Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Климатици и всичко свързано с тях

Featured Replies

Има си Дайкин, и то не един - 2 от стаите са ми с климатици, и то точно с тази марка.

А аз, прочитайки това ти изказване си зададох въпроса кой си ти, и стигнах до следното :

1.)регистрираш акаунт с име " Фаворит климатици" във IT-форум, и първата ти работа е да зададеш въпрос в подфорума за климатици.

2.)в подписа си си поставил линк към сайта на фирма "Фаворит Климатици"-Пловдив и директно с реклама на "Дайкин"

Какво се получава като съберем двете ?

-или си потребител фен на тази фирма, което означава, че си наясно със всичко, свързано с климатиците и няма нужда да "питаш" из форуми

-или си от самата фирма и използваш форума тук за реклама на дейността си.Ако е това, знай следното :

а ако все пак искаш да рекламираш дейността си при нас - заповядай, като чукнеш тук

Този акаунт ще бъде под наблюдение.

При нарушение на правилата за ползване на форумите ще последват административни наказания.

Благодаря, трябваше да се намеси модератора, ..наистина съм обикновен потребител, ..но няма да спор, при първа съзможност ще сменя Акаунта си с името, но за съжаление ми изписва след 1 месец, бих се радвал ако може това да стане по бързо, ..Благодаря

Редактирано от favorit klimatici (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...
  • Отговори 334
  • Прегледи 260,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Някой може ли да сподели опит с използване на офисни климатици за охлаждане на малко сървърно помещение? Изискванията за такова използване са нещо, което не всеки офисен климатик е в състояние да осмисли: 24/7 работа в режим на охлаждане (често издути на максимум) без значение какво е времето навън. Неадекватно поведение на охлажданите обекти - ако температурата стане по-висока сървърите увеличават оборотите на вентилаторите си, вдигайки консумацията на ток (тоест отделянето на топлина) с по 10-20 вата на машина. Също често срещано явление е и сборната мошност на използваните климатици да е по-малка от максималната консумация на работещите машини. Ето какви са собствените ми впечатления до момента. Osaka - 12 години при такива условия и такъв тормоз, каквито производителят не е сънувал дори в най-лошите си кошмари. Ако някога тези пет климатика все пак се скапят заслуженото им място е в музея на Osaka. За съжаление обаче никой не е планирал че ще работят толкова време и някои от резервните части се налага да се изработват по поръчка. Искат дозареждане с фреон средно 2 пъти в година заради безумно дългите тръби (местна особеност на конкретното сървърно). Hitachi, инверторни (личният ми избор). - Близо 6 години работа без да се е наложило при профилактиките да се прави нещо повече от измиване на изпарителя (филтрите си почиствам сам). Samsung - За ~5 години 2 от 6 се наложи да бъдат сменени. NEO - Кретат 2-4 години с периодични леки ремонти и умират геройски. LG - Реват. Буквално. Правят чудни наводнения. Panasonic - Добри за офис, но неадекватни за сървърно. Постоянно се скапват при такова използване.

Искат дозареждане с фреон средно 2 пъти в година заради безумно дългите тръби (местна особеност на конкретното сървърно).

искат дозареждане заради мърляв монтаж или старост :biggrin: Няма начин да е виновна безумната тръба :biggrin:

Впрочем по подразбиране всички климатици обичат режима на "студено" Лек, с ниски налягания... лошото е през зимата - понеже не очакват такова "отношение" в повечето случаи не си регулират външните вентилатори и затова имат свойството да минават в минусов режим на изпарение заради "свръхкондензация" което не се харесва никак на климатичните компресори. Според мен ако се допълни леко всеки климатик с един данфос пресостат за вентилатора отвънка тогава става пей сърце :biggrin:

искат дозареждане заради мърляв монтаж или старост :) Няма начин да е виновна безумната тръба  ;)

Това наистина е така при 5-10 метра, но при около 40 метра тръбен път с по две-три спойки на тръба (без тях няма как да се прекарат там) качеството на монтажа може да намали изтичането на фреон, но не и да го елиминира.

