Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Климатици и всичко свързано с тях

Featured Replies

пич аз се отоплявам със фуджицу 12-ка кубатурата ми е 92 к.м3. жега... скъпи са но ефективни :)

• Отговори 334
  • Прегледи 260,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Отоплявам приблизително същата кубатура с FUJI INVERTER 12-ка. Никакви проблеми с машината+висока температура в помещението. При нормалното отчитане на тока от ЧЕЗ (2007-2008 зимата) максималният разход на ток в пари беше 65 лв за отоплението. Взех точно този по съвет на фирмата доставчик, които и го монтираха.

ние плащаме приблизително 50-55лв. ток така 4е е екстра и при нас е жега баня.....

:yanim: Здравейте пичове. :clap: Имам климатик панасоник CU12DKE.Как да сваля предния пластмасов панел ??? ;)

ПРОФИЛАКТИКА НА ПАНАСОНИК - ВЪТРЕШНО ТЯЛО

Здравейте отново.Не знам дали ви интересува но може да е от полза на някого.

1.Вдигнете капака над филтрите до крайно горно положение и го откачете.

post-109056-1231668585_thumb.jpg

2.Издърпайте напред двете декоративни капачки намиращи се в двата края под шлюза.Под тях има 2 винта.Развиите винтовете.Издърпайте корпуса напред и нагоре и го свалете.От горната страна е на щипки.

post-109056-1231668970_thumb.jpg

3.Първо откачете щипката намираща се в средата на шлюза.

post-109056-1231669248_thumb.jpg

4.След това огънете леко шлюза и го извадете от лявата страна.Като го откачите , издърпайте шлюза на ляво и го свалете.

post-109056-1231669352_thumb.jpg

5.След като свалите шлюза издърпайте ваната от лявата страна надолу.Ще се открие винт който държи питата.Развиите винта.

post-109056-1231669682_thumb.jpg

6.Издърпайте питата напред и нагоре за да освободите място за турбината на вентилатора.

post-109056-1231669863_thumb.jpg

7.В десния край на турбината ще откриете по широк отвор в който се вижда винт.Тук е връзката м-у вентилатора и електромотора.Разхлабете винта.

post-109056-1231670082_thumb.jpg

8.Издърпайте левия край на турбината надолу.

post-109056-1231670184_thumb.jpg

9.Издърпайте турбината на ляво и я свалете.

post-109056-1231670281_thumb.jpg

Сглобяването става по обратния ред.За почистването на питата и турбината на вентилатора използвах обезмаслител MEGLIO и вода.Ефекта е поразителен.За по-лесно отвеждане на мръсната вода когато почиствате питата може да я върнете в нормално положение заедно с ваната под нея.Това е всичко.Надявам се че съм бил полезен. ;)

Ето и метод за диагностика и електрическа схема за PANASONIC CU12DKE

post-109056-1231671377_thumb.jpg

post-109056-1231671349_thumb.jpg

Искам да благодаря публично на firstdtsstudio. Наистина отговори за по-малко от 12 часа на мейла ми с цяло есе. Насочи ме към марки, модели и цени. Истински професионалист. Ако сте от София не се колебайте да купувате от него! Благодаря ти пак! :) Въпреки, че не влизаш тук често.

За нищо, но не съм аз, а собственика на сайта. Радвам се че не ме е изложил - моята работа е малко по-друга ;)

@ CIFA, мерси и на тебе, полезничко е.

Редактирано от firstdtsstudio (преглед на промените)

наи добрите климатици са Mitsubishi и fujitsu siemens около 2000 пара и повече

• 5 седмици по-късно...

И аз съм почитателка на Fujitsu, грешка нямат. Но трябва да отбележа, че може да се намерят свестни модели инвертори и за 1500-2000лв, макар и за по-малка квадратура.

Имам следния въпрос: За отопление на стая 32кв.м. колко голям климатик ще ми е нужен? Смятах по някакви формули и стигнах до заключение, че трябва да е 18-ка, но не съм много наясно, моля за съвет.

Също така, ако сте запознати, може да ми препоръчате и марки. Ще уточня, че искам инвертор. Що се отнася до цената, понеже досега не съм се интересувал и не знам как вървят, не мога да уточня диапазон. Ествствено, не ме хвърляйте на най-скъпото. Предварително благодаря!

