Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Климатици и всичко свързано с тях

Featured Replies

Хайде и аз да споделя впечатленията си за климатика който имам -марка ОСАКА Първо търсих нискотемпературен климатик-такъв се оказа ОСАКА 12ица за 590лв с монтажа.Ако имах повече пари бих взел Иверторен/тука правя забележка че и двата типа са инверторни т.е обратими/ При него кпд е по-голямо защото фреона е на по-високо налягане и е друг тип както и плавно вкл.на вентилатора .всичко това способстава за по-голямо кпд от обикновенния инв.климатик. Трябва да знаем че обикн.инв.кл. спестява близо 1/3 от ел .енерг ,която би ползвал електрически радиатор.Това е ефективно до -5,-7 гр ,от там нататък до по-ниски температури кл ще топли,но кпд му пада за сметка на енергията която ползва за размразяване на външното тяло. При ниските темп-16,-18 на всичките ми приятели и познати ниск.темп.кл ОСАКА работеха чудесно,но моят още при -4.-5 започна да замръзва,т.е. топлеше,но не размразяваше достатъчно.Спрях го и извиках сервизните специалисти.Оказа се че климатика ми е с по-малко количество фреон.Допълниха го и сега всичко е О.К. Аха, поставил съм гумени тампони м/у климатика и неговата стойка на закрепване към стената. :computer2:

• Отговори 334
  • Прегледи 260,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Качествените климатици са инвертори MITSUBISHI,FUJITSU(FUJI,GENERAL),TOSHIBA,DAIKIN,PANASONIC-Японски(може да не са сглобявани в Япония),цени над 1300 лв,ползват се за отопление,работят до -15 градуса,не замръзват,тихи,икономични(харчат ток около 30лв на месец за една стая),дълготрайни Среден клас са китайските HAIER,MIDEA цени около 1000 лв Климатици под 800 лв(OSAKA,NEO,ELITE и др.) обикновено също са китайски,сглобяват се с различни части и покупката е на късмет(особено ако мислите да ги използвате за отопление)

Редактирано от dan66 (преглед на промените)

Ползвам PANASONIC 12-ка на Малайзия инверторен от тази езен.Климатика рабоше и в големите студове - при темепратура -17 градуса без никакви проблеми.Не хаби много ток.Лесно се поддържа - само се почистват филтрите на 10 дни с прахосмукачка за 2 минутки.Хаби много малко ток - около 50-60 лева на месец,което в сравнение със старата акумулираща печка или радиатори и е 3 пъти по-малко.Доволен съм !

Редактирано от XrS (преглед на промените)

Ще споделя моят опит и познания относно климатиците.

Рядко е климатик да има проблеми с охлаждането.Може би някои модели прозоръчните NoName.

За генериране на топло проблемите се обясняват основно с констуктивния тип -инвертор или не инверторен тип.

Не инверторните работят с термостат, който при достигане на зададената температура изключва компресора.Ако външната температура е под 0,външната част(компресорът) ще замръзне и обледи.Когато в стаята падне температурата и термостата включи компресора на него ще му е необходимо време за да се размрази за да работи ефективно.

При инверторните компресорът не изключва, а работи постоянно но на много по-ниски обороти.Така той не замръзва и е по-ефективен при отрицателни температури.И по енергоспестяващи.

От своя страна инверторните са два типа правотокови и променливотокови компресори(AC/DC invertor).За предпочитане са DC invertor защото са по икономични.И по-скъпи.

Цените на инверторните са над 1000лв а на конвенционалните рядко достигат 800-900лв.

Друг важен момент е кубатура която ще отоплявате да е 20-30% под максималните предвидени за модела.Имаше един разкошен руски саит www.airconditioner.ru/ще ви ориентира достатъчно какво е BTU 12-ка,9ка и тнт

Относно марката ,лично съм против покупката на нещо с уговорката че компресора го правели в NASA е зглобяван в .....стан.

В Япония зглобяват (май) само Даикин и Фуджтсу. Много мои приатели изреваха от Панасоник и Хитачи.Може и сериите тогава да са били такива.

За LG не създават технически проблеми но слаго топлят.

По тези причини се насочих към нещо китайско но с име.Обмислях Hisens и Hair.По-добрата оферта беше на Hisens AC invertor 14000BTU.

След три години съм доволен.

За мен основното преимущество на климатика е че създава комфорна топлина.Парното и електрическите уреди прекалено изсушават въздуха.Газовите печки прекалено овлажняват въздуха и в един момент ти става задушно и студено.

Успешен избор! :wors:

.....За мен основното преимущество на климатика е че създава комфорна топлина.Парното и електрическите уреди прекалено изсушават въздуха.Газовите печки прекалено овлажняват въздуха и в един момент ти става задушно и студено.

