Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за клок на Атлон64 х2 5000+

Featured Replies

Здравейте,

прцесора ми е Атлон64 х2 5000+, дъното Gigabyte GA-M56S-S3,Рам 2 х 1г ддр2 800, видео Нвидиа 9400 ГТ. Имам няколко въпроса относно клок. Та значи, направил съм частичен клок - приложил съм два репорта (от Еверест и ЦПУ-З). Клокнал съм само шината на процесора (200-212), множителя на процесора е на ауто (5-13), PCI съм задал ръчно на 101. Освен тези опции имам само волтажи - не съм ги пипал. Въпросът ми е фатално ли е и ако да - до колко, това че хипер транспорт честотата ми е 1061 (нормално 1000), и мога ли още малко да клокна - да направя шината на рама на 400 (сега394), т.е хипер транспорта ще стане още малко по-висок? Температурите според мен са нормални и не ме притесняват. Прилагам линк за два репорта - на еверест и цпу - з.

http://rapidshare.com/files/376091040/Report.zip.html

Благодаря предварително за коментарите и препоръките ви!

Редактирано от adasha (преглед на промените)

Здравей адаш, погледни темите за клок и тест на процесори. А ако си беше направил труда да ги погледнеш, щеше да видиш точно как и до колко са клокнати същите или много близки до твоя процесори. И за да не е само заяждане поста ми - дори ти е нисък този хипер транспорт, честотата на рама се сваля при клок и последно - слагай снимки с правилен размер, качени на правилен хост, кой ще си играе да тегли от майната си една картинка :)

за какво ти е клок с туй слабо видео с ддр2? полза никаква...

Човека клоква процесора, не видеото :)

Не съм сигурен, че разбирам г-н Василев... Това е АМ2 процесор, при който нормалният HT е 1000... С още малко ако клокнеш HT ще стане 1100...

Може би не разбирам като цяло клока, но 1100 не е ли висок хипертранспорт? От друга страна ако се намали хипертранспорта ще падне и честотата на рамта... От трета страна, обаче, честотата на рамта (дали е 700, 800 или 900) не е от жизненоважно значение... В смисъл дори рам 800 (С4) ще е по-добра от рам 900 (С5), да не споменавам С6 паметите...

Ако смъкнеш хипертранспорта може да мислиш за далеч по-сериозен клок от тези 212MHz шина. Все пак на 250 шина при 800HT (x4) ще постигнеш работна честота на НТ от 1000, което е нормално...

Въпросът при теб е каква е целта ти? Ако искаш просто леко повишаване на производителността - остави шината на 212 и кротувай, но ако искаш сериозно повишаване - смъкни хипертранспорта и вдигни шината доколкото може... От опит мога да ти кажа, че без да пипаш волтажите ще докараш около 220-230 шина, макар, че ако иаш добър процесор (като бройка) можеш и повече да изсискаш...

И последно - това, че ще докараш рамта от 394 (788) до 400 (800) няма да повиши производителността на машината с нищо... Поне с нищо осезаемо...

За това моя съвет е - ако не искаш висок клок просто я остави така машинката ако е стабилна...

Здравейте,

прцесора ми е Атлон64 х2 5000+, дъното Gigabyte GA-M56S-S3,Рам 2 х 1г ддр2 800, видео Нвидиа 9400 ГТ. Имам няколко въпроса относно клок. Та значи, направил съм частичен клок - приложил съм два репорта (от Еверест и ЦПУ-З). Клокнал съм само шината на процесора (200-212), множителя на процесора е на ауто (5-13), PCI съм задал ръчно на 101. Освен тези опции имам само волтажи - не съм ги пипал. Въпросът ми е фатално ли е и ако да - до колко, това че хипер транспорт честотата ми е 1061 (нормално 1000), и мога ли още малко да клокна - да направя шината на рама на 400 (сега394), т.е хипер транспорта ще стане още малко по-висок? Температурите според мен са нормални и не ме притесняват. Прилагам линк за два репорта - на еверест и цпу - з.

http://rapidshare.co...Report.zip.html

Благодаря предварително за коментарите и препоръките ви!

Захранването какво е?Мисля , че няма да е проблем да направиш шината на рама 400мхз дори и да се вдигне честотата на хипер транспорта.Поне при моя атлон тя беше достигнала даже 1150 и нямаше проблеми.Вдигаш честотата , тестваш за стабилност и ако всичко е наред продължаваш , ако имаш желание.А каква е марката на паметта?

