Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Климатици и всичко свързано с тях

Featured Replies

Защо не погледнеш сайта на фуджицу дженерал за България.Имаше ASH 9U за 970 лева с монтажа.Ако са ти множко,извинявай за спама.Гледал съм много добри мнения за този модел.Аз лично съм с инвертор 12 LD,но сега не говорим за втези модели.

• Отговори 334
  • Прегледи 260,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте, четох темите ви и реших, че може някой да даде съвет за климатик, защото аз не разбирам много... студентка съм в Пловдив и ми трябва климатик, за да се отоплям през зимата в апартамент. Не знам кои са най-добри като марка и като модели... не ми трябва с много екстри, само да може охлажда през лятото и да се изключва сам по някое време... гледах сайтове на пловдивски фирми за климатици, кажете ми, ако някой има впечатления от някоя фирма или от някоя специална марка или модел. Спряла съм се на няколко, който други хора ми бяха препоръчвали, но искам още да питам - не купувам всеки ден такова нещо :rolleyes: ... ако някой може да даде съвет, мога и да покажа горе-долу какво съм избрала досега.

Здравейте на всички.Изборът на климатик не е лесна задача.Може би основният въпрос от който трябва да започнем е:"Ще ползвам ли климатика и за отопление,или само за охлаждане?".Ако отговорът е "основно охлаждане",то тогава изборът се свежда до марките от така нареченият "нисък ценови клас"-Neo,Elitte,Midea...Решението на задачата се затруднява при отговор "основно отопление".Тогава почти задължително е климатизаторът да бъде Инвертор.Най-общо това означава - изключително прецизно управление на компресора на машината съобразено с вътрешна(стайна) и външна(атмосферна) температура.Сложни алгоритми от различни датчици спомагат допълнително за ефективността на управлението на "сърцето" на климатика.Теоретично инверторите са около 30% по-икономични от конвенционалните(обикновенните) климатизатори заради липсата на огромният стартов ток.С други думи-обикновеният климатик работи на принципа включване-изключване на компресора.Инвертора стартира и плавно повишава оборотите до оптималните за съответните условия.Работата на системата с високоефективният фреон R410A допълнително спомага за качествена работа при температури около -15°С.Това е напълно достатъчно за нашите климатични условия.Както знаем нямаме по-вече от 10-на денонощия с температури по-ниски от тези.Тук вече,може да се прехвърлим на въпроса "Какво е COP?"."COP" е английско съкращение на "Coefficent Of Performancy" ,превеждащо се като "КОефицент на Преобразуване",и много грубо означава числото на превръщане на входящата мощност в изходяща.Пример: климатик с входяща мощност 0.700kW и изходяща такава 2.8kW,има КОП 4.00.Такива числа за КОП са напълно реални при скъпите инвертори с марки Mitsubishi,Fujitsu,Fuji,General,Daikin.Според изследване което срещнах някъде из мрежата,цената на скъпият инвертор се избива от икономииите на ток които той прави за около 3 сезона.Темата може да бъде доста обширна,ще се радвам да отговоря на конкретни въпроси. :yanim:

Здравейте, значи е по-добре да се вземе по-скъп и качествен климатик, защото така или иначе си избива парите? Както писах преди, се нанасям в Пловдив и съм харесала вече 1-2 модела на Дайкин, обаче тъй като не разбирам много, не ги знам като качество, Иначе за мощност знам колко ми трябва. Ако някой има впечатления за Дайкин като цени и характеристики, нека пише :)

Здравейте, значи е по-добре да се вземе по-скъп и качествен климатик, защото така или иначе си избива парите? Както писах преди, се нанасям в Пловдив и съм харесала вече 1-2 модела на Дайкин, обаче тъй като не разбирам много, не ги знам като качество, Иначе за мощност знам колко ми трябва. Ако някой има впечатления за Дайкин като цени и характеристики, нека пише :)

Класацията в Япония е Санйо Тошиба фиджуци митцибуци насионал Отиди в магазините за климатици втора ръка там имат и нови от тези марки на цена от 1400 до 2400 Раждаш се през зимата ако дограмата ти е пвц ще плащаш за отопление около 70 лева без бойлер и друго

Нищо не казваш за Дайкин, нямаш ли добри впечатление от тях? Иначе благодаря ти много... аз питам за Дайкин, защото си харесах много специално един модел заради дизайна... ще проверя и за другите :)

Нищо не казваш за Дайкин, нямаш ли добри впечатление от тях? Иначе благодаря ти много... аз питам за Дайкин, защото си харесах много специално един модел заради дизайна... ще проверя и за другите :)

Доколкото знам, ДАЙКИН са добра марка за климатици. Аз лично ползвам ДЖЕНЕРАЛ /същите са като ФУДЖИЦУ/, доволен съм от него - топля стая 40-на кв.м с прилежащите коридори.