Успешен избор! :wors:

<{POST_SNAPBACK}>

аз също съм на това мнение :)

В нас имаме два климатика Osaka (нискотемпературни), и дори когато беше

-17, -20 градуса, никакъв проблем, работеха си на 6 Публикувано изображение Според мен климатиците не са направени да охлаждат само, но и да отопляват. Замислете се само колко хора се отопляват с тях, по-практично е :bye:

Какво трябва да направя ако смятам да купя климатик втора ръка. Става дума за климатик с около 22000-25000 Бту или 6-8 кв и ще го ползвам само за охлаждане.

Ами трябва да си го купиш :yanim: Трябва да гледаш задължително да е японски(Sanyo,Toshiba,Sharp...)и да е ползван възможно най-малко.Казват че тия клими са значително по-надеждни от новите на Бг пазара въпреки че аз бих заложил на ново.Влез във форума на Сетком и търси юзър Pancho който продава такива клими ако не си си намерил.Искай гаранция и си остави пари за монтаж който повери на специализирана фирма(абе и тия са едни).

Какво трябва да направя ако смятам да купя климатик втора ръка.

Става дума за климатик с около 22000-25000 Бту или 6-8 кв и ще го ползвам само за охлаждане.

<{POST_SNAPBACK}>

зависи от стаята, където ще работи

---------------------------------------------

На работата ми това лято сложиха една мидеа модел msg-09hr и предната седмица сибирския студ(-20 -22 градуса), като беше на гости за няколко дена в добрич, това малкото нещо показа характер и топлина.

При зададени 28 градуса - поддържаше 23 градуса (явно това му беше максимума).

за около 300-350 лева мисля че върши добра работа

И преди да си помислиш все пак за климатик втора ръка виж тези снимки който са от форума на Сетком:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Благодаря :) А как се изчислява с колко Бту или кв трябва да е климатика ако стаята е 30 кв.м

Благодаря  :clap:

А как се изчислява с колко Бту или кв трябва да е климатика ако стаята е 30 кв.м

<{POST_SNAPBACK}>

www.airconditioner.ru има калкулатор

• 1 месец по-късно...

Искам да споделя и аз опита си с климатици до сега...по-миналата година след около 3 месеца чудене и четене в нет-а си закупих мидея - инверторна 21ца за отопление и охлаждане на стая около 40кв.м. По отношение на пряката функция очаквана от него, демек да топли и хлади, нямам никакви оплаквания - зимата независимо от студа не се пазари и държи топло в стаята - такива "екстри" като замръзване не са ми се случвали. Имам забележки по отношение на шума, който произвежда - в стаята с работещ климатик не може да се спи, но през останалото време не пречи. Също така монтажниците не го догодиха малко (не е заземен, по мое скромно мнение)и от време на време създава дребни проблеми като това да не иска да тръгне от първия път - доста рядко е и проблема не е от машината - убеден съм. Така, че съветът ми е - ако не държите на тишината в стаята където ще работи климата си купете нещо от типа Мидея и Хайер, ако държите на пълен комфорт придържайте се към добрите марки - Тошиба(откривателите на инвертора) и Панасоник. Важно е да вземете размера, който ви върши работа - по-голям не е по-добре в случая, защото шума се увеличава.

• 2 седмици по-късно...

Няма климатик който да работи надеждно и ефективно при температури по-ниски от - минус 10. Преоразмерване с 30% е допустимо,даже желателно

Редактирано от badr (преглед на промените)

Ето ТУК има доста интерсни статий за климатици и всичко свързано с тях. Аз по принцип съм протиф използването на климатик за отопление. :) Може само за охлаждане :speak:

Няма климатик който да работи надеждно и ефективно при температури по-ниски от - минус 10.

Преоразмерване с 30% е допустимо,даже желателно

<{POST_SNAPBACK}>

Какво означава "надеждно и ефективно"!?

Всеки климатик си има К П Д.

За да достигне мах. КПД климатика се "нуждае"от определени условия.

Аз използвам HAIER 12 конвертор.

Две от стените са облицовани с външна топлоизолация 5 см. и в "кучешките"студове

поддържаше 23 градуса в стая 24кв.м.

Надеждно означава без особени рискове за възникване на повреда в случая. А ефективно е в смисъл да топли. При климатика може да се говори за кпд на компресора и вентилаторите. Не и за оценка на ефективността. Може и да ползваш HAIER 12 инвертор,но при "кучешките"студове го износваш мнго интензивно,като икономията от него е малка. И много разумно е това,което сте направили - "Две от стените са облицовани с външна топлоизолация 5 см".

