Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свобода и воля - реалност или химера

Featured Replies

• Автор

Жиленето не е проява на любов към ужиления...

абее, хахах, не бъди толкоз сигурен Публикувано изображение , разни хора-разни вкусове

Публикувано изображение

Свободата се осъзнава.

Волята се култивира.

Това ми напомня на думите "във всеки от нас спи един гений и със всеки ден, все по-дълбоко".

Всъщност съм съгласен с теб, с едно уточнение. Ти говориш за потенциала, а аз за практиката. Вече казах, че всеки от нас може мнооооооого, но не го прави. Не го прави тъкмо защото свободите му са ограничени.

• Отговори 117
  • Прегледи 21k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• darkterminal
    darkterminal

Светът на летящите хора, се превръща в грозно стрелбище, под взора на този стрелец, който вижда мишени, а не искрици от звезден прашец...

• Русенец
    Русенец

Още малко стихове(Е.Няголова) за свободния избор между "трите вафли" и "свободния полет": Летящите хора в съня си рисуват земята, тополи по нея, които на четки приличат, палитра, в която

• Аз, признавам си, не съм доразвил теорията си докрай. Ще споделя какво мисля, защото темата се е сторила много трудна или безинтересна. Свободата е относителна и като такава зависи повече от външният

Жиленето не е проява на любов към ужиления...

от гледна точка на ужиления :lol6:

а от гледна точка на пчелата би могло да бъде леко напомняне, че е навлязъл в "чужда територия"

както и болките при раждане биха могли да бъдат напомняне, че животът е И болка

за някои е изцяло болка, но... вече споменах моята позиция, относно жертвата...

Вече казах, че всеки от нас може мнооооооого, но не го прави. Не го прави тъкмо защото свободите му са ограничени.

значи наричаме самоограничението, ограничение за по-удобно :)

много приятно се говори с теб :lol6:

• Автор

значи наричаме самоограничението, ограничение за по-удобно :)

Не разбрах мисълта ти. Смяташ, че човек ползва другите за да оправдае собствената си ограниченост ли?

Бях изненадан когато в речник по психология прочетох, че за мързелът не носи никаква вина практикуващият го. Естественото състояние на човек е да бъде активен и ако той е мързелив, това значи, че се е превърнал буквално жертва на средата в която живее. В България има интересни поговорки от рода на "който не работи не трябва да яде", но всъщност мързеливият човек вече е бил наказан. Трудно е да се проумее.

По същата логика, да приемем, че хората се раждат свободни и ако в някакъв момент усетят бремето на морала, значи те са станали жертва на социализацията.

Не разбрах мисълта ти. Смяташ, че човек ползва другите за да оправдае собствената си ограниченост ли?

Бях изненадан когато в речник по психология прочетох, че за мързелът не носи никаква вина практикуващият го. Естественото състояние на човек е да бъде активен и ако той е мързелив, това значи, че се е превърнал буквално жертва на средата в която живее. В България има интересни поговорки от рода на "който не работи не трябва да яде", но всъщност мързеливият човек вече е бил наказан. Трудно е да се проумее.

По същата логика, да приемем, че хората се раждат свободни и ако в някакъв момент усетят бремето на морала, значи те са станали жертва на социализацията.

Имах предвид завидното ни умение да оправдаваме своите действия с нещо извън нас.

примерно: аз ударих Стоянчо, защото той ме дразни, че много говори :)

де е Киро? - на кирия!

надявам се сега ме разбираш?

това с наказанията... ох, самонаказваме се и повечето пъти дори не го проумяваме

казваме: еди кой си ни разби сърцето, но пропускаме да забележим как ние сме разбили сърцето на еди кого си друг

т.е. повечето пъти виждаме едната страна на монетата, а те са две и са едно Цяло

• Автор

Имах предвид завидното ни умение да оправдаваме своите действия с нещо извън нас.

примерно: аз ударих Стоянчо, защото той ме дразни, че много говори :)

Забравяш, че в природата, или по-точно свободната част от нея, понятие като "вина", което да има нужда да се "оправдава", не съществува...

Забравяш, че в природата, или по-точно свободната част от нея, понятие като "вина", което да има нужда да се "оправдава", не съществува...

именно, де :)

значи, за да се върнем обратно при-рОдата, трябва да спрем да търсим причините извън нас и нито да се оправдаваме, нито да се обвиняваме

опознавайки себе си, едно от нещата, които разбираме е точно това!

