват византийска църква на името на Мария и на нейно място Омар издава заповед да се построи дървена джамия. Тази задача била възложена на евреи. За целта Омар разрешил заселване на 70 еврейски семейства, въпреки съпротивата на Софроний. Евреите били заселени в южния район на Ерусалим и те пряко отговаряли за поддръжката и порядъка на Храмова гора. Нещо повече, на тях им било разрешено да се молят в двора на Гроба Господен, което се правело до 1099г. Годината, в която Ерусалим бива отвоюван от кръстоносците. До този момент евреите успели да съградят синагога и основали иешива (еврейска религиозна общност) непосредствено до Божи гроб.

В всеки случай колкото и араби да се заселили в Ерусалим, мнозинството от населението било християни.

Първите сведения за строеж на Омара датират от края на 7 век и се счита че основите са положени от династията на Омейядите. Омара не е правилно да се нарича. Името е Купола над Скалата. Халифите на Омейядите са се стремили да изградят мюсулмански култови сгради, които по великолепие да бият християнските църкви. Най-вече съперничеството било насочено срещу Божи гроб. Целта е била да пренасочат поклонниците от Мека към Ерусалим, да ги привлечат.

През 716г обаче халифите местят своите резиденци в град Рамла и Ерусалим губи значението на административен център. Настъпва периода на антиомейядите. Възникват вълнения и някой си халиф от династия на Маруан II заповядва стените на Ерусалим да бъдат сравнени с земята.

Следва управлението на династия Абасиди. Те се местят в Багдат и за Ерусалим настъпва време на застой.

Защо тогава мюсюлманите от селото в което живееха баба ми и дядо ми, събраха пари и помогнаха на християните (които са малцинство) да построят църква?

(това се случи преди около 20 години)

Изглежда има разлика от мюсюлманите преди и мюсюлманите сега в България.

Какви са причините?

От къде се учат новите мюсюлмани?

Тези промени не водят ли до предпоставка за конфликти?

Защото не са знаели,че е грешно.Кой да им каже,след като ,,ходжите,,които би трябвало

да съветват хората са учили Ислям(който се е слял с местните традиции)от своите деди,бащи,те нямат знания.

Разлика в българските мюсюлмани се надявам да настъпи по-скоро,въпреки,че

момчетата,които учат или са вече завършили в престижни ислямски университети,срещат много трудности с променянето

на навиците на възрастните мюсюлмани в България.

Хората не приемат лесно доказателствата,че нещо е грешно,имат повече доверие на наученото от бащите им..

инша-Алла ,,традициите,,ще бъдат забравени в миналото и българските мюсюлмани ще

започнат да следват Исляма според Сунната и Курана.

Защото не са знаели,че е грешно.Кой да им каже,след като ,,ходжите,,които би трябвало

да съветват хората са учили Ислям(който се е слял с местните традиции)от своите деди,бащи,те нямат знания.

момчетата,които учат или са вече завършили в престижни ислямски университети,срещат много трудности с променянето

Хората не приемат лесно доказателствата,че нещо е грешно,имат повече доверие на наученото от бащите им..

инша-Алла ,,традициите,,ще бъдат забравени в миналото и българските мюсюлмани ще

Това ще доведе до война.

Това ще доведе до война.

Да,междуселска война.Тя е факт.

Действително образовани имами са били изгонвани от местни бг джамии,защото

са се опитвали да спрат грешните традиции на тамошните мюсюлмани..

Ти май съвсем не си разбрал какво казвам?

Ми не съм много умен...

Превземането на Ерусалим от арабите в аналите на история се води като "Арабския период". Градът е обсаден от армията на рашидите, а техен предводител е Абу Убайда ибн ал-Джара. Много близък човек до Мохамед. През 638г Софроний Йерусалимский решава да отсъпи с молба да предаде ключа на града на халиф Омар ибн ал Хатаб. Халифът към момента е бил глава на арабските завоявания.