18-ката на Fujitsu ще ти върши идеална работа, не е за подценяване модела на Hitachi, който е цели 6.5 кВт, Panasonic също - там има две предложения с йонизатор и без на вътрешното тяло - иначе външните тела са еднакви, Made in Malaysia.

Успех в избора.

Ако ще взимаш нещо , купувай най-скъпото , защото разбира се е най-хубавото.Имаме 2 климатика Panasonic , и сме много доволни Публикувано изображение първия е 1200 + лв. страхотен е! Препоръчвам ти най-скъпото-най-доброто (PANASONIC).

Редактирано от gilden (преглед на промените)

Ако ще взимаш нещо , купувай най-скъпото , защото разбира се е най-хубавото.Имаме 2 климатика Panasonic , и сме много доволни Публикувано изображение първия е 1200 + лв. страхотен е! Препоръчвам ти най-скъпото-най-доброто (PANASONIC).

Здрасти. СУпер, че имаш Панасоник и аз май ще взимам един. Някой може ли да даде инфо за: PANASONIC CS/CU-UE9HKE

Мерси предварително!

Здравейте,искам да попитам нещо.Знам че не е тук мястото но незнам къде да питам. Интересува ме дали мога да използвам фреон,вместо вода за загряване на 2 алуминиеви радиатора и бойлер с серпентина? Ако да, какъв нагревател ми е необходим /колко вата/ за да поддържа около 60 C Благодаря предварително.

Доколкото разбирам как работи на един климатик , то при компресирането на фреон се отделя топлина в единия "радиатор" и студ в другия. Мога ли да използвам топлия "радиатор" да ми подгрява водата в парното вместо да го охлаждам с вентилатори? Така както работят термопомпите...зимата греят,а лятото охлаждат.

отделя се топлина в кондензатора... кондензатор се казва това, на което викаш радиатор.. значи искаш да използваш климатик като термопомпа... не знам някак си не ми звучи ефективно... иначе имаш интересна идея... ще си помисля и ще ти отговоря по-късно, че сега започвам работа..

Мога ли да използвам топлия "радиатор" да ми подгрява водата в парното вместо да го охлаждам с вентилатори?

А бе то за можене - може , само че това води до определени усложнения .... Най просто би било , да свържеш последователно на кондензатора един пластинчат топлообменник или воден кондензатор ..... на доста от големите машини слагам такива , обаче ..... ако прекарваш водата директно през него , започва да се запушва и други такива гадости , ако го обособиш като отделна система ( с помпа , някаква серпентина и междинен топлоносител ще излезе дебело .... а бе объркана работа ...освен това ще се наложат и допълнителни средства за контрол на кондензацията и става ...направо неприемливо освен ако е някаква сериозна система , която да се изплати ...иначе си на загуба според мен - парите за материали ( труд) за малка мощност ще се изплащат ...десетилетия Публикувано изображение

Интересува ме дали мога да използвам фреон,вместо вода за загряване на 2 алуминиеви радиатора и бойлер с серпентина?

Хвърли едно око тук , струва ми се, че едно готово решение ще е икономически по-изгодно ? А и потърси из гугъла за готови решения с магическите думички от сорта на термопомпен бойлер и подобни :rolleyes:

18-ката на Fujitsu ще ти върши идеална работа, не е за подценяване модела на Hitachi, който е цели 6.5 кВт, Panasonic също - там има две предложения с йонизатор и без на вътрешното тяло - иначе външните тела са еднакви, Made in Malaysia.

Успех в избора.

Благодаря за съветите!

За сега съм се спрял на този модел на Panasonic. 12-ка е, но консултантът ме увери, че ще ми върши работа. Още повече, че стаята е сравнително топла, с южно изложение. Очаквам препоръки и съвети. Разполагам с още малко време за решение.

Благодаря за съветите!

За сега съм се спрял на този модел на Panasonic. 12-ка е, но консултантът ме увери, че ще ми върши работа. Още повече, че стаята е сравнително топла, с южно изложение. Очаквам препоръки и съвети. Разполагам с още малко време за решение.

Взех два от същия модел от същия магазин преди седмица. Още не мога да кажа нищо понеже сега температурите не са кой знае колко ниски, но с тях отоплявам почти половината апартамент. Имам един въпрос обаче. Забелязах, че в режим на отопление, когато задам от дистанционното жалузите да са в автоматичен режим те само заемат едно оределено положение и стоят неподвижно. Дали така трябва да е и това ли означава това AUTO на дистанционното. Книжката в комплекта е много бедна на информация, а не можах да намеря нищо в нета за този модел. Ако някой може да ме упъти къде да търся ще съм благодарен.

