Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

Защо имам и Линукс на компа?

- Защото не съм идиот...

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

• Отговори 833
  • Прегледи 95,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

преди 6 часа, evgeny81 написа:

Защо имам и Линукс на компа?

- Защото не съм идиот...

Защо имам Window и вируална осем битова машина, а и Линукс вече на персоналния ми изчислител?!

Защото съм програмирал и Струг с ЦПУ :)

преди 10 часа, бат'начо написа:

Е, па ние още влакове взивяваме... 

Мании и страхове всеки има... Та... На мен ми е интересно, защо след като някой е казал, че Линукс не е негова ОС и е споделил личното си мнение, всички манияци на Линукс започват да хулят другомислищите?  Нима "свободния software" е над свободното Лично мнение??? или пък над hardware ориентираните Печката, Хладилника, Автомобила, Влака и т.н. не вършат нищо, ако не им дадеш някаква енергия. Та в този смисъл най-добрата ОС е и ще бъде Електричеството Тука има - тука няма - Ток Дали ще е 01100100 или 0000000001100100 или 64 (10201,  1210, 400, 244,  202, 144, 121, 100 и т.н) на влака му е все тая. Въпроса е кой управлява влака, и ако някой се страхува да не го сгази - да не пресича прелеза без да се е огледал И в двете посоки

Та - по темата, още малко:

Линукс е неудобен и заради неумесните съкращения на командите - пример - все едно да Ви кажа ЩЩД на един древен интерфейсен начин на предаване на данни... За да бъде по-достъпна ОС Линукс, не само за манияци от типа вижте ме колко съм велик, и за да е наистина свободна то Тя трябва да си "Ънзиптне"  командите и да може да програмираш на своя си език, а не на някакъв английски тип "тексас" диалект :)

Редактирано от Диман Диманич (преглед на промените)

преди 48 минути, Диман Диманич написа:

На мен ми е интересно, защо след като някой е казал, че Линукс не е негова ОС и е споделил личното си мнение, всички манияци на Линукс започват да хулят другомислищите?

Иди в раздела за Уиндоус и напиши, че Линукс е велик, да видиш какво ще те направят. Тука хората са китка в сравнение.
Всички са така. Не само Линукс потребителите се държат като сектанти.

Пък това с командите не го разбрах. Просто ги съкращават, за да става по-бързо. А това, че не знаеш командите не е глупост или нещо подобно – напълно нормално си е. Затова си имат документация. Може да запомниш само една команда apropos, с която да откриваш останалите команди по описанието им. След втория-третия път ще ги запомниш – просто няма как.

Редактирано от bornofash (преглед на промените)

преди 1 час, bornofash написа:

Иди в раздела за Уиндоус и напиши, че Линукс е велик, да видиш какво ще те направят. Тука хората са китка в сравнение.
Всички са така. Не само Линукс потребителите се държат като сектанти.

Пък това с командите не го разбрах. Просто ги съкращават, за да става по-бързо. А това, че не знаеш командите не е глупост или нещо подобно – напълно нормално си е. Затова си имат документация. Може да запомниш само една команда apropos, с която да откриваш останалите команди по описанието им. След втория-третия път ще ги запомниш – просто няма как.

Благодаря!

Дали ще пиша ls, list, dir или прочие не ме затруднява ... малко не свойствено ми беше да премина от Фортран на PL1 после на Basic и паскал Pascal, а по късно на С или на C+, то и в "Windows терминала" има съкращения ..., а и както си забелязал не ми се налага да се ровя в сървъри и т.н.,  по ми е интересно да подкарвам нестъндартен хардуер - където нито Linux нито УиндоУс ми предлагат удобна среда ... все се е налагало да пиша "затворен" код ...

И друго - Аз съм вече пенсионер, а не пионер :)

Вярно Linux е отворена система, но множеството на "свободните" дистрибуции е пречка за начинаещите. За да е както се вика "читава" една дистрибуция - то тя се оказва платена... В този смисъл младите "купуват" Уиндоус и джиткат игри и прочие... Дефакто погледнато една видио карта вече е един доста добър изчислител :) някой я ползват за игри, а други за смислени изчисления...