• Автор

Здравей адаш, погледни темите за клок и тест на процесори. А ако си беше направил труда да ги погледнеш, щеше да видиш точно как и до колко са клокнати същите или много близки до твоя процесори. И за да не е само заяждане поста ми - дори ти е нисък този хипер транспорт, честотата на рама се сваля при клок и последно - слагай снимки с правилен размер, качени на правилен хост, кой ще си играе да тегли от майната си една картинка ;)

Здрасти, някак си изчетох сума ти теми преди да да започна изобщо. Просто толкова разбирам от клок или такива опции позволява дъното (за забележката за рама). В случая използвам това че с този процесор рамта работи на по ниска от дефолтната честота. За съжаление с "изявата" си не ми не ми помагаш по никакъв начин .... Или пробвай да отговориш нещо конкретно ......!?

Захранването какво е?Мисля , че няма да е проблем да направиш шината на рама 400мхз дори и да се вдигне честотата на хипер транспорта.Поне при моя атлон тя беше достигнала даже 1150 и нямаше проблеми.Вдигаш честотата , тестваш за стабилност и ако всичко е наред продължаваш , ако имаш желание.А каква е марката на паметта?

Здравей и благодаря за навременния и конкретен отговор. Захранването ми е 400 вата, а на кутията му пише APX - 400 (предполагам това е марката и модела). А марката на РАМА не се вижда без да спра компа - вижда се накакъв надпис подобен на този от репорта на Евереста TakeMS TMS1GB264C081805AE ..... Ако кажеш как да я разбера го правя.

ПОЗДРАВИ

А марката на РАМА не се вижда без да спра компа - вижда се накакъв надпис подобен на този от репорта на Евереста TakeMS TMS1GB264C081805AE ..... Ако кажеш как да я разбера го правя.

ПОЗДРАВИ

"TakeMS" DDR2-800 | CL5 | TMS1GB264C081805AE | 2x 1024MB

Не съм сигурен, че разбирам г-н Василев... Това е АМ2 процесор, при който нормалният HT е 1000... С още малко ако клокнеш HT ще стане 1100...

Само не разбирам защо тествате паметта на стария човек, за бъзик ли станахме вече ;) Да ти примомня само - цък

Адаш, не ти върви сърказма, хвърли едно око, ако ти остане време, примерно на това - цък има примерчета и с 5000, и с 5200 и с почти всички ако се поразровиш. Клокът е специфична дейност и не могат да се дадат категорични напътствия за всяка машинка. Основно трябва сам да си свършиш работата. Успех ;)

• Автор

Само не разбирам защо тествате паметта на стария човек, за бъзик ли станахме вече :P Да ти примомня само - цък

Адаш, не ти върви сърказма, хвърли едно око, ако ти остане време, примерно на това - цък има примерчета и с 5000, и с 5200 и с почти всички ако се поразровиш. Клокът е специфична дейност и не могат да се дадат категорични напътствия за всяка машинка. Основно трябва сам да си свършиш работата. Успех ;)

Драги КМВасилев,мисля че вече ти писах че прочетох доста теми преди да се захвана. Също така ти обясних, че нищо не разбирам от клок, но това не може да бъде причина да не почета, да се ПОСЪВЕТВАМ с някой и да пробвам да го направя. За съжаление обаче, за теб конкретиката не съществува, и вероятно заблуден в собствената си значимост (респективно незначителност) вадиш вода от десет кладенеца - правиш оценка кой какъв труд е положил (или не е), правиш някакви вмятания за стария човек (или за паметта му, които не само че не разбирам а и си мисля че искаш да "премериш" нещо с нещото на някой друг) , откриваш "бъзик" и "сърказъм", мяташ примерчета наляво и на дясно (разбира се най-общи), което съвсем не кореспондира със строго "специфичната дейност" на конкретната машина. Обяснил съм достатъчно ясно че според мен лимитираща се явава хипертранспорт честотата, защото не зная как дая я върна - мисля си че биосът ми не ми позволява да върна онзи множител (или делител) с който да запазя хипертранспорта около 1000, рамта на 400 и по - ниска, и да вдигам само шината на процесора, а от там честотата на процесора, с което да спечеля бързодействие на цялата система. При положение че не съм го правил и не зная дали съм на прав път, потърсих тази дискусия - за точно конкретния случай. Именно затова подобни "йезуитски" напътствия, напудрени с патос на начинаещ юрист не могат да ми послужат. И уверявам те, без всякакъв сарказъм ти благодаря че започна да пишеш ника ми с главна буква. Поздрави!

