Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

преди 1 час, Диман Диманич написа:

Странно ми е защо ще си инсталираш офис пакет на личния си компютър?! или изобщо нещо свързано с работата си... Явно много работохолици има....

Ами, като отидеш на сайта на държавната администрация, разните справки, които ти трябват са в екселски и уордски формат! Тъпо е, но.....! Детето в у-ще учи Уорд и Ексел, а не неговите свободни алтернативи :( ! Тъпо е, но е така! За да си правя бекъпи на виртуалките с Veeam ми трябва Уиндоус, защото не върви под Линукс, а преди време търсих Линукс алтернатива за тази цел, но не намерих. Мои колеги работят с Фотошоп и за него добра алтернатива под Линукс няма. Разните заместители за работа не стават! Дори и за хоби не стават!

Приблизително две години изкарах с Убунту 10.04 и 12.04 и с Уиндоус във виртуалка за другите неща, но се отказах от този вариант и отново се върнах на варианта с Уиндоус за десктоп.

Пичове Линукс фанатици, сами правите така, че да отблъсквате хората от Линукс! Има хора, които искат да го ползват, но по уиндоуски с цъкане по бутончета и да им е шаренко :) ! Ама вие им налагате да го ползват задължително през конзола с команди и ги убеждавате, че това не било Уиндоус да цъкат с мишката и трябвало да си променят навиците! Не другарчета! Няма да си променя навиците, а ще сменя ОС! Ще ползвам това, което ми допада да го ползвам така както ми е кеф! Хората създават графични интерфейси за да улеснят живота на по-малко грамотните, а вие всичко отхвърляте, освен тъпата конзола! После, ходете обяснявайте на хората, колко хубаво нещо било Линукс-а! Пишеш тук някакво си заклинание, там някакъв си скрипт и всичко ставало много лесно и просто :D !  

• Отговори 833
  • Прегледи 95,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

преди 27 минути, backinblack написа:

Детето в у-ще учи Уорд и Ексел, а не неговите свободни алтернативи :( 

Да, да, да ... децата, младите, образование и т.н....:( ... Производството на некачествен код в Линукс безплатните дистрибуции е доста разпространето явление... ако ли пък има то той също е платен... или "купен" по определен начин...., ако ли пък има качествен безплатен код (което доста прозаично звучи), та като го намериш (ако го намериш) установяваш, че има доста несъвместимости със стандартите наложени от Microsoft... Принципно UNIX е повече ориентиран към осъществяването на мрежово поддържане, отколкото към приложения от общ характер. Затова и има доста дистрибуции на Линукс разгледан като "дете" на UNIX. Никой от разбиращите Линукс не ще отдели от работното си време, за да обедини разногласията между всичките които разработват дистрибуции. Ще ма проштават, ама орташката работа и кучетата я избягват. В така нареченото Линукс общество няма единомислие по отношение на общото им харесване на преработеното ядро на UNIX. Да, идеята за свободен софтуер е чудесна, но като реализация.... е ще видим... Андроид дистрибуцията навлезе в мобилните устройства, а защо не навлизат в десктоп сектора не се знае ... или може би тези които я разработват имат картелно споразомение с някой, а?

Обяснението е много просто! За без пари, за слава никой не работи! Андроид се разработва от Гугъл и хората разработват и наливат кинти в него точно толкоз, колкото те самите имат интерес. Започнаха от мобилните устройства. Започнаха и някакъв десктоп за неттопи. Сега обединяват двата проекта в един, но и разработват изцяло нова ОС, която да не ползва Линукс ядрото, а също така и технологии с които да се съобразяват с разни авторски права и лицензии. Разработват и собствен програмен език. За тези, които нищо не разработват и ползват на аванта им остава само да избират от това, което се предлага. Едното е платено, но може да гепи, а другото е безплатно, но изисква малко повече знания и умения. Всеки се спасява както може :) 

преди 22 минути, backinblack написа:

Всеки се спасява както може :) 

Да, спасение има...;)

Очакваме по-хубава ОС :cheers:

преди 1 час, бат'начо написа:

Имаше две чудно красиви (синоним на хубави) - vista и vixta linux, но и двете са мъртви.

Уви има и мъртво родени... да, но за мъртвите или хубаво или нищо...:hush:

на 8/28/2017 в 20:51, Диман Дюминич написа:

Ето нещо за тези които все още се чудят с какво да се занимават в свободното си време, а не в работно :)

Това видео какво по-точно трябва да демонстрира на някой?
Първо Ванката тогава не ме разбра каква дискусия искам да предизвикам, второ, че има още едно видео пак на същата тема, която е по темата.