Отдавна съм спрял да споря и да се вързвам към фанатичните отклонения на Linux или Windows или Mac "фенове", все едно гледам как се чепкат Левскари с ЦСКА-ри, а дали ще има две ЦСКА-та или един Левски ми е все тая ... :) Не съм "религиозен човек". :)

За командите: Навремето си мечтаех да има компилатор който да компилира български текс - примерно: Вместо - if a = drive 1 then t = "hard disc" да е - Ако а = устройство 1 тогава т= "твърд диск", та в тази връзка facebook са изключили "изкуствения си интелект" - защото два "изчислителя" са започнали да комуникират на собствен език който тези които са го създали не разбирали и ги хванало страх от това да не би подобието им да ги унищожи *примерно* :), та съкращенията не ме плашат, а използвания английски :) При днешните "бързи" ЕИМ дали ще напишеш ls или list едва ли ще им отнеме много време да ги преведе на машинен код, та аз не разбрах кое е по-бавно - сам да вникнеш или на готово да copy - паснеш...

Пак асоциация - има метрична система - има и инчова - ако имаш болт с метрична резба - търсиш гайка с метрична резба, ако имаш болт с инчова резба - тършиш гайка с инчова резба. Та в света има какви ли не стандартни... само в България можем да напасваме Винуус към Линуус :)

преди 54 минути, ZeroG написа:

По начало темата е тролски формулирана като заглавие и не е за тоя раздел, ако има поне един читав модератор в този форум.

А уважаеми Диман Диманич, твоите менения са без капка стойност поради пълна и тотална некомпетентност на тема Линукс. Ми като не ти харесва, ми не ползвай! Или очакваш, че Линукс ще се натъкми по твоите прищевки? И какво парадираш, че като си виждал Правец 82 и си разбирач вече и от съвременни операционни системи.

В допълнение, както и да се опитваш да провокираш преднамерено другите тук с технологични и логически небивалици, колкото и да се изживяваш като "психолог", "социолог", и да "разглеждаш човек като програмируемо устройство", и да си въобразвяваш, че можеш да минипулираш - не си нещо повече от откачалка, създала специално нов акаунт с основната цел да троли в тази тема. Иначе как ще обясним факта, че си изровил зомби тема отпреди цели 7 !! години? Знаел си за тази тема и вероятно си някой от драскачите в нея преди.

Това е и крайната ми оценка за теб автора на психо-социо-експеримента с все още неусетилите се други съфорумници тук.
Ае, у лево. Окончателно.

Ние на село си караме у лево , в ляво, папред назад, на десну и в дясно... :)... имам си 4х4 система и потник даже :)

Миниполатора вика дръще Маниполатора :)

Свободата на словото и на избора.

Та, не разбрах къде е манипулативния ми изказ???

Изказах се по тема прекъсната някъде 2010 г., а то видиш ли ти имало модератори и хора които следат всяка критика към набляганата от тях ориентация???

Ни на йота не съм искал нова дискусия!

Като не те интересува тази тема "Защо Линукс не моя операционна система" що се бъркаш в нея?

Споделям със vassetz мнението, че всеки сблъскал се за първи път с Линукс е разочарован от "рекламата" на същата... има още доста да се доразвива тази ОС. Вярно разнесоха се слухове, че и Windows ще минава под ядро на Линукс, та въпрос на време е да видим кой кого... :)

Отивам сред звездите, че ме чакат едни дърва да пренасям, за да има с какво да се топля зимата :)

Лични ние ,които харесваме Линукс и свободата ,която дава ВЪОБЩЕ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ ТЕЗИ, КОЙТО НЕ ГО ХАРЕСВАТ , а още по -малко  защо!Нямаме нужда от някакви негативи, ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ХОРА ПОЗИТИВНИ, с вяра че светът/виртуалния/ може да е по-добър!:)

преди 8 часа, Диман Диманич написа:

Та... На мен ми е интересно, защо след като някой е казал, че Линукс не е негова ОС и е споделил личното си мнение, всички манияци на Линукс започват да хулят другомислищите?