През 614г персите разрушват византийска църква на името на Мария и на нейно място Омар издава заповед да се построи дървена джамия. Тази задача била възложена на евреи. За целта Омар разрешил заселване на 70 еврейски семейства, въпреки съпротивата на Софроний. Евреите били заселени в южния район на Ерусалим и те пряко отговаряли за поддръжката и порядъка на Храмова гора. Нещо повече, на тях им било разрешено да се молят в двора на Гроба Господен, което се правело до 1099г. Годината, в която Ерусалим бива отвоюван от кръстоносците. До този момент евреите успели да съградят синагога и основали иешива (еврейска религиозна общност) непосредствено до Божи гроб.

В всеки случай колкото и араби да се заселили в Ерусалим, мнозинството от населението било християни.

Първите сведения за строеж на Омара датират от края на 7 век и се счита че основите са положени от династията на Омейядите. Омара не е правилно да се нарича. Името е Купола над Скалата. Халифите на Омейядите са се стремили да изградят мюсулмански култови сгради, които по великолепие да бият християнските църкви. Най-вече съперничеството било насочено срещу Божи гроб. Целта е била да пренасочат поклонниците от Мека към Ерусалим, да ги привлечат.

През 716г обаче халифите местят своите резиденци в град Рамла и Ерусалим губи значението на административен център. Настъпва периода на антиомейядите. Възникват вълнения и някой си халиф от династия на Маруан II заповядва стените на Ерусалим да бъдат сравнени с земята.

Следва управлението на династия Абасиди. Те се местят в Багдат и за Ерусалим настъпва време на застой.

Изразявам огромна благодарност за фактите, които ми даде , Приятелю!!!

Изпитах удоволствие като го прочетох!

Съвсем ясно се разбира - по времето на Мохамед, Ал Акса не е съществувала!

Това е сигурно доказателство, че Джамията, в която Пророкът е отслужил молитва и се е възнесъл към Аллах не е съществувала, докато е бил жив!

А знаем, че по времето на халиф Омар, всички копия на различните Корани са били събрани и стандартизирани "Стандартизиран"!

А вече разбираме, че и дописани от смъртни!

Още едно-две такива мнения Aliah и ще спра да се опитвам да те защитавам в този форум...

Още едно-две такива мнения Aliah и ще спра да се опитвам да те защитавам в този форум...

Моля?

Нещо не разбра ли или просто не ти е ден?!

Логос-не знам вече в колко поста споменах какво означава ,,масджид,,-джамия и кое се счита за джамия.

за пореден път действаш по правилото:щом нещо не ми изнася:сляп съм за него. :huh:

Моля?

Нещо не разбра ли или просто не ти е ден?!...

Kакто вече бях принуден да си призная, не само, че не съм много умен, а тъкмо напротив...

българските мюсюлмани ще

Я да ни обясниш малко какво означава това? Само моля те бъди конкретна, т.е. конкретно в какво и как нашите мюсулмани не следват Сунната и Курана?

Я да ни обясниш малко какво означава това? Само моля те бъди конкретна, т.е. конкретно в какво и как нашите мюсулмани не следват Сунната и Курана?

ок ще обясня,не е нужно да ме зачеркваш на бързо :blink:

Нашите мюсюлмани са били подтискани от комунизма и точно и както нашите

християни са позабравили религията по една или друга причина.

Много важно е да се знае че: Исляма е завършена религия.

Аллах СУТ кзва в Курана:

,,Днес изградих за вас вашата религия и изпълних Своята благодат към вас, и одобрих Исляма за ваша религия.,,

(5:3)

,,Пазете се от нововъведенията (в религията)

защото всяко новосъздадено нещо е нововъведение,

а всяко нововъведение е заблуда.''-хадис от колекцията на Абу Дауд

т.е.не може да се добавят измислени традиции в Исляма.