Като цяло не виждам смисъл от дискусия защо Линукс е за мене или не е за мене. В крайна сметка ОС-а трябва да се ползва да ти върши работа.

Доводи много мога да дам защо Линукс е голямо "лайно" и се дразня много от доста неща, същите доводи мога да ти дам и за Windows.

Мен ме дразни, че в момента Microsoft имат доста по-отворена политика и откликват доста по-бързо на Developer-и и User-и отколкото в Линус ( говоря за политика на развитието на софтуера ). Това няма нищо общо с финансите на MS и с Developer-ите с които разполагат, защото по  Линукс реално основната разработка се извърша от платени Developer-и от големи компании. Просто на мен политиката ми изглежда да става все по-сбърката и никой не прави нищо по въпроса.
За 25 години разработка на Kernel, нямаме стабилно ABI за драйвери, няма читав стандарт за писане на driver-и ( то изобщо стандарт няма, има някакви guide lines ама реално можеш да мажеш колкото ти е на кеф ). Карат се за простотии, graphic memory managment примерно вече не знам коя година не могат да се разберат как да става номера. Реално MS си решават лесно проблема в такива случаи - WDM имаш съвместимост на ABI и на API и тях не им дреме какво правят вендорите. В Линукс не е така схемата, когато вендор тръгне да пише модул първо, че трябва да се съобразява с API-то за конкретна версия на kernel-a, второ, че и API-то да е същото ABI-то се сменя и в minor версиите - на практика това значи, че ако имаш компилиран ko файл не можеш да го пуснеш на друга версия на kernel-a, трето, че повечето пишат както решат ( всеки дев така прави - от опит го казвам ) и после в LKMS се хейтят и merge-вете се бавят много.
Та според мен за Линукс политиката е виновна а не Developer-ите. Примерно ако взмем Google хванаха Linux kernel ( конкретни версии ) написаха си стандартизирана система отгоре (която ползва доста OpenSource проекти) и в крайна сметка Андроид в момента е най-използванта ОС. Та проблема е в management-a.

Та всеки трябва да ползва това което му върши работа. 

преди 12 часа, borovaka написа:

Та според мен за Линукс политиката е виновна а не Developer-ите.

Кой определеля политиката??? Аз затова и определих Линукс като кухня в която бродят много жени... вярно малко шегаджийско звучи, а за някой може да е обидно, но си е така... Каква политика???

По мое мнение проблема е вътрешната борба на тези които разработват. Уж са едно общество, ама не... всеки дърпа чергата към себе си. Ето, някъде се появи идея, ако не се лъжа backinblack я сподели и отиди да видиш за какво става дума в неговата тема. Идеята му е добра, но ... От доста време се чудя как да му помогна... и понеже не мога нито с пари, нито с някакви практични предложения, защото съм "женен" за Уи...., ми остана да се моля човека да пробие "консерваторите" в това толкова себевлюбено общество.

Меня не ме е страх, че ще се изложа с някаква моя некомпетентност, нито от свръх компетентността на младите, затова и ще ги критикувам. Принципа е един - не съди човек по какво говори, а по това какво прави.

Та, две мнения няма:

преди 13 часа, borovaka написа:

Та всеки трябва да ползва това което му върши работа. 

Успех!

на 1.09.2017 г. в 6:16, дръндю написа:

моите най-големи уважения към твоите знания, но да сравняваш една unix, с подобни на unix, не мисля, че е коректно

Навярно си прав. Исках да покажа, че теорията за разделението изглежда достоверна, но на практика издиша. Освен това всичко, което писах за FreeBSD е вярно, но и той не е лишен от недостатъци.

на 16.09.2017 г. в 0:48, borovaka написа:

В Линукс не е така схемата, когато вендор тръгне да пише модул първо, че трябва да се съобразява с API-то за конкретна версия на kernel-a, второ, че и API-то да е същото ABI-то се сменя и в minor версиите - на практика това значи, че ако имаш компилиран ko файл не можеш да го пуснеш на друга версия на kernel-a,

В ранни документи Линус пише че поддържа този странен модел - с firmware blob и допуска промени в API-то. Така концентрира разработката на драйвъри в кернела и до голяма степен спира своеволията на производителите. Например отрязване на поддръжка по дата или архитектура.

на 3/8/2010 в 13:58, vassetz написа:

Здравейте, исках просто в няколко изречения да обобщя защо не избрах Линукс за основна моя операционна система!