в повечето случаи не си регулират външните вентилатори

Доколкото знам всеки инверторен трябва да може да го прави.

Доколкото знам всеки инверторен трябва да може да го прави.

мадааа ..инвертори... досегашната ми среща със "сървърни охладители" винаги е била с обикновенни "клизми" - предпочитани бяха заради 2 основни неща:

1 Много по-малка първоначална инвестиция за изискваната мощност

2 Изключителната си простота и "дуракоустойчивост" особенно в режим "студено"

Това наистина е така при 5-10 метра, но при около 40 метра тръбен път с по две-три спойки на тръба (без тях няма как да се прекарат там) качеството на монтажа може да намали изтичането на фреон, но не и да го елиминира.

:clap: Ако аз посмея да изкажа подобно твърдение за моите централизирани системи за промишлен студ (с дължини и размери които не посочвам заради риска да се окажа голям самохвалко) :biggrin: и съдържащи най-често десетки и по-рядко стотици килограми хладилен агент, ще ми трябват бронирани гащи - и щефове и клиенти ще ми "дават" щедро обувки докато изхвърчам през вратата :wors: :wors:
  • 1 месец по-късно...

Здравейте! Климатика е купуван 2004-та година, тогава климатиците бяха адски скъпи и един Панасоник беше от порядъка на 1800лв, който тогава е отговарял за 12-ка. Та проблема е следния, знам че климатика е абсолютен боклук и измислица, но този който го купувах от търговиите в Пловдив - тогава имаше много магазини там, където се предлагат климатици, но за 2004-та си беше направо 6-ца от тотото да те одобрят за стока на лизинг и съответно взех този климатик, понеже не ми отпуснаха лизинг за Панасоника, който беше инверторна система. Моя е сплит и е 12-ка. Тогава ми казаха, че за помещението от 14кв.м ще върши идеална работа, че даже през нощта ще се разхождам по потник...Да, ама не! До ден днешен не съм видял какво представлява истински климатик в къщи, понеже нямам средства за нов и всяка година се каня, да си купя, но знаете че с тази криза как стоят нещата... Когато купувах климатика, ми казаха че се плаща след втората година определена сума за поддръжка, и че тогава при проблем ще може да се обслужи климатика, да но стана че на 3-тата година, той се развали, а при позвъняване на фирмата, се оказа че тя е фалирала... Както и да е извиках техник, който каза, че трябва да се смени нещо като барабан на външното тяло и че няма нужда от фреон, но като му казах, че климатика не топли както трябва, той се учуди и вика "това не може да бъде!" Но тогава беше лято и нямаше как да му докажа. Малко повече информация за климатика: На вътрешното тяло пиеше отстрани мощност на охлаждане - 3500W, на отопление 3800W, съответно консумирана мощност 1200W, 1224W. Също пише, че е по технология на TOSHIBA, IKEDA - JAPAN. Според вас нормално ли е да не е комфортно в стаята при положение, че климатика работи на пълна мощност (нагласил съм го да работи на 30 градуса.) Дали ако му се налее фреон допълнително ще топли по-добре и възможно ли е, ако няма фреон да работи климатика. Искам да чуя вашите мнения. Благодаря предварително!

• 3 седмици по-късно...

Може ли да ми препоръчате някаква марка климатик.Какви са вашите впечатления. Обиколих доста места, но както винаги магазинера се опитва

да ти пробута стоката без компетентно разяснение. Предварително благодаря

за вашите мнения :D

Аз лично ти препоръчвам Daikin наистина са добри и вече има и по ефтини или www.Daikinbg.com

• 1 месец по-късно...

Инверторните климатици наистина са по-добри и не замръзват защото те не спират нацяло по време на паузите както обикновените , а работят колкото да не замръзнат, освен и че са икономични. Според мен Daikin , Fuji, Fujitsu са най-добри, след това Mida. Например Fuji RSA 12LGC http://technika.bg/product/5540/klimatik-tip-invertor-fuji-rsa-12lgc.html е с добри характеристики:

охлаждане 3.40 kW

отопление 4.00 kW

Редактирано от nikolaii (преглед на промените)

za6to klimatika mi duha hladno, i e DAIKIN samo kato e nad 10 dragusa duha toplo za6to taka pi6ete mi

i te ne struvat daje

Всеки климатик трябва да е изчислен за помещението , в което се ползва , има значение всичко , дограма , изолация , изложение и т.н.