Нашите мюсюлмани обаче за съжаление следват много такива нововъведения,като например

традицията да се празнува рожденният ден на пророка Мухаммад САС -мевлид байрям;пропуснати молитви да се

изкупуват с пари;мъртъвците да се закопават с разни вещи(не е от Сунната-традициите на Пророка САС,мюсюлмани да се кланят на гробове,да вярват в светци (забранено е в Курана)и т.н.

примери много.

Следването на такива измислени от хората неща е грешно дори може да доведе на излизане на човек от Исляма.

не е нужно да ме зачеркваш на бързо

Казах, че ще спра да се опитвам да те защитавам в този форум, а не че те зачеркна, каквото и да означава това...

...

Исляма е завършена религия казваш, но това е нещо, което твърди всяка религия. Всяка система от религиозно вярвания е консервативна и трудно приема нововъведения. Имам следния въпрос: различните пророчества, които е получил Мохамед в пълна хармония ли са или между по-ранните и по-късните по време има разлики? Ако има кои са в сила? (ако някои е в час с въпроса моля да се включи)?

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Toва е ал-Акса, а до нея Храм на Гроба Господен.

alaksa.th.jpggodhouse.th.jpg

От порта до порта се върви по улица "Виа Долороза", примерно 1.5км. Дворът на Храма е половин футболно игрище. И двете сгради са изградени от ерусалимски камък. Двете сгради имат възход и падение през вековете. Кръстоносците превръщат ал-Акса в свой дворец, а по късно в конюшна.

Божи гроб търпи пълна разруха през 614г от войските на Хозро. Малко по-късно бил частично възстановен, но отново разрушен от Ел Хаким. Едва в 15 век бива възстановен в вида си познат в наши дни. Търпи земетресение, а още опожаряване в следващите векове. Днес той е притежание на турска фамилия. Ще познаете уредника на Храма по официалния кюстюм и турски червен фес с пискюл. Грижи се за реда и хигиената в дома и държи ключа от портата. Постройката в ляво е на арабска фамилия. Кварталът е арабски и те строят единствено нагоре за множащите им се фамилии. Масовият хаджия тук е от Русия и Гърция, следвани от далечна Азия.

А Пророка САУС е бив в единия край на двора на Акса по време на Мирадж.

Имам следния въпрос: различните пророчества, които е получил Мохамед в пълна хармония ли са или между по-ранните и по-късните по време има разлики? Ако има кои са в сила? (ако някои е в час с въпроса моля да се включи)?

много интересен въпрос,ще ти отговоря,ако друг не го направи,сега отивам да празнувам:

Утре,инша-Алла е Еид ул Фитр -втория голям празник на мюсюлманите.

105261.gif

Божи гроб търпи пълна разруха през 614г от войските на Хозро. Малко по-късно бил частично възстановен, но отново разрушен от Ел Хаким. Едва в 15 век бива възстановен в вида си познат в наши дни. Търпи земетресение, а още опожаряване в следващите векове. Днес той е притежание на турска фамилия. Ще познаете уредника на Храма по официалния кюстюм и турски червен фес с пискюл. Грижи се за реда и хигиената в дома и държи ключа от портата. Постройката в ляво е на арабска фамилия. Кварталът е арабски и те строят единствено нагоре за множащите им се фамилии. Масовият хаджия тук е от Русия и Гърция, следвани от далечна Азия.

Това за мен е изключително интересно!

Не мога да си представя, че държавата няма участие в една такава забележителност като Божи гроб!

Обясно нещо повече, моля! И нещо за хаджилъка?

Предполагам на всички ви ще е интересно да разберат нещо за разпространението на исляма. Ето три теми, които засягат точно периода на разпространението на исляма, като религия, в близкия изток:

Мечът на Алах

Падането на Сасанидска Персия

Войните между Византия и Халифата

За тези които не знаят да кажа - форума е строго исторически насочен, и всички "глупости" се трият директно. А ако искате да се включите и вие в дискусията, трябва да се регистрирате и чак след 1 седмица ще ви бъде позволено да пишете коментари.

Приятно четене на всички.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.