"TakeMS" DDR2-800 | CL5 | TMS1GB264C081805AE | 2x 1024MB

Разбирам че това е марката на RAM паметта. Това добре ли е или не . .?

Ами паметта не е лоша-позволява доста гъвкави тайминги.За съжаление при високи честоти загрява неприятно.За губещият се множител-на по-старите дъна гигабайт скритите функции се отключват с едновременно натискане на Ctrl и F1.

P.S.Аз на твое място бих задал четири с шина 250,множител на процесора 12,бих сложил напрежението и таймингите на паметта на ауто и най-ниската възможна честота,напрежение на процесора 1,35 и бих пробвал клок.Ако се закрепи,бих свалил таймингите на паметта максимално +command rate 1.

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

• Автор

Ами паметта не е лоша-позволява доста гъвкави тайминги.За съжаление при високи честоти загрява неприятно.За губещият се множител-на по-старите дъна гигабайт скритите функции се отключват с едновременно натискане на Ctrl и F1.

P.S.Аз на твое място бих задал четири с шина 250,множител на процесора 12,бих сложил напрежението и таймингите на паметта на ауто и най-ниската възможна честота,напрежение на процесора 1,35 и бих пробвал клок.Ако се закрепи,бих свалил таймингите на паметта максимално +command rate 1.

Хей Мики, току що сглоби пъзела. Направо с Ctrl + F1 се отвориха опциите на чипсета (за мен беше като "сезам отвори се") и ми се запълниха голяма част от празнините. Изобщо трябва ми малко време да усмисля новата ситуация, но в общи линии смятам да ползвам указанията ти. Може би ще ги изпълня на по - малки крачки. Страхотни благодарности. Ако се сетите нещо друго, което ви се стори важно - пишете. Аз ще ви държа в течение за резултата.. Поздрави!

• Автор

Здравейте, както обещах качвам първи резултати от опита за клок. Направих шина 250 и процесор около 3000, малко не съм наясно как (какво) да търся по нататък от свалянето таймингите на рама, който свалих като честота до минимум (както посъветва Мики Маус). Но дотогава има време - трябва да видя доколко е стабилен компа. Засега открих че дъното се позагря до 62 градуса и се нормализира на 59 (то си е горещичко по принцип) и може би ще трябва да си сложа някой по - големичък системен вентилатор. Иначе всичко изглежда наред. Прилагам една картинка.

ПОЗДРАВИ

post-58962-1271354275,65_thumb.jpg

Здравейте, както обещах качвам първи резултати от опита за клок. Направих шина 250 и процесор около 3000, малко не съм наясно как (какво) да търся по нататък от свалянето таймингите на рама, който свалих като честота до минимум (както посъветва Мики Маус). Но дотогава има време - трябва да видя доколко е стабилен компа. Засега открих че дъното се позагря до 62 градуса и се нормализира на 59 (то си е горещичко по принцип) и може би ще трябва да си сложа някой по - големичък системен вентилатор. Иначе всичко изглежда наред. Прилагам една картинка.

ПОЗДРАВИ

Шина на паметта: 249, което значи реална работна честота: 498?!

Аз ли бъркам нещо? Щото шината трябва да е около 400, за да работи паметта на 800, нали така, или аз нещо греша?!

Аз ли бъркам нещо? Щото шината трябва да е около 400, за да работи паметта на 800, нали така, или аз нещо греша?!

Не бъркаш , а в момента паметта си работи на около 500мхз.

А защо множителят на процесора е на 12?Не трябва ли да е на 13.Така ще ти бъде нужна по малка честота по шина.Примерно , за да постигнеш тези 3гхз , ще трябва да го направиш на 13х230 шина.И започват сметките!Такаааа като гледам от тази таблица :