Трябва да се заложи поне 15% запас , за да има безпроблемна работа дори при много низки (-10-20гр.) температури.

Когато обема на стаята надхвърля възможностите на климатика , каквато и марка да е , няма да се справя с поддържането на необходимата температура ,

особенно това ваши за режима на отопление.

Ето една примерна таблица за избор , на руски е :

http://airconditioner.ru/component/option,com_calculator/

Успех :cheers:

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Някой може ли да сподели опит с използване на офисни климатици за охлаждане на малко сървърно помещение?

Последно сме с две Мидейки (девятки, конвенционални), трета година не са мръднали. Е, едно презареждане на единия не се брои, нали http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif Родени са на черния петък наистина. При 5 или дори нула градуса да се бориш да поддържаш 18 в стаята не е работа. Пускам ги в т.н. икономичен режим защото по незнайна логика сякаш работят по-добре така. Някак си не икономисват особено но поне духат по-здраво хладничко. Обърка им се логиката на горките машинки. Помещенията са малк4, 12-15 квадрата и само по 5-7 корави сървъра в 24/7 режим на фул натоварване и по една Мидеа за охлаждане. Допълнително им се усложнява живота от факта, че навсякъде около тях има парно и тръбите му през зимата. Ама съдба. По принцип сме много доволни от тях. Както и от всяка Мидея де. С Осака се охлаждат поне още две малки сървърни до които ходя сравнително често, работят си отлично и без проблеми.

• 1 месец по-късно...

Аз искам да ви попитам дали правите нещо по въпроса за овлажняване на въздуха, когато климатика е включен. Както знаем, доста се изсушава въздуха от него, аз лично все се събуждам с пресъхнало гърло, когато не работи климатика, не е точно така. Та, правите ли нещо за овлажняване?

• 3 месеца по-късно...

Аз имам Daikin FTXS20G и изобщо не изсушава въздуха, точно както ми казаха в магазина. Взех си го от една софийска фирма, значително нова, но останах много доволна от тях..Може да разгледаш http://klimatici.biz/

Аз искам да ви попитам дали правите нещо по въпроса за овлажняване на въздуха, когато климатика е включен. Както знаем, доста се изсушава въздуха от него, аз лично все се събуждам с пресъхнало гърло, когато не работи климатика, не е точно така. Та, правите ли нещо за овлажняване?

През лятото наистина изсушава и намаля нивото на влагата в стаята. Но не се усеща (почти). Дори усещането е за по-лек въздух и по-лекото дишане е не само заради хладината а и заради намалената влага. При високи (летни) температури, както е известно от термодинамика количеството на влагата във въздуха е много по-високо отколкото в студен въздух. Всеки знае как след дъжд през лятото и когато понапече как става тежко и усилно - това е заради високия процент вода във въздуха, действа изключително неблагоприятно на хора със сърдечни проблеми както и на по-възрастните. Според мен това не е проблем а облекчение. През лятото е опасно да стоите близо до студената стрия. Това вече е сериозен проблем. Намерете оптималната скорост на вентилатора и стойте/лежте колкото се може по-далече от студения поток. Не пресъхнало гърло ами нещо много сериозно можете да си докарате. Не исках да го пиша какво е то. Аз включвам климатик в друга стая и така се охлаждам чрез по-голямо разстояние и без никакъв досег до пряка струя. Силно ви препоръчвам да вземете някакви мерки по този въпрос, освен ако вече не сте го направили ? По принцип съветвам климатикът да работи на най-ниските си обороти на вентилатора на вътрешното тяло през лятото. Така се постига максимален комфорт и безопастност в комбинация с по-отдалечена позиция на човека от студения въздух.

