Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Климатици и всичко свързано с тях

Featured Replies

Поръчал съм си климатик и само чакам да ми го монтират, но си мислех дали мога да ги накарам примерно да ми сложат по дълъг ел.кабел

• Отговори 334
  • Прегледи 260,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Безпорен фаворит при климатиците са Панасоник. И по точно инверторните изпълнения. Харчат малко ток, зимата не замръзват а лятото се представят отлично с не толкова рязък мраз. Всичко останало са имитации. Осака особено е най-жалкото подобие. :)

Жалко подобие, друг път. За това може би е най-продаваната марка в Бълагария. Ако ти имаш 2 бона за климатик, 95% от хората нямат и предпочитат да си вземат нещо по евтино, а от тях най добро е ОСАКА.

Аз имам климатик Haier от около 2 години. Имам няколко въпроса :blow out candles: Понеже е сложен на външната стена, дали това няма да намали живота му? Не е ли по-добре да се измести на терасата и да се сложи от вътрешната страна, така че да не му въздействат толкова много климатичните условия. Гледам, че доста хора вече са си наслагали климатиците в остъклените тераси, но не знам дали е удачно, защото пък от къде ще черпи свеж въздух като затворя прозорците на терасата? От друга страна пък ако го изместя мога да го спася от силният вятър, който предполагам, че му влияе. Оттук следва и другият ми въпрос: след като веднъж е монтиран, възможно ли е да бъде демонтиран и монтиран на друго място, без да бъде повреден, без да му изтече фреона, изобщо възможно ли е да стане без да трябва да доплащам за фреон, уплътнения и т.н. Като стана дума за фреон, на някой изтичал ли му е? как се процедира? Колко вземат приблизително за напълването му отново? Въпроса е зададен малко некоректно, имайки предвид различните обеми и показатели на климатиците, но ориентировъчно? Как се разбира, че фреона е изтекъл? А, да питам нещо относно захранването: трябва ли да стои постоянно включен в контакта? Струва ми се че ако е бил включен в контакта и реша да го ползвам сега през жегите, започва да охлажда по-бързо, отколкото ако е бил с изваден щепсел. Възможно ли е когато е включен към ел. мрежата да поддържа някакво температурно ниво, дори да не е в работен режим? Вие изключвате ли си ги? А когато има светкавици? Благодаря предварително. Надявам се, че някой ще има достатъчно свободно време за да отговори на всички въпроси ;)

Може да се демонтира и монтира,трябва да си платиш и за двете процедури или да си го демонтираш сам и да ги викнеш да го монтират.Това че външното тяло е навън не е проблем,все пак е предвидено да е там и мястото му е там.Това за остъклената тераса доколкото знам не е добра идея защото зимата външното тяло отделя студ,а лятото топлина.Моя седи включен в контакта от две години.Може да има загуба на фреон и да викнеш техници за една профилактика.Те ще го погледнат.

Гледам, че при дистанционното има само болтчета без дюбели това значи ли, че не трябва да се монтира на стената поставката за дистанционното да не би да не може да измери вярно температурата ? :laughing5: Благодаря.

Редактирано от imm0r7a1 (преглед на промените)

Дистанционното не мери температурата,а я задава на вътрешното тяло и то предава на компресора отвън какво да прави.

Фреонът или си е на мястото или се изпарява всичкия, няма средно положение. Като го няма, климатикът върти напразно - не топли и съответно не изстудява

• 2 седмици по-късно...

Интересува ме дали в България се продават климатици от този тип - http://www.sears.ca/gp/product/images/B000...nodeid=16346431

В Канада са много популярни - слагат се на прозореца, половината стърчи навън, BTU е между 5000 и 10000 , като 5000 стига за охлаждане на голяма стая ( личен опит с Хайер 5200 за 100 $ ). Препоръчавам за по-евтино и компактно решение.

Продават се прозоречни обаче не са особено ефективни.Слагат се трудно на вече сложена дограма защото трябва да се реже и да се правят мазаници.Имам познат който монтира такива.

• 3 седмици по-късно...