ние сме това, което сме и сме там, където трябва да бъдем

като разумни същества ни остава да "уплътним" пребиваването си по възможно най-безболезнения начин за нас и околните

иначе казано: да спрем да се делим от Цялото и да видим реалността

това е Сободата

това е Щастието

това е Любовта

взети заедно и винаги заедно, защото... просто са заедно!

с'а 'ко ще ме критикуваш, че пиша с големи букви... моля да си го спестиш

защото са различни от свободата(или слободията), щастието(или задоволството) и любовта(или нагона)

за всички участници и читатели на

темата(надявам се да изгледате клипа)

Редактирано от Нел (преглед на промените)

т.е. повечето пъти виждаме едната страна на монетата, а те са две и са едно Цяло

Човек може да вижда само едната страна на монетата, тази, която е от НЕГОВАТА страна. Публикувано изображение Така е устроено нашето око, защо ли?

Лъвчето се ражда в прайда, а орлето - в орловото гнездо и живеят според законите на средата си. Лъвът не си и помисля да лети... Публикувано изображение

благодаря ти, нел, невероятно красиво и въздействащо!

искам си способността да летя... сигурна съм, че съм можела

...Свободата е състояние на духа.

Не съм срещал по-точно, по-изчерпателно и по-прекрасно разбиране на понятието "свобода"!

Важното е как се чувствам. А аз се чувствам волна като ...орел...

Просто е, раждаш се в общество и живееш според нормите му. А душата... душата е от друг свят.

Да, @MJA, този твой свят съществува:

“Изчезнало време, безкраен просторът-

така е в света на летящите хора.

Любов, доброта и екстаз без умора

осмислят света на летящите хора.

И нищо не спира душата, ни взора

в свободния свят на летящите хора.

Земята-небе, а въздух-опора

за нас са в света на летящите хора...."

Благодаря ти, Русенец. Летя в сънищата си и колкото по-високо се издигам, толкова Земята е по-красива и толкова по-тъжно ми става не знам защо. То е сън и дълбоко усещане. Публикувано изображение

“Изчезнало време, безкраен просторът-

така е в света на летящите хора.

Любов, доброта и екстаз без умора

осмислят света на летящите хора.

И нищо не спира душата, ни взора

в свободния свят на летящите хора.

Земята-небе, а въздух-опора

за нас са в света на летящите хора...."

Светът на летящите хора,

се превръща в грозно стрелбище,

под взора

на този стрелец,

който вижда мишени,

а не искрици от звезден прашец...

Светът на летящите хора,

се превръща в грозно стрелбище,

под взора

на този стрелец,

който вижда мишени,

а не искрици от звезден прашец...

Сложих ти "зеленко" по три причини:

1. Защото не видях кавички на стихчето ти, а аз ценя личното творчество, дори когато е мрачно и тъжно.

2. Защото птицата в твоя аватар ме кара да мисля, че ти не си "стрелец, който вихда мишени", а напротив...

3. Защото съм убеден, че истински свободен е само онзи, който не се бои от смъртта!

Човек може да вижда само едната страна на монетата, тази, която е от НЕГОВАТА страна. Публикувано изображение Така е устроено нашето око, защо ли?

Егоизъм.

Но пък животът предлага достатъчно опитности, за да ни позавърти от различните посоки и ако успеем да смалим его-то, "виждаме" и другата страна на монетата.

искам си способността да летя... сигурна съм, че съм можела

Крилата ни поникват в сърцата ни.

Сърца имаме всички. Значи и крила можем да имаме.

Дарки, поздрави за стихчето.

Понякога заради стрелците можем да видим летящ, когота сме пропуснали. И да се опитаме да го последваме.

Така че... и от стрелците има нужда.

• Автор

Дайте малко undo, има ли свобода или няма Публикувано изображение

Свобода (философия), способността да се действа съзнателно, по здравомислещ начин и при самоконтрол в дадена градивна посока

Като натъртя на ГРАДИВНА, за да не задълбавам в ЗДРАВОМИСЛЕЩАТА част, хората упражняват свободата си изключително рядко, при това по изключение. Като се върна назад, доколко съзнанието е манипулирано (не непременно в лоша посока) от обществото, подозирам, че свободата не е нищо повече от една утопия, един блян който е възпяван тъкмо защото е недостижим.

Сега си спомних каква е идеалната жена: девственица с богат сексуален живот. Е как така девствена, а със сексуален опит? Ами така, идеални жени няма. Сексистко е, но пък е истина...