През зимата няма (почти) никакво изсушаване, по-скоро със старовремска печка се усеща изсушаването, дори с радиатор/и на ТЕЦ се усеща по-силно. Тогава пък имаме елемент на риск от изстиване и също потокът въздух трябва да е встрани от вас. По-точно трябва да е подов за да нямате подобни проблеми с течението и потоците въздух. За съжаление за тези неща трябва да се мисли предварително и да се разполага с малко повече пари.

• 1 месец по-късно...

Може ли някой да ми каже мнение относно Mitsubishi Electric. Предложиха ми моделът Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA и го изтъкнаха, като по-добър от 9-ките на Дайкин и Фуджитсу. Според вас мога ли да се доверя на продавача или това е просто опит да ми пробутат Мицубишито. Благодаря предварително! :D

Редактирано от nakalinko (преглед на промените)

Може ли някой да ми каже мнение относно Mitsubishi Electric. Предложиха ми моделът Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA и го изтъкнаха, като по-добър от 9-ките на Дайкин и Фуджитсу. Според вас мога ли да се доверя на продавача или това е просто опит да ми пробутат Мицубишито. Благодаря предварително! :D

Митсубишито наистина е по добро от Дайкина и Фуджитсуто. Продавача ти е казал истината.

Дайкин имат един голям проблем и той се състои във това че понеже се чупят рядко частите за тях не се внасят редовно във България и са безобразно скъпи.

Информацията която ти давам ми е предоставена от мой много добър приятел който освен това е и страшно добър хладилен и климатичен техник.

Редактирано от КОЛЕЦ (преглед на промените)

От 5 год. има Fuji RSA 12LGC и бях много доволен, а от 2 притежавам и Mitsubishi Electric MSZ-GE35VA. Определено сравнението е в полза на Mitsubishi Electric MSZ-GE35VA. И на двата климатика външните тела са под прозорците на спалните-Мицубишито е по-тихо. По-тихо е и вътрешното тяло. Имам и подозрението, че япончето харчи по-малко ток. Фуджито е от Китай. И двата са перфектни през зимата-топлят без затруднение и се размразяват и при -19 градуса(толкова бяха най-ниските температури през последните зими при които се топля с тези две машинки). Избора е твой. Нооо...говорих си със собственика на фирмата, преди да купя втори климатик и ми каза, че има монтирани Мицубишита преди 10 години и оттогава не са пипани (при това в офис-сгради-сещай се как се ползва климатик на чужд гръб).

Митсубишито наистина е по добро от Дайкина и Фуджитсуто. Продавача ти е казал истината.

Дайкин имат един голям проблем и той се състои във това че понеже се чупят рядко частите за тях не се внасят редовно във България и са безобразно скъпи.

Информацията която ти давам ми е предоставена от мой много добър приятел който освен това е и страшно добър хладилен и климатичен техник.

Мерси за информацията! :)

• 4 седмици по-късно...

Ами аз ползвам от година и половина МИДЕА, но 12-ка. Какво да ти кажа, доволен съм досега, миналата зима ме топли, не замръзна, но то и в Пловдив какви ли студове има. Но мен тази топлина от климатик не ме кефи, друго си е живата топлинка от печка или камина, но.... И с климатик топлото идва като течение, а всяко течение дори и топло не е полезно и комфортно, но ти си решаваш. Та за МИДЕА-та, няма да сбъркаш ако я вземеш- за тази цена мисля че е добро решение

------------------------------------------------

Климатизация КТК Консулт Пловдив

http://airbg.weebly.com

• 1 месец по-късно...
post-307098-0-47282600-1322225523_thumb. Може ли ниакои да ми разесни даните на климатик SHARP AU-C25RY.Това пише на табелката. 2,5кw 100V 3,6kw 50-60Hz 3,3kw 990w 830w 650w 930w 22w 1,14kw 18w 9,2A 9kg 10,8A 36kg 730gr.

Редактирано от acrodpi (преглед на промените)

post-307098-0-47282600-1322225523_thumb. Може ли ниакои да ми разесни даните на климатик SHARP AU-C25RY.Това пише на табелката.

2,5кw 100V

3,6kw 50-60Hz

3,3kw 990w

830w 650w

930w 22w

1,14kw 18w

9,2A 9kg

10,8A 36kg

730gr.