Моля ви за помощ! Изчетох доста неща, но още не мога да се ориентирам. Трябва ми климатик за спалня около 30куб м. Ще го ползвам предимно за охлаждане, но защо не и за отопление. В момента за отопление ползвам конвекторни радиатори на ток, от които съм много доволен. Сградата е с добра изолация и с алуминиева дограма. Изложението на стаята е югозападно. Помещението е на първия етаж и другата основна причина, поради която ми трябва климатик, е да елиминирам уличните шумове. Ако е възможно климатикът да е в състояние и да климатизира и съседния коридор (2кв м), но това е опция... Склонен съм да платя по-висока цена, стига да си заслужава. Така, че - парите не са проблем. Искам качествена и надеждна техника. Най-важни изисквания: 1) Да е безшумен 2) Да филтрира въздуха (как стои въпроса с вкарването на свеж въздух?). Страдам от сенна хрема - какви са вариантите? 3) Педполагам вариантът е инверторен, сплит система 4) Разход, КПД... Благодаря ви!

Аз бих ВИ препоръчал този модел на Samsung http://technomarket.bg/product_detail.php?...uct_id=09026165 9-ка е спокойно ще отоплява дадената като кубатура стая и дори по-голям коридор от 2кв. м. ниско ниво на шум и кетехинов филтър.

Редактирано от imm0r7a1 (преглед на промените)

Аз бих ВИ препоръчал този модел на Samsung http://technomarket.bg/product_detail.php?...uct_id=09026165 9-ка е спокойно ще отоплява дадената като кубатура стая и дори по-голям коридор от 2кв. м. ниско ниво на шум и кетехинов филтър.

Точно пък Самсунг не е добро решение,може би ако е само за охлаждане.През зимата съм виждал външни тела на марката като ледени блокове.

Тези модели и цени ми допадат:

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=181

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=172

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=166

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=166

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=159

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=133

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=123

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=93

http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=7

Какво ще кажете? Предполагам са доста подобни, такаче няма голямо значение кой ще избера.

По-горе бях казал, че цената няма определящо значение, но все пак е важна. До около 1500лв е добре за мен.

Брутас, аз бих си взел този, предпоследен е в твоя списък.

За мен от китайските сглобки най добрите са Хаер и Мидея, а от MADE IN JAPAN са Митсубиши, Фуджицу и Дженерал тава е според мен! Разбира се Японските машини имат по високо КПД и по-малък разход на скипия ни ток! Публикувано изображение:)Публикувано изображениеПубликувано изображение

Ще си позволя да цитирам пасаж от друг форум:

Ох, мързеше ме да чета цялата тема и ще ме извините ако повторя някой. Аз съм монтажист на климатици и бих искал да изкажа професионалното си мнение Панасоник, Митсубиши са най-добрите няма спор. ЛГ не го препоръчвам на никой. Даваш маса пари за дизайн, но не и за качество. В зависимост от кубатурата на помещението се взима номера, който отговаря на мощността на климатика. Съвет от мен е да не купувате по-малко мощни климатици и да ги слагат в по-големи от предвидените за него помещения. В повечето случай монтажната фирма ще откаже гаранция. Но ако говорим за стая 12-15 квадрата 12 е добре. Горещо препоръчвам Мидеа . На много добра цена и за сведение това е най-продаваният климатик в Германия. Като качество е на нивото на Панасоника. Ако не се лъжа струва 409 лв в ЗОРА. Цената на монтаж във всички фирми е една - 180 лв. , като в тази цен влиза монтаж и издаване на гаранция за срок от 3 години с тръбен път до 3 М. Над 3 метра всеки метър се заплаща допълнително по 30 лв. Вече допълнителни екстри като скриване на тръбите ( вкопаване ), втора дупка и други глезотийки се заплащат допълнително и цената се определя от монтажистите в зависимост от това колко ги мързи Но добра цена за вкопаване в тухла е 15 лв на метър, а в бетон и панелка по 25 лв на метър. Но имало е случаи, в които така ни е мързяло с колегите, че като изцепим 35 лв на метър и клиентът сам се отказва от услугата. Правенето на втора дупка е 10 лв независимо от стената. Който желае на лично мога да му дам номера и името на фирмата, за която работя да не правя реклама тук.