Дайте малко undo, има ли свобода или няма Публикувано изображение

Като натъртя на ГРАДИВНА, за да не задълбавам в ЗДРАВОМИСЛЕЩАТА част, хората упражняват свободата си изключително рядко, при това по изключение. Като се върна назад, доколко съзнанието е манипулирано (не непременно в лоша посока) от обществото, подозирам, че свободата не е нищо повече от една утопия, един блян който е възпяван тъкмо защото е недостижим.

Сега си спомних каква е идеалната жена: девственица с богат сексуален живот. Е как така девствена, а със сексуален опит? Ами така, идеални жени няма. Сексистко е, но пък е истина...

Има Свобода. :rolleyes:
  • Автор

Има Свобода. :rolleyes:

теорема или аксиома Публикувано изображение

Има Свобода. :cool:

:P № 1: Ай, ай, ай, най ми е хубаво като допрат нещата до математиката. Защото това неизбежно води до поезията и удоволствието става пълно!

undo № 1

Теорема е, теорема! Ама с простичко доказателство: Човек има свобода да избере дали да е свободен или не!

А частните случаи следват от поезията на Хайтов:

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш..."

Сиреч: Човеку е предоставена възможността за свободен избор, друг въпрос е дали той иска да се възползва от тази възможност, а трето и четвърто пък е: а като иска, дали му стиска...

:speak: № 2: Простете ми, че внесох малко жаргон, но то е от бързане. Не ми се сърди am-am, ти си в списъка на приятелите ми и с удоволствие наблюдавах свободата, с която "въртеше" софизми като умножаваше наляво и надясно (отляво и отдясно) с нула. Но на Нел душата й е пълна с поезия(резултат от свободен избор). Харесвам ви много и двамата(това е мой свободен избор) - иначе не бих се застоял в тази тема.

undo № 2

Но нито am-am може да замести г-н Жан Жак Русо, нито ние с Нел можем да се скрием зад гърба на г-н Жан Пол Сартр. Просто тях вече ги няма. Но нас ни има и сме свободни да изберем кого от тях да харесваме и с кого от тях да се съгласяваме.

• Автор

undo № 1

Теорема е, теорема! Ама с простичко доказателство: Човек има свобода да избере дали да е свободен или не!

А частните случаи следват от поезията на Хайтов:

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш..."

Сиреч: Човеку е предоставена възможността за свободен избор, друг въпрос е дали той иска да се възползва от тази възможност, а трето и четвърто пък е: а като иска, дали му стиска...

Много ми хареса.

Частта със софизмите не я разбрах.

Частта със софизмите не я разбрах.

:cooking1:

Имах предвид блога ти. Там(в една публикация), ти делеше двете страни на уравненията на нула (в "баш математиката" за такова нещо бият през ръцете и по главата). И успя да "докажеш" такива недоразумения, че се смях до сълзи. Даже да ти призная, понякога пак влизам да си ги препрочитам, когато имам нужда да подобря настроението си. Жив-здрав БЪДИ!

• Автор

:cooking1:

Все още не те разбирам. А и аз никога не доказвам нищо. Моите отговори са въпросите. Само те остават след мен, но твърде често са неудобни и просто си остават без отговор... вероятно защотовсеки го знае, но не иска да си го признае.

Ето ти един пример:

Ако свободата не съществува, пак ли ще имаш избор дали да я откажеш? Отключвал ли си някога отключена врата?

Истина е.

А Истините не се доказват.

Русенец, съгласна съм с теб!!! Индивидуалността е видима.

За който има очи да я види.

А че Форфакс е първокласен софист, две мнения-няма. :P(перфектен аватар)

Една чудесна философия по пътя към познанието.

Ако свободата не съществува, пак ли ще имаш избор дали да я откажеш? Отключвал ли си някога отключена врата?

щом съществува или/или - има избор

мдам... най-трудно е да отключиш отключена врата, защото обикновено тръгваме от сложнотиите

а нещата са простички

нали си спомняш онзи разговор за Ву Вей?

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Все още не те разбирам. А и аз никога не доказвам нищо. Моите отговори са въпросите. Само те остават след мен, но твърде често са неудобни и просто си остават без отговор... вероятно защотовсеки го знае, но не иска да си го признае.

Ето ти един пример:

Приятелю am-am, ще отговоря по хроноличния ред на въпросите ти:

1. За това, че не ме разбираш, нямам вина...Свободен си бил да си признаеш или не :P

2. Не знам къде какви въпроси си задавал и на кого, но за мене отдавна не съществуват неудобни въпроси и неудобни хора. Всички са ми удобни! Имам свободата да си позволя това удобство...