Първо искам да вметна , че идеята за свободния софтуер ме грабна веднага щом разбрах за него. Бях много амбициран и въодушевен :cool: Използвал съм само и единствено уиндоус до сега и реших да пермина към свободен софтуер, популярен и з цял свят... ОК инсталирах убунту 9.10 , ползвах го известно време, но вместо да ме улесни максимално всичко беше адски трудно и неразбираемо. Може наистина както каза един потребител на форума , че линукса не е операционна система за всеки?

След проучвания из нета установих, че хората които използват линукс са супер доволни и шастливи, чупещи уиндоуски сд-та на поразия, хвърлящи ги по кофи и от прозорци, и пазещи такива на доста по-неизползваеми и неполулярни ОС-та. Общо взето до тук са ми пресдтавите за линукс юзърите. А за самата операциона система всичко е розово и шаренко, но обикновенният потребител, (освен ако ИТ не му е хоби) бива отблъснат . За това говорят и самите факти- аз един филм не мога да изгледам като хората, асе имам за среднограмотен в областта на компуТурите :cool:

И най-важният аспект - всички хвалят линукс колко по-добър е бил от уиндоус, но щом обикновенния потребител не усеща рализиката каквъв е смисъла? Дори обратното колкото и да го плюете, уиндоуса ми се струва доста по елементарен във всяко едно отношение. И какво като е платен , нали има алтернаивни начини за сдобиване с него (тоест и тои е "свободен")

Просто искам ясно да изразя мнение на повечето от обикновените потребители- уиндоус: никакви ядове, линукс: тормоз и хора-сектанти, плюещи по уиндоус и истъкващи се колко са напред в материала!

Това ли е смисълът на сободния софтуер питам аз?

Групости на търкалета! Много ми харесва Опел Вектра, ама Пежото май ме кефи повече. Като те мързи да гледаш и си падаш по пиратски софтуер, какво на м*та си търсиш във форум за Линукс? Както е казано по-горе, инвестираш или пари, или ум. Без усилия нищо не става ...

Редактирано от vmonev (преглед на промените)

Ох, много е сложно да си пусна филм под Linux Mint - възкликна един познат. Е, какво му е сложното - попитах аз? Свалянето на филма, нагласяне на субтитрите и кликването 2 пъти върху него са идентични операции както под Windows, така и под Linux. След зареждането на операционната система, Интернет е еднакъв - се опитах да му обясня. Не та не - тръшка се познатия - искам си Windows 7. Хубаво - казвам аз - намери си кой да ти го поддържа от сега нататък, защото нямам намерение всеки месец да ти преинсталирам Windows и да си губя по 4 часа за настройка.

Посоката на пътя поет от Microsoft за мен е обратна. Единствената им програма която наистина я ценя през годините е добрият стар MS Office 2003. Но той има безплатна алтернатива както под Windows, така и под Linux - WPS Office 2016. И вътре приятна изненада - кожи, както MS Office 2016, така и MS Office 2003 интерфейс. Няма земна сила, която да ме привлече към Microsoft. Независимо дали продават или подаряват продуктите си. Поздрави

преди 19 часа, vmonev написа:

Както е казано по-горе, инвестираш или пари, или ум. Без усилия нищо не става ...

Ако имаш пари купуваш Apple с iOS и нямащ грижи.

Ако нямаш пари то:

Ако си честен то:

Ако си умен то:

Работиш, спестяваш и си купуваш PC;

Ако имаш приятел то:

му се доверявяш за ОС и при проблеми го търсиш;

в противен случай:

Мислиш;

Ако си достатъчно честен то:

си купуваш и ОС и за всякакви грижи по нефункционирането на същата се обръщаш към този който ти е взел парите;

в противен случай:   

Ако си достатъчно умен "чопваш" Windows, ако ли не - вземаш безплатен Linux и се търкулваш в небивалици;

в противен случай за какво ти е Apple или PC?! Гледаш си прехраната и пак си щастлив по свой начин, и не ти пука за умните и/или богатите;

в противен случай ти е все тая какво ще откраднеш дали Apple или PC и ти е все тая каква е ОС, защото всичко може да се открадне.

Та всичко се свежда до това: Ти решаваш на кой да дадеш парите и/или на кого да се довериш.

Ако си умен - не даваш парите за некачесвена стока.

Без усилие нищо не става....  бих го перефразирал на - Без желание нищо не става!                

Редактирано от Диман Дюминич (преглед на промените)

преди 1 час, Диман Дюминич написа:

Ако...