Аз съм с климатици втора употреба SANYO TOSHIBA японски са и са сглобени в Япония. Страшно съм доволен.

Взема се предвид инфилтрацията на помещението, материялите от които са изградени стените, колко прозорци има , разположението на стаята.....

Това го уча сега(в ТУ Сф.), ако някой има въпроси насреща съм! :nono:

Само да отбележа, че в тългария тия неща само се наричат климатици! Попринцип един климатик трбва да може да коригира и влажноста н въздуха заото тя се явявя изклучително важна, но за сужаление тези устройства са далеч по-скъпи...

Някой факти кито в момента се сещам и искам да споделя за да имате млко повече представа:

1.Климатиците са ВРЕДНИ!!! Може да не умрете от тях, но със сигурнос тялото ви няма д се чувства добре! В помещение в което има климатик процентното съдаржание се увеличава многократно! Климатика може да е причина за алергии!

Процентно съдържание на какво се увличава.И не знам какво учиш,но при -50* за каква влажност говорим.Точно климатика при охлаждане намалява влагата във въздуха.В следствие на това топлинното съпротивление на въздуха нараства и за организма става по-лесно да поддържа температурата си.

Температурна разлика от 20градуса разбира се трябва да се избягва.

Достатъчно е при температура 35*-36* в помещението да се поддържа 7*-8* градуса по-ниска температура и в комбинация с намалената влажност на въздуха човек се чувства комфортно.

• 4 седмици по-късно...

Здравейте, СПЕШНО трябва да реша следния въпрос: тъй като хванах последния ден за една промоция на климатици

се уговорих с една фирма като им оставих капаро за да се възползвам от текущите цени, но до вторник трябва да реша окончателно какво точно да сложа. По принцип ми трябват два климатика:

- един за спалня около 14 квадрата или 36 куб. м.

- един за дневна 25 квадрата или 65 куб. м., но от дневната се влиза в друга стая 12 кв. м. - 31 куб. м. и бих искал да мине и тя покрай дневната

Бях се насочил към два инвертора на панасоник cs/cu w12dke /около 1500/ и cs/cu w9dke /около 1300/, но семейният бюджет не може да отдели за сега толкова пари и ще трябва да се насоча към други марки. Изчетох доста по форумите и стигнах до извода, че HAIER са добър баланс между цена - икономичност - отопление - шум.

Максимума на бюджета е около 1 800 за два климатика - 12-ка и 9-ка.

Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете при избор между следните модели:

Климатик Haier HSU-09H03/(BP)1 http://www.technopolis.bg/big_prod.php?off...6&cat=35&f=3702

Климатик Haier HSU-12H03/(BP)1 http://www.technopolis.bg/big_prod.php?off...5&cat=35&f=3702

Климатик Haier HSU-09H03/R2(DB) http://www.technopolis.bg/big_prod.php?off...8&cat=35&f=3702 Климатик Haier HSU-12HM03(B) http://www.technopolis.bg/big_prod.php?off...8&cat=35&f=3702

Климатиците ще се ползват предимно за ОТОПЛЕНИЕ през зимата.

Ще съб благодарен на всеки за коментари, приемам съвети и да други марки климатици стига да се вместват в цената и да държат до -15.

Само да ти отбележа , че 12-тица ще ти стигне за 25 кв.м., но забрави за тези допълнителни 12 кв.м. Ако искаш да ги включиш и тях, то 18-тица минимум. Нещо не казваш за изложение, тип сграда , изолации и т.н., така че каквото ти кажем ще е приблизително. :bye:

Само да ти отбележа , че 12-тица ще ти стигне за 25 кв.м., но забрави за тези допълнителни 12 кв.м. Ако искаш да ги включиш и тях, то 18-тица минимум.

Нещо не казваш за изложение, тип сграда , изолации и т.н., така че каквото ти кажем ще е приблизително.

:bye:

значи апартамента е юг, запад, север, дограмата е обикновена дървена но съм и правил подобрения с гумени оплатнения, апартамента е на първи етаж, строежа е от газобетон и тухла

съседът над мен топли също 25 + 12 кв. с обикновен панасоник, но пък е с

по-добра дограма

значи апартамента е юг, запад, север, дограмата е обикновена дървена но съм и правил подобрения с гумени оплатнения, апартамента е на първи етаж, строежа е от газобетон и тухла

съседът над мен топли също 25 + 12 кв. с обикновен панасоник, но пък е с

по-добра дограма

Какво значи обикновен Панасоник? Тук в случая не говорим за обикновени и инверторни , а за дебит на климатика. Според мен помещение от 37 кв.м. не може да се отоплява с 12-тица по никакъв начин. Говоря за зимните месеци разбира се. Не за пролет-есен.

:bye:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.