По мое мнение си вземи качествен и по-скъп климатик - ДАЙКИН, ДЖЕНЕРАЛ, МИТЦУБИШИ - компресорите са им добри, нивото на шума е около 21дб и ще останеш доволен, а и консумацията на електричество е ниска, коефициента на преобразуване е около 4-ка.

Поздрави,

А3

Доколкото знам, ДАЙКИН са добра марка за климатици. Аз лично ползвам ДЖЕНЕРАЛ /същите са като ФУДЖИЦУ/, доволен съм от него - топля стая 40-на кв.м с прилежащите коридори.

По мое мнение си вземи качествен и по-скъп климатик - ДАЙКИН, ДЖЕНЕРАЛ, МИТЦУБИШИ - компресорите са им добри, нивото на шума е около 21дб и ще останеш доволен, а и консумацията на електричество е ниска, коефициента на преобразуване е около 4-ка.

Поздрави,

А3

Дайкин е сглобен в поне по информация на табелата в Белгия Като инженер Ви заявавам най категорично че няма Японска техника да работи на 220 волта Всичко Японско оригинално работи само на 100 волта ток Ако някой Ви заяви че е произведено за Европа просто му дайте пистолет да се гръмне На 220 волта е имитация

Лично аз нямам никакви впечатления от Daikin , защото съм монтирал само един такъв.Но доколкото съм запознат,в момента на пазара няма оферта с по-голям КОП от Mitsubishi Heavy SRK20ZIX-S. КОП=5.56....все пак зависи и за какво помещение говорим.В къщи ще се отоплявам вече трета зима с два броя Fujitsu ASYA 09LCC,които са изчезващ модел.Пряк наследник с почти същите показатели е серията LDC.Някои банки възобновиха работа с програма "Енергийна ефективност",което според мен е доста добра оферта за климатизиране на жилище с качествени машини.Казвам го от личен опит :) @ metodi_1912 e прав

Редактирано от myxal (преглед на промените)

SHARP AY-T22 SX COP: 6,35 За екстрите, които предлага няма да споменавам, че ще стане много дълъг поста :)

@DarkWalker ,намерих една фирма която "предлага" Sharp-а в категория "Sharp-Japan", с много обща информация и без никаква снимка,но мен лично много ме съмнява дали може да се достави това чудо ако искам да си го купя...Ще се радвам да видя малко информация по модела,а предполагам и не само аз . :whist:

Ами имам японски каталог (а климатика седи в офиса :) ). Сега ме е хванал "epic" мързел (днес започна и Плодвивския панаир), но утре ще се заема да сканирам моделите на Шарп. А за лидери в климатиците...досега по-енергоефективни от японските не съм срещнал. Цената в този случай напълно оправдава качеството. Набързо копирам каквото имам подръка в пц-то: Отдавана мощност студено (0,6-3,1) 2,2 кВт Консумация на ел.енергия (100-1360) 380 Вата Отдавана мощност топло (0,5-5,8) 2,5 кВт Консумация на ел.енергия (100-790) 360 Вата Екстри- Йонизатор;Плазмен филтър; Автоматичен йонно балансен контрол; Аспирация с автоматичен и ръчен режим;Вентилация със сензор за миризми (газ); Функция само изсушаване на топлообменника ;Автоматично управление на въздушния поток в хоризонтална и вертикална посока ; Сушилна функция ; Функция самоизсушаване на топлообменника ; Супер финен противо влакнест филтър ; Самопочистващ робот с автоматично и ръчно действие; Дезодориращ филтър; Лесно миещ се панел; Индикатор за зададена и постигната стайната и външна температура;Контрол на влажността ;Бърз бутон за запомнени режими ; Мощен вентилатор изпращащ струята топъл или студен въздух до 10 м. ; Sleep (нощен ) режим; 24h таймер.

post-33857-1254160856,23_thumb.jpg

Като ти гледам словореда и правописа (доколкото може да се говори за правопис при тоя пост), сигурно ще трябва да те послуша. Както и абсурда на 12 кв.м. стая да си лепнеш 12ка:P Неслучайно са оразмерени климатиците, задай си въпроса защо?