П.П. Избийте си от главата климатиците на Краун. То не може Краун всичко да правят - не си заслужават, най-много ни викат за тях за ремонт. И да добавя, че гаранцията от 3 години важи само и единствено ако всяка година се прави профилактика, която се заплаща и струва 40 лв. В случай на изпусната таква гаранцията се прекратява. Това важи за всички фирми. И не позволявайте на продавачите в магазините да ви успиват - говорят много с цел да си продадът стоката. Ако чуете нещо по-различно от написаното от мен да знаете, че си измислят. Ако имате въпроси питайте

Редактирано от Oddesey (преглед на промените)

Здравейте колеги от форума.Искам да споделя с вас един проблем който възникна през това лято.От миналата година се сдобих в два климатика Медея ,единият е 12 - инверторен а другият 18 не инверторен.При работа на 18-ката на охлаждане се получава мирис на мухъл или на не прани чорапи.Как може да се отстрани това нещо.При инверторната12 -ка няма такова нещо.Моля Ви ако някой е имал подобен проблем и се е освободил от него да сподели за това .Ще му бъда много благодарен.

За домашен климатик не знам, но за автомобилите се препоръчва климатикът да се изключва 5 минути, преди да спре да работи колата, за да може да се изпари влагата, която е причина за бактериите, които миришат така. Ако имаш възможност да пуснеш климатика без да охлажда, може би проблемът ще намалее. Така мисля, но не съм специалист. Нека специалистите си кажат думата. А предполагам, че и в упътването трябва да пише, как правилно да се експлоатира климатика.

Аз затова предпочитам да не пускам климатика - миризмата е непоносима. Чувал съм че е добре прашния филтър да се чисти през 6 месеца. Може да пробваш да го изчистиш.

Редактирано от TeamKiller (преглед на промените)

Аз затова предпочитам да не пускам климатика - миризмата е непоносима. Чувал съм че е добре прашния филтър да се чисти през 6 месеца. Може да пробваш да го изчистиш.

Значи ето къде е проблема. Бактериите се размножават в изпарителя. Той трябва да изсъхне, , преди да е спрян климатика. В противен случай се налага цялостно промиване и дезинфекциране на инсталацията и никакви филтри няма да помогнат.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Благодаря Ви колеги прашния филтър го чистя всеки месец но миризмата си остава.Това става само когато работи на охлаждане.При инверторната 12-ка няма такава миризма.Незнам защо така се получава.

Благодаря Ви колеги прашния филтър го чистя всеки месец но миризмата си остава.Това става само когато работи на охлаждане.При инверторната 12-ка няма такава миризма.Незнам защо така се получава.

Ами както казах, климатикът трябва да се промие и дезинфекцира. Представа си нямам как става, само го четох в едно списание. Прочети упътването, ако има такова и виж, дали нещо не може да се направи по съвета ми ( пак на списанието, не моя), даден по-горе, а именно изпарителя да се подсушава, преди изключване на климатика.

Между другото, понеже и мен ме мързи, а и не ми се иска да изключвам климатика на колата по-рано, се получават подобни миризми при първоначално включване на вентилатора.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Да е чувал някой за ПРОТОЧНИ КЛИМАТИЦИ, които вкарвали и затопляли вкарания въздух. Казаха ми, че имало такива, а на мен ми трябва за да не правя нагревател на вентилацията на моето заведение. Ще съм Ви благодарен ако ме светнете по темата, защото нищо подобно не намерих.

Смятам да отоплявам само две стай и коридор в къщата става въпрос за 1-ви етаж ако взема 2-ва от този модел ли ще е по добре Публикувано изображениеhttp://technomarket.bg/product_detail.php?...uct_id=09027148 или от този Публикувано изображениеhttp://technomarket.bg/product_detail.php?...uct_id=09007007.

:super:

П.П. не ми трябват скъпи климатици с инвертор, защото често се случва дълго време да няма никой в къщата.

Благодаря Ви предварително.

Редактирано от c0rsa1r (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.