med_gallery_140694_1249_8967.jpg

Когато процесорът е на дефоулт и множител 13 , паметта ти работи на 742мхз.Имаме 230 шина , което значи с 30 отгоре , от това следва , че имаме 15% овърклок по шина.Тези 15% овърклок ги добавяш към честотата на паметта и тя ще стане 853мхз.Тази честота , може и да бъде достигната от паметта , но може ида не може и компютъра след рестарта ще даде черен екран или ще забие.Ако повишиш волтажа на паметта до около 2 волта , може би ще е стабилизираш , но за всяка памет си е различно и трябва да се тества за стабилност.Ако не ти се занимава с тези гимнастики , волтажи на паметта , тайминги и такива работи е намаляш от биоса да работи на 667мхз.Към тези 667 прибавяш 15% клок на процесора и така тя ще работи на 767 , което си е доста приемливо.И да се върнем на процесорът.След като зададеш шина 230 при множител 13 постигаш 3гхз.От снимките гледам , че волтажът е на 1.392 , би трябвало да е достатъчен , за да държи системата стабилна.Нали тестваш обстойно процесора дали е стабилен.Ако не е вдигаш волтажа с още една стъпка и пак тестваш.По време на всички тестове наблюдаваш температурата на процесора да не превишава 63-64 градуса и следиш и температурите на другите хардуерни компоненти.За по екстремен овърклок е желателно да замениш охлаждането и захранването!!!Как стоят нещата с хипер транспорта.От биоса го задаваш на 800мхз и добавяш тези 15% овърклок , по този начин той ще стане 920 мхз , което е много добре и няма да създава проблеми.Имаш една опция , нарича се Cool’n’Quiet™-изключи я!Това е технология , която намаля множителя на процесора , когато той не е натоварен.При овърклок не е желателно да бъде включена , може да допринесе за нестабилност на системата.И всякакви Spread spectrum също да бъдат изключени.Нали пси-е да е на 100мхз!

Малко ми се преписа дано съм ти бил полезен и да си схванал де! :(

Не,не бъркаш.Това е само застраховка,че паметта няма да спъва клока.Работата по нея започва сега,след стабилизирането.:(

http://a64overclock.hit.bg/ смятай

Аз бих избрал множител на процесора 13х,шина 230;HT множител х4,Рама задаваш от БИОС на DDR2 800.Напрежението и на Ауот,таймингите засега не пипаш.

ЩЕ се получи следното:

Честота на CPU -2990Мхз

Честота на НТ-под 1000(нормално за стабилност)

Честота на рам-около 850

Тестваш за стабилност тази вечер.Ако на сутринта всичко е наред почваш да играеш с таймингите и напреженията на рамта.

ПП:Ако имаш възможност монтирай една перка да вкарва въздух отпред на кутията-ще смъкне температурата на чипсета и донякъде на рам-та.

Хайде сега му кажете,защо е добре при клока множителя да е четно число.И как това влияе на клока на паметта,заедно с по-високата шина на дъното.

Хайде сега му кажете,защо е добре при клока множителя да е четно число.И как това влияе на клока на паметта,заедно с по-високата шина на дъното.

Поради липса на желаещи да взема пак аз да се обадя... Причината е повече от елементарна - вграденият контролер на АМД "не разбира" от половинки и избира най-близкото цяло число за паметта. В повечето случаи по-ниската четна стойност но понякога според ревизията и модела на проца и по-високата. И става така, че проца е уж "железен" на някаква си честота и само с една "половинка" се появява оня синия екран. Или черния, според зависи. И води за объркване и размисъл за този, който няма достатъчно опит. Затова и се пише постоянно, че паметта трябва да се свали на по-ниска честота, на 333 реални МХц ако е ДДР2 примерно и най-общо казано (ефективни 666) да се направи клока и после да се търси оптимума и. А накрая е гъдела с таймингите. Относно ХТ линка да драсна нещичко, че ставаше дума и за него - той има предимно значение за връзката с останалия хардуер по дъното, вчера писателствах за новите УСБ и САТА 3.0 и затова ще спомена само тях. На автора му е К8 архитектурата и при нея е твърдо вързан северния мост с шината и множителя. При к10 си има вече и делител (при повечето уважаващо себе си дъна...) и може спокойно да го намали до установяване на клока но в случая трябва да внимава. Просто проблем създават останалите компоненти по дъното и те предизвикват блокажа при клок. А иначе - колкото повече, толкова... В споменатите теми примерно аз съм със същото дъно като в темата - на щайгата ми в офиса и от картинките е повече от ясно какво трябва се настрои за един елементарен до към приличен клок. Но все пак тая работа зависи от конкретната машина, дъно, захранване, памет и т.н. Лека нощ на всички wink.gif

• Автор

Здравейте отново, щях да пиша по рано но имах малко проблеми с температурите. Май за 2,5 г. пастата на процесора се беше поскапала, че като хвръкнаха едни температури. Наложи ми се и да сложа допъкнително вентилаторче (140 мм от един марков П3) да вкарва отдолу - отпред и обдухва радиаторите на ВК (пасивно охлаждане) и дъното, и едно китайско за два лева да вади поток (отзад, горе, под захранването). В резултат мисля че имам стабини разултати на два варианта клок:

1. Шина процесор 250, множител 12 - честота 3000, ХТ 1000 (х4), рам 374 (748) - този ми се получи и потвърди най - лесно, всмисъл създава ми субективно впечатление че е най - стабилен. Може би Мики Маус и КМ Василев имат право с теорията си за половинките и закръглянето при АМД ...... Малко ме притеснява високата шина (+25%) - но факт системата е относително стабилна.