Здравейте, не искам да отварям нова тема. Може би някой от съфорумците ще отговори тук. Интересува ме дали е добър модела на Panasonic CS/CU E9HKE. Вчера идва у нас техник от фирма Cool Trade. Вълнува ме дали е ОК и 9-ка ще охлажда ли/затопля помещение от 40 куб. м. или да избера 12-ка? Благодаря предварително. http://cool-tradebg.com/page.php?n=31293&SiteID=535

Редактирано от cybercrackerbg (преглед на промените)

Здравейте, не искам да отварям нова тема. Може би някой от съфорумците ще отговори тук. Интересува ме дали е добър модела на Panasonic CS/CU E9HKE. Вчера идва у нас техник от фирма Cool Trade. Вълнува ме дали е ОК и 9-ка ще охлажда ли/затопля помещение от 40 куб. м. или да избера 12-ка? Благодаря предварително.

http://cool-tradebg.com/page.php?n=31293&SiteID=535

Смята се кубатурата по 30 процента плюс тоест 12 за 1450 лева си взимаш оригинален Японски на 100 волта и се раждаш не прави глупости със разни ментета На тази цена са чисто нови със три години гаранция Евтиното винаги излиза скъпо

Не е задължително да е японец,въпрос на вкус и желание.Дали 9ка Фуджицу с плазма филтъра няма да е достатъчен за тези 40кубука!?Аз сятам,че ще стигне,ако има що годе някаква изолация.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, имам климатик National Scroll, друго по него не пише. Дистанционното е изцяло на японски, може ли от някъде да намеря manual на английски за употреба, че дойде зимата и вече е студено :)

мам климатик National Scroll, друго по него не пише.

Ами това трябва да си е чист панасоник ... те го дават по белия свят и под това име ;) Обаче току така описание не се намира - единия вариант е да изврънкаш нещо от такива , които ги слагат... при тях има различно количество инфо за моделите ;)
  • 3 месеца по-късно...

Аз съм с климатици втора употреба SANYO TOSHIBA японски са и са сглобени в Япония.

Страшно съм доволен.

Здравеи,аз сашто имам японски климатици и бих потвардил че сам доста доволен и като консумация и като работо в ниски температури

Не съм съгласен че LG-тата са боклук. :P Вече четвърта година съм с LG 12-ка (не е инвертор)и си работи перфектно.Отоплявам се само с него и съм доволен.За да топли един климатик трябва да се спазват няколко условия а те са:

1.Филтрите да се чистят редовно.

2.Профилактика.

3.Но не на последно място дограмата да е уплътнена,защото в противен случай ако щете и индиански огън да запалите в къщи ще има да треперите като цигани. :P

Това е моето мнение! :)

А моето мнение е че маи не знаеш каква е разликата между инвертор и конвенционал

Дааа, този принцип е много хубав, но действителността при мене е следната. Няма пари, така че в момента възможностите ми се свеждат до този (на снимката, не можах да кача линка). Става въпрос за помещение около 25 куб.м., главно за отопление. Бих помолил за коментар, или съвет за подобен климатик до 800 лв.

Поздрави.

В наи добрич случеи ако сам на твое място бих си взел японски дори 2 рака Тошиба или Мицубиши
  • 2 месеца по-късно...

Здравейте, оглеждам се за климатик, стаята е малка - около 25-30 кв.м. Юго-източна е и ми трябва главно за охлаждане. Видях мнението отгоре и ме интересува къде да погледна за 2ра ръка климатик (за София става въпрос). Освен това да спомена, че в стаята работи и не малко черна техника - компютър, телевизор, уредба... ако това има значение.

Редактирано от L-U-D-I-A (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Взех си LG K09AH, горе малко съм се объркал - стаята е 30 куб.м. 559 лв с безплатен монтаж. Единственото което ме притеснява е миризмата на бира която остава ?!?

Какво ви е мнението за мобилните/преносимите климатици? Гледам сега в Метро и други магазини продават някакви за по 250-300 лв.

Редактирано от Fifa (преглед на промените)

Здравейте, спрял съм се на следната машина CORONA CSH-B229G, но имам няколко въпроса:

Дали мощността на климатика е достатъчна за стая с размери 5,00 х 2,70 х 2,90 или 39,15 м3, като желая да го използвам както за охлаждане така и за отопление. Апартаментът е с външна изолация, PVC дограма и външни щори (доколкото разбрах това са важни фактори).

Охлаждане: 0.8-2.2-3.0kw

Отопление: 0.8-2.5-3.6kw

Ще съм благодарен за компетентен отговор от ваша страна. Също така съм отворен и към предложения от ваша страна, в случай че според вас има по-удачни модели на тази цена около 1500 лв.

Благодаря предварително.

Поздрави.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.