а тебе какво те интересува толкова ? Дадени са различните мощности на режими топло/студено, захранване, мощност на вентилатора, тегло на компонентите и количество фреон...такива неща... все излишни ;)

SHARP AU-C25RY - модел 1992 година, Made in Japan 2,5кw - номинална охлаждаща мощност при 35°С външна температура и 27°С в помещението; 100V - захранващо напрежение 3,6kw - номинална отоплителна мощност при 7°С външна температура и 20°С в помещението; 50-60Hz - честота на тока 3,3kw - отоплителна мощност при 2°С външна температура и 20°С в помещението; 990w - средна консумация на електроенергия при всички режими; 830w - консумирана електроенергия при режим охлаждане; 650w - минимална консумация на електроенергия при всички режими; 980w - консумирана електроенергия при режим отопление; 22w - консумирана електроенергия на външния вентилатор; 1,14kw - консумирана електроенергия при режим отопление при 2°С външна температура; 18w - консумирана електроенергия на вътрешния; вентилатора 9,2A - номинален ток при режим охлаждане; 9kg - килограми на вътрешно тяло; 10,8A - номинален ток при режим отопление; 36kg - килограми на външното тяло; 730gr. - количество хладилен агент (R22); Въпреки, че машината е стара като модел и модификация, определено ако се поддържа ще изкара още доста години и е много по качествена от доста нови китайски дървета.

Редактирано от Aleksandars (преглед на промените)

Здравейте,искам да попитам нещо и ще прощавате ако вече сте го коментирали: Имам два инверторни Фуджицу 12-ки,които ги сложихме миналата зима.Досега съм доволен с малки забележки относно шумове от вътрешното тяло.Начинът ни на живот е такъв,че не по цял ден има хора вкъщи и затова ги включваме,когато сме си там.Четох,че е добре инверторите да са включени постоянно цяла зима.Няма ли това да доведе до голяма сметка за еленергия?Скъсяваме ли им живота като ги изключваме? Самостоятелна къща,тухла,изолация 5 см,ПВЦ дограма. Благодаря предварително на всички. :shock11:

Оставяй си ги включени,може да им свалиш градусите с 2-3 като излизаш. Не се притеснявай за сметката .

Здравейте,искам да попитам нещо и ще прощавате ако вече сте го коментирали:

Имам два инверторни Фуджицу 12-ки,които ги сложихме миналата зима.Досега съм доволен с малки забележки относно шумове от вътрешното тяло.Начинът ни на живот е такъв,че не по цял ден има хора вкъщи и затова ги включваме,когато сме си там.Четох,че е добре инверторите да са включени постоянно цяла зима.Няма ли това да доведе до голяма сметка за еленергия?Скъсяваме ли им живота като ги изключваме?

Самостоятелна къща,тухла,изолация 5 см,ПВЦ дограма.

Благодаря предварително на всички. :shock11:

Принципа на инверторните е или ги включвай, или не ги използвай.

По скоро би си увеличил разходите, ако всеки път го включваш и изключваш, отколкото да стои постоянно включен и да си влезне в оптимален режим.

Плюс това, ако се опиташ да включиш климатика при отрицателни температури, рискуваш да го повредиш и тогава спестените пари от невключване ще ти излязат "солени".

• 1 месец по-късно...

от прочетеното до тук разбрах, че Daikin са много добри климатици, но и цените им са добри. Разбрах също, че е по-добре да си купя инверторен климатик, защото хаби по-малко ток, по-тих е и като цяло всичко му е по-хубаво от конвенционалния с изключение на цената. Въпросът ми е какво смятате за марката Fujitsu и дали си заслужава парите. Днес бях в един магазин и продавачът ми препоръча промоционалния им климатик Fujitsu ASUG 12LE http://klimatici.biz/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-fujitsu-asyg-12-le.html, като много го похвали и каза че е нов модел. Наистина е намален и то доста и ако наистина е толкова хубав съм сериозно изкушен да го взема. Ще се радвам на мнения и оценки от ваша страна

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.