Няма начин да няма начин.

И що изключваш ябълката. ;) Мнението за нея оцвети в зелено (има и такива - симпатични и вкусни, има и марка газировки такива).

преди 6 часа, бат'начо написа:

И що изключваш ябълката. ;) Мнението за нея оцвети в зелено (има и такива - симпатични и вкусни, има и марка газировки такива).

Щото ябълката е забранения плод - тема табу. :wink12:  :hush:, че събудихне детето и започна да :helpwanted4: ....

• 2 месеца по-късно...

Ползвам и джама и пингвина. Първата повече - игри, софтуер и т.н. Оптимизирана е. Пингвина го ползва чат-пат за разнообразие. Не върви гладко, на различните версии съм имал проблеми(грешки) по време на инсталациите. Не всяка система е прогодена за линукс, съотвено и драйверите са проблем. На стария ми лаптоп с ati radeon 4570 така и видях да има дръвца, съответно ОС се държеше кофти, като WinXP без драйвери. От 10-15 версии, които съм пробвал, се спрях най-накрая на Linux Mint. Eдинствената забележка към него е , че лагва когато за първи път отвороря "старт" менюто или пък отворя лисицата. Замръзва за 1-2 секунди прозореца в положение между максимизиран екран и немакасимизиран. След това се оправя. Под 7-цата не ми се е случвало. Все дребни работи, но ме дразнят. Що се касае е до Ябълката - ползвам и телефона, и таблета им. Ами супер много съм доволен от iOS. Ма била затворена, ма била незнам си каква.... когато гроздето е кисело.....Боли ме дедовия, че не мога да си сменя иконките или, че  рингтона се сменя трудно. Скъпи играчки са. Факт, но пък сглобката и операционната система са страхотни. Телефона ми е с 2гб рам и в момента имам над 15 стартирани приложения, които си кютат на заден фон и познай какво -  телефона не забива, няма влачене, крашове и т.н. Почти не ги спирам тези програми. Андроида е неоптимизиран, има фрагментация и когато му се запълни РАМ-та, започва едно влачене.....Та дори и на новите пръчки самцунг S8 съм виждал, когато свършат с фейсбука, спират всички програми и тогава си заключват телефоните. Факт е, че излиза нов андроидски телефон и след две версии му спират съпорта. Тъпо, нали трябва да се купуват новите модели. Моя телефон  е модел 2016-та година и излезе с iOS 9, сега е на iOS 11. и ще се поддържа най-рано до 2019-та година. Край.

преди 1 час, Eclipse2G написа:

Ползвам и джама и пингвина. Първата повече - игри, софтуер и т.н. Оптимизирана е. Пингвина го ползва чат-пат за разнообразие. Не върви гладко, на различните версии съм имал проблеми(грешки) по време на инсталациите. Не всяка система е прогодена за линукс, съотвено и драйверите са проблем. На стария ми лаптоп с ati radeon 4570 така и видях да има дръвца, съответно ОС се държеше кофти, като WinXP без драйвери. От 10-15 версии, които съм пробвал, се спрях най-накрая на Linux Mint. Eдинствената забележка към него е , че лагва когато за първи път отвороря "старт" менюто или пък отворя лисицата. Замръзва за 1-2 секунди прозореца в положение между максимизиран екран и немакасимизиран. След това се оправя. Под 7-цата не ми се е случвало. Все дребни работи, но ме дразнят. Що се касае е до Ябълката - ползвам и телефона, и таблета им. Ами супер много съм доволен от iOS. Ма била затворена, ма била незнам си каква.... когато гроздето е кисело.....Боли ме дедовия, че не мога да си сменя иконките или, че  рингтона се сменя трудно. Скъпи играчки са. Факт, но пък сглобката и операционната система са страхотни. Телефона ми е с 2гб рам и в момента имам над 15 стартирани приложения, които си кютат на заден фон и познай какво -  телефона не забива, няма влачене, крашове и т.н. Почти не ги спирам тези програми. Андроида е неоптимизиран, има фрагментация и когато му се запълни РАМ-та, започва едно влачене.....Та дори и на новите пръчки самцунг S8 съм виждал, когато свършат с фейсбука, спират всички програми и тогава си заключват телефоните. Факт е, че излиза нов андроидски телефон и след две версии му спират съпорта. Тъпо, нали трябва да се купуват новите модели. Моя телефон  е модел 2016-та година и излезе с iOS 9, сега е на iOS 11. и ще се поддържа най-рано до 2019-та година. Край.