Всъщност, ако поразгледаш постовете си и тези покрай тях, ще видиш, че хулиш само ти. Може би си очаквал съгласие ли, какво ли? А получи игнор. Но очевидно търсиш конфронтацията и спорът. Ааа и да се самоизтъкнеш за нещо - ок, велик си. А реалността е, че повечето напълно разбираме какъв катарзис преживяваш. Как си свикнал с нещо и различното ти изглежда странно, до степен да не можеш да го оцениш трезво. Спокойно, много сме минали през това. И подозирам, че много скоро ще пишеш съвсем други неща. Освен ако не си най обикновен трол, с претенции. Аз мога само да ти кажа, че има поне два начина за всичко - градивен и деструктивен. Да обясняваш защо не харесваш нещо, което си хванал за 5мин. не е градивно. По добре иди в съседните теми и обясняваш защо Прозорец е твоята ОС, да надъхаш контингента. Тук по-скоро ще будиш досада и deja-vu.

преди 3 часа, bigiadri написа:

Лични ние ,които харесваме Линукс и свободата ,която дава ВЪОБЩЕ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ ТЕЗИ, КОЙТО НЕ ГО ХАРЕСВАТ , а още по -малко  защо!Нямаме нужда от някакви негативи, ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ХОРА ПОЗИТИВНИ, с вяра че светът/виртуалния/ може да е по-добър!:)

Лично аз, който харесва техниката, автоматиката, психологията, социологията, свободата и всичко което носи блага - не толерирам Хейтиринга :) , защото съм практичен и вярвам в конструктивната критика и ако имам време колкото Вие разполагате, то със сигурност ще доразвия ядрото на Линукс, а не да обръщам внимание на "динозавЪр" като мен :) Светът не е двумерен... Успех момчета и момичета под флага на "Пенигвина"... Мисли спокойно, твърдо вярвай и ще победиш бедата. Успех!

Затова и коментирах тази тема.

Не търсете врагове сред своите редици... все едно да търсите под Вола теле :)

Да, светът ще е по-добър! Младите го правят. Каквото сме могли - това сме дали ние "денгиестлите" :)

Малко виц: какво прави новобранец с първото си влизане в Линукс терминал - пише командата who :)

преди 19 минути, RagnerBG написа:

Всъщност, ако поразгледаш постовете си и тези покрай тях, ще видиш, че хулиш само ти. Може би си очаквал съгласие ли, какво ли? А получи игнор. Но очевидно търсиш конфронтацията и спорът. Ааа и да се самоизтъкнеш за нещо - ок, велик си. А реалността е, че повечето напълно разбираме какъв катарзис преживяваш. Как си свикнал с нещо и различното ти изглежда странно, до степен да не можеш да го оцениш трезво. Спокойно, много сме минали през това. И подозирам, че много скоро ще пишеш съвсем други неща. Освен ако не си най обикновен трол, с претенции. Аз мога само да ти кажа, че има поне два начина за всичко - градивен и деструктивен. Да обясняваш защо не харесваш нещо, което си хванал за 5мин. не е градивно. По добре иди в съседните теми и обясняваш защо Прозорец е твоята ОС, да надъхаш контингента. Тук по-скоро ще будиш досада и deja-vu.

Както някъде споделих - аз съм пенсионер ... и гледам философски на нещата - не всичко ново е хубаво, но не всичко старо е лошо ... Към днешна дата всеки държи "умен" телефон с базова ОС Линукс... това е бъдещето! Всеки на работното си място ползва това което му инсталира администратора. Та се питам, ай аз не работя и си правя проучване за що за хора са тези дето в работно време са по форумите или във facebook-а???

Моята ОС не е Прозорец или Линукс и т.н., а просто съчувствам на тези които за първи път се докосват до линукс - докато се ориентират коя линукс дистрибуция да ползват - се ошашават от това, че трябва да ползват терминала. Говорим за тези които в свободното си време се занимават с персоналните си компютри...