Редактирано от star6inkata (преглед на промените)

Взех два от същия модел от същия магазин преди седмица. Още не мога да кажа нищо понеже сега температурите не са кой знае колко ниски, но с тях отоплявам почти половината апартамент. Имам един въпрос обаче. Забелязах, че в режим на отопление, когато задам от дистанционното жалузите да са в автоматичен режим те само заемат едно определено положение и стоят неподвижно. Дали така трябва да е и това ли означава това AUTO на дистанционното. Книжката в комплекта е много бедна на информация, а не можах да намеря нищо в нета за този модел. Ако някой може да ме упъти къде да търся ще съм благодарен.

Позицията auto на клапите означава автоматична настройка на клапите в зависимост от режима на работа - при режим отопление стоят вертикално или почти вертикално (топлия въздух е лек и сам се качва към тавана и затова целта на клапите е да го свалят долу, за да има равномерно разпределение на въздушния поток), а при режим охлаждане заемат хоризонтална позиция (студения въздух е тежък и сам отива към пода на помещението и затова целта на клапите е да го избутват към тавана, за по добър комфорт). Също така, можеш да ги направиш да се движат непрекъснато, но е препоръчително само за режим охлаждане.

Блягодаря за отговора, но така и не успях да накарам клапите да се движат автоматично. Дали това не е възможно в режим отопление? Не съм пробвал и при охлаждане как е, но според бедната информация в ръководството останах с впечатлението, че точно това е автоматичния режим на клапите.

Блягодаря за отговора, но така и не успях да накарам клапите да се движат автоматично. Дали това не е възможно в режим отопление? Не съм пробвал и при охлаждане как е, но според бедната информация в ръководството останах с впечатлението, че точно това е автоматичния режим на клапите.

В режим "автоматично" клапите не се движат.

НЕ се движат при ОТОПЛЕНИЕ!

При охлаждане се движат!

Спокойно,всичко ти е наред.

П.П.-Съвет-прави си им редовно(всяка година)профилактика,че компресорите им са проблемни.

Твойте може и да не са,ма никой не знае! :shy11: (един компресор иначе струва около700-800лв.)

Редактирано от crussader (преглед на промените)

НЕ се движат при ОТОПЛЕНИЕ!

При охлаждане се движат!

Спокойно,всичко ти е наред.

П.П.-Съвет-прави си им редовно(всяка година)профилактика,че компресорите им са проблемни.

Твойте може и да не са,ма никой не знае! :jumping11: (един компресор иначе струва около700-800лв.)

Благодаря за съвета и информацията. Относно профилактиката не мисля да я пропущам освен ако не ми дойде някой такъв, който ходи у един колега и само потривал ръце, че климито е в идеално състояние без да го пипне. А иначе си му взел парите за "профилактика" и на двата климатика.

Редактирано от star6inkata (преглед на промените)

Здравейте,изправен съм пред следната дилема:инверторен климатик.1Отидох в техномаркет - там ми казаха най доброто на пазара е hitachi, отидох в друг магазин там ми казаха Panasonic,отидох в трети там ми казаха CARRIER, отидох в поредния и там ми казаха само MITSUBISHI или DAIKIN.Имам около1800-1900лв. за климатик 12000BTU. Дайте ми съвет моля!!!

Здравейте,изправен съм пред следната дилема:инверторен климатик.1Отидох в техномаркет - там ми казаха най доброто на пазара е hitachi, отидох в друг магазин там ми казаха Panasonic,отидох в трети там ми казаха CARRIER, отидох в поредния и там ми казаха само MITSUBISHI или DAIKIN.Имам около1800-1900лв. за климатик 12000BTU. Дайте ми съвет моля!!!

Здравей,

Ами освен да те затрудня с допълнителнително мнение Публикувано изображение Преобладаващи като бройка сред колегите ми във фирмата са тези - цък имаме си около 5 броя. Малко данни от извора за тях - цък Цената с монтажа ще е някъде около 1850-1900 лева според зависи и си заслужават риска като покупка :) От тези, които са ти предложили можеш да зачеркнеш като вариант Панасоника и Кериера, не се вписват в тази ценова категория.

благодаря за инфото kmvasilev но прегледах и в Русе неможах да открия такава марка.Иначе доста добри характеристики им дават.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.