Е стига де, тия където сме с модел от Септември 2013, още имаме съпорт на iOS и всичко хвърчи. Ако бях с андроид до сега да съм го шитнал в боклука.

преди 1 час, Eclipse2G написа:

И реши да отвориш стара тема, за да ни кажеш че те боли дядовия? Ашколсун!

1. Не е оптимизирана ОС, а програмите за нея. И то някои видове програми. Има голяма разлика, въпреки че това е значителен фактор. Също така Windows има най-ужасната поддръжка евър - конкретно обновленията и инсталиране на комплексен софтуер имам в предвид.

2. Драйверите са проблем навсякъде. Без проверка не се купува хардуер.

3. Защото не си пробвал най-последните им изпълнения.

4. Това, че не можеш да им сменяш софтуера и да слагаш твой софтуер е най-големия капиталистически чеп въобще в индустрията!

5. Андроида може и да е боклук, но има повече софтуер за него. А когато няма избор и това е избор.

ИФон 1.4 - ползва се за будилник и си върши работата отлично все още. Иначе много тежи и все още го мисля за по-красив от всички новоизлезли ифони. Много здрав - издържал на много удари без видими последствия и работи все още. Но в случая говорим за хардуер, не за софтуер.

преди 12 минути, бат'начо написа:

Но в случая говорим за хардуер, не за софтуер.

Проблема е в управлението и парите... Едва ли има върли симпатизанти на Кук и Недяла. Така и в крайния резултат избираш това, от което си по-малко отвратен в дадения момент.

Иначе и двете компании имат добри попадения. Или поне са имали - и в софтуера и в хардуера. Но мисля няма какво да ги мъчим. Ако са решили че няма съществуват по-натам аз съм "ЗА" и хич не ми пука.

преди 4 часа, Пуканчо0 написа:

Е стига де, тия където сме с модел от Септември 2013, още имаме съпорт на iOS и всичко хвърчи. Ако бях с андроид до сега да съм го шитнал в боклука.

Точно за това говоря.

:popcorn2:я и тука се е съвзел някакъв сериял... :)

преди 3 часа, Melmak ® написа:

И реши да отвориш стара тема, за да ни кажеш че те боли дядовия? Ашколсун!

1. Не е оптимизирана ОС, а програмите за нея. И то някои видове програми. Има голяма разлика, въпреки че това е значителен фактор. Също така Windows има най-ужасната поддръжка евър - конкретно обновленията и инсталиране на комплексен софтуер имам в предвид.

2. Драйверите са проблем навсякъде. Без проверка не се купува хардуер.

3. Защото не си пробвал най-последните им изпълнения.

4. Това, че не можеш да им сменяш софтуера и да слагаш твой софтуер е най-големия капиталистически чеп въобще в индустрията!

5. Андроида може и да е боклук, но има повече софтуер за него. А когато няма избор и това е избор.

Да, реших да размърдам форума. ;)

1. Не, точно за самата ОС говоря. Върви гладко, не ми лагва нищо, програмите са друга тема.

2. За драйверите по важно ми е да има такива за Windows и има.

3. Какво им е на телефоните? Ако имаш парите и те кефи, взимаш. Ако нямаш пари -  само гледаш. Ако пък имаш кинти и не искаш да взимаш - карай на друг бранд. Проблема си е твой.

4. Виждал съм какви ли не издънки с така наречените custom ром-чета от Xda dev. Не е случаен факта, че пише, да ползваш на своя отговорност. Пълно е с бъгове, неоптимизирана версия, крашове редовно и гълта батерия. Там съпорта им са доброволци. Никой не го е еня дали ще ти върви тутурутката или не. Мен не ме е*е дали не мога да си слагам друг софт. да си сменям иконки и други такива детски работи. Пак ти казвам, аз краш на програма или самата ОС не съм имал. Това каквото писали в интернет за 11-та версия насам, аз не съм го имал. Вероятно съм някакъв кърък. И тъй като Андроид е отворена система, логично е всеки да си прави каквото си иска с нея и за това излезоха антивирусни за таа система.

5. И какво като има повече софтуер? Игри не играя, защото само бие батерията по-бързо, второ са пълни с реклами и т.н. Останалия софтуер - за какво ми е? Имам основното като калкулатор, за записки, календар, нет браузер, прогноза за времето. Единствено съм свалил една програма за да сканирам документи и да пращам по мейла. Освен това широко известно е, че колкото повече софтуер ръгаш на роботчео, толкова повече се задръства операционната система и започва да лагва.

Редактирано от Eclipse2G (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.