Та, всяка свободна система или по друг начин казано отворена е за предпочитане, но на един краен потребител го интересува до колко тя е "ергономична" *удобна*. Вярно е, че ако и глупак може да я ползва, значи само глупак ще я ползва.

Мислих си, че тук в тази тема "Защо линукс не е моята ОС" е мястото на критика, която тези които обичат Линукс и имат достатъчна търпимост да чуват нелепите ми асоциации филтрирайки ги през хумора :) , ще разберат защо обикновеният потербител бяга (като дявол от тамян) от Линукс.

Никой не е съвършен, всеки си има недостатъците и ако отрича че има, то явно има. А защо някой бърка Фея с Трол е друг въпрос :) Не знам - аз съм от миналия век, когато някъде в лето господне 1939г. всичко бе механика :)

Ето нещо за тези които все още се чудят с какво да се занимават в свободното си време, а не в работно :)

преди 10 часа, ZeroG написа:

...Или очакваш, че Линукс ще се натъкми по твоите прищевки?...

Повярвай ми, Линукс го може това за разлика от "Джама", че даже и от Мак-а! Който знае как да си ползва компютъра ще има и "Джам", и Линукс (и то няколко), че и "Хаки" на компютъра си! Джама го ползвам по принуждение заради LR (Adobe Lightroom), макар че 5-та версия успях да я подкарам под Линукс! Истината е, че няма лоша OS, има лошо ЗКУ!!! ;) 

преди 35 минути, plamen74 написа:

Повярвай ми, Линукс го може това за разлика от "Джама", че даже и от Мак-а! Който знае как да си ползва компютъра ще има и "Джам", и Линукс (и то няколко), че и "Хаки" на компютъра си! Джама го ползвам по принуждение заради LR (Adobe Lightroom), макар че 5-та версия успях да я подкарам под Линукс! Истината е, че няма лоша OS, има лошо ЗКУ!!! ;) 

Браво! Свободата е в споделянето и във възможността да обучаваш другите на това дето не разбират. А всеки в своята "куня" да си разпорежда сам, а не да му деКтува "тъщата" :)

преди 13 часа, Диман Диманич написа:

Споделям със vassetz мнението, че всеки сблъскал се за първи път с Линукс е разочарован от "рекламата" на същата... има още доста да се доразвива тази ОС.

Коя от всичките точно ОСи? И с коя графична среда? И що да се равива както на теб ти харесва,  а не както му харесва на чич Пенчо (щот се има с бабата на Сашо, а Сашо прави иконите за Мейт-средата /както ѝ казват Ингилз-говорящите/ и те ще са корави, както ги иска Чичката, а не меки и плоски, примерно).

Има филм даже "Любопитството уби котката" - "сблъсква" е силна дума.

А относно терминала и командите - точно щот са мнннного ОСи там си говорят на общ език, и по-лесно се помага някой като изреве от поребител на нещо друго.

Иначе съм съгласен - Линукс не е моята ОС, ползвам Убунту.

И да добавя само, свободен софтуер има написан в пъти повече за Уиндоус отколкото за Линукс, но друго си е да краднеш и да се мислиш за велик.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Темата е супер дърта. 2010 и на мен не ми беше "моята" операционна система. Отдавна нещата са различни. Аз съм най-обикновен юзър. И вместо да казвам на някой защо да не му е, ще кажа на мен защо ми е "моята" ОС и защо Уиндооус вече не е.

- безплатна е. Години наред съм ползвал по неправомерен начин нещо чуждо - Уиндоус. Днес всъщност и Уиндоус е безплатен. Теглиш образ, след пробния период ти изписва един надпис: "плати", но.. Е, не получаваш ъпдейти и ако си свързан с Интернет си като партизанин на разстрел малко, ма нейсе. Но не за това ми е думата. Не съм на 13 и не ми е все едно, дали ползвам нещо чуждо по неправомерен начин или не. Не, че някой ще ме гони. Терсене ми е. За пред мен си. За това става дума.