3. Дали свободата съществува? За мене - да! Но не мисля да те убеждавам. Има една приказка:"Как ще убедиш онези, които са виждали розови слонове, че такива не съществуват?"

аm-am, аз съм виждал розови слонове! Не пуша трева, просто имам свободата да си позволя да ги видя и най-важното: да си позволя да си призная!

П.П. В този раздел има и тема за свободния избор. Още се двуумя дали да я разгледам или не Защо се двуумя ли? Защото имам свободата да избирам... :)

• Автор

Истина е.

А Истините не се доказват.

Русенец, съгласна съм с теб!!! Индивидуалността е видима.

За който има очи да я види.

А че Форфакс е първокласен софист, две мнения-няма. :)(перфектен аватар)

Една чудесна философия по пътя към познанието.

щом съществува или/или - има избор

мдам... най-трудно е да отключиш отключена врата, защото обикновено тръгваме от сложнотиите

а нещата са простички

нали си спомняш онзи разговор за Ву Вей?

С "в" е, почвам да си мисля, че нарочно го правиш.

Истините са само тези които могат да се докажат, имаме различни разбирания.

Това със софизмът съвременното или първоначалното му значение ползвате, да знам дали да се засягам.

Помня Ву Вей, както и че стана на развей прах като минах от там и там накъдето беше тръгнала философията, от там се върна.

Не е трудно да се открючи отключена врата. Невъзможно е, от увъртане няма полза.

Аргумента с "или/или" е глупав, защото позволява да се спрегне всичко което не можем да аргументираме. Ползваш "истина" и "съществува" в религиозният смисъл, където са признати като религиозни догми. В разделът в който се намираме те не важат. Ако вярваш каквото и да било, в този раздел това не може да е доказателство.

Ще припомня темата - тя е "Свобода и воля - реалност или химера". Никой не отрича, че това са думи които ползваме в ежедневието си, обсъждаме какъв смисъл е вложен в тях.

Приятелю am-am, ще отговоря по хроноличния ред на въпросите ти:

1. За това, че не ме разбираш, нямам вина...Свободен си бил да си признаеш или не :P

Моля ви, напънете се малко да ползвате разумни доводи, а не еквилибристика, аксиоми и изказвания от типа "аз знам, но не си ми на нивото за да ме разбереш".

Контрааргумент: Ако не съм те разбрал, значи не съм имал свободата да те разбера или свободата да се изразиш така, че да те разбера.

С "в" е, почвам да си мисля, че нарочно го правиш.

Позна. :)

Истините са само тези които могат да се докажат, имаме различни разбирания.

тц :P Точно Истините са тези, които не могат да се докажат, те се осезават. Наричат го хиперсетивност.

Другото са полуистини, които един ден са истина, на другия вече лъжа и обратното.

Това със софизмът съвременното или първоначалното му значение ползвате, да знам дали да се засягам.

Всичко първоначално(първично) е чисто. Нататък...

не се засягай :)

Помня Ву Вей, както и че стана на развей прах като минах от там и там накъдето беше тръгнала философията, от там се върна.

И съвсем правилно.

Perfect circle

Ползваш "истина" и "съществува" в религиозният смисъл, където са признати като религиозни догми. В разделът в който се намираме те не важат. Ако вярваш каквото и да било, в този раздел това не може да е доказателство.

Ползвам ги в духовен смисъл. Нищо общо с религията. Спомни си Ницше и трите матаморфози на духа.

Любомъдрието е наука на науките именно защото не поставя рамки.

разумни доводи

Според източните философии, разумът е в сърцата ни.

Контрааргумент: Ако не съм те разбрал, значи не съм имал свободата да те разбера или свободата да се изразиш така, че да те разбера.

Аргумент: Имаш пълната свобада да разбираш каквото си искаш, а аз пълната свобода да говоря както пожелая :P
  • Автор

Според източните философии, разумът е в сърцата ни.

Аргумент: Имаш пълната свобода да разбираш каквото си искаш, а аз пълната свобода да говоря както пожелая :)

Не съм от далечният Изток. Там са мнго различни, трудно е дори да си го представим, те са като извънземни, а ние ги търсим като гледаме нагоре...

Аргумент: Имаш пълната свобода да разбираш каквото си искаш, а аз пълната свобода да говоря както пожелая :)

Сега ми остава само да се повтарям. Ако сме това което средата ни е позволило да сме, тогава свободата упражнявана от този непълноценен осакатен остатък не струва и пет стотинки. И от двете страни на монетата.

спрете и чуйте тишината...там ще се срещнете със себе си

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.