2. Шина 234, множител 13, честота на процесора 3034, ХТ 934 (х4), шина памет 379 - при този вариант целях да постигна честота около 3100, памет около 400 (800) и ХТ около 950 - но уви, колегите с предложение 230/13 се оказаха прави - стабилност има макс на 234. Прави бяха и за директна атака с рам 800 - компа пали и смятам да изпитам и този вариант. Дори в момента го правя 230 х 13 с Рам 800 - нямам окончателни резултати. Като че ли като производителност между трите варианта няма кой знае каква разлика. Вие какво мислите?

Искам да попитам и за температурите, значи процесора достига до 50 - 52 градуса мах, отделните ядра до 64 градуса (това според Еверест), тествам с Hot CPU Tester Pro 4 (lite edition). Имам и една друга - Prime95 25.6, която имам чувството ако я оставя да работи, с клок или без ще направи пожар. Забранил съм и да се доближава до машината, Та мисълта ми е че в никакъв случай компа ми не би я издържал - като температури .... Това фатално ли е?

За сега толкоз,

ПОЗДРАВИ!

gallery_67643_1191_359023.jpg

До скоро имах същия процесор.

Всичко на ауто и променях само шината.По този начин го докарвах до към 3,2.Повече от година работи стабилно на 3gzh с настроиките от скрииншота.

• Автор

gallery_67643_1191_359023.jpg

До скоро имах същия процесор.

Всичко на ауто и променях само шината.По този начин го докарвах до към 3,2.Повече от година работи стабилно на 3gzh с настроиките от скрииншота.

Благодаря за инфото! Скаква Рам беше и на колко се пускаше на ауто помниш ли. Интересува ме с температурите проблеми имал ли си и изобщо какви температури правеше процесора.

ПОЗДРАВИ

Cool'n'Quiet да е disabled ! :Д :д

• Автор

Cool'n'Quiet да е disabled ! :Д :д

Вече съм го изключил.

Искам да попитам и за температурите, значи процесора достига до 50 - 52 градуса мах, отделните ядра до 64 градуса (това според Еверест), тествам с Hot CPU Tester Pro 4 (lite edition). Имам и една друга - Prime95 25.6, която имам чувството ако я оставя да работи, с клок или без ще направи пожар. Забранил съм и да се доближава до машината, Та мисълта ми е че в никакъв случай компа ми не би я издържал - като температури .... Това фатално ли е?

За сега толкоз,

ПОЗДРАВИ!

С праим до какви граници достигат?И как така над 13х234 не е стабилен.Волтажът увеличаваш ли го?Според мен намери баланс между паметта и процесора и виж кога е най-производителна системата.За по-екстремен клок , вече ще имаш нужда от по-стабилно охлаждане , а и гледам , че и захранването ти не е хубаво!

• Автор

Системата е стабилна и при третия вариант - шина 230 х13, рам памет 800 (с клока 850)

С праим до какви граници достигат?И как така над 13х234 не е стабилен.Волтажът увеличаваш ли го?Според мен намери баланс между паметта и процесора и виж кога е най-производителна системата.За по-екстремен клок , вече ще имаш нужда от по-стабилно охлаждане , а и гледам , че и захранването ти не е хубаво!

С въпросната програма, след около 5 мин работа (така ми изписа) ми изключи второто ядро, даде съобщение за някаква грешка, температурата не помня точно но може би 70+, а другото ядро профдължи да се тества. Пробвах за малко и без клок да я пусна, не даде никакаква грешка, но работеше при 70-80 градуса (източник Еверест). При другите нпрограме нямам такива проблеми.

При 13 х 234 е стабилно (не си ме разбрал), но слязох 13 х 240, 13 х 238, на 236 работеше при тестовете но направи някакъв рестарт в покой и не ми хареса, пък и нали слизаме 1 под макса и така 13 х 234.

P.P. Картинката e последния стабилен вариант. Волтажа е на Normal - не разбирам и не пипам, освен ако не следвам напътствия на некой дето знае какво прави. Иначе има и ръчно повдигане на стъпки. Нормал е най ниската стъпка.

post-58962-1271454449,72_thumb.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.