-моя е. Както казах, аз съм обикновен юзър. Не програмирам, не се занимавам с компютри професионално. Те са ми просто инструмент. Ако имах уменията да отприщя силата на Линукс ядрото, сигурно щях още повече да се кефя. Линукс ти го позволява. Искаш да си направиш смарт дом. Прави си, ако знаеш как. Или да си сгънеш собствено дистро за специфична нужда. ОК. Но тук ставаше дума за дистрибуциите на основата на ядрото. Уиндоус никога няма да е "мой" и те ти го казват Миайкрософт, случайно да не забравиш. Ти ползваш техния софтуер. А с новите промени в политиките на Майкрософт, и данните ти вече не са баш твои. Между другото и данните, които споделяте в Гугъл и Фейсбук също.

-  свобода, контрол и сигурност. Уиндоус потребителите масово подценяват колко е важно системата да е обновена с последните кръпки. До такава степен, че Майкрософт решиха да им отнемат правото на избор (до известна степен). ...и това е правилно. Защото, ако си с мен в мрежа и използваш XP със спрени ъпдейти, а аз десетка с последни ъпдейти и благодарение на дупка в експито те налази някакъв зловред и той ме прасне мен, ще съм ти бесен (справка - WannaCry). Няма Майкрософт да са виновни. Затова, принудата е правилна! А в Линукс, никой не ме принуждава. И тук, докато си обновявам, или даже ъпгрейдвам системата, мога да си върша своята си работа. Нека някой пробва в Уин. Веднага след инсталацията, често Уин става неизползваем, защото почва автоматично да тегли ъпдейти. Без да ме пита. svchost товари направо трагично системата. А на Линукс? Продължавам да си пиша във форума или каквото и да е там. Сини екрани. Няма даже и да споменавам. В линукс за последните... не знам, пет години да речем съм имал един kernel panic, причинен от мен.

В Xubuntu няма E.T. call home, докато сървърите на Редмънд много обичат постоянно да си приказват с твоя комп. За последно, стената в Уин (ЕСЕТ в моя случай) ме пита да позволя ли на general telemetry (или нещо подобно, Уин 7) да се свърже с еди-кой си адрес. "Не". Спря ми нета.

Контрол. Ако искам мога да съм "бог" на системата си, подобно в Уиндоус инсталацията ми, ок. По дефолт не е така. И така ми харесва. Хакваем ли съм? Всеки е. Всяка система може да бъде пробита. Просто тук трябва да съм таргетиран или сам да падна жертва на някаква измама. В Уин отдавна не е така. И не са само Майкрософт виновни. Собственици на сайтове и CMS системи, които не са се погрижили за сигурността им, в следствие, на което някой е качил някакъв скрипт и ти само с посещаването му ставаш жертва, онези с експитата, де си мислят, че са хванали дявола за опашката и се хвалят как още "си джиткат" с експито и подобни. Другото, за което не са виновни Майкрософт е, че антивирусната индустрия отдавна изгуби битката с престъпниците. Дали заради своята лакомия и отровената конкурентна среда, липсата на каквато и да е отговорност от тяхна страна и това, че почиват на стари лаври, докато онея де пишат зъл код се развиват, но антивирусната индустрия се провали и с това проваля и потребителите на Уиндоус. Самите Майкрософт си мисля, че наистина трябва да "почнат да бият през пръстите" потребителите си, да премахнат или да направят труден за достигане god mode режима, така че ако зловред попадне случайно от Мрежата на системата във временна папка, да не може да се разпространи автоматично. Или нещо подобно. За горното, просто не мисля в Линукс. Ако все пак стане фал, значи съм имал наистина лош късмет. Подобно на косвените жертви на Стъкснет, когато израелците изпускат червея. Примерно. Та така.

преди 12 часа, бат'начо написа:

Коя от всичките точно ОСи? И с коя графична среда? И що да се равива както на теб ти харесва,  а не както му харесва на чич Пенчо (щот се има с бабата на Сашо, а Сашо прави иконите за Мейт-средата /както ѝ казват Ингилз-говорящите/ и те ще са корави, както ги иска Чичката, а не меки и плоски, примерно).

Има филм даже "Любопитството уби котката" - "сблъсква" е силна дума.

А относно терминала и командите - точно щот са мнннного ОСи там си говорят на общ език, и по-лесно се помага някой като изреве от поребител на нещо друго.

Иначе съм съгласен - Линукс не е моята ОС, ползвам Убунту.

И да добавя само, свободен софтуер има написан в пъти повече за Уиндоус отколкото за Линукс, но друго си е да краднеш и да се мислиш за велик.

Ще започна така:

1.Всяка ОС онаследява или не BIOS на съответната фирма производител на дънни платки. Уви поне на мен не ми е известно дали има фирма проиводител на хардуер, която да споделя отворения код на своята BIOS??? Ако ли има то дирекно ме е привлякла и бих си купил такава машина...

2. Може и шантаво да звучи, но за мен компилатора се явява вид ОС, та в този смисъл - това е моята ОС. Колко компилатора имат отворен код??? Излиза, че все и все се натъкваме на "затворен" код, а от там на татък къде е свободата???

Навремето когато бях прохождаЩ в ЕИМ се натъкнах на бъг в компилатор на една историческа "Тролска" :) машина, а преподавателя ми каза оправяй се... Е, оправих се... косваха ми три перфо карти :)

Затова и Линукс не е моята ОС, а каква ползвам в момента, каква ще ползвам и т.н. - ми е все тая... Удобно ми е, а и по лесно с тази "хидравлика" - ако някой е шофирал Джуган или Жигули и после се качи на МАН или съвременен автомобил с хидравлика, ще каже хвала на инженерите облекчили младите :)

С годините станах мързелив..., а мързела ме кара с минимален брой движения да правя оптимален брой желания :)

В момента съм на Ubuntu и Андоид и Windows 7 и Windows XP, утре ако ми скимне ще съм на Mac, а вдруги ден - е чакам - нещо ново,  но най съм се кефил на "тролския" :)  компютър Правец 8Ц :) Там се чувствал свободен наистина. След това ме кефише DOS и ползвайки Pascal, ех спомени...

Ето защо нито Линукс, нито Джама нито ПсевдоАпле са моите ОС...

В този смисъл важно е ЗКУ - Зад Кормилното Устройство - така си го превеждам аз Динозавъра :)

Ни на йота не се се претиснявам, че ще ме нарекЪт деструктивен :)

Който има желание - намира начин, а който няма - оправдание за това какво според него е най-най и т.н. ...

Няма най има по, а то те първа предстои!

За всички които им е интересно да доразвиват тази невероятна технология наречена от мен ЕИМ мога да кажа: Правете блага!

преди 6 часа, velislavvasilev написа:

Продажбата на колосалено количество серийно произведен хардуер драстично измени човечеството. А този хардуер е неизползваем без софтуер. И двете са взаимно свързани.

Да!

Всеки който произвежда хардуер трябва да ти продава същия със съответния софтуер...

Та, на потребителя да не се налага да се замисля какъв софтуер е най или по-подходящ за неговия продукт който е купил.

В този смисъл темата губи своето значение :), но комютъра като продукт за употреба в широка гама области на битието предпоставя избор за какво ще го ползваш и затова се налага да има ОС, която спямо нуждите на крайния потребител - да може да го профилира.

Редактирано от Диман Диманич (преглед на промените)

Ами, аз съм доста средностатически потребител. Може малко от малко нали да внимавам, но понеже следя уж какво се случва в областта на Windows сигурността и как антивирусните наистина се дънят кански (просто не ти го казват), пък игри не играя (две игри ги играя сигурно година - за по половин час на седмица) си казах, че е време изцяло да мина към Пингу. Все пак да кажа, че дуалбутвах (аз и сега го правя, просто не си посещавам Уина често) бая време. Иначе Майкрософт със сигурност знаят как да се справят с много проблеми, ма сума ти и народ ще пропищи. Ако направят всяко едно приложение да минава през Windows Store и да има по-затегнати контроли от Play Store на Гугъл, да речем, много ще се подобрят нещата. Клауд зависимостта мисля също - да прилагат същите защити и контроли, като в Azure да речем. Но и тук ще има сигурно много недоволни. Иначе, аз гледам си стоя на познати дистрота - *buntu, примерно.

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

аве, що има вируси...ъм, щото сървърите са на линукс 
:lol6:
тъй де, гледам си порнуту, отварям си пощата с линукс, ама кога тегля музика, филми, снимки...ъ-ъ-ъ...тъй де, ползвам "джама"
щоту да могъ дъ ги спуделям с приятели ве братчет
:giggle1:

преди 3 часа, Диман Диманич написа:

Един брадат с дълга коса и ходещ не където трябва бос е твоя човек. Ползва и е направил каквото търсиш. И ако е вярно за годините ти, даже може да сте почти набори.

преди 26 минути, velislavvasilev написа:

Първо, Линукс не е операционна система.

ся шъ земъ дъ ги изброявъм всите ОС, дето съ с линукс ядро
:lol6:

пп

аве тая тема, що ми се струва, че не е за линукс раздела на форума
:no-no:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 3 часа, бат'начо написа:

Един брадат с дълга коса и ходещ не където трябва бос е твоя човек. Ползва и е направил каквото търсиш. И ако е вярно за годините ти, даже може да сте почти набори.

:) Благодаря за съвета :)

Тръгнах да рутвам един "умен" телефон и какво се оказа - в Гугле магазина не намерих приложение което да го рутне. Има приложения за рутване, но все се извиняват, че нещо им пречи... :)

Чудно ми стана, защо всички "умни" телефони не са като компютрите, където има било то командата sudo или su??? Явно са с някаква "окастрена" линукс ОС.

Та ще попитам набора :)

Та, някой бе казал - Линукс - свободен софтуер - хубава идея, но кой дава права на някои производители на хардуер да я затваря и да ограничава правата на собственика свободно да премахва ненужните според него приложения.

Примерно: В по ранни версии на андоид не се премахваше facebook, та се налагаше да рутвам и режа, е сега има опция да я деактивирам, ама на мен не ми трябва изобщо.

Ето и основната проблематика на Linux - попадайки свободно в някои ръце се ползва не по предназначение... Свободата води след себе си и отговорности, които някои хора криейки се зад НИЕ "деструктират" чуждите машини. Малко "тролско" :)  казано, но твърдението мисли позитивно сред Linux обществото е клише без ни на йота покритие...

Може би затова и се пишат вируси, за да се убедят някои във "виртуалната" сигурност която Linux дава и то безплатно...

Оня моя набор ме е научил - може бос да ходиш, но безплатен обяд няма!

А и гледам аз в андроид система - има AVG Protection и то от онези дето не могат да се изтрият без да си рутнал - какво прави това?

В началото всички вируси бяха нищо друго освен една реклама на можещия - един вид да си пратиш визитката и да покажеш, че разбираш от компютри.

Ето защо Линукс не ще бъде на сърцето ми - идея хубава, но отговорност - никаква - както е казано - колективната отговорност е върховна безотговорност!

Ако това е "тролско" :) с чест и отговорно заставам зад тази пряка критика към обществото което игнорира другомислещия!

преди 3 минути, Диман Диманич написа:

Може би затова и се пишат вируси, за да се убедят някои във "виртуалната" сигурност която Linux дава и то безплатно...

Пишат се вируси, защото се изкарват милиони от тая работа. Времената на ентусиастите отдавна изчезнаха. Днес хлапетии изкарват по 10 000 долара дневно, заради самоуверени балъци без грам обща култура.

1297936272464_ORIGINAL.jpg?quality=80&si

Цитат

Оня моя набор ме е научил - може бос да ходиш, но безплатен обяд няма!

Да си платиш за буламач също не е оферта. Можеш да го изядеш безплатно, ама ако държиш да си платиш, никой няма да ти откаже парите.

Чакам да чуя за първата вирусна епидемия в Линукс, сравнима със Sality, сравнима с Virut, с Conficker! Дотогава... :emoji_symbols-17:

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.